Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Chorwacja - wypad na 4 dni do cro-polećcie cos(istria)

tom-cio - 2014-08-04, 19:26
Temat postu: wypad na 4 dni do cro-polećcie cos(istria)
hejka
mam plan,ale aby go zrealizowac potrzebuje naprawde Waszej rady.Potrzebuje tani kemping na istrii,kemping lub camperplatz,cos ,gdzie ja z zona i teściami ,bez dzieci,bedziemymogli zalapac sie na 3 noce .Po prostu zonka ma w pracy 4 dni wolnego od 22 do 25 sierpnia wlacznie,i poniewaz dzielnie w lipcu marzlem nad baltykiem,wpadlem na pomysl ,zeby swoj ukochany Jadran odwiedzic.A ze na dalmacji juz sie kilka razy bylo,wiadomo pieknie ale daleko,a na Istri nigdy i Amfiteatr w Puli kusi zwiedzeniem,wiec tak mnie napadlo.Ale jest zapora-cena.Czytajac cro.pl, od lat jestem jegomstalym bywalcem,w sumie nic ciekawego nie znalazlem,za 4 dorosle osoby cena koszmar.Zna ktos cos taniego,wodotryskow nie potrzeba :mrgreen: Moze byc nawet taki na ktorym tylko 2 dni stac mozna,slyszalem ze pknoc sa,ale znalezc nie moge.I wyjazd jakby co to juz za 3 tygodnie,to za szybkie odpowiedzi bede wdzieczny niezmiernie

Fux - 2014-08-04, 19:34

Tutaj jedź.

http://pakostane.hr/index.php?lang=pl

martini44 - 2014-08-04, 19:44

gdzie Pakostane a gdzie tam Istria :gwm :gwm :gwm
andi at - 2014-08-04, 19:55

W Puli masz 2 parkingi
Masz tu stronkę na cala Europe i powodzenia w szukaniu
http://www.campercontact.de/page/campercontactapp

tom-cio - 2014-08-04, 20:04

dzieki Andi
ale w sumie nie umiem sie ta strona posluzyc,w okolicach puli nic nie wyswietla.Moze ktos jeszcze jakis namiar :spoko

A no i jak pisalem,tylko istria,mamy tylko 4 dni,wyjezdzamy 19.00 zKatowic,tak zona konczy prace,pakuje ja prosto w kampera i jazda,moj to kamperbus,spokojnie 120 po autostradach poleci,wiec na rano jestem w Cro.A dalej nie chce,bo po prostu chce sie w morzu pokąpac,mamy na pobyt tylko 4 dni......,wiec tylko Istrai,byle tanio

SlawekEwa - 2014-08-04, 20:05

Tylko Rovinj https://www.google.pl/sea...iw=1280&bih=620
tom-cio - 2014-08-04, 20:17

Slawekewa,dzieki,pisalismy jednoczesnie,tzn Ty pisales a ja edytowalem,z tableta ochydnie sie pisze,a nie moge pisac glosowo,bo to ma byc niespodzianka dla zony.I jak masz jakas mozliwosc podac namiary na jzkis tani camp(a cena naprawde jest zapora,probuje z zaskorniakow nazbierac,ropke mam,wiec moze jakos poradze,wikt z biedronki,na jakas rakije sie znajdzie,a nie chce mojej polowce wczesniej nicmowic,bo bedzie,ze drogo,ze cos tam,a tak wsiadzie i dowie sie ,ze do Cro jedziemy :ok
Fux - 2014-08-04, 20:33

martini44 napisał/a:
gdzie Pakostane a gdzie tam Istria :gwm :gwm :gwm

Zagreb-Pula 270
Zagreb-Pakostane 290-307

Różnica powalająca.

Kryterium dotyczyło także odległości. :spoko

tom-cio - 2014-08-04, 20:48

Fux,faktycznie masz racje,bytkm-pakostane 1030km, bytom -pula 960.Czyli fakt,roznica kilometrowa niewielka.Ale jakos na istrii nie bylem nigdy,i tak se myslalem,ze pule zwiedze.A jak cennik tego pakostane?
jarko_66 - 2014-08-04, 21:04

A może wyspa KRK też blisko . W miejscowości Punat kamping Pila . Stelplac 15 euro plus 1 ero od osoby,ful wypas, nawet psa możesz wykąpać.Ominiesz Słowenię i tą ich winietę 15 euro. Most na wyspę płatny . Jeżeli jesteś zainteresowany przeczytaj moją relację http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=16057 czytaj tylko część dotyczącą Chorwacji :spoko :spoko :spoko
andi at - 2014-08-04, 21:09

http://www.campercontact....cted=0&go=Suche

W Ort -wpisujesz miasto i na Suche dusisz (wyszukiwanie)

Tu masz kempingi-oczywiście nie wszystkie
http://pl.camping.info/au...CFcqEDgodnXEAgg
Łapiesz myszka mapę i przestawiasz na Pule (na środek)
Po lewej masz + i - dusisz na + i przybliża ci się Pula ,widzisz kampingi

tom-cio - 2014-08-04, 21:17

Jarku,zaczynasz mnie swoja relacja przekonywac do Krka,w sumie fajnie,masz moze jakies namiary na ten stelplatz, :spoko
andi at - 2014-08-04, 21:26

tom-cio napisał/a:
Jarku,zaczynasz mnie swoja relacja przekonywac do Krka,w sumie fajnie,masz moze jakies namiary na ten stelplatz, :spoko

http://www.campercontact....cted=0&go=Suche
http://pl.camping.info/kempingi?showTab=freetext
Przy kempingu Pila wejdź w stronę szczegółowa i tam masz wszystko o kempingu

jarko_66 - 2014-08-04, 21:27

Na kamping Pila w miejscowości Punat jest jeden wjazd, tylko na lewo wjedziesz na kamping, a na prawo na ten plac. Opłata w tym samym biurze . Na wyspie są dwie strefy klimatyczne przejedziesz 10 km i masz zupełnie co innego.A na kemping nie sposób nie trafić. :spoko :spoko :spokohttps://www.google.pl/maps/@45.0152387,14.626424,17z
Fux - 2014-08-04, 21:40

W Puli prócz amfiteatru nie ma co robić.

Rovinji fajne i to by było.

W Pakostane kampów jest kilka. Kozarica najgrubsza poprzez w pobliżu w lewo/prawo przydomowe i Nord See w kierunku Drage.
Polecam miejscówke. Byłem kilka razy.
Płyń koniecznie z Ante na Kornati sateczkiem Bosko lub Danka. Bilety u grubego akwizytora na promenadzie.
Chcesz więcej wiedzy, to pytaj.

tom-cio - 2014-08-04, 21:48

Dzieki wszystkim,teraz trza przemyslec wszystkie za iprzeciw,ale chyba krk wygra,spodobaly mi sie zdjecia Jarko.Jedno pytanie jeszcze,most platny?
andi at - 2014-08-04, 21:59

Tak płatny ale tylko w jedna stronę-z powrotem gratis hihihi
jak pamiętam to jakieś 7e za auto
Warto pojeździć po całej wyspie,ładne są miejscowości.Ja bylem ostatnio w maju,a wcześniej jakieś 20lat do tylu

SlawekEwa - 2014-08-04, 22:12

andi at napisał/a:
to jakieś 7e za auto

40 kun

Beta - 2014-08-04, 22:54

Tom-cio, wszyscy dawali Ci dobre rady ,gdzie stanąć :ok
Wszystko O.K , ale jest jedno ale... Sierpień to najwyższy sezon w roku i możesz mieć wielki problem ze znalezieniem jakiegokolwiek wolnego miejsca :gwm
Powodzenia :spoko

Ryszard.S - 2014-08-04, 23:04

My spędziliśmy b.przyjemnie parę dni na dole Istrii - Kameniaku zatrzymując się na campingu Pomer i stamtąd rowerami do parku na cały dzień. https://www.arenacamps.co...ghts=4&adults=4
W Rabacu Camp Oliva też było b.przyjemnie - wynajęcie małej motorówki na parę godzin z opłynięciem różnych zatoczek i kąpielą w nich , wieczorem na deptak wzdłuż wybrzeża - http://www.maslinica-raba...-oliva-hrvatska

tom-cio - 2014-08-05, 17:59

dzieki za rady wszystkim,mam nadzieje,ze to juz koncowkamsierpnia,od 23 nawet w cennikach na kempach ceny spadaja,wiec moze miejsce sie znajdzie.A wrazie czego to w dowodzie mam ciezarowy,to kto mi zabroni mebi i tesciow na pace wozic,a co :szeroki_usmiech ,stanie sie na dziko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-05, 20:09

Cytat:
co ,stanie sie na dziko
na Istri tak nie przeganiają jak w dalmacji,wiemy,bo w Barbariga na Istri,nas pilnowali,nie mowiac nic,no przed sezonem,Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-05, 20:11

Jak się zdecydujesz na Krk,musisz być w Baska,najpiekniejsza plaza,ale ludzi będzie sporo.
tom-cio - 2014-08-05, 20:53

Dziekuje,Basiu w sumie musze przyznac,ze liczylem na Twoj post,bo wiem ,ze w wielu miejscach stajecie za niewielkie pieniazki.Mam nadzieje,ze na tym parkingu,co go Jarek podal,znajde miejscse.W razie czego kase bede mial na normalny camp,ale w sumie wole ja na rakije wydac :spoko lub jakie dobre domaci wino.Decyzja zapadla-Krk,wyjezdzamy 22,zonie w sumie powiedzialem i nawet jest na tak,wiec teraz to juz tylko oby u mnie w firmie nic sie nie pokielbasilo i witaj croatio!Za pomoc i dobre rady wszystkim dziekuje i pozdrawiam
jarko_66 - 2014-08-05, 21:14

Do Baśki obowiązkowo, ale tam za 15 euro nie staniesz polecam w Baśce camping MALI .Gdzieś widziałem stronkę w necie z pełnym cennikiem wszystkich kampingów w Cro. W Baśce na promenadzie w niepozornym kiosku przepyszne owoce morza i tanio. W miejscowości Wbrnik piwniczki z winem i rakiją. I nie przejmuj się 4 osobą na autostradach nikt nie będzie polował akurat na Ciebie. Powodzenia :spoko :spoko :spoko
dyha - 2014-08-05, 22:36

Tomcio mam dla Ciebie rewelacyjną miejscówkę za zupełne FREE !! na Istrii którą wynaleźliśmy w tym roku będąc na kempingu Park Umag i powiem Ci gdyby nie dzieciaki to spewnością byśmy sie tam przenieśli zamiast płacić 50E.
Jadąc od Umag skręcarz na miejscowość LOVRECICA po ok 50m na rozwidleniu dróg w lewo asfaltową drogą wzdłuż płotu od kempingu Park Umag i po ok 100 m zjazd w prawo szutrową drogą i....lądujesz w pięknym miejscu nad zatoką bezpośrednio przy morzu z widokiem na LOVRECICe.
Idąc dalej tą asfaltową drogą wzdłóż płotu z campingu po ok. 200 m. dojdziesz do bocznego wejścia na kemping a tam......np.sklep KONSUM.Miejscówka sprawdzona ,nie gonią bo po 3 dniach stały tam te same campery.

Andrzej 73 - 2014-08-06, 10:04

Podłączę się pod temat - jeśli można?
My również mamy zamiar wybrać się do CRO. Planujemy wyjazd 13 sierpnia póżnym popołudniem.
Ze względu na sześcio osobową załogę szukamy kempingu za niewielką kasę , aczkolwiek czystego.
Mamy jeden warunek - musi być położony w pobliżu miasteczka.
Wiem , że to nie idzie w parze z ceną , ale szukamy.
:spoko

Johny_Walker - 2014-08-06, 22:39

Adriatic w poblożu Prmosten.
Andrzej 73 - 2014-08-07, 00:40

Johny_Walker napisał/a:

Szukam czegos do 50E za dobe.
Nie wszystko w tym wypadzie jest od nas zależne.
Jadą z nami dwie osoby które mają okreslonu budżet , więc nie mogę szaleć.
My w tym roku w Itali bywało , że płacilismy ponad 60E za trzy osoby.
Teraz jadąc ze znajomymi musimy trzymać się okreslonej kwoty.

salut - 2014-08-07, 17:44

Andrzej 73 napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

Szukam czegos do 50E za dobe.
Nie wszystko w tym wypadzie jest od nas zależne.
Jadą z nami dwie osoby które mają okreslonu budżet , więc nie mogę szaleć.
My w tym roku w Itali bywało , że płacilismy ponad 60E za trzy osoby.
Teraz jadąc ze znajomymi musimy trzymać się okreslonej kwoty.

Andrzej a dlaczego Chorwacja? Drogo i tłoczno. W dwa dni jesteś w Czarnogórze.
Taniej i luźniej. A i plaża piaszczysta. Na kempingu Safaribeach z podłączeniem do prądu na wielkiej plaży zaplacilismy z 10% rabatem dla ADAC ok 16 EU.
Tak staliśmy.
Pozdrowienia z Albanii

jarko_66 - 2014-08-07, 20:36

Józek a ja dwa dni jeżdziłem i nigdzie nie dojechałem. A miałem Tunezję w kabinie. Pozdro dla tymczasowych Albanów :haha: :haha: :haha: Wracając do tematu camping MALI w Baśce kosztował za 3 osoby 26 euro pod koniec czerwca 2013, w pełnym sezonie trochę drożej, ale nie dwukrotnie .A plaża jest tak wielka że wszyscy się zmieszczą.
Andrzej 73 - 2014-08-07, 20:44

Wstępnie padla decyzja na Pakostane.
Zabieramy ponton i silnik spalinowy oraz amatorski sprzęt do nurkowania. :-P
W weekend pakujemy kamperka i gotowi czekamy na środę kiedy to późnym popołudniem ruszamy na CRO

Andrzej 73 - 2014-08-07, 20:47

A tu macie kamerkę na miasteczko.
http://www.livecamcroatia...-web-streaming/

Johny_Walker - 2014-08-09, 15:05

Nurkowanie jest bez drogiego pozwolenia lub korzystania z usłu CN karane. Chyba, że z fajką, to OK.
Fux - 2014-08-09, 15:49

Andrzej 73 napisał/a:
Wstępnie padla decyzja na Pakostane.

:mrgreen:

Andrzej 73 - 2014-08-09, 20:33

Fux - piwko poleciało :spoko
Fux - 2014-08-09, 21:37

;)
DarKu - 2014-08-15, 10:08

Przejechalem Istrie od Rovinj do Umag, nie znalazlem zadnego fajnego kampingu, wszystko robione tylko pod kase, nie zadbane, wiekszosc posiada platny internet, ceny na 4 osoby oscyluje wszedzie okolo 50euro i wiecej, rozczrowani Chorwacja pojechalismy na Krk, most platny 42 kuny tj. okolo 7 euro, zagladnalem do kampingu w Punat, fakt sa 3 place lecz bez pradu w sumie bez niczego :szeroki_usmiech w Krk brak miejsc lecz trudno aby o 18tej byly jeszcze wolne miejsca, lecz miejsca na ogol sa, tylko najlepiej przyjechac na kamping okolo 12tej w poludnie, w koncu pojechalismy w kierunku Stara Baska na kamping Kamo Skrila, wjazd tutaj zrobil na nas wrazenie :szeroki_usmiech gory jak w Afganistanie, choc nigdy tam nie bylem haha, plaza wysypana drobnym kamyczkiem, teren spokojny z dala od miasta, niestety brak dobrego zaopatrzenia w sklepie, warto zaopatrzyc sie wczesniej, cena za kamping 14.60euro plus 7,80 euro od osoby, i dzieci uwaga do 10 lat gratis gdzie wszedzie kasuja juz od 4-5 roku. Zostajemy kilka dni :szeroki_usmiech
Johny_Walker - 2014-08-15, 10:21

W jedynym kempingu zapłaciłem za dobę 120 kuna. Tylko trzy doby spędziłem na kempingu podczas miesięcznego wyjazdu.
SlawekEwa - 2014-08-15, 10:38

Darcyk_2005 napisał/a:
rozczrowani Chorwacja pojechalismy na Krk,

Krk to jakieś nowe państwo w EU :haha:

DarKu - 2014-08-15, 17:02

SlawekEwa napisał/a:
Darcyk_2005 napisał/a:
rozczrowani Chorwacja pojechalismy na Krk,

Krk to jakieś nowe państwo w EU :haha:

Mozna tak powiedziec, nie w EU ale na calym swiecie :szeroki_usmiech Krk to Kosciol rzymsko Katolicki :haha: :haha: :haha:

A tak powaznie to faktycznie powinno byc rozczarowani Istria :spoko

SlawekEwa - 2014-08-15, 18:01

Darcyk_2005 napisał/a:
A tak powaznie to faktycznie powinno byc rozczarowani Istria

Coś takiego, wybieramy się tam we wrześniu :-P

DarKu - 2014-08-16, 12:37

We wrzesniu juz moze byc spokojniej bez tlumow, Slawek to sa moje osobiste odczucia i ja osobiscie na Istrie juz sie nie wybiore, jednak bardziej preferuje poludnie Chorwacji, no ale o gustach sie nie dyskutuje :szeroki_usmiech mimo wszystko zycze udanego urlopu :spoko :spoko :spoko
SlawekEwa - 2014-08-16, 16:24

Darcyk_2005 napisał/a:
mimo wszystko zycze udanego urlopu

Dzięki :wyszczerzony: Parę razy już byliśmy w Cro, ale na Istrii zachodniej ani razu :(

DarKu - 2014-08-18, 19:54

Szkoda ze wczesniej nie zapytalem o sprawdzone kampingi?? :( no coz, czlowiek uczy sie na bledach.
IAAN - 2014-08-18, 23:52

właśnie wróciłem z Chorwacji byłem na 3 kempingach Laterna kamper 2 dorosłych i 2 dzieci 7 i 9 lat stałem na 2 palcerach 1 noc konfort i 6 na standart zapłaciłem
360,46 euro kemping ok warunki super
byłem na Amarin za 4 dni 202 euro jednak tu to nieporozumienie cena nieadekwatna do standartu plaża, basen ok sam kemping też ok duże palcere na zboczu stałem praktycznie w ostatnim rzędzie na górze ale blisko do plazy i basenów ,rowerkiem blisko do Rovinij ,jednak zaplecze sanitarne to okres chyba póżne lata 80 choć w folderach pisze że odnowiony całkowicie w 2005 roku ciekaw jestem jak tam wygladało wczesniej
że ja tam stałem to nie dziwi ale skąd tam i za co płacili tyle ci niemcy i holendrzy tego nie wiem
byłem też poraz kolejny na Polari z drugiej strony Rowinij za dobę na kamper stopie zapłaciłem 38 euro ,na kemping nie wjeżdrzaem bo założenie miało byc takie że zostajemy 2 dni a na camper stop mozna max 48 godzin i jest taniej ok 14 euro na dzień
musze przyznać że od tamtego roku pośli z rozmachem przebudowali miejsca na których można było stać bez ładu i składu na palcere ,pobudowali domki letniskowe ,jednym słowem pośli w dobrym kierunku ,w drugim dniu popołudniu zaczeło padać więdz wyjechałem z cempingu szerokim łukiem do Niemiec i do domu
wyjechałem z domu 2 wróciłem 18, jeden dzień do południa padało ,woda w morzu wyjątkowo ciepła jak na Istrię

DarKu - 2014-08-19, 11:24

Tez bylem na Lanterna jedna noc, strefa K to fajna strefa, bez tlumow i nad samym morzem, niestety noc kosztuje 68 euro, kamping tak jak piszesz czysty i zadbany, za strefa K objezdzajac jakies 5 km jest duzo dzikiego miejsca pod sciana skalna, za mna jak robilem zdjecie jest zejscie do wody, jest to zatoka,nie wiem czy mozna tam kamperowac na dziko, ja nie probowalem ze wzgledow technicznych, wciaz mam problem z zasilaniem 12v ktore sie wylacza i w tym przypadku lodowka nie chlodzi.

Ogolnie zauwazylem ze Istria jest dosc droga w porownaniu do pozostalych czesci Chorwacji, srednio nocleg na 2+2 wychodzi okolo 50 euro wzwyz, na Krk placilismy 33 euro, dzieci maja gratis do 10 lat w Kamo Skrila, sanitariaty sa nowe i niejeden kamping moglby pozazdroscic im tego, teraz jestesmy w Sukosan na prywatnym kampingu, niestety do plazy trzeba podejsc 100metrow :szeroki_usmiech i placimy tu za noc 18 euro.

IAAN - 2014-08-19, 13:23

ja byłem na Laternie w strefie G jedną noc musiałem się przenieść bo parcela była zarezerwowana i A standart
G od A różniła się tym że nie było żywopłotu pomiędzy parcelami ale parcele były numerowane miałem wodę i prąd na miejscu i jakieś 300 m2 wolnego terenu wokół ,stałem na przedostatniej parceli ostatnia była wolna wokół las do plaży jakieś 100 m z górki do łazienek ok 50m
płaciłem ok 50 euro za noc

DarKu - 2014-08-20, 17:25

W dniu kiedy przyjechalismy mieli awarie systemu komputerowego i nie wiedzieli co maja zarezerwowane a co nie, pani nas poinformowala ze kolega poszedl rozpoznac miejsca standardy ktore sa wolne i za 20 minut bedzie mozna zaparkowac auto, po 30 minutach uslyszelismy ze jeszcze 10 minut musimy poczekac, po kolejnych 20 minutach juz nie uslyszelismy ile trzeba czzekac, w sumie chyba czekalismy okolo 2 godzin, w koncu stwierdzilismy ze pojedziemy na okoliczne kampingi, niestety cena nie byla adekwatna do standardu kempingow wiec wrocilismy na Lanterna kamping, system w tym czasie juz dzialal, niestety uslyszelismy ze nie maja juz wolnych miejsc choc wczesniej pani nas zapewniala ze miejsc wolnych jest pod dostatkiem, otrzymalismy jedno wolne miejsce na jedna noc, zrezygnowani cena oraz obsluga ktora sama w sumie doprowadzila do chaosu przez niedzialajacy system i sami nie wiedzieli co maja mowic ludziom wciaz oczekujacym postanowilismy wyjechac z tamtad, lecz sam kamping byl fajny.
Johny_Walker - 2014-08-20, 18:22

Obserwowałem pogodę na Istrii i północnej Chorwacji od połowy lipca. Ogólnie tam większość czasu było kiepsko. Dziś są burze.
https://www.facebook.com/...?type=1&theater

IAAN - 2014-08-20, 20:08

byłem na Istri od 4 sierpnia do 16
5 padało do ok 14 godziny ,zaczeło padać ok 12 godziny więc wyjechaliśmy w drogę do domu
woda w morzu wyjątkowo ciepła a ostatni tydzień w okolicach Rovinij powiedział bym że wyjątkowo ciepła
Ja jestem zadowolony z opalenizny i wyjazdu

tom-cio - 2015-07-02, 22:29

Podniose,znowu mi Chorwacja po glowie lata.Panowie wiecie,czy twn camperplatz za 15 euronow dalej czynny? :spoko