Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Kamperowe assistance w PZU

janusz - 2014-07-23, 08:09
Temat postu: Kamperowe assistance w PZU
Było o wożeniu kampera przez ADAC
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
To może o PZU też trochę.
Ostatnio chciałem kampera przetransportować do serwisu. PZU likwiduje szkodę a auto nie ma dowodu rejestracyjnego głównie z powodu tego, że nie ma lamp z tyłu.
Poprosiłem PZU o podstawienie lawety z assistance mojego albo sprawcy. Pan przez telefon zebrał informacje, kto, co, komu, gdzie, nr sprawy w PZU i kazał poczekać na ustalenia. Po jakimś czasie zadzwonił i odpowiedział "NIE" bo to kamper. Mówię, że to do 3,5t a odpowiedź:
Z assistance należy się tylko osobowym, kamper NIE. Jak zapłacę za usługę to przyślą lawetę.
O!
To tak w formie ostrzeżenia, że mając assistance PZU w razie czego nie macie opieki i telefonu do przyjaciela. :haha: :haha: :haha:

Kotek - 2014-07-23, 08:34

:zastrzelic
Bronek - 2014-07-23, 09:07

http://pzu-oc.com.pl/kier...oim-assistance/

a tu się chwala pod tytułem PZU Czy to prawda ??
Powinni zapewnic . Wysłał bym im rachunek ??
Dla samej satysfakcji i mieszania.
Nic nie ma o wyłączeniu z kampera , jest tylko przyczepa i sam cieżarowy . Brak zapisu nie zwalnia z odpowiedzialności . |
Tym bardziej ,że składke wzięli ..
UOiKiK
http://www.pzu.pl/produkty/pzu-auto-pomoc

w ogólnych warunkach nie doczytałem wyłaczenia kamperów.

janusz - 2014-07-23, 09:29

W moim wypadku "wypadku" z likwidacją szkody nie ma problemu bo rachunek za transport wlicza się w koszt likwidacji szkody.
Bardziej chodzi mi o to, że w innych okolicznościach, jesteśmy przekonani, że przyjdą (przyjadą) z pomocą a tu kicha.

OldPiernik - 2014-07-23, 09:31

A czym różni się kamper od np. dostawczaka przy tej samej masie z chłodnią na plecach?
Bronek - 2014-07-23, 09:34

Kamper to samochód specjalny . I takiej nazwy nie ma jako podlegający ... i jako wyłączony . NIE ISTNIEJE !!!!

Ale jeżeli w skład skladki wchodzi assistance , to znaczy ,że musi obowiazywać.

janusz - 2014-07-23, 09:34

OldPiernik,
Nie wiem ale odpowiedź była "tylko osobowe".
Może tak mają, że jak ubezpieczone jest ciężarowe auto "to wożą tylko ciężarowe, żadnych specjalnych". Trudno mi powiedzieć.
Może na specjalny trzeba jakieś dodatkowe assistance.

OldPiernik - 2014-07-23, 09:49

To ciekawe, bo mojemu siostrzencowi zepsuł się kamper w tamtym tygodniu koło Łodzi i nie miał problemów z holowaniem przez ubezpieczyciela. Dowiem się gdzie miał ubezpieczenie. A na razie idę na plaźę bo jestem w Chłapowie na kampingu :-D
eMWu - 2014-07-23, 15:06

Dobrze ze Goather nie ma takich problemów. Przysłali duzą lawete jak sie stacyjka raczyła zepsuc w zeszłym miesiącu.
CAPOMAN - 2014-07-24, 21:19

Panowie- ja również chciałem wykupić ubezpieczenie assistance w PZU w związku z moim wyjazdem do Chorwacji i co... i kupa. Pani stwierdziła, że nie można-nie dla takiego pojazdu tzn. specjalnego.
Wojciechu - 2014-07-24, 22:24

Nie korzystałem z usługi ale mam wykupione assistance w PZM-ot. Bez problemu wszelkie formalności, po tygodniu dosyłają twardą kartę członkowska z nr. Przy wyjeździe za granice mała dopłata. Mam nadzieję, że są wiarygodni
eMWu - 2014-07-25, 10:32

niestety drodzy w ujęciu rocznym
Brat - 2014-07-25, 15:39

Wątek jest o PZU ale ponieważ zwekslował ....
Tutaj http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 pisałem o swoich b. pozytywnych doświadczeniach z Gothaer za granicą.

CAPOMAN - 2014-07-25, 20:02

Gothaer

Czytałem trochę o tym ubezpieczeniu, ale nie ma tam chyba holowania do kraju...

OldPiernik - 2014-07-26, 09:35

Chodziło o tzw starter24 w Allianz.
RRycho - 2014-07-26, 09:53

Mój Agent PZU (dobry, stary znajomy...) lojalnie ostrzegł mnie że Assistance nie mam! a trzy lata temu było w pakiecie z całym ubezpieczeniem.
Więc wykupiłem w PZMOT..... mam potwierdzone mailowo od nich odpowiedzi na trudne pytania i wątpliwości więc chyba OK?

CAPOMAN - 2014-07-26, 16:13

Także chciałem ubezpieczyć się w PZ MOT, ale.... mają jeden warunek, którego nie spełniam..
Ubezpieczony pojazd nie może być zarejestrowany na więcej osób niż 7- a mój mam na 8 i ... klops...

No cóż - szukam dalej innej oferty.
ps. na podstawie regulaminu jaki maja na swojej stronie...

zbyszekwoj - 2014-07-26, 17:00

W GetinBanku na kartę tzw. paliwową assistans dają za darmo na wszystkie auta właściciela karty. Jeżeli zrobisz miesięcznie 5 płatności, karta darmowa i jeszcze do paliwa dopłacają.
zbyszekwoj - 2014-07-29, 07:44

Dodam, że ubezpieczycielem jest Link 4. Dla pewności wysłałem pismo z danymi mojego kampera dla potwierdzenia. Po otrzymaniu odpowiedzi poinformuje CT.