|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Pierwszy kamper próśba o poradę
lrjasiek - 2014-07-30, 22:52 Temat postu: Pierwszy kamper próśba o poradę Witam .Poszukuję pierwszego kamperka .Nie mam zbyt wiele wolnego czasu zatem będę wykorzystywał autko do jednego dłuższego wypadu wakacyjnego i kilku weekendowych w ciągu roku. Dlatego przynajmniej na razie nie chcę inwestować zbyt dużych pieniędzy. Usiłuję znaleźć autko dla trzech osób. Trafiłem dwie propozycje:
http://www.s-camp.pl/podglad.php?id=488
http://www.s-camp.pl/podglad.php?id=564
W związku z tym mam następujące pytania
Czy waszym zdaniem Fiat przewyższa Forda walorami użytkowymi na tyle aby zainwestować większe pieniądze?
Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał styczność z firmą S Camp z Bierunia a jeśli tak poproszę o opinię o tym podmiocie.
Z góry dziękuję za pomoc:)
Janusz
dulare - 2014-07-31, 07:37
Pierwsze impresje - zauważ jaka jest ładowność każdego z tych samochodów... Fiat MW=2470, DMC=2800 co daje raptem 330kg ładowności zakłądając że MC jest zgodna w rzeczywistości z danymi z dowodu. Przy Fordzie ładowność 760kg... Ponad dwa razy więcej (nadal zakładając że dane z dowodu są zgodne z rzeczywistością).
Kolejna sprawa - Ford ma mocniejszy silnik. To istotne szczególnie kiedy masz zamiar jeździć po górach...
Ciekawa konstrukcja łóżka piętrowego w Fiacie, ale trzeba by to obejrzeć na żywo czy taki mechanizm się dla Ciebie sprawdzi
Ja bym się skłaniał do Forda, ale ja mam zamiłowanie do większej ładowności i pakowności (ten kufer z tyłu )
Banan - 2014-07-31, 08:13
Ja bym wziął tego Forda, nie musiałbym inwestować w naklejki klubowe
A na serio, mam to samo zdanie co dulare.
Ma naklejkę CT, może znajdzie się właściciel tego autka na forum i coś więcej o nim powie
Zamieść pytanie w innym dziale
Ducaciak - 2014-07-31, 08:42
witaj
wg mnie Fiat przeszedł już wiele przeróbek pewnie miał z kilku właścicieli - fotele z Voyagera 96r [wygodnie sam mam takie ]:)
Fiat to Fiat tanie części i w całej Europie go naprawią jak co, szkoda tylko że to nie 2.8JTD a zaledwie 1.9D
co do Forda to pomijam zabudowę ale kabina kierowcy silnik i przede wszystkim blacha !!!
blacha w tych Transitach to choroba nadkola i doły drzwi 100% będą skorodowane i przegniłe.
problemem camperów z lat 80/90tych były słabe silniki - nikt nie skupiał się na mocy a na wyposażeniu. wygodny i przestronny a z drugiej strony powolny jak caravan na pogrzebie.
Fakt camperem nikt się nie spieszy no chyba że ma tylko 10 dni urlopu i chce w 10h dojechać do CRO .
zbyszekwoj - 2014-07-31, 14:22
Miałem kampera z takim silnikiem. Bez zatyczek w uszach żona nie dawała rady.
dulare - 2014-07-31, 14:26
zbyszekwoj, masz na myśli który silnik? 1,9 czy 2,8 JTD?
zbyszekwoj - 2014-07-31, 14:45
dulare napisał/a: | zbyszekwoj, masz na myśli który silnik? 1,9 czy 2,8 JTD? |
Forda 2.5 D.
SlawekEwa - 2014-08-03, 12:13
zbyszekwoj napisał/a: | Miałem kampera z takim silnikiem. |
Forda miałeś anie Fiata
zbyszekwoj - 2014-08-03, 20:08
W pierwszym poscie jest oferta Ford 2,5 D 51kW. Takiego właśnie miałem.
Socale - 2014-08-03, 22:06
Za żadne skarby nie potrafię sobie wyobrazić wnętrza Heku z rozłożonymi łóżkami i tym układem okien...
lrjasiek - 2014-08-05, 08:01
Dziękuję bardzo za wszelkie cenne uwagi:).Istotnie Heku z tymi piętrowymi łóżkami chyba nie jest najlepszą propozycją:)
|
|