Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Trzeci akumulator-ładowanie

piotr1 - 2014-06-29, 21:26
Temat postu: Trzeci akumulator-ładowanie
Mam pytanie do kolegów : mam zamiar nabyć ponton z silnikiem elektrycznym i zastanawiam się nad rozwiązaniem problemu ładowania akumulatora od pontonu. Na pokładzie kampera mam solara 130 wat i akumulator kwasowy 120 ah. I zastanawiam się czy rozładowany aku z pontonu można podłączyć do pełnego aku pokładowego. Myślę że nie ale proszę o opinie kolegów. :spoko
maszakow - 2014-06-30, 17:52

NIE MOŻNA.
Cały prąd aku pokładowego pójdzie w rozładowany akumulator pontonu.
Pierwszy ucierpi bo będziesz z niego gnał dużo amperów na raz, drugi ucierpi bo będzie te ampery ponad normę, ponad swoją wytrzymałość. Zniszczysz obydwa.

Jeśli masz odrębny przewód ładowania to można spróbować odrębne połączenie z energoblokiem - tak by ten potraktujał ci bateryjkę jako pokładową. Tylko chyba nie jest aż takie rposte :) cała reszta pokładoweych przyrządów to już ciekawsza sprawa - bo nie mam pojęcia :-P
MOżesz z solara pociągnąć sobie przełącznik i odłączając solar od całości zabudowy tylko nim ładowac aku.

zibikruk - 2014-06-30, 18:39

Sposób opisywany przez Ciebie jest nieprawidłowy.
Skoro masz solara 130W, możesz kupić regulator, który ładuje dwa akumulatory - mam taki i naraz ładuję aku zabudowy i rozruchowy w proporcjach jakich chcę.
Jak podłączysz aku od pontonu, zostanie naładowany.
Przełącznik również nie jest poprawny, musiałbyś najpierw odłączać solar od regulatora, podłączyć aku od pontonu i podłączyć solar (tak za każdym razem). :spoko

koder - 2014-06-30, 18:45

Można też dokupić drugi regulator i podpiąć równolegle do solara i do tego akumulatora od pontonu.
piotr1 - 2014-06-30, 20:53

Regulator do solara mam 25 amperowy na jeden akumulator :spoko
Bronek - 2014-06-30, 23:12

Kto zabroni.....prosto, np. Na przekaźnikach lub bez (jeden wyłącznik, jeden przełaącznik i bez innych wydatków..... Odłączyć wyłącznikiem plus dolara, przełączyć regulator na kable/gniazdo do aku pontonu, włączyć ponownie regulator. Ładowanie..pontonu...

potem...pstryk..odłączamy jw Solar....pstryk przełączmy na kable do aku pokładowego,, pstryk załączmy solar...

Ps. Robie wyłącznik solara.. Przyda sie do wymiany aku i ...taki jak do wyłączania zasilania.

piotr1 - 2014-07-01, 19:58

Bronek napisał/a:
Kto zabroni.....prosto, np. Na przekaźnikach lub bez (jeden wyłącznik, jeden przełaącznik i bez innych wydatków..... Odłączyć wyłącznikiem plus dolara, przełączyć regulator na kable/gniazdo do aku pontonu, włączyć ponownie regulator. Ładowanie..pontonu...

potem...pstryk..odłączamy jw Solar....pstryk przełączmy na kable do aku pokładowego,, pstryk załączmy solar...

Ps. Robie wyłącznik solara.. Przyda sie do wymiany aku i ...taki jak do wyłączania zasilania.

Podoba mi się . Proste rozwiązania są naaaajjjj. :spoko

Bronek - 2014-07-01, 20:58

:ok Właśnie jestem w fazie poprawek elektrycznych.

Ps. Gdy wymieniałem akumulator , to niezgodnie z zasadami . zmieniłem bez odłączania solara od regulatora . Fakt poczekalem na noc. Jednak tak sie nie powinno !!!

piotr1 - 2014-07-01, 23:16

Bronek napisał/a:
:ok Właśnie jestem w fazie poprawek elektrycznych.

Ps. Gdy wymieniałem akumulator , to niezgodnie z zasadami . zmieniłem bez odłączania solara od regulatora . Fakt poczekalem na noc. Jednak tak sie nie powinno !!!

ALE nic nie uszkodziłeś. :lol: :spoko