Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Grecja 29 sierpień

JaWa - 2014-07-17, 16:21
Temat postu: Grecja 29 sierpień
Planujemy wyjazd do Grecji od 29 sierpnia ( wyjazd pod wieczór ). trasa przez Rumunię i Bułgarię. Wypoczynek połączony ze zwiedzaniem. Wypoczynkowo, objazd trzech palcy, a w zasadzie Kassandra i Sithonia.
W planach zwiedzanie: Termopile, Ateny, Kanał Koryncki, Delfy, Meteory, rzeka Acheron, wąwóz Vikos, Ioanina itp. Plan oczywiście nie jest sztywny, zależy od temperatury, kondycji i chęci.
Powrót przez Macedonię i Serbię.
Jeśli starczy czasu i ochoty w Macedonii do zwiedzenia ruiny Heraklei i starożytne miasto Stobi, może Kanion Matka.
Wyjazd na min. 23 dni, a jak się uda to cały miesiąc.
Mapka z miejscówkami TUTAJ
Jeszcze nie byliśmy w Grecji. Jeśli ma ktoś chęć to zapraszamy.

PS
Raczej zero kampingów.

Brat - 2014-07-17, 17:08

Jeśli się uda dożyć emerytury - namawiać Was będę na powtórkę tej podróży ... Piękna trasa ... zazdraszczam ! ;)
JaWa - 2014-07-17, 18:40

Zaraz tam emerytura, a na urlop nie można ? :spoko
szuwarek - 2014-07-18, 21:07

Ponieważ też planujemy wyjazd do Grecji, ale tylko wypoczynkowo na trzy a właściwie dwa palce, ciekawią mnie opisane tam miejsca do stania na dziko. Czu są to sprawdzone, pewne miejscówki ? Bylismy w Grecji dwa razy i mamy doswiadczenie, że miejsca brane z internetu są, delikatnie biorąc , różne.
JaWa - 2014-07-19, 09:19

Wszyskie te miejsca pochodzą z opisów zamieszczonych na tym forum, prawie wszystkie są potwierdzone przez kilka załóg. Każde miejsce dodatkowo sprawdzałem via satelita.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-07-19, 13:26

JaWa napisał/a:
Mapka z miejscówkami TUTAJ
,dziekuje za wklejenie mapki/ja z tym mam problem/,skorzystamy,bo jeszcze dużo nie zwiedziliśmy w Grecji,a tyle razy byliśmy,Barbara
andreas p - 2014-07-19, 13:37

Szerokiej drogi :kamp2
wojtek0 - 2014-07-19, 13:46

Jacku zapisz sobie świetną miejscówkę 40°11'26.8"N 23°41'21.1"E nieopodal miasteczka Nikiti, jest to śliczna plaża z pięknym urwiskiem na którym staliśmy,piękne zachody
JaWa - 2014-07-20, 15:47

Dzięki Wojtku, śliczne miejsce, już dodane. :spoko
StasioiJola - 2014-07-20, 16:25

Mamy tylko nadzieję, że pojedziemy jeszcze tam kiedyś razem!!! :okGrecja to nasze marzenie! Bardzo pozytywnie zazdraszczamy !! I będziemy śledzic Wasz wyjazd - Jacku -prosimy o dużo zdjęć!!! :bukiet: :spoko
szuwarek - 2014-07-20, 18:05

JaWa - dziękuję za wiadomość.
Miejsce o którym pisze wojtekO, nazywane jest "Plaża Joanina" (Acti Koviu). Stałem tam kilka dni we wrześniu 2012 (aż przyjechała policja i kazali odjechać, bo "w Grecji jest zakaz wolnego Kamperowania". Toteż kampery się rozjechaly po okolicy, my pojechaliśmy do Porto Koufo (ok. 45 km).
Gdyby było zainteresowanie, to mogę napisać więcej szczegółów o tym miejscu i okolicy.

JaWa - 2014-07-20, 19:46

szuwarek napisał/a:
Gdyby było zainteresowanie, to mogę napisać więcej szczegółów o tym miejscu i okolicy.

Jasne, że jest zainteresowanie, pisz. :spoko

szuwarek - 2014-07-23, 22:12

Trochę to trwało ale proszę. Zastrzegam, że wszystkie info pochodzą z września 2012.
Postój przy plaży Joanina ok. 4 km od miejscowości Nikiti, ok. 2 km do Lidla. Woda na plaży nie nadaje się do picia. Punkt czerpania wody pitnej jest w Nikiti, ale dojazd dosyć skomplikowany. Na miejscu postoju jest trochę drzew, obok pobliskiego Bech Baru jest WC i natryski. Bywa tłoczno, zwłaszcza dużo Bułgarów, którzy np. z Sofii mają tu blizej niż do Sozopola. Przyjeżdża busem piekarz z pieczywem i inny z owocami i warzywami. Dojazd dość prosty ale ostatni km to szuter i piasek.
Porto Koufo - dojazd dosyć kręty, ale mieści się nawet duży kamper. Jadąc od cypla Sitonii w kier. Toroni, miejsce to widać z drogi. Stoi się na trawiastej łączce pomiędzy jeziorem i plażą. Jest kilka drzew ale nie wysokie. Tutaj nie ma nic więcej (poza pojemnikiem na śmieci). W porcie, ok. 1,5 km są tawerny, sklepy (świetnie zaopatrzona "centrala rybna"), woda nie zdatna do picia. Najbliższa jest w Toroni (ok. 3 km). Woda w morzu zwykle spokojna, bo jest to głęboka zatoka.

JaWa - 2014-07-24, 10:44

Dzięki za info, przyda się. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-07-24, 17:39

Szuwarek a foto to nie można wkleic,jak masz problemy,to popros kogos kto ci pomoże .barbara
zbyszekwoj - 2014-07-26, 09:43

My też planujemy Grecję na wrzesień, ale może raczej przez Czarnogórę i Albanię. Za rok już ta Albania nie będzie taka sama.W Grecji byliśmy już wcześniej , klimat jest dla nas idealny, nie ma duchoty. Trasa jeszcze niedopracowana.Czekamy na relacje innych campermenów.
JaWa - 2014-07-27, 17:12

zbyszekwoj napisał/a:
Za rok już ta Albania nie będzie taka sama

Tak od kilku lat piszą, jak już zrobią drogi to może też się skusimy.
Jeśli będziecie w Grecji to jaki rejon ?

zbyszekwoj - 2014-07-27, 19:34

JAWA [quote] jaki rejon ?

Jeszcze nie mamy sprecyzowanej trasy. Jeżeli przez Albanię to zachodnią stroną przez Patras na Peloponez. Trochę nas wystraszyli tą policją. Mamy nadzieję, że we wrześniu dadzą spokój. Przed nami 3 tyg. sanatorium, bedziemy śledzić forum. Mam nadzieję że nasza trasa chociaż w części się pokryje. :spoko

Bim - 2014-07-27, 21:40

My też się wybeiramy na przełomie sierpnia i wrześniaz naciskiem na początek września, czas spokojny plaże pustoszeją temperatura bardizej akceptowalna ogranicza nas tylko czas 3 tygodnie max, kusi mnie Peloponez bo kontynentalną Grecję odwiedziiśmy, i
odpadają Meteory Ateny i inne podstawowe perełki.
Trasa najbardziej ekonomiczna przez Serbie z postojem na Węgrzech 2 dni przy granicy Serbskiej. Potem pełna improwizacja wyjazd raczej Eko z pominięciem kempingów no chyba ze bedą mega atrakcje za minimalna cenę ,ewentualnie wytdarzy się coś .... :haha:
Jezeli kots z Was kieruje się w okolice Aten polecam gorąco to tylko 90 km od Aten płw Sunion Świątynia Posejdona na nie zapomniany spektakl zachód słońca wpiszcie w wójka google i poczytajcie dla fotografów i nie tylko mega gratka skupienie i oczekiwanie ale warto

chris_voyager - 2014-07-27, 22:45

Z ziemi lubuskiej planujemy ruszyć 5 września. Jak przybliżycie Wasze terminy to może się gdzieś spotkamy? :ok
piotr1 - 2014-07-27, 23:39

My też myślimy o wyjeździe w tym terminie jak zdrowie pozwoli :spoko
zbyszekwoj - 2014-07-28, 09:48

My raczej Peloponez jak nas policją nie będziecie straszyć, a potem może na prom w Patras i do Brindisi. Nie wiem tylko czy z marszu będą miejsca na promie,nie mam absolutnie doświadczeń w tym temacie.Jeszcze mój camper ma wys. 3,08 , nie wiem czy to nie problem.Proszę doświadczonych o poradę.
janp - 2014-07-28, 19:22

Nasza załoga też rusza na Peloponez we wrześniu ,miło by było podróżować w dobrym towarzystwie.
zbyszekwoj - 2014-07-28, 21:02

Nasz wyjazd sprecyzuje się dopiero po 20.08. Obecnie plany są tylko wstępne.
marekoliva - 2014-07-28, 21:52

Nasze wstępne plany mówią o wyjeździe 5 września, chyba przez Bośnię i Albanię ale do końca jeszcze nie zdecydowaliśmy. Jacku mapka bardzo fajna zapewne z kilku miejsc skorzystamy.
oliko - 2014-08-02, 11:13

Chętnie byśmy się wybrali jednak silnik 1,9 limituje taką wyprawę. Strach pomyśleć co by się działo na większych górkach.
zbyszekwoj - 2014-08-02, 11:26

oliko napisał/a:
Chętnie byśmy się wybrali jednak silnik 1,9 limituje taką wyprawę. Strach pomyśleć co by się działo na większych górkach.

Nie szukaj wymówki. Takim króciakim lekko przeskoczysz. :spoko

JaWa - 2014-08-24, 10:11

Zaczęło sie wielkie odliczanie, zostało 5 dni i jazda. Wczoraj założone CB i generalne sprzatanie środka. Zbędne rzeczy wyładowane. Nie możemy się doczekać, to chyba pierwszy wyjazd kamperem na cały miesiąc. :bigok
koko - 2014-08-24, 10:38

Jacek tak krótko?
Bim - 2014-08-24, 10:39

My ruszamy dopiero 1 września czakam na nowe karty bankowe :evil:

Pisz moze gdzieś się po trasie spotkamy :spoko

JaWa - 2014-08-24, 14:22

koko napisał/a:
Jacek tak krótko?

Konrad Ty mnie nie denerwuj. :spoko

Bim napisał/a:
Pisz moze gdzieś się po trasie spotkamy

Mała karawana spotyka się w Berekfurdo i z tamtąd ruszamy na Grecję.

Trasa mniej więcej
TAKA

maga - 2014-08-24, 14:42

JaWa napisał/a:
Zaczęło sie wielkie odliczanie, zostało 5 dni i jazda. Wczoraj założone CB i generalne sprzatanie środka. Zbędne rzeczy wyładowane. Nie możemy się doczekać, to chyba pierwszy wyjazd kamperem na cały miesiąc. :bigok

Będziemy trzymać kciuki za Wasze wakacje,oraz śledzić ten wątek czekając na wieści z podróży :ok

Może uda nam się w przyszłym roku podążyć Waszymi śladami,aby zrealizować nasze marzenie.

Życzymy udanych wakacji,bezawaryjnej podróży oraz szczęśliwego powrotu do domu :spoko

aguslewi - 2014-08-24, 14:48

witamy jestesmy nowi na forum CT .mamy zaliczony jeden sezon po Montenegro Chorwacje i Wlochy. teraz Grecja wyjazd 03 08 do 24 08 :spoko
JaWa - 2014-08-24, 14:54

aguslewi napisał/a:
teraz Grecja wyjazd 03 08 do 24 08

..ale to chyba w przyszłym roku, wszak sierpień już na ukończeniu. :?:

aguslewi - 2014-08-24, 15:00

faktycznie błędna data, od 03.09.2014
aguslewi - 2014-08-24, 15:01

czeski błąd . :gwm wyjazd 03 09
Bim - 2014-08-24, 15:29

Ciekawe ile kosztuje przejazd mostem czy juz czynny na dawnej przeprwie promowej Vidin Calafat

Jacku kto w tej małej karawanie będzie jechał?

Co do mostu to odpowiadam sobie sam teraz jest
TAK

a było TAK

Ciekawe czy zmieniło sie pokolenie celników oszustów po stronie z Bułgarskiej i Rumuńskiej :spoko

JaWa - 2014-08-24, 17:12

Bim napisał/a:
Ciekawe ile kosztuje przejazd mostem czy juz czynny na dawnej przeprwie promowej Vidin Calafat

Most czynny.
Oprócz nas wybierają się; zdzisław414 i Misio.

oliko - 2014-08-24, 17:21

Na granicy Rumuńsko-Bułgarskiej pełna kultura. Nic nie powinno się dziać. Sprawdzają tylko paszporty i przy okazji sprawdzają winiety. Trzymać wydruki winiet z granicy . Sprawdzają przy wyjeździe z Rumuni. Udanej podróży.
r-krecik - 2014-08-24, 19:11

most Vidin Calafat za 6 eurusów
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-25, 09:24

r-krecik napisał/a:
most Vidin Calafat za 6 eurusów
,proszę jasniej :?: czy to chodzi o most na elektrowni w Drobeta-Kladovo,czy kawalek dalej zamiast promu nowy most :?: :?:
JaWa - 2014-08-25, 10:12

Zbigniew Muzyk napisał/a:
czy kawalek dalej zamiast promu nowy most
zamiast promu most w Vidin.
JaWa - 2014-08-25, 13:17

maga napisał/a:
Może uda nam się w przyszłym roku podążyć Waszymi śladami,aby zrealizować nasze marzenie.

Szkoda Maćku, że w tym roku nie jedziecie. ;)

.... 4 dni ........

Kotek - 2014-08-25, 13:40

... 5 ... :kwiatki:
JaWa - 2014-08-25, 16:40

Kotek napisał/a:
... 5 ...

Danusia, czy Heniek juz kupił ?

Kotek - 2014-08-25, 19:02

Wieniec już ma. :haha:
Bim - 2014-08-25, 19:07

To ja Was :haha: :haha:

szerokim łukiem omijam jak ma być taki strój bez majtek :haha:

Czy to obowiązkowy trend w tegorocznych wyprawach posezonowych w kierunku Grecji

JaWa - 2014-08-28, 17:32

Został jeden dzień i ruszamy na południe. Pierwszy etap to zlot gwiaździsty w Dukli. Jadą kamperki z Kutna, Sieradza i Warszawy. :lol:
Bim - 2014-08-28, 19:51

My też planujemy ruszyć w sobotę ale w południe , pewnie się spotkamy w Berek.

Obowiązkowo musimy zaliczyć kiełbabski w Debreczynie na targu.
potem Berek. :spoko

koko - 2014-08-28, 21:24

a ja po was za 8 dni
chris_voyager - 2014-08-28, 22:10

Wygląda na to że przynajmniej w dwóch wątkach znajdują się informacje z deklaracjami o terminie i kierunku wyjazdu do Grecji i szczerze mówiąc ciężko się w tym odnaleźć.
Proponuję na podobieństwo listy na zjazd zrobić listę wyjeżdzających na dniach do GR - bo wygląda że dużo nas, a razem raźniej ;)

Proponuję poniższy układ:

LP. NICK (załoga) - DATA WYJAZDU - MIEJSCE DOCELOWE - TRASA
1. YASKY - 5 września - Peloponez + Kithira - Serbia E75

Może dobrze by było założyć na to nowy wątek - ale to może ktoś niech bardziej doświadczony (admin) na forum ewentualnie zdecyduje czy nie wyodrębnić poniższej listy do osobnego wątku.

Bronek - 2014-08-28, 22:31

Wpadłem na ten pomysł o tu takie coś chcialem ....
Kto aktualnie na trasie do lub już jest w Grecji POMOC INFO
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19550

Bim - 2014-08-28, 22:35

i nie wypał kto by chciał jechać z kims co zabiera caływarsztat pracy ze sobą :haha: :haha: :haha:
chris_voyager - 2014-08-28, 22:39

czyli powinno to wyglądać tak:

2. BRONEK - 20 września - ?? - ??
3. BIM - ?? - ?? - ??
4. KOKO - ?? - ?? - ??
5. JAWA - ?? - ?? - ??
6. AGUSLEWI - 3 września - ?? - ??
7. MUZYKI - ?? - ?? - ??

chodzi mi o to by lista była w jednym wpisie - bo ciężko to ogarnąć jak info o wyjeździe znajduje się w trzech wątkach na kilkunastu stronach.

Bronek - 2014-08-28, 22:46

Musial by ktos miec upowaznienia do edycji by po wpisie , móc wywalać ..... Moje głupawe posty , Bim,a śmichy chichy itd

czyli Bronek 20 .09 do 5.10 2014r Peloponez przez Węgry.......... Serbie .

Ale jak sie zmieni to ktos to musi poprawić .
Chyba ,że kazdy wpis kolejny to cytat poprzedniego ze zmianami >>>>>

np.
Cytat:

2. BRONEK - 20 września - 05-paxdziernik -Peloponez ? Ale możliwa zmiana trasy pod wplywam innych
3. BIM - ?? - ?? - ??
4. KOKO - ?? - ?? - ??
5. JAWA - ?? - ?? - ??

chris_voyager - 2014-08-28, 22:49

Bronek napisał/a:
Musial by ktos miec upowaznienia do edycji by po wpisie , móc wywalać .....

Otto właśnie biega Kolego Bronku - tylko łatwiej będzie bez cytatu wkleić listę dodając zmiany:

2. BRONEK - 20 września - Peloponez - Węgry Serbia E75
3. BIM - ?? - ?? - ??
4. KOKO - ?? - ?? - ??
5. JAWA - ?? - ?? - ??
7. MUZYKI - ?? - ?? - ??
8. Banshee - 15 września - ?? - ??

Jawor_ki - 2014-08-29, 07:45

Dla podróżujących trasami alternatywnymi od Salonik w stronę Aten mam niemiłą informację, że zablokowane są zjazdy z autostrad omijające bramki od mniej więcej Katharini do Larisy. Są przebudowywane zjazdy i nie da się tak jak jeszcze rok wcześniej ominąć opłat.
Przyjemnego wypoczynku. :spoko

Bronek - 2014-08-29, 08:42

mam pytanie techniczne.
jadę jw z Kołobrzegu , przekraczam granicę w ok. Wrocław /Katowice . Nie chce przez Niemcy tak jak wujek Gogle proponuje.

1 . którędy ???

2. jakie opłaty : gdzie kupować winetki (internet, czy w trasie ?)

3 W ogóle jak najwięcej o w/w opłatach . jak najwygodniej niekoniecznie najtaniej

Kierunek Kołobrzeg - Peloponez

JaWa - 2014-08-29, 09:37

chris_voyager napisał/a:
3. BIM - ?? - ?? - ??
4. KOKO - ?? - ?? - ??
5. JAWA, zdzislaw414, Misiokot - 29.08-28.09 - Berek, Rumunia, Bułgaria, Chalkidiki, Ateny, część zachodniego wybrzeża, Meteory, Macedonia, Serbia,
7. MUZYKI - ?? - ?? - ??

Toż w temacie jest kiedy jedziemy.

Za ok. trzy godzinki wyjazd. :spoko

DreamsOnWheels - 2014-08-29, 21:03

My już pozdrawiamy z Peloponez :)
chris_voyager - 2014-08-29, 21:13

Bronek napisał/a:
mam pytanie techniczne.
jadę jw z Kołobrzegu , przekraczam granicę w ok. Wrocław /Katowice . Nie chce przez Niemcy tak jak wujek Gogle proponuje.

1 . którędy ???

2. jakie opłaty : gdzie kupować winetki (internet, czy w trasie ?)

3 W ogóle jak najwięcej o w/w opłatach . jak najwygodniej niekoniecznie najtaniej

Kierunek Kołobrzeg - Peloponez

ADN.1 - ja zawsze lecę na Kłodzko i Boboszów

ADN.2 - winietki kupuję w kraju w którego dotyczą - zaraz przy granicy - kupowanie u pośredników zawsze wychodzi drożej - ale wygodniej - różnice bywają znaczne
Winietkę trzeba na tej trasie kupić (wg najszybszej trasy bez oszczędzania) w Czechach na Słowacji oraz na Węgrzech - reszta trasy to opłaty na bramkach.

chris_voyager - 2014-08-29, 21:15

maryanos napisał/a:

Widzę całkiem ładnie się rozłożyliście... I jak Kithira w planach?

DreamsOnWheels - 2014-08-29, 21:54

chris_voyager napisał/a:
maryanos napisał/a:

Widzę całkiem ładnie się rozłożyliście... I jak Kithira w planach?

Właśnie nie wiemy... na pewno za kilka dni popłyniemy na Elafonissos.
Szukamy na Peloponezie czegoś co przebije zeszłoroczną Turcję i ja na razie...mamy problem.

W tej chwili wynik meczu TR : GR 1 : 0 :)

chris_voyager - 2014-08-29, 22:00

maryanos napisał/a:

Szukamy na Peloponezie czegoś co przebije zeszłoroczną Turcję i ja na razie...mamy problem.

Jeśli szukacie plaż to Elafonissos powinno dać radę, Jeśli zwiedzać chcecie to macie Olimp, Delfy i Mykeny

A co takiego czarodziejskiego było w TR?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-29, 22:11

chris_voyager napisał/a:
Bronek napisał/a:
Musial by ktos miec upowaznienia do edycji by po wpisie , móc wywalać .....

Otto właśnie biega Kolego Bronku - tylko łatwiej będzie bez cytatu wkleić listę dodając zmiany:

3. BIM - ?? - ?? - ??
4. KOKO - ?? - ?? - ??
5. JAWA - ?? - ?? - ??
7. MUZYKI - 5 wrzesień Polw.Pilon plus Kreta Serbia E75?? - ?? - ??

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-29, 22:13

Caly czs cos załatwiamy i dopiero teraz otworzyłam internet i camperteam,pozdrawiam,barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-29, 22:19

maryanos napisał/a:
Szukamy na Peloponezie czegoś co przebije
a zdjjecie gdzie zrobione,chyba to nie Elea bo za blisko widać morze??
Bronek - 2014-08-29, 22:20

Aktualizacja ::
Cytat:

PlP. NICK (załoga) - DATA WYJAZDU - MIEJSCE DOCELOWE - TRASA

2. BRONEK - 19 wrz. m/w 16.00 -(1szy postój ok Kłodzka) -Peloponez -Węgry Serbia E75
3. BIM - ?? - ?? - ??
4. KOKO - ?? - ?? - ??
5. JAWA - ?? - ?? - ??

Bim - 2014-08-29, 22:22

3. BIM - 29 sierpnia, aby do przodu napewno Serbia itd dokąd starczy czasu i kasy max 3 tygodnie
4. KOKO - ?? - ?? - ??
5. JAWA - ?? - ?? - ??
8. Banshee - 15 września - ?? - ??[/quote][/quote]

DreamsOnWheels - 2014-08-30, 07:53

chris_voyager napisał/a:
maryanos napisał/a:

Jeśli szukacie plaż to Elafonissos powinno dać radę, Jeśli zwiedzać chcecie to macie Olimp, Delfy i Mykeny

A co takiego czarodziejskiego było w TR?

ano właśnie, co to było? Chyba turecka egzotyka i inność...

DreamsOnWheels - 2014-08-30, 07:55

maryanos napisał/a:
Szukamy na Peloponezie czegoś co przebije
a zdjjecie gdzie zrobione,chyba to nie Elea bo za blisko widać morze??

Loutra Kilinis, Melissa Beach

Bim - 2014-08-30, 11:43

wyruszamy do zobaczenia w drodze :spoko
szymek1967 - 2014-08-30, 11:46

Silne trzęsienie ziemi wystąpiło w południowej Grecji

Źródło: 123rf.com
W Grecji znowu zatrzęsła się ziemia. Instytuty geofizyczne szacują siłę wstrząsów na 5,7 stopni. Epicentrum trzęsienia znajdowało się pod dnem morskim w obszarze między Półwyspem Peloponeskim i wyspą Milos, mniej więcej 140 km na południe od Aten.

..

Hipocentrum trzęsienia znajdowało się na głębokości 85 km. Trzy minuty po pierwszym wstrząsie odnotowano kolejny, słabszy, o magnitudzie 4,7 stopni.

Wstrząsy były odczuwalne przez mieszkańców i turystów przebywających na Peloponezie, na Krecie i w Atenach.

ps. uwazajcie :spoko

DreamsOnWheels - 2014-08-30, 18:03

[quote="szymek1967"]Silne trzęsienie ziemi wystąpiło w południowej Grecji

Źródło: 123rf.com
W Grecji znowu zatrzęsła się ziemia. Instytuty geofizyczne szacują siłę wstrząsów na 5,7 stopni. Epicentrum trzęsienia znajdowało się pod dnem morskim w obszarze między Półwyspem Peloponeskim i wyspą Milos, mniej więcej 140 km na południe od Aten.

..

Hipocentrum trzęsienia znajdowało się na głębokości 85 km. Trzy minuty po pierwszym wstrząsie odnotowano kolejny, słabszy, o magnitudzie 4,7 stopni.

Czuliśmy! :) Było krótkie, jakieś 5 sekund. Żadnych zniszczeń :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-30, 20:06

Zapomnialam zapytać po ile w tym sezonie paliwo,mnie interesuje DISEl,ale benzyna innych.Dziekuje Barbara
Banshee - 2014-08-30, 23:46

[quote="Bim"]LP. NICK (załoga) - DATA WYJAZDU - MIEJSCE DOCELOWE - TRASA

3. BIM - 29 sierpnia, aby do przodu napewno Serbia itd dokąd starczy czasu i kasy max 3 tygodnie
4. KOKO - ?? - ?? - ??
5. JAWA - ?? - ?? - ??
8. Banshee - 15 Września ... Peloponez ogólnie (trasa Pl do Slo ...prom Triest -Patra) 3 x Kampery

chris_voyager - 2014-08-31, 01:45

[quote="Banshee"]
Bim napisał/a:

(...)
8. Banshee - 15 Września ... Peloponez ogólnie (trasa Pl do Slo ...prom Triest -Patra) 3 x Kampery

Banshee - pytanko w jaki sposób robiliście rezerwację promów? Macie rejs z trybie Camper On Board? Wracacie też promem czy prom w jedną stronę ? I jeszcze pytanko o cenę ;)

JaWa - 2014-08-31, 09:19

4. KOKO - ?? - ?? - ??
5. JAWA, zdzislaw414, Misiokot - 29.08-28.09 - Berek, Rumunia, Bułgaria, Chalkidiki, Ateny, część zachodniego wybrzeża, Meteory, Macedonia, Serbia,

JaWa - 2014-08-31, 09:40

Jazda do Dukli potwornie się dłużyła, korki, objazdy, wreszcie po 22 dotarliśmy na miejsce. Załoga zdzisław414 była przed nami, Misiokoty dotarły ok. 3 rano. Po drodze mijaliśmy się z szymkiem.
O 2 w nocy paru pijaczków zrobiło nam pobudkę. Trzeba było użyć sprawdzonych przez ZOMO środków. Uciekli, a policja szybko dojechała już za pół godziny, okazało się że w mieście Dukla nie ma posterunku policji.
Na Słowacji jakiś idiota na polskich numerach wyprzedzał mnie na ciągłej i na zakręcie, ostre hamowanie i unik w prawo zapobiegły pewnej czołówce, zadecydował ułamek sekundy, że dalej jedziemy. Całą sytuację uwiecznił na foto Misio, jak to zrobił nie wiem :spoko :spoko
Teraz nabieramy sił w Berekfurdo. Na kempingu spotkaliśmy baję02.

tomek i zanetka - 2014-08-31, 09:54

[quote="Banshee"]
Bim napisał/a:

4. KOKO - ?? - ?? - ??
5. JAWA - ?? - ?? - ??

9.TOMEK I ZANETKA-30-09-14-GRECJA DOCELOWO KRETA

Banshee - 2014-08-31, 22:12

witam

rezerwacje wykonane w zeszłym roku opłacone w lutym tego roku ... Płyniemy coś na zasadzie „kampu na pokładzie” Minoan ma kabiny w cenie kampery będą pod prądem ... Płyniemy z Triestu do Patry po urlopie analogiczny rejs. Ceny dokładnie nie pamiętam ok 770euro za kampera 8m+5,5m przyczepa pies i trzy osoby ... koledzy wybrali ciekawsze kabiny bo nie mają psa :) ... to im troszkę więcej wyszło

p.s. rezerwacja metoda mailowa

[quote="chris_voyager"]
Banshee napisał/a:
Bim napisał/a:

(...)

Banshee - pytanko w jaki sposób robiliście rezerwację promów? Macie rejs z trybie Camper On Board? Wracacie też promem czy prom w jedną stronę ? I jeszcze pytanko o cenę ;)

chris_voyager - 2014-08-31, 22:20

Banshee napisał/a:
witam

U jakiegoś polskiego pośrednika czy bezpośrednio w Grecji?

Comsio - 2014-08-31, 22:27

W Dukli to bezpieczny jest parking przy kościele na górce.
Banshee - 2014-08-31, 22:31

Zdecydowaliśmy się na kontakt z Grekami bez pośredników ... było miło ale troszkę to trwało :)

chris_voyager napisał/a:
Banshee napisał/a:
witam

U jakiegoś polskiego pośrednika czy bezpośrednio w Grecji?

chris_voyager - 2014-08-31, 22:34

Pytam, bo się zastanawiamy czy nie wrócić promem w tym roku, i zastanawiam się czy można kupić bilety na rejs z możliwością spania w kamperku na "last minute" - bezpośrednio przed rejsem czy nie ma na to szans. Ktoś może wcześniej tak próbował ?
Banshee - 2014-08-31, 22:40

Jak macie net i czas to zawsze warto pisać do wszystkich linii jakich się da ! może gdzieś jakieś miejsce się trafi (nawet jestem przekonany o tym że będzie takowa możliwość ) :) ... też był u nas taki plan ale baliśmy się o nasze przyczepy czyli ilość miejsca jakie będą dla nas potrzebować ... dlatego decyzja padła na zaplanowaną rezerwację

chris_voyager napisał/a:
Pytam, bo się zastanawiamy czy nie wrócić promem w tym roku, i zastanawiam się czy można kupić bilety na rejs z możliwością spania w kamperku na "last minute" - bezpośrednio przed rejsem czy nie ma na to szans. Ktoś może wcześniej tak próbował ?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-01, 09:34

Krzysiu ja mysle ze z powrotem nie będzie problemu,wjedziesz do Patras,jest kilka linii,bo do Wenecji,Do Brindisi/jak my/,do Triestu.
zbyszekwoj - 2014-09-01, 10:51

Planując powrót zawsze jest stres, że jak się złapie kapcia to parę euro wcięło.
chris_voyager - 2014-09-01, 21:02

Krzysiu ja mysle ze z powrotem nie będzie problemu,wjedziesz do Patras,jest kilka linii,bo do Wenecji,Do Brindisi/jak my/,do Triestu.

Basiu - myślisz że nawet na camping on board można próbować na prom z marszu się dostać?

JaWa - 2014-09-02, 07:16

My już na granicy Rumuńsko-Bułgarskiej w Vidin. Droga przez Rumunię (480 km) na całej długości bardzo dobra, w tym 50 km autostrady. Dziś planujemy dojechać do Grecji.[/u]
JaWa - 2014-09-02, 07:17

COMSIO napisał/a:
W Dukli to bezpieczny jest parking przy kościele na górce.

przeczytaj parę postów wyżej.

Bim - 2014-09-02, 11:05

my dalej moczy się na Węgrzech 15km od granicy serbskiej idealne miejsce dla tych co chcą odpocząć w drodze
darmowy parking bezpłatny z możliwością wychodzenia podczas testowania basenów

Nie umie jeszcze wklejać linków i zdjęcia z tableta

zbyszekwoj - 2014-09-02, 11:18

Bim napisał/a:
moczy się na Węgrzech 15km od granicy serbskiej

Ta miejscowość ma jakąś nazwę?

Bim - 2014-09-02, 16:27

MORAHALOM
Jak jesteś zainteresowany pisz na Skype bimerjz4

aguslewi - 2014-09-02, 17:34

witamy my start jutro rano :spoko
zbyszekwoj - 2014-09-02, 18:26

My już też gotowi, ale mamy ochotę jeszcze do Radawy. :hello
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-02, 22:31

chris_voyager napisał/a:

Basiu - myślisz że nawet na camping on board można próbować na prom z marszu się dostać?
Zadzwonie jak wyjedziemy,jeszcze mamy kilka spraw,pakowanie już na 70%.moze uda nam się spotkać pod basenami w Morohalom.Bim dzwonil na skaypa ze fajne baseny.Gdzies trzeba na Wegrzech spac.Barbara
zbyszekwoj - 2014-09-02, 22:50

[quote].Gdzies trzeba na Wegrzech spac.Barbara

A kiedy planujecie nocleg na Węgrzech? Nam wypadnie w niedzielę, poniedziałek.Może w cserkeszolo albo dociągniemy do Bima jak jeszcze będzie.

Bim - 2014-09-02, 23:26

My już za Belgradem.
W serbi przy autostradzie na prawie każdej stacji wifi :spoko

marekoliva - 2014-09-02, 23:48

My startujemy w piątek pod wieczór, Bim możesz podać jakieś bliższe namiary na Morohalom.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-03, 22:40

marekoliva napisał/a:
jakieś bliższe namiary na Morohalom
na mapie pokazuje od Szeged na wschod,w miescie się zapytasz o termal furdo,i tyle,przeciez to jakies male miasteczko,moze tam nam się uda dojechać na nocleg
chris_voyager - 2014-09-04, 01:52

marekoliva napisał/a:
...możesz podać jakieś bliższe namiary na Morohalom.

Main entrance: 6782 Mórahalom, St. László park 4.

GPS coordinates (EOV):
E 714866
N 097246

Web: www.erzsebetfurdo.morahalom.hu

:spoko

Bim - 2014-09-04, 09:07

Jedziemy w kierunku Ohrydu po odwiedzinach Skopje udało nam się zaparkować w samym centrum parking przy grodzkiego bolinicy tylko krótkie kamery bo parking dla osobwych

Dla jadących w kierunku Ohryd warto wymienić parę EUR kurs do dinara stały 61,35 cena paliwa stała 66 DIN litr ropy na bramkach opłaty np 40din albo 1eu

marekoliva - 2014-09-04, 10:09

chris_voyager napisał/a:
marekoliva napisał/a:
...możesz podać jakieś bliższe namiary na Morohalom.

Main entrance: 6782 Mórahalom, St. László park 4.

GPS coordinates (EOV):
E 714866
N 097246

Web: www.erzsebetfurdo.morahalom.hu

:spoko

Serdeczne dzięki

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-04, 22:32

Po ile diesel w grecji :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-04, 22:36

chris_voyager napisał/a:
E 714866

N 097246
pojedziemy na czuja nie wiem co to za koordynaty czy mój Zbys umie to zmienić,my mamy 8 cyfrowy bekect,
dulare - 2014-09-04, 22:52

Basiu, tu masz poprawne koordynaty w różnych formatach:

Stopnie (D):
N 46.22088°, E 19.887142°

Stopnie i minuty (DM):
N 46° 13.2528, E 19° 53.2285'

Stopnie, minuty i sekundy (DMS):
N 46° 13' 15.17", E 19° 53' 13.71"

JaWa - 2014-09-23, 12:38

My już w drodze powrotnej z Grecji, aklimatyzujemy się do zimna w Berekfurdo. :haha:
Dembomen - 2014-09-23, 15:26

Hej!
JaWa napisał/a:
My już w drodze powrotnej z Grecji, aklimatyzujemy się do zimna w Berekfurdo. :haha:

Szybko minęło :szeroki_usmiech
Uważajcie na przeciągi :ok
Pozdrawiamy :spoko

Hej!

maga - 2014-09-23, 21:00

JaWa napisał/a:

Szoku termicznego nie powinniście przeżyć,bo w przyszłym tygodniu ma powrócić letnia pogoda ;)

Cieszymy się,że wracacie cali i zdrowi,życzymy Wam szczęśliwego powrotu do domu i czekamy z utęsknieniem na opowieści z Waszych wojaży.

:kamp :kamp :kamp

JaWa - 2014-09-24, 09:19

maga napisał/a:
czekamy z utęsknieniem na opowieści z Waszych wojaży.

Działo się działo. Będzie nie tylko relacja z plaż i kantyn. :lol:

MAWI - 2014-09-24, 09:39

JaWa napisał/a:
My już w drodze powrotnej z Grecji,

To my Was wyglądamy od jakiegoś czasu a tu nic.Teraz wydało się :diabelski_usmiech

oliko - 2014-09-28, 14:38

Jacku, czekamy na fotki, opisy z wyprawy.
JaWa - 2014-10-01, 13:35

oliko napisał/a:
Jacku, czekamy na fotki, opisy z wyprawy.

Trzeba trochę porządku z fotkami zrobić, jeszcze chwilę. Fotek będzie duuuużo, wszak w wyprawie wzieli udział Misiokoty. :spoko

oliko - 2014-10-02, 20:32

Spoko, czekamy. :spoko