|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Grecja,santorini
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-13, 19:11 Temat postu: Grecja,santorini Czy był ktoś kamperem na Santorini ,nowy pomysl plyniecia po drodze na Krete.Barbara
koko - 2014-08-13, 21:01
byłem jachtem na niektórych zamieszkałych wyspach Greckich nie ma samochodów sprawdz to
Rawic - 2014-08-13, 21:17
koko napisał/a: | na niektórych zamieszkałych wyspach Greckich nie ma samochodów sprawdz to | pewnie wyspy były mniejsze od samochodów
Fux - 2014-08-13, 21:19
Zbigniew Muzyk, kopalnia wiedzy.
http://grecja.iq24.pl/default.asp?action=20
i garść innych relacji.
Niektóre niesamowite.
http://www.cro.pl/jak-nie-chorwacja-to-f24.html
andi at - 2014-08-13, 21:24 Temat postu: Re: Grecja,santorini
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Czy był ktoś kamperem na Santorini ,nowy pomysl plyniecia po drodze na Krete.Barbara |
Byliśmy na Santorini ale statkiem.Wyspę zwiedzaliśmy autobusem.Gdybyś chciała zwiedzić port to polecam zjechać kolejka ,bo pieszo to droga jest osrana i potwornie śmierdzi(osły)
Sorki tak było w 2009 ,a dzisiaj nie wiem
Tam nie ma co zwiedzać poza Santorini,a miasteczko jak miasteczko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-13, 21:42
Fux napisał/a: | Zbigniew Muzyk, kopalnia wiedzy. | ,dziekuje,ale nie wiem czy znajde cos o pobycie na Santorini samochodem lub kamperem.To co pisze andi at,to jest jednodniowa wycieczka,ze zwiedzaniem miasta Firy,nas interesuje cala wyspa,tak jak pisza,najpiekniejsza ,pozdrawiam Barbara,ps.Zamiast jechać z wycieczka na 1 dzień ,pomyslalam ze jest na trasie do Grecji i może się zatrzymać klika dni
zbyszekwoj - 2014-08-13, 22:55
Ja byłem na Santorini kilka lat temu przez 2 tygodnie. Zjeżdziliśmy całe skuterkiem.Jest to perełka grecka. Turyści przypływający na wycieczkę z Krety, przeważnie zwiedzają tylko portową Fire.Są inne miejscowości jak Oya z hotelikami i knajpkami zawieszonymi na skałach.Warto kilka dni tam spędzić. Samochody miejscowe jeżdżą ,autobusy także, kamperów nie widziałem.W hotelach ceny dla Amerykanów zawrotne ,jedzenie -ceny normalne.
koko - 2014-08-14, 07:54
Jedynym samochodem była duża śmieciara a wyspa całkiem spora z dużą mariną portem promowym zapomniałem nazwy. Może ktoś przypomni?
Rawic - 2014-08-14, 08:33
koko napisał/a: | Jedynym samochodem była duża śmieciara a wyspa całkiem spora z dużą mariną portem promowym zapomniałem nazwy. Może ktoś przypomni? | Konrad na tej stronie na dole powinneś znaleźć tę wyspę. http://www.camperteam.pl/...r=asc&start=120
zbyszekwoj - 2014-08-14, 08:53
koko napisał/a: | Jedynym samochodem była duża śmieciara a wyspa całkiem spora z dużą mariną portem promowym zapomniałem nazwy. Może ktoś przypomni? |
Port w stolicy wyspy nazywa się Thira[chyba tak to brzmi]. Samochodów jest więcej, sam jeżdziłem autobusem do Oia-najładniejsza miejscowość na Santorini. Ja mieszkałem w Kamari, miejscowość bardziej płaska z piaszczystą plażą.Na wzgórzu ruiny dawnej stolicy wyspy.Santorini to pozostałość po wybuchu wulkanu, który rozsadził wyspę pozostawiając w środku kalderę.Powybuchu powstało tsunami które salało min. Kretę powodując upadek kultury Minojskiej.Na drugim skrawku wyspy-czynny wulkan.
Fux - 2014-08-14, 11:43
Zbigniew Muzyk napisał/a: | ale nie wiem czy znajde cos o pobycie na Santorini samochodem |
Może tutaj...
http://www.cro.pl/male-i-...0.html#p1447922
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-23, 20:21
Dziekuje Wam,ale po przemyśleniach płyniemy prosto na Krete.Moze z Krety będzie jakas sensowna propozycja to popłyniemy motorkiem,na 2-3 dni.BARBARA
Kuba L. - 2014-08-24, 07:46
Może troszkę takich informacji Was zainteresuje:
1. http://www.santorinicamping.gr/english/index.htm
2. http://perissa-camping.com/?lang=en
3. http://www.travel-to-santorini.com/camping/ - tutaj garść przydatnych informacji
4. http://www.soultravelers3...rini-campi.html - krótka relacja i wrażenia opisane z pobytu kamperem na kempingu Santorini.
andrzej627 - 2021-03-31, 00:14
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | kamperem na Santorini ,nowy pomysl plyniecia po drodze na Krete |
W tej chwili to już jest stary pomysł, ale w dalszym ciągu wart zrealizowania. Po drodze na Kretę jest jeszcze parę innych wysp
Na mapie Google'a widzę to tak.
Basiu, w tym roku nie wybierasz się na Kretę?
samotny wilk - 2021-03-31, 17:42
andrzej627 napisał/a: | ale w dalszym ciągu wart zrealizowania |
Bo ja wiem? Może i wart, ale takie skakanie z wyspy na wyspę i dalej na następną, mocno portfel zaboli. Promy nigdy tanie nie były i tanie nie są.
Natomiast pomysł przepłynięcia bezpośrednio na Kretę jest wart każdych pieniędzy. Na wyspie jest właściwie wszystko: przepiękne góry, malownicze kaniony, plaże wszelakie: kamieniste i piaskowe, urocze malutkie wioseczki i większe miasta też.
Już kilka lat nie byłem na Krecie, ale nieustająco ciągnie mnie tam. Chociaż Kretę znam tylko trochę (byłem tak 4 albo 5 razy) zawsze ją polecam. To b.dobry wybór jest.
izola - 2021-03-31, 20:50
Dla mnie hyba by to nie było - na wyspach mam wrazenie - no jakie?
Wyspy są na ogół - małe
Tam działa inna mentalność
Najważniejszym aspektem jest dla mnie -na wysepkach nie ma tyle do widzenia jak na lądzie
Plusem jest , nie każdy normalo tam się garnie .
LukF - 2021-03-31, 22:05
samotny wilk napisał/a: |
Natomiast pomysł przepłynięcia bezpośrednio na Kretę jest wart każdych pieniędzy. Na wyspie jest właściwie wszystko: przepiękne góry, malownicze kaniony, plaże wszelakie: kamieniste i piaskowe, urocze malutkie wioseczki i większe miasta też.
Już kilka lat nie byłem na Krecie, ale nieustająco ciągnie mnie tam. Chociaż Kretę znam tylko trochę (byłem tak 4 albo 5 razy) zawsze ją polecam. To b.dobry wybór jest.
|
Bardzo fajnie mnie zachęciłeś. Skąd prom i ile czasu na płynięcie oraz kasy trzeba liczyć?
Comsio - 2021-03-31, 22:40
Z Pireusu jest dużo promów.
Jeszcze dorzucę na wyspach prawie wiecznie wieje.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-03-31, 22:53
Ale starocie,jest relacja z Krety 2015 zimowalismy,na wyspach racja wieje,ale wieje rowniez mniej lub wiecej na wszystkich odkrytych plażach.
Teraz czekajmy byśmy wogóle mogli wyjechać
rakro1 - 2021-04-01, 00:05
Basiu !! Miło widzieć, że działasz znowu !!! Wiadomo Wiosna !!!!!
Przyjrzyj się jak bardzo spada kurs waluty Tureckiej. To mogą być baardzo tanie wakacje. Ja już kupuję sukcesywnie. Na revolucie, a jakże
Jeśli nam się nie odmieni to pojedziemy wrzesień/październik. My tam nie byliśmy nigdy, zresztą w zasadzie nie ruszamy się poza Bałkany i kochamy to.
A z Turcji jest bardzo blisko do wielu wysp greckich..niestety również do Syrii ale wiara w solidność państwa policyjnego jakie stworzono w Turcji daje nadzieję na udany wyjazd. I oczywiście chodzi o południe Turcji śródziemnomorskie.
samotny wilk - 2021-04-01, 07:28
LukF napisał/a: | Skąd prom i ile czasu na płynięcie oraz kasy trzeba liczyć? |
Jest tak, jak pisze Wiesiek.
https://tiny.pl/r2tfg
Z Pireusu taniej będzie do Heraklionu niż do Chanii.
Dla wersji:
2 os (+18 l.),
1 pies,
1 kamper do 6 m., (bo nie każdy ma długiego! ),
bez kabiny,
czas płynięcia ok. 9 h.
Nawet nie chcę sprawdzać całkowitych kosztów promów przy takim skakaniu po wszystkich malutkich wysepkach. Po co mi szok.
Co do wiania na wyspach, w tym na Krecie, to wiadomo: wieje jak na każdej wyspie. W wysokim sezonie taki wiatr to zbawienie, przy temp. grubo > 30*C. Inaczej byłaby patelnia.
Kitty - 2021-04-01, 12:11
A jak teraz to wygląda? Potrzebują testów na covid? Słyszałam, że w niektórych krajach wymagają tylko tych 15-minutówek?
Comsio - 2021-04-01, 20:54
Nie wiem czy jeszcze aktualne
Z Volos do Tel-Awiw.
Można minąć lądową zagrożoną strefę.
samotny wilk - 2021-05-01, 21:57
Uroki Santorini.
https://tiny.pl/r6rpn
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2021-05-02, 17:02
Post pisany w 2014 roku,teraz wszystko inaczej
marfi - 2021-09-01, 09:12
Widzę, że post odświeżony
Byliśmy na Santorini początkiem lipca. co prawda samolotem, ale, że mam takie zboczenie i zawsze w takich miejscach patrzę, czy da się tam dojechać kamprerem, to się przyjrzałem.
Technicznie można z Pireusu, koszt, jak dla mnie (2 osoby, 7m kamper) to jakieś 130-150 E w jedną stronę. Problemem jest infrastruktura kempingowa na miejscu, a właściwie jej brak. Jest 1 niby camping, ale z bungalowami i przygotowanymi namiotami, właściwie nie ma miejsca na kampery/przyczepy. Mało jest miejsc, gdzie można się postawić na dziko, a i tak nie wiem, jak z legalnością (prywatne tereny). Brak kempingu, to również brak serwisu - zostają stacje benzynowe. Kolejnym problemem jest parkowanie w celu zwiedzania - tam po prostu nigdzie nie ma miejsca, o ile osobówka się gdzieś wciśnie, to taki klocek już niekoniecznie. Szczególnie dotyczy to Thiry, Oia, Kamari - chyba, że daleko na obrzeżach i dalej spacerek w +35 stopni.
Nie wiem, czy akurat tam bym się pakował z budą. Chyba, że na 1 dzień w drodze na Kretę, ale czy to ma sens...
Tanie linie latają już za 300 zł/os. Do tego apartament na 3-4 noce za 1000 zł i można polecieć bez stresu. Albo, będąc w Atenach, zostawić domek na 3 dni na parkingu strzeżonym, popłynąć promem, a w cenie biletu dla kampera, przespać się w pensjonacie.
rigg - 2021-09-01, 12:11
marfi napisał/a: | Widzę, że post odświeżony
Byliśmy na Santorini początkiem lipca. co prawda samolotem, ale, że mam takie zboczenie i zawsze w takich miejscach patrzę, czy da się tam dojechać kamprerem, to się przyjrzałem.
Technicznie można z Pireusu, koszt, jak dla mnie (2 osoby, 7m kamper) to jakieś 130-150 E w jedną stronę. Problemem jest infrastruktura kempingowa na miejscu, a właściwie jej brak. Jest 1 niby camping, ale z bungalowami i przygotowanymi namiotami, właściwie nie ma miejsca na kampery/przyczepy. Mało jest miejsc, gdzie można się postawić na dziko, a i tak nie wiem, jak z legalnością (prywatne tereny). Brak kempingu, to również brak serwisu - zostają stacje benzynowe. Kolejnym problemem jest parkowanie w celu zwiedzania - tam po prostu nigdzie nie ma miejsca, o ile osobówka się gdzieś wciśnie, to taki klocek już niekoniecznie. Szczególnie dotyczy to Thiry, Oia, Kamari - chyba, że daleko na obrzeżach i dalej spacerek w +35 stopni.
Nie wiem, czy akurat tam bym się pakował z budą. Chyba, że na 1 dzień w drodze na Kretę, ale czy to ma sens...
Tanie linie latają już za 300 zł/os. Do tego apartament na 3-4 noce za 1000 zł i można polecieć bez stresu. Albo, będąc w Atenach, zostawić domek na 3 dni na parkingu strzeżonym, popłynąć promem, a w cenie biletu dla kampera, przespać się w pensjonacie. |
Potwierdzam, co napisał kolega. W lipcu tydzień spędziłem na Santorini, trzy dni quadami zwiedzaliśmy wyspę i spotkałem co prawda jednego kampera z Włoch, ale to wszystko.
Wąskie kręte uliczki, brak infrastruktury.
|
|