Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Panel s³oneczny

JaWa - 2014-07-17, 14:52
Temat postu: Panel s³oneczny
W poprzednimm kamperze mia³em solar 100 Wat ( szk³o) z prostym regulatorem za 90 z³. Solar dawa³ radê naprzemiennie ³adowaæ dwa aku po 100 Ah, ³adowane by³e aku do dwóch rowerów elektrycznych, laptop itp. Prawie ca³kowicie roz³adowany aku 100 Wat do silnika elektrycznego od ³odzi ³adowa³ siê do pe³na nieca³e pó³tora dnia.
Obecnie mam elastyczny panel 150 wat, regulator za ponad 400 z³ i poczucie, ¿e w zasadzie nie mam solara.
Poprzedniego nie mierzy³em, bo nie widzia³em potrzeby.
Tego pomierzy³em na moim mierniku wykazywa³ w po³udnie w pe³nym s³oñcu od 3,5 do 4 amper, napiêcie 17-18 wolt, s³oñce na chwilê za chmurk± i spad³o do 0,5 - 0,8 ampera.
Pomiary w miejscu gdzie kupi³em, miernikem dedykowanym wykaza³y 7,4 Am w takich samych warunkach, a przy chmurce spad³o a¿ do 1,6 ampera.
W praktyce stoj±æ pod drzewami w pochmurny dzieñ nad morzem w zasadzie zero ³adowania, a stary ³adowa³ przy ¶ladowym ¶wietle, koñczy³ ³adowanie o zmroku.

Czy kto¶ mo¿e robi³ podobne pomiary ? Czy ma³a chmurka mo¿e spowodowaæ spadek z 7,5 ampera do 1,5 ??
Czy te elastyczne to szajs, czy ja mia³em pecha ? :(

Johny_Walker - 2014-07-17, 16:03

Nic nie piszesz. Byæ mo¿e masz zwyk³y regulator PWM, a Twój solar jest wysokonapiêciowy i wiêkszo¶æ mocy siê marnuje?
Poprzednio mia³e¶ fuksa, a teraz nie. :)

zibikruk - 2014-07-17, 16:15

Jacku, mam 150W solar flexy i regulator na 2 aku. Laduje mi lepiej akumulatory niz z 230v . Jak pomierze, to napisze jak to wyglada w pochmurne dni. :spoko
JaWa - 2014-07-17, 16:35

Johny_Walker napisa³/a:
Nic nie piszesz. Byæ mo¿e masz zwyk³y regulator PWM

Mam taki jak na foto, to nie jest PWM.
Na zwyk³ym to mia³em ³adowanie, a na tym nie. Drugi podstawiony taki sam dawa³ identyczne pomiary. Mo¿e ca³a seria do kitu ?
Zbyszku pro¶ba zrób pomiary w ró¿nych warunkach o¶wietlenia.

Bronek - 2014-07-17, 17:06

200W (2xpo 100) flex szeregowo Mppt 20A. o 39 V ³aduje jak wsciek³y do prawie 22.00 czyli zmierzchu .
Mo¿e te 10A za ma³o w regulatorze do 150W pamela .

JaWa - 2014-07-17, 18:37

Bronek napisa³/a:
Mo¿e te 10A za ma³o w regulatorze do 150W pamela
Tylko problem w tym, ¿e ma³a chmurka i z 7,5 l±duje na 1,5 ampera, a gdzie 10 amp ? Trzeba podmieniæ na jaki¶ sprawdzony regulator w tym zestawie.
Tylko gdzie to w centrum zrobiæ ?

eler1 - 2014-07-17, 18:43

Podobno by³a lipna seria tych paneli :( Te¿ mam elastyczn± 130 i przy próbach zachowuje siê podobnie wiêc na razie le¿y w gara¿u . Po ostatnim 10 dniowym wyje¼dzie bez pod³±czania siê do pr±du utwierdzi³em siê w przekonaniu ¿e mój zestaw akum 220Ah jest wystarczaj±cy czy to w zimie lub w lecie i ¿aden solar mi nie jest potrzebny.
Johny_Walker - 2014-07-17, 21:04

eler1 napisa³/a:
Te¿ mam elastyczn± 130 i przy próbach zachowuje siê podobnie wiêc na razie

Piszesz o MH Flex 130 W z Modernhome? Na czym polega problem?

janusz - 2014-07-17, 21:21

Jacku, w dzieñ na s³oñcu od³±cz przewody od regulatora te co id± do panela i pod³±cz ¿arówkê reflektorow±, samochodow± najlepiej razem ¶wiat³a d³ugie i krótkie razem, równolegle. ¯arówka powinna ¶wieciæ dosyæ jasno. Je¶li bêdzie ¶wieciæ to znaczy ¿e gdzie indziej le¿y przyczyna nie w panelu.
dulare - 2014-07-17, 21:43

Mo¿e siê mylê, ale odnoszê wra¿enie ¿e regulatory MPPT potrzebuj± wysokiego _napiêcia_ ¿eby pracowaæ sprawnie. W praktyce z tego co pamietam powinno siê raczej dwa "kamperowe" panele po³±czyæ szeregowo i dopiero pod regulator - jeden panel mo¿e po prostu dawaæ za ma³e napiêcie (przy 18v MPPT jest za ma³o sprawny?)

Wiem ¿e by³a dyskusja na ten temat przy okazji zakupu paneli i regulatora bodaj przez Bronka...

Bronek - 2014-07-17, 22:08

problem polega³ na wlasciwym doborze elementów. Dyskusja i wiele opinii.
Upar³em siê ,, jak zwykle ... na monokrystaliczny i jak widaæ po wyprzeda¿y poly... jest ich coraz wiêcej w ofercie . jest co¶ na rzeczy...

I fakt jest ,¿e szeregowe pod³±czenie nie zw natê¿enia , pozwala na cieñsze kable i zwiêksza sprawno¶æ w gorszych warunkach.
lekko wy¶miewany 20A MPPT (Tracer_2215-RN) niby chiñski ... elastyczne panele 2x 100W o wadze ok 2 kg. kabelki nie 2x 6 mm l a 2x 4mm.
Wszystko dzia³a idealnie. Pod³±czenie szeregowe .. Niby jak jeden siê zacieni to drugi tez s³abnie , tak jakby kamper zajmowa³ hektar powierzchni.
I jak jeden padnie to drugi nie dzia³a - no to co przepnie siê kable.
Nie uleg³em "fejsbukowo t³iterowym "sugesti±. !!!

Mo¿e po prostu fart. Dwa sklepy Ledon regulator Mdernhome panele.
Du¿e podziêkowania w³a¶cicielowi sklepu ViTiS-iT bezinteresownie udzieli³ wielu merytorycznych rad . Ale niestety nie posiada³ tego co za³o¿ylem.

jest 22,07 ciemno ju¿ prawie . a 4 V na solarze !!!!