|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Spoiler dachowy gwiżdze
HENRYCZEK - 2014-08-04, 14:01 Temat postu: Spoiler dachowy gwiżdze Założyłem na dachu spoiler celem zmniejszenia poziomu hałasu jaki emituje okno dachowe,zwłaszcza przy prędkościach autostradowych.Szum okna ustał jak ręką odją,ale pojawił się głośny gwizd jak z czajnika i to już od 70km/h.Zrobiłem test przesuwając spoiler o kilka cm w przód i tył w stosunku do okna,dodatkowo uszczelniłem( okleiłem) taśmą wszystkie szczeliny pomiędzy spoilerem a dachem,boki też i dalej gwizda.
Macie jakiś pomusł na wyłączenie gwizdka?
Bronek - 2014-08-04, 14:22
Stopery
Ad rem :
Skoro w każdej pozycji gwiżdże to może boki spojlera .. Plastelina i próby .... Bo pewnie na innym samochodzie bedzie cisza.
maszakow - 2014-08-04, 21:17
Nie przylega ci dokładnie do dachu...na zdjęciu szczeliny z lewej i prawej strony. BOki też odstają nieźle.... Spróbuj dokładnie zidentyfikować czy to spojler czy okno znajdujące się za nim.
Za duży chyba ten spojler
Bronek - 2014-08-04, 22:00
Te spojlery za jakieś tam pieniądze dedykowane itd ..... to taki krem na górna powiekę po godz 16.00 .z formułą norweską . ....... działają na zasadzie placebo.
Poprawiają .......samopoczucie.
eler1 - 2014-08-04, 22:42
Bronek napisał/a: | Te spojlery za jakieś tam pieniądze dedykowane itd ..... to taki krem na górna powiekę po godz 16.00 .z formułą norweską . ....... działają na zasadzie placebo.
Poprawiają .......samopoczucie. | Z tym się nie zgodzę u mnie na alkowie zdał egzamin i nic nie słychać aby świstało
Bronek - 2014-08-04, 22:58
Ok to się ciesze , a świstało wcześniej ???
PB Cie lubi
1:1 remis.
Dziwi mnie ,że robią okna dachowe ..... które potem trzeba "ospojlerować". Dlaczego od razu nie nadaje sie właściwego kształtu pow natarcia ??? Pewnie nie wymagaja spojlera , ale jak można zarobić ??/ to dlaczego nie zrobić kawałka plastiku w kształcie przypominającym owiewkę z ladnym logo którego nikt nie widzi .. Blachę można sobie wygiąć ....
Moje okna nie gwiżdżą , ..........to po kiego dla 0,0001 l paliwa , czy 1 km/h wiecej .
Chyba ,że kogoś PB nie lubi i ma orginalny gwizdek, to rozumiem ,że szuka ulgi ..
HENRYCZEK - 2014-08-05, 09:54
Kolejny test,spoiler bez oryginalnych zaslepek bocznych.
Jak gwizdał tak gwiżdże.
Nic,szukam "gwizdka"dalej,brak szumu okna bezcenny,a autostrad przybywa
Fux - 2014-08-05, 10:38
Markiza lub antena CB.
zbyszekwoj - 2014-08-05, 10:43
Ten gwizdek ma swoją zaletę. Na postoju odczuwamy ulgę
HENRYCZEK - 2014-08-05, 11:48
Cd.
Skupiłem się nad oknem jak sugerował maszakow.
Uchyliłem go w czasie jazdy 1 cm i gwizdanie ustało.Zatem spoiler wytwarza zawirowania i oddziaływuje w tym przypadku negatywnie na okno.
Bronek - 2014-08-05, 14:08
Ale ładny ten spojler ..............lepsze bywa wrogiem dobrego .
Ad: uczucia ulgi..... To bodajże w "Szwejku " było pewnym żołnierzu , który nie dawał sobie ropnia usunąć ...... bo wielką przyjemność sprawiało mu uczucie ulgi jak ból na chwilę ustępował. Po operacji juz by tej przyjemności nie miał ...
...
maszakow - 2014-08-05, 21:32
Bronek zlituj się ... 4ty post w temacie i tylko jeden do rzeczy, co zresztą sam podkreśliłeś. nie przeraża cię to? Czy ty "MUSISZ, inaczej się udusisz" ? jak musisz to mamy Hyde Park.
Jak nie musisz to pls odpuść trochę omnibusie
Henryczek - Rozumiem że szum dotyczył zamkniętego okna ? Spróbuj postawić ten wynalazek przy samym oknie tak by nie krępować jego otwierania/zamykania. Inna opcja - sam początek dachu czyli przedłużasz niejako linię skosu dachowego....
Moim skromnym zdaniem spojler jest trochę za wysoki i ma za duży kąt natarcia - ale to dość subiektywne odczucie.
Bajką by było teraz wsadzić auto do komory aerodynamicznej i sprawdzać dymkiem co się dzieje. Niestety nie ma tak dobrze... alternatywa - jazda z teściową palaczką na przedniej szybie też się nie sprawdzi - pet nie wyrobi z dymem przy takich prędkościach...
Bronek - 2014-08-05, 21:43
Maszakow nie czepiaj sie , sam piszesz oczywistości .
Pisałem Bronek napisał/a: | Skoro w każdej pozycji gwiżdże to może boki spojlera .. Plastelina i próby |
Ja sugeruje by dać sobie spokój i pytam czy bez spojlera gwizdało??? . Bo jesśi nie to dla samego "mania" nie ma sensu i zysk na opływowości jest znikomy.
Bliżej, dalej itp.... , oczywista oczywistość - metoda prób i błędów innej nie ma. , o petach i dymku możesz wspominać a innym takich sugestii bronisz . Tunel to powaga ... ??? To dopiero dowcip.
Cytat: | Bajką by było teraz wsadzić auto do komory aerodynamicznej i sprawdzać dymkiem co się dzieje. Niestety nie ma tak dobrze... alternatywa - jazda z teściową palaczką na przedniej szybie też się nie sprawdzi - pet nie wyrobi z dymem przy takich prędkościach... |
A omnibusem pewnie ze chciałbym byc.. Nie lubisz mnie ??? Popłacze się . A jak zazdrościsz to współczuje .
maszakow - 2014-08-05, 22:56
Nie lubię trollowania. Co do twojej osoby - się spotkamy, se pogadamy, okaże się
Tunel to powaga bo tak się sprawdza aerodynamikę kształtów. Nierealne bo niedostępne, choć nie można nie doceniać forumowiczów.
O pecie i teściowej to czysta perwersja z mojej strony - test. Wiedziałem że zareagujesz i niewłaściwie zareagujesz. Podpowiem - doradź jak zastąpić tunel lub teściową tak by kolega nie musiał szaleć na autostradzie.
Bronek - 2014-08-06, 08:48
Ok. Dajmy spokój ..
Ja sugeruje by po kilku próbach ( tasma dwystronna , pastelina itd ... demontowalne) gdy nie ma akustycznej poprawy .... ODPUŚCIĆ>
Zysk aerodynamiczny przy jeździe camperowej, to nie wart zachodu .
Jedynie gdy szumy , piski samego okna są upierdliwe , to gra warta świeczki .
Kupujemy rózne dedykowane gaddżety bo je produkuja .. Lecz ich przydatność bywa czasem wątpliwa.
A to ,że of ... to co to za forum bez tego .
Forum smutasów?? Testy robisz , to już któryś raz z rzędu ' Cytat: | Przygadal kocioł garnkowi |
Autor wątku dobrze wie co ma robić , pisze by podzielić sie tym ,że się zawiódł . jak sam przymontował, to i sam będzie kombinował . nasze rady to raczej po to by pogadać .... A Ty się podniecasz
HENRYCZEK - 2014-09-10, 11:25
Bronek napisał/a: | Ale ładny ten spojler ..............lepsze bywa wrogiem dobrego .
|
A taki ?
Tylko czy ktoś pomacha?
Ps
Aby Fiammowski spoiler nie "gwizdał" w czasie szybszej jazdy,wystarczy zaciągnąć roletę okna dachowego.
Bronek - 2014-09-10, 11:39
Roletka + stopery ..
O ten to fajny jest . Tamten to pic na ....
Tu przynajmniej może gwizdać ale też dodatkowo oślepiać ..
I oto chodzi by pobudzać wszystkie zmysły .
czyli przy montażu powinieneś się np lekko uderzyć, podrapać itp , co by ból jeszcze odczuć ...
POWAŻNIE TO ten ::
Wygląda szlachetnie . Nie tak jak to .. Fiamma ustrojstwo dla naiwnych .
Pasuje nawet do wizerunku autka .
Ps
Bez spojlera ...........nie da się żyć Panie Premierze !!!!
maszakow - 2014-09-10, 21:27
no świetnie ... jeszcze tylko horn kolejowy i w nocy będę cytuję "spiepszał" koniec cytatu do rowu myśląc że pociąg za mną jedzie...
Henryczek - dopowiesz dlaczego wewnętrzna roleta w oknie miała wpływ na gwizdanie ?
jarek73 - 2014-10-23, 14:45
mam ten sam problem ostatnio miałem okazję pierwszy raz jechać swoim camperem jako pasażer i strasznie się zdziwiłem jak z tych małych okien dachowych jedno w alkowie drugie w sypialni z tyłu huczy zasłoniłem rolety trochę pomogło te moje okna wyglądają na jakiś badziew nawet nazwy firmy nie mogę znaleźć .Zastanawiam się nad ich wymianą czy ktoś coś może doradzić
HENRYCZEK - 2015-07-18, 20:48
maszakow napisał/a: |
Henryczek - dopowiesz dlaczego wewnętrzna roleta w oknie miała wpływ na gwizdanie ? |
Zaciągnięta roleta w czasie jazdy jest zasysana.Zatem spojler wytwarza podciśnienie i okienko
gwizda.Zasunięta roleta tłumi swobodny przepływ powietrza i kwiduje problem.
Zakładanie różnych uszczelek od góry okna,nic nie pomagało.
jarek73 napisał/a: | mam ten sam problem ostatnio miałem okazję pierwszy raz jechać swoim camperem jako pasażer i strasznie się zdziwiłem jak z tych małych okien dachowych jedno w alkowie drugie w sypialni z tyłu huczy zasłoniłem rolety trochę pomogło te moje okna wyglądają na jakiś badziew nawet nazwy firmy nie mogę znaleźć .Zastanawiam się nad ich wymianą czy ktoś coś może doradzić |
Na huczenie okien polecam gąbkę gr 10 cm dociętą z lekkim nadwymiarem.
Sprawdzone,działa 100%,przy prędkościach autostradowych miodzio,znaczy cichutko.
Bronek - 2015-07-18, 21:02
Ja tam wkładam gąbkę na folii metalowej. odbija słoneczko i izoluje akustycznie i termicznie
To okno u mnie jest bez sensu, nad wyrkiem
W dzień działa jak panel grzewczy.
W nocy Turbowent w centralnym miejscu, lub klima nawiewa lekko ze środka kampera.
To właz na dach, przy odrobinie gimnastyki.
|
|