|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Węgry - Dlaczego termy, dlaczego w Buku.
Beta - 2014-07-21, 19:14 Temat postu: Dlaczego termy, dlaczego w Buku. Obiecałam popisać w tym temacie, więc biorę się do roboty
Na termy jeździmy dwa razy do roku na ok. dwa tygodnie. Po tak długim moczeniu efekt terapeutyczny jest mocno zauważalny.
Będąc na różnych basenach termalnych stwierdziliśmy jednogłośnie z Grzegorzem, że te w Buku najbardziej nam odpowiadają. W internecie znalazłam informację, że Bukfurdo to drugie co do wielkości kąpielisko lecznicze na Węgrzech. W ogóle w necie jest sporo informacji na temat leczniczego działania wód , położenia, cen itp. Ja mam zamiar opisać głównie swoje wrażenia oraz napisać o tym, czego nie znajdziecie w żadnym przewodniku.
Beta - 2014-07-21, 22:00
W tym roku było otwarcie Term Cieplickich. Tylko 14 km. od Karpacza. Miało być blisko i fajnie. Chciałam organizować zloty w Karpaczu z atrakcją wyjazdu na termy lecznicze do Cieplic. Niestety , ale okazało się, że to raczej baseny rekreacyjne, bo wody leczniczej jest tam ok.1%. Porażka
Dlatego będę reklamować moje ukochane termy w Buku.
Na szczęście na Węgry mamy " tylko "480km. Nie jest to aż tak daleko.
W zależności od pogody pierwszy wyjazd organizujemy w marcu albo kwietniu, kiedy jeszcze za wcześnie na camperowanie do ciepłych krajów. Wielką przyjemnością jest siedzenie w gorącej wodzie, gdy na dworze jest jeszcze dość chłodno. W tamtych okolicach klimat jest łagodniejszy niż u nas w Karpaczu i z reguły łapiemy pierwsze wiosenne słońce.
andreas p - 2014-07-21, 22:42
Tak wlasnie sie zaczyna sezon od wizyty w Bük my to robimy od lat i polecamy wszystkim znajomym ten Camping.
Wam tez kiedys polecilismy ten Camping i knajpe ze wspanialym jedzonkiem.
Ciesze sie ze Wam odpowiada.
Beta - 2014-07-21, 23:32
Wyjazd na termy traktujemy tak trochę jak sanatorium. Kiedyś to moczenie niezbyt mi się podobało, więcej czasu spędzałam w basenach pływackich zastanawiając się , co ja tutaj robię? Minęło kilka lat i jakoś takoś zaczęło mi się to podobać Cały sukces polega na tym, aby dobrze zorganizować sobie czas czyli zapewnić sobie dobre towarzystwo
Ale o tem potem
Beta - 2014-07-27, 15:58
Minął kolejny miesiąc od powrotu z Buku , a ja czuję się nadal fantastycznie. Bolał mnie bardzo bark. Lekarz dał mi skierowanie na rehabilitację ( termin mam dopiero na październik) a tu zero bólu. Jestem święcie przekonana , że wody termalne w Buku działają naprawdę leczniczo
Źródła te zalecane są dla osób z problemami reumatologicznymi, ginekologicznymi oraz ze schorzeniami kręgosłupa i narządów ruchu. Kiedyś doczytałam się, , że można również zastosować kurację pitną w terapi zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Jest tam przygotowane miejsce, gdzie można sobie nalać wody np. do butelki.
Spróbowałam i choć byłam bardzo dzielna , to udało mi się wypić tylko dwa łyki .Słone paskudztwo śmierdzące siarką.Więcej nie dałam rady. Terapia dla bardziej zdesperowanych
Beta - 2014-07-27, 19:25
Miasteczko Buk to typowa miejscowość uzdrowiskowa. Nie ma tam żadnych zabytków do zwiedzania. Natomiast nie brakuje knajpek i restauracji z węgierskimi potrawami i napitkami .
W weekendy w wielu lokalach jest muzyka i można potańczyć.
Najważniejsze - są aż trzy campingi do wyboru. Camping Termal bezpośrednio połączony z terenem termali, następny Eva blisko głównego wejścia i Romantik , z dużymi parcelami wśród zieleni , ale najdalej od term.
My wyłącznie zatrzymujemy się na campingu Termal, ponieważ tylko na nim jest możliwość dowolnego przemieszczania się z basenów na camping i na odwrót.
Nasi znajomi z Karpacza nie zawsze korzystają z campingu, ponieważ w miasteczku jest sporo miejsc do parkowania za free. Można sobie na to pozwolić przy krótkich pobytach, jedyny mankament jest taki, , że w cenie biletu jest tylko jedno wejście w ciągu dnia na termy.
Beta - 2014-07-28, 21:42
Widzę, że czytacie , więc napiszę teraz coś więcej o basenach.
Termy w Buku są dość stare , bo mają już ponad 50 lat. Jeśli chodzi o wrażenia estetyczne , to szału nie ma. Kilka lat temu otrzymali dotacje unijne. Porobili remonty , zmodernizowali i rozbudowali obiekt.
Jest nowa część rekreacyjna na niezłym poziomie polecana głównie dla rodzin z dziećmi. Niestety można korzystać z tych atrakcji wyłącznie za dopłatą. Ta część jest pod dachem ,więc dostępna jest przez cały rok. Sporo basenów rekreacyjnych , pływackich ze zwykłą wodą oraz zjeżdżalnie są usytuowane na wolnym powietrzu wśród zieleni. Baseny napełniane są wodą dopiero na sezon letni. W ogrodzie jest również spory plac zabaw. Te wszystkie atrakcje są świetne , ale tylko wtedy , gdy jest pogoda.
Natomiast my możemy korzystać z term leczniczych przez cały rok , ponieważ baseny te na wolnym powietrzu częściowo są zadaszone i spora ich część jest w budynku pod dachem. Nie wiem , czy jest zakaz , ale dzieci w tych basenach nie ma.
chris_66 - 2014-07-28, 23:13
Beta napisał/a: | .Słone paskudztwo śmierdzące siarką.Więcej nie dałam rady. Terapia dla bardziej zdesperowanych |
mała korekta - woda kiedyś była niepijalna , w tym roku coś chyba oszukują bo da się normalnie pić bez ograniczeń , moje chłopaki poili się nią (ale chyba nic im nie pomogło , ani nie zaszkodziło)
jeszcze możemy uściślić - źródełko lecznicze to "rzygający wąż" - tak nazwali ją moje chłopaki , a kawałek dalej (idąc wzdłuż kanałku) jest kranik z musującą wodą której rzeczywiście nie da się pić
Cytat: | Nie wiem , czy jest zakaz , ale dzieci w tych basenach nie ma. |
źle obserwujesz - we wszystkich termalnych dzieciaki normalnie siedzą
Cytat: | Najważniejsze - są aż trzy campingi do wyboru |
ale do mieszkania nadaje się tylko termalcamping - pozostałe można potraktować jako przechowalnię gdyby nie było miejsca na termalu
andreas p - 2014-07-29, 07:17
Jeszcze pare lat temu caly obiekt byl zasypany ulotkami w roznych jezykach gdzie byly informacje na temat kapieli dzieci. bylo tam wyraznie napisane ze baseny lecznicze nie sa dla dzieci do lat 7 ale teraz nie ma takich info.
Beta - 2014-07-29, 10:30
Chris 66. My , jak wcześniej pisałam jeździmy na termy przed i po sezonie letnim. Czasem się zdarza , , że jakieś dziecko w wodzie grzecznie siedzi przy rodzicach, ale też byliśmy świadkami , jak personel wypraszał z basenów leczniczych rodziców z maluszkami. Może w wakacje jest inaczej .Nie mnie to oceniać. Ja osobiście bardzo sobie to cenię , że w tych termach nie ma szalejących dzieci . Bardziej mi odpowiada sanatoryjny charakter wypoczynku
Może kiedyś jak będę babcią zmienię zdanie .
Brat - 2014-07-29, 13:06
Hej BETA ! Zaczęłaś ciekawie ... Interesują mnie te termy. Napisz coś więcej o stronie praktycznej pobytu tam, kosztów, ew. problemów językowych etc. Ze wstydem przyznaję, że nigdy nie byliśmy na Węgrzech a ciepłe wody też nam dobrze robią ... stąd też tak lubimy Uniejów.
Jak wygląda infrastruktura termach, tzn. z jakich urządzeń się składa ? Jakieś bicze wodne, yakuzi, coś jeszcze ? Personel mówi po angielsku? Przyjazny ?
Wskazówki praktyczne ?
Oczywiście znalazłem stronę internetową http://bukfurdo.hu/pl/ (po polsku nawet ) ale to typowa reklamówka. Bardziej mnie interesują doświadczenia praktyczne ...
Piwo- zadatek !
Beta - 2014-07-29, 16:06
Witaj Brat. Chętnie odpowiem na twoje pytania
Choć od tylu lat jeździmy na Węgry ,to po węgiersku ni hu... hu.Grzegorz z nimi porozumiewa się po niemiecku. Czasem po angielsku rozmawiamy , ale wyłącznie z kimś młodym.
W odróżnieniu od term w Uniejowie głównym strojem campingowo- termalnym jest płaszcz... kąpielowy. Ponieważ byliśmy również na basenach w Uniejowie , to powiem krótko - dwa światy!
W BUKU - olbrzymi teren zielony , , można koce rozkładać na trawnikach, sporo basenów o różnej temperaturze wody i różnej wielkości. Zewnętrzne częściowo zadaszone. W budynku głównym dwa baseny duże, dwa baseny małe.W każdym basenie są ławeczki na których się siedzi i nic nie robi, bo nie ma żadnych bąbelków , dlatego tak bardzo potrzebne jest dobre towarzystwo do pogadania .
Baseny ze wszystkimi atrakcjami wodnymi są w nowodobudowanej części za dodatkową opłatą .
Ceny na Węgrzech w sklepach i restauracjach są bardzo zbliżone do polskich, czasem wyższe tylko o kilka złotych.
Ogólnie węgierskie" klimaty"często przypominają mi PRL (wystrój lokali czy obsługa kelnerska), jednak tam też się to zmienia w szybkim tempie na plus .
W temacie termy w Buku chcę jeszcze dużo więcej informacji przekazać. Przygotowałam też sporo zdjęć, które będę sukcesywnie wrzucać.Zachęcam do zaglądania na tę stronę po kolejne info
Beta - 2014-07-29, 17:27
Baseny z wodą termalną w Buku nie są ani nowe, ani ładne czy luksusowe. Jednak skoro o nich tyle piszę , to muszą być wyjątkowe Skład wody jest unikatowy na skalę europejską!
W budynku na samym końcu są dwa małe baseny. W tym po prawej stronie jest zazwyczaj bardzo gorąca woda. Od niego zaczynamy W nim da się wysiedzieć kilka (twardziele kilkanaście) minut.Wypacamy toksyny na zasadzie sauny i przechodzimy do baseniku obok , z wodą zimną. Schładzamy ciałka i jak robi nam się chłodno , to idziemy do dużego basenu (tego drugiego) , bo tam jest dość gorąca woda. Po ok 30 min. ma się dość ciepełka , więc przenosimy się do drugiego dużego basenu. Tam woda ma idealną temperaturę i jest bosko. Można tam siedzieć i siedzieć
brams - 2014-07-29, 18:26
Beatko - piffko!
Co do "term" w Cieplicach pełna zgoda, czyli...porażka
andreas p - 2014-07-29, 20:03
Lekarze zalecaja a nawet nakazuja w jednym basenie nie wiecej jak 15 minut i pauza.
BiG Team - 2014-07-29, 20:22
Stare dane, aktualnie podają , do 30 minut i przerwa, miejscowi zaś siedzą ile chcą
chris_66 - 2014-07-29, 23:22
Beta napisał/a: | Chris 66. My , jak wcześniej pisałam jeździmy na termy przed i po sezonie letnim. Czasem się zdarza , , że jakieś dziecko w wodzie grzecznie siedzi przy rodzicach, ale też byliśmy świadkami , jak personel wypraszał z basenów leczniczych rodziców z maluszkami. |
w wakacje to wogóle inny świat , ale w marcu widziałem dzieci z dziadkami jak sie moczyły , takie z 10-12 lat
zresztą prawie na wszystkich termalach jest ograniczenie od 12-14 lat - im cieplejsza woda wym wyższa granica
Andrzej 73 - 2014-07-29, 23:33
My własnie wrócilismy z Buku , jedyny minus pogoda fatalna.
Reszta przypadła do naszego gustu.
chris_66 - 2014-07-30, 00:34
Andrzej 73 napisał/a: | My własnie wrócilismy z Buku , jedyny minus pogoda fatalna.
|
pogoda w tym roku jakaś porąbana , w CRO leje , nad Bałtykiem 32 stopnie a woda 12
andreas p - 2014-07-30, 07:17
BiG Team napisał/a: | Stare dane, aktualnie podają , do 30 minut i przerwa, miejscowi zaś siedzą ile chcą |
Grzesiu ja mam wiadomosci zkwietnia tego roku jak bylem tam u lekarza .
Beta - 2014-07-30, 11:01
Andreas , mieszasz nam troszkę w tym temacie Jak byliśmy pierwszy raz, przekazałeś nam informację, że w każdym basenie siedzi się po 20 min. Tak też robiliśmy Po powrocie do domu szukałam jakiejkolwiek wzmianki o bezpiecznym prozdrowotnym przebywaniu w wodzie. I nic . Zero.
Będąc w Buku obserwowałam Węgrów, jak oni korzystają z term.Wielu z nich nawet nie zmienia basenu przez cały dzień. Robią sobie przerwę i wracają do tego samego basenu.
Oto moje wnioski - we wszystkim zachowujemy umiar i rozsądek . Słuchajmy swojego organizmu!
Kiedyś po półgodzinnym moczeniu miałam odlocik i poszłam na leżaczek.Spałam dwie godziny, a w dzień wogóle nie sypiam! Widocznie to mi było potrzebne. Każdy z nas ma inny organizm, inny stan zdrowia. Zalecenia na ulotkach informacyjnych - pół godziny moczenia i wypoczynek, są dość ogólne.
Kiedyś Dakota polecił nam termy w Mosonmagyarovar. Pojechaliśmy. Ładne termy , wszystko ok. Jednak po wejściu do wody już po kilku minutach zaczęłam mdleć.Byliśmy w wielu krajach na różnych basenach termalnych i tylko tam mój organizm tak zareagował
Andreas , sorki, ale skoro byłeś u węgierskiego lekarza to pewnie źle się poczułeś Zalecenia 15 min. w wodzie i przerwa może tyczyły tylko Ciebie
andreas p - 2014-07-30, 12:10
Beta napisał/a: | Andreas , mieszasz nam troszkę w tym temacie |
Beatko ja tylko podaje suche fakty. Nie kazdy ma taki organizm jak Ty. A Twoje odczucia nie musza byc wytyczna dla innych.
Chce tylko zeby inni nie mieli problemow z powodu nadmiernego czerpania radosci z cieplej wody.
Jak ktos dojdzie do wniosku ze moze wiecej siedziec to niech siedzi ale 15 minut jest zasada i taka Wam za pierwszym razem przekazalem.
Co robia tubylcy nie interesuje mnie, moze maja jeden dzien wolny i nadrabiaja? Beta napisał/a: | Andreas , sorki, ale skoro byłeś u węgierskiego lekarza to pewnie źle się poczułeś |
Masz racje bylem u doktora zeby sie zle nie poczuc.
Beta - 2014-07-30, 12:23
Andrzej czytaj tekst ze zrozumieniem
Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post w tym temacie i ostatni
BiG Team - 2014-07-30, 14:20
brams napisał/a: | Beatko - piffko!
Co do "term" w Cieplicach pełna zgoda, czyli...porażka |
Stasiu, dupsko w Cieplicach moczyłeś i naszą wieś ominąłeś?
brams - 2014-07-30, 14:46
Grzesiu - Was przeca chyba nie było - to był weekend majowy, zdobywaliśmy kolejne górki, a czasu było mało. Do tego zaczęło lać jak z cebra.
Podjechaliśmy pod Gołębiewskiego - nie było gdzie się zatrzymać
W Cieplicach też o parking trudno było, stanąłem przed bramą wjazdową.
To są baseny, a nie termy
Ale pal to 6, jakoś te półtorej godziny dałem radę.
Pewnikiem kiedyś podjedziemy z Wami do Buku, ale prędzej do Uniejowa!
Beta - 2014-07-30, 15:03
Z termami , to jak z ziółkami - na ogół wszystkim pomagają i tylko czasem mogą zaszkodzić
Kobitkom wybierającym się na te baseny na takie długie pobyty jak my , zalecam zabrać ze sobą dużo balsamu do ciała i włosów.Skóra staje się niemiłosiernie sucha.
BiG Team - 2014-07-30, 16:11
Stasiu, jesteście rozgrzeszeni, faktycznie w tym czasie moczyliśmy się w Buku.
W Uniejowie będziemy w środę po południu, robimy przerwę z noclegiem w drodze do Iławy. Może wpadniecie?
brams - 2014-07-31, 10:34
BiG Team napisał/a: | Może wpadniecie? |
Nie damy rady, w piątek jedziemy na spływ i dalej - jeziorka lub Bałtyk (o ile się ociepli).
Beta - 2014-07-31, 12:05
Wielu kamperowców jeździ na różne termy, ale czy byłoby możliwe spędzić tam dwa tygodnie?
W BUKU JAK NAJBARDZIEJ ! ! ! Tam jest w zasadzie wszystko , co do szczęścia potrzebne
Na terenie term są bary na świeżym powietrzu ( otwierane tylko w sezonie letnim ) , bar restauracyjny w budynku , kawiarenka , gdzie można kupić gotowe kanapki , lody ,desery , piwo, różne alkohole, wodę i oczywiście kawę. Są " poidełka" ze smaczną wodą w korytarzu przy dużych basenach, są szatnie z obsługą ( bezpłatne ).Przebieralnie , mnóstwo leżaków (już za free) , sale wypczynkowe, prysznice przy basenach, prysznice w sanitariatach i toalety (niektóre z bidetami).
W ogrodzie znajdują się sklepiki ze strojami kąpielowymi, klapeczkami i innymi pierdołami basenowymi.Można tam kupić jedną przydatną rzecz - plastikowy zakręcany pojemniczek na sznurku ,na pieniądze i klucze. Siedzi się z nim w wodzie
Jest też gabinet z masażami tajskimi. Ci co byli- polecają!
Andrzej 73 - 2014-07-31, 13:14
My byliśmy w Buku dwa dni temu , a wcześniej w 2005 roku. Zmian jest sporo , ale dla porównania w Hajduszoboszlo jest to samo co w Buku i o wiele więcej...
Wszystko zależy od upodobań oraz gustu.
Beta - 2014-07-31, 14:38
Witam Cię Andrzej 73
Coś mi się wydaje, że przeczytałeś tylko mój ostatni post Nie mogę pisać o innych termach , bo na nich nie byłam i pewnie nie będę. Do Hajduszoboszlo się nie wybieramy, bo od nas jest bardzo daleko, ale nie tylko z tego względu.... Otóż jak wcześniej pisałam ,skład wody w Buku jest unikatowy i dla nas najważniejsze - wspomaga leczenie łuszczycy u Grzegorza.
Jeśli miałabym wybierać , to chciałabym być na takich termach z cudowną wodą jak w Orawicach, tak blisko jak w Cieplicach , z tak pięknymi widokami jakie są w Karpaczu, z pięknymi zabytkami jak w Pradze i ze ścieżkami rowerowymi jakie są w Bibione Szkoda, że tak się nie da
W pewnym sensie skazani jesteśmy na Buk, tam jeździmy często i wielu osobom obiecałam , , że napiszę jak tam jest
Zachęcam innych do opisów term na których byli, bo tym tematem jest coraz większe zainteresowanie.
Ja przekazuję swoje wrażenia i tylko za nie mogę odpowiadać
Beta - 2014-07-31, 18:22
Raz dziennie , czasem dwa w wodzie odbywa się aqua - aerobik. Warto skorzystać, ćwiczy kto chce. . Codziennie pobierane są bróbki wody , codziennie też z basenów wypuszczana jest woda i myte są niecki basenowe. Najmniejsze baseny są zamykane przed południem , myte i ponownie napełniane czystą wodą.
Teraz istotna informacja dla tych , którzy jeszcze nie byli - te wody mają bardzo specyficzny zapach.To jest taki siarkowy smrodek , który nie każdemu może odpowiadać .Aby się go pozbyć warto dobrze się spłukać pod prysznicem.
Na temat term chyba już wystarczy. Pozostanie mi jeszcze opis campingu i miasteczka. Dla tych, co nie lubią czytać , będą zdjęcia
zbyszekwoj - 2014-07-31, 19:27
Ponoć przez 2 godz. nie należy się spłukiwać?
Andrzej 73 - 2014-07-31, 19:37
Beta napisał/a: | skład wody w Buku jest unikatowy i dla nas najważniejsze - wspomaga leczenie łuszczycy u Grzegorza. |
Czekałem , aż właśnie to zdanie napiszesz , bo również uważam że ta kwestia jest najważniejsza.
Beta - 2014-07-31, 19:50
Zbyszekwoj, ponoć.... Nigdzie nie ma na ten temat sprawdzonych informacji. Nasi znajomi prysznic biorą dopiero rano (aby minerały zdążyły się wchłonąć) . Bez spłukania zapach skóry jest tak intensywny, że trudno wytrzymać W kamperze wszystko jest przesiąknięte tym zapachem. Jedyny sposób, to dokładnie się spłukać To jest mój sprawdzony sposób, na który wpadłam dopiero w tym roku.
Oczywiście każdy robi jak chce
andreas p - 2014-08-01, 08:09
Beta napisał/a: | W kamperze wszystko jest przesiąknięte tym zapachem |
Kiedys prosto z Bük pojechalismy do Bibione i nie wypralismy plaszczy kapielowych. W Bibione po jednym dniu z powodu "milego zapachu" naszych plaszczy kapielowych uciekalismy z camperka. Szybkie pranie plaszczy i juz mozny bylo mieszkac w camperku.
Beta - 2014-08-01, 23:27
Nasze wyjazdy do Buku na termy są o tyle fajne, źe oprócz reperowania zdrowia w termach korzystamy również z wypoczynku czynnego. Miasteczko Buk ( zawsze myśleliśmy, że jest to wieś, bo dookoła są pola! ), jest położone na terenach nizinnych .Tam wszędzie jest płasko , więc zachęcam do zabierania ze sobą rowerów Miasteczko jest dość rozległe i ma ścieżki rowerowe. Jak jest pogoda , pokonujemy sporo kilometrów. Są również wyznaczone trasy do Nordic Walking.W parku niedaleko campingu Eva jest też ścieżka zdrowia, o zróżnicowanym podłożu- są szyszki, kamienie , kora , piasek... Chodzimy po tym koniecznie boso ! Niezła akupresura .
Po węgierskich atrakcjach naprawdę można czuć sìę zdrowo. Trzeba tylko umieć z tego korzystać
Roberto - 2014-08-04, 14:38
Namówiłaś nas
Właśnie kończymy objazd Bałkanów. Zostało nam kilka dni więc zapadła decyzja o odwiedzeniu tych termali. Później Praga, Karpacz i do domku....
Beta - 2014-08-04, 15:19
Super ! Jak będziecie w Karpaczu , dajcie znać , to może uda nam się spotkać. W środę ruszamy na zlot do Iławy.
Nareszcie znalazłam zdjęcia ,które zrobiłam już ze dwa lata temu specjalnie do tej relacji.
Beta - 2014-08-04, 15:54
Zdjęcia i opisy poniżej:
Beta - 2014-08-04, 16:15
C.D
Beta - 2014-08-04, 16:24
C.d
Beta - 2014-08-04, 16:34
c.d
Beta - 2014-08-04, 16:39
c.d
Beta - 2014-08-04, 16:49
Sprawdziłam i zdjęcia są z kwietnia 2011 roku.
Miasteczko i termy o każdej porze roku wyglądają inaczej!
Będzie dalszy ciąg, będą nowe zdjęcia
Beta - 2014-08-04, 20:37
Tablica z miejscowościami ze składem wody, którą zamieściłam jest oficjalnie wystawiona w nowej części idąc w kierunku sal wypoczynkowych.
Dla porównania :
BUKFURDO - 15202 jednostek
HAJDUSZOBOSZLO - 4919.
Ogromna różnica!!!
Teraz już wiecie , dlaczego wybraliśmy te termy
kubryk1 - 2014-08-05, 12:36
A możesz podać jakich jednostek? Bo sama ilość o niczym nie przesądza.
grzegorz997 - 2014-08-05, 12:48
Przepraszam, że odpowiem - chodzi o zawartość minerałów (15 000 mg / l)
Beta - 2014-08-05, 12:53
Kubryk....I po co ja to wszystko piszę i wrzucam zdjęcia
Cała tablica ze składem wody i ważniejszymi miejscowościami jest na zdjęciu wyżej
Grzegorz997 dzięki za pomoc
andreas p - 2014-08-05, 13:29
Beta napisał/a: | Kubryk....I po co ja to wszystko piszę i wrzucam zdjęcia |
Pisz ze" zrozumieniem "
BŁĘKITNY Team - 2014-08-05, 13:41
Witajcie!
Beatko zgadzam się w pełni, termy w Buku są super chociaż jak napisałaś wody o dużej zawartości siarkowodoru (z stąd ten charakterystyczny zapach). Moim dzieciakom się podobał. Ale są tam również baseny z inną wodą do pływania, zabaw dla dzieci oraz zjeżdżalnie, i taki wielki lejek uwielbiany przez dzieci umiejące pływać, głębokość w basenie do którego się wpada to ponad 2 m. Super kemping termalny, ale np. część pryszniców jest tzw. otwarta. To znaczy niema kabin tylko pomieszczenie w kształcie iglo a na środku są prysznice, na ścianie haczyki do powieszenia ręcznika. Komuś może to nie odpowiadać to są również kabinowe.
My już zwiedziliśmy sporo takich termalek, każde z nich ma inny klimat, inne wody których skład działa na inne dolegliwości. Są również termy z basenami do których nie wolno wchodzić dzieciom poniżej np 12 roku a są i takie 16 lat. Decyduje o tym skład wody, stężenie związków mineralnych ale np. również to żeby dzieci nie przeszkadzały w odpoczywaniu, moczeniu, taplaniu dorosłym (brak hałasu jest też uspakajający).
W wolnym czasie postaram się również podzielić swoimi informacjami z innych termalek.
Pozdrawiam
Tomasz
niektórym znany jako Błękitny.
Beta - 2014-08-05, 14:11
Andreas p jesteś bardzo złośliwy . Moje przekazy są proste , ale trzeba je czytać ZE ZROZUMIENIEM , a przeglądanie zdjęć jest jeszcze prostsze
W każdym odcinku są zawarte jakieś informacje. Ci którzy jeżdżą na termy doskonale orientują się "z czym to się je ". Jednak są osoby , które jeszcze na termach nigdy nie były. To ma być dla nich taki mały poradnik.
Tematu jeszcze nie skończyłam ( tak na oko zajmie mi to jeszcze z rok ).
Mam ładne zdjęcia z basenów i ogrodu , placu zabaw i sporo innych , ale wszystko w swoim czasie
Teraz przerwa na zlot w Iławie. Grzegorz mnie udusi , bo zamiast się pakować to siedzę przy kompie
Beta - 2014-08-14, 16:09
Wracając ze zlotu "zahaczyliśmy" o Uniejów. Chcąc nie chcąc robię porównania
Zdecydowanie na dłuższy pobyt termy w Buku są lepsze
Teraz mała ciekawostka.... W Bukfurdo panuje specyficzna moda ( tylko tutaj spotkałam się z czymś takim), otóż do wody zakłada się złotą biżuterię - panie kolczyki i łańcuszki a panowie grube łańcuchy.
Połowa złota Niemiec i Austrii moczy się w bukowych termach
UWAGA! Srebro i inne metale w wodzie czernieją!
Nasz forumowy kolega z wieloletnim stażem małżeńskim właśnie w Buku dowiedział się , że obrączki które kiedyś kupił są z tombaku. Po godzinie moczenia zmieniły kolor na brązowo - czarny .
To dopiero była niemiła niespodzianka
zbyszekwoj - 2014-08-14, 16:49
Beta napisał/a: | obrączki które kiedyś kupił są z tombaku. |
Nie koniecnie musi to być tombak , wystarczy że złoto jest niższej próby[ 9] i też ciemnieje,
Beta - 2014-08-14, 17:03
Zbyszekwoj nie zgodzę się z Tobą. Ja i jeszcze kilka innych osób byliśmy naocznymi świadkami tego procesu chemicznego Obrączka zrobiła się prawie czarna. Złoto niemiecko - austriackie w wodzie termalnej nabiera ładnego blasku
SlawekEwa - 2014-08-14, 18:28
Beta napisał/a: | W Bukfurdo panuje specyficzna moda ( tylko tutaj spotkałam się z czymś takim), otóż do wody zakłada się złotą biżuterię - panie kolczyki i łańcuszki a panowie grube łańcuchy. |
Beta napisał/a: | Złoto niemiecko - austriackie w wodzie termalnej nabiera ładnego blasku |
I to jest wytłumaczenie mody
eMKa - 2014-08-14, 22:21
Już nas zachęciłaś, chyba kopniemy się we wrześniu, bolą mnie kolana jak wstaje z klęcznika w kuchni
Na takie tematy czekamy
Stawiam winko
(tutaj browara )
Nie odpowiadaj trolom,
oni na to czekają
Rób swoje
andreas p - 2014-08-15, 06:59
Wody w Bük sa testerem zlota i srebra. Wiele razy widzialem jak zmienialo kolor. Reakcja ludzi byla bardzo fajna. Szkoda mi ich bylo jak zpieknego lancuszka na szyji robil sie czarny lancuch.
Beta - 2014-08-16, 13:12
Moje porady w większości są bardziej istotne dla osób , które tak jak my do Buku wybierają się na dłużej.
Teraz napiszę o modzie basenowej ciut poważniej , ale informacja będzie tyczyła głównie Pań , więc Chłopaki musicie to przekazać swiom ładniejszym połówkom , bo mało kobitek czyta forum
Przez pierwsze lata na basenach prawie wszystkie panie nosiły stroje kąpielowe jednoczęściowe. Teraz to diametralnie się zmieniło
Niezależnie od wieku dominują stroje dwuczęściowe, które są bardziej wygodne i szybciej schną
Na termach pewna sprawa mnie zachwyca. Otóź niezależnie od gabarytów, wieku czy wagi wszyscy czują się bardzo swobodnie Panuje tam niezwykła atmosfera tolerancji co do wyglądu. Jeśli ktoś ma jakieś kompleksy , to koniecznie musi jechać na terapię do Buku .
Polecam
OMEGA - 2014-08-16, 16:37
Beta napisał/a: | Na termach pewna sprawa mnie zachwyca. Otóź niezależnie od gabarytów, wieku czy wagi wszyscy czują się bardzo swobodnie Panuje tam niezwykła atmosfera tolerancji co do wyglądu. Jeśli ktoś ma jakieś kompleksy , to koniecznie musi jechać na terapię do Buku |
Beata, z tym się nie mogę akurat zgodzić ,90% to kuracjuszki 60+ no może czasami coś się znajdzie atrakcyjniejszego w soboty lub niedziele gdzie można zawiesić oko
bywam tam 3-4 razy w roku , dobrze że czasami jest więcej ciała zakrytego
możesz się nie zgadzać , patrzysz innymi oczętami ,
stawiam piwo za relację.
BiG Team - 2014-08-16, 19:04
Marian, jak bym chciał zawiesić oko, to bym pojechał do klubu GoGo, a nie na termy
Beta - 2014-08-18, 20:37
W moim pierwszym poście w tym temacie napisałam w ostatnim zdaniu , cyt. :
JA MAM ZAMIAR OPISAĆ GŁÓWNIE SWOJE WRAŻENIA...
i tego będę się trzymać
Teraz napiszę małe co nieco o kempingu Termal.
Byliśmy na nim już 12 razy i nigdy nie staliśmy camperkiem w tym samym miejscu. Kemping ten jest ani mały, ani duży. Taki w sam raz .Parcele są różnej wielkości. Część z nich jest w miejscu pod drzewami i latem jest to miejsce mocno zacienione. Jesienią , gdy robi się chłodniej tego miejsca raczej nie polecam.Brak słońca powoduje , że nic nie schnie
Zdecydowanie wolimy teren , gdzie jest mało drzew. Oczywiście jakieś tam drzewka potrzebne są nam do rozwieszenia sznurów .
Długo się zastanawiałam , czy któreś parcele są szczególnie atrakcyjne.Właściwie jest tak , że każda ma ( dla mnie ) malutki minusik, ale ogólnie wszystkie miejsca są o.k.
Wczoraj będąc na grillu u naszych przyjaciół (niekamperowców) pokazałam im mój temat na forum i padło pytanie :
A kto ci za to płaci?
Kilka osób na zlocie w Iławie również zadało mi to pytanie.
W OSTATNIM POŚCIE NAPISZĘ, CZEMU POŚWIĘCIŁAM WIELE GODZIN DLA TEGO TEMATU
Cierpliwości
andreas p - 2014-08-19, 06:54
Beta napisał/a: | A kto ci za to płaci? |
Jakich masz znajomych ze o takie rzeczy Cie pytaja?
Beta - 2014-08-19, 10:08
Andreas p ... z ich strony to pytanie , to był taki żarcik, ale wiem , że Ty takich niuansów nie pojmujesz. Trudno , Twoja strata
Na zlocie usłyszałam również , żebym ignorowała TROLLI i pisała swoje.
Wiedziałam , że pisanie na forum nie będzie łatwe, ale na szczęście nikt mi nie obiecał , że będzie łatwo!
Mimo Twoich kolejnych złośliwości mając wolne przebiegi temat będę dalej kontynuowała
BaWa - 2014-08-19, 10:23
tak trzymaj
andreas p - 2014-08-19, 10:57
Beta napisał/a: | Andreas p ... z ich strony to pytanie , to był taki żarcik, ale wiem , że Ty takich niuansów nie pojmujesz. Trudno , Twoja strata
Na zlocie usłyszałam również , żebym ignorowała TROLLI i pisała swoje.
Wiedziałam , że pisanie na forum nie będzie łatwe, ale na szczęście nikt mi nie obiecał , że będzie łatwo!
Mimo Twoich kolejnych złośliwości mając wolne przebiegi temat będę dalej kontynuowała |
Widze Beatko ze jednak masz na moim punkcie alergie co kolwiek napisze to Ci nie pasi.
Nic na to nie poradze ze nie pojmujesz zartow. co zrobic ja z tym zyc moge
Beta - 2014-08-19, 11:22
andreas p napisał/a: | Beta napisał/a: | A kto ci za to płaci? |
Jakich masz znajomych ze o takie rzeczy Cie pytaja? |
Czytałam to zdanie kilkakrotnie i niczego zabawnego się w nim nie dopatrzyłam
Jeśli to było w żartobliwym tonie, to masz bardzo specyficzne poczucie humoru
Kotek - 2014-08-19, 12:11
Betka, pomijaj kąśliwe uwagi nie na miejscu, nie zrażaj się i opisuj swoje wrażenia dalej. Buźka.
MILUŚ - 2014-08-19, 17:14
" Psy szczekają...........Beata opowiada dalej "
andreas p - 2014-08-19, 18:20
Beta napisał/a: | Jeśli to było w żartobliwym tonie, to masz bardzo specyficzne poczucie humoru |
Znamy sie nie od dzisiaj i dziwie sie ze o tym nie wiedzialas
brams - 2014-08-19, 18:34
Pssssssssssss.
Upuściłem troszkę powietrza.
Wydaje misie, że się lekko nie zrozumieliście, a nikt nie chciał źle
Beta - 2014-08-19, 19:45
Moi kochani forumowicze, stał się kolejny cud " potermalny".
Otóż najpierw pozbyłam się bólu barku , a niedawno odkryłam , że po raz pierwszy od lat nie boli mnie nadgarstek Po wielu zabiegach ból nie ustępował , więc lekarz zlecił mi blokadę sterydową , na którą się nigdy nie zdecydowałam.Uznałam ,że jakoś nauczę się żyć z tym bólem
Jestem święcie przekonana ,że bukowe termy naprawdę pomagają
W związku z tym odkryciem nadal będę z wielkim entuzjazmem ( czy chcecie czy nie chcecie ) opisywać termy w Buku .
Muszę w tym temacie napisać o czymś istotnym. Otórz po powrocie z term moje dolegliwości bólowe bardzo się nasiliły. Trwało to około tygodnia i nagle bez żadnych leków czy zabiegów wszystko ustąpiło
Cuda ,cuda, cuda
Beta - 2014-08-19, 20:24
Teraz najprzyjemniejsza część programu ,czyli zdjęcia
Beta - 2014-08-19, 20:26
C.D.N
Elwood - 2014-08-19, 21:46
Pisz i wklejaj zdjęcia, bo już dawno marzę o wygrzaniu kości w węgierskich termalach. Dzięki takim ludkom jak Ty zaoszczędzimy wiele czasu potrzebnego na wybór miejsca.
Aby nie było za darmo to stawiam . Przy najbliższym spotkaniu zapraszam na w naturze.
Beta - 2014-08-19, 21:53
Tradycyjnie wybieramy się do Buku w październiku. Szykujcie sobie wolne , to może się spotkamy
Beta - 2014-08-20, 18:40
Na terenie campingu są dwa sanitariaty : toalety , umywalki , prysznice, zmywaki .
W tym większym (bliżej recepcji ) po prawej stronie budynku jest miejsce do wyprowadzania kota.
Po lewej stronie przygotowano stanowisko na zrzut szarej wody i tam również można umyć auto
W sanitariatach ( bliżej furtki na termy ) są również pralki. Tam też są kabiny prysznicowe, ale gdy na dworze jest już chłodniej jest tam nieprzyjemnie , bo te pomieszczenia nie są ogrzewane.
Na szczęście w zmywaku i pod prysznicami jest zawsze gorąca woda
Nowością jest niedawno postawiony duży grill , do ogólnego użytku. Przy recepcji jest postawiona mała budka i tam rano można kupić świeże pieczywo.
Jest również darmowy dostęp do internetu.
W godz. 13 - 15 nie ma możliwości wjazdu na camping. Można podjechać na parking przy recepcji i spokojnie poczekać. Jest na nim sporo miejsca. Po 22 za niewielką opłatą ( ok. 10 € ) można tam bezpiecznie przenocować.
Jedna jedyna rzecz , która mi kompletnie nie odpowiada ,to te dziwne prysznice ( w sanitariacie głównym ),
które wyglądają jak karuzela. Bez ścianek , zero intymności . Postawiono je chyba dla ekshibicjonistów
Jedyna zaleta jest taka ,że to pomieszczenie jest od jesieni ogrzewane.
Beta - 2014-08-20, 19:47
Karuzela. karuzela . karuzela marzeń...
bo marzy mi się ,aby ktoś postawił prysznice dla normalnych ludzi.
W męskiej części są takie same
Beta - 2014-08-20, 19:49
Ścianki właściwie są ,ale nie ma drzwiczek
janusz - 2014-08-20, 21:04
Cytat: | bo marzy mi się ,aby ktoś postawił prysznice dla normalnych ludzi. |
Beatko jedź do Chin to przestanie Ci się marzyć. Tam bez drzwi są damskie toalety i załatwia się w pozycji na Małysza. Majtki na wysokości kostek.
Beta - 2014-08-20, 21:12
Janusz , nie nadaję się na taką ekstremę
Kiedyś na zlocie nawet nadali mi ksywkę " Nieśmiała Beata"
janusz - 2014-08-20, 21:27
Beta napisał/a: | " Nieśmiała Beata" |
Gdyby przypiliło Cię to nieśmiałość byłaby najmniejszym problemem.
Beta - 2014-08-20, 21:36
Nie znasz mnie.
Nie przeżyłabym
Beta - 2014-08-20, 21:39
Za chiny nie pojadę do Chin
salut - 2014-08-20, 22:15
Pozdrawiamy z Buku
Czujemy się jak w "sanatorium". Dookoła chodzi mnóstwo niemieckich emerytów, wszyscy w jednakowych białych lub granatowych szlafrokach
Poza tym wszystko jest super. No może poza tymi prysznicami
Beta - 2014-08-20, 22:18
Pozdrawiamy
MILUŚ - 2014-08-21, 09:08
salut napisał/a: | Pozdrawiamy z Buku
Czujemy się jak w "sanatorium". Dookoła chodzi mnóstwo niemieckich emerytów, wszyscy w jednakowych białych lub granatowych szlafrokach
Poza tym wszystko jest super. No może poza tymi prysznicami
|
Dużo bardziej "normalniejsze " prysznice ; z drzwiami w kabinach sa przy samym wejściu z kampingu na baseny
Tez pozdrawiam
Brat - 2014-08-21, 10:29
Beta napisał/a: | Karuzela. karuzela . karuzela marzeń...
bo marzy mi się ,aby ktoś postawił prysznice dla normalnych ludzi.
W męskiej części są takie same | Pal licho prysznice ... podobne bardzo, męskie co prawda jedynie "4-osobowe" toalety/pisuary (?) widziałem parę lat temu w Amsterdamie w czasie ważnego meczu Ajaxu, stojące przy głównych ulicach w czasie przemarszu kibiców na stadion ... Widok niezapomniany
BiG Team - 2014-08-21, 10:56
Beta napisał/a: |
W sanitariatach ( bliżej furtki na termy ) są również pralki. Tam też są kabiny prysznicowe, ale gdy na dworze jest już chłodniej jest tam nieprzyjemnie , bo te pomieszczenia nie są ogrzewane.
|
Miluś, powyżej zdjęcia z "karuzelą" Beata już o tym pisała
Widać ,kto czyta po łebkach
Pozdrawiamy
MILUŚ - 2014-08-21, 11:25
majmarek - 2014-08-21, 11:47
na nieśmiałość brak lakarstwa dlatego z wiekiem tracimy wzrok i słuch a nawet zapach?
zbyszekwoj - 2014-08-21, 16:03
Panowie , a w czym wam przeszkadzają prysznice w damskiej części. Mnie się podobają!
Beta - 2014-08-21, 16:05
Majmarek , z tą moją nieśmiałością , wstydliwością tak trochę ściemniam ,
Normalnie korzystam z tego prysznica ( jak nie mam innego wyjścia )
Co nie zmienia faktu , że kompletnie nie rozumiem konstruktora tego ustrojstwa
Co innego prysznice koedukacyjne - to dopiero byłoby wesoło
A tak pod prysznicem same gołe kobitki. Dla mnie żadna atrakcja
zbyszekwoj - 2014-08-21, 16:45
Beta napisał/a: | A tak pod prysznicem same gołe kobitki. Dla mnie żadna atrakcja |
Mam przeciwne zdanie.
Beta - 2014-08-21, 22:32
Ogólnie kemping jest OK. Jedynym (dla mnie) molem jest ten dziwny prysznic
W sanitariatach jest czyściutko , wszędzie bardzo miła obsługa
Po 22 życie na kempingu zamiera... Całodzienne kąpiele wpływają rozleniwiająco i kojąco na cały organizm. Jeszcze tylko szybki numerek i spać
Beta - 2014-08-21, 22:34
C.D.N
zbyszekwoj - 2014-08-22, 10:12
Beta napisał/a: | szybki numerek i spać |
o ile sobie przypominam, szybki to niezbyt dobry...
Beta - 2014-08-22, 10:54
Zbyszek , nie zdradzając tajemnic alkowy , . "SZYBKI"jest to pojęcie względne i dla każdego oznacza coś innego
Najważniejsze , że po tych wodach temperament u facetów nabiera mocy
W Uniejowie w składzie wody są bromki (brom obniża potencję u mężczyzn ).
Dziewczyny, moja rada taka : jak macie facetów jurnych , to jedziecie z nimi do Uniejowa,
jeśli zapomnieli co to sex , to do Buku!
kimtop - 2014-08-22, 12:57
Beata,masz piwko od Krystyny.
P.s
Namawia mnie na miesięczny wyjazd do Buku
Beta - 2014-08-22, 13:31
OMEGA - 2014-08-22, 14:19
kimtop napisał/a: | Beata,masz piwko od Krystyny.
P.s
Namawia mnie na miesięczny wyjazd do Buku |
Marku już mi cię żal , chyba byś się przez miesiąc zanudził ,
ile można robić szybkich numerków .
__do Buk warto jechać , woda jest rewelacyjna , a reszta .............?????? jak komu pasuje, bywają ładniejsze.
Pozdrawiam Was
Beta - 2014-08-22, 14:47
Oj oj! Czyżbyś Marianku zazdrościł innym szybkich numerków
Woda w Buku Ci nie pomaga?
OMEGA - 2014-08-22, 14:56
Wybacz Beatko , ja pisałem do Marka , no chyba że masz na któreś tam imię Marek .
Tak na marginesie ,bez wody z Buk dobrze sobie daję radę,
małżonka się jakoś nie skarży na braki.
MILUŚ - 2014-08-22, 14:59
OMEGA napisał/a: | ........................
małżonka się jakoś nie skarży na braki. |
Załóż jej konto na CT ............może się wypowie
zbyszekwoj - 2014-08-22, 15:28
Ja byłem w Berek ,sam po sobie nic nie poczułem, ale moja Krysia nabrała takich sił witalnych, że musiałem wymawiać się bólem głowy. To może faktycznie lepiej moczyć się w Buku?
Beta - 2014-08-22, 18:49
Mówiłam , że pisanie na forum nie należy do łatwych
Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
Mam niskie ciśnienie , a po postach Andreasa i Omegi picie kawy miałam z głowy.Trochę zaoszczędziłam
Dzięki wszystkim za wsparcie , bo już nie raz zwątpiłam .
Dzisiaj w temacie term już nic nie napiszę , bo muszę znowu złapać wenę twórczą
Grzesiowi zapowiedziałam , że muszę się odstresować i wieczorkiem szybki numerek to za mało
yaro 65 - 2014-08-22, 19:13
Beatko
możesz skreślic kilka uwag
jak / którędy jechać , jakie opłaty lub jak jechać bez opłat ,
którędy najlepiej ?
Narobiłaś smaka
pozdr. Ula / Jarek / Bernard
gino - 2014-08-22, 20:51
posprzątane
Beta - 2014-08-22, 21:08
Gino ... wielkie dzięki
salut - 2014-08-22, 22:41
yaro 65 napisał/a: | Beatko
możesz skreślic kilka uwag
jak / którędy jechać , jakie opłaty lub jak jechać bez opłat ,
którędy najlepiej ?
Narobiłaś smaka
pozdr. Ula / Jarek / Bernard |
Zamiast Beatki będzie Salut
Co do opłat w Buku to wszystko masz tu http://bukfurdo.hu/pl/the...ite/price_list/
Dojazd to najgorsza rzecz, ale najlepiej chyba jechać od Gyor.
Polecamy piwniczkę z winami w pobliskim miasteczku ok 100m za rondem po lewej stronie
Pozdrawiamy spotkanych tam Badulixów
Beta - 2014-08-22, 22:47
Salut dzięki
Ja opisuję głównie swoje wrażenia, bo reszta to domena Grzesia
Elwood - 2014-08-22, 23:19
Beta napisał/a: | . . . .
Grzesiowi zapowiedziałam , że muszę się odstresować i wieczorkiem szybki numerek to za mało
|
I co - pomogło ? Bo nie wątpię, że Grzesiu dał radę
Beta - 2014-08-22, 23:29
Oj !
Pomogło , pomogło
Ten sposób na odstresowanie polecam wszystkim
Nabrałam energii i jutro kolejna relacja
Beta - 2014-08-23, 14:04
Kochani kamperowcy i inni czytelnicy...
U nas od trasy i kasy jest Grzesiu
Chodzi o to , że całą trasę ustala Grzegorz, jeśli wybieramy camping, to on robi opłaty i nigdy nie pytam się ile kosztują. Nie mam pojęcia ile płaci za autostrady , winiety To jest jego działka.
Jeśli w swoich postach podawałam jakieś ceny , to i tak musiałam się podpytać Grzesia.
Wiem, że to też was interesuje( czyli ceny ) , ale sorki - ode mnie nie uzyskacie tych informacji
Beta - 2014-08-23, 16:00
Kiedyś opowiadałam Boralom o naszych wyjazdach do Buku i skądś wracając postanowili zatrzymać się tam na nocleg. Postawili campera na parceli przy płocie blisko restauracji termalnej. Był weekend, w lokalu mieli imprezę i niestety Boralki się nie wyspali, bo głośna muzyka była do rana.
Im to przeszkadzało, ale muszę przyznać , że to są najbardziej oblegane miejsca na kempingu. Nam nigdy nie udało się załapać tam na wolne parcele, więc trudno mi ocenić , czy ta muzyka naprawdę przeszkadza.
Ci , którzy kiepsko sypiają na wszelki wypadek powini wybrać inne miejsce
Beta - 2014-08-23, 18:04
Salut dał link do cennika i tam doczytałam się,że opłata za zwierzaka wynosi 2,3 euro.
Chciałam właśnie o tym napisać, że na camping sporo osób zabiera swoje pieski. Muszą one być uwiązane, nie mogą biegać luzem i wyprowadzane są na smyczy. Wokół kempingu jest mnóstwo terenów zielonych, psy mają się gdzie wybiegać
Obok kempingu jest kosz z woreczkami i właściciele swoich pupili muszą po nich posprzątać
Beta - 2014-08-23, 18:28
Łoker , pies naszych przyjaciół
Beta - 2014-08-23, 19:01
Kolejne fotki poglądowe dla tych ,co nie lubią czytać
Beta - 2014-08-23, 19:07
C.D
Beta - 2014-08-23, 19:12
Napisałam już o basenach, campingu i został mi jeszcze opis miasteczka Buk
Więc ciąg dalszy nastąpi ( chyba )
OMEGA - 2014-08-23, 21:25
Pisz , pisz czekamy .
Elwood - 2014-08-23, 21:31
OMEGA napisał/a: | Pisz , pisz czekamy . |
Spokojnie - jest wieczór
Beta - 2014-08-23, 21:38
Elek... właśnie ćwiczę
Beta - 2014-08-24, 09:58
Będąc po raz pierwszy w Buku mieliśmy wielką przyjemność poznać Dakotę i Jego przesympatyczną żonę Gosię
Dakota na naszym forum jest dość "trudny". W realu jednak to całkiem fajny facet, bardzo otwarty , niezmiernie gościnny i obiecał mi , że jak przyjedzie do nas , to ugotuje zupę gulaszową lepszą od tej węgierskiej
Mieciu z Legnicy (ś.p.) zawsze bardzo ciepło wypowiadał się o Dakocie. Mówił o Nim :
- Mój Dagocik...
Z Maćkiem i Gosią mamy nawet zdjęcia ze wspólnego moczenia się w basenach (ale nie mogę ich znaleźć ).
Jedno tylko mi baaardzo przeszkadzało, że klął jak szewc ( ale może już się coś zmieniło w tej kwestii )
Przez tyle lat w Buku spotkaliśmy się z wieloma załogami z CT i nie tylko.
Może kiedyś uda mi się stworzyć galerię zdjęć ( z wypoczywającymi inaczej ), ale na to potrzebuję sporo czasu
SlawekEwa - 2014-08-24, 10:03
Beta napisał/a: | że klął jak szewc |
Teraz mówi się "jak kierowca tira"
@ndrzej - 2014-08-24, 11:46
Na termach w Buku zatrzymywaliśmy się wielokrotnie w drodze do i z Chorwacji i... pozostajemy pod ich urokiem.
Jednak wszystkim tym z "cieńszym portfelem" polecamy nieodległe termy w Hegyko. Są może mniej "wypasione", ale prawie dwukrotnie tańsze!
andreas p - 2014-08-24, 11:54
Beta napisał/a: | Gino ... wielkie dzięki
|
Inaczej jak sitwa tego nazwac nie moge
Badulix - 2014-08-24, 12:28
Właśnie wróciliśmy z Buk, Ekipa Salut-a dzięki za wspaniały wieczór i pogawędki o Albanii, na pewno skorzystamy w przyszłym roku.
Co do samego Buka polecamy na spokojne spędzenie urlopu.
Miły akcent - przyjechaliśmy tam w środę około 20, przy rozliczaniu Pani skasowała nas tylko za postój kampera tej nocy, reszta dni normalnie.
Polecamy składzik z winem
Damiano87 - 2014-08-24, 12:36
andreas p napisał/a: |
Inaczej jak sitwa tego nazwac nie moge
|
Beta - 2014-08-24, 13:17
Andreas ...
Kogo chciałeś obrazić?
Mnie , Gina , forumowiczów , administrację?
Nie rozumiem
Beta - 2014-08-24, 14:15
Badulix , a gdzie dokładnie jest ten składzik z winem?
Badulix - 2014-08-24, 14:54
Brakowało nam piwniczek z winem, pojechaliśmy z dziećmi rowerami "na miasto" wzdłuż Petofi Ut., za rondem gdzie jest mięsny sklep i bank, prosto w kierunku kościoła po lewej stronie pod nr 56 lub 58, jest reklama wina i mały składzik z około 30-40 gatunkami win na pokładzie w cenie zadowalającej. Wina, palinki, woda itp.
Wina z regionu Balatonu i Sopron, oczywiście nie zabrakło nieśmiertelnego króla win Tokaju
Polecam Muskata znad Balatonu.
Wyjechaliśmy wczoraj o 10. po zaopatrzeniu się, w domu byliśmy około 1.00. Machnęliśmy niecałe 1000 km nad nasz Bałtyk.
pozdrawiam
Beta - 2014-08-24, 15:01
Badulix dzięki za te " cenne informacje"
Widzę , że odkrywanie miasteczka nadal przede mną
Andrzej 73 - 2014-08-24, 15:21
Ostatnio całe miasteczko objechałem autkiem na pedały
Przyznam szczerze , że się umachałem - czas 30 min.
Beta - 2014-08-24, 17:07
Te autka na pedały to jedna z atrakcji miasteczka Buk
Wypożyczalnia jest niedaleko term.
Miasto w pewnym sensie podzielone jest na dwie części. Jedna blisko kąpielisk , a druga oddzielona polami uprawnymi i tam najlepiej dotrzeć np. rowerami.
Można również na piechotkę, ale odległości są dość znaczne.
W miasteczku jest mnóstwo knajpek, tańszych i droższych restauracji . Każdy znajdzie coś dla siebie
Przynajmniej raz podczas pobytu idziemy na węgierską zupę gulaszową. Zakakujące jest to, że w każdym lokalu ta zupa inaczej wygląda i smakuje
Do posiłków często zamawiamy wino w karafce ( czyli z beczki ) i muszę przyznać , że w większości te wina są znakomite
C.D.N
Beta - 2014-08-24, 17:14
zupka węgierska
OMEGA - 2014-08-24, 17:22
Możesz podać co to za restauracja , wystrój jest mi jakoś znany ale nie mogę ustalić która to jest.
seba1 - 2014-08-24, 17:44
Chyba to będzie " ta najbliżej kempingu" czyli tuż za płotem
BiG Team - 2014-08-24, 19:45
Tak, to restauracja TERMALNA
zbyszekwoj - 2014-08-25, 09:03
Beta napisał/a: | zupka węgierska |
Faktycznie to winko z beczki nieżle się prezentuje na zdjęciu. My zamawiamy zawsze ciemne Soproni-Demon.
Beta - 2014-08-25, 10:18
Gdy idziemy na samą zupkę,
winko tak jakoś mi do niej nie pasuje, więc zdarza mi się popijać piwkiem
W Buku jest mnóstwo knajpek i restauracji na różnym poziomie. Każdy znajdzie coś dla siebie
My byliśmy już w większości . Kilka lat temu będąc na termach w listopadzie nie zdecydowałam się na camping, tylko na hotel.Śniadania wykupiliśmy na miejscu , a na obiadokolacje chodziliśmy do restauracji (zawsze do innej)
Niektóre lokale są na wysokim poziomie, inne szkoda gadać
W jedne knajpie był bardzo ładny , klimatyczny wystrój, była nawet muzyka na żywo , ale było bardzo brudno.
Lokal już jest zamknięty. Splajtowali.
Całkiem niezła jest restauracja Termal : blisko , smacznie , niedrogo W weekendy można potańczyć przy muzyce :
Jednak naszym najbardziej ulubionym lokalem jest nowo otwarta restauracja pizzeria AURORA
Tę polecam
( blisko campingu Romantik )
Blisko term, obok kempingu Eva jest knajpka w której można zjeść tani obiadek ( tzw. menu ).Zupka i drugie danie bez surówki za ok.10 zł.
Beta - 2014-08-25, 15:53
Do zupy gulaszowej koniecznie dodajemy pastę paprykową ( odrobinę! ), która zawiera kapsaicynę działającą przeciwnowotworowo
Jak dojechali do nas ,do Buku Wodniki, to Jasiu nam podpowiedział, że tę ostrą pastę dodaje niemalże do wszystkich potraw
Teraz my też tak robimy
Zbyszekwoj nie czytaj dalej ,bo znów się zgorszysz
Jemy dużo pasty i sami zobaczcie , dlaczego nam tylko SEX w głowie
zbyszekwoj - 2014-08-25, 16:57
Beta napisał/a: | Zbyszekwoj nie czytaj dalej ,bo znów się zgorszysz |
Ja tylko Cię podziwiam i zazdroszczę męzowi
Damiano87 - 2014-08-25, 17:11
Beta napisał/a: | Jemy dużo pasty i sami zobaczcie , dlaczego nam tylko SEX w głowie |
Ja wcinam cięgle tą pastę do wszystkiego i jakoś libido mam w normie, więc to chyba jednak nie od tego
Beta - 2014-08-25, 17:15
Beta - 2014-08-25, 18:35
Jestem teraz na etapie opisywania miasteczka Buk ( może to jednak wioska , bo moja wieś w której mieszkamy od niedawna ,wygląda podobnie. Serio. )
Dzisiaj muszę zakończyć temat, bo nie zdążę się spakować na wyjazd do Włoch
W BUKU SĄ oprócz term:
- trzy campingi
-mnóstwo sklepików (z produktami regionalnymi)
-cztery markety ( jeden blisko term, pozostałe w miasteczku za polami)
-knajpki , pizzerie, restauracje
-ścieżki rowerowe, spacerowe , trasy do nordic walking
-w parku obok campingu Eva ścieżka zdrowia,
-hotele o różnym standardzie
-kościół ( może nawet dwa)
-wypożyczalnia samochodów na pedały
- gabinety wszelkiego rodzaju ( dentystyczne , okulistyczne, kosmetyczne , itp. )
Jest również w Buku pan Marek, Polak który wybudował dom ( wynajmuje również pokoje ). Był w tak kiepskim stanie zdrowotnym, że groził mu wózek inwalidzki. Na baseny chodzi trzy razy w tygodniu, wprawdzie utyka, ale chodzi bez kul
Są place zabaw , siłownia na świeżym powietrzu ( z takimi urządzeniami , że nie mieliśmy pojęcia, jak z niektórych korzystać )
Resztę musicie odkryć sami
Myślę , że wiele osób zainteresowałam wypoczynkiem na termach w Buku
Było o:
-HYDROTERAPII
-SEXOTERAPII
I jeszcze muszę napisać o ŚMIECHOTERAPII
C.D.N
Beta - 2014-08-25, 19:24
Obiecałam , że na koniec przyznam się dlaczego tyle czasu poświęciłam na ten temat
Otóż na te termy przyjeżdża bardzo mało kamperów z Polski , a dobre towarzystwo przy tej formie wypoczynku to podstawa
Będąc w Buku jùż tyle razy , nigdy się nie nudzimy . Nawet ostatnio stwierdziliśmy z naszymi przyjaciółmi , że doba w Buku jest o kilka godzin za krótka
Raz byliśmy sami i czegoś nam brakowało .Jestem uzależniona od śmiechu
Kiedyś nawet na forum napisałam "naszemu Szymkowi" , że dzień bez śmiechu , to dzień stracony
W październiku znowu wybieramy się na termy. Kolejne załogi umawiają się z nami na wspólne moczenie
Polacy przybywajcie ! ! !
WODNIK - 2014-08-25, 20:17
Beta napisał/a: | Do zupy gulaszowej koniecznie dodajemy pastę paprykową ( odrobinę! ), która zawiera kapsaicynę działającą przeciwnowotworowo
Jak dojechali do nas ,do Buku Wodniki, to Jasiu nam podpowiedział, że tę ostrą pastę dodaje niemalże do wszystkich potraw
Teraz my też tak robimy
Jemy dużo pasty i sami zobaczcie , dlaczego nam tylko SEX w głowie |
Coś w tym musi być Beatko, bo od kiedy brakło mi pasty to........
@ndrzej - 2014-08-25, 20:20
Reagujemy natychmiast!!!
W najbliższy czwartek wyruszamy w stronę Buku! Nie na długo, na parę dni, w drodze do Chorwacji.
W Buku zamierzamy odwiedzić stare kąty, korzystając również z Twoich wskazówek.
andreas p - 2014-08-25, 20:49
Beatko nie siadaj kolo rur w basenach bo wydobywajacy sie gaz
powoduje to halucynogenny wplyw na szare komurki. Stragany rosma do potegi supermarkietow, a przyprawa do zup okazuje sie wspanialym lekiem na raka.
Damiano87 - 2014-08-25, 21:34
Widać, że jak samowysiedleńczy sąsiad zza Odry czegoś nie dowali, to się chyba rozchoruje
Beta - 2014-08-25, 21:34
Andreas , pisze się supermarketów a nie SUPERMARKIETÓW oraz komórki a nie KOMURKI.
Kapsaicyna jest zawarta w ostrych papryczkach .Wystarczy poczytać w necie .W niewielkich ilościach jest szalenie zdrowa
A oto zdjęcia marketów w Buku:
DM jest bardzo podobny do naszego Rossmana,
mniejszy COOP jest blisko term , a większe markety jakieś 1,5 km od campingu.
Jeżeli to są stragany, to chyba ty się czegoś nałykałeś
andreas p - 2014-08-25, 21:51
Jednak nie siadj kolo rur . A propo
Jak wybierasz sie do Wloch to nie zabieraj ze soba spageti bo wyczytalem w internecie zo to Wloska potrawa.
andreas p - 2014-08-25, 22:08
Damiano87 napisał/a: | Widać, że jak samowysiedleńczy sąsiad zza Odry czegoś nie dowali, to się chyba rozchoruje |
Jesli pisanie na forum traktuje sie jako ergoterapie to osoby z takim IQ potrzebuja intelektualnego wsparcia.Brawo!
Elwood - 2014-08-25, 22:22
andreas p, Cytat: | Jesli pisanie na forum traktuje sie jako ergoterapie to osoby z takim IQ potrzebuja intelektualnego wsparcia.Brawo! |
Chyba piszesz o sobie i o egoterapi.
Widać bardzo dokucza Ci samotność w tym zaodrzańskim raju. Jeżeli potrzebował byś skorzystać to tu stosowny link: http://egoterapia.com.pl/
Elwood - 2014-08-25, 22:30
andreas p, Cytat: | Jak wybierasz sie do Wloch to nie zabieraj ze soba spageti bo wyczytalem w internecie zo to Wloska potrawa. |
A ja wyczytałem, że chińska http://pl.wikipedia.org/wiki/Makaron
Poza tym nie wątpię, że Beatka robi najlepszy makaron na świecie
BiG Team - 2014-08-25, 22:38
Elek, Andreas usiadł na krowie i trzeba mu wszystko tłumaczyć jak krowie na rowie
Beta - 2014-08-25, 22:59
Jeszcze kilka fotek z Buku
Beta - 2014-08-25, 23:02
Plac zabaw ( niby dla dzieci )
Beta - 2014-08-25, 23:07
Siłownia na świeżym powietrzu
Beta - 2014-08-25, 23:16
Na parkingu naprzeciwko campingu już kilka razy trafiliśmy na rajd samochodowy
Beta - 2014-08-26, 13:53
Grzegorza chwilowo nie ma i dobrze , bo muszę coś jeszcze napisać
Zamiast szykować się do podróży ,to znowu piszę
Grześ jak to zobaczy to mnie udusi i zostawi , i sam pojedzie
Z tym pisaniem na forum , to jakiś nałóg
Może ktoś się dziwi co ja tak ciągle o tych termach .Otóż mój znak zodiaku to WODNIK i autentycznie bez wody żyć nie mogę. Najlepszy dla mnie urlop to taki , gdy jest woda i na dodatek ja w niej siedzę
Termy tę zasadę w pełni spełniają.
Moczenie w Buku to jednak nie do końca sama sielanka , np .w wodzie aby było wesoło trzeba mieć fajne towarzystwo a z tym różnie bywa
Widziałam tam kiedyś coś takiego , o czym nie napiszę
Ukradli mi nawet kiedyś klapki i musiałam chodzić boso!
Jednak jadąc np. do Chorwacji albo Grecji czyhają na nas różne nieprzyjemne stwory ,choćby jeżowce.
Zresztą na forum na mnie też czyhał Andreas p.
Łatwo nie było , ale jakoś dałam radę
W moim podpisie jest "NIE MA RZECZY ZE WSZYSTKICH STRON SZCZĘŚLIWEJ"
I to jest prawda !
P.s Właśnie wrócił Grześ
Elwood - 2014-08-26, 18:58
Beta,
Ten zwrot to idiom trudny do bezpośredniego przetłumaczenia. Myślę, że w kontekście powrotu Grzesia lepiej brzmiałoby to:
"NIC NIE JEST SZCZĘŚCIEM DOSKONAŁYM W KAŻDYM CALU"
W tym powiedzeniu bardziej chodzi o zdarzenie niż rzecz - podmiotem jest "szczęście".
Wiem wymądrzam się, ale ś.p. Teściowa uczyła się łaciny i czasami dawała nam do zrozumienia, że dzisiejsza /wtedy chodziło o nas/ młodzież z łaciną jest po prostu na bakier.
Beta - 2014-08-26, 19:52
Elku ... to nie tyczyło Grzesia Tym tekstem chciałam podsumować moje entuzjastyczne pisanie o termach w Buku i zauważyć , że choć bardzo mi to odpowiada , to jednak nie oszukujmy się - trudno to nazwać "wakacjami życia"
Kto mnie zna , to wie , że ja na wiele rzeczy patrzę przez różowe okulary. I tak właśnie wygląda mój świat
Jednak nie zawsze , bo nie wszystko ode mnie zależy
Jak ktoś pojedzie do Buku i się rozczaruje , to normalne , bo KAŻDY MA PRAWO DO WŁASNEGO ODBIORU !
Ponieważ ja to pisałam , więc uzurpuję sobie prawo do opisu własnych odczuć
Mam zasadę , że jeśli na coś mogę mieć wpływ , to chciałbym aby to było dobre
Dlatego też , nawet moczenie w termach może być niezłą zabawą
Może a nie musi
Wiele zależy od nas samych
Elwood - 2014-08-26, 20:53
I tak powstają nieporozumienia. Ja powrót Grzesia łączyłem z możliwością, a raczej końcem możliwości pisania przez Ciebie. W tym kontekście powrót Twojego Szczęścia był swego rodzaju nieszczęściem - w myśl maksymy którą głosisz
Jak zauważyłaś śledzę Twój wątek od samego początku i nie jest to podyktowane li tylko niewątpliwą sympatią do Ciebie i Grzesia. Twój opis pokazuje malkontentom, że można i warto opisywać każde miejsce by inni jadąc w tym przypadku do Buku wiedzieli co na nich czeka, jak to miejsce wygląda, czego się można spodziewać. Nie ważne, że to są Twoje subiektywne odczucia. Każdy z nas opisuje subiektywnie miejsca czy trasę. Ważne by opisywał rzetelnie. Tak właśnie odbieram Twój opis.
Mam nadzieję, że uda nam się kiedyś Was namierzyć w Buku, by razem pomoczyć nasze ciałka.
A swoją drogą to powinnaś wystąpić do właściciela o dożywotnie, darmowe, coroczne dwa tygodnie w Buku.
Beta - 2014-08-26, 21:04
Elwood napisał/a: |
A swoją drogą to powinnaś wystąpić do właściciela o dożywotnie, darmowe, coroczne dwa tygodnie w Buku. |
Elek ,świetny pomysł
Jeśli bym o coś takiego prosiła , to oczywiście darmowe moczenie dla całego ( no prawie całego ) Camper Teamu
@ndrzej - 2014-09-03, 21:00
Po kilku dniach spędzonych na termalach w Hegyko (5500 forintów za dwie osoby dziennie) przyjechaliśmy do znanego sobie z wcześniejszych wizyt Buku, gdzie zatrzymaliśmy się na opisywanym wyżej kempingu (10920 forintów, dwie osoby doba). Standard oczywiście wyższy, ale czy dwukrotnie? Wg mnie - nie.
Przy okazji podziękowania dla koleżeństwa za namiary na piwniczkę z winkiem i restaurację ze znakomitym bograczo-gulaszem!!!
jurek - 2014-09-03, 22:42
My jestesmy od paru dni w Bük ostatnio bylismy tu w Lipcu . Po powrocie do domu przestalem brac tabletki przeciw bulowe na stawy . Dzis zrobilismy wycieczke do Köschek oddalony 0 26 km. Jest to jeden z klejnotow Wegier miasteczko z sredniowiecznym miasteczkiem z waskimi uliczkami i z pieknym placem .
Jurek
andreas p - 2014-09-05, 20:37
Jurek jestesmy od teraz w Buk. Pozdrawiamy stoimy na patelni z HX
Beta - 2014-09-08, 12:55
jurek napisał/a: | My jestesmy od paru dni w Bük ostatnio bylismy tu w Lipcu . Po powrocie do domu przestalem brac tabletki przeciw bulowe na stawy . |
To jest najlepsza rekomendacja dla leczniczych właściwości tych wód
Perrovski - 2014-09-08, 13:08
Hallo Beta.
Mam kilka pytan na temat owych term. Na zdrowie nie mam co narzekac jaczkolwiek cos zawsze gdzies "strzyka" tu i owdzie.
Jednak nie chcialbym podejmowac sam decyzji czy owe " kapiele " to akurat cos dla mnie.
Najpierw powinienen isc do lekarza po porade ? czy dobrze rozumuje ?
Prosze o porade.
Pozdrowienia
Perrovski
Beta - 2014-09-08, 19:55
Witaj .
Leżąc na plaży zastanawiałam się , co Ci odpisać.
Więc tak... zdrowi ludzie powinni lekarzy omijać szerokim łukiem
Na termy warto wybrać się choćby profilaktycznie , np.wody w Buku działają przeciw osteoporozie,
Siedząc w wodzie "słuchasz" swojego organizmu.
Sam będziesz najlepiej wiedział jak długo przebywać w wodzie, który basen Ci najlepiej odpowiada, ile czasu powinieneś odpoczywać na leżaku.
Nie ma takiego mądrego , który Ci powie czy te termy będą Tobie odpowiadały ,czy nie
Musisz pojechać i sam się przekonać !
Serdecznie pozdrawiam.
Beata
Beta - 2014-09-21, 13:45
Po powrocie do domu dotarły do mnie sensacyjne wiadomości... Otórz jest szansa , że w Karpaczu powstaną termy.
29.09 będzie spotkanie z Burmistrzem. Mam nadzieję , że wtedy dowiemy się coś więcej na ten temat.
Może kiedyś będę pisała o termach karpackich a nie węgierskich
Wracając jednak do rzeczywistości w październiku tradycyjnie wybieramy się do Buku. Termin jeszcze nie ustalony , bo umawiamy się z innymi załogami
JaWa - 2014-09-25, 12:51
jurek napisał/a: | Po powrocie do domu przestalem brac tabletki przeciw bulowe na stawy . |
Swego czasu chodziły plotki, że jednemu facetowi po długotwałych kapielach w Buku odrosła cała prawa stopa.
krzysieks - 2014-09-25, 12:59
Beta napisał/a: | Po powrocie do domu dotarły do mnie sensacyjne wiadomości... Otórz jest szansa , że w Karpaczu powstaną termy.
29.09 będzie spotkanie z Burmistrzem. Mam nadzieję , że wtedy dowiemy się coś więcej na ten temat.
Może kiedyś będę pisała o termach karpackich a nie węgierskich
Wracając jednak do rzeczywistości w październiku tradycyjnie wybieramy się do Buku. Termin jeszcze nie ustalony , bo umawiamy się z innymi załogami |
Kurcze u nas w Bałtowie też planują jezioro termalne z plażami i palmami. Oczywiście wszystko pod dachem. Są już po odwiertach i mają wstępny projekt. Obok jeziora ma być SPA i z prawdziwego zdarzenia Camperpark.
WODNIK - 2014-09-25, 22:26
krzysieks napisał/a: | Kurcze u nas w Bałtowie też planują jezioro termalne z plażami i palmami. Oczywiście wszystko pod dachem. Są już po odwiertach i mają wstępny projekt. Obok jeziora ma być SPA i z prawdziwego zdarzenia Camperpark. |
U nas w Bielsku nie planują wiercić za gorącą wodą, więc musiałem się wybrać na cieple źródła na Węgry.
Pozdrawiam wszystkich z Buka, kto dołączy?
BiG Team - 2014-09-25, 22:29
\Jasiu, ok 10 października będziemy, czekajcie cierpliwie
Pozdrawiamy serdecznie
Beta - 2014-09-26, 14:29
Do JaWy i innych sceptyków....
Grzegorz przez wiele lat był zawodnikiem sportowym. Oczywiście odnoszone kontuzje pozostawiły po sobie ślad.
A po termach Grześ przez wiele tygodni czuje się rewelacyjnie
Gdyby termy "nie działały" , to chyba lepiej byłoby czas i pieniądze przeznaczyć na coś innego.
Problem polega na czymś innym. Otóż ile osób w wieku produkcyjnym ma czas zająć się swoim zdrowiem w takim stopniu ja my? Termy dwa razy do roku , w sumie ok.25 dni.
Emeryci mają czas , ale również ich choroby i dolegliwości są już mocno zaawansowane.
Dlatego też każdy po korzystaniu z term będzie czuł się inaczej , więc nie rozumiem o co JaWie chodzi?
Dla wielu ludzi łykanie tabletek p/ bólowych to jedyna forma dbania o zdrowie.
Każdy ma wybór.
My z Grzegorzem wybieramy moczenie w Buku .
Już nie mogę doczekać się kolejnego wyjazdu , spotkania się z zaprzyjaźnionymi camperowcami i tego cudownego relaksu w gorącej wodzie.
janus - 2014-09-27, 07:16
WODNIK napisał/a: | krzysieks napisał/a: | Kurcze u nas w Bałtowie też planują jezioro termalne z plażami i palmami. Oczywiście wszystko pod dachem. Są już po odwiertach i mają wstępny projekt. Obok jeziora ma być SPA i z prawdziwego zdarzenia Camperpark. |
U nas w Bielsku nie planują wiercić za gorącą wodą, więc musiałem się wybrać na cieple źródła na Węgry.
Pozdrawiam wszystkich z Buka, kto dołączy?
|
Było Janek wybrać klasycznie, czyli Bogacs, to pławilibyśmy się teraz wspólnie.
Pozdrawiam z Bogacsa.
WODNIK - 2014-09-27, 09:34
BiG Team napisał/a: | \Jasiu, ok 10 października będziemy, czekajcie cierpliwie
Pozdrawiamy serdecznie |
Grzesiu. o tej porze to musimy być już blisko domu.
Będziemy jeszcze chcieli odwiedzić Bogacs i zobaczyć paradę w Tokaju.
Dzisiaj w Buku od rana siąpi ale jest ciepło. Kuracjuszy dużo i przybywa, wiadomo
z kąt.
Janusz do kiedy jesteś w Bogaczu?
Pozdrawiam
krzysieks - 2014-09-27, 11:34
Janek , a jak tam pogoda na Węgrzech. Będziemy chcieli przyjechać na święto wina do Tokaju. Pozdrowienia dla Broni.
Beta - 2014-09-27, 12:48
Krzysiu ... jak Ty czytasz posty
No przecież Jasiu napisał o pogodzie
Zresztą pogoda tak szybko się zmienia. W Karpaczu dwie godz. temu lało , a teraz jest piękne słońce
Dlatego też tak bardzo podoba mi się w Buku , że niestraszna żadna zła aura, bo wszystkie baseny termalne są zadaszone ( niektóre przynajmniej częściowo )
krzysieks - 2014-09-27, 13:03
Beta napisał/a: | Krzysiu ... jak Ty czytasz posty
No przecież Jasiu napisał o pogodzie
Zresztą pogoda tak szybko się zmienia. W Karpaczu dwie godz. temu lało , a teraz jest piękne słońce
Dlatego też tak bardzo podoba mi się w Buku , że niestraszna żadna zła aura, bo wszystkie baseny termalne są zadaszone ( niektóre przynajmniej częściowo ) |
WODNIK - 2014-09-27, 14:07
W tech chwili jest 18 oC i lekki wiaterek. Od czterech godzin nie pada, za chmurkami już widać strzępy nieba, to pewnie i słonko do nas zawita. My moczymy się we wszystkich basenach, zewnętrznych i wewnętrznych, i zajmuje nam to trochę ponad cztery godziny.
Teraz jest siesta, pod wieczór będzie jeszcze jedno moczenie się, dodam tylko że w basenach termalnych, coby niektórzy nie pomyśleli co innego.
WODNIK - 2014-09-27, 19:21
No i mieliśmy piękną pogodę, było słoneczko i było super.
Zrobiliśmy taką małą objazdówkę po Buku.
janus - 2014-09-27, 22:59
Janek. Wyjeżdżamy z Bogacsa we środę rano. Może zdążysz?
A pogoda dzisiaj wspaniała, cały dzień słońce.
Yans - 2014-09-28, 02:30
WODNIK napisał/a: | pod wieczór będzie jeszcze jedno moczenie się, dodam tylko że w basenach termalnych, coby niektórzy nie pomyśleli co innego.
| Dobrze, że nam objaśniłeś.... Zazdraszczam okrutnie i pozdrawiam...
WODNIK - 2014-10-03, 22:04
Wczoraj rano opuściliśmy Buk. Spotkaliśmy tam dwie sympatyczne załogi, jedna z Bielska druga z Bochni. Nie są członkami CT ale sympatykami i czytają nas. Odwiedziła nas też załoga Zbyszek Mazur, która po półrocznej wędrówce po europie chciała sprawdzić czy Beatka prawdę pisze o Buku.
W środę zaczęli remont centralnego basenu, wymiana i uzupełnianie płytek ceramicznych.
Myślę że do piątku skończą.
Jesteśmy teraz w Hajduboszomery i nie jedziemy do Tokaju.
Pozdrawiamy
BiG Team - 2014-10-03, 23:53
To jest chyba najintensywniej eksploatowany basen. W 2009 roku też go remontowali.
My będziemy w Buku od przyszłego piątku na jakieś 2 tygodnie
Beta - 2014-10-04, 00:18
Bronia i Jasiu wyjechali już z Buku i niech żałują , że na nas nie poczekali , bo w sobotę 11 października mamy z Grzesiem kolejną rocznicę ślubu i robimy imprezę w lokalu.
Będą tańce , hulanki , swawola i zabawa dopóki nas z lokalu nie wyrzucą, czyli gdzieś do 22
mayer - 2014-10-04, 17:35
Beta napisał/a: | Będą tańce , hulanki , swawola i zabawa dopóki nas z lokalu nie wyrzucą, czyli gdzieś do 22 |
Buhhahahhaha czyli impreza w stylu "Ciechocinek szaleje" )))))
Ps.
Dziękuje za cała Twoją relację o Bukfurdo.. dzieki Tobie trafiliśmy tutaj na powrocie z petelki bałkańskiej i jesteśmy Ci szczerze zobowiązani za tą miejscówke.
Beta - 2014-10-04, 18:41
Jest mi niezmiernie miło , że ktoś docenił moją pracę . Cieszę się bardzo , że moja relacja komuś się przydała
Jeśli chodzi o balety , to dwa lata temu na wiosnę była super ekipa i wybraliśmy się do lokalu na kolację. Była muzyka na żywo , ale nikt nie tańczył.
Robercik wziął swoją Olę na parkiet i tak zaczęli szaleć , że zrobiła się niezła impreza. Tańczyliśmy wszyscy i cały personel bił nam brawo. Bardzo im się podobało jak Polacy się bawią.
Gdy wychodziliśmy , muzyk ekstra dla nas zadedykował utwór.
Niestety lokale czynne są do 22 , choć z drugiej strony na termy jedzie się w konkretnym celu, a w Karpaczu też większość lokali zamykają o tej porze.
OMEGA - 2014-10-04, 20:29
Potwierdzam , basen już po remoncie dzisiaj rano tu przyjechaliśmy i był już czynny.
OMEGA - 2014-10-05, 15:28
Dzisiaj jest tu przepiękny dzień , od samego rana bardzo słonecznie i ciepło.
Od rana wyjechało dużo załóg tz sezon wakacyjny się kończy ,w basenach jest bardzo lużno niestety rodaków tu nie zauważyłem , myślę że wyjechali wcześniej.
andreas p - 2014-10-05, 20:04
Marianku i Weroniko zyczymy Wam wspanialego wypoczynku w Buk
Beta - 2014-10-07, 18:05
Pora zacząć się pakować. Planowany wyjazd piątek rano, wieczorem powinniśmy być już na campingu. W Czechach ostatnio mieliśmy objazd tak kiepską drogą , że niektóre plomby mi się poluzowały .Ciekawe , czy już tę drogę wyremontowali , czy znowu trasa z "atrakcjami" ....
Kilka załóg deklarowało przyjazd na termy w tym czasie co my , ale nie na tak długo.
Jeśli nic się nie zmieni , to my planujemy pobyt dwutygodniowy.
Zobaczymy , kto do nas dojedzie
Oczywiście będą nowe zdjęcia .Do mojej kolekcji brakuje fotek z dodatkowo płatnej , ekskluzywnej części rekreacyjnej. Teraz to nadrobię . Napiszę również , ile kosztuje wejściówka.
Grażynka z Markiem z Jeleniej Góry (których poznaliśmy w tym roku wiosną na termach w Buku )prosili , byśmy się za nich wymoczyli , bo Oni niestety nie dojadą.
Ewentualnie możemy zrobić listę , za kogo również mamy się wymoczyć
mayer - 2014-10-07, 23:18
Za mnie też proszę się wymoczyc... A cóż to za ekskluzywna część rekreacyjna??? Sauny itepe ? Nontextil zona?
Beta - 2014-10-07, 23:57
Mayer dopisuję Cię na listę....
Termy w Buku są ( choć po modernizacji ) dość stare , ale jest nowodobudowana część na świetnym poziomie. Takie nowoczesne spa z bajerami , dużo mniej ludzi , sporo atrakcji wodnych , zjeżdżalnie, sauny ,bar , duży ogród z leżakami .
I to wszystko jest obok ,ale w odgrodzonej części. Blisko a jednocześnie dwa światy
Jedyny mankament , to relatywnie mało basenów. Tam można pójść na jeden dzień, ale leczniczo jednak korzystamy z basenów w starej części.
DAKOTA - 2014-10-08, 08:18
Beta napisał/a: | bo w sobotę 11 października mamy z Grzesiem kolejną rocznicę ślubu i robimy imprezę w lokalu.
Będą tańce , hulanki , swawola i zabawa dopóki nas z lokalu nie wyrzucą, czyli gdzieś do 22
|
czy to aby zaproszenie , dawno sie juz nie bawilem na darmowych "imprezach w lokalu"
DAKOTA
BiG Team - 2014-10-08, 18:02
DAKOTA napisał/a: | czy to aby zaproszenie , dawno sie juz nie bawilem na darmowych "imprezach w lokalu"
|
zaproszenie aktualne, ale musimy zmienić termin wyjazdu i na termach będziemy od poniedziałku 13.10
trzy załogi przesunęły termin przyjazdu do Buku i aby się z nimi wspólnie pomoczyć wyjeżdżamy trochę później
będziemy w Buku do 26.10, wpadnijcie, kolacja zapewniona
WODNIK - 2014-10-08, 22:15
Beatko, za nas nie musisz się moczyć. Tydzień w Buku, tydzień w Hajduboszormeny po kilka godzin dziennie. Mam już chyba wodowstręt. Sprawdzę to w piątek w Krakowie czy płyny podane doustnie zostaną zaakceptowane przez organizm
A tak w ogóle, to chcemy Wam złożyć życzenia, wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy wspólnego życia, współżycia oraz pożycia.
Uroczystą kolację, jeśli można, przekładamy na później.
Do zobaczenia
Beta - 2014-10-08, 22:42
Jasiu..... Wodnik nie może mieć wodowstrętu
Ja też jestem Wodnikiem i bez wody żyć nie mogę
Dziękujemy Wam bardzo za życzenia . Wspólna kolacja jeśli się odwlecze , to nie uciecze
Z Wami zawsze !
Do miłego zobaczenia
Beta - 2014-10-12, 13:30
Jeszcze tylko obiad z Rodzinką i ruszamy do naszego kochanego Buku
Jesteśmy umówieni z kilkoma załogami , które dojadą później, więc będziemy ich wypatrywać
Ciekawe , czy Dakota wszystkie komary już wytłukł i czy dotrze do nas , do Buku
Beta - 2014-10-13, 11:39
Jesteśmy już na miejscu
Wczoraj przez całą drogę mieliśmy cudną pogodę .O godz.19 na zewnątrz było 19ºC. Dzisiaj temp. niższa i jest mgła, ale na szczęście nie wieje.
Na campingu jest duża frekwencja. Niedługo idziemy na baseny i zobaczymy jak tam wygląda
Teraz pijemy kawkę , a na stoliku stoją kwiatki od Szymka , które obiecałam zabrać ze sobą Szkoda , że Szymka nie ma z nami , bo będę musiała sama obiad ugotować
Właśnie Grześ zabił komara, mam nadzieję , że ostatniego
Pozdrawiamy wszystkich
janusz - 2014-10-13, 11:42
Beta napisał/a: | będę musiała sama obiad ugotować...
Właśnie Grześ zabił komara, |
Na rosołek dla dwóch osób jeden za mało.
Beta - 2014-10-13, 14:21
Janusz .... to Ci się udało
Od Was "bukiet" też zabraliśmy .Jak przyjedziecie , to razem skonsumujemy
Pierwsze kąpiele mamy zaliczone , a teraz się opalamy bo....mamy piękne słońce ! Mgła podniosła się i się wypogodziło .Termometr w słońcu pokazuje 33ºC.
Rewelacja .Jeśli ktoś się wybierał , to niech przyjeżdża , bo warto
grzegorzalex - 2014-10-13, 17:32
Ja na pewno się wybiorę tylko dokładnie jeszcze nie wiem, kiedy.
Beta - 2014-10-14, 18:42
Nadal mamy w Buku piękną pogodę i jest bardzo ciepło , dziś w cieniu było 25°C
Elwood - 2014-10-14, 18:55
Ja rozumiem, że reklama CT to rzecz ważna i cenna, ale żeby zaraz przesłaniać nią piękne widoki
Beta - 2014-10-14, 19:16
Przyjadą Wasze dziewczyny , to też im zrobimy sesję zdjęciową
janusz - 2014-10-14, 19:29
Beta napisał/a: | też im zrobimy sesję zdjęciową |
Mamy zabrać duże magnesy z logo CT?
Chyba lepiej komponowałyby się trzy małe naklejki.
Beta - 2014-10-14, 19:47
Janusz, magnesy to było jedyne co udało się Grzesiowi z kampera zdjąć
janusz - 2014-10-14, 20:00
Beta napisał/a: | magnesy to było jedyne co udało się Grzesiowi z kampera zdjąć |
Szkoda, że mu się udało.
Edward - 2014-10-16, 10:05
Beta jako ze BUK masz w jednym palcu to mam prosbe ,jaki jest koszt ;kamper+2osoby+prad+baseny.za odpowiedz wielkie dzieki.
@ndrzej - 2014-10-16, 12:21
Pozwolę sobie zaspokoić Twoją ciekawość w zastępstwie Beaty. Byliśmy w Buku w dwie osoby na początku września. Wg cennika pobyt dwóch osób z prądem i dowolną ilością wejść na basen kosztuje ok. 32 euro za dobę. Przy jednodniowym pobycie pobierana jest dodatkowa opłata w wys. 3 euro. Trzeba doliczyć też opłatę klimatyczną, ale nie jest to duża kwota.
Proponuję płacenie gotówką, bo płacąc kartą z konta euro, po dwukrotnym przewalutowaniu opłata za dobę wyniosła ok. 41 euro!
Nie wiem czy są jakieś posezonowe zniżki. Nie ma zniżek na kartę ACSI, a jest bodajże 5% od osoby w załodze na kartę CCI.
janusz - 2014-10-16, 12:26
Cytat: | Proponuję płacenie gotówką |
Ale forintami czy można w euro?
@ndrzej - 2014-10-16, 12:51
Na stronie Buku ,ceny podawane są w euro. Jak napisałem, płaciłem kartą.
Myślę sobie, że najbezpieczniej płacić jest w walucie kraju w którym się jest, bo potrafią przeliczać z innych walut wg swojego kursu
Beta - 2014-10-16, 12:52
Sorki , że nie odpisywałam , ale o tej porze siedzimy na termach a dopiero teraz przerwa na kawę i obiad. !
O cenach specjalnie się nie rozpisuję , bo to działka Grzesia
Wysłałam go do recepcji i zaraz będziemy wszystko wiedzieć
Beta - 2014-10-16, 13:02
W euro płacimy wszędzie, tylko złotówek nie chcą, 2 osoby, kamper i prąd 32 euro, klimatyczne 1, 3 euro , w listopadzie i lutym 30% zniźki w grudniu i styczniu 40%, wstęp do części rekreacyjnej płatny dodatkowo 9 eoro za dzień, generalnie jest to duźo taniej niź tego typu atrakcje w Polsce
Beta - 2014-10-16, 13:20
W Buku dzisiaj w nocy padało , a teraz świeci słońce i jest bardzo gorąco.
Prognozy przy recepcji są całkiem odmienne .
I jak tu wierzyć w internet
Tak cudną pogodę mamy od przyjazdu - każdego dnia ,a wg.prognoz powinno padać.
Beta - 2014-10-16, 13:51
Prognoza pogody na ten tydzień
andi at - 2014-10-16, 15:44
Beta napisał/a: | W euro płacimy wszędzie, tylko złotówek nie chcą, 2 osoby, kamper i prąd 32 euro, klimatyczne 1, 3 euro , w listopadzie i lutym 30% zniźki w grudniu i styczniu 40%, wstęp do części rekreacyjnej płatny dodatkowo 9 eoro za dzień, generalnie jest to duźo taniej niź tego typu atrakcje w Polsce |
Beata masz racje ze jest to tanio,bo sam wstęp na baseny to około 10e za osobę na dzień+ 2 osoba 10e =pozostaje na kemping i prąd około 13e
Na ACSI nie ma ulg w Buk,jest tylko inspekcja pracownika ACSI
kalinin - 2014-10-16, 16:08
W Hajduboszoromeny za komplet (kamper+dwie osoby+prad+klimatyczne+baseny+sauna mokra+sauna sucha) minus 10% znizki ACSI lub ADAC płacimy 5250 forint/dobe. (około 70 zł). Pogoda taka sama.
Obiady dwudaniowe do wyboru po 600 lub 660 forint. Nie opłaca się gotować w kamperze. Dlatego do wczoraj było ponad 10 kamperów z Polski, dzis zostało tylko pięć.
Edward - 2014-10-16, 16:13
Wszystkim bardzo dziekuje, ostatnie pakowanie kamperka i mam nadzieje ze okolo 18 wyjeziemy ,planuje byc na miejscu przed polnoca,mam nadzieje zejakies miejsca na kampie sie znajdzie.
Beta - 2014-10-17, 19:29
I oto mamy zagadkę ........dokąd wybiera się Edward ?
-Ostatni post napisał w temacie Buku,
-pod tekstem Kalinina,
-zasięgał info .o termach w Papa,
- i umawiał się na przyjazd do Czerkeszolo , tam gdzie jest Koko
Dla tego , kto pierwszy zgadnie - funduję nagrodę - metalowy znaczek kamperka do wpięcia w klapę ( oczywiście produkcji Jacusia Prezesuu. Seria limitowana)
koko - 2014-10-17, 19:44
Ja zauważyłem pewną prawidłowość:
Wybór miejsca do kąpieli na Węgrzech zależy głównie od miejsca zamieszkania w RP
SlawekEwa - 2014-10-17, 19:48
koko napisał/a: | Wybór miejsca do kąpieli na Węgrzech zależy głównie od miejsca zamieszkania w RP |
Konrad prawda- my Hajduboszormeny
Beta - 2014-10-17, 19:49
Zgadzam się z Koko
Jednak też od .......3X C
yaro 65 - 2014-10-17, 20:19
Beta napisał/a: | I oto mamy zagadkę ........dokąd wybiera się Edward ?
|
Do Buku
Beta - 2014-10-17, 21:27
Kurna.... kolejna zagadka
Skąd wiesz ?
yaro 65 - 2014-10-17, 21:48
a jaka tym razem nagroda
BiG Team - 2014-10-18, 14:09
Yaro65 gratuluję - Zgadłeś
Zjawił się wczoraj nowy kamper na niemieckich numerach, ale z naklejkami z CT. Ustawił się na przeciwko nas, wieczorkiem przyszła sąsiadka , przedstawiła się :
- Jestem Irena.
Pożyczyła ładowarkę. Niestety nie znała forumowego Nicku .
A na drugi dzień poznaliśmy sąsiada - i okazało się , źe jest to Edward z Kłodzka
Wieczorem wybieramy się wspólnie do knajpki na kolację
BiG Team - 2014-10-18, 15:54
Właśnie dojechał Boral czyli Ola i Robert...oj będzie się działo
Beta - 2014-10-20, 14:14
Dzisiaj wybraliśmy się na cały dzień do części rekreacyjnej. Miejsce rewelacja
Jest pięć róźnych basenów , sporo atrakcji wodnych , duży ogród z leżakami.
Dodatkowo płatne sauny i też ich jest dość dużo.
Z okazji 15lecia kempingu dostaliśmy15% zniźki. Wszystko załatwialiśmy w recepcji kempingu
Zdjęć zrobiliśmy sporo i przy okazji wrzucę
BiG Team - 2014-10-20, 15:56
Wejście do części rekreacyjnej w pakiecie z saunami , zniżkami i innymi bajerami kosztowało ok. 12 euro od osoby na cały dzień
Beta - 2014-10-20, 21:05
Niestety dzisiaj po południu musieli pilnie wyjechać Irenka i Edward
Chcieliśmy im jeszcze raz podziękować za wspaniałe chwile spędzone razem
ode mnie dla Irenki za miodzik ( i nie tylko!)
Beta - 2014-10-20, 22:22
Skład wody pitnej wspomagającej układ trawienny
Beta - 2014-10-20, 22:25
Wspólna kolacja również z Olą i Robertem
Beta - 2014-10-20, 22:26
Irenka i Edziu oraz Grześ przy "wodopoju"
WODNIK - 2014-10-20, 22:53
Chyba Ci Beatko o tę tablice chodziło.
Pozdrawiam
Beta - 2014-10-20, 23:06
Jasiu dzięki za pomoc.
A niech mają w dwóch kolorach
Edward - 2014-10-21, 18:43
Beatko i Grzesiu tak jak zaplanowalismy okolo godz.23 dojechalismy do domciu,teraz po dniu pracy jest troche czasu zeby zajzec do neta i podzielic sie wrazeniami z pobytu w BUK,w ktorym to bylismy pierwszy raz rowniez 6 lat temu.przez te lata naprawde wiele sie zmienilo .na kempingu starannie przycieto drzewa,tak ze niema problemow na przyklad z otwarciem anteny sat. baseny w czesci tej starszej krytej wygladaja zupelnie innaczej jak dawniej,na kazdym kroku nowe sanitariaty tak na kempie jak i na basenach termalnych.i ta nowa czesc basnow i sauny to cos wspanialego. Bardzo sie cieszymy ze wybralismy wlasnie BUK, ale to dlatego ze bardzo chcielismy Was poznac i dowiedziec sie czegos wiecej na temat karawaningu.Okazaliscie nam bardzo duzo sympati, dzeki Wam poznalismy bardzo sympatyczna zaloge Ole i Roberta,bardzo fajnie sie z Wami razem spendzalo czs w basenach i przy kolacjach.Jestem pewien ze spotkamy sie jeszcze wiele razy na kempingach europy.Bardzo Wam dziekujemy i zyczymy Wam samych slonecznych dni.Irenka i Edward.
BiG Team - 2014-10-22, 11:58
Z Buku wyjechali również Borale "zabierając" nam piękną pogodę
Jeszcze wczoraj mieliśmy 18ºC. Było wprawdzie mgliście, ale za to ciepło i bezwietrznie.
W nocy była burza, o 5 rano zwijaliśmy markizę. Teraz nie pada , nie wieje ,ale jest chłodno. Tylko 10ºC
Teraz pijemy kawę i zaraz idziemy na gorące kąpiele
Elwood - 2014-10-22, 19:55
Melduję posłusznie, że 3/4 kamperków dociera właśnie do Częstochowy. Punk zborny wszystkich wyznaczony w Czechowicach . Spotykamy się tam za dwie godzinki i gnamy w Waszą stronę. Planujemy być w Buku koło południa. A "Boralkom" należy się opr. - za to że wyjechali pozbawiając nas sympatycznego towarzystwa i za to, że zabrali pogodę. Nie wiem jak odkupią w przyszłości swoje "winy"
P.S. Nie martwcie się - wieziemy coś na rozgrzewkę
Beta - 2014-10-22, 19:59
Czekamy na Was z niecierpliwością
Zaraz dzwonimy do Oli i Roberta , żeby oddali pogodę
Beta - 2014-10-22, 21:30
Gdy była piękna pogoda , to Grzesiu i Edziu mieli takie atrakcje ....w ogrodzie bez skrępowania rozbierały się młode dziewczyny ha, ha
WODNIK - 2014-10-22, 23:10
Beta napisał/a: | Gdy była piękna pogoda , to Grzesiu i Edziu mieli takie atrakcje ....w ogrodzie bez skrępowania rozbierały się młode dziewczyny ha, ha |
Były pełnoletnie?
Beta - 2014-10-22, 23:19
Były , były....bo od 52 lat rozbierają się w tym ogrodzie
kimtop - 2014-10-23, 09:09
Beatko,to mi pachnie prowokacją
Dwóch panów w długich szatach obmacuje młode dziewczę
W dodatku to "coś" na szyi Grześka?
Beta - 2014-10-23, 09:21
Mareczku, jaka tam prowokacja...
To tylko dodatkowe atrakcje na termach , niestety tylko dla panów
Z Irenką wypatrywałyśmy jakiegoś Rasputina w krzakach , ale na próżno
Beta - 2014-10-23, 13:54
Dotarły szczęśliwie wszystkie załogi na miejsce , czyli :
-Janusz
- Elwood
- Emka
-Slajd
-Elmir
Borale zabrali ładną pogodę, bo dzisiaj jest zimno , wieje i pada
Jednak doskonale sobie radzimy , bo było od nas powitalne limoncello, ktoś dał gorącą zupkę, a
inni podali gorącą kaszankę
Później zabawię się w przewodnika stada i zabieram wszystkich na termy.
Jeśli ktoś nam zazdrości , to ma czego
Was wszystkich ( wcześniej czy pózniej ) również zapraszam do wspólnego moczenia
Jary70 - 2014-10-23, 19:21
a ja dzisiaj w Uniejowie, lecę bo mi zamkną
andreas p - 2014-10-24, 08:40
Beta napisał/a: | Później zabawię się w przewodnika stada i zabieram wszystkich na termy.
|
"Pastuszku" uwazaj co by Ci sie owieczki nie potopily.
Beta - 2014-10-24, 14:06
Przy takiej Ekipie żadna pogoda nie straszna
Kąpiele w tych termach tak się wszystkim spodobały , że cięźko ich z wody wygnać
Dzisiaj wraz Elkami zapraszamy wszystkich na uroczystą kolację z okazji naszych rocznic ślubu (my 28 a Gosia i Elek - 35).
Jutro całą ekipę zabieramy do części rekreacyjnej i świata saun.
Plan tak napięty , że nie ma kiedy zdjęć wrzucać
Endi - 2014-10-24, 14:46
Beta napisał/a: | Dzisiaj wraz Elkami zapraszamy wszystkich na uroczystą kolację z okazji naszych rocznic ślubu (my 28 a Gosia i Elek - 35). |
Łałłłł...to rzeczywiście wspaniale się zapowiada, brawo
Z okazji Waszego święta życzymy drogim Jubilatom wszystkiego najlepszego dużo radości uśmiechu na twarzy
By codziennie świeciło Wam słońce a Wasze uczucie było wiecznie gorące ...jak termy w Buku
Pozdrawiamy
Beta - 2014-10-24, 15:35
Trzech Wspaniałych ( tylko ten jeden ma lekki wytrzeszcz oczu)
BaWa - 2014-10-24, 15:36
Ato przed kąpielą czy po?
BiG Team - 2014-10-24, 15:41
BaWa napisał/a: | Ato przed kąpielą czy po? |
Po i przed
BaWa - 2014-10-24, 15:44
To gorzej bo myślała ,że tylko "po" i to skutki wody ale przed.......sam nie wiem co o tym myśleć
slawwoj - 2014-10-24, 15:56
Beta napisał/a: | P
Dzisiaj wraz Elkami zapraszamy wszystkich na uroczystą kolację z okazji naszych rocznic ślubu (my 28 a Gosia i Elek - 35).
|
Tiaaaa
chyba Twoje 28 urodziny i 35 Gosi.
Tadeusz - 2014-10-24, 16:54
Przyjmijcie i od nas, tj. Halszki i mnie, cieplutkie życzenia dalszych szczęśliwych lat w zdrowiu i miłości.
Z całego serducha życzymy obu parom samych radości w dalszym spożyciu.
Beta - 2014-10-25, 09:59
My już po "weselu"
W imieniu naszym i Elków dziękujemy Wam bardzo za życzenia
Zabawa była wyśmienita. Były toasty, tańce , dużo zabawy i śmiechu.
Czesi mają święto, więc na kempingu i termach jest duża frekwencja. Dzięki temu w lokalu było sporo gości i restauracja czynna była duuuuużo dłużej.
Oprócz nas nikt więcej nie tańczył , więc dla naszej 13osobowej ekipy parkiet był do wyłącznej dyspozycji
Nasz pobyt dobiega końca , mamy mnóstwo zdjęć i sukcesywnie będę je wrzucać po powrocie do domu.
marekoliva - 2014-10-25, 19:22
Przyłączamy się do już złożonych życzeń dla jubilatów, wielu dalszych lat wspólnie spędzonych gdzież by indziej jak nie w Buku
Beta - 2014-10-25, 22:10
Dziękujemy
zibikruk - 2014-10-25, 23:29
Moc najszczerszych życzeń.
Chciałoby się z Wami świętować, ale ............ życie.
Pozdrawiamy
Beta - 2014-10-26, 07:17
Pięknie dziękujemy
Beta - 2014-10-26, 08:09
Za chwilę wyruszamy w drogę powrotną. Przez te dwa tygodnie sporo się działo
W sumie odbył się tu niezły zlocik CT
Zakupiliśmy odpowiednią ilość węgierskiej papryki i kociołki do serwowania zupy gulaszowej ,
Stworzę własny przepis i przyjaciół z CT zapraszam na węgiersko -polską zupę gulaszową w moim wydaniu
Beta - 2014-10-26, 18:12
Już szczęśliwie dotarliśmy na miejsce.Przez większość trasy mieliśmy piękną pogodę. Jechaliśmy przez Wiedeń , super trasa. W Czechach długi weekend, mnóstwo patroli na drogach. Nas nie kontrolowali
Dom przywitał nas ciepłem kominka. Wydawało mi się , że ściany szepczą - "Nareszcie wrócili"
W tym roku na wyjazdach kamperem byliśmy ok. 11 tygodni. To dość dużo , by dom zatęsknił za nami a ja za domem
Za Polską też można zatęsknić, bo tutaj jesień jest wyjątkowo cudna. Na Węgrzech wszystko jest jeszcze zielone . Liście tam już spadają, ale nie mają tych wspaniałych barw.
Sezon kamperowy prawie zakończony (tylko w listopadzie mały wypad kamperem do Krakowa na koncert)
Wszystkim tym , którzy odwiedzili nas w Büku chcemy podziękować za wspaniale spędzony czas
Wiosną planujemy sprawdzić kolejne termy ( już 13 ) , prawdopodobnie w Budapeszcie wraz ze zwiedzaniem . Potem znów termy w Buku , bo na naszej liście rankingowej nadal są na 1 miejscu
Jak się ogarniemy , wrzucę zdjęcia
janusz - 2014-10-26, 22:21
My też już w domu Polska od Bielska przywitała nas mgłą. Jakoś się dokulaliśmy do domu eMKa'i i Elmirki jeszcze w trasie.
Elwood - 2014-10-26, 22:28
Właśnie odpaliłem domowy komputer. Wszystkim, z którymi spędziliśmy rocznicowy wypad na termy w Buku serdecznie dziękujemy. Beatce i Grzesiowi za to, że na nas czekali i wspaniale oprowadzili po termalach. Wszystkim dziękujemy za prezenty, cudowną zabawę i jak zwykle przemiłą atmosferę.
eMKa - 2014-10-27, 21:39
My tez już w domku, pierwsze 24 h jak zwykle zwariowane, nie ma czasu na kompa.
Dziękujemy wszystkim za spotkanie, a Gosi i Elkowi oraz Beacie i Grzesiowi za niezapomnianą rocznicową imprę
Beta - 2014-10-27, 21:55
Elek miał świetny pomysł ,aby w Buku zrobić wspólną imprezę rocznicową połączoną z wypoczynkiem na termach
W pierwszy wieczór po ich przyjeździe poszliśmy do największego kampera (bo było okropnie zimno), ponieważ Elwoody przywieźli ze sobą tort. W sumie było nas 13 osób , a z suczką Nelą 14
W piątek wybraliśmy się na uroczystą kolację i tańce do lokalu.
Teraz tak jak obiecałam , wrzucam parę fotek
janusz - 2014-10-27, 22:01
I człowiek orkiestra grał tylko dla nas. Reszta gości w restauracji nie kiwnęła nawet nogą, a my przetańczyliśmy całą noc i była na naszą prośbę "Gyöngyhajú lány"
Beta - 2014-10-27, 22:10
cd
Beta - 2014-10-27, 22:16
Zdjęć jest dużo więcej ,ale nie nadają się do publikacji, bo przy tak dużej grupie zawsze ktoś się ruszał i mi się na fotkach rozmazywał ,albo cenzura nie przepuściła
Jeszcze raz wszystkim dziękujemy za wspaniałe spotkanie
janusz - 2014-10-27, 22:18
Beta napisał/a: | Na poprawiny były również toasty | I po opróżnieniu, gra w butelkę.
Kotek - 2014-10-28, 06:37
Spóźnione, ale nie mniej serdeczne życzenia wszystkiego najlepszego!!!
Beta - 2014-10-28, 11:48
Danusiu kochana ....idealnie udało Ci się dobrać te torciki
Dziękujemy bardzo za życzenia
Elmir - 2014-10-28, 12:05
My też już w domu,przed Lubieniem Kujawskim mieliśmy niebezpieczną sytuację -dróżniczka nie opuściła zapór na przejeżdzie kolejowym i tylko ostre hamowanie uchroniło nas przd wjechaniem pod pędzący pociąg towarowy,kierowca Mastera jadący z przeciwnego kierunku zatrzymał się 1m od torowiska ,po wszystkim był tak przrażony ,że bał się dalej jechać. Beacie i Grzegorzowi oraz Gosi i Elkowi oraz wszystkim pozostałym uczestnikom podziękowania za wspaniałe spotkanie.
Beta - 2014-10-28, 12:10
Elu i Mirku , cieszymy się , że szczęśliwie dotarliście do domku
Bigos - 2014-10-28, 12:53
doszedłem do ósmej strony włacznie i nie dowiedziałem się jeszcze o kosztach tego kempingu z moczeniem , wyguglam sobie .
Ale za to się dowiedziałem o wyższości Buka nad resztą świata i chętnie tam zahaczę w przyszłym roku i oby nie było w sezonie tam jak w Kiskunmajsa . gdzie miejsca nie było, tłumy przewalające się wszędzie a do term spory kawałek. A do recepcji kolejka ponad półgodzinna.
Nie byłem w wielu miejscach ale jak na razie równam do Hajduboszormeny. Tak uważam winien wyglądać kemping termalny.
Beta - 2014-10-28, 13:26
"Ja mam zamiar opisać głównie swoje wrażenia oraz napisać o tym, czego nie znajdziecie w żadnym przewodniku" - tak napisałam w ostatnim zdaniu mojego pierwszego postu
Dalej gdzieś tam o cenach jest napisane. Po co ja mam podawać ceny , które ciągle się zmieniają i wystarczy te dane na bieżąco sprawdzić w internecie
BiG Team - 2014-10-28, 14:22
Bigos napisał/a: | doszedłem do ósmej strony włacznie i nie dowiedziałem się jeszcze o kosztach tego kempingu z moczeniem |
ceny aktualne na stronie 15 i 16
janusz - 2014-10-28, 14:35
10836 Ft za kampera, 2 dorosłe osoby z prądem 13A i stałymi wejściami na baseny za dobę.
@ndrzej - 2014-10-28, 14:47
Beta napisał/a: | Dalej gdzieś tam o cenach jest napisane. Po co ja mam podawać ceny , które ciągle się zmieniają i wystarczy te dane na bieżąco sprawdzić w internecie
|
Szczęśliwcy, których ceny nie interesują i mają je w głębokim poważaniu...
zbyszekwoj - 2014-10-28, 17:50
Taniocha. To tylko dwa razy drożej od B erka czy Bogacsa.
koko - 2014-10-28, 18:05
i Cserkeszolo
Beta - 2014-10-28, 18:13
Termy w Buku są drugie co do wielkości na Węgrzech( większe jest tylko jezioro Heviz ) . Skład wody też jest najbogatszy .. Dla jednych najważniejsza jest cena , a dla innych efekt zdrowotny
Każdy ma wybór
Bigos - 2014-10-28, 19:44
efekt zdrowotny jest widoczny po odpowiednio długim nasiąknięciu , a efekt finansowy natychmiast po jednej nocy.
Beta - 2014-10-28, 20:23
Bigos i inni.... mam prośbę - abyście w rewanżu za wiele godzin mojej pracy poświęconej temu tematowi podali skład wody na tych termach, które Wy wymieniliście i czy leczą choroby skóry ( Grzegorz ma łuszczycę i te wody pomagają mu nie tylko na stawy , ale i na skórę)
Jeśli macie rację , to przyznam , że jestem głupia baba i przestanę pisać na forum.
grzegorz997 - 2014-10-28, 21:11
Krótko o wodzie
cyt."
Wody termalne, cieplice (termálv~z, hév~z) - wody, których temperatura w miejscu wypłynięcia na powierzchnię ziemi jest wyższa od średniej rocznej temperatury notowanej dla danego miejsca. W świetle węgierskiego ustawodawstwa każda woda, której temperatura na powierzchni ziemi przekracza 30 C.
Wody mineralne (ásványv~z) - każda występująca w przyrodzie woda, w której 1 litrze znajduje się więcej niż 1000 mg rozpuszczonych pierwiastków mineralnych lub w której zawartość określonych aktywnych biologicznie składników przekracza przyjęte przez ustawodawstwo progi. Wody mineralne mogą być zarówno zimne, jak i gorące - te drugie określa się mianem wód termomineralnych.
Wody lecznicze (gyógyv~z) - każda woda mineralna, której na drodze długotrwałych i wszechstronnych badań udowodniono właściwości lecznicze. Przyznawanie statusu „wody leczniczej” leży na Węgrzech w kompetencjach Ministerstwa Zdrowia." [/size]
i dalej typy kąpielisk:
cyt.
"Kąpieliska lecznicze (gyógyfürdř) - w większości z nich kąpiele odbywają się w wodach leczniczych, ale są też i takie, które swój status „leczniczych” zawdzięczają kompleksowej infrastrukturze zabiegowej, na którą składają się zabiegi hydro-, mechano- i elektroterapeutyczne. Nadawanie rangi „kąpieliska leczniczego” wchodzi w zakres kompetencji Ministerstwa Zdrowia.
W kąpieliskach termalnych (termálfürdř) przynajmniej część basenów musi być napełniana wodami termalnymi. Nie oznacza to jednak, że wody te są oficjalnie uznane za lecznicze.
Kąpieliska rekreacyjne (strandfürdř) - jak wskazuje zawarte w nazwie słowo strand (plaża), w ogromnej większości są to obiekty zapewniające szerokim rzeszom nie tylko kąpiele wodne, ale i słoneczne. Baseny rekreacyjne są tu napełniane bądź wodami termalnymi, bądź podgrzewanymi. Woda w basenach pływackich pochodzi prawie zawsze ze zwykłych studni. W skład niektórych kąpielisk rekreacyjnych wschodzą też odrębne baseny z wodą leczniczą."
Beta - 2014-10-28, 21:29
Termy w Buku mają przyznany status wody leczniczej .
Przy wejściu jest napis Bükfürdo Gyogy
Bigos nie obijaj się i podaj skład wody
janus - 2014-10-28, 22:11
Ale wiesz Beta, że status ten przyznawany jest nie ze względu na skład wody, ale na zaplecze socjalno-lecznicze (budynek z krytym basenem, masaże, spa, no i oczywiście odp. cena), a woda może być lepsza nawet gdzie indziej
Beta - 2014-10-28, 22:24
Wszystko się zgadza. Basenów termalnych są tysiące. Ja byłam tylko w 12. I z nich Buk jest dla nas najlepszy. Gdyby miał najniźszą cenę - byłby najlepszy dla wszystkich
Teraz już wiem , czemu jest tam tak mało Polaków. Zaczynając temat nie zdawałam sobie z tego sprawy.
Tym bardziej spotkanie w Buku jakiejś sympatycznej załogi będzie dla mnie bezcenne
@ndrzej - 2014-10-28, 22:53
Biorąc pod uwagę jedynie skład wody, najbogatsze w minerały jest termalne kąpielisko w Podhajskiej na Słowacji. Można porównać te dane zaglądając tutaj (Buk) lub tu (Podhajska). To tak informacyjnie...
W Podhajskiej, przy basenach, znajduje się kemping z bezpośrednim dojściem do basenów. Nie wiem jak jest teraz (byliśmy tam ostatnio jakieś 5 lat temu), ale wejścia na baseny z kempingu były nie limitowane. Wówczas kemping niestety czynny był tylko w sezonie...
BiG Team - 2014-10-28, 23:09
Byliśmy 10 dni w Podhajskiej 2 lata temu. Kemping odnowiony, warunki super, wejście na termy przez teren hotelu, kemping z wejściówkami kosztował ok. 25 euro. Baseny zamknięte w poniedziałki, czynna tylko część rekreacyjna wstęp ok. 20 euro. Baseny niezadaszone, na terenie kąpieliska sklepiki i targowisko, dobre lody.
Niestety efekt leczniczy, przynajmniej u mnie, mało zadowalający. Buk zdecydowanie lepszy.
@ndrzej - 2014-10-28, 23:20
BiG Team napisał/a: | Niestety efekt leczniczy, przynajmniej u mnie, mało zadowalający. Buk zdecydowanie lepszy. |
Może dla Ciebie Grzesiu za dużo minerałów!
Nie chciałem w żadnym razie umniejszać nic Bukowi, bo też go bardzo lubię (niestety jest dla nas, emerytów, zbyt drogi na dłuższe pobyty). Chciałem jedynie zarekomendować wspaniałe wody w Podhajskiej, porównywane do wody Morza Martwego!!!
BiG Team - 2014-10-28, 23:31
@ndrzej napisał/a: | wspaniałe wody w Podhajskiej, porównywane do wody Morza Martwego!! |
to mnie właśnie skusiło, miałem nadzieję na dobry efekt leczniczy przy mojej łuszczycy ale niestety...
krzysieks - 2014-10-29, 07:57
Grzesiu jeżeli masz problemy z łuszczycą ,to serdecznie zapraszam na najlepsze w Świecie wody siarkowe do Solca Zdroju.
Wiosną 2015r organizujemy tam Zlot. Pozdrawiam Krzysiek.
koko - 2014-10-29, 08:02
Rozmawiałem z lekarzem uzdrowiska w Busku o tym n a co pomaga woda z Buska
Okazuje się że najwięcej na co pomaga zależy od pacjęta jednym pomaga innych po kąpieli odwożą do szpitala a niektórzy nie odczują żadnych wpływów.
Najważniejsza jest wiara.......
Beta - 2014-10-29, 08:06
Jeśli pomaga tylko wiara , to po co się wysilać i jeździć na termy. Lepiej siedzieć w w swojej wannie w domu i wierzyć , że pomoże
krzysieks - 2014-10-29, 08:11
Koko siarka z Buska do siarki z Solca ma się tak jak dzień do nocy. .
A tak poważnie to ta z Solca jest wielokrotnie mocniejsza.
Pozdrawiam Krzysiek.
krzysieks - 2014-10-29, 08:21
W wodach z Buska zawartość siarki na 1l wynosi 50,oo mg/l
w Solcu Zdroju 788 mg/l
:
BiG Team - 2014-10-29, 08:46
krzysieks napisał/a: | W wodach z Buska zawartość siarki na 1l wynosi 50,oo mg/l
w Solcu Zdroju 788 mg/l
: |
dlatego w Busku pomaga wiara a nie siara
Krzysiu, czy w Solcu da radę stać 2 tygodnie?
krzysieks - 2014-10-29, 08:56
Myślę ,że tak. Jest kilka fajnych miejscówek gdzie można stanąć camperem. O Solcu możesz poczytać na CT Świętokrzyskie.
Obecnie jesteśmy na etapie wstępnych uzgodnień wiosennego zlotu. Jak będę wiedział coś więcej to się odezwię.
Pozdrawiam Krzysiek.
janusz - 2014-10-29, 11:44
Nie bardzo rozumiem o co się dochodzicie. Jeśli o ceny na kempingu w Buku to może dyskutować z dyrekcją kempingu a nie z Beatą. Byłem pierwszy raz na takim moczeniu i uważam, że ca 80 zł za dobę od osoby z prądem i całą infrastrukturą kempingową i leczniczymi wodami to przyzwoita cena w porównaniu z jakimikolwiek naszymi uzdrowiskami. Nie wiem nie porównywałem z innymi basenami termalnymi. Nie jechałem się leczyć i nie wyleczyłem się, wręcz przeciwnie, wróciłem chory. Nie była to jednak wina basenów tylko mojej nieroztropności i przeziębiłem się. Każdy powinien sam spróbować czy mu takie baseny odpowiadają i czy pomagają. W każdym razie nie ma żadnego porównania pomiędzy termami np w Uniejowie czy Bukowinie. Tam woda jest inna i wszędzie czuć woń siarki. Woda jest raczej ciemnego koloru i piekielnej atmosfery dodaje widok kuracjuszy, tak 82 lata średnia wieku. Po pobycie w Buku nie mam wątpliwości, człowiek pochodzi od małpy.
Jedyny fajny widok to były nasze kobitki które wyróżniały się spośród kąpiących się, swoim uśmiechem i radością życia.
Tadeusz - 2014-10-29, 11:49
janusz napisał/a: | Po pobycie w Buku nie mam wątpliwości, człowiek pochodzi od małpy. |
Proszę z takimi wątkami nie wychodzić poza działy do tego przeznaczone.
Beta - 2014-10-29, 12:15
Dzisiaj rano , jak się obudziłam , to przemyślałam cały temat i doszłam do wniosku , że to nie wody leczą , ale miłe towarzystwo
Jednak po tym ,co napisał Janusz - pewnie nikt już nie zechce przyjechać do Buku
Był długi weekend i było dość dużo młodych ludzi, mimo to Janusz wyliczył średnią wieku 82 lata.
Więc na codzień średnia wynosi jakieś 117 lat
No cóż ..... Po takiej recenzji OD cały mój temat i Grzegorza dalsze leczenie sz..g trafił
Będąc w wodzie z sympatycznym towarzystwem i gadając o wszystkim i niczym nie musiałam przyglądać się innym. A jak będziemy sami , to zwariuję
Właśnie ogarnęła mnie CZARNA ROZPACZ ! !
Kotek - 2014-10-29, 12:20
Becia, nie daj się! Jeśli się Tobie i Grzesiowi podoba to jest fajnie, i już.
Beta - 2014-10-29, 12:28
Danusiu , ale mi się tylko wtedy tam podoba , gdy ktoś jest z nami......
Tam brakuje Polaków , więc z czystego egoizmu wzięłam się za ten temat. Nic na to nie poradzę, że w towarzystwie miłych ludzi zdrowieję , a przy nieżyczliwych choruję
Tadeusz - 2014-10-29, 12:32
Beta napisał/a: | Nic na to nie poradzę, że w towarzystwie miłych ludzi zdrowieję , a przy nieżyczliwych choruję |
Beatko, czy mam natychmiast do Was jechać?
andreas p - 2014-10-29, 12:36
Bug jest dla ludzi chorych ,a ze choroby glowni dotykaja ludzi starszych stad ta srednia wieku. Cos dla oka i poprawy samopoczucia proponowalbym np plaze Bulgarii tam nawet Rasputina mozna spotkac(na darmo wypatrywanego w Buk) Nie polecam Wloskich ze wzgledu na katolickie obyczaje stroj toplez jest nie wskazany.
Beta - 2014-10-29, 12:43
Tadziu dziękuję Ci za dobre chęci , ale tylko deklaracja , że z Halszką będziecie jeździć do Buku - by mi pomogła
Tadeusz - 2014-10-29, 12:47
Beta napisał/a: | Tadziu dziękuję Ci za dobre chęci , ale tylko deklaracja , że z Halszką będziecie jeździć do Buku - by mi pomogła
|
Ojoj!!! Nie ma siły byśmy jeździli do Buku i na jakiekolwiek termy na dłuższe pobyty.
Jesteśmy zbyt ruchliwi i nie dajemy rady siedzieć w jednym miejscu. Może gdyby po basenach dało się żeglować to skusilibyśmy się.
bartosz_b - 2014-10-29, 12:56
To tak dla podbudowania Beaty powiem, że my tam dość często jesteśmy. Wprawdzie nie spędzamy tam dłuższego czasu niż 4-5 dni ze względu na urlopy, ale i tak nam się tam podoba. Od kilku lat aktywnie staramy się zwiedzać różne baseny bardziej lub mniej termalne na Węgrzech i jak do tej pory to Bukfurdo to nr 1 na naszej liście. W tym roku dodaliśmy do niej na drugie miejsce Lipot - ale to tylko w lecie. W Buku ze względu na małego dzieciaka 99% czasu spędzamy w strefie wewnętrznej. I żeby nie być gołosłownym że często tam bywamy to jedziemy 7 listopada na kilka dni
Beta - 2014-10-29, 13:28
janusz - 2014-10-29, 15:12
Beta napisał/a: | po tym ,co napisał Janusz - pewnie nikt już nie zechce przyjechać do Buku |
Myślę, że wręcz przeciwnie. Można powiedzieć, że to bardziej jest sanatorium niż aquapark. Szczególnie w części leczniczej nie rekreacyjnej. Moim zdaniem nie bardzo nadaje się na rodzinny wypad rozrywkowy bo i na przykład dzieci poniżej 14 lat nie wpuszczają do basenu, ale dla podreperowania zdrowia i wyciszenia się jest super.
BiG Team - 2014-10-29, 15:26
Na rodzinny wypad rozrywkowy dobra jest część rekreacyjna plus latem baseny i zjeżdżalnie zewnętrzne
janusz napisał/a: | Można powiedzieć, że to bardziej jest sanatorium niż aquapark. |
w tej kategorii traktujemy Buk
janusz napisał/a: | ale dla podreperowania zdrowia i wyciszenia się jest super |
cieszy nas ta opinia OD
Beatka wklei zdjęcia z części rekreacyjnej jak tylko dojdzie do siebie, też wróciła zaziębiona
zbyszekwoj - 2014-10-29, 18:05
To jednak nie tylko Januszowi nie poszło na zdrowie.
slawwoj - 2014-10-29, 18:23
janusz napisał/a: | Beta napisał/a: | po tym ,co napisał Janusz - pewnie nikt już nie zechce przyjechać do Buku |
Myślę, że wręcz przeciwnie. Można powiedzieć, że to bardziej jest sanatorium niż aquapark. Szczególnie w części leczniczej nie rekreacyjnej. Moim zdaniem nie bardzo nadaje się na rodzinny wypad rozrywkowy bo i na przykład dzieci poniżej 14 lat nie wpuszczają do basenu, ale dla podreperowania zdrowia i wyciszenia się jest super. |
I właśnie takie obiektywne opinie warte są piwa.
eMKa - 2014-10-29, 22:34
A ja w Buku nawet nie wciągałem brzucha i.. byłem ładny .
Bardzo dziwiły mnie smętne miny kuracjuszy jakby nie mieli się z czego śmiać, wszyscy poważni jak zlocie pogrzebowym .
Ciekawe były noce, tak się najarałem siarki, ze miałem abstrakcyjne sny, straszne i śmieszne na przemian. Śniłem o niesamowitych rzeczach. W domu wszystko powróciło do normy.
Beta - 2014-10-29, 22:52
eMKa napisał/a: |
Ciekawe były noce, tak się najarałem siarki, ze miałem abstrakcyjne sny, straszne i śmieszne na przemian. Śniłem o niesamowitych rzeczach. W domu wszystko powróciło do normy. |
Krzysiu , może to być niezła reklama tych term
Moźe inni też zechcą spróbować
Beta - 2014-10-29, 23:10
zbyszekwoj napisał/a: | To jednak nie tylko Januszowi nie poszło na zdrowie. |
Najpierw w Buku mieliśmy niezły upał i po zjedzeniu zbyt dużej porcji lodów , przeziębiłam się.
Przyjechali do nas Irenka i Edek , a później Ola i Robert. I jakoś trzymałam się .
Potem oni wyjechali a zjawiła się cała kolejna ekipa
I też dawałam radę , mimo , że zrobiło się okropnie zimno.
W niedzielę wyjeżdżaliśmy, pożegnałam się ze wszystkimi i podczas podróży poczułam się gorzej, a wieczorem już miałam gorączkę .
Jest to nalepszy dowód na prawdziwość moich słów, że to nie wody leczą , ale miłe towarzystwo
Gdy mi ich zabrakło , to rozchorowałam się
wbobowski - 2014-10-29, 23:45
Beta napisał/a: | Gdy mi ich zabrakło , to rozchorowałam się |
Trzeba będzie Beatko jakoś na to poradzić... ale nie bój się, jeszcze nie wiem jak.
Brat - 2014-10-30, 10:09
Jak to jak ? Zlotem w Karpaczu !
janusz - 2014-10-30, 10:14
Brat napisał/a: | Jak to jak ? Zlotem w Karpaczu |
To nie jest to dopiero ma być.
BiG Team - 2014-10-30, 10:18
Rawic napisał "czyli dobrze trafiłem nazywając to Wasze pierwsze spotkanie CT w Karpaczu, konferencją ekumeniczną. Proponuję teraz, ten pierwszy zlot w Karpaczu nazwać " I Zlot Ekumeniczny" "
czyli zlot już się odbył
OMEGA - 2014-10-30, 10:27
Dawno w Karpaczu nie byłem chętnie na zlot przyjadę tylko terminu brak.
szymek1967 - 2014-10-30, 10:32
BiG Team napisał/a: | czyli zlot już się odbył |
iiiii tam odbyl ...
to była gra wstepna
BiG Team - 2014-10-30, 10:35
jak był OD z małżonką i szymek, to tak, jak by było całe CT
andreas p - 2014-10-30, 10:40
BiG Team napisał/a: | jak był OD z małżonką i szymek, to tak, jak by było całe CT |
Grzesiu nie ograniczaj tego forum do OD i szymka nas jest wiecej.
szymek1967 - 2014-10-30, 10:48
andreas p napisał/a: | Grzesiu nie ograniczaj tego forum do OD i szymka nas jest wiecej. |
własnie
grzes ty egoisto ty
ps.
andreas,
oczywiscie ze jest nas wiecej, ba...
brakowało ciebie jako autochtona ,serio
czesto wspominalismy ciebie i mam nadzieje ze wkrótce
odbeda sie spotkania ekumeniczne na których nie zabraknie ciebie
andreas p - 2014-10-30, 10:54
szymek1967 napisał/a: | ps.
andreas,
oczywiscie ze jest nas wiecej, ba...
brakowało ciebie jako autochtona ,serio
czesto wspominalismy ciebie i mam nadzieje ze wkrótce
odbeda sie spotkania ekumeniczne na których nie zabraknie ciebie |
Mysle ze na zlocie w Karpaczu zorganizowanym przez BiG Team z malzonkom jak zapowiadali.
szymek1967 - 2014-10-30, 11:07
a ja mysle i jestem wrecz przekonany ze nie moze tam ciebie zabraknąć
bedę o to zabiegał a wrecz uwarunkuje
do zobaczenia andreas
bardzo pragne ciebie poznać ,tyle dobrego słyszałem
Beta - 2014-10-30, 15:43
Szymek..... mam propozycję nie do odrzucenia.
Zorganizuj zlot w Buku, poznasz tam andreasa p i spełnisz swoje marzenie
Beta - 2014-10-30, 18:10
eMKa napisał/a: |
Bardzo dziwiły mnie smętne miny kuracjuszy jakby nie mieli się z czego śmiać, wszyscy poważni jak zlocie pogrzebowym .
|
Krzysiu, my z Grzesiem też mamy takie miny , jak brakuje nam w wodzie towarzystwa
leszek1234 - 2014-10-31, 08:41
Beta - ledwie co kupiłem kampera i po przeczytaniu tego wątku zacząłem na powaznie planować wypad długi weekend 8-11 listopada rodzinny wypad do Buku - bo tutaj zimno a tam ciepło;) Ale mam jedno pytanko : chciałem zabrać dzieci tzn. dwójkę studentów i jednego 14 latka - czy oni w tych basenach nie zjedzą kapci z nudów? Jest tam (pod dachem) cokolwiek dla młodszych? Może masz jakieś foto?
Beta - 2014-10-31, 09:24
Witaj.
W Buku jest opcja na tę porę roku dla rodzin z dziećmi . Pod dachem jest typowa część rekreacyjna do zabawy w wodzie dla dorosłych i dzieci , czyli sztuczna rzeka , gejzery , jacuzzi, łóżka z bąbelkami , brodziki dla maluchów i zjeżdżalnie. Na zewnątrz są cztery baseny - dwa z wodą termalną o różnej temperaturze , i dwa z normalną wodą i tam też są bąbelki.Te baseny są częściowo zadaszone, więc można z nich korzystać niezależnie od pogody.
Za to wszystko trzeba dodatkowo zapłacić ok.8 € za cały dzień, więc relatywnie jest to dość tanio (porównując do term tego typu w Polsce jest to bardzo tanio )
Mam zdjęcia z tej części , ale czekam na przejściówkę , bo te wszystkie fotki mam na tablecie.
Niedługo je wrzucę , aby dokończyć relację z Buku.
Pozdrawiam. Beata
andreas p - 2014-10-31, 09:35
Beta napisał/a: | Za to wszystko trzeba dodatkowo zapłacić ok.8 € za cały dzień, więc relatywnie jest to dość tanio (porównując do term tego typu w Polsce jest to bardzo tanio )
|
[b]Zapomnialas dodac ze to od osoby te 8 €[/b i tylko tam mlodzi ludzie maja co robic. Pozdrawiam
BiG Team - 2014-10-31, 10:26
Jeśli ktoś lubi ciepełko, to za ok. 4 euro od osoby można skorzystać ze "świata saun". Jest kilka saun, od lodowej przez infrared do parowej o różnych temperaturach. Wstęp do części rekreacyjnej i "świata saun" można wykupić w recepcji kempingu, w tym roku z 15% zniżką z okazji 15- lecia kempingu
OMEGA - 2014-10-31, 10:53
Czy to tanio musisz sam ocenić:
osoby 5 x 10 E
kemping 9,5 E
prąd 2,5 E
razem 62,00 E
Następnie wejście do dodatkowej części masz 5 x 8 E
razem wychodzi ponad 100E za jeden dzień , dostaniesz jaką tam zniżkę ale musisz się o nią upomnieć.
http://bukfurdo.hu/pl/the...ite/price_list/
Cennik 2014
(01.01. - 31.12.)
Osoba dorosła
10 Euro
Dziecko (0-3 lat)
free
Dziecko (3-16 lat)
5,0 Euro
Zwierzęta
2,3 Euro
Prąd (13A)
2,5 Euro
Użytkowanie terenu
9,5 Euro
Użytkowanie terenu - namiot (max. 5 m2)
7,8 Euro
Dopłata za jedną noc (dopłata poza biletem całodniowym)
3,0 Euro
Bilet odwiedzający
10 Euro
Opłata turystyczna (powyżej lat 18 )
410 Ft
Beta - 2014-10-31, 11:21
Wczoraj sprawdzałam Solec Zdrój , który poleca nam Krzysiu.
Bilet całodzienny do strefy basenów - 85zł,
Uniejów całodzienny w tygodniu 70 zł , a weekend 120zł.
Można jeszcze tak długo wyliczać....
Moje porównanie dotyczy basenów o podobnym standardzie.
Leszek1234 nie pisał , czy będzie stał na campingu. Przez 3 dni równie dobrze można stać po za campingiem.
Wtedy za same wejściówki na baseny płaciłby ok.35zł od osoby a nie np.120 jak w Uniejowie.
Jeśli ktoś nie wie , to w Uniejowie i Solcu Zdroju nie ma campingu przy termach.
OMEGA - 2014-10-31, 11:29
Beta napisał/a: | za same wejściówki na baseny płaciłby ok.35zł |
I z tym jednym stwierdzeniem się zgadzam ,
oni jedzą cały czas " łyżką " a dla naszych " chochla " to jest już za mała .
leszek1234 - 2014-10-31, 11:30
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , ceny zobaczyłem na stronie www tych term.
A jak się to (ta część rozrywkowa;) nazywa, żeby wiedzieć na co mam kupić bilet i czy pomiędzy tymi różnymi basenami (częścią "rozrywkową" i "zdrowotną, dla tzw. starych" ) można przemieszczać się pod dachem (w kąpielówkach) czy trzeba opuszczać budynek?
i w ich cenniku jest takie coś:
50 % zniżki w niskim sezonie w zależności od wydajności w parku wodnym i na bilety kombi (park wodny + sauna)
15 % zniżki w niskim sezonie w zależności od wydajności w parku wodnym i na bilety kombi (park wodny + sauna)
co to jest "w zależności od wydajności w parku wodnym" - o co chodzi? to kiedy w końcu jest 50% a kiedy 15%???? Czy ktoś z Was wie co autor ma na myśli?
...i zamierzam stać na kempingu:)
a czy poruszając się w tych budynkach zmarzniemy bez płaszczy kąpielowych (musiałbym dopiero kupić:(
BiG Team - 2014-10-31, 11:38
jest to część rekreacyjna, nawet jak powiesz po Polsku , to zrozumieją - mozna chodzić w kąpielówkach, obie części są połączone-
tych pozycji z cennika nie jestem w stanie wyjaśnić, może ktoś z koleżeństwa wie o co chodzi
szymek1967 - 2014-10-31, 11:44
Brat - 2014-10-31, 12:38
No ... to już Beta ocenić musi, czy jesteś wystarczająco - jak na ten wątek - zabawny ...
szymek1967 - 2014-10-31, 12:42
brat
nie bądz całe zycie takim zgorzkniałym ramolem
troche usmiechu ,troche fantazji i loozik bracie
ps. co ma beata powiedziec ?
toz to kwintescencja wszelkiego usmiechu i zabawy
zobacz watek" karpacz "a wnet sie przekonasz
dystans bracie,dystans ..
i wszytko bedzie dobrze
Beta - 2014-10-31, 12:49
Zastanawiam się co napisać , bo jeśli ktoś z nowych forumowiczów pomyśli , że tak wygląda Szymek - to pół biedy , ale jeśli ktoś pomyśli , że to moje zdjęcie z term ......
szymek1967 - 2014-10-31, 12:52
przeca nie o wygląd idzie a o wnętrze,o !
koko - 2014-10-31, 20:18
Szymek zlituj się niech się kuracjusze po Buku wychorują bo im możesz postami zaszkodzić.
janusz - 2014-10-31, 20:23
Konrad, nie śmiej się, zachciało mi się w samym szlafroku urzędować. Siara pewnie do łba uderzyła i teraz zapalenie oskrzeli i antybiotyk.
Beta - 2014-10-31, 20:28
O qrna . To kiepsko. Ja już "ozdrowiałam". Nie mam czasu na dłuższe chorowanie
Życzę zdrowia OD i pozdrawiam
szymek1967 - 2014-10-31, 21:08
koko napisał/a: | niech się kuracjusze po Buku wychorują |
tys prowda
koko - 2014-11-01, 08:22
Janusz Zdrówka i jeszcze raz Zdrówka
Odległość od campera do wód działa na minus dla Buku
leszek1234 - 2014-11-02, 10:12
Moi mili, czytam Wasze posty i na poważnie zastanawiam się nad wyjazdem teraz do Buku, bo wystraszyliście mnie tym , że chorujecie. Czegoś nie rozumiem i może czegoś tutaj nie opisano co dla Was jest oczywiste. Jak wchodzę gdzieś do aquaparku lub basenów mineralnych np. w Gołębiewskim to tam jest ciepło, po basenie mogę się wysuszyć i ubrać w cieple. Nie ma powodu żeby się zaziębić. A tutaj słyszę , że płaszcz kąpielowy to nieodzowne wyposażenie , bo zmarznę ( a nie posiadam i musiałbym kupić 5 sztuk!) i przejście do kampera jest problemem (to co, nie ma się na terenie basenu gdzie przebrać i wysuszyć???) Są tam w ogóle suszarki do włosów??? Czy dostaje się ręczniki w cenie biletu? Czy baseny termalne z wodą mineralną (tą "zdrowotną") są też w zamkniętym budynku czy tylko pod tymi "wiatami" . Pytam, bo teraz jest tam zimno i faktycznie nie chciałbym wykończyć siebie i całej rodziny
BiG Team - 2014-11-02, 10:50
Ręczników w cenie biletu nie ma. W budynku z basenami są bezpłatne szatnie i przebieralnie, toalety z prysznicami, suszarki do włosów.
Choroby wyniknęły ze zbyt intensywnego spędzania wolnego czasu
andreas p - 2014-11-02, 12:32
W obiekcie sa tez sale wypoczynkowe z pieknymi widokami, oraz mala knajpka gdzie mozna cos zjesc i wypic..
BiG Team - 2014-11-02, 13:05
andreas p napisał/a: | W obiekcie sa tez sale wypoczynkowe z pieknymi widokami, oraz mala knajpka gdzie mozna cos zjesc i wypic.. |
info o tym na str. 2, zdjęcia na str.3 tego tematu
Beta - 2014-11-02, 19:02
Robię opisy - to za mało,
Wrzucam zdjęcia - też nie dociera
Zastanawiam się , czy nie robić rysunków - może wtedy byłoby to bardziej czytelne?
Jedynie problem miałabym z narysowaniem golasów w saunach
Leszek 1234 masz jakieś dziwne obawy. Ja się przeziębiłam , bo był upał nietypowy jak na tę porę roku i zjadłam zbyt dużo lodów, a Janusz jak przyjechał z całą ekipą na weekend , to zrobiło się nagle bardzo zimno . Z całej 11 osobowej grupy (która dojechała )tylko On się rozchorował.
Gdy jest ciepło , najwygodniejszym strojem jest płaszcz kąpielowy , aby w nim dotrzeć na kemping czy termy. Można też chodzić w ubraniu i przebierać się w szatni. Twój wybór
Ciekawa jestem , jak byś wyglądał idąc z całą rodziną w płaszczach kąpielowych przez hol w Gołębiewskim w stronę kampera na parkingu
SlawekEwa - 2014-11-02, 19:14
Beta napisał/a: | Ciekawa jestem , jak byś wyglądał idąc z całą rodziną w płaszczach kąpielowych przez hol w Gołębiewskim |
Jak rodzina w płaszczach kąpielowych
Bim - 2014-11-02, 19:22
Beata Leszek 1234 dopiero raczkuje z resortu G na łono natury i ma prawo być deko zagubiony to inne standardy
Wyluzujcie wytlumaczcie
Beta - 2014-11-02, 19:38
No to przecież wytlumaczyłam
andreas p - 2014-11-02, 19:43
[quote="Beta"]Robię opisy - to za mało,
Wrzucam zdjęcia - też nie dociera
Zastanawiam się , czy nie robić rysunków - może wtedy byłoby to bardziej czytelne?
Jedynie problem miałabym z narysowaniem golasów w saunach
Beta jestes taka madra a ja mam przed oczyma Ciebie jak pierwszy raz przajechalas do Buk to nie bylas az tak madra.
Daj ludziom po oddychac .
BiG Team - 2014-11-02, 19:49
Jak jechaliśmy pierwszy raz do Buku, to nie było na forum żadnych informacji praktycznych, zdjęć itp. Dlatego powstał ten temat, żeby innym było łatwiej, tylko trzeba poczytać i obejrzeć fotki
andreas p - 2014-11-02, 19:58
Beta napisał/a: | No to przecież wytlumaczyłam
|
szymek1967 - 2014-11-02, 20:00
BiG Team napisał/a: | Jak jechaliśmy pierwszy raz do Buku, to nie było |
nic nie było po to było w stanie wojennym
Beta - 2014-11-03, 11:41
Zdjęcie próbne czyli testowanie nowego sprzętu , czy działa. Teraz mogę wrzucać zdjęcia prosto z tableta
leszek1234 - 2014-11-03, 14:41
Beta - no cóż, temat fajny ( i dostałaś ode mnie za to ) ale Twój sarkazm niezrozumiały.
Nie chcę ripostą zaśmiecać wątku...
Po odpowiedziach kolegów mam już jasność. Powiedzcie mi tylko jedno - czy jak zaparkuję gdzieś na ulicy i wejdę z rodziną na część rozrywkową (zjeżdżalnie , rzeka itp) to czy jest tam też jakieś miejsce z wodą tą mineralną (tą zdrowotną - bo mnie stawy coś bolą) czy muszę sobie wykupić ekstra bilet na termy z tą wodą?
Beta - 2014-11-03, 14:49
Są dwa baseny z wodą leczniczą , ale na zewnątrz. Są częściowo zadaszone , więc można z nich korzystać niezależnie od pogody
Beta - 2014-11-03, 14:52
To te baseny
Beta - 2014-11-03, 14:57
Cd
Beta - 2014-11-03, 15:13
Cd
andreas p - 2014-11-03, 15:34
Kupic bilet na termy i czesc rekracyjna i masz dostep do wszystkiego. Przed termami jest ogromny parking.
BiG Team - 2014-11-03, 15:45
leszek1234, w kasie wypytaj o promocje, bo teraz po sezonie mają różne zniżki, a w weekendy bywają koncerty i występy na termach . Jak byliśmy w październiku, to jednego dnia zrobili wstęp do części rekreacyjnej za 5 Euro od 17.00 do 24.00, w tym był 4-ro godzinny koncert /niestety/ operowy
Beta - 2014-11-03, 17:08
Na tę część rekreacyjną z Irenką i Edkiem wybraliśmy się celowo w poniedziałek , bo zależało nam , by było mało ludzi. I tak faktycznie było , jak widać na zdjęciach.
W weekendy frekwencja jest dużo wyższa.
Fajną zabawę mają dorośli i dzieci na sztucznej rzece, która uruchamiana jest co godzinę na 15 min.
Byliśmy też w świecie saun. Tam każdy dostaje prześcieradełko do okrycia się , ale wszyscy chodzili nago. W tej części było sporo ludzi w różnym wieku. Saun jest w sumie dość dużo , więc nie było tłoku. Na zewnątrz też są baseniki pięknie urządzone w ogrodzie. Tam też wszyscy chodzili bez strojów.
Zdjęć ze świata saun nie będzie
Beta - 2014-11-03, 17:22
Cd
Beta - 2014-11-03, 21:11
Porady praktyczne dla Leszka i nie tylko
Warto zabrać ( szczególnie o tej porze roku , gdy brakuje słońca do suszenia)sporą ilość ręczników, min. 2 stroje kąpielowe.
Na termy zawsze zabieram dwa ręczniki - duży i mały. Małym ręcznikiem wycieram się po wyjściu z wody, oszczędzam wtedy duży, który jest zawsze suchy i można się nim owinąć zmieniając baseny.
Na termach jest sporo grzejników , które ludzie zawieszają mokrymi ręcznikami i strojami , i nikt im tego nie zabrania
Jeśli zdecydujecie się stać na dziko , to nie ma najmniejszego problemu , bo jest tam dookoła term mnóstwo miejsc parkingowych. Znajomi tak robią i za "zaoszczędzone" pieniądze jadają w knajpkach , których jest mnóstwo. Niedaleko term, na końcu hotelu Corvus jest lokal , gdzie serwują codziennie inny zestaw obiadowy za 10 zł. (650ft)
Jeśli jednak zatrzymacie się na campingu , to w większych sanitariatach są bardzo gorące grzejniki i suszarki do dyspozycji . Przez noc wszystko wysycha bez problemu.
Przy recepcji jest kiosk ze świeżym pieczywem czynny codziennie od 7.00 do 10.00
Beta - 2014-11-03, 21:32
Kiosk z pieczywem
Beta - 2014-11-03, 21:38
Dodatkowa atrakcja dla osób , które dysponują zbyt dużą energią
Park linowy blisko marketów idąc w stronę głównej części miasta
brams - 2014-11-04, 18:34
Nie wiem, czy skorzystam z term w Buku, nie mam schorzeń wymagających leczenia w tym, ani innym miejscu.
Ale napiszę, co myślę.
Beta - wielki szacun, za przybliżenie tego miejsca.
Za to, że chciało Ci się je tak opisywać. Za to, że być może ułatwiłaś komuś podjęcie decyzji, dokąd udać się, by leczyć określone schorzenie.
BiG Team - 2014-11-04, 18:38
Stasiu, to od Beatki dla Ciebie
darek 61 - 2014-11-04, 20:26
Nie bardzo wiem co zaszło i nie chce wiedzieć,ale czytało się fajnie.
Damiano87 - 2014-12-08, 17:44
Przepyszna węgierska zupka gulaszowa podana w kociołkach przez autorkę niniejszego tematu
BiG Team - 2014-12-08, 17:53
Kociołki zakupiliśmy będąc w Buku w październiku. Pierwsza zupka gulaszowa serwowana w kociołkach za nami. Jak ktoś z naszych przyjaciół z CT dotrze do naszej wsi, to czeka go taki poczęstunek
BiG Team - 2014-12-08, 22:00
Parę lat temu w Buku podawano zupkę gulaszową w kociołku w każdej knajpce, teraz zdarza się to sporadycznie
Beta - 2015-03-12, 13:57
O tej porze roku , od lat planowaliśmy wyjazd na termy do Buku. W tym roku mamy inne plany wyjazdowe. Wróciłam wspomnieniami do naszych pobytów tam i nie powiem - zatęskniłam
Pierwszy raz wybieramy się do Cserkeszolo i chcąc nie chcąc będę robiła porównania. Bardzo ciekawa jestem , które termy wg. mojej oceny wypadną lepiej
Zobaczymy
alekug - 2015-03-12, 19:35 Temat postu: Cerkeszolo - Buk Witam ! Nie byłem w Buku ale byłem w Cerkeszolo i myślę ( na podstawie opisów ) że te termy w Buku dużo lepsze i skuteczniejsze ale droższe od Cerkeszolo . Po drodze do Cerkeszolo bardzo polecam żeby wstąpić koniecznie na termy w Berekfurdo - jest wspaniale , camping czyściutki , codziennie wymieniana woda w basenach . Woda skuteczna pod względem zdrowotnym naprawdę pomaga ! Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa
Beta - 2015-03-12, 19:41
Szkoda, że termy w Buku są droższe od innych[wierzę Ci na słowo ],bo wtedy może więcej Polaków by przyjeżdżało
Beta - 2015-03-12, 19:51
C.d wspomnień z term
Ola i Robert "BORALE" z Kropeczką, bo można być na campingu z pieskami
Beta - 2015-03-12, 20:12
Krpeczka jest malutkim pieskiem ,ale będąc we Włoszech , gdy do nas dojechali Borale ,to musieliśmy zmienić kemping,bo na tym nie wolno było przebywać z psami. Natomiast na Marina di Venezia nie mogliśmy stać razem.
Do Buku sporo osób zabiera swoje pieski, ale nie mogą po terenie biegać luzem i obowiązkowo trzeba po nich sprzątać
jarek73 - 2015-03-12, 20:27
Witam
Mam pytanie nigdy nie byłem na żadnych termach , nie byłem również na Węgrzech , chcemy jechać w weekend majowy co byście polecili założenia są takie
- dzieciaki 8,10,12 lat więc czym więcej atrakcji w stylu aqapark tym lepiej , może jeszcze coś dodatkowego dla Nich
- my dwójka dorosłych lubiąca przejść się po jakieś fajnej klimatycznej starówce ,coś zobaczyć ( może znacie coś naprawdę lokalnego czego w katalogach nie ma ) , jakies lokalne klimatyczne knajpy , długi spacer ( wysiłkiem fizycznym się nie brzydzimy )
- cała rodzina wygodny camping z dobrymi sanitariatami
z góry dziękuje za informację
Beta - 2015-03-12, 20:48
Myślę , że rodzinki kamperowe lepiej Ci podpowiedzą , które termy będą idealne.
My jeździmy we dwójkę i bardziej leczniczo niż rekreacyjnie.
Jeśli wejdziesz na temat term na Węgrzech , to pewnie znajdziesz sporo informacji
klaudynka - 2015-03-12, 20:52
My Jarku na dlugi weekend jezdzimy zawsze do Bogacza oraz CSERKESZOLO, duzo materiału masz na FORUM odnosnie tych basenów ja ze swej strony chcę dodać,że campingach na majowy weekend będzie ciasno w zeszłym roku do Bogacza nie wjechaliśmy, jedyna szansa przyjechać wczesniej. A klimatyczna starówka to EGER. Pozdrawiam
jarek73 - 2015-03-12, 21:22
i jeszcze o jednym zapomniałem że mamy dwa pieski ( chodzi o camping )
Beta - 2015-03-12, 21:25
Zbiegiem okoliczności napisałam o pieskach na kempingu , chyba po to , aby Ci przypomnieć
jarek73 - 2015-03-12, 21:37
. a to nasi mniejsi bracia
Beta - 2015-03-12, 21:45
Pieski fajne , widać , źe są u Was szczęśliwe
A córcia - jest śliczna
samotny wilk - 2015-03-12, 21:53
Beta - "My jeździmy we dwójkę i bardziej leczniczo niż rekreacyjnie".
Leczniczo ?
Nie znam term, które by kogokolwiek wyleczyły. To tylko dodatek. Jeżeli, ktoś myśli, że same termy go wyleczą, to tylko tak myśli i ma iluzje.
Podstawą zawsze jest intensywna fizjoterapia.
BiG Team - 2015-03-12, 22:02
Mi osobiście fizjoterapia nie pomogła, natomiast termy w Buku tak
Beta - 2015-03-12, 22:10
samotny wilk napisał/a: |
Leczniczo ?
Nie znam term, które by kogokolwiek wyleczyły.
: |
A jak często jesteś na termach? I na które termale jeździsz?
samotny wilk - 2015-03-12, 22:28
Beta,
U mnie dominuje Słowacja. Polskie też wszystkie znam i byłem tam wielokrotnie.
Termy to dodatek uzupełniający leczenie. Same termy nic nie wyleczą.
Podróżuję już od wczesnej wiosny, aż do późnej jesieni. Swoje ustawki zawsze wybieram w pobliżu term. Lubię z nich korzystać. Już dawno lekarz powiedział mi: panie Andrzeju intensywnie pływamy, a nie bezczynnie siedzimy w termach. I tak robię. Właściwie to od kilku dobrych lat potrzebny mi jest basen pływacki, a nie termy. Ale lubię je, dlatego wybieram termy z basenem pływackim.
Ja wybrałem ..... ruch.
Beta - 2015-03-12, 22:46
Jeśli juź poruszamy problem zdrowia , to zgadzam się z Tobą , że ruch jest bardzo ważny. Ja też na termach korzystam z basenów pływackich. Plus rowery czy chociaż spacery.
Według mnie stres jest jednym z głównyh czynników powodujących choroby, więc na termach potrzebne jest dobre towarzystwo
Niestety większość ludzi starszych z zaawansowanymi chorobami może sobie pozwolić na sanatoria czy termy, kiedy choroba jest trudna do wyleczenia. Takie są realia , a coraz więcej młodych ludzi ma problemy choćby z kręgosłupem.
Dlatego tak ważna jest profilaktyka
zbyszekwoj - 2015-03-13, 09:41
Termy które mają tylko wodę do pływania , na pewno nie leczą ,natomiast węgierskie wody pomagają na różne dolegliwości co niektórzy odczuwają już po tygodniu moczenia.
Dla młodych polecam Bogacs , bo oprócz kąpieli są jeszcze inne rozrywki [ np. piwniczki]
andreas p - 2015-03-13, 09:47
zbyszekwoj napisał/a: | Termy które mają tylko wodę do pływania , na pewno nie leczą , | l
To nie sa termy tylko kapieliska
Simbus - 2015-03-13, 11:43
jarek73 napisał/a: | Witam
Mam pytanie nigdy nie byłem na żadnych termach , nie byłem również na Węgrzech , chcemy jechać w weekend majowy co byście polecili założenia są takie
- dzieciaki 8,10,12 lat więc czym więcej atrakcji w stylu aqapark tym lepiej , może jeszcze coś dodatkowego dla Nich
- my dwójka dorosłych lubiąca przejść się po jakieś fajnej klimatycznej starówce ,coś zobaczyć ( może znacie coś naprawdę lokalnego czego w katalogach nie ma ) , jakies lokalne klimatyczne knajpy , długi spacer ( wysiłkiem fizycznym się nie brzydzimy )
z góry dziękuje za informację |
Jarku, zdecydowanie polecam Ci Hajduszoboszlo i Aqua Palace.
W naszej załodze mamy 8 latka, więc nie jest to tylko moje zdanie
Baseny kryte na 3 poziomach, klimatyczne miasteczko na wieczorny spacer połączony z gulaszową i piwkiem.Do tego świetny camping.
Byliśmy tam już 5 razy i za każdym razem nam się podoba.
Jestem przekonany że się nie zawiedziesz.
Beta - 2015-03-13, 11:57
Wiedziałam , że forumowicze podpowiedzą coś fajnego Jarkowi73
Beta - 2015-03-13, 12:45
zbyszekwoj napisał/a: |
Dla młodych polecam Bogacs , bo oprócz kąpieli są jeszcze inne rozrywki [ np. piwniczki] |
Na mojej liście rankingowej basenów termalnych ( a byłam już na kilkunastu i kolejne będę testować )- Bogacs jest na drugim miejscu , jako najgorsze.
Tam mi się podobało tylko to , że z nami byli Krysia i Marek Kimtopy
Beta - 2015-03-13, 16:11
zbyszekwoj napisał/a: | Termy które mają tylko wodę do pływania , na pewno nie leczą ,natomiast węgierskie wody pomagają na różne dolegliwości co niektórzy odczuwają już po tygodniu moczenia.
|
Termy w Buku zajmują potężny teren, dzięki temu są baseny z wodą leczniczą na zewnątrz (częściowo zadaszone), baseny wewnętrzne oraz bardzo dużo basenów typowo rekreacyjnych ze zwykłą wodą do pływania i one są w większości w ogrodzie.
Jeśli ktoś znudzi się siedzeniem w ciepłej wodzie, może sobie zrobić przerwę na pływanie. Zresztą większość obiektów termalnych ma obydwa rodzaje basenów.
Jedynie w Buku jest ich szczególnie dużo
Beta - 2015-03-13, 18:46
Dalsze wspomnienia z Buku
jarek73 - 2015-03-13, 21:23
Simbus napisał/a: | jarek73 napisał/a: | Witam
z góry dziękuje za informację |
Jarku, zdecydowanie polecam Ci Hajduszoboszlo i Aqua Palace.
Baseny kryte na 3 poziomach, klimatyczne miasteczko na wieczorny spacer połączony z gulaszową i piwkiem.Do tego świetny camping.
Byliśmy tam już 5 razy i za każdym razem nam się podoba.
Jestem przekonany że się nie zawiedziesz. |
Rafał dziękuję za telefon i informacje, dla mnie bardzo pomocne pozdrawiam
zbyszekwoj - 2015-03-14, 10:16
Tak po przemyśleniu zastanowiłem się co bym polecił swoim dzieciom w waszym wieku i moja rada jest taka: Zabierz rodzinę nad morze niech się jodu nawdychają, albo do Chorwacji pooglądać widoczki .
Wiem że się narażam , ale te baseny to atrakcja przede wszystkim dla nas schorowanych emerytów.
Beta - 2015-03-14, 10:47
Simbus napisał/a: | Jarku, zdecydowanie polecam Ci Hajduszoboszlo i Aqua Palace.
|
zbyszekwoj napisał/a: | Wiem że się narażam , ale te baseny to atrakcja przede wszystkim dla nas schorowanych emerytów. |
Zbyszekwoj tym tekstem ,to na pewno naraziłbyś się temu ośmiolatkowi
Dziecku [ i Jego rodzicom ] termy się podobają
Beta - 2015-03-14, 13:49
Dzisiaj u nas pada śnieg, ale ja wrzucam fotki z ciepłych dni w Buku
Może prędzej przegonię zimę
W moim archiwum znalazłam dwa zdjęcia. Na jednym z nich widać , że mam strój.
Jeśli ktoś myślał inaczej (a byli tacy, włącznie z naszym synem), to teraz może się przekonać naoczne, że to był tylko taki żarcik
Wojciechu - 2015-03-14, 15:09
Termy w Buku, Bogács, czy Hajduszoboszlo. To - tak autorytatywnie – gdzie? Tak aby nie poczuć się za bardzo chory – patrząc na „przybyłych” i żeby mieć wrażenie, że człowiek „jeszcze może”
MILUŚ - 2015-03-14, 15:13
Witaj Beta
Nie wybieracie się z Grzegorzem przypadkiem na weekend majowy do Buku ? Fajnie byłoby się znowu spotkać
Beta - 2015-03-14, 15:18
Niestety na majówkę my zostajemy na dyżurze w pracy , bo młodzi jadą na swój zlocik busikowy.
Qrna , ktoś musi pracować , bo cała Polska wtedy wypoczywa
My przed majówką jedziemy na termy do Cserkeszolo
Beta - 2015-03-14, 15:33
prof-os napisał/a: | Termy w Buku, Bogács, czy Hajduszoboszlo. To - tak autorytatywnie – gdzie? Tak aby nie poczuć się za bardzo chory – patrząc na „przybyłych” i żeby mieć wrażenie, że człowiek „jeszcze może” |
Powiem tak..... w Buku jest bardzo dużo ludzi starszych, termy typowo lecznicze , ale na weekendy przyjeżdżają ludzie młodsi, więc średnia wieku zdecydowanie się obniża
W wakacje , gdy są czynne baseny rekreacyjne w ogrodzie , to wtedy bardziej to przypomina aquapark, bo jest mnóstwo rodzin z dziećmi
Czyli , jeśli chodzi o Buk, to w zależności kiedy się wybierzesz, będziesz miał inne wrażenia
Jeśli będziesz przebywał w sympatycznym towarzystwie , to wtedy nic Ci nie będzie przeszkadzało
Beta - 2015-03-15, 15:14
prof-os napisał/a: | Tak aby nie poczuć się za bardzo chory – patrząc na „przybyłych” i żeby mieć wrażenie, że człowiek „jeszcze może” |
Odnośnie tego tematu przypomniała mi się pewna anegdota
Nasz sąsiad kamperowiec z Karpacza wybrał się po raz pierwszy do Buku . Siedzi sobie w wodzie i tak sobie myśli - "Co ja tutaj robię ? Przecież tu są sami starsi ludzie ! "
Odwrócił się w wodzie i nagle zobaczył swoje odbicie w szybie
- " O qurcze , no przecież ja wyglądam tak samo jak inni kuracjusze "
Od tamtej pory regularnie jeździ na termy do Buku , bo po nich przez jakiś czas czuje się rewelacyjnie
wlodo - 2015-03-15, 15:34
Cytat: | bo po nich przez jakiś czas czuje się rewelacyjnie |
No właśnie...
Opisujecie które i co mają,super!
Ale jakoś nikt nie pisze ile godzin w tych wodach musiał się moczyć,i co mu podleczyły.Jeżeli w ogóle coś
Może jakaś relacja z uzdrowień
Beta - 2015-03-15, 15:52
Napisałabym o moim uzdrowieniu , tylko jest jedno ale........
Musiałabym opisać , co mi było , jakie podjęłam leczenie , jaką miałam rehabilitację .
Czy ta rehabilitacja pomogła czy nie .
Który lekarz dał dobrą diagnozę, a który nie nadaje się do leczenia ludzi itd., itp
I NIE MAM NAJMNIESZEGO ZAMIARU PISAĆ NA FORUM O SWOIM STANIE ZDROWIA
Prywatnie moim znajomym opowiadam , co mi dały termy. Wszyscy , ale to wszyscy chcieliby też mieć możliwość korzystania z term w Buku
Czy ja kogoś zmuszam do dbania o zdrowie ( choć właściwie zmuszam swoją rodzinę )
Beta - 2015-03-15, 16:09
wlodo napisał/a: |
Opisujecie które i co mają,super!
Ale jakoś nikt nie pisze ile godzin w tych wodach musiał się moczyć |
My z Grzegorzem jesteśmy na termach dwa razy do roku, po ok dwa tygodnie , czyli w sumie prawie miesiąc. Może dlatego odczuwamy tak pozytywne działanie term
wlodo - 2015-03-15, 16:15
Cytat: | Czy ja kogoś zmuszam do dbania o zdrowie |
Oj,nic złego nie miałem na myśli
Z czystej ciekawości zapytałem
Ja doskonale rozumiem,że nikt nie będzie się tu rozpisywał o swych chorobach.
Beta - 2015-03-15, 16:23
[/quote]
Oj,nic złego nie miałem na myśli
Z czystej ciekawości zapytałem
.[/quote]
Nie dziwię Ci się Sporo osób ma wątpliwości
Jednak trzeba samemu spróbować , aby się przekonać
zbyszekwoj - 2015-03-15, 17:03
Zeby z tego jakiegoś przyrostu naturalnego nie było, bo ponoć te wody w tym pomagają.
Beta - 2015-03-15, 19:48
C.d ze swpomnień z Buku
klaudynka - 2015-03-15, 20:19
Za te ceny zadna rewalacja BEREKFURDO, CERKESZOLO,BOGACS TANIEJ A TO SAMO!!!
Beta - 2015-03-15, 20:40
klaudynka napisał/a: | Za te ceny zadna rewalacja BEREKFURDO, CERKESZOLO,BOGACS TANIEJ A TO SAMO!!! |
W Bogaczu byliśmy - porównywanie tych term do Buku , to po prostu śmiech
Jedziemy do Cserkeszolo , to zrobię porównanie ja
A tak merytorycznie : czy ty Klaudynka BYŁEŚ kiedyś w Buku?
klaudynka - 2015-03-15, 20:44
TAK byliśmy bez szału co tam jest oprócz dziadków?
alekug - 2015-03-15, 20:47
Beta ! Jadąc do Cerkeszolo koniecznie wstąp na parę dni do Berekfurdo zobaczysz jak tam fajnie , spokojnie i czysto . Pozdrawiam
klaudynka - 2015-03-15, 20:51
Zeby było jasne nie mam nic do starszych osób na basenach powiem wiecej wole starszych od rozbuchanej młodzieży ale Twoja promocja BUKU mię smieszy płacą Ci za to?
OMEGA - 2015-03-15, 20:53
klaudynka napisał/a: | TAK byliśmy bez szału co tam jest oprócz dziadków? |
i tu masz rację króluje 65+ i więcej.
czasami zabłądzą tam jacyś młodzi ludzie z Czech ale na krótko i zmykają.
Beta - 2015-03-15, 21:07
alekug napisał/a: | Beta ! Jadąc do Cerkeszolo koniecznie wstąp na parę dni do Berekfurdo : |
Chętnie Zawsze jadąc po drodze testujemy inne termy. Tak z ciekawości , choć na razie Buk przebija pozostałe
klaudynka - 2015-03-15, 21:14
Nie wiem czym przebija chyba liczba astryjackich emerytów
Beta - 2015-03-15, 21:19
klaudynka napisał/a: | Zeby było jasne nie mam nic do starszych osób na basenach powiem wiecej wole starszych od rozbuchanej młodzieży ale Twoja promocja BUKU mię smieszy płacą Ci za to? |
Odpowiem ci merytorycznie
Nie płacą mi za to
ZEUS - 2015-03-15, 21:20
klaudynka napisał/a: | Twoja promocja BUKU mię smieszy płacą Ci za to? |
ciekawe podejście do tematu
klaudynka - 2015-03-15, 21:23
JAK ci niepłacą to Wegry to nie tylko Buk i tyle w temacie!!!
klaudynka - 2015-03-15, 21:24
JAK ci niepłacą to Wegry to nie tylko Buk i tyle w temacie!!!
Beta - 2015-03-15, 21:30
Ale temat w kórym ty piszesz to : "Dlaczego termy dlaczego w Buku "
Załóż swój temat i sobie pisz do woli , kto ci broni
ZEUS - 2015-03-15, 21:35
Beta - 2015-03-15, 21:41
Gdy pierwszy raz jechałam na termy , a był to właśnie Buk , nie miałam zielonego pojęcia jak się korzysta z basenów , co ze sobą zabrać , czy jak to działa
Moja wiedza była wtedy taka , że na termy jeźdźą starsi schorowani ludzie.
W sumie ze względu na Grzegorza regularnie zaczęliśmy bywać na termach. Poświęcałam się , bo tak trzeba było.
Inni kamperowcy jeździli po świecie , a my na termy
Więc o czym miałam pisać?
W tym temacie - tylko tyle i aż tyle
klaudynka - 2015-03-15, 21:48
Założe temat i z Bukiem nie bedziesz mi chodzisz naprawdę? Dasz radę?
Beta - 2015-03-15, 22:05
W Buku jest dużo łagodniejszy klimat , niż u nas , więc jeżdżąc na Węgry wczesną wiosną czy późną jesienią trafialiśmy na piękną słoneczną pogodę
Dzięki temu można było fajnie czas spędzać między jednym a drugim moczeniem się w basenach, czyli albo się opalać , albo pójść na spacer czy pojechać na wycieczkę rowerową
Beta - 2015-03-15, 22:08
C.d
Beta - 2015-03-15, 22:13
C.d
klaudynka - 2015-03-15, 22:22
Ja już nie wiem czy Wegry to Buk czy Buk to Wegry, BEATA daj spokój .
krzysieks - 2015-03-15, 22:23
Pisz Beatko i nie przejmuj się uszczypliwoscią innych. Ja tylko dodam ,że nie wszystkie wody termalne są wodami leczniczymi. Stąd również może wynikać różnorodność cenowa poszczególnych termal campingow.
zbyszekwoj - 2015-03-15, 22:25
Beta napisał/a: | Sklepiki pełne węgierskich produktów |
Naprawdę, a u nas większość polskich produktów.
ZEUS - 2015-03-15, 22:27
krzysieks napisał/a: | Pisz Beatko i nie przejmuj się uszczypliwoscią innych. |
- ja również bardzo chętnie czytam, mam swoje doświadczenia ale takiej wiedzy nigdy dość
- niestety niektórym trudno pogodzić się z innym niż ich samych zdaniem...
Beta - 2015-03-15, 22:34
Dla Krzysia i ZEUSA
A dla pozostałych - chcieliście mi zrobić przykrość - UDAŁO SIĘ WAM !!!
krzysieks - 2015-03-15, 22:36
klaudynka napisał/a: | Ja już nie wiem czy Wegry to Buk czy Buk to Wegry, BEATA daj spokój . |
Klaudynko mam dla Ciebie dobrą radę. Jest coś takiego jak ignorowanie tematu. Włączasz i nie czytasz. Jak nie wiesz jak to zrobić to się spytaj....
Beta - 2015-03-15, 22:59
C.d
klaudynka - 2015-03-16, 07:56
Juz wiem w tematach BEATY nie wolno pisać nikomu kto ma inne zdanie bo sprawiamy autorce przykrość
już sie poprawiam więcej pisał nie bedę!!! na przeprosiny
krzysieks - 2015-03-16, 08:07
A dlaczego tak sądzisz? Po prostu nie bądź złosliwa i uszczypliwa. . Ja w Buku nie bylem i się raczej narazie nie wybieram , wolę Bogacs. Miło mi czytać takie relacje jak Beaty bo wiem przynajmniej czego można się spodziewać po tej miejscowości. Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia. Może na majowce w Bogacs?
BiG Team - 2015-03-16, 08:12
Przykrości autorce nie sprawia inne zdanie, ale idiotyczne wpisy, które nic nie wnoszą do tematu, a tylko wkurzają. Poczytaj swoje wypociny ze zrozumieniem, a będziesz wiedział
klaudynka - 2015-03-16, 08:18
Wiedziałem kiedy się wycofać KARPACZ ATAKUJE!!!
SlawekEwa - 2015-03-16, 08:43
klaudynka Ty to On czy Ona, bo plci nie poznaje i trudno się czyta posty do Ciebie
klaudynka - 2015-03-16, 08:51
ON ale boję sie pisać w tym temacie, te KARPACZE JAKIES TAKIE NERWOWE, zamiast do BUKU latać nie lepiej poszukać wód uspokajających ?
Wojciechu - 2015-03-16, 09:03
Ktoś kiedyś powiedział - "Dobrze pisać to znaczy czynić myśl widzialną." Pisz "Beta", pisz - większość z nas to widzi
BiG Team - 2015-03-16, 09:09
klaudynka, a może zamiast rozbijać czyjś temat, założysz swój? Chętnie jakieś mądrości poczytamy.
Beta - 2015-03-16, 10:41
Nic z tego nie rozumiem. Inni opisywali swoje wyprawy - Santa , Gino , JaWa , Zbyszekwoj i mnóstwo innych osób Było ok.
Ja też pisząc o termach w Buku opisywałam swoją wyprawę , moje spostrzeżenia !
I to są właśnie moje przeżycia , moje przemyślenia.
PO PROSTU MOJE ŻYCIE !
Ta relacja niczym nie miała się różnić od relacji innych forumowiczów - zdjęcia , opisy , osobiste spostrzeżenia. I tyle.
Jednak ja miałam większe wyzwanie, bo zdjęcia z małego miasteczka z Buku to nie to samo , co widoki choćby z Grecji czy Włoch, a baseny to nie piękne plaże.
Jak już wcześniej pisałam - co roku jeździmy prawie na miesiąc na termale, gdy inni zwiedzają świat. Chciałam moją wiedzą się podzielić. Proste.
Moj pierwszy wyjazd do Buku z pewnych powodów był koszmarny i właśnie to mnie zainspirowało, aby inni mieli łatwiej. Wyszło jak wyszło.
Bardzo pożałowałam , że zaczęłam pisać na forum.
Zdjęcia , które dałam są już ostatnie z mojego albumu. Już pół roku temu chciałam ładnie podsumowując zakończyć moją relację. Szkoda , że mi się nie udało ani wtedy , ani teraz.
Kotek - 2015-03-16, 10:55
Becia, nie wdawaj się w żadne dyskusje, rób swoje i niczym się nie przejmuj, jak będziesz chciała skończyć to skończysz, ale tylko dlatego, że to już koniec. Są tacy co czytają z ciekawością i są wdzięczni za relacje. Pisz dla nas.
Beta - 2015-03-16, 12:11
Danusiu , na Tobie to się nigdy nie zawiodłam
Dziękuję Ci za to ( jeden z tych buziaczków jest też dla prof-osa )
ZEUS - 2015-03-16, 12:13
BiG Team napisał/a: | Przykrości autorce nie sprawia inne zdanie, ale idiotyczne wpisy, które nic nie wnoszą do tematu, a tylko wkurzają. Poczytaj swoje wypociny ze zrozumieniem, a będziesz wiedział |
- podzielam...
klaudynka napisał/a: | Wiedziałem kiedy się wycofać KARPACZ ATAKUJE!!! |
-nie jestem z Karpacza...
ponadto:
- nigdy nie byłem w Buku,
- nie znam osobiście nikogo z CT,
ale, chętnie czytam relacje - do zamieszczania których każdy (Ty również) ma prawo, nawet jeżeli są w moim odczuciu subiektywne...
- Klaudynka jak będziesz chciała to również załóż temat i relacjonuj... chętnie poczytam i zapewniam, że nawet jeżeli nie będę w pełni zgadzał się z tym co napisałaś to powstrzymam się od złośliwości...
Beta - 2015-03-16, 12:19
Ten Klaudynka , to jakiś facet, co się ukrywa pod damskim pseudonimem
krzysieks - 2015-03-16, 12:19
ZEUS napisał/a: | BiG Team napisał/a: | Przykrości autorce nie sprawia inne zdanie, ale idiotyczne wpisy, które nic nie wnoszą do tematu, a tylko wkurzają. Poczytaj swoje wypociny ze zrozumieniem, a będziesz wiedział |
- podzielam...
klaudynka napisał/a: | Wiedziałem kiedy się wycofać KARPACZ ATAKUJE!!! |
-nie jestem z Karpacza...
ponadto:
- nigdy nie byłem w Buku,
- nie znam osobiście nikogo z CT,
ale, chętnie czytam relacje - do zamieszczania których każdy (Ty również) ma prawo, nawet jeżeli są w moim odczuciu subiektywne...
- Klaudynka jak będziesz chciała to również załóż temat i relacjonuj... chętnie poczytam i zapewniam, że nawet jeżeli nie będę w pełni zgadzał się z tym co napisałaś to powstrzymam się od złośliwości... |
Ψ
ZEUS - 2015-03-16, 12:47
Beta napisał/a: | Ten Klaudynka , to jakiś facet, co się ukrywa pod damskim pseudonimem
|
coś tam wcześniej wyjaśniało , że to ON , może się wstydzi swojej płci albo jeszcze się nie zdecydował/a do czego mu/jej bliżej...
- nic w tym wstydliwego - samo życie
wbobowski - 2015-03-16, 12:52
Zaraz się dowiem, że temat zbacza w kierunku gender, że kościół tego nie toleruje itd. itp.
Ludzie dajcie sobie spokój... słonko świeci... do kamperów... i jedni na termy inni na plaże... a ja chętnie do lasu, gdzie ludzi nie ma.
Beta - 2015-03-16, 13:26
Jeszcze trochę , a kolejny test term (na własnej skórze ) będzie w Solcu -Zdroju
Na tę okazję zrobiłam po raz pierwszy sama nalewkę pomarańczówkę. Już od jakiegoś czasu się przegryza . Przepis na nią oczywiście sama stworzyłam
Krzysiu dzięki i do zobaczenia
krzysieks - 2015-03-16, 14:03
Ciężko porównać Solec Zdrój do Buku. Ale jestem pewien że wody lecznicze lepsze są w Solcu. I jeszcze jedno . Wszystko na to wskazuje,że od wiosny w Solcu będzie przygotowany dla camperów parking z przyłączem elektrycznym , wodą i możliwością opróżnienia kota.
zbyszekwoj - 2015-03-16, 14:44
Ale Klaudunka to ładny nick. Na ten przykład Basia ma nick Zbyszek i nie ma problemu bo ciekawie pisze
Bronek - 2015-03-16, 15:05
samotny wilk - 2015-03-16, 15:10
Sorry, ale to już gruba przesada. Kiedy nie otworzę CT, to widzę tylko 1 temat: termy w Buku. Aktualnie leci już 32 strona tego tematu. Ile jeszcze ?
Już każda niecka, każdy basen, każdy kamień został tam opisany. Czuję przesyt. Dlatego nigdy tam nie pojadę.
Jest tyle innych, ciekawych tematów. Zmęczony.
BiG Team - 2015-03-16, 15:21
samotny wilk napisał/a: | Jest tyle innych, ciekawych tematów. Zmęczony |
to je czytaj, a nie przyczepiłeś się do jednego i masz pretensje. Polecam temat budowy Milki
BiG Team - 2015-03-16, 15:22
krzysieks napisał/a: | Ciężko porównać Solec Zdrój do Buku. Ale jestem pewien że wody lecznicze lepsze są w Solcu. I jeszcze jedno . Wszystko na to wskazuje,że od wiosny w Solcu będzie przygotowany dla camperów parking z przyłączem elektrycznym , wodą i możliwością opróżnienia kota. |
Krzysiu, przyjedziemy i sprawdzimy, jak przypasują
, to się nas nie pozbędziecie
krzysieks - 2015-03-16, 16:44
Mam propozycję. Nie zaśmiecajmy Beacie rozpoczętego wątku.
A do czepialskich i znudzonych tematem ( mam nadzieję że się nie obrazicie) po prostu ignorujcie temat i tyle.. .Pozdrawiam Krzysiek
ZEUS - 2015-03-16, 17:44
samotny wilk napisał/a: | Sorry, ale to już gruba przesada. Kiedy nie otworzę CT, to widzę tylko 1 temat: termy w Buku.... ....... Jest tyle innych, ciekawych tematów... |
z ochotą (i przyjemnością ) śledzę Twoją aktualną relację z Madery i nawet jak objętość tematu osiągnie 32 strony to nie napiszę, że to gruba przesada , co najwyżej kliknę "ignoruj" ...
nie wiem skąd bierze się taka niechęć? być może istnieją jakieś animozje a jeżeli tak to chyba niekoniecznie trzeba to okazywać publicznie...
Beta - 2015-03-16, 17:49
No cóż..... nie ma na forum bardziej zaśmieconej relacji ,niż moja
Mi samej obrzydł temat Buku i obrzydło mi pisanie na forum
ZEUS - 2015-03-16, 17:59
zatem do zobaczenia w..... Buku
WODNIK - 2015-03-16, 20:12
cytat;
A do czepialskich i znudzonych tematem ( mam nadzieję że się nie obrazicie) po prostu ignorujcie temat i tyle..
No chyba żartujesz Krzysiu.
krzysieks - 2015-03-17, 14:34
Beatka nie daj się prosić i skończ to co zaczęłaś.Zapewniam Cię ,że wiele osób oczekuje na dalszą Twoją relację. Ja na zachętę stawiam Ci piwo .
wbobowski - 2015-03-17, 15:52
Beatka nie da się prosić... będzie pisać dalej.
Beatko a krytykantów ol..., no nie... lepiej będzie... ignoruj
Beta - 2015-03-17, 16:59
krzysieks napisał/a: | Beatka nie daj się prosić i skończ to co zaczęłaś.Zapewniam Cię ,że wiele osób oczekuje na dalszą Twoją relację. Ja na zachętę stawiam Ci piwo . |
Beta - 2015-03-17, 17:00
wbobowski napisał/a: | Beatka nie da się prosić... będzie pisać dalej.
Beatko a krytykantów ol..., no nie... lepiej będzie... ignoruj |
Wojciechu - 2015-03-17, 17:12
Oooo - "Beta" wróciłaś - jak miło
Beta - 2015-03-17, 17:14
prof-os napisał/a: | Oooo - "Beta" wróciłaś - jak miło |
andreas p - 2015-03-17, 19:52
WODNIK - 2015-03-17, 20:36
prof-os napisał/a: | Oooo - "Beta" wróciłaś - jak miło |
Szkoda że z trolem
BiG Team - 2015-03-18, 14:47
Jasiu, stawiam piwko za śledzenie tematu ze zrozumieniem
MILUŚ - 2015-03-18, 15:03
samotny wilk napisał/a: | ............ Kiedy nie otworzę CT, to widzę tylko 1 temat: termy w Buku. Aktualnie leci już 32 strona tego tematu. Ile jeszcze ?
Już każda niecka, każdy basen, każdy kamień został tam opisany. Czuję przesyt. Dlatego nigdy tam nie pojadę.
Jest tyle innych, ciekawych tematów. Zmęczony. |
Nie przejmuj się ..............ja też dotarłem do drugiej strony Twojej relacji z Bieszczad i ......dałem sobie spokój Teraz uważaj żebyś nie zniechęcił innych do wyjazdu na......Maderę .
Beta..........tak trzymaj
ZEUS - 2015-03-18, 15:14
MILUŚ napisał/a: | samotny wilk napisał/a: | ............ Kiedy nie otworzę CT, to widzę tylko 1 temat: termy w Buku. Aktualnie leci już 32 strona tego tematu. Ile jeszcze ?
Jest tyle innych, ciekawych tematów. Zmęczony. |
..............ja też dotarłem do drugiej strony Twojej relacji z Bieszczad i ......dałem sobie spokój ........ |
z tą różnicą, że Ty uczyniłeś to dyskretnie a samotny wilk niepotrzebnie publicznie zaatakował
Brat - 2015-03-18, 16:42
A my jesienią pojedziemy do BUKU !
Chociażby po to, by spotkać tam Betę ...
Pal licho zdrowie ...
BiG Team - 2015-03-18, 16:45
Jesienne moczenie w Buku mamy w planach. Damy znać na forum, żeby jakąś fajną ekipę zmontować
BiG Team - 2015-03-18, 16:48
Brat napisał/a: | Pal licho zdrowie ... |
Tak trzymać
WODNIK - 2015-03-18, 22:27
BiG Team napisał/a: | Jasiu, stawiam piwko za śledzenie tematu ze zrozumieniem |
Grzesiu czy to piwko można wymienić na butelkę dobrego wina?. Oczywiście, wypijemy ją wspólnie w Buku.
Dla Beatki
Pozdrawiam
BiG Team - 2015-03-18, 23:21
Jasiu będzie i piwko i winko i palinka, no i tańce bo to już Bukowa tradycja
BiG Team - 2015-09-26, 22:53
Dlaczego termy, dlaczego w Buku - ponieważ wiemy... znowu jedziemy
MILUŚ - 2015-09-27, 00:04
BiG Team napisał/a: | Dlaczego termy, dlaczego w Buku - ponieważ wiemy... znowu jedziemy |
A to dlatego jak dziś Was szukaliśmy na kempingu to Was jeszcze nie było
BiG Team - 2015-09-27, 11:21
Będziemy, będziemy...już niedługo
bogdan - 2015-09-27, 15:04
Dzisiaj wróciliśmy z Bukfurdo,byliśmy dwa tygodnie,Jurek z Essen został jeszcze na tydzień.
BiG Team - 2015-09-27, 16:14
To jest szansa, że z Jurkiem się spotkamy
Endi - 2015-09-27, 20:24
BiG Team napisał/a: | To jest szansa, że z Jurkiem się spotkamy |
Stoi po prawej stronie za recepcją
Andi at też jest co łykend
bogdan - 2015-09-27, 21:51
W Bukfurdo, polecam wspaniałe kaczki pieczone i niedrogie, dowożone przez restauratorów.
BiG Team - 2015-09-27, 21:54
Ciekawe ,czy ktoś z CT jeszcze będzie w Buku w tym terminie co my . Październik idealny jest na moczenie się w termach . a Buk jest coraz bardziej popularny wśród "naszych"
BiG Team - 2015-09-27, 21:57
bogdan napisał/a: | W Bukfurdo, polecam wspaniałe kaczki pieczone i niedrogie, dowożone przez restauratorów. |
Kolejna atrakcja w Buku
MILUŚ - 2015-09-27, 22:23
BiG Team napisał/a: | Ciekawe ,czy ktoś z CT jeszcze będzie w Buku w tym terminie co my |
To znaczy w jakim ?
BiG Team - 2015-09-27, 22:26
Będziemy od 2.10 dziesięć dni
Endi - 2015-09-27, 23:12
BiG Team napisał/a: | bogdan napisał/a: | W Bukfurdo, polecam wspaniałe kaczki pieczone i niedrogie... |
Kolejna atrakcja w Buku |
Całkiem w Buk to nie wychodzi, jakieś 4 km na południowy wschód w wiosce Bő.
GPS 47.3674, 16.81557
Według mnie to jednak lepiej zamówić i spałaszować na miejscu
Smacznego
Beta - 2015-09-27, 23:31
W Buku są restauracje serwujące bardzo dobre kaczki. Wiemy gdzie
Endi - 2015-09-28, 00:45
Beta napisał/a: | W Buku są restauracje serwujące bardzo dobre kaczki. Wiemy gdzie |
Tak masz rację są, ale po kilku próbach stwierdziliśmy, że ta w Bő jest nieco lepsza
bogdan - 2015-09-28, 06:35
Endi napisał/a: | BiG Team napisał/a: | bogdan napisał/a: | W Bukfurdo, polecam wspaniałe kaczki pieczone i niedrogie... |
Kolejna atrakcja w Buku |
Całkiem w Buk to nie wychodzi, jakieś 4 km na południowy wschód w wiosce Bő.
GPS 47.3674, 16.81557
Smacznego |
Andrzejku, ta na czarnej tacy była zamówiona w Buku ważyła 3 kg dowóz gratis.
Endi - 2015-09-28, 07:44
bogdan napisał/a: | Andrzejku, ta na czarnej tacy była zamówiona w Buku ważyła 3 kg dowóz gratis. |
Tej nie dałeś spróbować sam ją zjadłeś ?
Brat - 2015-09-28, 11:09
bogdan napisał/a: | W Bukfurdo, polecam wspaniałe kaczki pieczone i niedrogie, dowożone przez restauratorów. | O rany ... aż ślinka mi poleciała ...
A tam na którym zdjęciu była kaczka sterowana pilotem ?
BiG Team - 2015-09-28, 12:15
Brat napisał/a: |
A tam na którym zdjęciu była kaczka sterowana pilotem ? |
jurekf - 2015-09-28, 14:53
Halo
Zapraszamy do Buk prognoza pogody na najbliższy tydzień do 23 st C
Bogus wczoraj zrobiliśmy rowerami 67 km i nie zawsze wiatr
wiał w plecy
Krystyna Jerzy
jacekiagatka - 2015-09-28, 17:49
czy wolno przebywać na kempingu z psami?
Endi - 2015-09-28, 17:53
jacekiagatka napisał/a: | czy wolno przebywać na kempingu z psami? |
Nie ma ograniczeń, możesz mieć psa i kota jednocześnie.
jacekiagatka - 2015-09-28, 17:59
dzięki za info . jedziemy w środę do Chorwacji i tak myślę żeby dobrze było wymoczyć trochę stare kości po drodze. kaczka też jest kusząca
bogdan - 2015-09-28, 19:35
Endi napisał/a: | bogdan napisał/a: | Andrzejku, ta na czarnej tacy była zamówiona w Buku ważyła 3 kg dowóz gratis. |
Tej nie dałeś spróbować sam ją zjadłeś ? |
Andrzeju, nie masz czego żałować, najlepsze kaczki pod względem smakowym i cenowym to są Bő. ,
BiG Team - 2015-09-28, 19:40
jacekiagatka napisał/a: | kaczka też jest kusząca |
Jacuś , w Buku w pakiecie masz i basen , i kaczkę
No mamy nadzieję , ze się z Wami spotkamy
bogdan - 2015-09-28, 19:46
jurekf napisał/a: | Halo
Zapraszamy do Buk prognoza pogody na najbliższy tydzień do 23 st C
Bogus wczoraj zrobiliśmy rowerami 67 km i nie zawsze wiatr
wiał w plecy
Krystyna Jerzy |
Jerzyk napisz do kiedy będziecie, to może wpadnę na kaczkę, brakuje mi tego smaku.
Pozdrawiam
jurekf - 2015-09-28, 21:11
Szombathely cel naszej wycieczki rowerowej
czasach starożytnych miejsce to stanowiło punkt na traktach handlowych. Przebiegała tędy jedna z nitek szlaku bursztynowego. Czynnik ten zadecydował o założeniu w czasach cesarza Klaudiusza osiedla pod nazwą Colonia Claudia Savaria. W 107 r. stało się ono stolicą świeżo powołanej prowincji Panonia Górna. W 456 r. Savaria padła ofiarą trzęsienia ziemi. Przypuszczalnie od XI w. miasto podporządkowane było biskupstwu Győr. Reforma administracji kościelnej wyniosła w 1777 r. do rangi stolicy nowo utworzonego biskupstwa. W II połowie XIX w. miasto zostało ważnym węzłem kolejowym, w zbiegały się linie z Wiednia do Zagrzebia i z Budapesztu do Grazu. Miasto poniosło duże zniszczenia podczas II wojny światowej (bombardowania 4 marca 1945). Pod gruzami znalazła się większa część tkanki urbanistycznej (w tym barokowe zabytki).
W mieście urodził się św. Marcin z Tours. Zabytki świątynia Izydy.
My zostajemy do 8 października a może kaczuszki wysłać szybką paczką
jurek - 2015-09-29, 09:10
Halo
Damiano87 - 2015-09-29, 09:14
Mogłeś wrzucić poobracane na zmianę - raz w lewo, raz w prawo - wówczas byłoby dobre ćwiczenie na szyję
bogdan - 2015-09-29, 10:17
Jerzy, zdjęcia są ładne, tylko dlaczego trzeba na leżąco oglądać, kiedy zaczniesz robić normalnie.
Pozdrawiamy
andi at - 2015-09-29, 20:00
Jurek jak wklejał zdjęcia to miał obrócony komputer i tak samo oglądaj Bogdan
To co jedziemy na te kaczki bo już odlatują .Może załapiemy się na ostatki
A były pychotka
bogdan - 2015-09-30, 10:35
andi at napisał/a: | Jurek jak wklejał zdjęcia to miał obrócony komputer i tak samo oglądaj Bogdan
To co jedziemy na te kaczki bo już odlatują .Może załapiemy się na ostatki
A były pychotka |
Andrzeju, bardzo się przygotowaliśmy, czekaliśmy że przyjedziecie na zapowiadany weekend, oczywiście była niespodzianka… niestety nie doczekaliśmy się, waszej wizyty ani informacji że nie przyjedziecie.
Było nam bardzo przykro.
BiG Team - 2015-09-30, 20:17
Kamper zapakowany, jutro rano czekamy na przyjazd załogi jacekiagatka i razem ruszamy do Buku. Prognozy pogody są optymistyczne, jest szansa załapać się na jesienne słoneczko
alekug - 2015-09-30, 21:00
Życzę szerokiej drogi . My w ten weekend czekamy na znajomych z camper teamu z Tucholi , przyjadą do nas na 2 dni zwiedzić Rzeszów , zjeść pysznej zupy gulaszowej z przepisu Bety , a następnie jedziemy na 3 dni w Bieszczady . Czy do Buku można jechać pod koniec Pażdziernika , gdy jest już zimno , jest dużo krytych basenów z tą wodą leczniczą ? Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa
BiG Team - 2015-09-30, 21:19
alekug napisał/a: | Czy do Buku można jechać pod koniec Pażdziernika , gdy jest już zimno , jest dużo krytych basenów z tą wodą leczniczą ? |
Jak najbardziej
Tam można przebywać niezależnie od pogody , Buk pod tym względem przebija większość termali.
Dziękujemy za miłe słowa i życzymy smacznej zupki
Endi - 2015-09-30, 21:57
BiG Team napisał/a: |
Tam można przebywać niezależnie od pogody , Buk pod tym względem przebija większość termali... |
Byłem na kilku już termalach i Hajduszo, Miszkolc i Cerkeszlo, Berek (super) ale jednak Buk jak do tej pory, jednak najlepszy. Mam stosunkowo niedaleko, dojazd dobry, woda tak nie śmierdzi i jest dla mnie, powiem "przyjazna"
I tak przy okazji ...dzięki Grzesiu za info o Buk, które jako pierwsze przeczytałem w Waszej relacji. Piwko się należy.
Bawcie się dobrze , pozdrowienia dla Beaty i załogi Jacka
A kaczki już co prawda odleciały ale łabędzie zostały
BiG Team - 2015-09-30, 22:54
Endi napisał/a: |
I tak przy okazji ...dzięki Grzesiu za info o Buk, które jako pierwsze przeczytałem w Waszej relacji. Piwko się należy.
Bawcie się dobrze , pozdrowienia dla Beaty i załogi Jacka :bukiet |
Endi wielkie dzięki
Jeżdżąc na rowerach ,w polu widzieliśmy bażanty. To może zamiast kaczek....
bogdan - 2015-10-01, 08:46
BiG Team napisał/a: | Endi napisał/a: |
Bawcie się dobrze , pozdrowienia dla Beaty i załogi Jacka :bukiet |
Endi wielkie dzięki
Jeżdżąc na rowerach ,w polu widzieliśmy bażanty. To może zamiast kaczek....
|
Grzesiu, podejrzewam że rowerem nie dasz rady dogonić bażanta.
Jednak polecam kaczki… dostarczą Wam na kemping.
Pozdrawiam Beatę, Jacka i Agatkę, sympatycznie wspominam
spotkanie u Jacka i Agatki na letniej rezydencji.
jurekf - 2015-10-01, 10:02
Czekamy na was jest ciepło a będzie jeszcze cieplej naturalnie w dzień noce chłodne
Beta - 2015-10-01, 10:35
Jacek i Agatka już są. Zabrali ze sobą dwa pieski ( do polowania na bażanty ).
Właśnie startujemy i pozdrawiamy
Damiano87 - 2015-10-01, 11:28
Szerokiej drogi, udanego wypoczynku i smacznych bażantów (kaczek)!
BiG Team - 2015-10-02, 18:56
Obie załogi już od rana na moczeniu. Teraz coś do kaczki lub innej zakąski
BiG Team - 2015-10-05, 19:32
Jacek i Agnieszka już w Chorwacji, my moczymy się z Krysią i Jurkiem, Elą i Piotrem. W weekend byli jeszcze nasi znajomi niekamperowcy Gosia i Władek. Wszyscy przyjechali do Buku bo...każdemu te wody pomogły. Spotkaliśmy się tu nie po raz pierwszy i pewnie nie ostatni. W następny weekend oczekujemy na przyjazd znajomej załogi z Jeleniej Góry. Pogodę mamy super, w dzień 22-23 stopnie w cieniu i słoneczko, w nocy od 10 do 15 stopni
jurek - 2015-10-06, 09:32
Luzmannsburg miejscowość położona na pograniczu Austrii i Węgier droga rowerowa obok drogi prowadzi do Zsira a później na baseny w Austri .Na pograniczu jest przystań dla rowerzystów gdzie podają piwko z kija i dalej do Buk całość około 35 km.
jurek - 2015-10-06, 09:37
Parę fotek
jurek - 2015-10-06, 09:42
Luzmannsburg miejscowość położona na pograniczu Austrii i Węgier droga rowerowa obok drogi prowadzi do Zsira a później na baseny w Austri .Na pograniczu jest przystań dla rowerzystów gdzie podają piwko z kija i dalej do Buk całość około 35 km.
jurek - 2015-10-06, 09:55
Dalej
BiG Team - 2015-10-06, 19:12
Dalej będzie o 19.30 jak się spotkamy
BiG Team - 2015-10-06, 19:16
Dzisiaj w basenach poznaliśmy Ewę z Budapesztu /dawniej Warszawiankę/ i jej męża Belę czyli po naszemu Wojtek. Ewa opowiada nam o historii Węgier, o termach i przekazuje nam wiele cennych informacji, o których w książce się nie przeczyta
oli - 2015-10-06, 22:59
Moglibyscie zdradzic dokładnejsze namiary gdzie serwują te nailepsze kaczki? .Interesowała by mnie knaipka gdzie wieczorem ewntualnie można by pójsc z przyjaciólmi popróbować kaczki i może nawet troche potańczyc prz ichniejszej muzyce .Namiary na jaką piwniczkę też był bym wdzięczny.Piszę trochę na wyrost bo to na razie marzenie .Tak trochę myśle w tym temacie ale ponoć marzenia nieraz lubią sie spełniać.A ta kaczka ?
BiG Team - 2015-10-08, 13:11
Plan napięty, czasu brakuje na wszystko. Przedwczoraj wrócili Jacek i Agnieszka z Chorwacji, wczoraj dojechał Jurbar, dzisiaj wyjechała Krysia i Jurek. Codziennie kogoś witamy lub żegnamy, więc i księgozbiór powoli się kończy. Niedługo czas wracać do domu na odpoczynek
Beta - 2015-10-12, 19:03
Wczoraj szczęśliwie wróciliśmy do domu.
Tej wyjazd był wyjątkowy. Tylu sympatycznych załóg naraz to jeszcze nie było. Maraton wieczorków powitalnych i pożegnalnych.
Dziękujemy bardzo Krysi i Jurkowi za pyszną kolację i cudowną atmosferę. Krysia - to wulkan pozytywnej energii.
Agnieszce i Jackowi za wspaniałe wycieczki rowerowe wraz z pieskami. Kto zna Jacka , to wie jak On umie bawić towarzystwo
Miło było poznać nową załogę - Jurka i jego cudowną Mamę Anastazję
Z Grażynką i Markiem byliśmy zbyt krótko , ale możemy to nadrobić już u nas , bo są z okolic Jeleniej Góry.
FORUM DZIAŁA - i o to mi właśnie chodziło
Zebrałam sporo nowych wiadomości o termach i nie tylko. Może uda mi się o tym napisać
jurekf - 2015-10-13, 17:49
Witamy z domu my dotarliśmy w niedzielę jako że wszystkie drogi prowadzą do Bük tym razem do domu wracaliśmy drogą nr.33 z dwudniowym postoju na stellplatz nad Dunajem z widokiem na ruiny zamku.
My tagże dziękujemy za mile pogaduchy i do następnego roku
bogdan - 2015-10-13, 19:25
jurekf napisał/a: | dwudniowym postoju na stellplatz nad Dunajem z widokiem na ruiny zamku. |
Witaj Jerzyk,
ten stellplatz to chyba w Wiedniu nie ma drugiej takiej rzeki w Europie, jak Dunaj. Przepływa przez 10 krajów: Niemcy, Austrię, Słowację, Węgry, Chorwację, Serbię, Bułgarię, Rumunię, Mołdawię i Ukrainę, jego dorzecze sięga nawet Polski.
Pozdrawiamy
BiG Team - 2015-10-14, 18:24
Ostatnio dostałem kilka zapytań o trasę jaką jeździmy do Buku. Jeździliśmy różnymi, ale dla nas najlepszą okazała się trasa przez Pardubice, Znojmo i Wiedeń. Po drodze można zrobić zakupy w outletach na granicy Czesko Austriackiej, są też miejsca na nocleg. Na tej trasie kupujemy tylko winietę na Austrię
jurekf - 2015-10-14, 19:34
Bogdan napisał
Witaj Jerzyk,
ten stellplatz to chyba w Wiedniu
Do Wiednia to pojedziemy razem
A tym razem byliśmy właśnie tam na stellplatz po drugiej stronie miasta
Obecnie Dürnstein stanowi jedną z największych atrakcji turystycznych Doliny Wachau. Każego roku miasto odwiedzane jest przez blisko 2 miliony turystów. Do czasów obecnych zachowały się tu średniowieczne mury obronne, które ciągną się aż do górujących nad okolicą okazałych ruin zamku. Na starym mieście znajduje się wiele niezwykle kolorowych i bogato zdobionych kamienic nad którymi góruje monumentalna pastelowo-niebieska wieża barokowej kolegiaty Wniebowzięcia Marki Bożej (dawny klasztor Augustianów).
Dolina Wachau to jeden z piękniejszych zakątków Austrii, który w 2000 roku został wpisany na Listę Światowegodziedzictwa UNESCO
izola - 2015-10-14, 19:55
jurek napisał/a: | Luzmannsburg miejscowość położona na pograniczu Austrii i Węgier droga rowerowa obok drogi prowadzi do Zsira a później na baseny w Austri .Na pograniczu jest przystań dla rowerzystów gdzie podają piwko z kija i dalej do Buk całość około 35 km. |
Jurek , ta droga jest bardzo prosta i... tam nawet pifo nie zaszkodzi?
bogdan - 2015-10-14, 21:36
jurekf napisał/a: | Dolina Wachau to jeden z piękniejszych zakątków Austrii, |
Jerzyk,
wspaniale opisałeś, ale brakuje mi tu jedynie efektu postaci fotek.
Pozdrawiam
Endi - 2015-10-15, 00:12
Beta napisał/a: | .....Zebrałam sporo nowych wiadomości o termach i nie tylko. Może uda mi się o tym napisać |
Tak rzeczywiście jest sporo nowości
We wschodniej, wydzielonej części do której możemy wejść za dodatkową opłatą, powstała extra zone, w której uwzględniają również geriatryczne problemy, znacznie starszych chłopców
Tam dopiero można poznać lecznicze właściwości, węgierskich termali
Niestety, małżeństwa w tej strefie nie są mile widziane
Zadam tylko ( choć mam ich dużo więcej ) 2 foki. Pozostałe, wymagałyby raczej szerszej akceptacji
Damiano87 - 2015-10-15, 00:16
Jeszcze nie mam geriatrycznych problemów, ale chyba tam się wybiorę
bogdan - 2015-10-15, 06:39
Endi napisał/a: | Tak rzeczywiście jest sporo nowości |
Andrzeju,
dlaczego tak długo zwlekałeś z tak ważnymi wiadomościami, dowiaduję się po wyjeździe… jak mogłem to przegapić.
Endi - 2015-10-15, 08:28
bogdan napisał/a: | .......dlaczego tak długo zwlekałeś z tak ważnymi wiadomościami, dowiaduję się po wyjeździe… jak mogłem to przegapić. |
No cóż, z Marysią byłeś
cezar62 - 2015-11-15, 12:08
[quote="Endi"] Beta napisał/a: |
Tak rzeczywiście jest sporo nowości
We wschodniej, wydzielonej części do której możemy wejść za dodatkową opłatą, powstała extra zone, w której uwzględniają również geriatryczne problemy, znacznie starszych chłopców
Tam dopiero można poznać lecznicze właściwości, węgierskich termali
Niestety, małżeństwa w tej strefie nie są mile widziane
Zadam tylko ( choć mam ich dużo więcej ) 2 foki. Pozostałe, wymagałyby raczej szerszej akceptacji |
Czasy się widać zmieniają
-do tej pory w termach można było złapać grzyba lub brodawki płaskie stóp.
Jak widzę asortyment zagrożeń znacznie się powiększył.
No ciekaw jestem co jeszcze za chwilę będzie pływać w tej wodzie
BiG Team - 2015-11-16, 18:27
cezar62 napisał/a: | No ciekaw jestem co jeszcze za chwilę będzie pływać w tej wodzie |
oczywiście my na wiosnę
Edward - 2015-11-16, 18:56
Grzesiu dopiero na wiosnę? My chcemy odwiedzić Buk jeszcze w tym miesiącu od 27.11
BiG Team - 2015-11-16, 19:03
Edziu ,my niedawno wróciliśmy z Buku . Teraz musimy trochę popracować i przygotować się do sezonu zimowego .
Może na wiosnę uda nam się spotkać
Pozdrawiamy
BiG Team - 2016-03-13, 21:19
I znowu nadejszła wiekopomna chwila na moczenie dupska w ciepłych wodach Buku Wybieramy się od 31 marca na jakieś 2 tygodnie tradycyjnie będziemy wypatrywać inne załogi
BiG Team - 2016-03-14, 14:18
Już wiemy, że będą też znajomi z Karpacza, jeszcze niekamperowi, ale nad tym pracujemy
BiG Team - 2016-03-26, 21:23
4 dni do startu
Endi - 2016-03-27, 20:51
BiG Team napisał/a: | 4 dni do startu |
Grzesiu z Betą ? czy tym razem sam jedziesz ??
BiG Team - 2016-03-27, 22:14
Jak się będzie dobrze sprawować to Beatkę zabiorę
Beta - 2016-03-28, 17:31
Byłam grzeczna...
Jadę
Skorpion - 2016-03-28, 17:34
No tak
Beta - 2016-03-29, 10:32
Kolejne załogi szykują się na wyjazd do Buku
Nie wiem , czy wcześniej przegapiłam , czy to nowość , ale będąc ostatnio na termach pojawiły się tabliczki przy każdym basenie z wodą leczniczą , że dzieciom do lat 14 wstęp wzbroniony
slawwoj - 2016-03-29, 11:24
Przy wszystkich ?
Beta - 2016-03-29, 11:57
W Buku basenów jest sporo , część to baseny rekreacyjne i te są dla wszystkich. W leczniczych nie ma dzieci i personel tego pilnuje.
Natomiast w nowodobudowanej części rekracyjnej (dodatkowo płatnej ) , z której korzystają głównie rodziny z dziećmi nawet w basenie z wodą leczniczą mogą przebywać maluchy , bo tam jest woda mieszana
Beta - 2016-03-31, 10:55
Wczoraj po obiedzie wyjechaliśmy w trasę.W Kowarach na przełęczy Okraj śniegu było nawet pół metra. Po drodze padał deszcz.
Dzisiaj o godz. 10 zakwaterowaliśmy się na kempingu. Jest piękna słoneczna pogoda, na termometrze nam wyświetla 22, 4ºC. Tutaj na Węgrzech jest już prawdziwa wiosna
Teraz kawa, później baseny.Przy okazji sprawdzimy , czy ktoś jest z Polski ( a może z CT ?)
Beta - 2016-03-31, 15:40
Na kempingu trwa remont, robią nowe stanowiska. Czasem trochę hałasują, ale specjalnie to nie przeszkadza.
BiG Team - 2016-04-01, 18:17
Na majówkę nowe stanowiska mają być gotowe. Baseny zewnętrzne rekreacyjne są w tej chwili przygotowywane do otwarcia. Może ruszą jeszcze w trakcie naszego pobytu
krzysieks - 2016-04-01, 19:05
Dziękuję Wam za odpowiedz. Miłego wypoczynku. Pozdrawiam Krzysiek.
BiG Team - 2016-04-02, 10:02
krzysieks napisał/a: | Miłego wypoczynku. Pozdrawiam Krzysiek. |
Dziękujemy bardzo. W porę wyjechaliśmy z kraju, wczoraj w Karpaczu padał śnieg, a u nas było +18
Mamy fajne towarzystwo, przyjechali nasi przyjaciele z Karpacza, mieszkają w apartamencie, ale "pracujemy nad nimi"
BiG Team - 2016-04-03, 19:20
Dzisiaj było +24, pełne słońce, teraz idziemy z resztą ekipy na zimne
Beta - 2016-04-05, 16:27
Dzisiaj mamy niezły upał, 29 w cieniu. Nawet nie chciało nam się gotować obiadu ,więc całą ekipą poszliśmy na langosa i piwo. Wieczorem idziemy do knajpki na zupę gulaszową.
Wczoraj zabraliśmy naszych znajomych na wycieczkę rowerową . Byli zachwyceni ,bo wszędzie kwitną magnolie...
Beta - 2016-04-06, 08:43
cd.
Beta - 2016-04-06, 16:13
W miasteczku jest piękne osiedle domków jednorodzinnych.Sporo ich jest wystawionych na sprzedaż. Kiedyś nawet zastanawialiśmy się ,czy może by się nie przeprowadzić tu na stałe
kimtop - 2016-04-06, 20:25
Beta napisał/a: | Kiedyś nawet zastanawialiśmy się ,czy może by się nie przeprowadzić tu na stałe
|
Beatka,po co?.Przecież u nas mają by drugie Węgry
Pozdrowionka
Beta - 2016-04-07, 09:46
I tym będziemy jeździć...
Beta - 2016-04-08, 22:41
cd.
piotr1 - 2016-04-09, 00:01
Super. Pozdrawiamy..
kimtop - 2016-04-09, 08:52
Grześki,a byliście chociaż raz w wodzie?
My chyba ruszymy 25-go
taurus53 - 2016-04-09, 10:28
a gdzie jeśli można zapytac
Beta - 2016-04-09, 10:52
piotr1 napisał/a: | Super. Pozdrawiamy.. |
Dziękujemy i również pozdrawiamy
Beta - 2016-04-09, 11:13
kimtop napisał/a: | Grześki,a byliście chociaż raz w wodzie?
|
My oczywiście ambitnie po parę godzin dziennie w wodzie .
W międzyczasie rowery ,spacery ,zakupy ,knajpki, opalanie ,biesiadowanie ,itd,itp. I tak codziennie plan napięty
W Buku występuje pewien fenomen ,bo doba tutaj jest o ok. 5 godz. za krótka
Ela i Jurek mieszkają w apartamencie niedaleko term , obiady jadają wyłącznie w knajpkach i też im na wszystko brakuje czasu
Zdjęć na termach jeszcze nie robiłam , bo musiałabym odnieść aparat do kampera, a teraz jest zimno i wieje . Znowu na basenach ukradli mi klapki ( miałam najładniejsze - nóweczki , z naciskiem na " MIAŁAM "
BiG Team - 2016-04-09, 13:45
kimtop napisał/a: |
My chyba ruszymy 25-go |
No właśnie , a gdzie
kimtop - 2016-04-09, 13:55
BiG Team napisał/a: | a gdzie
|
Zapewne tam gdzie zwykle
BiG Team - 2016-04-09, 14:49
Z Wami tam też było fajnie
Beta - 2016-04-09, 18:42
cd.
Beta - 2016-04-09, 18:46
cd.
andi at - 2016-04-10, 13:43
I jak tam znajomi ,podoba się im
BiG Team - 2016-04-10, 14:50
Tak, są zachwyceni, już załatwiają miejsca na czerwiec dla rodziny Dzisiaj dojechali kamperowcy , nasi sąsiedzi z Karpacza. Oni to już kolejny raz w Buku. Nie nudzimy się
BiG Team - 2016-04-11, 08:48
Dzisiaj robimy przerwę w moczeniu w Buku, jedziemy na termy do Sarvaru. Pogoda piękna, towarzystwo super, trunki przednie, tak można wypoczywać i leczyć się
marekoliva - 2016-04-11, 23:16
BiG Team napisał/a: | Dzisiaj robimy przerwę w moczeniu w Buku, jedziemy na termy do Sarvaru. Pogoda piękna, towarzystwo super, trunki przednie, tak można wypoczywać i leczyć się |
Oj jak Wam dobrze, zazdrościmy przeokrutnie. Miłego wypoczynku
Beta - 2016-04-11, 23:20
marekoliva napisał/a: |
Oj jak Wam dobrze, zazdrościmy przeokrutnie. Miłego wypoczynku |
Dziękujemy bardzo
Beta - 2016-04-11, 23:37
Dzisiaj , tak jak Grzesiu pisał, byliśmy cały dzień na termach w Sarvarze. Pogoda dopisała, bo było bardzo ciepło i w końcu przestało wiać. Termy super Nowy obiekt. Spora miejscowość nadająca się do zwiedzania. Następnym razem pojedziemy tam na jakieś trzy dni. Jednak na profilaktykę leczniczą zatrzymamy się dłużej w Buku. Na tamtych termach w basenach zaskakująco mało ludzi.
Tam również zakaz wstępu dla dzieci w basenach leczniczych.
Kemping połączony też z termami. Cenowo w Sarwarze troszkę drożej jak w Buku.
Beta - 2016-04-12, 16:22
Nasz pobyt dobiega końca .
Jeszcze jutro idziemy na baseny ,a w czwartek rano wyjazd. 14 dni... wystarczy
Zabawne ,że tak trudno czasem jest nam się spotkać z sąsiadami w Karpaczu ,a tu na obcej ziemi i owszem
Beta - 2016-04-12, 16:35
cd.
Beta - 2016-04-13, 20:51
Wczoraj odkryliśmy , że na kempingu pojawili się Polacy i to z CT
Kasia i Darek. Poczytali trochę w tym temacie i postanowili sprawdzić to wszystko na własnej skórze.Wieczorem już w powiększonym składzie wybraliśmy się na kolację. Po drodze zabraliśmy Gosię i Andrzeja ,którzy kamperem zakotwiczyli na parkingu przy termach. Kolejne jedzonko w knajpie i kolejne (zbędne ) kilogramy .Karmią tu ( niestety ) obłędnie.
Po tylu spotkaniach czeka nas w domu odchudzanie ( i odpoczynek )
Beta - 2016-04-13, 21:00
cd.
Beta - 2016-04-13, 21:25
Dzisiaj ostatni dzień pobytu. Mieliśmy piękną ,słoneczną pogodę . Było bardzo ciepło i nareszcie przestało wiać.
Od Eli mieliśmy informacje, że w Jeleniej Górze było tylko +1
Ostatnie kąpiele, opalanko i pogaduchy w wodzie . Na pewno wiele razy będziemy powtarzać historię opowiedzianą przez Kasię i Darka, jak z gotówką pojechali do Francji kupować kampera .
Do kraju wracali bez auta . Jechali 29 godz. , autokarem bez klimy , w czterdziestostopniowym upale. Może kiedyś, jak wybiorą się na jakiś zlot ,to sami opowiedzą tą niesamowitą przygodę
Beta - 2016-04-13, 21:38
W ogrodzie dwa kraniki z wodą leczniczą. woda wspomaga pracę jelit ,żołądka i pęcherza moczowego. W smaku jest niestety ohydna
Rulak - 2016-04-14, 22:40
Witam, SUPER RELACJA
czytam i czytam i nie mogę znaleść linku do strony kempingu na którym przebywacie?
Znalazłem tą stronę .Natomiast zastanawia mnie cennik ???
http://www.bukfurdo.hu/pl/kemping-pr/
Osoba 11 e
użytkowanie ternu 10e
A więc 2os 33e wychodzi 144 zł .Czy to aktualne ceny ??
Beta - 2016-04-14, 22:53
Rulak napisał/a: | Witam, SUPER RELACJA
czytam i czytam i nie mogę znaleść linku do strony kempingu na którym przebywacie?
Osoba 11 e
użytkowanie ternu 10e
A więc 2os 33e wychodzi 144 zł .Czy to aktualne ceny ?? |
Witam Cię i dziękuję za uznanie
Cennik aktualny. W cenie kempingu jest wejściówka na termy , która normalnie dla osób z zewnątrz kosztuje 9 € od osoby, bez możliwości dowolnego wchodzenia i wychodzenia z term .
My z kempingu wchodzimy sobie dowolnie i to bardzo sobie cenimy. Nasi przyjaciele mieszkający w apartamencie niestety musieli siedzieć tam cały dzień.
Rulak - 2016-04-19, 06:59
Beta napisał/a: | Rulak napisał/a: | Witam, SUPER RELACJA
Osoba 11 e
użytkowanie ternu 10e
Cennik aktualny. W cenie kempingu jest wejściówka na termy , która normalnie dla osób z zewnątrz kosztuje 9 € od osoby, bez możliwości dowolnego wchodzenia i wychodzenia z term .
My z kempingu wchodzimy sobie dowolnie i to bardzo sobie cenimy. Nasi przyjaciele mieszkający w apartamencie niestety musieli siedzieć tam cały dzień.
|
Dziekuje za odpowiedz ,co do relacji to tak ja pisalem bardzo pomocna
To s skoro w cenie jest wejście na termy to nie jest drogo.
BiG Team - 2016-04-19, 15:59
Rulak napisał/a: |
Dziekuje za odpowiedz ,co do relacji to tak ja pisalem bardzo pomocna
To s skoro w cenie jest wejście na termy to nie jest drogo. |
Jeśli chodzi o ceny ,to oczywiście pojęcie względne (jak to na forum, różnie to oceniają )
Jeśli jednak można zadbać o swoje zdrowie w tak sympatyczny sposób ,jak siedzenie w ciepłej wodzie z fajnym towarzystwem - to już jest bezcenne
Ci co śledzili moją relację ,to wiedzą ,że tam do Buku dociera bardzo mało Polaków
Ja jednak osiągnęłam swój cel - w basenach nigdy nie byliśmy sami
PS. Przez pomyłkę napisałam z konta Grzegorza
Beta
BiG Team - 2016-04-20, 22:49
Na kempingu frekwencja jakieś 50%, pojawia się dużo Czechów, naszych mało. Za każdym razem jak jesteśmy spotykamy stałych bywalców. Po 22.00 cisza jak makiem zasiał, jak wracaliśmy kilka razy po północy, to zdejmowaliśmy buty przed bramą
Rulak - 2016-04-22, 09:38
Beta napisał/a: | Rulak napisał/a: | Witam, SUPER RELACJA
Osoba 11 e
użytkowanie ternu 10e
|
W zeszłym roku byliśmy w Bogaczu ,bardzo mld miejsce ,a wyszczególnosci winniczki
Do Buku wybieramy się na najbliższa Majówkę ,czy tam Rez są podobne winniczki jak w Bogaczu ? A może polecacie jakieś miejsca na dobre jedzonko?
Wojtek
Beta - 2016-04-22, 11:23
W zeszłym roku byliśmy w Bogaczu ,bardzo mld miejsce ,a wyszczególnosci winniczki
Do Buku wybieramy się na najbliższa Majówkę ,czy tam Rez są podobne winniczki jak w Bogaczu ? A może polecacie jakieś miejsca na dobre jedzonko?
Wojtek |
W Buku takich klimatycznych piwniczek jak w Bogaczu , niestety nie ma ,ale w miasteczku przy głównej ulicy są winoteki z dobrym winkiem. Jest też mnóstwo knajpek,serwują tam młode wina , które zawsze zamawiamy w karafkach.
Trudno polecić szczególnie jakiś lokal,bo jedzenie wszędzie jest pyszne .Porcje są tak ogromne ,że czasem zamawiamy zestawy dla seniora lub dla dzieci .
Niedaleko term jest pizzeria "Aurora", jednak nazwa niech Was nie zwiedzie,bo pizzy już tam nie ma . Jednak wystrój , obsługa ,jedzenie - pierwsza klasa
Czesi też maja święto 1 Maja. Dwa lata temu byliśmy w Buku i był taki najazd ,że kampery na kempingu stały na trawie poza parcelami. W tym roku może będzie inaczej ,bo święto jest w niedzielę
Rulak - 2016-04-22, 12:04
Beta napisał/a: | Rulak napisał/a: |
Wojtek |
W Buku takich klimatycznych piwniczek jak w Bogaczu , niestety nie ma ,ale w miasteczku przy głównej ulicy są winoteki z dobrym winkiem. Jest też mnóstwo knajpek,serwują tam młode wina , które zawsze zamawiamy w karafkach.
Trudno polecić szczególnie jakiś lokal,bo jedzenie wszędzie jest pyszne .Porcje są tak ogromne ,że czasem zamawiamy zestawy dla seniora lub dla dzieci .
Niedaleko term jest pizzeria "Aurora", jednak nazwa niech Was nie zwiedzie,bo pizzy już tam nie ma . Jednak wystrój , obsługa ,jedzenie - pierwsza klasa
Czesi też maja święto 1 Maja. Dwa lata temu byliśmy w Buku i był taki najazd ,że kampery na kempingu stały na trawie poza parcelami. W tym roku może będzie inaczej ,bo święto jest w niedzielę |
Dziękuje za odpowiedz
My jedziemy w kilka załóg do Pragi czeskiej a z tamtąd do Buku , dzięki twojej relacj przekonałem znajomych
Beta - 2016-04-22, 12:18
Dziękuje za odpowiedz
My jedziemy w kilka załóg do Pragi czeskiej a z tamtąd do Buku , dzięki twojej relacj przekonałem znajomych |
My też mamy założenie, że w drodze do Buku zawsze będzie zwiedzanie.
Jeśli wybieracie się większą ekipą ,to super
Życzę miłych wrażeń i kto wie ,może kiedyś spotkania w Buku
Rulak - 2016-04-22, 12:28
Beta napisał/a: | Rulak napisał/a: |
Dziękuje za odpowiedz
My jedziemy w kilka załóg do Pragi czeskiej a z tamtąd do Buku , dzięki twojej relacj przekonałem znajomych |
My też mamy założenie, że w drodze do Buku zawsze będzie zwiedzanie.
Jeśli wybieracie się większą ekipą ,to super
Życzę miłych wrażeń i kto wie ,może kiedyś spotkania w Buku |
Dziękuje ,rownież pozdrawiam i może kiedyś sie spotkamy
Beta - 2016-06-05, 16:07
Właśnie miałam telefon od Kasi i Darka poznanych w Buku( z CT ),że tak im się spodobało , że za tydzień jadą tam znowu. Zamiast wyjazdu do Hiszpanii ,Kasia woli wyjazd na Węgry
Natomiast Ela i Jurek zrobili już rezerwację w apartamencie na wrzesień.
Wszyscy mamy takie samo zdanie w temacie ,że na tych termach, niezależnie od pogody - mamy najprawdziwszy wypoczynek
W dużym stopniu zawdzięczamy to temu ,że w basenach nie ma dzieci
Ponieważ temat term jest bardzo popularny ,to tylko dodam - jeśli miałabym jechać z maluchami ,to wybrałabym termy w Sarvarze ,ok.30 km od Buku. Kemping bezpośrednio z wejściem na termy. Idealne miejsce na wypoczynek dla rodzin z dziećmi
samotny wilk - 2016-06-05, 16:17
Beta napisał/a: | jeśli miałabym jechać z maluchami ,to wybrałabym termy w Sarvarze ,ok.30 km od Buku. Kemping bezpośrednio z wejściem na termy. Idealne miejsce na wypoczynek dla rodzin z dziećmi |
A możesz kliknąć link do tego Sarvaru (cennik)?
Beta - 2016-06-05, 16:29
www.termyonline.pl/termy/49,sarvar-furdo
proszę bardzo
samotny wilk - 2016-06-05, 16:42
Beta, ale szybka odpowiedź. Dzięki, robię też szybko.
Szkoda, że nie ma info i cen kempingu. Ale dobre i to.
chris_66 - 2016-06-05, 17:17
samotny wilk napisał/a: | Beta, ale szybka odpowiedź. Dzięki, robię też szybko.
Szkoda, że nie ma info i cen kempingu. Ale dobre i to.
|
ceny też znajdziesz , i to o wiele łatwiej niż miejsce u nich na kempingu, z roku na rok jest coraz gorzej w sezonie
http://www.thermalcamping.com/
samotny wilk - 2016-06-05, 17:25
chris_66, dzięki za info. Nie znoszę tłoku. W takim przypadku będę musiał ten obiekt ominąć szerokim łukiem. Może poza sezonem będzie tam luźniej? Niestety jadąc w wakacje z dzieckiem, jaki ja mam wybór? Żadnego.
Beta - 2016-06-05, 17:38
chris_66 napisał/a: | ceny też znajdziesz , i to o wiele łatwiej niż miejsce u nich na kempingu, z roku na rok jest coraz gorzej w sezonie
|
Niestety , tłok w wysokim sezonie dotyczy większości kempingów ( i nie tylko kempingów ! )
Będąc w branży turystycznej - (sorry) bardzo mnie to cieszy
My na termy jeździmy wyłącznie poza sezonem ,więc frekwencja zazwyczaj jest dość niska
andi at - 2016-06-05, 18:11
Byliśmy w Sarvar na 1 maja i miejsce się znalazło ,ale pojechaliśmy jeszcze raz 5 maja (święto w Austrii ) to po 1 godz. pani znalazła jedno wolne miejsce
Płaciliśmy około 40e (2 osoby,camper,prąd )
Hotel był pełny - pokój około 300e
Domki na campingu około 80e ( na 6 osób )
Do dzieci jest bosko
Mozna stać przed campingiem na parkingu (pani z recepcji nam tez to proponowała )
samotny wilk - 2016-06-05, 18:28
andi at,
andi at napisał/a: | Płaciliśmy około 40e (2 osoby,camper,prąd ) | co Ci powiem, to Ci powiem, ale sporo?
chris_66 - 2016-06-05, 19:47
samotny wilk napisał/a: | chris_66, dzięki za info. Nie znoszę tłoku. W takim przypadku będę musiał ten obiekt ominąć szerokim łukiem. Może poza sezonem będzie tam luźniej? Niestety jadąc w wakacje z dzieckiem, jaki ja mam wybór? Żadnego.
|
poza sezonem jest luzik , zresztą na wszystkich termalach
chris_66 - 2016-06-05, 20:24
samotny wilk napisał/a: | andi at,
andi at napisał/a: | Płaciliśmy około 40e (2 osoby,camper,prąd ) | co Ci powiem, to Ci powiem, ale sporo? |
ale warte każdego centa - czysto, zadbane, i baseny w miarę fajne
Beta - 2017-04-26, 21:43
Jeszcze tylko tydzień ciężkiej pracy , i jeśli nic się nie zmieni to pakujemy kamperka i ruszamy do Buku . Start w niedzielę 07.05 .
Tradycyjnie posiedzimy tam dwa tygodnie
majmarek - 2017-04-27, 20:45
PKP
a czy?
Właśnie miałam telefon od Kasi i Darka poznanych w Buku( z CT ),że tak im się spodobało , że za tydzień jadą tam znowu. Zamiast wyjazdu do Hiszpanii ,Kasia woli wyjazd na Węgry
Natomiast Ela i Jurek zrobili już rezerwację w apartamencie na wrzesień.
Wszyscy mamy takie samo zdanie w temacie ,że na tych termach, niezależnie od pogody - mamy najprawdziwszy wypoczynek
Litości - co mam zrobić żeby dowiedzieć się czegoś konkretnego oBuku? temat wlecze się od 2014r. tekstami jw.A co jest aktualnie?
Bez urazy i obrazy!
pozdrawiam
mm
Beta - 2017-04-27, 22:46
Majmarek , a co konkretnie Cię interesuje ?
Aktualnie ,co jest - to nie wiem ,bo siedzę jeszcze w Karpaczu
Za tydzień jadę ,to sprawdzę
majmarek - 2017-04-27, 23:08
beta
jesteś doświadczona podróżniczka postaw sie na miejscu kogoś kto chce pojechać do BUK to jakich informacji będzie oczekiwał? - takich info myślę oczekują Ci którzy zaglądają w poszczególne tematy!
Osobiste odczucia pięknie opisanę są nie pozbawione uroku i czaru ale to mamy na co dzień w serialach - bez urazy!
1- podstawowa rzecz to;gdzie zaparkować odpłatnie [mile widziane ceny ] lub za free - jak kto woli.
To tylko przykład a potem itd itd to co potrzebuje camperowiec i podróżnik!
Pozdrawiam serdecznie
mm
Beta - 2017-04-28, 11:30
Do wczoraj w Buku były dwie zaprzyjaźnione załogi. Pogodę mieli całkiem ładną. Jednak dzisiaj w nocy Andrzej wracał do Karpacza już w śniegu. Z Buku wyjechali w samą porę ,bo Czesi też mają święto , więc na termy jest totalny najazd.
Kiedyś byliśmy na kempingu w Buku właśnie na majówkę, to był koszmar. Osobiście odradzam ten termin
Beta - 2017-05-08, 15:08
Telenoweli ciąg dalszy...
W Buku słońce ,trochę chmur, 23°C. Mocno wieje.
Sporo parceli dzisiaj się zwolniło. W basenach frekwencja średnia.
Cena z prądem dla 2 os. - 36 €
Edward - 2017-05-08, 18:40
Wtajcie kochani,a gdybym jutro po południu dojechał do Buku to znajdzie się dla mnie miejsce w basenach i na kampie? Wracamy z Montenegro przez Chorwację,jutro chcemy już bliżej domu.
Beta - 2017-05-08, 18:45
Miło będzie się z Wami spotkać
Miejsca są. My stoimy niedaleko recepcji. Będziemy czekać . Do zobaczenia
stander - 2017-05-08, 21:16
Beta napisał/a: | Sporo parceli dzisiaj się zwolniło. W basenach frekwencja średnia.
Cena z prądem dla 2 os. - 36 € |
Wczoraj wróciliśmy z małego objazdu po węgierskich termach Miszkolc-,Hajduszoboszlo,-Gyula,-Cserkeszolo i dwa ostatnie dni majówki w Buku.Piszesz że cena za dwie osoby z prądem to 36 E.To jest zgodne z cennikiem .Mnie Pani miła policzyła za dwa dni 73,80 E dokładnie przeliczając z waluty węgierskiej po uwzględnieniu 10% zniszki z tyt posiadanej kartyACSI.Poprosiłem o wytłumaczenie tej zawiłości matematycznej i Pani rozpoczęła tłumaczenie ,że opłata klimatyczna,zę przelicznik że przecięz mam na karcie meldunkowej wpisaną kartę ACSI .Niestety na rachunku nie potrafiła tego pokazać.Podziękowałem sugerując że jej zachowanie może zniechęcić innych do tego miejsca ,i nie chodzi o kilka euro ale o zasady.Jak jest cennik w danej walucie to rachunek w tej samej a karta rabatowa wyszczególniona.Maślane oczęta i zakłopotana mina na porzegnanie i w drogę
Przy rozliczeniu zwracajcie na to uwagę NIe jesteśmy gorszymi klientami od innych nacji .A na marginesie Z odwiedzonych termali Buk choć najdroższy chyba najlepiej zorganizowany.Bez urazy dla myślących inaczej to moje osobiste zdanie .Pozdrawiam
Beta - 2017-05-08, 21:42
Stander dzięki za info
Zapomniałam napisać, że na granicy austriackiej jest kontrola. Sprawdzali dokumenty i auto w środku. Również po raz pierwszy widzieliśmy policję z radarem12 km.od Buku.
stander - 2017-05-08, 23:13
Beta napisał/a: | Zapomniałam napisać, że na granicy austriackiej jest kontrola. Sprawdzali dokumenty i auto w środku. Również po raz pierwszy widzieliśmy policję z radarem12 km.od Buku. |
Ja z Buku wracałem przez Bratysławę ,Brno ,Ostrawę .Jest już oddana w całości M86 Szombatheli -Gyor
z Buku do tej trasy jest tylko 13 km a potem już tylko dwupasmowe w moim przypadku do Gliwic.NIestety ta przyjemność to koszt winiet Czechy Słowacja,Węgry.No i przeciąg w zbiorniku Tym razem była taka konieczność .Polecam
BiG Team - 2017-05-09, 13:11
Dzięki za info o trasie. Czesi jeszcze remontują autostradę w okolicach Brna. My z Buku jedziemy jeszcze do Heviz i Budapesztu
eeik - 2017-05-09, 17:25
Ależ Wam dobrze )
Ja też bym chciała do Heviz.
Andrzej 73 - 2017-05-09, 18:17
eeik napisał/a: | Ależ Wam dobrze )
Ja też bym chciała do Heviz. |
Teraz kiedy macie nowego kamperka , to nie stoi nic na przeszkodzie.
W każdej chwili
slawwoj - 2017-05-09, 18:37
Poprzednim też dało się podróżować
eeik - 2017-05-09, 18:40
No i oboje macie rację ))
Ale zawsze kiedy chcieliśmy jechać do Heviz jakoś dziwnie znaleźliśmy się w Bogacsu
Ale ciągle mam nadzieję na Heviz .
BiG Team - 2017-05-10, 09:51
Wczoraj przyjechała Irena z Edwardem i już mamy super towarzystwo w basenach i nie tylko...dzieje się
BiG Team - 2017-05-11, 12:22
W Buku +22 i piękne słoneczko. Moczymy się dalej
BiG Team - 2017-05-12, 12:44
Dzisiaj +24. Irenka z Edziem pojechali do domu , a my moczymy się jeszcze tydzień. Na kampingu 70% obłozenia, w basenach luzik. Oby pogoda się utrzymała
BiG Team - 2017-05-13, 12:48
Wczoraj po południu mieliśmy burze z ulewami, a dzisiaj znowu piękne słońce i +24. Prognozy są takie sobie, ale na szczęście się nie sprawdzają
Beta - 2017-05-14, 21:51
Na kempingu z Polski oczywiście jesteśmy sami. Niewiele załóg z CT tu dociera. Większość okupuje inne rejony Węgier. I trudno. Pewnie nasze wątroby się cieszą.
Dobrze ,że chociaż Irenka z Edziem wpadli tu na parę dni, to było z kim pogadać i wyjść do knajpki.
Na szczęście pogoda nam dopisuje, bo prognozy były kiepskie - słońce mieliśmy zobaczyć dopiero w środę. Wczoraj było ciepło a dzisiaj mieliśmy upał. Jedynie wieczorem się zachmurzyło i popadało. Zobaczymy jak będzie jutro
BiG Team - 2017-05-18, 14:38
Dzisiaj niespodzianka, ktoś zagaduje mnie na basenach po Polsku. Odwracam się , patrzę, a to kolega z Karpacza, z którym nie widzieliśmy się ze 25 lat. Już mamy doskonałe towarzystwo do pogaduszek w basenach i po... Pogoda nadal super, na kempingu ok. 60%obsady Niemcy , Austriacy i dużo Czechów, nas 2 załogi z Polski. W basenach luzik. Piwo zimne, winko znakomite, langosz smaczny - urlopujemy dalej
Andrzej 73 - 2017-05-20, 23:59
Grzesiek , jaką przewidują pogodę na najbliższy tydzień.
Zastanawiamy się czy ruszyć do Buku czy do Hajduszoboszlo.
Ważna jest pogoda. Bo coś w tym roku słabo z tą pogodą na Węgrzech.
Pozdrowionka dla Was
BiG Team - 2017-05-21, 21:59
Andrzeju, właśnie wróciliśmy z Buku. Prognozy mają się nijak do rzeczywistej pogody. Dla nas prognozy były kiepskie, a my mieliśmy pogodę jak z marzenie, tak że trudno cokolwiek przewidzieć. Przykro nam, że nie możemy nic konkretnego podpowiedzieć. Serdecznie pozdrawiamy
BiG Team - 2017-10-12, 19:14
Czy to się komuś podoba czy nie, w sobotę ruszamy do Buku
izola - 2017-10-12, 19:19
...mentalnie ruszam z wami a fizycznie wczesną wiosną
BiG Team - 2017-10-12, 20:16
wiosną też się wybieramy
izola - 2017-10-12, 20:30
wiosna na Węgrzech to jest piękny czas , ich klimat ma coś niepowtarzalnego...
maga - 2017-10-12, 21:29
BiG Team napisał/a: | Czy to się komuś podoba czy nie, w sobotę ruszamy do Buku |
Grzesiu,coś późno w tym roku
BiG Team - 2017-10-12, 23:35
E nie, październik standardowo Buk, a w listopadzie jeszcze coś cieplejszego. W zeszłym roku był Dubaj, a w tym jeszcze nie mam pomysła
stander - 2017-10-15, 09:11
Witam
Wybieramy się od środy na cztery dni odreagować w ciepłych wodach Buku .Prośba do tych którzy już tam są info o pogodzie i zaludnieniu
Pozdro
BiG Team - 2017-10-15, 19:37
Kemping zapełniony w 80%, Niemcy, Austriacy, dużo Czechów i my jedna załoga z CT. Pogoda super, w dzień +25 i pełne słońce, w nocy ok. +10. Prognozy na cały tydzień podobne. Kemping mocno zacieniony przez drzewa, my stoimy na placu satelitarno-żwirowym (jest mało drzew i można się wygrzać na słoneczku, od recepcji prosto i przez mostek). Do zobaczenia
maga - 2017-10-15, 20:28
Piękną pogodę macie,jak na tę porę roku,jest czego pozazdrościć
Dużo słoneczka Wam życzymy i dobrego wypoczynku
P.S. Fotorelacje mile widziane,będziemy wypoczywać z Wami
BiG Team - 2017-10-15, 21:04
maga napisał/a: | P.S. Fotorelacje mile widziane,będziemy wypoczywać z Wami |
co tam fotorelacje, wpadnijcie zobaczyć na żywo
maga napisał/a: | Piękną pogodę macie,jak na tę porę roku,jest czego pozazdrościć
Dużo słoneczka Wam życzymy i dobrego wypoczynku |
Dziękujemy, jakoś tak w Buku mamy, że i w marcu bywało ponad 20 stopni
stander - 2017-10-15, 22:33
BiG Team napisał/a: | od recepcji prosto i przez mostek) |
Zawsze tam stajemy w pierwszym rzędzie przy kanale,
Do miłego
BiG Team - 2017-10-16, 13:31
Dzisiaj tylko +24,5 kąpanie, opalanie, zimne piwo, dobre wino
Kotek - 2017-10-16, 13:46
A w Warszawie w tej chwili +22 st.
Pozdrawiam.
BiG Team - 2017-10-16, 14:46
Cieszymy się, że i w kraju ładnie.
Pozdrawiamy
BiG Team - 2017-10-17, 19:17
Dzisiaj niespodzianka, dojechała do nas Kasia z Darkiem. Już są 2 załogi z CT
maga - 2017-10-20, 12:57
Grzesiu,co Wy tam porabiacie
-nie słychać waszego pluskania
Nie wspomnę o "bukowej kaczce" i dobrym winie,prosimy o kilka
BiG Team - 2017-10-20, 15:04
Maćku, brak czasu. Jest nas już kilka załóg i nie mamy czasu nawet na sen
Kaczki palce lizać, winko znakomite, a towarzystwo jeszcze lepsze
stander - 2017-10-22, 21:06
Już w domku krótko ale zawsze coś .
Dzięki za mile spędzony czas dla nowo poznanych sympatycznych forumowiczów i forumowiczek
Do miłego spotkania w ciepłej wodzie
BiG Team - 2017-10-22, 22:16
My też już u siebie. Odkryliśmy nową trasę ,najlepszą ze wszystkich.
Miło nam było Was poznać. Mamy nadzieję na kolejne spotkanie w Buku albo w Karpaczu
Serdecznie pozdrawiamy .
Beata i Grześ
maga - 2017-10-23, 18:05
BiG Team napisał/a: | ...Odkryliśmy nową trasę ,najlepszą ze wszystkich... |
Grzesiu,pochwal się,może i my wkrótce skorzystamy
BiG Team - 2017-10-23, 19:36
Maćku, przez Brno i Wiedeń. Jest już kawał nowej autostrady w Czechach i Austrii. Jedzie się super
MILUŚ - 2017-10-23, 19:54
BiG Team napisał/a: | Maćku, przez Brno i Wiedeń. Jest już kawał nowej autostrady w Czechach i Austrii. Jedzie się super |
Znaczy się coś austriacy dorobili na drodze Mikulov - Wiedeń ? Czesi też od Brna coś budują ?
maga - 2017-10-23, 20:03
Dzięki Grzesiu,spróbujemy w przyszłym roku
BiG Team - 2017-10-24, 10:52
I Austriacy i Czesi budują. Droga fajna bo mimo autostrady są ładne widoki
|
|