|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Tani GPS za <500? z Auto Mapą?
Jacek M - 2008-02-10, 23:17 Temat postu: Tani GPS za <500? z Auto Mapą? Witam
w piśmie Smart znalazlem następujący anons:
Nawigacja TRAK GPS 110 za 449 pln (3,5", 64MB SDRAM, 64MB Nand Flash ROM, 1GB SD, Win CE 5,0 Core, Proc. Centralisty Atlas III, 372Mhz) wgrany "Autopilot"
Pytanie: czy do takiego urzadzonka można wgrać Automapę XL? Wtedy: 449 + 289 = 738
Alternatywy to:
1/. Aristo Voyager x500 z wgraną Automapą XL, komplet za 817 pln
2/. Mio C250 (SIRF III, Samsung 2440A 400 Mhz, ROM: 256 MB, RAM: 64 MB, Microsoft Windows CE 5.0 z Mio MAP 3,0 14 krajów w tym Polska), za 749 pln + 289 = 1038
3/. Mio 360 (SIRF III, Samsung S3C2443 400 Mhz, ROM: 1GB, RAM: 64 MB, 1x gniazdo SD/MMC, Microsoft Windows Mobile 6.0) za 745 pln + 289 = 1034
Co koledzy radzą?
Zaznaczam, że dodatkowe funkcjonalności nie mają dla mnie żadnej wartości, bo standardowo podróżuję z laptokiem z bc a komórkę już mam
Pozdrawiam
Jacek M
antwad - 2008-02-11, 10:00
Jeżeli byłbyś skłonny wydać na system nawigacji kwotę rzędu 1000 złotych, to zainteresuj się odbiornikiem Nuvi 250 Garmina. W tej cenie masz odbiornik dedykowany do nawigacji, system operacyjny stworzony dla tego odbiornika (żadne tam Windows Mobile!), no i oczywiście mapy.
W cenie dostajesz najnowszą wersję map szczegółowych Europy - jak to wygląda możesz zobaczyć tu:
http://www8.garmin.com/ca...citynavEuro.jsp
Garmin co roku wydaje aktualizację swoich map, można się załapać na pierwszą aktualizację za darmo, następne kosztują 75 USD (tak kosztowały do tej pory).
Masz także szczegółową mapę Polski GP Mapę.
No i na koniec masz urządzenie jednego z największych producentów tego typu sprzętu, z profesjonalnym serwisem i supportem w Polsce.
Odbiornik możesz zobaczyć np tu:
http://www.allegro.pl/ite...a_gwar_fv_.html
Osobiście używam sprzętu Garmina od ponad trzech lat (jak patrzę na dzisiejsze ceny i porównuję ile zapłaciłem te trzy lata temu, to mną trzęsie ze złości) i jestem bardzo zadowolony. Poza jednym wyjątkiem, kiedy wgrany firmware powodował że system totalnie głupiał na terenie Austrii, nie miałem nigdy problemów z odbiornikiem.
MirekM - 2008-02-11, 10:21
Ja z kolei polecam jednak, jeżeli chodzi o mapy, Automapę. Użytkowałem przez długie lata różne odbiorniki Garmina i byłem z nich zadowolony. Jednak sprzęt i mapy samochodowe to tylko mała część produktów Garmina i nie przykładają się zbyt do ciągłej aktualizacji map, a jak już, to za spore pieniądze. Natomiast jeżeli chodzi o funkcjonalność, pokrycie kraju i dodatkowe ekstrasy jak np. Miplo, to Automapa bije innych na łeb na szyję. W tej chwili używam all-in-one, czyli telefonu HTC TyTNII (Kaiser) z wbudowanym m.in. GPS i wgraną Automapą Europa 4.5.2. Zawsze wszystko pod ręką. Jedno urządzenie do wszystkiego i z wszystkim. I co najważniejsze, zawsze można zmienić mapę na inną i też chodzi. Natomiast w przypadku urządzeń specjalistycznych, jak np. NUVI, człowiek uwiązany jest jedynie do map dedykowanych.
Jerzy - 2008-02-11, 10:49
antwad napisał/a: | Garmin co roku wydaje aktualizację swoich map, można się załapać na pierwszą aktualizację za darmo, następne kosztują 75 USD (tak kosztowały do tej pory). |
Używam Garmina od dwóch lat - antwad, czy mógłbyś podać jakiegoś linka do aktualizacji map?
antwad - 2008-02-11, 11:09
Jerzy napisał/a: | Używam Garmina od dwóch lat - mógłbyś podać jakiegoś linka do aktualizacji map? |
Najpierw to trzeba zarejestrować się na my.garmin.com
A co potem, to popatrz np tutaj:
http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?t=4053
Jacek M - 2008-02-11, 17:16
Cytat: | Witam
w piśmie Smart znalazlem następujący anons:
Nawigacja TRAK GPS 110 za 449 pln (3,5", 64MB SDRAM, 64MB Nand Flash ROM, 1GB SD, Win CE 5,0 Core, Proc. Centralisty Atlas III, 372Mhz) wgrany "Autopilot"
Pytanie: czy do takiego urzadzonka można wgrać Automapę XL? Wtedy: 449 + 289 = 738
Alternatywy to:
1/. Aristo Voyager x500 z wgraną Automapą XL, komplet za 817 pln
2/. Mio C250 (SIRF III, Samsung 2440A 400 Mhz, ROM: 256 MB, RAM: 64 MB, Microsoft Windows CE 5.0 z Mio MAP 3,0 14 krajów w tym Polska), za 749 pln + 289 = 1038
3/. Mio 360 (SIRF III, Samsung S3C2443 400 Mhz, ROM: 1GB, RAM: 64 MB, 1x gniazdo SD/MMC, Microsoft Windows Mobile 6.0) za 745 pln + 289 = 1034
Co koledzy radzą?
Zaznaczam, że dodatkowe funkcjonalności nie mają dla mnie żadnej wartości, bo standardowo podróżuję z laptokiem z bc a komórkę już mam
Pozdrawiam
Jacek M
Myślę wszakże o Automapie, pozwólcie, że wrócę na chwilę do kwestii z 1. postu:
Nie znam się na zasadach działania mikrokomputerków GPS, stąd moje zasadnicze pytanie w pierwszym poście, o możliwość wgrania do prościutkiego chińczyka (TRAK) Automapy?
A jeśli nie ma takiej możliwości to co polecacie:
1/. innego chińczyka (?) ARISTO, z preinstalowaną Automapą - czy można będzie go bez kłopotu uaktualnić lub wgrać swoje POSy?
2/. może lepiej Mio 250 - palmtopa do nawigacji? ma preinstalowaną Mio Mapę, która podobno jest całkiem przyzwoita, także w Polszcze i na początek pewnie mogłaby wystarczyć, do czasu wgrania Automapy (etapowanie inwestycji... )
3/. albo Mio 360 - uniwersalnego palmtopa, z większą pamięcią operacyjną? tu liczę się z poważnym przewaleniem budżetu... ale jeśli warto?
Pytanie dodatkowe: czy lepsze są urządzenia firmowe dedykowane do nawigacji (np. Garmin) od bardziej uniwersalnych (np. Mio 360)?
Wasze posty z głównego wątku utwierdziły mnie raczej w wyższości palmtopa?
Będę wdzęczny za Wasze opinie - szczególnie w pow. zakresie, tj. jak za stosunkowo nieduże i dobrze ulokowane pieniądze, mieć sprawne urządzonko do posługiwania się Automapą
Pozdrawiam cieplutko - nieco skołowany
Jacek M
Jerzy - 2008-02-11, 18:31
Jacek M napisał/a: | Pytanie dodatkowe: czy lepsze są urządzenia firmowe dedykowane do nawigacji (np. Garmin) od bardziej uniwersalnych (np. Mio 360)?
Wasze posty z głównego wątku utwierdziły mnie raczej w wyższości palmtopa? |
Różnica między nawigacją w palmtopie a dedykowaną jest z grubsza taka, jak między przyprawiającym o zawrót głowy ilością wskaźników i kontrolek zestawem zegarów nowego modelu osobówki a zegarami w nowej Gelandzie z trzema na krzyż wskaźnikami i kontrolkami, gdzie panuje prostota, niezawodność i co najważniejsze zaawansowana funkcjonalność . Natomiast co do map ...to opinii jest tyle, ilu użytkówników przemnożonych przez producentów.
- Jerzy
...dodano:
Jacek M napisał/a: | ...czy Jadzia Garmińska gada po naszemu? |
Język polski w nawigacjach to już norma.
Tadeusz - 2008-02-11, 20:41
Przyznam się. A co mi tam. Nie używam i nie odczuwam potrzeby wykorzystywania w podróżach nawigacji satelitarnej.
Czy jestem w tym odosobnionym dziwadłem? Czy są jeszcze inni kamperowcy o podobnych odczuciach?
Jeśli błądzę, to kto z Was, koledzy, podejmie się przekonania mnie do niezbędności nawigacji na pokładzie kampera? Zaznaczam, że do nawigacji satelitarnej na pokładzie jachtów morskich przekonałem się już wcześniej. :-D
MirekM - 2008-02-11, 21:05
Tadeusz napisał/a: | Przyznam się. A co mi tam. Nie używam i nie odczuwam potrzeby wykorzystywania w podróżach nawigacji satelitarnej.
Czy jestem w tym odosobnionym dziwadłem? Czy są jeszcze inni kamperowcy o podobnych odczuciach?
Jeśli błądzę, to kto z Was, koledzy, podejmie się przekonania mnie do niezbędności nawigacji na pokładzie kampera? Zaznaczam, że do nawigacji satelitarnej na pokładzie jachtów morskich przekonałem się już wcześniej. :-D |
Jestem także przeciwnikiem nawigacji satelitarnej i używam jej niestety trochę wbrew swojej woli, a właściwie z lenistwa. Nawigacja otumania człowieka czyniąc z niego jedynie narzędzie do prowadzenia pojazdu. Być może w niedalekiej przyszłości i w tym też go wyręczy. Jadąc z nawigacją zatracamy charakter turystyki pełną gębą, świadomego wyboru trasy pod względem atrakcyjności turystycznej, a nie szybkości przebycia i wygody pokonania. Niejednokrotnie nie potrafimy później odtworzyć przebytej trasy, ponieważ całkowicie zdajemy się na urządzenie nie weryfikując nawet wybranej trasy. Jest jednak bezsprzecznie bardzo wygodna i pozwala odpocząć głowie od myślenia. Jest to poprostu kolejne urządzenie ubezwłasnowalniające nas.
janusz - 2008-02-11, 21:12
Tadeusz napisał/a: | Zaznaczam, że do nawigacji satelitarnej na pokładzie jachtów morskich przekonałem się już wcześniej. :-D |
Myślę że na pokładzie kamperka nawigacja jest równie przydatna. Używam od czterech lat. Dawno dawno temu, Januszek za kierownicą, Halinka nogi na desce rozdzielczej i na kolanach cztery atlasy. Żonglerka, przewracanie stron. Pytanie widziałaś jaki fajny widok. Odpowiedź nie. Czemu bo patrzyłam na mapę.
Teraz w lewo, w które lewo, pierwsze czy drugie. Nawrót podchodzimy do skrzyżowania jeszcze raz.
Kilka lat później. Gdzie mam jechać? Poczekaj zmienię okulary.
No i przebój nawigacyjny. Głos Jadzi "zawróć jeśli to możliwe". Janusz: Głupia jesteś idiotko jedna, czy jesteś ślepa. Tam nie ma drogi. Nie pojadę pocałuj mnie w nos. Jadzia swoje "zawróć jeśli to możliwe"
eler1 - 2008-02-11, 21:17
MirekM napisał/a: | Jestem także przeciwnikiem nawigacji satelitarnej i używam jej niestety trochę wbrew swojej woli, a właściwie z lenistwa. Nawigacja otumania człowieka czyniąc z niego jedynie narzędzie do prowadzenia pojazdu. Być może w niedalekiej przyszłości i w tym też go wyręczy. Jadąc z nawigacją zatracamy charakter turystyki pełną gębą, świadomego wyboru trasy pod względem atrakcyjności turystycznej, a nie szybkości przebycia i wygody pokonania. Niejednokrotnie nie potrafimy później odtworzyć przebytej trasy, ponieważ całkowicie zdajemy się na urządzenie nie weryfikując nawet wybranej trasy. Jest jednak bezsprzecznie bardzo wygodna i pozwala odpocząć głowie od myślenia. Jest to poprostu kolejne urządzenie ubezwłasnowalniające nas. | Zgadam się z tobą w zupełności ale wygodne też jest. Co prawda córka mówi do mnie tato nie kłóć się z Lolą Bo ja jestem trochę przewrotny i wybieram zawsze własną drogę lub taką którą uważam za słuszną lub bardziej ciekawą i bywa tak dosyć często że Lola mówi w prawo a ja w lewo
Tadeusz - 2008-02-11, 21:23
MirekM napisał/a: | Jest to poprostu kolejne urządzenie ubezwłasnowalniające nas. |
Mój ulubiony kolega, jak widać, jest na najlepszej drodze, żeby zniechęcić mnie do navi ostatecznie. Okazało się, że opisał moje odczucia precyzyjniej niż ja sam!
A opisał je jako swoje.
Acha! Nie jestem sam! :-D
Jacek M - 2008-02-11, 21:23
No i tak jak czułem: jak zwykle dyskusja nt. wyzszości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia (niech Ci Profesorze kochany ziemia lekką będzie...).
Poddaję się. Może ktoś uprzejmy mi na 17 stronie wątku odpowie na konkretne pytania...
Ja też uważam, że sens kamperowania to w gruncie rzeczy - droga:
- Janek: I co to jest ta droga? La strada jak mówią?
- Kolejarz Bartoszko: Panie Janku co to jest droga to najlepiej dowiedzieć sie nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym, żeby piach nie był ot taki sobie, ale gorący jak we żniwa, albo zimny jak w listopadzie w przymrozki. I żeby nogi młode były. Stare kopyta mało czują. Dobrze żeby na tej drodze jakaś kałuża była, kamień, korzeń i skaleczyć palec, albo piętę odbić o! Żeby poznajomić się z drogą dobrze, to trzeba hen w cudze strony iść... iść, iść. I pomylić się na rozstaju, wejść w dziwne chaszcze...
- Janek: taaaak
- Kolejarz Bartoszko: Jezu, Jezu jak dobrze wtedy zobaczyć naprzeciw człowieka. Przeżegnać się, żeby on nie był czasem w kopytkach. Potem powiedzieć" "Niech będzie pochwalony", a jak odpowie spytać: "Panie którędy Panie do Dolistowia?"
- Janek: A on, co niech odpowie?
- Kolejarz Bartoszko: Do Dolistowia!? Toż to panie całkiem naprzeciw! Choć pan, panie, ja też do Dolistowia.
- Janek: I co? I co dalej?
- Kolejarz Bartoszko: I już dobrze! Oj, jak dobrze panie Janku, sie idzie już spokojnie i sie rozmawia.
- Janek: taaaak, się idzie, się rozmawia, się...
Albo jak kto woli:
http://pl.youtube.com/watch?v=ngwTNDfDOEs
A zdecydowałem o zakupie dlatego, że w połowie 5 krzyżyka dorosłem, żeby przyznać się przed sobą, że czasem, niestety, trzeba gdzieś po prostu dojechać. Na czas.
Służbową toyotą. Corollą. (brrr...)
A kamperem... a to co innego
Pozdrawiam
Jacek M
eler1 - 2008-02-11, 21:31
Jacek M napisał/a: | że czasem, niestety, trzeba gdzieś po prostu dojechać. Na czas.
Służbową toyotą. Corollą. (brrr...) | a to trzeba było tak od razu
MirekM - 2008-02-11, 21:34
Jacek M,
Wracając do zarania tego wątku, moja rada:
Kup jakiegoś niedrogiego palmusia i Automapę, którą zainstaluj na karcie (powiąż z kartą, a nie z urządzeniem). Będziesz mógł jej używać także na innych, ale zbliżonych parametrami urządzeniach tego typu. Możesz do tego wgrać Miplo, czyli program z punktami POI takimi, jak fotoradary, kampingi, nawet podobno Camperparki, poczty, apteki i wiele innych, do Twojego wyboru. Rok masz wszelkie aktualizacje gratis, później możesz wykupić za małe pieniądze subskrypcję na dalsze aktualizacje. Ale jak chcesz być kamperomaniakiem pełną gębą, nie kupuj tego, tylko kup zestaw map, lupę z latarką i rezerwowe okulary.
Kazik II - 2008-02-11, 21:52
MirekM napisał/a: | Jestem także przeciwnikiem nawigacji satelitarnej i używam jej niestety trochę wbrew swojej woli, a właściwie z lenistwa. Nawigacja otumania człowieka czyniąc z niego jedynie narzędzie do prowadzenia pojazdu |
Jak z każdym gadżetem wymyślonym przez człowieka. Można go używać jako świadomego wyboru w określonym celu albo oddać mu się całkowicie we władanie. W pojedynku człowiek vs Pan Telewizor na ogół zwycięża ten drugi a przecież nie musi tak być. To samo z nawigacją, jeśli włączamy ją z nawyku i czystego wygodnictwa to rzeczywiście masz rację. Kiedy nie mamy żadnych wątpliwości z nawigacją przy użyciu własnego rozumu i zmysłów to trzeba tylko odrobinę charakteru żeby gadzinę wyłączyć!
Niemniej są sytuacje kiedy Jadzia oszczędza nam dużo czasu, paliwa i nerwów. Kiedyś objechałem rynek w Nowym Targu z 15 razy w kółko bo z oznakowania w ogóle nic sensownego nie wynikało kiedy zjechać na Zakopane. W końcu zrobiłem jakiś nieprawidłowy skręt i od razu wyrósł mi mundurowy a ja, wk....do czerwoności wypaliłem mu że mam w d..... takie oznakowanie! Nie pomogło potem żadne kajanie się, wpuściłem się w koszta, ze 2 kolacje na Krupówkach.
Kazik II - 2008-02-11, 22:02
A tak jeśli chodzi o sprzęt to używam takiego małego cudeńka o nazwie Fujitsu Siemens pocket LooX N100. Kupiełem go rok temu b. okazyjnie za 800 zł a teraz to można nabyć za 600 kurczę blade! Z elektoniki co by człowiek nie kupił to za parę miesięcy zaraz ma w plecy.
Urządzonko jest niezwykle małe i poręczne (8,5 x 6 x 1,5cm) ma preinstalowane mapy Navigon 6 i funkcjonuje bez zarzutu. Mapy na Europę Zach. są doskonałe, na Polskę zależy jak gdzie, na ogół nieźle. Gorzej z Europą Wschodnią ale może wydadzą jakieś aktualizacje.
Jacek M - 2008-02-11, 22:46
MirekM napisał/a: | Kup jakiegoś niedrogiego palmusia i Automapę, którą zainstaluj na karcie (powiąż z kartą, a nie z urządzeniem). | Tak sobie to wlaśnie jakoś z grubsza wyobrażałem, pytanie jest tylko:
czy musi to być palmtop, czy np. takie badziewko: Cytat: | Nawigacja TRAK GPS 110 za 449 pln (3,5", 64MB SDRAM, 64MB Nand Flash ROM, 1GB SD, Win CE 5,0 Core, Proc. Centralisty Atlas III, 372Mhz) | wystarczy?
Pozdrawiam
Jacek M
papamila - 2008-02-11, 22:49
masz Jacku jeszcze jedną możliwość.
W zależności od posiadanego aparatu telefonicznego,(raczej wskazany model z dużym wyświetlaczem możesz używać w PL -naviexperta, prosta forma nawigacji z punktu a do b
bez wodotrysków ale za to z najnowszymi mapami, informacjami o korkach, robotach itp.
Koszt takiego rozwiazania (bo działa w oparciu przesył danych GPRS) to ok 10-12zł m/c
(licencja 7zł + np pakiet 5MB danych -5zł/mc) licencje kupuje sie na dowolny okres, pakiet danych również- wiec można nie korzystać zimową pora a uaktywnić na czas intensywnych wojaży. W chwili obecnej powinna już być dostępna wersja na całą europę ale nie znam szczegółów i kosztów.
Używam od półtora roku i bez zastrzeżeń, nawiguje również po współrzędnych geogr.
dodatkowym plusem (lub nie) jest to że mamy jedno urządzenie.
Minusem - ograniczona liczba punktów POI- tylko te zamieszczone przez operatora, oraz konieczność kupienia odbiornika GPS jeśli telefon nie posiada takiej anteny(ok 100-120zł)
Jeśli telefon ma system operacyjny Symbian to są TomTomy na cały świat, i PL a wtedy nie potrzeba pakietu danych i nawiexperta- wiec darmocha.
dla informacji mój tel to nokia N73 z aparatem 3,2mpx +nawigacja i na moje potrzeby w zupełności wystarczy,
zawsze pod ręką warto mieć CB radio
wiecej info: www.naviexpert.pl
Aulos - 2008-02-11, 23:01
Kazik II napisał/a: | A tak jeśli chodzi o sprzęt to używam takiego małego cudeńka o nazwie Fujitsu Siemens pocket LooX N100. |
Od roku używam tego samego i jestem zadowolony, byłem z nim we Włoszech i też sprawiał się bardzo dobrze.
Kazik II napisał/a: | Mapy na Europę Zach. są doskonałe, na Polskę zależy jak gdzie, na ogół nieźle. Gorzej z Europą Wschodnią ale może wydadzą jakieś aktualizacje. |
W ubiegłym tygodniu pytałem o aktualizacje, ale powiedzieli, że 6-ka jest jak na razie najnowsza.
Jacek M - 2008-02-12, 00:10
Dzięki, dzięki!
Ciekawą (i zupełnie mi nieznaną) opcją wydaje się Naviekspert - mam chęć przetestować. Najtańszy odbiornik na Allegro kosztuje 135 pln. Ale za 7 pln to jest dostęp na tydzień, na 1 dzien 2 pln, a za 99 pln - rok.
W każdym razie demko wyglada zachęcająco
Oczywiście nadal jestem ciekaw wszystkich opinii, szczególnie zwiazanych z pytaniami
Pozdrawiam
Jacek M
papamila - 2008-02-12, 16:32
Jacek M napisał/a: | Ale za 7 pln to jest dostęp na tydzień |
zgadza się,
ale ja wykupiłem 24 miesięczny abonament i z tego wyszedłem
169:24=7
pilnuj tej stronki, czesto mają promocje najróżniejsze
i najważniejsze- czy Twój obecny telefon nadaje się do tej nawigacji- kompatybilność sprawdzisz na stronie
Jacek M napisał/a: | odbiornik na Allegro kosztuje 135 pln |
taki bluetoothowy odbiornik ma jeszcze tę zaletę że położysz go tak aby widział satelity a tel w dowolnym miejscu
tatkog - 2008-02-12, 20:51
Jacek M napisał/a: | Nawigacja TRAK GPS 110 za 449 pln (3,5", 64MB SDRAM, 64MB Nand Flash ROM, 1GB SD, Win CE 5,0 Core, Proc. Centralisty Atlas III, 372Mhz) | Pozdrawiam - wszystko powinno chodzic (do przetestowania system win ce. 5,0 -powinien chodzic, ale musisz miec automape 4,0 i powyżej).
kwestia odbiornika gps -jaki jak na sirf III to spoko.
jest tam autopilot - możesz na nim jeździć, automapa niby lepsza, ale jeśli juz potem dokup. tylko cena automapy podejrzana - musisz miec 4,xx a ona drozsza jest.
Pozostałe tez mogą być.
tylko mapy sa gorsze
Pamięc mogłaby byc wieksza np.128, ale...
Jacek M - 2008-02-12, 21:19
Hm, hm.
Bardzo wam ogromnie dziękuję! Już trochę wiem co robić:
Po pierwsze przetestuję moją komórkę, sprawdziłem, chodzi z Naviekspertem, już się tam zalogowałem. Muszę tylko nabyc sirfa III-go. Będę próbowal wydębić od korporacyjnego dostawcy komórek za 1 pln.
Jak zadziała wporzo - to temat rozwiązany.
Trochę się obawiam jak będzie chodziło z moim telefonem - ekran tylko 2".
Zobaczymy.
A jak nie to TRAK.
I cały czas czekam na Waszą wiedzę w zakresie
Będę donosił o postępach.
Pozdrawiam
Jacek M
JaWa - 2008-02-13, 12:08
Jacek M napisał/a: | ekran tylko 2" |
Będziesz chyba musiał jeździć pod "dyktando".
janusz - 2008-02-13, 12:35
Na wyposażeniu mojego auta jest lupa.
Jacek M - 2008-02-13, 20:36
janusz napisał/a: | Na wyposażeniu mojego auta jest lupa. |
Bardzo śmieszne
Podświetlana?
janusz - 2008-02-13, 21:38
Jacek M napisał/a: | Bardzo śmieszne |
Wcale nie takie śmieszne. Mam takiego 4 letniego Aausa palma. To jest "wyjątkowy" palm ma rozdzielczość ekranu VGA. Rozmiar normalny a literki dwa razy mniejsze niż w standardowym palmie. Bez lupy ani rusz.
Jacek M - 2008-03-28, 16:13
No nie mam czasu doprowadzić tematu do końca. Już prawie kupiłem "Smarta" w promocji w Tesco za 399,- tylko, że dostawca nie dowiózł...
Ale mój dylemat znacznie się uprościł:
a/. Chinol
b/. Naviekspert
Ten drugi podobno informuje o korkach, ale informowanie następuje w wyniku przetworzenia sygnałów od innych użytkowników systemu w danej okolicy.
Ciekawi mnie czy to działa w Warszawie?
Pozdrawiam
Jacek M
papamila - 2008-03-28, 17:01
Jacku,
ten trik z korkami po części bazuje na statystyce a po części na interaktywności uczestników tzn. czynni użytkownicy naviexperta jak staną w korku to jeśli zechcą o tym poinformować system mogą to zrobić poprzez naciśnięcie jakiegoś przycisku. Podobnie jest z informacją o fotoradarach, jak zauważysz wciskasz klawisz 2 w telefonie i informacja wędruje do systemu i w ten sposób tworzy się bazę fotoradarów, z korkami jest podobnie. Ja osobiście nie podróżuję po Warszawie ale kolega który korzysta z navieksperta wspominał że kursując w te same miejsca był nieraz kierowany innymi ulicami.
Chiniola możesz bez problemu przenieść do innego auta, dać córce (synowie raczej sobie radzą z pda) czy wreszcie komuś pożyczyć- nie wiem jednak jak z dokładnością map
Sam takiego chiniola obracałem w dłoniach z myślą o córce w obcym mieście ale urządzenie było nieczynne
Elwood - 2008-04-05, 11:15
Mam pytanie:
Czy niezbędne jest zamontowanie anteny do nawigacji w kamperze z alkową?
kimtop - 2008-04-05, 12:09
Musisz spróbować czy twoja nawigacja działa bez anteny.Jeśli działa, to może przestać działać gdzie będzie słaby sygnał np.pomiędzy wysokimi budynkami.Dlatego ja antenkę założyłem
CrazyJack - 2008-04-05, 12:24
Elwood napisał/a: | Mam pytanie:
Czy niezbędne jest zamontowanie anteny do nawigacji w kamperze z alkową? |
Generalnie zawsze antena daje poprawe odbioru sygnału z satelit.
Ja osobiście używam bez anteny i wszystko jest OK,
poza jednym wyjątkiem: w centrach dużych miast w pobliżu wieżowców
czasem nawigacja gubi zasięg.
MirekM - 2008-04-05, 13:59
Elwood napisał/a: | Mam pytanie:
Czy niezbędne jest zamontowanie anteny do nawigacji w kamperze z alkową? |
Wszystko zależy od systemu odbiornika GPS. Ja mam w telefonie HTC TyTN2 (Kaiser) system SIRF 2 lub 3 (?) i może być schowany nawet w schowku, a nawiguje. Prawie nigdy pod alkową nie stracił zasięgu. Nie ma w tym wypadku żadnej konieczności instalowania dodatkowej zewnętrznej anteny.
janusz - 2008-04-05, 14:08
Musisz sam wypróbować swój GPS w swoim samochodzie. Mój stary Asus w normalnych warunkach działa pod alkową, w górach może trochę mniej dokładnie. Natomiast w Atenach był horror. Bez przerwy "zjechałeś z trasy" i skakanie pomiędzy ulicami. Tam to była porażka, mimo tego że gdy był w samochodzie a samochód na promie (ściany promu stalowe) i tak pokazywał pozycję.
MirekM - 2008-04-05, 15:17
janusz napisał/a: | Musisz sam wypróbować swój GPS w swoim samochodzie. Mój stary Asus w normalnych warunkach działa pod alkową, w górach może trochę mniej dokładnie. Natomiast w Atenach był horror. Bez przerwy "zjechałeś z trasy" i skakanie pomiędzy ulicami. Tam to była porażka, mimo tego że gdy był w samochodzie a samochód na promie (ściany promu stalowe) i tak pokazywał pozycję. |
Bo prawdopodobnie mapy Grecji miałeś do d..y. Niedokładne. W takim wypadku możesz w urządzeniu sprawdzić ilość satelit i moc sygnału. Im więcej satelit, tym dokładniejszy pomiar pozycji. A drugą sprawą jest dokładność map. A z jakich map Janusz korzystasz?
janusz - 2008-04-05, 15:25
Używałem Destinatora. To zdjęcia z promu. Tylko do Destinatora miałem mapę Grecji.
papamila - 2008-04-05, 18:45
Ja używam standartowego odbiornika sinozębego urządzenia na Sirf III z baterią od nokii- leży sobie na podszybiu i działa bez problemu.
Wyrzuciłem go kiedyś na dach-też działał ale ....znowu zasilanie to problem
koszt na allegro 120zł
Jacek M - 2008-11-23, 03:42
Dla porządku i coby zamknąć wątka: zanabyłem w Carrefourze chinola z licencjonowaną Mapą Map za 199 pln (+ parę gazet - razem daje jakieś 216,50) za co mam zgrabną nawigację Lark 35.0 plus spora ilość pełnowartościowej podpałki do kominka, czyli interes jak złoto
Nawigacja hula, uruchamia się w kilkanaście sekund, satelity (osobowy) trzyma aż miło, drogę wyświetla prawidłowo, gada raczej też poprawnie - czasem coś przekręci ale wystarczy rzut oka na ekran, żeby się połapać. Obsługa w pełni intuicyjna - do instrukcji nie zaglądam. Ekranik dotykowy 3,5" - wystarczający, obsługa paluchem - po paru minutach ćwiczeń - bezproblemowa. Mocowanie na przyssawkę do szyby - działa pewnie, krytyczne części mocowania są metalowe (!) Urządzonko prowadzi do celu, czasem skręca w jednokierunkowe lub na zakazie, ale generalnie - czad. Wykonanie jak za te pieniądze ( iwyższe też) bez zastrzeżeń. Polecam każdemu. Dzięki wszystkim, którzy wypowiedzieli się w tym wątku.
Pozdrawiam
Jacek M
ReginaZW - 2008-11-23, 03:49
Też mam tę nawigację ale wgrałam Automapę 5.0.5 i jestem bardzo zadowolona.
KOCZOR - 2008-11-25, 20:00
ReginaZW napisał/a: | wgrałam Automapę 5.0.5 i jestem bardzo zadowolona |
Jest już dostępna wersja 5.2.0, a w niej kilka pozytywnych zmian.
Jeśli - jak przypuszczam - masz "legala" możesz bezpłatnie uaktualnić.
Pozdrawiam
homer84 - 2009-02-19, 23:32
Co do map w różnych nawigacjach, to jest tak, że GP Mapa dla Garmina i Mapa Map są produktami tej samej firmy - Imagis. Ta sama firma dostarcza także mapy do Navieksperta. Ich zgodność z rzeczywistością można zobaczyć na http://www.mapgo.pl .
JaroW - 2009-02-20, 09:22
Jerzy napisał/a: | Jacek M napisał/a: | Pytanie dodatkowe: czy lepsze są urządzenia firmowe dedykowane do nawigacji (np. Garmin) od bardziej uniwersalnych (np. Mio 360)?
Wasze posty z głównego wątku utwierdziły mnie raczej w wyższości palmtopa? |
Różnica między nawigacją w palmtopie a dedykowaną jest z grubsza taka, jak między przyprawiającym o zawrót głowy ilością wskaźników i kontrolek zestawem zegarów nowego modelu osobówki a zegarami w nowej Gelandzie z trzema na krzyż wskaźnikami i kontrolkami, gdzie panuje prostota, niezawodność i co najważniejsze zaawansowana funkcjonalność . |
MirekM napisał/a: | Jacek M,
Wracając do zarania tego wątku, moja rada:
Kup jakiegoś niedrogiego palmusia i Automapę, którą zainstaluj na karcie (powiąż z kartą, a nie z urządzeniem). Będziesz mógł jej używać także na innych, ale zbliżonych parametrami urządzeniach tego typu |
Małe sprostowanie Panowie .
Nazewnictwo wam się miesza.
Palmtop to urządzenie posiadające PalmOS do którego nie da sie wgrac AUTOMAPY
PocketPC posiada Windowsa mobile i do niego wgrywamy AUTOMAPE, IGO DESTINATORA ,ITP
PS:informacje podaje tutaj >>PocketPC
oraz tutaj >>Palmtop-PalmOS
JaWa - 2009-02-20, 10:08
JaroW napisał/a: | Małe sprostowanie Panowie .
PocketPC posiada Windowsa mobile i do niego wgrywamy AUTOMAPE, IGO DESTINATORA ,ITP |
Przeczytaj jeszcze raz teksty do których podałeś linki, bo coś Ci się pomieszało
Ja mam palmtopa z systemem Windows Nobile i z całą pewnością jest to palmtop.
Najpopularniejsze palmtopy to urządzenia pracujące pod kontrolą systemów operacyjnych Windows Mobile, Palm OS i Nokia Internet Tablet OS. Coraz częściej można też spotkać MDA (Mobile Digital Assitant)
janusz - 2009-02-20, 10:40
Bardziej przychylił bym się do teorii Jacka.
Palmtop to maszynka, komputerek o wymiarach umożliwiajacych trzymanie go w dłoni. Dosłownie na wierzchu dłoni. Czy będzie miał Windowsa, czy Symbiana to będzie palmtop.
Myślę, że do palmtopów należy zaliczyć też telefony z komputerowym systemem operacyjnym. Do póki takie urządzenie ma możliwości komputera to jest to palmtop. Granice zacierają się. Doprowadzi to pewnie do powstania jednego urządzenia. Komputero-foto-video-telefono-navi-mp3-TV-radio-monitoro-bóg wie czego tam jeszcze-plejera z wibratorem i wodotryskiem.
medard - 2009-02-20, 12:18
polonistka potrzebna? musze zglosic sie na uniwerek wyjatkowo podeszlego wieku
ale se nagrabilem
JaWa - 2009-02-20, 12:42
stuki, puk,i buk, buczyna
janusz - 2009-02-20, 13:04
No dobrze poprawiłem się
jaca_2009 - 2009-02-20, 14:06
Chciałbym wam coś napisać ku przestrodze.
Mój przyjaciel jest dystrybutorem LARK .W związku z tym pożyczyłem sobie na wyjazd do Grecji najbardziej polecane przez niego urządzenie o symbolu 35.0 . Wcześniej używałem rożnych Pocket PC (palma też), ale zawsze brakowało mi pamięci wew na mapę, później miałem 2 urządzenia typu wszystko w jednym, Mio i Toshibę, telefon z gps i 1000 innych gadżetów. Niestety urządzeni do wszystkiego moim zdaniem są do niczego bo, jedziesz sobie spokojnie z nawigacją a tu nagle telefon.Zanim procesorek przemyśli co ma robić, braknie mu ramu i zwiecha.Telefon nie odebrany i mapa wisi.Ekranik mały, za mały ginie w czeluściach szoferki kampera(może w mikrusie starczy jak nosem dotykasz szyby na której wisi nawigacja)Telefon który musi wisieć non stop na ładowarce, bo 2 dni to maksimum jakie wyciśnie się z jego baterii bez wzywania niczego prócz funkcji telefonu... bez komentarza - może za 2 lata to będzie działało tak jak powinno.
Ale przejdźmy do rzeczy, tak więc pożyczyłem tego Larka(35.0) bo ma możliwość wrzucania na karte czy do pamięci dowolnej mapy o dopala się ja bez żadnych trików odblokowani itd. Zadowolony zainstalowałem sobie igo2008 z mapka Gercji- bo jest bardzo dokładna i ma 3d teren.Wszystko na pokładzie no to w drogę.W Budapeszcie urządzonko zaliczyło zwis, zamarło więc spróbowałem je zresetować- co sie okazuje reset nic nie pomaga , bo wynalazek jest tak zbudowany ,że po każdym włączeniu domyślnie się resetuje .Niby fajnie zawsze czysty rejestr i powinno śmigać.Niestety po kolejnej próbie uruchomienia nastąpiło rozkalibrowanie ekranu.Ekranik dotykowy zero hardwarowych guzików- kaplica. Dzwonie do chłopaków do serwisu. Z rozmowy wynika że żadne ich uradzenie nie posiada hard resetu....czyli nie mam możliwości przywrócenie fabrycznej konfiguracji nawet jak mu wyjmę baterię na cały dzień.Po 20 minutach dzwoni Kolega i mówi, sam nie dasz rade go zresetować by ruszył, powiem ci jednak co trzeba zrobić może coś wymyślisz.Musisz go rozebrać i tam przelutowac kość pamieci - zewrzeć nóżkę x z y.Niestety tym razem nie miałem ze sobą lutownicy na wakacjach.Z dalszej rozmowy wynikło, przyślij go nam, to zresetujemy, ale teraz tyle tego jest do roboty ze nie wyrabiamy...więc może zejść chwilę...
Tak więc gdyby nie wady konstrukcyjne byłby fajny za tą cenę...
A teraz deser; doszedłem jak skalibrować ekran który odmówił posłuszeństwa. (szkoda ze dopiero po powrocie do Polski) Należy trzymać tak długo przycisk MENU aż pojawi się ekran kalibrowania- i urządzonko na chwile naprawione, tzn do następnego włączenia.
MirekM - 2009-02-20, 14:15
Ja mam obecnie Samsunga Omnię 16GB pamięci wew. + 8GB microSD z Automapą 5.3. Jeżdżę z włączonym bluetoothem, odbieram telefony i żadnych problemów. Oczywiście na czas rozmowy ekran przełącza się w tryb telefonu, ale zaraz po skończonej rozmowie przełącza się przy najbliższym manewrze, lub od razu wymuszam jego włączenie.
jaca_2009 - 2009-02-20, 14:29
Zgadzam się z Tobą Mirku, to jet akurat udana alternatywa dla wielu urządzeń w jednym.Twój sprzęt ma dodatkową zaletę- można go podłączyć kabelkiem TV out np pod duży monitor np; kamerki cofania - choćby 7cali i tam mieć nawigacje.Wadą omni jest gniazdo ładownia - nie standardowe mini usb ,ale można to przezyć, no i czas pracy na baterii tez nie jest rewelacyjny i wydajność, dość mała rozdzielczość i brak wysuwanej klawiaturki jak np w Kaiserze - wydajność widziałem lepszą. Ale zgadzam się, ze w tym momencie to jedna z najlepszych wszyskomających zabawek, tak małego rozmiaru.
A jeśli chodzi o prawdziwą nawigację to miałem Magellana Sport track, 20 godzin pracy na 4 paluszkach, pływał po wodzie taplał się w błocie i spadał na beton..., i miał pełen zasięg nawet w środku super gęstego lasu, wyznaczał pozycję co do 30 cm.(tyle, że mapy są bardzo skromne)
JaroW - 2009-02-20, 15:09
JaWa napisał/a: | JaroW napisał/a: | Małe sprostowanie Panowie .
PocketPC posiada Windowsa mobile i do niego wgrywamy AUTOMAPE, IGO DESTINATORA ,ITP |
Przeczytaj jeszcze raz teksty do których podałeś linki, bo coś Ci się pomieszało
Ja mam palmtopa z systemem Windows Nobile i z całą pewnością jest to palmtop.
Najpopularniejsze palmtopy to urządzenia pracujące pod kontrolą systemów operacyjnych Windows Mobile, Palm OS i Nokia Internet Tablet OS. Coraz częściej można też spotkać MDA (Mobile Digital Assitant) |
Palm OS przeszedł długą drogę od pierwszych wersji w urządzeniach z procesorami firmy Motorola do urządzeń z procesorami zgodnymi z architekturą ARM. Mimo że pozostaje systemem stosunkowo mało nowoczesnym, ustępując swojemu bezpośredniemu i największemu konkurentowi jakim jest Pocket PC
Jacek M - 2009-02-21, 16:01
Mój Lark po włączeniu zamiast pokazać ekranik który po naciśnięciu "OK" włączał MapęMap w wersji "easy" stwierdza od wczoraj: "nie mam oprogramowania nawigacji" (?????)
Czy należy coś mu zewrzeć z czymś?
Czy raczej pod obcas?
Pozdrawiam
Jacek M
jaca_2009 - 2009-02-21, 16:24
Spróbuj zrobić soft reset, na obudowie jest taka mała dziurka opisana reset .Na włączonym urządzeniu wciśnij znajdujący się w tym otworku przycisk reset, najlepiej rysikiem , szpilka albo spinaczem.Jeśli nie pomoże to opisz dokładniej problem, tzn. krok po kroku co się pojawia na ekranie- (nie zapomnij podać modelu urządzonka.Czy miałeś tak skonfigurowane że uruchamiał się od razu na mapie, czy w ten sposób że można było wcześniej wejść w menu wyboru np przeglądanie zdjęć)
MirekM - 2009-02-21, 21:48
Jacek M,
jaca_2009 napisał/a: | Spróbuj zrobić soft reset |
Niezorientowanych informuję, że soft reset dla takich urządzeń robi się tylko gumowym młotkiem. Metalowy młotek służy jedynie do hard reset. Zazwyczaj już soft reset pomaga. W kupnie nowego sprzętu oczywiście.
Jacek M - 2009-02-22, 22:20
jaca_2009 napisał/a: | na obudowie jest taka mała dziurka opisana reset |
jutro będę szukał dziurki... z przyciskiem
Jak coś znajdę (albo nie) to dam znać.
Dzięki from the mountains
Jacek M
wbobowski - 2009-02-22, 23:21
Wracając do zadanego w tym temacie pytania. Przez 35 tys. km przejechanych w zeszłym roku po Europie użwałem GPS w kamperze z alkową bez najmniejszego problemu.
Mam NavRoad 7 cali lub zamiennie Pocket PC MIO A507 z AutoMapą Europe. Obecnie wersja 5.3.0. Wcześniej w MIO używałem mapy iGo 2006, ale była bardzo niedokładna. Z NavRoad jestem bardzo zadowolony, bo jednak 7 cali dla ludzi w moim wieku to jest to. Oczy już nie te. Można również do niego podłączyć kamerę cofania, ale ja mam drugi ekran 7 calowy od kamery, aby mieć stały podgląd do tyłu. Wcześniej miałem go sprzedać, ale w kamperze (w odróżnieniu od sam.osobowego jest dość miejsca na oba ekrany i nie będę musiał przełączać mapy na widok z kamery.
Jacek M - 2009-03-02, 22:54
No więc sytuacja resetowania urządzonka kształtuje się następująco:
Dokonałem resetu wg porad. No i ... g... , to znaczy - jak było, że nie ma oprogramowania, tak się i wyświetla. A raczej: wyświetlało. Zezłoszczony niepowodzeniem znalazłem albowiem w jakichś opcjach zaawansowanych "reset systemu" zatwierdziłem ... i już nic mi się nie wyświetla
Chyba ten reset systemu to coś jakby " format C"...
jaca_2009 - 2009-03-03, 11:09
OJ, to przykra sprawa. Wygląda na to że tylko serwis Cię ratuje.Musisz uzbroić się w cierpliwość( będzie to trwało koło miesiąca ale na 95% dostaniesz nowy) Na pewno nie zrobiłeś formatu , bo w ten sposób się nie da.
Black Cadillac - 2009-05-16, 22:24
Przepraszam, że nie czytałem wszystkiego, tylko co niektóre wypowiedzi. Gdyby ktoś miał problemy z nawigacją to proszę do mnie dzwonić, telefon jak w nicku: 501-397-258. Prowadzę sklep z nawigacjami już 6 lat i żadna nawigacja, a i wgrywanie map do każdej nawigacji nie jest mi obce, ani nie sprawia mi żadnego problemu. Obecnie najlepszą i najtańszą nawigacją jest NAVIA kupiona w Biedronce za 219zł z wgraną Auto Mapą 5.5.1 jest to mapa z ustawieniami wszystkich parametrów naszego Kamperka i wiadukty nie są nam straszne. A w dodatku ma najczulszy odbiornik GPS ze wszystkich na rynku, a to jest najważniejsze. Znajduje satelity nawet wewnątrz budynku. NO I CENA.
krzysioz - 2009-06-09, 17:41
Witam ,
Byc moze ktos z wesolego towarzystwa mial okazje przetestowac nawigacje Becker 7928. Uprzejmie prosze o opinie (za i przeciw). Ewentualnie co zamiast.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Krzysio
Jacek M - 2009-08-29, 18:16
jaca_2009 napisał/a: | OJ, to przykra sprawa. Wygląda na to że tylko serwis Cię ratuje.Musisz uzbroić się w cierpliwość( będzie to trwało koło miesiąca ale na 95% dostaniesz nowy) Na pewno nie zrobiłeś formatu , bo w ten sposób się nie da. |
I właśnie przedwczoraj tj. w miesiąc po oddaniu do naprawy otrzymałem z powrotem urządzonko.
Nie nowe tylko moje stare, ulubione
Opis naprawy: "wgranie oprogramowania MapaMap".
No to jak tam ją zeżarło? Na szczęście - póki co - działa fantastycznie
BTW: przysłali mi emailę z propozycją nabycia po okazyjnej cenie nowszej wersji MapyMap 6.2 - warto?
Pozdrawiam
Jacek M
maszakow - 2009-09-30, 22:31
Mam navie NV47 z Biedronki. kosztowała właśnie 199 PLN. Następne 30 kosztowała karta SD 2G.
PO usunięciu firmowego buga (przymula po godzinie pracy, wina softu) i wgraniu na SD nakładki oraz innej mapy - całkiem przyzwoicie służy. Jedyny feler - nie obsługuje kard SDHC (NV45 obsługiwała), mogłaby gdyż w sumie nakładka i Autompa zostawiają już niewiele miejsca na inne pliki. Automapa dobra jest ale nie idealną - Drogowskazy czasem są lepsze i jak się zastosujesz to maszynka też zmienia zdanie.
maszakow - 2009-10-19, 21:24
Uwaga - jest anons że w przyszłym tygodniu Biedronka wprowadza kolejną partię GPS Navia do sprzedaż. Cena 249 PLN.
Oprogramowanie firmowe Mapamap Lite - słabe, ale te nawigacje chodzą z innymi bez żadnego problemu - wystarczy włożyć kartę SD by móc odpalić na nich wszystko inne, bez naruszenia gwarancji. ten model być może będzie obsługiwał SDHC ...
papamila - 2009-10-19, 22:35
maszakow napisał/a: | ten model być może będzie obsługiwał SDHC ... |
to byłaby super sprawa, mocno zwiększyło by funkcjonalność urządzonka
maszakow napisał/a: | te nawigacje chodzą z innymi bez żadnego problemu |
no, niezupełnie bezproblemowo- trzeba mocno pogrzebać i dodać nakładkę.
Lepszym urządzonkiem dla laików wydaje się być coś z serii Lark Voyager lub Freebird.
"maszakow"
- możesz je (te o których wspomniałem) obejrzeć ew zakupić w firmie Baltrade na Chrobrego- cena podobna i nic nie grzebiesz.
co do samej navi już kiedyś ją polecałem na forum
- do dziś prowadzi po PL i Europie bez zarzutu
maszakow - 2009-10-20, 14:53
papamila napisał/a: | no, niezupełnie bezproblemowo- trzeba mocno pogrzebać i dodać nakładkę. |
NIe trzeba mocno grzebać. Wcale.
1. na Karcie SD tworzysz plik tekstowy - i po jej włożeniu do NAvi już masz czysty system operacyjny. Wystarczy kliknąć katalog i odpalić to co masz na karcie.
2. Nakładka instaluje się bez problemu i to na karcie. Poprawiasz ewentualnie nazwy katalogów w plikach tekstowych, jeśłi są inne niż "firmowe" z nakładki. Ona tylko spaja funkcje urządzenia więc jest to bardzo duża wygoda - ale nie wymóg by jej używac.
Jedyny problem jaki miałem to instalacja AM na karcie SD - trwała koszmarnie długo i na raty się robiła bo instalator głupiał. No i sama navia miała buga więc był patch instalowany, ale odpowiednie fora momentalnie podały co i jak - i to patch dzięki nim od producenta przyszedł :P . Moja akurat nie obsługuje SDHC mimo że model wcześniejszy obsługiwał - ale tak to bywa jak na tajwanie trzepią magazyny z częściami.
POwiem tak - mam taniochę cieszy mie ona i nie będę na razie zmieniał bo swoje zadanie spełnia
maszakow - 2009-10-20, 22:52
Zapomniałem dodać - to jest ten drugi model czyli ST20 - ekran 4,3" czyli większa zabawka niż poprzednie, a tylko 50 PLN różnicy.
donald - 2010-02-25, 23:19
No a ja wlasnie zakupilem w biedronce Navie Nv33 MapaMap Lite 6.2 Imagis. Macie jakies propozycje co w niej stuningowac?? i czy to jakis model bez lipy?? ja jestem zielonkawy w tym temacie....a skusila mnie cena..189PLN
chris - 2010-02-26, 07:44
W google wpisałem 3 wyrazy: policja nawigacja gps
Pierwsze zdanie z pierwszego linka: Jesteś kierowcą i używasz zestawu do nawigacji drogowej? Dla własnego dobra miej przy sobie certyfikat potwierdzający legalność oprogramowania autopilota. Łódzka policja zapowiada ostre kontrole i surowe kary dla tych, którzy posługują się automapami nielegalnie ściągniętymi z Internetu. Za rozpowszechnianie i kupowanie pirackich kopii grozi nawet pięć lat więzienia.
Także może niektórych wypowiedzi nie powinno być na forum publicznym. Dochodzi też kwestia co się stanie jak faktycznie ktoś nas na drodze skontroluje.
donald - 2010-02-26, 07:56
Chris a ja mysle ze to martwy przepis, a nawet w raziekontroli to wyjmuje karte sd i mam oryginal;-)...
Timot dzieki za podpowiedzi
chris - 2010-02-26, 08:06
donald napisał/a: | Chris a ja mysle ze to martwy przepis, a nawet w raziekontroli to wyjmuje karte sd i mam oryginal;-) |
Właśnie o takie posty mi chodziło. Nie się trafi policjant-kamperowiec. Ma Twoje dane i prawie oficjane przyznanie się.
donald - 2010-02-26, 08:10
Pisac to ja moge wiele rzeczy, a w razie co ,to on musi mi wszystko udowodnic... a to jest zdaje sie długa droga .....
Jerzy - 2010-02-26, 08:41
chris napisał/a: | Łódzka policja zapowiada ostre kontrole i surowe kary dla tych, którzy posługują się automapami nielegalnie ściągniętymi z Internetu.
|
Już samo to, że tylko łódzka (chyba...) mówi o doraźności tej akcji - tak jak inne, pewnie i tą rozmyje życie...
roger - 2010-02-26, 10:13
Ted69 napisał/a: | Ciekawe czy taki kontrolujacy na drodze potrafi odroznic OziCE od innych produktow |
Szkolenia w zakresie legalności oprogramowania nawigacyjnego organizowała dla policji organizowała właśnie AutoMapa a w zasadzie dwie firmy Aqurat sp. z o.o. i Geosystems Polska sp. z o.o, tak więc mam nadzieje że rozwiałem twoje wątpliwości .
Akurat w AutoMapie weryfikacja legalności jest relatywnie prosta i szybka, watpliwosci natury prawnej budzi sam fakt takiej kontroli na drodze. Zgodnie z prawem jedyna możliwość kontroli (czytaj oddania do reki funkcjonariusza) urządzenia nawigacyjnego z wnętrza naszego samochodu to uzasadnione podejrzenie, że jest ono kradzione a to już jest grubymi nićmi szyte uzasadnienie, które zaprezentuje policja. Zawsze ze strony funkcjonariusza drogówki może paść pytanie czy używasz legalnych wersji oprogramowania a Ty grzecznie odpowiesz że oczywiście i po sprawie .... dalsze czynności to już policja gospodarcza
JaWa - 2010-02-26, 11:30
Ted69 napisał/a: | Mam i uzywam legalnego OziExplorera w wersji CE (na PocketPC). Kupiony u producenta, przez internet. oczywiscie zadnych papierow na to nie woze ze soba.
|
Możesz dostać 48 h.
Nie trzeba dawać do łap urządzenia. W przypadku auto mapy trzeba mieć coś takiego.
PS
Przedruki i naklejanie na szybę są niezgodne z prawem autorskim.
Wydruk na laserze i naklejanie na starą kartę kredytową jest surowo zabroniony.
janusz - 2010-02-26, 11:36
A ja mam Automapę z przed chyba 2 lat. Nie wiele się zmieniło w mapach, doszedłem do wniosku że kupię następną po 2012 roku jak już będą wszystkie autostrady. Automapa była kupiona legalnie a jeszcze wtedy Hołek nie dokładał swojej karty kredytowej i jej nie mam. Czy za nieimanie dostane grzywnę?
roger - 2010-02-26, 11:39
janusz napisał/a: | Nie wiele się zmieniło w mapach, |
Wiele.... i w mapach i w interfejsie programu i w algorytmach liczenia tras ....
janusz napisał/a: | wtedy Hołek nie dokładał swojej karty kredytowej i jej nie mam. Czy za nieimanie dostane grzywnę? |
Ale dostałeś kartę SD z numerem licencji i to jest gwarancja legalności....
JaWa - 2010-02-26, 11:40
janusz napisał/a: | Nie wiele się zmieniło w mapach |
Bardzo wiele, AutoMapa 6.xx to zupełnie inna bajka niż ta sprzed dwóch lat.
janusz - 2010-02-26, 11:55
Nie, po dwakroć nie.
Dróg nie dobudowali, interfejs pogorszyli. Może kilka nieistotnych błędów usunęli. Moim zdaniem i to sprawdziłem w praktyce wystarczą aktualizacje co dwa trzy lata.
Co z tego ze mam namalowane budynki, komu to potrzebne za pieniądze. Za darmo jako rozwój produktu rozumiałbym. Używam dwuletniej Automapy i trzyletniego Mio 720 (nieaktualizowanego) wystarcza, Już wtedy AM reklamowała, że ma 99% pokrycia dróg kraju i wszystkie miejscowości. Żadne dokonania w naszej infrastrukturze drogowej nie zaszły. Są naprawiane i modernizowane drogi ale to nic nie ma wspólnego z aktualizacją map. Te drogi i tak tam były a że były gorsze nie widać tego na mapach i tak.
Drugie nie. Nie dostałem SD, W pudełku była tylko płyta z CD i to z nieaktualną wersją i tajny numer na kawałku papieru oraz informacja, że aktualną wersję należy pobrać z internetu. Nie było żadnego certyfikatu. Nie było certyfikatu przy Automapie 1 która miałem legalnie i chyba mam jeszcze? i przy AM 5. Pośrednich nie miałem i nie żałuje.
JaWa napisał/a: | Bardzo wiele, AutoMapa 6.xx to zupełnie inna bajka niż ta sprzed dwóch lat. |
Czy łatwiej z nią gdzieś trafić.?
Tadeusz - 2010-02-26, 12:15
Wczoraj chciałem trafić za pomocą nawigacji na spore osiedle na granicy Warszawy.
Wstawiłem do Automapy 5xxxx koordynaty i otrzymałem meldunek, że dany punkt znajduje się poza mapą. Automapa uparła się, że tego miejsca nie ma. Przeszedłem na Mio, które zachowało się grzecznie i poprowadziło do celu.
Dodam, że osiedle nie powstało wczoraj, ma już ładnych kilkanaście lat.
roger - 2010-02-26, 12:16
janusz napisał/a: | tajny numer na kawałku papieru oraz informacja, że aktualną wersję należy pobrać z internetu. |
Właśnie ten tajny numer to licencja....
A przy pobieraniu nowej wersji z internetu rejestrowałeś się na stronie podając oprócz licencji mail lub nazwę użytkownika. Ta nazwa jest zapisana w pliku w pamięci urządzenia i jest widoczna w programie po kliknięciu ikony "o programie" ....
janusz napisał/a: | Nie, po dwakroć nie.
Dróg nie dobudowali, interfejs pogorszyli. |
O gustach i subiektywnych odczuciach się nie dyskutuje .....
A merytorycznie podchodząc do tematu od wersji 5.0 było 10 aktualizacji zestawienie zmian i ewolucje sa tu do dokładnej lekturki ....:
http://www.automapa.pl/?P...ng=PL&cid=53175
Doszło parę państw w wersji Europa parę gadżetów typu 3d i sporo ciekawych bardzo przydatnych funkcji między innymi pikietaż, algorytm związany z gabarytami samochodu, profile związane z prędkościami przejazdu, inteligentne "przez", konwersja śladu GPS do formatu KMZ (google earth), funkcja AM'Traffic i wiele innych .... to jest zupełnie inny produkt niż 5-a
To na tyle merytoryki... bo "nie bo nie" to taki mało męski argument ...
PS
Tadeusz napisał/a: | Dodam, że osiedle nie powstało wczoraj, ma już ładnych kilkanaście lat. |
A co powiesz na to Tadeusz że AM6 ma rozrysowane wszystkie wiadukty Marsa/Płowiecka mimo że są dopiero w budowie ... ? odcinki są oczywiście zablokowane ale są już w mapie ...
Tadeusz - 2010-02-26, 12:22
roger napisał/a: | A co powiesz na to Tadeusz że AM6 ma rozrysowane wszystkie wiadukty Marsa/Płowiecka mimo że są dopiero w budowie ... ? |
Robercie. Powiem na to, że bardzo mnie się to podoba.
Do tej pory uporczywie korzystam z Automapy, bo ją lubię. Świetnie sprawuje się w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego jednak nie ma, według niej, Raszyna Rybie?
Oczywiście w wersji, którą posiadam, nie pamiętam dokładnie jej numerka.
JaWa - 2010-02-26, 12:26
roger napisał/a: | Doszło parę państw w wersji Europa parę gadżetów typu 3d i sporo ciekawych bardzo przydatnych funkcji między innymi pikietaż, algorytm związany z gabarytami samochodu, profile związane z prędkościami przejazdu, inteligentne "przez", konwersja śladu GPS do formatu KMZ (google earth), funkcja AM'Traffic i wiele innych .... to jest zupełnie inny produkt niż 5-a |
Widocznie Janusz bardzo po łebkach zapoznał się z nową wersją.
Ps
Dodałbym jeszcze, że nowa wersja w przypadku korzystania z funkcji "przez" nie prowadzi już przez centra miast, co było b. upierdliwe.
Tadeusz napisał/a: | Wczoraj chciałem trafić za pomocą nawigacji na spore osiedle na granicy Warszawy. Wstawiłem do Automapy 5xxxx koordynaty i otrzymałem meldunek, że dany punkt znajduje się poza mapą. Automapa uparła się, że tego miejsca nie ma. |
Po prostu masz wyłączone "drogi osiedlowe" uruchom tą funkcję i po problemie.
roger - 2010-02-26, 12:31
Tadeusz napisał/a: | Dlaczego jednak nie ma, według niej, Raszyna Rybie |
Ależ jest .... wczoraj poprowadziła mnie do Darka bo nie w tą drogę skręciłem co trzeba ....
Nie ma miejscowości Raszyn rybie bo Rybie to "dzielnica" Raszyna ale jak wpiszesz np POGODNA 12 (to jest kryptoreklama) ... pokaże ci że to Raszyn Rybie właśnie ...
Tadeusz - 2010-02-26, 12:38
roger napisał/a: | Tadeusz napisał/a: | Dlaczego jednak nie ma, według niej, Raszyna Rybie |
Ależ jest .... wczoraj poprowadziła mnie do Darka bo nie w tą drogę skręciłem co trzeba ....
Nie ma miejscowości Raszyn rybie bo Rybie to "dzielnica" Raszyna ale jak wpiszesz np POGODNA 12 (to jest kryptoreklama) ... pokaże ci że to Raszyn Rybie właśnie ... |
Mało co nie spotkaliśmy się wczoraj.
Ale na serio, tak było. Wprowadziłem koordynaty, a tu...klops. Punkt poza mapą.
janusz - 2010-02-26, 12:47
roger,
Ależ nie przekonuj mnie do zalet Automapy. Ja jestem przekonany. Ja ją nawet używam. Tak jestem do niej przekonany jak do Office 98 (legalnego) mimo, że jest pewnie 2020, Jak do Windowsa XP mimo że jest pewnie 7. Używam AM tylko do doprowadzenia mnie na miejsce i te wszystkie dodatki mimo, że mnie cieszą, lubię nowinki i gadżety, to i tak nie są wykorzystywane przeze mnie.
Dam Ci taki przykład z mojego prostego życia. Kupiliśmy kiedyś kuchenkę mikrofalowa, z dziesięć lat temu. Super nowoczesną "7 zmysł" Ma wagę, rozmrażanie parowanie wodotryski i super turbo bajery (co prawda z przed 10 lat). Obok tych wszystkich wad ma jedną zaletę. Przycisk "Jet" włączający ją z pełną mocą na 30 sekund. 2 x nacisnę pracuje 1 minutę, 3 razy 1,5 minuty i tak dalej. Nikt w całej rodzinie nie używa jej inaczej inż raz -dwa lub n razy "jet".
Fajne są takie rozbudowane możliwości, bawimy się nimi kilka dni, potem jesteśmy zadowoleni że mamy takie możliwości. Po jakiś czasie przypominamy sobie, że mamy duże możliwości, aby końcu dojść do do momentu w którym zastanawiamy się jak zrobić aby skorzystać z głęboko ukrytych możliwości.
roger - 2010-02-26, 12:56
Ja do zalet AutoMapy nie przekonuję nikogo i absolutnie nikogo nie namawiam do jej używania czy też kupowania..... nie będę nawet próbował namówić Cię do używania Twojej kuchenki mikrofalowej do pieczenia ciasta .... czy prania w niej kota..... Każdy używa tego co ma w sposób taki jak mu pasuje i jak lubi ..... Natomiast idąc Twoim tokiem rozumowania po jaka cholerę kupować samochód z ESP, ABS, ASR , AFIL , FAP itd.. itp ....
W telewizorach też mamy sto rzeczy o których nawet nie wiemy ....ale są i działają a dzięki nim cieszymy się ładnym obrazem czy dźwiękiem niekoniecznie zdając sobie sprawę jakich z jakich funkcji aktualnie korzystamy .... to się nazywa postęp .....
ARCADARKA - 2010-02-26, 13:20 Temat postu: ARCADAKA SUPER,,,,,,,,,,,,,,, postęp w tych mapach to będzie w tedy ,oczywiście ogólnie dostępny i tani jak barszcz,,,,,,,,,jak wsiądę do autka i powiem np. proszę Warszawa na ulicę taką i taką i nawigacja mnie poprowadzi ,,,,,,,,,,,,,,,a teraz to tych funkcji tyle przyciskania ,że tylko przez okno szkoda naszego czasu zwariować można ,,,,,,,, hasła, piny ,pesele , nipy , tu się zaloguj ,tam się zaloguj mnie to już wk,,,,,,,,,,,,,,,,,,,wia obłęd proszę Szlachty ,obłęd
antwad - 2010-02-26, 13:35
ARCADARKA napisał/a: | proszę Warszawa na ulicę taką i taką |
tak to se drogi Kolego Darku możesz póki co taksówkarzowi powiedzieć.
A i tak nie masz pewności czy Cię optymalną drogą powiezie
janusz - 2010-02-26, 13:40
roger napisał/a: | Twoim tokiem rozumowania po jaka cholerę kupować samochód z ESP, ABS, ASR , AFIL , FAP itd.. itp ....
W telewizorach też mamy sto rzeczy o których nawet nie wiemy ....ale są i działają a dzięki nim cieszymy się ładnym obrazem czy dźwiękiem niekoniecznie zdając sobie sprawę jakich z jakich funkcji aktualnie korzystamy ... |
Trochę wykręcasz temu kotu, co to go mam w mikrofalówce uprać, ogona.
Nie wiem czy w którymś z tych skrótów przedstawionych nie obrażasz mnie
W nowoczesnych samochodach te układy działają w sposób nie zależny, często bez świadomości kierującego. Takie jest nowoczesne auto. Bez kryptoreklamy Laguna tak ma. wsiadasz naciskasz hamulec i guzik "stop" dodajesz gazu i jedziesz. Rychtyk jak Windows. Nie przejmujesz cię hamulcem ręcznym, przyczepnością kół, temperatura silnika, ilością oleju i 100 000 innych spraw. Wsiadasz i jedziesz. Jeśli masz ochotę przejmować się 100 000 innych spraw siadasz do Malucha.
Podobnie i z Nawigacją. Ja naciskam guzik włącz/wyłącz. Znajduję miejsce docelowe i kicam. I koniec. I normalny program jaki sobie kupię jak już będzie Automapa 18 Zapyta mnie przed pierwszym uruchomieniem jakim autem jadę, i jak lubię podróżować. A resztę zrobi za mnie odpowiednio napisany algorytm programu. Kliknę adres albo miejsce na mapie i będę się tylko wsłuchiwał w aksamitny głos Jadzi. Czasami tylko posprzeczam się z nią. O i to będzie postęp. Nie każdy musi być informatykiem by obsłużyć nawigację.
Wiesz może dla czego zniknęły z rynku i z naszych domów magnetowidy?
Bo są osoby które nie umieją ich zaprogramować.
roger - 2010-02-26, 15:13
janusz napisał/a: | Bo są osoby które nie umieją ich zaprogramować. |
Są też takie co ani TV ani DVD nie potrafią włączyć ....nie mówiąc już o oglądaniu czegokolwiek .... a popatrz cały czas się to sprzedaje ...
Magnetowidy wycofano ponieważ nośniki magnetyczne (VHS,BETY,2000 itd...) były relatywnie drogie, wrażliwe i małopojemne........ jakość obrazu i dźwięku możliwa do uzyskania była niezawalająca dla przeciętnego odbiorcy ... koszty wytworzenia nawet ze względu na gabaryty były wyższe niż DVD ....więc siła rzeczy kontynuacja produkcji zabytku była ekonomicznie nieuzasadniona ..... Swoją drogą można kupić VHS tylko zobacz ile kosztuje dobry nowy sprzęt ....
janusz napisał/a: | Kliknę adres albo miejsce na mapie i będę się tylko wsłuchiwał w aksamitny głos Jadzi |
Nie wejdziesz do samochodu ....a w zasadzie się wtoczysz po imprezie .... swoim "aksamitnym głosem" powiesz do domu ..... samochód sam odpali włączy światła naleje drinka zapoda muzyczkę i zawiezie .... To też się nazywa postęp....
roger - 2010-02-26, 15:30
Adi napisał/a: | mieć mega tolerancyjną żonę ........... |
NOOO a ona po podróży powie Ci swoim aksamitnym głosem kto cię uczesze do snu ....."ZAKŁAD POGRZEBOWY.....XXXXXXXU"
Aulos - 2010-02-26, 15:49
Ted69 napisał/a: | Natomiast na trasie Szklarka Poreba - Okraj czyoli granica - mimo ze nie bylo zadnych skzryzowan ale tylko same zakrety - gadala jak glupia - za 100 m w lewo, za 100 m w prawo i tak caly czas. |
W AutoMapie jest opcja informowania o niebezpiecznych zakrętach - można ją wyłączyć. Tak jest na pewno w aktualnej wersji, ale to chyba nie jest nowość.
janusz - 2010-02-26, 15:55
roger napisał/a: | Są też takie co ani TV ani DVD nie potrafią włączyć ....nie mówiąc już o oglądaniu czegokolwiek .... a popatrz cały czas się to sprzedaje ...
Magnetowidy wycofano ponieważ nośniki magnetyczne (VHS,BETY,2000 itd...) były relatywnie drogie, wrażliwe i małopojemne........ jakość obrazu i dźwięku możliwa do uzyskania była niezawalająca dla przeciętnego odbiorcy ... koszty wytworzenia nawet ze względu na gabaryty były wyższe niż DVD ....więc siła rzeczy kontynuacja produkcji zabytku była ekonomicznie nieuzasadniona ..... Swoją drogą można kupić VHS tylko zobacz ile kosztuje dobry nowy sprzęt ....
|
Bardzo mi się podoba Twój tok myślenia.
chris - 2010-02-26, 19:27
Ted69 napisał/a: | Mnie stara AutoMapa doprowadzila kiedys prawie do roztroju nerwowego.
Wyjezdzajac z bialegosstoku w strone Warszawy radosnie zakomunikowala ze teraz ....
60 km prosto |
No cóż. Zależy od kraju
Mi nawigacja zakomunikowala 266 km prostej. I miała rację. Ale w sumie mogła zakomunikować 707 km prostej bo poza tym rondem nie było niczego na trasie.
Andrzej 73 - 2010-02-26, 19:37
Powiem Wam jedno - używam nawigacji ale ją kontroluję ( sprawdzam z mapą).
Początkowo wierzyłem "Katarzynce" bezgranicznie do póty do póki nie zrzuciłaby mnie w ...przepaść . Teraz koordynuję trasę z mapą , a wspomagam się navi.
maszakow - 2010-02-27, 00:24
A wracając do tematu ...
donald - posty powyżej i poniżej chyba odpowiedziały na twoje pytanie. W samej nawigacji NV47 ja musiałem instalować patcha bo bug powodował blokowanie się systemu. Wykryty dość wcześnie.
Natomiast co zrobisz na karcie to już twoja własna indywidualna sprawa. Z większości gadżetów pewnie i tak nie będziesz korzystał. W moim przypadku gry w nakładce spowodowały przerwę żebrania o komórki i lawinę pytań"Tato moge pograć na GPSie ??" :-)
POtem już można się tylko bawić - zmieniać skórki, kursory itp itd, warto poczytać dedykowane fora.
donald - 2010-02-28, 18:15
Alez oczywiscie ,ze odpowiedzialy mi na wszystkie wątpliwosci... Najchetniej to bym bajery wszystkie wywalil,wlozyl karte z autoMapą(chyba najlepsza) i uzywal ile dusza zapragnie ale z wykonaniem teraz gorzej, bo mam też spory metlik w głowie...techniczny... jak to wszystko zrobic
roger - 2010-02-28, 18:56
donald napisał/a: | jak to wszystko zrobic |
...Normalnie ... kupić zainstalować w wsadzić.... najlepiej minimum 2 oprogramowania ...
donald - 2010-02-28, 20:00
Noooo taaaa.... banalne
donald - 2010-02-28, 22:18
A jednak nie taki banał... na razie mam problem z podlączeniem jej do kompa activsync jej nie czyta,.... macie na to jakis sposob??
roger - 2010-02-28, 22:20
A po co ci Activsync ....?
roger - 2010-02-28, 22:21
A po co ci Activsync ....?
PS
Czego nie odbierasz .... :> ?
maszakow - 2010-02-28, 23:59
Nie łącz nawigacji z kompem. Podłącz kartę BEZPOŚREDNIO DO KOMPA, (czytnik własny lub zewnętrzny USB lub przejściówka SD-USB) Odpal instalkę i na karcie instaluj program - oczywiście w odpowiednim katalogu, by nie trzeba było edytować plików konfiguracyjnych na nakładce. ActiveSync tylko namiesza przez to się nie łącz.
donald - 2010-03-01, 08:04
a no to dobrze,nie bede laczyl...chcialem byc grzeczny i weglug instrukcji robic..... ale jak tak to lepiej znaczy prosciej...
a w sumie jak tak to ja musze mapamap instalkowac, jak chcialem autoMape.... mam karte 8 gb wiec zmiesci mi sie wszystko ....
a i skąd moge sciągnąc autoM.??? jest jakas stronka??/
dzieki i pozdr.
donald - 2010-03-01, 17:07
Tank ju wielkie
maszakow - 2010-03-03, 00:41
donald napisał/a: | a i skąd moge sciągnąc autoM.??? jest jakas stronka?? |
Kupić, kupić ... Donald, nie proś nas więcej o takie informacje bo bedziesz żałował że zgrzeszyłeś
Trochę więcej inicjatywy szanowny kolego - GOogle to potężne narzędzie w którym wszystko można znaleźć od razu - tylko pytania trzeba odpowiednio zadać :-)
|
|