|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Prośba o opinię.
Tata - 2014-06-30, 15:48 Temat postu: Prośba o opinię. Kumpel jest zainteresowany tym kamperkiem. Może ktoś go zna i może podzielić się informacją.
http://otomoto.pl/fiat-ducato-T4129332.html
Tata - 2014-07-02, 09:49
Nikt nic nie podpowie, nikt nie zna tego kamperka ?. Szkoda ..........
Johny_Walker - 2014-07-02, 10:14
Piętnastoletnie kampery powyżej 3,5 tony nie są warte 100000 zł. Myślę że połowa tej ceny mogłaby być interesująca. Zwłaszcza że przebieg wygląda na nieprawdopodobny. Jeśli ktoś podaje fałszywy przebieg, to moim zdaniem nie warto z tym kimś dalej rozmawiać. Chociaż a zdjęciach wygląda na zadbany, więc fenomen małego przebiegu nie jest niemożliwy.
Dziabong - 2014-07-02, 10:25
Johny_Walker napisał/a: | Piętnastoletnie kampery powyżej 3,5 tony nie są warte 100000 zł. Myślę że połowa tej ceny mogłaby być interesująca. Zwłaszcza że przebieg wygląda na nieprawdopodobny. Jeśli ktoś podaje fałszywy przebieg, to moim zdaniem nie warto z tym kimś dalej rozmawiać. Chociaż a zdjęciach wygląda na zadbany, więc fenomen małego przebiegu nie jest niemożliwy. |
Taki fenomen jest możliwy, choć ciężko uwierzyć, to nie można wykluczyć.
Brat - 2014-07-02, 10:25
No właśnie ... rozumiem też, że kolega świadom jest faktu wagi auta i związanym z tym prawem jazdy kat. C ...
MILUŚ - 2014-07-02, 10:51
Johny_Walker napisał/a: | Piętnastoletnie kampery powyżej 3,5 tony nie są warte 100000 zł. Myślę że połowa tej ceny mogłaby być interesująca. Zwłaszcza że przebieg wygląda na nieprawdopodobny. Jeśli ktoś podaje fałszywy przebieg, to moim zdaniem nie warto z tym kimś dalej rozmawiać. Chociaż a zdjęciach wygląda na zadbany, więc fenomen małego przebiegu nie jest niemożliwy. |
Trzeba wziąć pod uwagę też to że to jest Concorde czyli wyposażenie raczej z górnej półki
JaroW - 2014-07-02, 10:54
Witaj
wg opisu ....Silnik: 2800 cm³ (Moc 122 kW / 166 KM)
hihi ale moc
powinnio być 2800 cm³ 90kW /122KM
acha zapomniałem ta waga 3600kg lekko zaniżona
bo wg tego linka
http://suchen.mobile.de/w.../194116138.html
ma 4500kg DMC
Johny_Walker - 2014-07-02, 10:58
Dziabong napisał/a: |
Taki fenomen jest możliwy, choć ciężko uwierzyć, to nie można wykluczyć. |
Prędzej można wygrać milion w Toto Lotka, niż spotkać zadbane auto w dobrej cenie z niewielkim przebiegiem. W Polsce niemal wszyscy kręcą liczniki.
Romano - 2014-07-02, 11:25
Za taką kasę kupi dużo młodszego camperka niech się nie napala i spokojnie podchodzi do zakupu.
Dziabong - 2014-07-02, 12:19
Johny_Walker napisał/a: | Dziabong napisał/a: |
Taki fenomen jest możliwy, choć ciężko uwierzyć, to nie można wykluczyć. |
Prędzej można wygrać milion w Toto Lotka, niż spotkać zadbane auto w dobrej cenie z niewielkim przebiegiem. W Polsce niemal wszyscy kręcą liczniki. |
Niemal np ja nie kręcę, co nie znaczy, że mnie nikt nie oszukał do tej pory.
Mikojaj - 2014-07-02, 12:45
JaroW napisał/a: | Witaj
wg opisu ....Silnik: 2800 cm³ (Moc 122 kW / 166 KM)
hihi ale moc
powinnio być 2800 cm³ 90kW /122KM
acha zapomniałem ta waga 3600kg lekko zaniżona
bo wg tego linka
http://suchen.mobile.de/w.../194116138.html
ma 4500kg DMC |
Jet napisane masa własna 3600kg.... więc DMC może być 4500kg (pisze że ładowność, a chodzi o dmc na bank).
A co do silnika też nie jest niemożliwe.
Ja mam taki silnik i mam 152 KM.
Więc po małych modyfikacjach możliwe jest i 166KM
Tata - 2014-07-02, 13:45
Dzięki serdeczne za odzew.
Macie rację, cena mocno zawyżona, przebieg nieprawdopodobny. Możliwe , że to fenomen.
Z opisu wynika, że w rzeczywistości wygląda lepiej jak na zdjęciu.
Jaro - podany przez Ciebie przykład jest idealny ale przeliczając ojro na złotówki plus opłaty wyjdzie dużo drożej. Więc można mieć mieszane uczucia porównując opinie kolegów CT.
Mamy ponad 300km w jedną stronę. Przejechać się by potwierdzić Wasze zdanie nie opłaca się ale zobaczymy jeszcze. Prawo jazdy jest kat C ale dojdzie VIATOL.
Sprzedający twierdzi, że auto należało do jego ojca i był członkiem CT. więc może ktoś pamięta to auto.
Dziękuję, bo to są bardzo cenne uwagi.
antwad - 2014-07-02, 14:36
Tata napisał/a: | Sprzedający twierdzi, że auto należało do jego ojca i był członkiem CT. więc może ktoś pamięta to auto. |
Przypominam sobie tego kampera. Właścicielem był kolega Janusz1943, który odszedł od nas chyba dwa lata temu.
Bardzo zacny człowiek, a ten kamper był jego oczkiem w głowie, tak że informacja że auto wygląda w rzeczywistości lepiej niż na zdjęciu nie jest bezpodstawna.
Moim zdaniem, jeśli wzbudził Twoje zainteresowanie, to warto mu poświęcić trochę czasu.
Mikojaj - 2014-07-02, 14:53
Wygląda na perełkę...
Czasem kasa to nie wszystko. Oglądałem kilka kamperków przed zakupem i powiem że były różne. I dałbym nawet więcej za odpowiedni stan i przebieg km o ile jest uczciwy. A można to mniej więcej zweryfikować po stanie zużycia niektórych elementów w kabinie.
Auto wygląda na wypasione i nie potrzebujące wkładu finansowego.
Warte obejrzenia.
janusz - 2014-07-02, 15:23
Tata napisał/a: | Sprzedający twierdzi, że auto należało do jego ojca i był członkiem CT. więc może ktoś pamięta to auto. |
Pamięta, nawet auto i oczywiście właściciel był na zlocie w Pajęcznie, nawet po zlocie nocował u mnie na podwórku. Ale ta pamięć w tej sytuacji niewiele znaczy bo szczegółowo auta nie oglądałem a właściciel był fajnym, sympatycznym i spokojnym człowiekiem, myślę, że auta nie zajeździł. Jeżeli syn poszedł w ślady ojca to nie przypuszczam żeby coś ściemniał o samochodzie.
koko - 2014-07-02, 16:35
Jest to super auto wysokiej klasy za przyzwoitą cenę znałem ze zlotów właściciela i oglądałem nie raz auto.
Opinie świeżutkich camperowiczy którzy nie widzieli ale najlepiej wiedzą są tyle warte ile tusz
z tych opinii
gino - 2014-07-02, 16:45
Mikojaj napisał/a: | Ja mam taki silnik i mam 152 KM. | jeśli już to 147KM i nie w tej budzie, tylko poliftowej..
w modelu na rok 99 to max 122KM
co do przedmiotowego FIATA
cena dobra, z zachodu takiego autka za tą kasę nie przywieziesz, a konkretnie to autko jest egzemplarzem wyjątkowo zadbanym
ogladałem go w Pajęcznie dość dokładnie...i prawdę mówiąc tak zadbanych i wyposażonych kamperków ciężko szukać nawet w 2-3 latkach
Brat - 2014-07-02, 16:55
koko napisał/a: | Jest to super auto wysokiej klasy za przyzwoitą cenę znałem ze zlotów właściciela i oglądałem nie raz auto.
Opinie świeżutkich camperowiczy którzy nie widzieli ale najlepiej wiedzą są tyle warte ile tusz
z tych opinii |
Nie żebym się wymądrzał ale wydaje mi się, że trochę niefajne jest w takim stylu ocenianie innych ... nawet jeśli są "swieżutcy" ...
BTW: Na zdjęciu przez Ciebie prezentowanym jest data 2005 a tymczasem z ogłoszenia wynika, że Cytat: | Samochód sprowadzony do kraju w 2008 roku z Niemiec przez mojego tatę | z czego wnieść można, że to jednak inne auto na zdjęciu ... chyba że znajdziesz rozsądne wyjaśnienie. Na pewno znajdziesz, skoro oglądałeś nie raz.
janusz - 2014-07-02, 17:03
Brat napisał/a: | jest data 2005 |
Ale jednocześnie nie wygląda na zdjęcie z zabawy sylwestrowej.
Janusz za lekko ubrany jak na środek zimy.
Bronek - 2014-07-02, 17:11
janusz napisał/a: | Brat napisał/a: | jest data 2005 |
Ale jednocześnie nie wygląda na zdjęcie z zabawy sylwestrowej.
Janusz za lekko ubrany jak na środek zimy. |
W garażu odbija się "nagi" człowiek.
Może to morsy w zimie przed kąpielą.
Data to penie po wymianie baterii w aparacie .
reset.
Za sam patent skuterowy, trzeba jechać o zobaczyć .
300 km ??? co to jest 300 km , dla takiego domu..
janusz - 2014-07-02, 17:16
Bronek napisał/a: | W garażu odbija się "nagi" człowiek. |
Dziennikarz śledczy czy co?
Bronek - 2014-07-02, 17:22
janusz napisał/a: | Dziennikarz śledczy czy co? |
Nie , inkwizytor.....tym samym .......Polak i katolik.
Precz z obscenizmem , nagością gender i takie tam.... do wyboru
Johny_Walker - 2014-07-02, 17:22
Prawo jazdy C to najmniejszy problem. Dużo większym jest Viatoll i konieczność opłacania autostrad w krajach, które mają bezpłatne autostrady dla 3,5 tony.
Ponadto wiele miast ma zakazy wjazdu dla ciężarowych.
Analizując ostatni mój wyjazd, to musiałbym na półtora tygodnia mieć kilka viaboxów i parkować poza miastem zamiast w centrum. Ciężkie kampery są dobre dla tych co mają dużo pieniędzy i siedzą dłużej w jednym miejscu.
Bronek - 2014-07-02, 17:31
Gdyby nie moje mizerne kategorie Bi A i lenistwo , to bez zastanowienia dążył bym do Jubo Jeta na drodze , takiego amerykańskiego . I w nosie Viatole , paliwo itp.
Frajda niesamowita.
A gdyby czasy dolara w promocji wróciły ??? ach. I Z3 miedzy osiami by człowiek woził . Lub Smarta po łóżkiem, sagwaya , kilka rowerów do wyboru ....
Rozmażyłem się.
To tak jak jedziesz V8 wolnossącym o słusznej pojemności .
żadnych kompromisów , PROSTO I KONKRETNIE>
koko - 2014-07-02, 21:22
w dacie 01.01.2005 mam 3tyś zdjęć. Concord to nr 1 w europie pod względem jakości i 15 letni dobrze traktowany a taki był Janusz wart jest nie tylko obejrzenia ale zainteresowania
Tata - 2014-07-02, 21:36
Gdyby pominąć trochę humoru to mamy dwie rozbieżne opinie. Negatywną i pozytywną.
Jedna jest taka. że samochód 15 letni nie jest wart tych pieniędzy
( chyba, że połowę tej ceny ).
Ponadto Gino ma rację, przekłamana jest moc silnika bo auta w tym roczniku to mają max 122 KM a nie 166. Przebieg może być zgodny ale wątpliwy.
Romano też ma rację : za takie pieniądze kupi dużo młodszego i nie ma co się napalać.
Janusz : syn nie poszedł w ślady ojca bo stwierdził, że nie interesuje go kamperowanie i samochód mu jest niepotrzebny bo tylko opłaca składki a nim nie jeżdzi.
Rozważyć także warto bardzo drogie Viatole i zakazy wjazdu dla aut powyżej 3,5 t.
Pozytywne .
Auta tej klasy i z tego rocznika na zachodzie są droższe jak w Polsce.
To auto wygląda na zadbane i dobrze wyposażone. Gino dzięki.
Ci co znali właściciela a nawet oglądali to auto , to wiedzą co piszą i trzeba im zaufać.
Dylemat pozostaje i trzeba będzie rozważyć "za i przeciw" . Dzięki
bart.ek - 2014-07-02, 22:41
Z mocą już ktoś wyjaśnił - sprzedający pomylił konie z kilowatami.
Mikojaj - 2014-07-03, 07:51
gino napisał/a: | Mikojaj napisał/a: | Ja mam taki silnik i mam 152 KM. | jeśli już to 147KM i nie w tej budzie, tylko poliftowej..
w modelu na rok 99 to max 122KM |
Nie mówiłem wcale że mam seryjne mapy
I mówiłem też że wcale nie jest niemożliwe posiadać silnik 2.8 z roku 99 z mocą 166KM
Chociaż w tym przypadku czytając opis z ogłoszenia widać że gość jest trochę na bakier z podstawowymi danym motoryzacyjnymi takimi jak DMC czy moc. Nie każdy się interesuje autami, a jemu auto trafiło się w spadku. Dla ojca mogło być perełką i oczkiem w głowie, pewnie wszystkie dane podałby z palca....
SlawekEwa - 2014-07-03, 11:55
mikojaj podpowiedz jak z 2.8idTD uzyskać więcej mocy niż seryjne 122KM
JaroW - 2014-07-03, 13:00
bart.ek napisał/a: | Z mocą już ktoś wyjaśnił - sprzedający pomylił konie z kilowatami. |
CIEKAWE ŻE ZAWSZE MYLĄ SIĘ W TĘ <MOCNIEJSZĄ STRONE> a nie odwrotnie..
Jeszcze nie widziałem w opisie sprzedającego żeby zaniżył moc silnika.
JaroW - 2014-07-03, 13:07
koko napisał/a: | Jest to super auto wysokiej klasy za przyzwoitą cenę znałem ze zlotów właściciela i oglądałem nie raz auto.
z tych opinii |
Witaj
zdjęcie masz 2005 roku a teraz mamy 2014 rok toć to przecież przepaść i nie wiesz jaki teraz jest stan tego auta.
Pozdrawiam.,
Johny_Walker - 2014-07-03, 13:59
JaroW napisał/a: | bart.ek napisał/a: | Z mocą już ktoś wyjaśnił - sprzedający pomylił konie z kilowatami. |
CIEKAWE ŻE ZAWSZE MYLĄ SIĘ W TĘ <MOCNIEJSZĄ STRONE> a nie odwrotnie..
Jeszcze nie widziałem w opisie sprzedającego żeby zaniżył moc silnika. |
Za to z przebiegiem mylą się w dół więc wszystko się równoważy.
Mikojaj - 2014-07-03, 14:22
JaroW napisał/a: | koko napisał/a: | Jest to super auto wysokiej klasy za przyzwoitą cenę znałem ze zlotów właściciela i oglądałem nie raz auto.
z tych opinii |
Witaj
zdjęcie masz 2005 roku a teraz mamy 2014 rok toć to przecież przepaść i nie wiesz jaki teraz jest stan tego auta.
Pozdrawiam., |
Nie czytasz wątku uważnie...
Koko napisał że posiada ok 3000 zdjęć z tą datą.... Zapewne są to ustawienia fabryczne aparatu po wsadzeniu nowych baterii i nie ustawieniu aktualnej daty.
Camper ściągnięty do Polski w 2008r. Od tej pory u jednego właściciela.
Mikojaj - 2014-07-03, 14:25
SlawekEwa napisał/a: | mikojaj podpowiedz jak z 2.8idTD uzyskać więcej mocy niż seryjne 122KM |
Fiat Ducato 1999r. 2.8idTD
Wgranie map i testy ok 3 godz.
Moc 122 ---> 151 KM
Moment 250--->325 Nm
Cena 600 zł.
Wrażenia z jazdy bezcenne
Niestety w Opolu... Ale jakbyś zaplanował trasę w okolicy
bart.ek - 2014-07-03, 18:54
SlawekEwa napisał/a: | mikojaj podpowiedz jak z 2.8idTD uzyskać więcej mocy niż seryjne 122KM |
1. remap
2. duży intercooler i remap
3. downpipe, wydech, intercooler i remap
4. duże turbo, downpipe, wtryski, intercooler, wydech, remap
5... wszystko kwestia budżetu
SlawekEwa - 2014-07-03, 19:40
Mikojaj napisał/a: | Wgranie map i testy ok 3 godz. |
Ciekaw jestem gdzie wgrasz te mapy w 2.8idTD z 1999r.
bart.ek - 2014-07-04, 00:05
mapy to chyba do atlasu
Mikojaj - 2014-07-04, 08:24
Zaprzyjaźniony elektrowarsztat który mi robi takie rzeczy twierdzi że zrobi.
link
W razie czego służę telefonem .
Robiłem u niego już 4 samochody i nie mam powodu mu nie wierzyć.
I żeby było jasne, nic na tym nie zarabiam.
Jego cena to 600 zł i tylko po znajomości.
Johny_Walker - 2014-07-04, 08:46
Czy moc silnika została sprawdzona na hamowni przed i po? Co z żywotnością części poddanych większym obciążeniom?
Mikojaj - 2014-07-04, 09:43
To już zostaje do decyzji własnej każdego....
Dużo by tu mielić na ten temat. Ja jestem zwolennikiem wgrywania mocniejszego oprogramowania. Nie muszę go wykorzystywać, ale mam pod nogą.
Jeżdżę jak wcześniej, ale w razie "w" podczas wyprzedzania czy w górach to nie żałuję że mam.
Nie śmiećmy tematu bo nie o tym tu było.
HarryLey4x4 - 2015-05-01, 08:43
SlawekEwa napisał/a: | Mikojaj napisał/a: | Wgranie map i testy ok 3 godz. |
Ciekaw jestem gdzie wgrasz te mapy w 2.8idTD z 1999r. |
Wystarczy dokupić komputer, może być np. ATARI lub ZX Spectrum i heja...
SlawekEwa - 2015-05-01, 08:56
HarryLey4x4 napisał/a: | może być np. ATARI lub ZX Spectrum |
Ewentualnie Comodore.
|
|