Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Wyspy greckie

janusz - 2008-02-15, 12:40
Temat postu: Wyspy greckie
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=30
Piękne zdjęcia. Niestety pozostałe wyspy greckie znamy tylko z folderów i opowiadań. Mam pytanie czy Santorini jest dostępna dla kamperków. Może ktoś wie. Mozna wybrać taką opcję w liniach promowych, że deklaruje się wyjazd gdzieś np na Kretę odwiedzając kolejne wyspy. Można wysiąść i wsiąść na drugi prom na przykład następnego dnia. Wszystkie wyspy przy pomocy jednego biletu. Ciekaw jestem czy ktoś wie, które wyspy są przyjazne na tyle by zjechać na ląd kamperem.

janusz1943 - 2008-02-15, 13:34

Próbowałem podróż po wyspach greckich z przerwami na zwiedzanie ale niestety jest to niemożliwe. Zawsze trzeba kupić bilet do następnej wyspy. Do tej pory zwiedziłem:
Rodos, Santorini, Kerkira, Lefkada, Kefalonia, Zakinthos, Kreta, Kithira, Andikithira.
Eubeja, Thasos. Tam gdzie dopływają promy samochodowe zawsze znajdziesz wspaniałe miejsce na postój. Zawszw biwakowałem na "dziko" unikam campingów. Nikt nie zwraca
uwagi na campery. Przeważnie na plażach są natryski a w portach i przy drogach są
ujęcia wody. Chętnie służe pomocą przy opracowaniu trasy i dodatkowymi informacjami.

kimtop - 2008-02-15, 14:00

Widziałem Santorini ale niestety z wysokości 10km.Mam nawet zdjęcie
janusz - 2008-02-15, 14:37

Czekają mnie jeszcze minimum dwie wyprawy do Grecji. Jedna to część kontynentalna, druga to właśnie wyspy. Preferuję dojazd do Grecji promem. Szybciej i pełny luzik. Kontynentalną wyprawę, myślę promem do Igumenicy, potem kołami po Grecji i wrócić drogą. Zobaczę może już w marcu.
janusz1943 - 2008-02-15, 14:53

Planuje wypad do Grecji w kwietniu. Marzec może być jeszcze chłodny. Podobno Grecja wiosna jest przepiękna i dlatego w tym okresie chcę jechać. A może wspólny wypad.
janusz - 2008-02-15, 14:59

Bardzo chętnie ale ja muszę w marcu, zaległy urlop żony i musi być wykorzystany do końca marca. :gwm