| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Historia pojazdu z CEP już działa.
JaWa - 2014-06-23, 14:19 Temat postu: Historia pojazdu z CEP już działa. Można już sprawdzić pojazd w Centralnej Ewidencji Pojazdów.
www.historiapojazdu.gov.pl
Działa, swój sprawdziłem.
majmarek - 2014-06-23, 14:46
piwko za wiadomość
ale przydało by się więcej wiadomości np " kiedy zmienić olej"
mm
martini44 - 2014-06-23, 15:25
olej jak olej.... ale ROZRZĄD
piwko leci !!!
Bronek - 2014-06-23, 15:40
Przegląd zrobiłem 2 tyg temu i nie napisali . kamper
Chevy w maju ponad miesiąc i tez brak .
Może stacja diagnostyczna nie raportuje
merc- jest , przegląd był listopad 2013-
czyli jak zwykle .u nas Działa ale tak jak z wywózką śmieci - jest lepiej ale w sprawozdaniach . Jedno okienko tez miało być . jak u spowiedzi .
sie należy za czujność.
JaWa - 2014-06-23, 17:15
Za tydzień robię przegląd w zaprzyjaźninej stacji. Dowiem się jak to działa.
Misio - 2014-06-23, 20:30
Poczytaliśmy, i kurde wszystko się zgadza.
Dzięki Jacuś. Się należy i leci.
MILUŚ - 2014-06-23, 20:35
No mi się też wszystko zgadza a myślałem ,że wyczytam tam jakieś pikantne historię
MAWI - 2014-06-23, 20:37
Jacek
krimar - 2014-06-23, 20:53
a mi w jednym aucie dopisali współwłaściciela nie wiadomo skąd i nie podają przebiegu mimo, że diagnosta wpisał w zaświadczenie o przeglądzie, ponadto z osi czasu wynika, że przez pierwsze 3 lata, kiedy samochód był zarejestrowany nie miał właściciela.
a w innym aucie wszystko się zgadza i na wydruku jest nawet kategoria pojazdu i nr homologacji mimo, że nie ma jej w dowodzie rej.
janusz - 2014-06-23, 21:08
| krimar napisał/a: | | nie podają przebiegu mimo, że diagnosta wpisał |
Przebiegi teraz są dopisywane. Od początku roku nie szły do CEPiK teraz nadrabiana jest ta zaległość i jeszcze raz przesyłane są informacje. Ze względu na ilość przeglądów w skali kraju potrwa to jakiś czas.
silny - 2014-06-23, 21:17
bardzo fajne ale mi dodalo wspolwlasciciela
janusz - 2014-06-23, 21:22
| majsterek napisał/a: | ale mi dodalo wspolwlasciciela |
To powinieneś to sprawdzić w Urzędzie gdzie jest zarejestrowany, dane o właścicielach oni przesyłają do CEPiKu. Może być pomyłka ale równie dobrze może być, że nie wiesz, że masz szwagra w historii auta.
krimar - 2014-06-23, 21:31
z tymi współwłaścicielami to jakaś afera, jak kupuje się auto od dwóch osób to w karcie pojazdu wpisują kupującego jako właściciela, nie dokonując żadnych skreśleń w poprzednich wpisach - stąd wpis o (poprzednim) współwłaścicielu w karcie pojazdu i zapewne w cepiku.
w dowodzie rejestracyjnym współwłaściciela już nie ma.
janusz - 2014-06-23, 21:39
krimar,
Ja nie wiem, to indywidualna sprawa i sam chyba musisz to wyjaśnić w odpowiednim urzędzie jeżeli oczywiście zależy Ci na wyjaśnieniu.
Pawel_MASZ-BUD - 2014-06-23, 22:11
Mi na siedem aut w każdym coś nie gra. System młody i się jeszcze szlifuje, ale dobrze, że coś takiego jest. Dobrze rokuje
Błędy są raczej kosmetyczne, typu moc auta o wartości 8200kW, czy brak informacji o polisie opłaconej 2 miesiące temu.
W żadnym z aut nie ma też info o przebiegu, chociaż w pięciu z nich diagnosta spisywał. W dwóch nawet dwukrotnie. Pierwszy raz przy badaniu okresowym, a drugi przy badaniu dodatkowym VAT1a. Przeglądy robione w trzech różnych stacjach i wszystkie w tym roku.
Tak, czy inaczej piwko z mojej strony leci dla JaWa
Donat - 2014-06-24, 06:25
Mojej osobówki tzn Previi nie ma wcale, dostaje komunikat że bardzo im przykro ale takiego auta w CEP nie mają :-) Ale cholerna straż miejska to mnie po numerach znalazła :-)
Witold Cherubin - 2014-06-24, 15:49
A w moim przypadku w rejestrze nie ma ani kampera, ani osobówki.
Oba auta były sprowadzone z zagranicy. Może to jest powód, że nie ma ich w rejestrze.
Pozdrawiam
Bronek - 2014-06-24, 16:30
| Witold Cherubin napisał/a: | | Oba auta były sprowadzone z zagranicy |
Chyb nie ?! Loteria ..
moje
Chewy ze Stanów . /handlarz /, leasing/, ja.
Gelenda z Austri/, Handlarz/ i ja.
Camper tez nie u nas 1x. firma/ , i ja.
wszystkie są ale jak pisałem z tego roku brak przeglądów
Argo - 2014-06-24, 16:36
Witold Cherubin-Może wpisujesz złą datę rejestracji. Należy wpisać datę I rejestracji zagranicą, a nie krajową.
Mazur - 2014-06-24, 16:43
Sprawdzałem trzy samochody i też nie mogłem dwóch swoich znaleźć bo się pomyliłem przy dacie rejestracji i wpisałem datę pierwszej rejestracji w Polsce zamiast pierwszej w ogóle . Pierwszy, salon polska więc nie było problemów. System pewnie nie działa jak należy - choroba wieku dziecięcego , ale jasno jest napisane, że niezgodności mogą się pojawić.
Dane do Ewidencji przekazywane są od 2004 r. przez kilka tysięcy niezależnych od Ministra Spraw Wewnętrznych podmiotów, korzystających z różnych narzędzi teleinformatycznych, co w niektórych przypadkach może powodować niezgodności danych. Prace nad usunięciem możliwych niezgodności danych zawartych w CEPiK są przedmiotem projektu CEPiK 2.0 i docelowo mają doprowadzić do znacznego ich ograniczenia.
Witold Cherubin - 2014-06-24, 18:42
| Argo napisał/a: | | Witold Cherubin-Może wpisujesz złą datę rejestracji. Należy wpisać datę I rejestracji zagranicą, a nie krajową. |
Dzięki,
faktycznie jak wpisałem datę 1 rejestracji za granicą to pokazały się dane.
Tyle tylko, że błędnie podano zmiany właściciela, bo od początku jestem jedynym właścicielem.
Ale to pryszcz, dobrze, że taki rejestr istnieje.
Pozdrawiam
Donat - 2014-06-24, 21:56
Ja wpisuję właściwą datę pierwszej rejestracji za granicą i dalej nie ma takiego pojazdu :-)
OldPiernik - 2014-06-25, 06:48
Zauważyłem, że jak się ma kredyt na samochód, to jest współwłaściciel
Pawel_MASZ-BUD - 2014-06-25, 10:33
| OldPiernik napisał/a: | Zauważyłem, że jak się ma kredyt na samochód, to jest współwłaściciel |
Lub bez jakichkolwiek śladów w dowodzie i karcie pojazdu na pojeździe jest ustanowiony sądowy zastaw rejestrowy, a wówczas nowy nabywca robi karpika przy przerejestrowaniu auta na siebie (jeśli pojazd jest dalej w kredycie / zastaw jeszcze nie został zdjęty).
Andrzej 73 - 2014-06-25, 10:54
Sprawdziłem dwa pojazdy. W pierwszym jest ok , ale już w drugim brakuje wpisu o ubezpieczeniu. Wszystko mam opłacane terminowo. Obsługa wszystkich moich pojazdów przez agenta ubezpieczeniowego.
W wolnym czasie sprawdze pozostałe osiem aut.
Johny_Walker - 2014-06-28, 22:28
Wszystkie moje pojazdy są w ewidencji. W przypadku nowych brak informacji o badaniu technicznym i ubezpieczeniu.
|
|