Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Ducato 2.5D '91 - wężyk zbiorniczka wyrównawczego

Kuras - 2014-07-07, 08:37
Temat postu: Ducato 2.5D '91 - wężyk zbiorniczka wyrównawczego
Pytanie: Zbiorniczek układu chłodzenia w naszych Ducato I ma wężyk, który prowadzi do.... No właśnie, gdzie on prowadzi? Pytam, bo podczas uzupełniania płynów pokusiłem się by go ruszyć, po czym wyjąłem go jakby luzem spoczywał w prawym nadkolu. Ktoś? Coś? Niedaleko tego miejsca wisi spokojnie podobny przewód gumowy. Końcówki nie wyglądają na stare czy uszkodzone. Pytanie za 100 punktów - to tak ma być?
SlawekEwa - 2014-07-07, 09:31
Temat postu: Re: Ducato 2.5D '91 - wężyk zbiorniczka wyrównawczego
Kuras napisał/a:
Pytanie: Zbiorniczek układu chłodzenia w naszych Ducato I ma wężyk, który prowadzi do.... No właśnie, gdzie on prowadzi? Pytam, bo podczas uzupełniania płynów pokusiłem się by go ruszyć, po czym wyjąłem go jakby luzem spoczywał w prawym nadkolu. Ktoś? Coś? Niedaleko tego miejsca wisi spokojnie podobny przewód gumowy. Końcówki nie wyglądają na stare czy uszkodzone. Pytanie za 100 punktów - to tak ma być?

Nie wiem jak DukatoI, ale w Dukato II weżyk od korka wlewowego zbiornicka wchodzi w prawe nadkole i tak ma być.

MER-lin - 2014-07-07, 18:04

Tak ma być. Jeżeli wzrośnie ciśnienie w układzie, to nie rozwali zbiornika, tylko ujdzie tą właśnie rurką.
eMWu - 2014-07-08, 08:27

zbiornika i tak nie rozwali bo korek upusci cisnienie, a wezyk jest po to zeby nie wylac plynu po komorze silnikowej.