Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FORD - padły kieruki

ARCADARKA - 2014-07-09, 22:22
Temat postu: padły kieruki
może ktoś wie :-P ,jaka może być przyczyna ,,,nie mam przednich kierunków najpierw padł lewy ,a na drugi dzień prawy ,,,,napięcie na oprawkach jest wahające od 4 do 10 volt
gino - 2014-07-09, 22:40

może masa słaba..
na próbę podłącz jakimś kabelkiem masę do żarówki :spoko

ARCADARKA - 2014-07-09, 23:02

Grzesiu podłączyłem przed chwilą i nic :-P :-P ,,,,na tej złączce zmasowałem i nic z drugiej strony to samo napięcie od 4 do 10 volt :niewiem:

elektryk spec od kierunków ma przybyć ,ale sianokosy ,czy żniwa ,,,czy cosik podobnego :-P :-P :-P

SlawekEwa - 2014-07-09, 23:05

ARCADARKA napisał/a:
może ktoś wie ,jaka może być przyczyna

Do serwisu FORDA trza się pofatygować :haha:

eMWu - 2014-07-09, 23:07

nie....zezłomowac :lol:
ARCADARKA - 2014-07-09, 23:10

SlawekEwa napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:
może ktoś wie ,jaka może być przyczyna

Do serwisu FORDA trza się pofatygować :haha:

ty uważaj bo cię pająki wciągną za obraz , :haha: :haha: :haha:

ARCADARKA - 2014-07-09, 23:11

eMWu napisał/a:
nie....zezłomowac :lol:

no,no chyba te skarpetę :haha: :haha: :haha:

janek50 - 2014-07-09, 23:13

w ducato lubią sie ułamywać te blaszki sprężynujące dociskające żarówkę, ja tak miałem w swoim ducaciaku , może gdzieś masz zimne luty na kablach ,lub kable są już skorodowane w koszulce i tak jak pisał gino , słaba masa, musisz próbować metodą prób i błędów, spróbuj jeszcze używając szpilki i innych przewodów wbić sie gdzies wyżej w przewody od migaczy i podłączyć te kable bezposrednio do żarówki jak nie zadziałaja to już więcej pomysłów nie mam. pociagnięcie nowych przewodów od przerywacza do migacza wtedy wchodzi w rachubę.
ARCADARKA - 2014-07-09, 23:19

janek50 napisał/a:
w ducato lubią sie ułamywać te blaszki sprężynujące dociskające żarówkę, ja tak miałem w swoim ducaciaku , może gdzieś masz zimne luty na kablach ,lub kable są już skorodowane w koszulce i tak jak pisał gino , słaba masa, musisz próbować metodą prób i błędów, spróbuj jeszcze używając szpilki i innych przewodów wbić sie gdzies wyżej w przewody od migaczy i podłączyć te kable bezposrednio do żarówki jak nie zadziałaja to już więcej pomysłów nie mam. pociagnięcie nowych przewodów od przerywacza do migacza wtedy wchodzi w rachubę.

oprawki blaszki jak nówki ,,kontakci jak ta lala :-P Grzesiu nie idź spać :-/ :-/

eMWu - 2014-07-09, 23:21

ARCADARKA napisał/a:
no,no chyba te skarpetę

po co... kierunki ma sprawne :haha: :haha: :haha:

ale pieknie pojarane kabelki na fotce. A przerywacz kolega sprawdził czy czeka na kombajniste przepraszam specjaliste :)

ARCADARKA - 2014-07-09, 23:23

eMWu napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:
no,no chyba te skarpetę

po co... kierunki ma sprawne :haha: :haha: :haha:

ale pieknie pojarane kabelki na fotce. A przerywacz kolega sprawdził czy czeka na kombajniste przepraszam specjaliste :)

co masz na głowie z tym specjalistą :bigok :bigok :bigok

to nie po jarane tyko byteks :haha: :haha: :haha: ,,,,,

gino - 2014-07-09, 23:24

jak napięcie się zmienia..z 4V do 10V to znaczy że automacik kierunków działa...
czy przy odpalonym autku jest tak samo? aku naładowany?

ARCADARKA - 2014-07-09, 23:28

gino napisał/a:
jak napięcie się zmienia..z 4V do 10V to znaczy że automacik kierunków działa...
czy przy odpalonym autku jest tak samo? aku naładowany?

Grzesiu proszę ,,,,,,,,,,,bądź poważny,, gaz odkręciłem :haha: :haha: ,kierunki z tyłu są jak włączam awaryjne ,,,jak uruchomię silnik z tyłu również są ale kontrolka na panelu od kierunków szybko mruga tak jak by żarówka była przepalona :-P :-P z przodu

janek50 - 2014-07-09, 23:32

ARCADARKA napisał/a:
Grzesiu podłączyłem przed chwilą i nic :-P :-P ,,,,na tej złączce zmasowałem i nic z drugiej strony to samo napięcie od 4 do 10 volt :niewiem:

elektryk spec od kierunków ma przybyć ,ale sianokosy ,czy żniwa ,,,czy cosik podobnego :-P :-P :-P

a rozłączałeś tę złączkę??? bo chyba to sie da rozłączyć w tym plastiku ?? może tam masz zaśniedziałe gniazdo , bo końcówki wygladają na zaśniedziałe.

a żarówki dobre???

ARCADARKA - 2014-07-09, 23:34

janek50 napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:

a rozłączałeś tę złączkę??? bo chyba to sie da rozłączyć w tym plastiku ?? może tam masz zaśniedziałe gniazdo , bo końcówki wygladają na zaśniedziałe.

a awaryjne ci chodzą??

również sprawdziłem ,nie są zaśniedziałe ,zresztą jak rozłączę te kostkę to już w niej jest słabe napięcie :) trochę ją rozsunąłem aby złapać masę z zewnątrz

awaryjne chodzą ale tylko z tyłu,, no normalnie czary mary ;) ;) ;)

gino - 2014-07-09, 23:38

jak dla mnie, ewidentnie brak masy...
włóż żarówkę do oprawki, i doprowadź jakiś ''zmasowany'' kabelek bezpośrednio do żarówki
nie do kabelków od żarówki, tylko dotknij nim/masą/ cokolik żarówki

janek50 - 2014-07-09, 23:39

2 szpilki i wkłuj się powyżej tej złaczki plastikowej i dwa przewody do żarówki bezpośrednio , jak dalej nic to szukaj wyżej, aż do przerywacza,
bo jak szybko miga żarówka to brak styku lub przerwa na drodze przerywacz żarówka

ARCADARKA - 2014-07-10, 08:53

Wielkie dzięki ,, :-P ,,,za pomoc ,,, :-P ,,,,problemem były w oprawkach w środku zardzewiałe przewody plusowe , tera trza szukać oprawek ,,,,a to nie będzie łatwe
jeszcze raz dzięki :bigok :bigok :bigok

janusz - 2014-07-10, 10:33

ARCADARKA napisał/a:
tera trza szukać oprawek ,,,,a to nie będzie łatwe

Nie taka jest ci ona ta oprawka?
http://www.transitcenter....-1986-1991-1772

ARCADARKA - 2014-07-10, 10:49

Jeszcze nie zacząłem szukać , zacząłem reanimować stare ,,,,,,czyli przeróbka ,,,,,,,,a one są do dupki :-/ ,znam tę stronę porcelanowa wkładka z żarówką 10 vat :haha: :haha:

Tata dzięki wielkie :bigok :bigok :bigok już zamówione :spoko :spoko

janusz - 2014-07-10, 11:46

ARCADARKA napisał/a:
znam tę stronę

Ja też, przecież mam Forda. :haha: :haha: :haha: a Ford...

ARCADARKA napisał/a:
czyli przeróbka ,,,,,,,,a one są do dupki

Dareczku, zastępczo na jakiś czas to może być, ale to nie jest żarówka "samochodowa" i mogą być z nią kłopoty w sensie trwałości, wstrząsy i napięcie i temperatura. :spoko

StasioiJola - 2014-07-10, 12:25

Jeśli to takie , jak na zdjęciu 2- b.jpg - to u Stasia pewnikiem by sie coś znalazło ze starych zapasów!! :ok :spoko
ARCADARKA - 2014-07-10, 12:32

StasioiJola napisał/a:
Jeśli to takie , jak na zdjęciu 2- b.jpg - to u Stasia pewnikiem by sie coś znalazło ze starych zapasów!! :ok :spoko

Stasiu to by było super ,, :-P ,,,oryginalne miały na stałe przewody :-/ ,po 86 r na skuwkę ,,,ale cosik się wymyśli aby tylko w klosz pasowały
dzięki :bigok :bigok :bigok

ARCADARKA - 2014-07-11, 16:10

Oprawki dzisiaj przybyły ,,wszystko pasi Arca będzie puszczała oczka :bigok
:bigok :bigok

maszakow - 2014-07-19, 22:47

NIe mogę - normalnie muszę bo mnie zadusi :-P
Fajnie jest Darku być poratowanym w potrzebie ? to teraz wiesz czego inni czasem potrzebują od Ciebie, jak zabierasz głos w ich tematach.