Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - W³ochy

Blues mobil - 2014-07-10, 22:36
Temat postu: W³ochy
Witam. Wybieramy siê do W³och. Dopiero zaczynamy, to bêdzie nasz pierwszy wyjazd zagraniczny takim samochodem. Campera mamy od marca i poznajemy go od ka¿dej strony. Wcze¶niej je¼dzili¶my tylko osobówk±. Mo¿e mogliby¶my do kogo¶ do³±czyæ, potrzebujemy wsparcia od ludzi bardziej do¶wiadczonych w takich wyprawach. Ja mam na imiê Bo¿ena mój m±¿ Adam mamy dwie córki 10 letni± Olê i 15 letni± Ewê. Je¶li kto¶ chcia³by do nas do³±czyæ lub pozwoli³by do³±czyæ do siebie to bêdziemy bardzo zadowoleni.

Pozdrawiam ciep³o, Bo¿ena

grzeg73 - 2014-07-13, 17:39

Witam. My wybieramy siê do W³och ok. 17 lipca. Jedziemy tam pierwszy raz ale podró¿ujemy ju¿ ok 3 lata.(ja , ¿ona i dwie córki 9 i 5lat).
Pozdrawiamy

Aulos - 2014-07-14, 08:30

My w³a¶nie jeste¶my we W³oszech (w tej chwili w Rzymie). Je¿eli masz jakie¶ konkretne pytania, to pytaj. postaramy siê pomóc (dopóki mamy Internet). Pozdrawiamy :spoko

P.S.
My tak¿e pierwsz± kamperow± podró¿ odbyli¶my do W³och.

grzeg73 - 2014-07-14, 09:37

Witam dziêki za odpowiedz, mam kilka pytañ je¶li mo¿na?
Czy trzeba siê zatrzymywaæ na kempingach czy mo¿na na dziko.
Jak wygl±da kwestia bezpieczeñstwa.
I czy s³yszeli¶cie co¶ o zmianie przepisów odno¶nie opon, konkretnie ¿e czepiaj± siê opon wielosezonowych i zimowych, poni¿ej indeksu prêdko¶ci.
Jak z cenami paliw

Aulos - 2014-07-14, 20:32

Ceny paliw, to zale¿y gdzie, ale ogólnie to tak ok. 1,6 Euro/l. O oponach czyta³em tylko na forum, tutaj nie spotka³em siê z przypadkiem kontrolowania kampera.
Co do bezpieczeñstwa i nocowania na dziko - rozs±dek mile widziany. Campingi s± do¶æ drogie, ale warto szukaæ camperparków (we W³oszech "area di sosta camper")np.
tutaj . Nas okradli podczas pierwszej kamperowej wyprawy do W³och - szczegó³y tutaj . Je¿eli pozostawiacie kampera podczas zwiedzania czy pla¿owania, to niezbêdny jest parking strze¿ony. Czasem nocujemy "na dziko", ale unikamy miejsc odludnych, nieo¶wietlonych, ogólnie sprawiaj±cych wra¿enie "szemranych". W trasie bardzo czêsto nocujemy na parkingach autostradowych - ale to raczej przelot przez Niemcy i Austriê. Obecnie spoczêli¶my na camperparku w Rzymie (znany na forum), mamy tu serwis, pr±d, Internet, dostêpne bilety na komunikacjê, przystanek kolejki za p³otem, wszystko za przystêpn± cenê, co dla naszej 6-osobowej rodziny jest nieosi±galne na campingu.

maga - 2014-07-14, 20:46

Krzysiu udanych wakacji Wam ¿yczymy :ok

Pozdrówcie sympatycznych gospodarzy tego camerparku :spoko

andreas p - 2014-07-14, 21:15

Milego pobytu w Itali Wam zyczymy :spoko
Amarcin - 2014-07-15, 07:38

Potwierdze cenê paliw ON od 1.59 do 1.67 (w miejscowo¶ciach czysto turystycznych)
Mnie rownie¿ nie spotka³a kontrola opon we W³oszech, ani nie kontrolowali w Austri tona¿u kampera.

Osobi¶cie mia³em powa¿ne obawy dotycz±ce moich opon M+s index Q. Czyli max. 160 km/h. A moj kamperem to 100 maksymalnie wiec sie nie przejmuje........

Obecnie jeste¶my we flirencji na takim du¿ym kampingu dla kamperow. Cena dla 4 osób za dobê 40euro, ale jest wszystko... Nawet internet.

Z internetem tutaj to jest problem w wiêkszo¶ci przypadków na kampingach ka¿± sobie p³aciæ na wifi co osobi¶cie uwa¿am za skandal je¿eli juz place za noclegi w granicach np. 50 euro za noc.
Ale to inna sprawa dojenia turysty....

grzeg73 - 2014-07-16, 21:07

Witam
Dziêki wszystkim za informacjê, ju¿ szykujemy siê do drogi, gdzie nas zawieje jeszcze nie wiemy. Kierunek wybrali¶my na W³ochy przez S³owacjê i Austriê, ale na pewno po drodze bêdziemy w ró¿nych miejscach. Jeszcze ostatnie doci±gniêcia "naszego domku na kó³kach" i w drogê. Chcemy wyruszyæ w pi±tek.

andreas p - 2014-07-16, 21:11

Amarcin napisa³/a:
Obecnie jeste¶my we flirencji na takim du¿ym kampingu dla kamperow. Cena dla 4 osób za dobê 40euro, ale jest wszystko... Nawet internet.

Kolego cz mozesz podac namiar na te miejsce . Z gory dziekujemy :bukiet:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-07-19, 16:23

Aulos napisa³/a:
. Obecnie spoczêli¶my na camperparku w Rzymie (znany na forum), mamy tu serwis, pr±d, Internet, dostêpne bilety na komunikacjê, przystanek kolejki za p³otem, wszystko za przystêpn± cenê, co dla naszej 6-osobowej rodziny jest nieosi±galne
pozdrowienia dla pani Ewy,dzieki telewizorowi poznali¶my u niej rodzine wloska,z która jeste¶my w kontakcie.Ale teraz wymyslilismy zmianowo¶æ zwiedzania i spimy na parkingu SANTY.Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-07-19, 16:30

grzeg73 napisa³/a:
ale na pewno po drodze bêdziemy w ró¿nych miejscach. Jeszcze ostatnie doci±gniêcia "naszego domku na kó³kach" i w drogê. Chcemy wyruszyæ w pi±tek.
jako wypoczynek polecamy Wam na pierwszy raz,okolice Ceciny bialy piach/Toscana/,Cinqe Terre.Zatrzymywalismy siê na dziko,w maju,teraz mo¿e byæ gorzej.Zwiedzanie tylko rano,potem tlumy,Barbara
slawwoj - 2014-07-19, 17:37

Zwazcie auto przed wyjazdem. W Austri spotkacie stacjonarne wagi które w zale¿no¶ci od pory dnia bêd± pracowaæ lub nie. Dotyczy to autostrady przez Wiedeñ
Amarcin - 2014-07-20, 20:02

Ju¿ wrócili¶my...
Kamping we Florencji Michel Angelo ju¿ nie przyjmuje kamperów co nas niezmiernie zasmuci³o. :( A niestety oznaczenia w mie¶cie sa nie zpomieniane i przez pomy³kê pchali¶my sie w centrum miasta co by³o tylko oczywist± strat± czasu.
Przekierowuj± wszystkich na kamping firenze lokalizacja: 43°45'53.8"N 11°18'48.4"E lub:
43.764952, 11.313432 przy Via Aretina

Baaardzo fajny kamping do przenocowania. WifI, 10A pr±d, woda przy ka¿dym stanowisku, obs³uga ok. Bilet na autobus dla CA£EJ rodziny 6 euro. BIlet na 24 godziny na wszystkie ¶rodki lokomocji we Florencji. Doj¶cie do przystanku z 20 minut a dojazd do centrum 30 minut. Dalej jest jeszcze sklep Mercato (tanio) ale jakie¶ 10 min od przystanku.
Autobusy kursuj± co 15 minut tam i z powrotem.

Jeszcze jedna rzecz: mieli¶my zarezerwowane do Akademii bilety na okre¶lon± godzinê (zakup przez internet) a i tak czekali¶my w kolejce do wej¶cia ok godziny! Wiêc warto byæ wcze¶niej nawet przy posiadania internetowej rezerwacji. A przed staniêciem w kolejce trzeba zamieniæ vouchery na bilety w biurze na przeciwko wej¶cia do Akademii.

grzeg73 - 2014-08-03, 17:29

Witam
Ju¿ jeste¶my po wyje¼dzie w skrócie podajê trasê by³o kilka bardzo ciekawych miejsc które warto zwiedziæ; Jordanów - Podersdorf am See, Austria (piêkne miejsce, mo¿na kempingowaæ na dziko) - Grado W³ochy ( nic specjalnego) - Lignano Sabbiadoro, Prowincja Udine, W³ochy ( warto zajechaæ) - Wenecja, W³ochy - Cavallino, W³ochy ( fajne miejsce do kamperowania na dziko, pla¿a piêkna, darmowe prysznice i wc) - Padwa, W³ochy (bazylika robi wra¿enie) - Cadore, Auronzo, Prowincja Belluno, W³ochy - Cortina d'Ampezzo, Prowincja Belluno, W³och ( dolomity s± przepiêkne- jeszcze tam wrócê), - Monachium, Niemcy- dom.
Podró¿ to 14 dni, ca³y czas kamperowali¶my na dziko, ¿adnych przykrych incydentów nie do¶wiadczyli¶my, poznali¶my wiele ciekawych miejsc. Dolomity jednak zrobi³y na nas najwiêksze wra¿enie i jest tam wiêcej miejsc przyjaznych kamperowcom.
Dziêkuje wszystkim za przydatne informacje.
Pozdrawiam Grzegorz

dominicc - 2014-08-03, 18:31

grzeg73 napisa³/a:
...by³o kilka bardzo ciekawych miejsc które warto zwiedziæ; Jordanów...
Czy to Ty sta³e¶ w poniedzia³ek w Jordanowie na parkingu (Rynek) przy banku (tablice Bielskie - SB)?
Chcia³em przyj¶æ przywitaæ siê ale nikogo w ¶rodku nie by³o :)

grzeg73 - 2014-08-03, 19:16

dominicc napisa³/a:
grzeg73 napisa³/a:
...by³o kilka bardzo ciekawych miejsc które warto zwiedziæ; Jordanów...
Czy to Ty sta³e¶ w poniedzia³ek w Jordanowie na parkingu (Rynek) przy banku (tablice Bielskie - SB)?
Chcia³em przyj¶æ przywitaæ siê ale nikogo w ¶rodku nie by³o :)

Niestety to nie ja by³em. Wtedy by³em jeszcze we W³oszech, ale jak bêdziesz kiedy¶ w Jordanowie ( ma³opolska) to zapraszam mieszkam niedaleko rynku.
Grzegorz

dominicc - 2014-08-03, 19:37

Ja jestem codziennie w Jordanowie... Pracujê w Banku Spó³dzielczym ;-)
grzeg73 - 2014-08-03, 20:03

Znam tam kilka osób ale Ciebie pewnie nie znam, jak co¶ to mo¿emy kiedy¶ wymieniæ do¶wiadczenia. Ja bêdziesz widzia³ bia³ego J5 na ksu to pewnie ja. A przypadkiem nie znasz Benka on kiedy¶ mi mówi³ o kim¶ co je¼dzi kamperkiem.
andi at - 2014-08-03, 20:04

Podersdorf am See, Austria (piêkne miejsce, mo¿na kempingowaæ na dziko)
W pi±tek zala³o cala okolice i miasteczko

grzeg73 - 2014-08-03, 20:09

andi at napisa³/a:
Podersdorf am See, Austria (piêkne miejsce, mo¿na kempingowaæ na dziko)
W pi±tek zala³o cala okolice i miasteczko

Ja z czwartku na pi±tek wraca³em niedaleko jeziora to okropnie la³o, ale o zalaniu nie s³ysza³em, dadz± sobie rade i szybko uprz±tana.