Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Spoiler dachowy gwiżdze

HENRYCZEK - 2014-08-04, 14:01
Temat postu: Spoiler dachowy gwiżdze
Założyłem na dachu spoiler celem zmniejszenia poziomu hałasu jaki emituje okno dachowe,zwłaszcza przy prędkościach autostradowych.Szum okna ustał jak ręką odją,ale pojawił się głośny gwizd jak z czajnika i to już od 70km/h.Zrobiłem test przesuwając spoiler o kilka cm w przód i tył w stosunku do okna,dodatkowo uszczelniłem( okleiłem) taśmą wszystkie szczeliny pomiędzy spoilerem a dachem,boki też i dalej gwizda.

Macie jakiś pomusł na wyłączenie gwizdka?

Bronek - 2014-08-04, 14:22

Stopery :spoko
Ad rem :
Skoro w każdej pozycji gwiżdże to może boki spojlera .. Plastelina i próby .... Bo pewnie na innym samochodzie bedzie cisza.

maszakow - 2014-08-04, 21:17

Nie przylega ci dokładnie do dachu...na zdjęciu szczeliny z lewej i prawej strony. BOki też odstają nieźle.... Spróbuj dokładnie zidentyfikować czy to spojler czy okno znajdujące się za nim.
Za duży chyba ten spojler :)

Bronek - 2014-08-04, 22:00

Te spojlery za jakieś tam pieniądze dedykowane itd ..... to taki krem na górna powiekę po godz 16.00 .z formułą norweską . ....... działają na zasadzie placebo. :mikolaj

Poprawiają .......samopoczucie.

eler1 - 2014-08-04, 22:42

Bronek napisał/a:
Te spojlery za jakieś tam pieniądze dedykowane itd ..... to taki krem na górna powiekę po godz 16.00 .z formułą norweską . ....... działają na zasadzie placebo. :mikolaj

Poprawiają .......samopoczucie.
Z tym się nie zgodzę u mnie na alkowie zdał egzamin i nic nie słychać aby świstało
Bronek - 2014-08-04, 22:58

:spoko Ok to się ciesze , a świstało wcześniej ???

PB Cie lubi

1:1 remis.

Dziwi mnie ,że robią okna dachowe ..... które potem trzeba "ospojlerować". Dlaczego od razu nie nadaje sie właściwego kształtu pow natarcia ??? Pewnie nie wymagaja spojlera , ale jak można zarobić ??/ to dlaczego nie zrobić kawałka plastiku w kształcie przypominającym owiewkę z ladnym logo którego nikt nie widzi .. Blachę można sobie wygiąć .... :ok

Moje okna nie gwiżdżą , ..........to po kiego dla 0,0001 l paliwa , czy 1 km/h wiecej .
Chyba ,że kogoś PB nie lubi i ma orginalny gwizdek, to rozumiem ,że szuka ulgi ..

HENRYCZEK - 2014-08-05, 09:54

Kolejny test,spoiler bez oryginalnych zaslepek bocznych.
Jak gwizdał tak gwiżdże. :(

Nic,szukam "gwizdka"dalej,brak szumu okna bezcenny,a autostrad przybywa :)

Fux - 2014-08-05, 10:38

Markiza lub antena CB.
zbyszekwoj - 2014-08-05, 10:43

Ten gwizdek ma swoją zaletę. Na postoju odczuwamy ulgę :haha:
HENRYCZEK - 2014-08-05, 11:48

Cd.
Skupiłem się nad oknem jak sugerował maszakow.
Uchyliłem go w czasie jazdy 1 cm i gwizdanie ustało.Zatem spoiler wytwarza zawirowania i oddziaływuje w tym przypadku negatywnie na okno.

Bronek - 2014-08-05, 14:08

Ale ładny ten spojler ..............lepsze bywa wrogiem dobrego . :roll:

Ad: uczucia ulgi..... To bodajże w "Szwejku " było pewnym żołnierzu , który nie dawał sobie ropnia usunąć ...... bo wielką przyjemność sprawiało mu uczucie ulgi jak ból na chwilę ustępował. Po operacji juz by tej przyjemności nie miał ... :mrgreen:
...

maszakow - 2014-08-05, 21:32

Bronek zlituj się ... 4ty post w temacie i tylko jeden do rzeczy, co zresztą sam podkreśliłeś. nie przeraża cię to? Czy ty "MUSISZ, inaczej się udusisz" ? jak musisz to mamy Hyde Park.
Jak nie musisz to pls odpuść trochę omnibusie :)

Henryczek - Rozumiem że szum dotyczył zamkniętego okna ? Spróbuj postawić ten wynalazek przy samym oknie tak by nie krępować jego otwierania/zamykania. Inna opcja - sam początek dachu czyli przedłużasz niejako linię skosu dachowego....
Moim skromnym zdaniem spojler jest trochę za wysoki i ma za duży kąt natarcia - ale to dość subiektywne odczucie.
Bajką by było teraz wsadzić auto do komory aerodynamicznej i sprawdzać dymkiem co się dzieje. Niestety nie ma tak dobrze... alternatywa - jazda z teściową palaczką na przedniej szybie też się nie sprawdzi - pet nie wyrobi z dymem przy takich prędkościach... :bajer

Bronek - 2014-08-05, 21:43

Maszakow nie czepiaj sie , sam piszesz oczywistości .
Pisałem
Bronek napisał/a:
Skoro w każdej pozycji gwiżdże to może boki spojlera .. Plastelina i próby

Ja sugeruje by dać sobie spokój i pytam czy bez spojlera gwizdało??? . Bo jesśi nie to dla samego "mania" nie ma sensu i zysk na opływowości jest znikomy.

Bliżej, dalej itp.... , oczywista oczywistość - metoda prób i błędów innej nie ma. , o petach i dymku możesz wspominać a innym takich sugestii bronisz . Tunel to powaga ... ??? To dopiero dowcip.
Cytat:
Bajką by było teraz wsadzić auto do komory aerodynamicznej i sprawdzać dymkiem co się dzieje. Niestety nie ma tak dobrze... alternatywa - jazda z teściową palaczką na przedniej szybie też się nie sprawdzi - pet nie wyrobi z dymem przy takich prędkościach... :bajer

A omnibusem pewnie ze chciałbym byc.. Nie lubisz mnie ??? Popłacze się :zimno . A jak zazdrościsz to współczuje . :szeroki_usmiech

maszakow - 2014-08-05, 22:56

:offtopic: Nie lubię trollowania. Co do twojej osoby - się spotkamy, se pogadamy, okaże się :-P :offtopic:

Tunel to powaga bo tak się sprawdza aerodynamikę kształtów. Nierealne bo niedostępne, choć nie można nie doceniać forumowiczów.
O pecie i teściowej to czysta perwersja z mojej strony - test. Wiedziałem że zareagujesz i niewłaściwie zareagujesz. Podpowiem - doradź jak zastąpić tunel lub teściową tak by kolega nie musiał szaleć na autostradzie.

Bronek - 2014-08-06, 08:48

Ok. Dajmy spokój ..

Ja sugeruje by po kilku próbach ( tasma dwystronna , pastelina itd ... demontowalne) gdy nie ma akustycznej poprawy .... ODPUŚCIĆ>

Zysk aerodynamiczny przy jeździe camperowej, to nie wart zachodu .
Jedynie gdy szumy , piski samego okna są upierdliwe , to gra warta świeczki .

Kupujemy rózne dedykowane gaddżety bo je produkuja .. Lecz ich przydatność bywa czasem wątpliwa.

A to ,że of ... to co to za forum bez tego .
Forum smutasów?? Testy robisz , to już któryś raz z rzędu '
Cytat:
Przygadal kocioł garnkowi
:spoko

Autor wątku dobrze wie co ma robić :idea , pisze by podzielić sie tym ,że się zawiódł . jak sam przymontował, to i sam będzie kombinował . nasze rady to raczej po to by pogadać .... A Ty się podniecasz :szeroki_usmiech :wyszczerzony:

HENRYCZEK - 2014-09-10, 11:25

Bronek napisał/a:
Ale ładny ten spojler ..............lepsze bywa wrogiem dobrego . :roll:

A taki ? :)
Tylko czy ktoś pomacha? :?:
Ps
Aby Fiammowski spoiler nie "gwizdał" w czasie szybszej jazdy,wystarczy zaciągnąć roletę okna dachowego.

Bronek - 2014-09-10, 11:39

:ok Roletka + stopery ..
O ten to fajny jest . Tamten to pic na ....

Tu przynajmniej może gwizdać ale też dodatkowo oślepiać .. :wyszczerzony:

I oto chodzi by pobudzać wszystkie zmysły .

czyli przy montażu powinieneś się np lekko uderzyć, podrapać itp , co by ból jeszcze odczuć ...
POWAŻNIE TO ten ::

Wygląda szlachetnie . Nie tak jak to .. Fiamma ustrojstwo dla naiwnych .

Pasuje nawet do wizerunku autka .
:mrgreen:

Ps
Bez spojlera ...........nie da się żyć Panie Premierze !!!! :mrgreen:
:haha:

maszakow - 2014-09-10, 21:27

no świetnie ... jeszcze tylko horn kolejowy i w nocy będę cytuję "spiepszał" koniec cytatu do rowu myśląc że pociąg za mną jedzie... :haha:

Henryczek - dopowiesz dlaczego wewnętrzna roleta w oknie miała wpływ na gwizdanie ?

jarek73 - 2014-10-23, 14:45

mam ten sam problem ostatnio miałem okazję pierwszy raz jechać swoim camperem jako pasażer i strasznie się zdziwiłem jak z tych małych okien dachowych jedno w alkowie drugie w sypialni z tyłu huczy zasłoniłem rolety trochę pomogło te moje okna wyglądają na jakiś badziew nawet nazwy firmy nie mogę znaleźć .Zastanawiam się nad ich wymianą czy ktoś coś może doradzić
HENRYCZEK - 2015-07-18, 20:48

maszakow napisał/a:

Henryczek - dopowiesz dlaczego wewnętrzna roleta w oknie miała wpływ na gwizdanie ?

Zaciągnięta roleta w czasie jazdy jest zasysana.Zatem spojler wytwarza podciśnienie i okienko
gwizda.Zasunięta roleta tłumi swobodny przepływ powietrza i kwiduje problem.
Zakładanie różnych uszczelek od góry okna,nic nie pomagało.

jarek73 napisał/a:
mam ten sam problem ostatnio miałem okazję pierwszy raz jechać swoim camperem jako pasażer i strasznie się zdziwiłem jak z tych małych okien dachowych jedno w alkowie drugie w sypialni z tyłu huczy zasłoniłem rolety trochę pomogło te moje okna wyglądają na jakiś badziew nawet nazwy firmy nie mogę znaleźć .Zastanawiam się nad ich wymianą czy ktoś coś może doradzić

Na huczenie okien polecam gąbkę gr 10 cm dociętą z lekkim nadwymiarem.
Sprawdzone,działa 100%,przy prędkościach autostradowych miodzio,znaczy cichutko. :lol:

Bronek - 2015-07-18, 21:02

Ja tam wkładam gąbkę na folii metalowej. odbija słoneczko i izoluje akustycznie i termicznie

To okno u mnie jest bez sensu, nad wyrkiem
W dzień działa jak panel grzewczy.
W nocy Turbowent w centralnym miejscu, lub klima nawiewa lekko ze środka kampera.

To właz na dach, przy odrobinie gimnastyki.