|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Nowy zderzak do kampera
janusz - 2014-07-30, 15:09 Temat postu: Nowy zderzak do kampera A ja zakupiłem dzisiaj w sklepach internetowych nowe odlotowe lampy tylne do nowego odlotowego zderzaka tylnego którego jeszcze nie mam.
Bronek - 2014-07-30, 15:12
janusz napisał/a: | do nowego odlotowego zderzaka tylnego którego jeszcze nie mam. |
Nie kupuj go .
najnowsze rzeczy to te ...... których jeszcze nie kupiłeś .
Trzymaj sie tego .
Ide do roboty.
janusz - 2014-07-30, 15:24
Bronek napisał/a: | Nie kupuj go . |
Nie kupuję, będę rzeźbił.
kimtop - 2014-07-30, 17:06
janusz napisał/a: | do nowego odlotowego zderzaka tylnego |
Odlotowy to był chyba ten co odleciał?
janusz - 2014-07-30, 17:24
kimtop napisał/a: | Odlotowy to był chyba ten co odleciał? |
Dlatego zderzak ma być odlotowy, żeby następnym razem widzieli, że kamper stoi na drodze.
maszakow - 2014-07-30, 20:56
Problem w tym że najpierw zobaczą zderzak - oby go nie poczuli - a potem dopiero kampera. rozrzut odległości 100m do 2km.
janusz - 2014-07-30, 21:23
maszakow napisał/a: | oby go nie poczuli |
Będzie z szyny kolejowej i obwieszony lampkami jak choinka.
Rawic - 2014-07-30, 21:42
janusz napisał/a: | Będzie z szyny kolejowej i obwieszony lampkami jak choinka. | bagażnik rowerowy jest niezły bo zwiększa dystans, świeci (tablica biało-czerwona), tak więc, rowery potrzebne czy nie, ale dla bezpieczeństwa lepiej je wozić, a i lżejsze od szyny.
janusz - 2014-07-31, 10:11
Rawic napisał/a: | bagażnik rowerowy jest niezły |
Bagażnik był na samochodzie ale łobuz wślizgnął się pod niego. Na masce zostały tylko bruzdy po nim.
janusz - 2014-07-31, 14:15
Rawic napisał/a: | mnie chodzi o reakcję kierowcy |
Mnie też.
Gość z pełną prędkością (jaką jeździ się po mieście, jakieś 60-70) przyładował w tył stojącego z 15 sekund na czerwonym świetle białego, dużego kampera. Tłumaczył się, że nie zauważył stojącego samochodu. "0" hamowania. Myślisz, że rowery by zauważył.
Na takie jeżdżenie to nic nie pomoże tylko opancerzenie samochodu. Gdyby na światłach stał SCOT albo inny wojskowy pojazd nic by mu nie zrobił.
zbyszekwoj - 2014-07-31, 14:53
Ja kiedyś chciałem jak Gustlik przypakować czołgiem w drzewo. Myslałem że sosna złamie się ja na 4 pancernych. Sosna rosnie dalej a osłona gąsiennicy się pogięła.Tak że z tym scotem tez nie wiadomo jakby było.
janusz - 2014-07-31, 15:02
zbyszekwoj napisał/a: | Tak że z tym scotem tez nie wiadomo jakby było. |
Ale mi wjechał Laguną a nie czołgiem.
Rawic - 2014-07-31, 15:28
zbyszekwoj napisał/a: | Tak że z tym scotem tez nie wiadomo jakby było. |
pewnie są mocne, ucząc się jazdy na nim, jechałem przez las 80 km/h a instruktor krzyczał "gazu do jasnej ........", i przeżyłem. Najbardziej jednak utkwiły mi w pamięci jazdy po polach węgierskim FUG, ten to miał dziub, a jak się rozbujał to widziałem tylko: gleba-niebo, gleba -niebo, itd.
zbyszekwoj - 2014-07-31, 19:47
janusz napisał/a: | Ale mi wjechał Laguną |
Może chciał się bliżej przyjrzeć kamperowi?
maszakow - 2014-07-31, 19:55
zbyszekwoj napisał/a: | janusz napisał/a: | Ale mi wjechał Laguną |
Może chciał się bliżej przyjrzeć kamperowi? |
Z taką prędkością ? Raczej Januszowi chciał spojrzeć w twarz
Rawic - 2014-07-31, 20:04
maszakow napisał/a: | Z taką prędkością ? Raczej Januszowi chciał spojrzeć w twarz | z prywatnej pupy chciał publiczny garaż zrobić
janusz - 2014-07-31, 21:37
Rawic napisał/a: | z prywatnej pupy chciał publiczny garaż zrobić |
Albo wziął dosłownie to że kamper z garażem. Dobrze, że miałem hak do przyczep to sobie Lagunę skasował.
Wojciechu - 2014-08-01, 00:19
Coś jest na rzeczy. Ja z Laguny (wprawdzie tak blisko nie podjeżdżałem) tak się zapatrzyłem na kampera, że postanowiłem kupić i mam.
Rawic - 2014-08-01, 08:32
janusz napisał/a: | Albo wziął dosłownie to że kamper z garażem. | Jak się nikomu nic nie stało, to można pożartować, ale kampera szkoda, ile teraz kłopotu, współczuję. Ale ja na to wszystko mam znowu swój sposób i opinię. Otóż tak się składa, że oprócz polskiego prawa jazdy mam wyrobione w Austrii. U nas obowiązuje durne prawo, że należy zachować odstęp miedzy pojazdami tzw. bezpieczny, a to znaczy dla każdego z nas inny odstęp. Jedynie w tunelach jest określany właściwy odstęp. Natomiast u kasztanów, w zależności od tego czy jest to obszar zamieszkany, czy szybka droga obowiązują odstępy tzw. sekundowe np.2 sek, 3 sek, jest to bardzo proste do sprawdzenia, gdy auto jadące przed nami mija jakiś znak liczymy 121, 122 i jeżeli w tym czasie mijamy ten znak to znaczy, że mamy zachowany właściwy odstęp do samochodu przed nami. Często też na austriackich drogach można spotkać znaki z punktami kontrolnymi do odstępu z napisem Richtige Abstand Halten. Dzięki temu prostemu przepisowi, w Austrii, jest tak mało wypadków typu najechania. Ten znak "Nakaz pracy" przed polskim sejmem bardzo właściwy. Mam jeszcze wiele pomysłów na ulepszenie polskiego PoRD ale czy mnie ktoś wysłucha.
Wojciechu - 2014-08-01, 09:13
Słuchamy Cię, słuchamy, a to 121 i 123 bdb.
janusz - 2014-08-01, 10:44
Rawic napisał/a: | ale czy mnie ktoś wysłucha. |
Chiba nie, moja żona na pewno nie, zaraz będzie pytanie czemu jedziesz tak na ogonie.
Bronek - 2014-08-01, 10:50
Z motocykla zasadę mam , 121,122,123. Lub patrzę na zderzak / tablicę by była na na wysokości wzroku ...... w każdym aucie z lekka inaczej i pkt odniesienia np dolu lusterka , nawigacji wycieraczek .
.
Tempomat radarowy też fajny, lecz do momentu jak ci taki wyrywny kierowca nagle zajedzie wyprzedzając , można zęby starcić
od awaryjnego automatycznego hamownia.
Jadąc na tempomacie, klnę na takich mistrzów prostej -wyprzedza zwalnia , i na zakrątach 80% na hamulcu . Zero silnikiem , bo mu auto wyje i pewnie się popsuje ???
Frustrujące jak zostawiasz sobie luz w kolumnie a tu gnojek sie wcina , bez sensu by potem blokować ..
Niestety 30 samochodów po okregu i bez przeszkod, z zaleceniem by tylko jechać..... ...... korek za 2 min... tak to wygląda.
O ruszaniu z pod świateł .... cala historia...
Johny_Walker - 2014-08-01, 12:07
Jadąc osobowym mój sposób na takich wyskakujących, to zmniejszenie prędkości jeszcze bardziej. Potem wyprzedzam kilku na raz kiedy wiem, że zaraz jest okazja łatwego manewru bez ryzyka i znowu pozwalam by ryzykowali życie wyprzedzając mnie na ciągłej lub zakrętach, potem ja znowu ich... Niektórzy już po drugim cyklu się poddają...
Znajomość trasy, technika, cierpliwość...
Jadąc kamperem jak wyżej, ale nie wyprzedzam.
janusz - 2014-08-10, 12:21
Wyprostowałem to co było do wyprostowania. Dorobiłem zniszczone elementy zrobione ze sklejki które w naszym kraju nie były do zdobycia i tymi zabiegami przywróciłem kamperowi "fason".
Dzięki firmie Allcamp zakupiłem nowe lampy tylne (dzięki nim kamper będzie miał wyjątkowa dupkę).
Coś takiego jak na tym zdjęciu.
joko - 2014-08-10, 21:25
Brawo Janusz
Ledy są teraz modne więc cała sprawa wyjdzie tylko na dobre.
Ciekawe te lampki , mają to w ofercie czy ściągane na zamówienie ?
krzysztofCz - 2014-08-10, 22:04
janusz napisał/a: | Wyprostowałem to co było do wyprostowania. Dorobiłem zniszczone elementy zrobione ze sklejki które w naszym kraju nie były do zdobycia i tymi zabiegami przywróciłem kamperowi "fason".
Dzięki firmie Allcamp zakupiłem nowe lampy tylne (dzięki nim kamper będzie miał wyjątkowa dupkę).
Coś takiego jak na tym zdjęciu. |
Super to wygląda
maszakow - 2014-08-10, 23:00
janusz napisał/a: | Wyprostowałem to co było do wyprostowania. Dorobiłem zniszczone elementy zrobione ze sklejki które w naszym kraju nie były do zdobycia i tymi zabiegami przywróciłem kamperowi "fason".
Coś takiego jak na tym zdjęciu. |
Janusz... a te odblaski ... to fabryczne rozwiązanie czy własne ? nawet taka ilość tych odblaskowych prostokącików raczej nie będzie przeciwdziałać podobnym wypadkom... chyba że będzie ich znacznie więcej ułożonych w znak Punishera.
Oryginał co prawda był biały na czarnym tle, ale ... tu wersja specjalna
janusz - 2014-08-10, 23:08
Zdjęcie które umieściłem to znalezione w internecie, nie mój kamper. Ja dopiero zaczynam rzeźbić zderzak. Od razu zrobię sobie dwie sztuki.
Czemu to nazywa się zderzak jak strach tego dotknąć żeby nie rozleciało się a co dopiero zderzyć.
papamila - 2014-08-10, 23:28
janusz napisał/a: | Ja dopiero zaczynam rzeźbić zderzak. Od razu zrobię sobie dwie sztuki. |
dobry pomysł - bo swoje kosztuje
do Twojego to mozna jeszcze kupic poszczegolne elementy i w akuratnym kolorze
do nowych modeli to teraz jeden duży element i w stanie do malowania
no i drogi jak zaraza - 2.500 za zderzak tylny bez lamp i odblasków
papamila - 2014-08-10, 23:28
janusz napisał/a: | Ja dopiero zaczynam rzeźbić zderzak. Od razu zrobię sobie dwie sztuki. |
dobry pomysł - bo swoje kosztuje
do Twojego to mozna jeszcze kupic poszczegolne elementy i w akuratnym kolorze
do nowych modeli to teraz jeden duży element i w stanie do malowania
no i drogi jak zaraza - 2.500 za zderzak tylny bez lamp i odblasków
krzysztofCz - 2014-08-11, 04:29
janusz napisał/a: | Czemu to nazywa się zderzak jak strach tego dotknąć żeby nie rozleciało się a co dopiero zderzyć. |
Może ma zabezpieczać uderzającego
Bronek - 2014-08-11, 06:50
Tylko niska waga to byle co usprawiedliwia. Dla jej zmniejszenia powinno się w ogóle toto zdjąć i same lampy tylko zamontować. Ale chyba jakieś przepisy durnowate mówią że musi być?
Zastanawiam się nad wywaleniem zderzaka, oraz bagażnika rowerowego,zrobieniem lekkiej rampy ze schowkiem Np na kliny matę itp. By wzmocnić rampę wykorzystał bym dodatkowo istniejące mocowania od w/w rowerowego...Rampa też by mogła być składana...lub wsuwana pod samochód 🚗
zbyszekwoj - 2014-08-11, 08:37
[quote="janusz"]Zdjęcie które umieściłem to znalezione w internecie, nie mój kamper. Ja dopiero zaczynam rzeźbić zderzak. Od razu zrobię sobie dwie sztuki.
To masz zamiar jeszcze raz cofać w osobówkę?
janusz - 2014-08-11, 09:02
zbyszekwoj napisał/a: | To masz zamiar jeszcze raz cofać w osobówkę? |
Wszystko jest zapisane w gwiazdach.
janusz - 2014-08-15, 15:18
Wczoraj zacząłem rzeźbić zderzak.
Fux - 2014-08-15, 16:12
Spory dom byś tym styropianem ocieplił.
zbyszekwoj - 2014-08-15, 16:26
Jakiś dołem za bardzo kańciasty , nie bardzo pasuje do tych obracanych elektrycznie foteli.
slawwoj - 2014-08-15, 16:32
Fux napisał/a: | Spory dom byś tym styropianem ocieplił.
|
Kolejna złośliwość
SlawekEwa - 2014-08-15, 18:09
zbyszekwoj napisał/a: | Jakiś dołem za bardzo kańciasty |
Fakt, Michał Anioł to z Janusza to nie jest
Johny_Walker - 2014-08-15, 20:34
Czym to będziesz wykańczał? Jakiś laminat czy co?
Rawic - 2014-08-15, 21:47
Johny_Walker napisał/a: | Czym to będziesz wykańczał? Jakiś laminat czy co? | na styropian najlepiej się kładzie i mocno trzyma - tynk silikonowy.
słabe są te nasze kamperki, ale za to lekkie i ciepłe. Kiedyś się mówiło "uciekaj byku bo jadę w Trabanciku" a teraz możemy mówić " uciekaj ratlerku bo jadę w kamperku"
Rawic - 2014-08-15, 22:02
janusz napisał/a: | Wczoraj zacząłem rzeźbić zderzak. | Janusz, jeśli mogę doradzić, tuż nad hakiem a poniżej tablicy rejestracyjnej, zrób otwór na zaczep, znasz ten problem jak hamulec najazdowy uderza w zderzak przy wypięciu zahamowanej przyczepy. Ładny kształtny otwór wypełniony czymś sprężystym, będzie super orginalnie i praktycznie. Jeszcze żaden producent na świecie nie wyprodukował takiego zderzaka, Ty będziesz ten pierwszy.
Bronek - 2014-08-16, 17:17
Rawic napisał/a: | hamulec najazdowy uderza w zderzak przy wypięciu zahamowanej przyczepy. |
Można tez tak , ale lepiej przewidzieć i jak rawic / czarnowic widzi zrobić. w/w ...
janusz - 2014-08-17, 15:19
Trochę porzeźbiłem.
slawwoj - 2014-08-17, 15:22
jak dla mnie to świetnie wygląda
Fux - 2014-08-17, 15:55
Współczynnik lansu +5
janusz - 2014-08-17, 20:35
Fux napisał/a: | Współczynnik lansu +5 |
I o to chodzi, nie ma pieniędzy na nowego to starego trzeba reanimować.
joko - 2014-08-17, 21:02
Janusz, a jak to będziesz wykańczał ?
Chcesz ten styropian , po wymodelowaniu czymś pokryś ( np. Natryskowo) i pomalowac na gotowo, czy po prostu będzie to model do wykonania formy pod laminat ?
Aha i podaj proszę jakieś namiary na te ledy , bo już pytałem a nie wiem czy to jakaś tajemnica jest czy coś
janusz - 2014-08-17, 22:21
joko napisał/a: | Janusz, a jak to będziesz wykańczał ? |
Tak to będzie model do zrobienia formy do laminatu.
Teraz to pokryję mineralnym klejem do styropianu i nadam ostateczny (płaski) kształt. Następnie zaszpachluję natryskowo i wyszlifuję do gładkości. Później zrobię gipsianą formę. A dalej zobaczę co z tego wyjdzie. Bo być może gipsiany model i dopiero laminowaną formę ostateczną albo tą część pominę.
O lampkach pisałem, że kupiłem za pośrednictwem Allcampu z miasta Łodzi w Reimo a produkuje je Jakon. Samo Reimo nie chciało wysłać do Polski ze swojego niemieckiego sklepu.
janusz - 2014-08-18, 20:13
W dniu dzisiejszym zderzak dostał przybliżony ostateczny kształt i został pokryty klejem do styropianu żeby zabezpieczyć przed rozpuszczeniem go przez szpachlówkę.
Bronek - 2014-08-18, 20:27
Styropian mógłby zostać na stałe .... po co sobie roboty przysparzać z formami...
Oczywiście żywica i mata lub wiórki!!!
Będzie bardziej sie "kupy trzymał i pewnie łatwiej da się montować .. nie wiem teoretyzuję . Ale robiłem pseudo deski surfingowe dla dzieci.
By ukryć nierówności , gładkość powierzchni można posypać solą grubą na świeży lakier , potem lekko przetrzeć papierem grubym , wypłukać sól wodą, wysuszyć , i ponownie polakierować .
Gładzi nie będzie tylko struktura w zależności od ziaren.... lecz powierzchnia nie musi być super idealna.
To tylko takie tam wspominki...
koko - 2014-08-18, 21:08
a czy nie produkują tych zderzaków w Słoweni ja byłem w tym zakładzie
janusz - 2014-08-18, 21:10
Myślałem o takim wykonaniu zderzaka ale wtedy będę miał tylko jeden. Zderzak będzie tak piękny, że tylko patrzeć jak ktoś zagapi się i znowu będę musiał rzeźbić.
Gdy będę miał formę to będę zabezpieczony na przyszłość. Gdybym kiedyś sprzedał kampera to dołożę formę kupujacemu tak jak dokłada się koła zimowe.
koko napisał/a: | a czy nie produkują tych zderzaków w Słoweni ja byłem w tym zakładzie |
Chyba szybciej w Chinach niż w Słowenii. Szafki w kamperze są chińskie są nalepki Made in China
Zderzak da się kupić ale nie będzie taki odlotowy i kosztuje ze 3 tyś zł.
Bronek - 2014-08-18, 21:41
janusz napisał/a: | że tylko patrzeć jak ktoś zagapi się i znowu będę musiał rzeźbić.......................dołożę formę kupujacemu tak jak dokłada się koła zimowe. |
Optymista to Ty nie jesteś.
Jak trafisz jeszcze na przesadnego potencjalnego kupca???? Przekichane .
Pesymista sprzedawca sprzedaje : "Panie dodaję zderzak jakby w Pana wjechał TIR"
Przesądnykupujący : " Nie kupię, bo na pewno wjedzie skoro pan daje ten zderzak "
"Dobrze ,że trumienki pan nie dorzuca".
Johny_Walker - 2014-08-19, 00:07
Bronek napisał/a: | Styropian mógłby zostać na stałe .... po co sobie roboty przysparzać z formami... |
Ja bym obszył futerkiem takim misiowatym. Nie będzie się rysował, a jak ktoś przywali to nie będzie nawet śladu.
gino - 2014-08-19, 07:28
wy tu śmichu chichu ...a tu browarka za inicjatywę pod tytułem ''zrób to sam'' Januszowi trza stawiać
koko - 2014-08-19, 13:34
a może ktoś na forum ma taki zderzak i zgodził by się być dawcą pod formę
janusz - 2014-08-19, 14:54
koko napisał/a: | a może ktoś na forum ma taki zderzak |
Ale jaki?
Taki jak ten co robię to myślę, że będzie jedyny.
Oryginalny wcale nie był taki urodziwy, był wręcz paskudny.
koko - 2014-08-20, 07:34
Jak był taki brzydki to i miej nie żal
janusz - 2014-08-20, 20:50
Tynkowania ciąg dalszy.
janek50 - 2014-08-20, 21:09
Janusz , niezła robota z tym zderzakiem, ale ja bym się nie bawił w formy i laminaty , to co masz już zrobione tak jak pisał Bronek, okleić włóknem szklanym i żywicą na to szpachla i lakierek i tak to bym zostawił, będzie mocniejsze i sztywniejsze. Ale jak to zrobisz to twój wybór.
Jeżeli wychodzisz z założenia że ci znowu ktoś wjedzie od zadu to po co w ogóle robić zderzak??? światła przykręcić do budy i nie ma roboty.
janusz - 2014-08-20, 21:19
janek50 napisał/a: | światła przykręcić do budy i nie ma roboty. |
Ale będzie nieestetycznie.
janek50 napisał/a: | okleić włóknem szklanym i żywicą |
Teraz już się nie da za dużo roboty włożyłem w tynkowanie. Gdyby go teraz okleić oklejać to trzeba byłoby go zmniejszyć bo jeszcze 0,5 cm to będzie za wielki.
I tak szlifowanie szpachlówki jest upierdliwe, nie wyobrażam sobie szlifowania laminatu w zakamarkach.
Teraz ważne jest żeby płaszczyzny zewnętrzne były w porządku, wnęki dopracuje się na formie bo będą wystawały.
Nie wiem, zastanawiam się czy nie pochylić trochę płaszczyzny tablicy rejestracyjnej. W górnej poprzeczce będzie oświetlenie tablicy, lepiej byłoby widać.
Bronek - 2014-08-20, 21:33
każdy Cyryl ma swoje Metody...
Tu niemal są sami indywidualiści i kwita.
Zakamarki to sobie sam wymyliłeś . To cierp teraz ................
Tablicę pochylisz ??? Do góry ??? .
Moim skromnym zdaniem powstanie dodatkowa plszczyzna skosna , a takiej nie ma na całym tyle. Są tylko pionowe.
Aulos - 2014-08-20, 21:41
janusz napisał/a: | Nie wiem, zastanawiam się czy nie pochylić trochę płaszczyzny tablicy rejestracyjnej. W górnej poprzeczce będzie oświetlenie tablicy, lepiej byłoby widać. |
A komu potrzebne to udogodnienie? Policji, straży miejskiej...?
IAAN - 2014-08-21, 18:52
Janusz po otynkowaniu i zaszpachlowaniu całości pomaluj pistoletem farbą poliretanową z utwardzaczem lata praktyki dowodzą że jest to najlepsza farba nie rozpuszcza jej żywica i nie zostanie na formie
MAWI - 2014-08-21, 19:06
janusz napisał/a: | lepiej byłoby widać. |
Ja bym ją schował jak najgłębiej.Szedł bym w tą stronę. Mi za każdym razem z wizyty w stronę Koszalina przychodzi co najmniej jedna fota.Często z tyłu.
Nie wiem ,może myślą że ja to zbieram i kolekcjonuję?
janusz - 2014-08-21, 19:59
IAAN napisał/a: | nie zostanie na formie | a ma ktos doświadczenie czym posmarować gotowy model/kopyto żeby później gips nie przylepił się do niego jak będę robił formę.
janek50 - 2014-08-21, 20:22
Nie wiem czy to będzie dobre ale jest taki specjalny spray do smarowania form wtryskowych lub rozdmuchowych przy produkcji tworzyw sztucznych zapobiega przyklejaniu się tworzywa do formy. Jak się nazywa nie wiem ale można go dostać w hurtowniach z tworzywami sztucznymi.
tu masz jeden z nich, http://www.sarcoharri.pl/...id_produkt=152,
http://www.spojnia.pl/pl/...onowy-castaldo/
http://www.megmar.com.pl/...orm-silikonowy/
albo do robienia form http://kauposil1-px.rtrk.pl/mold-max/
http://kauposil1-px.rtrk.pl/mold-star/
http://kauposil1-px.rtrk.pl/smooth-sil/
zbyszekwoj - 2014-08-21, 22:28
Janusz dobrze robi,że to nie jednorazówka. Ja też mam paskudny zderzak ,może sobie wymienię jak już będzie forma. Można by od razu zamontować czujniki cofania ,to tylko 50zł.,a przydaje się. Ciekawe czy będzie pasował do innych modeli?
IAAN - 2014-08-21, 22:41
janusz napisał/a: | IAAN napisał/a: | nie zostanie na formie | a ma ktos doświadczenie czym posmarować gotowy model/kopyto żeby później gips nie przylepił się do niego jak będę robił formę. |
a jak ty chcesz zrobić formę gipsową jak ten zderzak wisi na samochodzie
ja bym poszedł w formę z maty i żywicy choć też będzie trudno bo zderzak wisi a nie lezy na ziemi
nie wiem jak zachowała by się pasta do podłogi jako rozdzielacz
janusz - 2014-08-21, 22:46
zbyszekwoj napisał/a: | Można by od razu zamontować czujniki cofania |
W starym zderzaku były czujniki cofania ale dla mnie nie sprawdziły się. Kiedy rowery były na bagażniku to głupiały. Są dwie kamery i moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niż czujniki.
zbyszekwoj napisał/a: | może sobie wymienię jak już będzie forma. |
Nie wiem czy to będzie pasowało, jedno to szerokość auta a drugie to on jest wyprofilowany do plastyków i listwy brzegowej Rimora.
Bronek - 2014-08-21, 23:32
janusz napisał/a: | moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niż czujniki. |
Moim .... kamerka to dobry dodatek do czujników .
Kamerka z dużym kątem i dużym monitorem , dobrze ustawiona OK , ale i tak dobre czujniki ,( zależy od marki producenta , montażu , SZCZĘŚĆIA!!!!) to dla mnie pewniejsze ustrojstwo.
Ale ... to moje zdanie . mam w tym swoim i jedno i drugie ... 170 st kamerki 7 cali monitor . itp . Ale czujnik to czujnik . Były chyba dobrze zamontowane . Działają dobrze i to one dla mnie sa ostatecznym kryterium ... Reszta to moc......
janek50 - 2014-08-21, 23:57
Janusz , ja bym nie robił formy z gipsu. jeżeli możesz to ten zderzak zdejmij i formę zrób z włókna szklanego z żywicą a żeby się nie męczyć to do sprasowania użyj dużego worka foliowego do którego włożysz ten zderzak i wyssaj powietrze z niego używając odkurzacza.
tu masz link jak to wyglada przy workach do przechowywania odzieży czy innych rzeczy https://www.youtube.com/watch?v=6IjOk5jJF2g
czemu odradzam gips ?? bo musiałbyś i tak użyć do jego wzmocnienia bandaży , tak jak się robi opatrunki gipsowe na złamania, inaczej gips ci popęka i połamie sie, tym bardziej że przy takiej wielkości zderzaka będzie ważył troszkę.
wbobowski - 2014-08-22, 00:11
Bronek napisał/a: | Moim .... kamerka to dobry dodatek do czujników . |
Janusz, tak samo uważam jak Bronek. Mam 2 kamery cofania. A jak wieczorem przy żółtawym świetle nawracałem na jakiejś ciasnawej uliczce pod Warszawą to... musiałem później spawać papierowy zderzak (jak określił go fachowiec), bo jakiegoś bżdzinowatego kołka, którego nawet nie poczułem, nie zauważyłem.
A teraz... kamery kamerami a czujniki wyją nawet jak wysoką trawę zobaczą.
SlawekEwa - 2014-08-22, 06:32
janusz napisał/a: | W starym zderzaku były czujniki cofania ale dla mnie nie sprawdziły się. Kiedy rowery były na bagażniku to głupiały. |
Błąd, bo czujniki cofania powinny być zamontowane w bagażniku na rowery. Mam taki bagażnik zakładany na hak z tablicą rej., oświetleniem i czujnikami cofania.
zbyszekwoj - 2014-08-22, 09:39
Dla mnie najpewniejszym urządzeniem jest moja żona ,jeszcze na tyle sprawna ,że błyskawicznie wyskakuje z auta podczas cofania. Jest to też dobra forma rekreacji.
Dobrze że jej nie ma w domu...
janusz - 2014-08-28, 20:05
Forma już jest, co prawda w stanie surowym ale jest.
Waży jakieś 400kg. Zużyłem 11 worków gipsu formierskiego po 25kg worek.
Jutro usuwanie nadlewek i szpachlowanie ubytków.
Skwarek - 2014-08-28, 21:25
Podziwiam wzór zderzaka i to ile już włożyłeś pracy. Z gipsową formą uważaj jest bardzo kapryśna i długo schnie, minie sporo czasu nim te kilkanaście wiader wody z niej odparuje. Mam nie najlepsze doświadczenia z taką formą przy okazji robienia brodzika http://www.camperteam.pl/...ghlight=brodzik
Ale przy zderzaku może się udać bo nie potrzeba stosować żelkotu i wady epoksydowego odlewu można poszpachlować. Życzę powodzenia
zbyszekwoj - 2014-08-28, 21:53
Polak potrafi.
piotr1 - 2014-08-28, 22:12
janusz napisał/a: | Forma już jest, co prawda w stanie surowym ale jest.
Waży jakieś 400kg. Zużyłem 11 worków gipsu formierskiego po 25kg worek.
Jutro usuwanie nadlewek i szpachlowanie ubytków. |
To jesteś już gotowy do seryjnej produkcji tylnego zderzaka do tego modelu.
MAWI - 2014-08-29, 08:01
piotr1 napisał/a: | do tego modelu. |
Myślę ,że nie tylko do tego model .Pewnie po małych dopasowniach również do kilku innych.
Janusz podaj szerokość (czyli długość) końcowego produktu.
janusz - 2014-08-29, 08:19
Moje auto po zewnątrz ma 2,22 m szerokości.
Andrzej 73 - 2014-08-29, 09:14
Aleś pojechał z robotą po placu , normalnie gipsownia. Nie wiem co na to Halinka , jak nie posprzątasz to może być po zderzaku.
Działaj , działaj będzie oryginalny jedyny w swoim rodzaju.
slawwoj - 2014-08-29, 10:08
Pozazdrościć umięjętności i pracowitości.
Frowyz - 2014-08-30, 20:02
A mi się wydawało, że 120 kg gipsu na formę brodzika to dużo... Cholera, ciekawe ile by gipsu potrzeba na zrobienie formy całej budy? No dobra, poniosło mnie
janek50 - 2014-08-30, 20:23
Frowyz napisał/a: | :shock: A mi się wydawało, że 120 kg gipsu na formę brodzika to dużo... Cholera, ciekawe ile by gipsu potrzeba na zrobienie formy całej budy? No dobra, poniosło mnie |
Frowyz..... no faktycznie poniosło cię, forma na boczek by miała zzzz 2 tony? może i nawet by dobiła do 3 ton, proste liczenie 2,22m szer na 60 cm wysokości no może 70 cm, Janusz sprostuje ile ma wysokości forma, i mamy 400kg , więc długość budy z 4 m , czyli 6,6 długości razy 400kg da nam coś koło 2,5 tony .
Andrzej , co do tego ,,porządku " na placu to nie chciałem wczoraj Janusza dołować, ale żonka Janusza na pewno jest ,,zadowolona" z tej gipsowni.
Janusz musisz teraz jakiś wózek widłowy kupić żeby tę formę przenieść gdzieś na zimę.
gratuluję, wykonałeś kawał dobrej roboty.
janusz - 2014-08-30, 22:28
Frowyz napisał/a: | A mi się wydawało, że 120 kg gipsu na formę brodzika to dużo |
janek50 napisał/a: | 60 cm wysokości no może 70 |
Wszystko to brak doświadczenia. Kiedyś robiłem tą metodą drzwi do Niewiadówki.
Miałem jakiś taki gips który nie chciał się zsiąść. Zrobiłem model i wszystko rozpierniczyło się.
Nauczony doświadczeniem kupiłem gips formierski. Teraz jak obrabiam go to widzę, że spokojnie mogła forma być 3 razy delikatniejsza. 2-3 cm ścianka wystarczyłaby a teraz ma 13 cm a miejscami 20.
Wysokość formy jest 90 cm.
janek50 napisał/a: | Janusz musisz teraz jakiś wózek widłowy |
Użyłem wózka żeby ustawić ją na prowizorycznym stole. Obrabianie w kucki nie uśmiechało mi się. Potrzebny był stół żeby wytrzymał 400kg. Zrobiłem go z palet.
janek50 napisał/a: | co do tego ,,porządku " na placu to nie chciałem wczoraj Janusza dołować, ale żonka Janusza na pewno jest ,,zadowolona" |
Pewnie, będzie miała nowy trawnik.
MILUŚ - 2014-08-30, 23:18
A nowy zderzaczek to Premierowi pokażesz ?
janusz - 2014-08-30, 23:23
MILUŚ,
Aż tak blisko z nim nie jestem żeby pokazywać mu moje zderzaki.
scuter0 - 2014-08-31, 15:41
Witam,mam pytanko do Janusza-jeżeli nie jest to tajemnica to na ile ubezpieczyciel wycenil ci szkode?
zbyszekwoj - 2014-08-31, 18:22
scuter0 napisał/a: | Witam,mam pytanko do Janusza-jeżeli nie jest to tajemnica to na ile ubezpieczyciel wycenil ci szkode? |
Urząd skarbowy....
scuter0 - 2014-08-31, 21:16
janusz - 2014-09-01, 16:07
Gdyby ktoś potrzebował pomysłu jak uzupełnić niedolany gipsowy odlew o skomplikowanym kształcie to takie wymyśliłem rozwiązanie.
Skwarek - 2014-09-01, 19:47
A co to jest?
Jakiś implant silikonowy?
janusz - 2014-09-01, 20:05
Skwarek napisał/a: | A co to jest?
Jakiś implant silikonowy?
|
Balonik karnawałowy.
darek 61 - 2014-09-01, 20:23
A może by tak fajne cycki po bokach wyrzeźbić.
janusz - 2014-09-01, 21:31
darek 61 napisał/a: | A może by tak fajne cycki po bokach wyrzeźbić. |
Chciałem cały zderzak zrobić w formie lezącej kobitki ale Halinka nie chciała pozować a o odlaniu formy z jej piersi ani mowy nie ma.
darek 61 - 2014-09-03, 08:45
Szymek lubi się chwalić własnym ciałem,ale Szymka byś pewnie nie chciał.
janusz - 2014-09-03, 09:19
darek 61 napisał/a: | lubi się chwalić własnym ciałem |
Mam nawet jego nagie walory na zdjęciu.
janusz - 2014-09-04, 16:39
Ponieważ nie bardzo mogę poradzić sobie z wilgocią zawartą w gipsie pomalowałem formę folią w płynie żeby uszczelnić powierzchnię.
janek50 - 2014-09-04, 20:40
Janusz, bo z gipsem już tak jest, bedziesz mu lał wodę a on bedzie pił i pił i ciągle będzie mu mało, to już taki typ .
janusz - 2014-09-08, 17:52
Surowy zderzak już jest.
Nowatorska metoda foliowania płynnego nie do końca sprawdziła się, do tego brak doświadczenia w laminowaniu, robię to raz na kilka lat, ostatnio 6 lat temu powodowały że odlew ma kilka wad ale da się je usunąć.
Endi - 2014-09-08, 19:08
janusz napisał/a: | odlew ma kilka wad ale da się je usunąć. |
Jeszcze trochę "pudru" i nic nie będzie widać zgrabna pupa szczerze gratuluję
Skwarek - 2014-09-08, 19:56
Teraz praca przy zderzaku to sama przyjemność pójdzie lekko bo to już nie 400 kg a i efekty od razu będzie widać.
Jakie będą mocowania do nadwozia, czy zalaminowałeś jakieś śruby?
janusz - 2014-09-08, 20:11
Cytat: | Jakie będą mocowania do nadwozia, czy zalaminowałeś jakieś śruby? |
Śrub nie laminowałem bo później jest kłopot odkręcić kiedy lekko przyrdzewieje.
W laminowałem usztywnienia pod tablicą rejestracyjną i pod lampami i śruby będą dostępne z zewnątrz zakryte lampami i tablicą.
Zderzak zakrywa dolne mocowanie bagażnika i do tych uchwytów przykręcę aluminiowy profil do którego będzie przykręcony zderzak.
Dolny brzeg zderzaka przykręcony będzie do podłogi bagażnika.
Skwarek - 2014-09-08, 20:30
Rozumiem jak to ma być mocowane. Dobrze zabezpiecz żywicą krawędzie po obcięciu farfocli laminatu. Bo po latach woda, mróz i słońce sprawią, że będą się strzępić. Napewno widziałeś już takie "ładne" kruche laminaty.
janusz - 2014-09-08, 22:12
O. dzięki za podpowiedź.
yaro 65 - 2014-09-09, 20:17
zbyszekwoj napisał/a: | Ja kiedyś chciałem jak Gustlik przypakować czołgiem w drzewo. |
Gustlik to gwoździe wyciągał z drzewa palcami ,
czołgiem to Grześ śmigał
ten czerniawy z Sandomierza
eMKa - 2014-09-11, 22:44
I co tam słychać
Forma cała ? Uda się zrobić drugi
Bo jak nie to ja za Tobą nie jadę
poo coo tee neerwy
janusz - 2014-09-11, 22:53
Bzykanie boschki i szlifierki taśmowej.
A forma nie rozpadła się tylko wyrwało z niej tą zieloną folię w płynie.
Elwood - 2014-09-12, 20:05
janusz napisał/a: | Bzykanie boschki i szlifierki taśmowej.
A forma nie rozpadła się tylko wyrwało z niej tą zieloną folię w płynie. |
Słychać czy widać.???
Uważaj bo jak się napatrzysz to jeszcze ze dwa lata będziesz ten zderzak robił, a tu pora gdzieś wyruszyć
janusz - 2014-09-12, 20:22
Elwood napisał/a: | a tu pora gdzieś wyruszyć |
Dzisiaj nabyłem drogą kupna śrubki do przykręcenia lampek do zderzaka. Śrubki są ze stali nierdzewnej żeby nie szpeciły rdzawe zacieki. Gwinciki do tych śrubek też będą z nierdzewki.
Ponieważ nie mogę pochwalić się specjalnymi osiągnięciami przy wykańczaniu zderzaka, mam inne ważne zajęcia to teraz tylko zdjęcie śrubki.
janusz - 2014-09-20, 15:34
Stan na dziś.
Zderzak gotuje się do lakierowania.
ARCADARKA - 2014-09-20, 15:42
No idziesz tata jak przecinak
gino - 2014-09-20, 18:08
kurde...Lesiu jakiś taki malutki przy tym zderzaczku....to na pewno do kamperka?
dobra robota
janusz - 2014-09-21, 18:53
Zderzak w dniu dzisiejszym, to szare to jeszcze nie lakier ale podkład. Teraz trzeba zrobić mocowanie, zacisnąć nity gwintowane do przykręcenia lamp i wywiercić otwory na bagażnik rowerowy. I do lakierowania.
Elwood - 2014-09-21, 23:40
janek50 - 2014-09-22, 00:00
taki piękny zderzak a ty chcesz Jasiek w nim dziury już wiertać???? super robota.
janusz - 2014-09-25, 19:46
Tak to wyszło, trochę nie popisał się gościu co dobiera lakiery i zderzak jest deczko ciemniejszy, trzeba będzie zrobić przejścia na bokach ale to jak będzie wolny warsztat.
slawwoj - 2014-09-25, 19:49
Normalnie chińczyk lepiej by nie zrobił.
Dla mnie mistrzostwo świata.
PS. Nie to że się czepiam - a gdzie pomarańczowe kieunkowskazy ?
janusz - 2014-09-25, 20:04
slawwoj napisał/a: | a gdzie pomarańczowe kieunkowskazy ? |
One świecą na pomarańczowo a jedna z tych białych lampek na dole po obu stronach świeci na czerwono. Brakuje jeszcze odblasków ale mam przyklejane i nie bardzo wiem w którym miejscu przykleić i poczekam trochę żeby lakier stwardniał.
Wojciechu - 2014-09-25, 20:10
No no no -
slawwoj - 2014-09-25, 20:15
Jakoś nie chce myśleć ile to zajęło roboczogodzin. Tak licząc po 50-90 zł/godz.
janusz - 2014-09-25, 20:28
slawwoj napisał/a: | Jakoś nie chce myśleć ile to zajęło roboczogodzin. |
Samej roboty nie za wiele, 90% czasu zajęło koncepcyjne myślenie i nauka na własnych błędach.
A doświadczenie przyda się bo to dopiero początek liftingu. Trzeba iść dalej bo teraz to zderzak wygląda jak nie od tego auta.
salut - 2014-09-25, 20:41
Zderzak super !!!
Aż szkoda go zakadać
Ale żeby budowę kampera zaczynać od zderzaka ?
janek50 - 2014-09-25, 20:46
Jasiek, normalnie kopara odpada. Co do kolorku to się nie łam , za parę latek wypłowieje i będzie taki sam jak pozostałe elementy.
janusz - 2014-09-25, 20:49
salut napisał/a: | Ale żeby budowę kampera zaczynać od zderzaka ? |
Hi, hi. Nawet dzisiaj myślałem, że to byłby fajny początek na robienie kampera od podstaw.
gino - 2014-09-25, 20:50
zderzaczek super..
ale...mnie tam jeszcze podoba się ...Murena
janusz - 2014-09-25, 20:59
gino napisał/a: | Murena |
Murena była po Leszkowej renowacji i właściciel zaatakował tyłem hydrant i trzeba poprawiać.
slawwoj - 2014-09-25, 21:00
janek50 napisał/a: | Jasiek, normalnie kopara odpada. Co do kolorku to się nie łam , za parę latek wypłowieje i będzie taki sam jak pozostałe elementy. |
Nazywanie każdego jaskiem to ma być śmieszne czy moze u ciebie na wiosce to normalne ?
Więcej szacunku młody forumowiczu - do innych a zwłaszcza do Janusza !
Rawic - 2014-09-25, 21:13
janusz napisał/a: | Tak to wyszło, trochę nie popisał się gościu co dobiera lakiery i zderzak jest deczko ciemniejszy,. | miałeś dobrego lakiernika, lakier na zderzaku po paru tygodniach będzie jaśniejszy, super wyszło, szkoda tylko, że nad hakiem nie zrobiłeś zagłębienia na zaczep przyczepy z hamulcem najazdowym, a byłby taki orginał.
janusz - 2014-09-25, 21:38
Rawic napisał/a: | szkoda tylko, że nad hakiem nie zrobiłeś zagłębienia na zaczep przyczepy |
Zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że nie ma takiej potrzeby. Zaczepy od moich przyczep nie potrzebują więcej miejsca a zresztą od czasu od kiedy potrzeba VIATOLL to i tak przyczepy ciągnę bardzo rzadko. Hak robi trochę za zderzak.
darol - 2014-09-25, 21:46
slawwoj napisał/a: | Więcej szacunku młody forumowiczu - do innych a zwłaszcza do Janusza ! |
Taka dygresja. Co TY wiesz o szacunku, skoro zapisujesz się na zlot i nie przyjeżdżasz, bez słowa wyjaśnienia, narażając organizatorów na koszty.
Sorry Szeryfie, nie mogłem się powstrzymać. A zderzaczek pierwsza liga, pomyśl o serii limitowanej
janusz - 2014-09-25, 21:50
darol napisał/a: | pomyśl o serii limitowanej |
Może pomyśleć nad dorobieniem reszty do niego i będzie nowy kamper.
PiotrES - 2014-09-25, 21:58
janusz napisał/a: | Rawic napisał/a: | z prywatnej pupy chciał publiczny garaż zrobić |
Albo wziął dosłownie to że kamper z garażem. Dobrze, że miałem hak do przyczep to sobie Lagunę skasował. |
Właśnie mi przypomniałeś że dobry hak jest lepszy niż zdeżak .
Będę musiał o tym dobrze pomyśleć .
PiotrES - 2014-09-25, 22:09
janusz napisał/a: | Tak to wyszło, trochę nie popisał się gościu co dobiera lakiery i zderzak jest deczko ciemniejszy, trzeba będzie zrobić przejścia na bokach ale to jak będzie wolny warsztat. |
Super !
Z tyłu lepiej wygląda niz z boku.
Naprawdę gratulacje. !
janusz - 2014-09-25, 22:11
PiotrES napisał/a: | Właśnie mi przypomniałeś że dobry hak jest lepszy niż zderzak . |
Do kampera jeszcze widziałem kiedyś małe kółeczka na bokach. Przy dużym zwisie tylnym przydatne są przy przejeżdżaniu przez nierówności.
Tadeusz - 2014-09-25, 22:35
Wiedziałem!!!
Wiedziałem, że kamper na tej kolizji zyska.
Zastanawiam się, gdzie jeszcze powinni Cię stuknąć.
Pięknie, Januszu, oj, jak pięknie.
dominik - 2014-09-25, 22:36
janusz napisał/a: |
Do kampera jeszcze widziałem kiedyś małe kółeczka na bokach. Przy dużym zwisie tylnym przydatne są przy przejeżdżaniu przez nierówności. |
Widziałem w zeszłym tygodniu jak jeden gość z kraju z literką D na tablicy, patrzył zdziwiony jak to się stało, że kamper pojechał, a zderzak (właściwie kawał plastiku) został na zjeździe, minę miał nie tęgą.
Ahmed - 2014-09-25, 22:49
Ładny , taki japoński , skośnooki
Bronek - 2014-09-25, 22:53
Tadeusz napisał/a: | Zastanawiam się, gdzie jeszcze powinni Cię stuknąć. |
Chirurgia plastyczne tez poczyniła postępy .
Poprawiają niemal wszystko . ........ Pośladki np.
Janusz napisał/a: | Trzeba iść dalej bo teraz to zderzak wygląda jak nie od tego auta. |
Na Florydzie robia nosy w cenach promocyjnych , potem nie pasuja do reszty twarzy i trzeba dalej myslec co by tu jeszcze. W końcu Michaele Jacson wychodzi.
I Rawicki się ucieszy , bo będzie wcięcie na hak !!!!!
A PROPOS KÓŁEK: lepiej niech urwie zderzak jak ma wyłamać cały tył . No chyba ,że kóka do ramy , tak by uniosły budę . !!!!
[/quote]
MAWI - 2014-09-26, 07:48
Janusz robota pierwsza liga.SUPER.Gratuluję Jak widać są ludki którzy nawet stłuczką mogą przekuć w sukces
slawwoj - 2014-09-26, 07:50
darol napisał/a: | slawwoj napisał/a: | Więcej szacunku młody forumowiczu - do innych a zwłaszcza do Janusza ! |
Taka dygresja. Co TY wiesz o szacunku, skoro zapisujesz się na zlot i nie przyjeżdżasz, bez słowa wyjaśnienia, narażając organizatorów na koszty.
|
Przedstaw jakie to koszty i podaj numer konta.
janusz - 2014-09-26, 09:28
slawwoj napisał/a: | Przedstaw jakie to koszty |
Ho, zderzak jest masywny, zbyt masywny, fabryczny byłby 2-3 razy cieńszy i tu powodem jest brak wprawy/praktyki. Fabryczny/seryjny byłby z arkusza plastiku formowanego na gorąco podciśnieniowy ważyłby pewnie ze 2 kg, mój jest z włókna szklanego a szkło jest ciężkie nie ważyłem ale jakieś 7-8 kg. Żywica + mata to jakieś 20-25 zł za kg. liczyć 250 zł bo spora część została w trakcie zeszlifowana. do tego szpachlówka liczmy 100 zł bo też niewiele jej zostało na zderzaku ale wysmarowane było sporo. Kupiłem 0,5 l lakieru licząc, że boki auta trzeba będzie poprawić. Trochę śrubek wsporniki metalowe, jakiś rozpuszczalnik, zmywacz, wosk do formy. razem lakierem ze 100 zł. Do tego 12 worków gipsu po chyba 21 zł nie pamiętam. Myślę, że w 800 zł zmieściło się bez robocizny. Osobną pozycje stanowi oświetlenie więcej niż drugie tyle szczególnie bumerangi były drogie. Razem to chyba zmieściłem się w cenie fabrycznego zderzaka z lampami albo i nie.
Bronek - 2014-09-26, 09:45
janusz napisał/a: | Do tego 12 worków gipsu |
Tu o koszty interpersonalnych rozgrywek honorowych chodzi . Twoje ich nie interesują .
w/w gips przyda im się .... zagipsowania nóg i do rzeki . Sprawa honorowa , na udeptanej ziemi... lub jw. do rzeki... lub do 7-mego pokolenia.
Poszlo o zdrobnienie pieszczotliwe . JASIUNIU
janusz - 2014-09-26, 09:48
Bronek napisał/a: | Poszlo o zdrobnienie pieszczotliwe . JASIUNIU |
A gdzie bo w zderzeniu ze zderzakiem nie zwróciłem uwagi.
Bronek - 2014-09-26, 09:58
JASIEK Ty zadufany Adminie , nie widzisz istoty wlasnego Forum !!!
Cytat: | taki piękny zderzak a ty chcesz Jasiek w nim dziury już wiertać???? super robota.
Jasiek, normalnie kopara odpada.
I ad VOCEM Nazywanie każdego jaskiem to ma być śmieszne czy moze u ciebie na wiosce to normalne ?
Więcej szacunku młody forumowiczu - do innych a zwłaszcza do Janusza ! ...i dalej juz NORMALKA po to jest forum by sie nie pozabijac w realu . Jest klimatycznie
|
janusz - 2014-09-26, 10:21
A to takie sympatyczne przekomarzania, wydawalo mi sie ze to Szymek napisal i nie wzbudzilo to zadnych podejzen. Przepraszam za brak plzn ale Chinczyk w moim kamperze nie ma pl klawiatury.
darol - 2014-09-26, 10:27
Bronek, ja tu nie widzę żadnych przesłanek do domniemywania przestępstwa z Art. 148. KK. No chyba, że w kolejce po nowy zderzak jeśli pójdzie wersja limitowana
janusz - 2014-09-26, 10:37
darol napisał/a: | jeśli pójdzie wersja limitowana |
Abstrahując od tematu wątku fajnie byłoby gdyby ktoś zbudował/wymyślił drukarkę 3D która drukowałaby z żywicy i to z zatopioną w niej nitką z włókna szklanego albo z karbonu. Jak byłoby fajnie. Kupujesz sobie płytę DVD z zapisanym programem do zrobienia kampera, wykupujesz usługę w firmie drukującej na takich drukarkach i z otrzymanych części składasz swojego kampera stawiając go na gotowym fabrycznym podwoziu. Przecież jak kamper może być różowy to i może być plastykowy.
Johny_Walker - 2014-09-26, 10:53
janusz napisał/a: | jest brak wprawy/praktyki. Fabryczny/seryjny byłby z arkusza plastiku formowanego na gorąco podciśnieniowy ważyłby pewnie ze 2 kg, mój jest z włókna szklanego a szkło jest ciężkie nie ważyłem ale jakieś 7-8 kg. |
Teraz masz zderzak pancerny i następnym razem nie odniesie żadnych uszkodzeń, a gamoń który nie zdąży zahamować za Tobą straci chłodnicę i samodzielnie już nie odjedzie.
Drukarki 3D będą wybawieniem dla wszystkich, którzy potrzebują dorobić jakiś nietypowy element z tworzywa. Kwestia kilku lat, jak urwane klamki okienek taniej będzie wydrukować u usługodawcy z drukarką, niż zamawiać u producenta.
gino - 2014-09-26, 13:01
Johny_Walker napisał/a: | Teraz masz zderzak pancerny i następnym razem nie odniesie żadnych uszkodzeń | to akurat może okazać się jedynym minusem tego zderzaczka..
zderzak jest po to aby absorbować siłę uderzenia, a nie przepychać ją dalej.... na zabudowę
janusz - 2014-09-26, 14:30
W kamperze to chyba tylko teoretycznie oryginał był z grubszej folii, jego możliwości absorpcyjne były na poziomie uderzane małego wróbla.
Absorbenta to mam poniżej zderzaka. On zatrzymuje w miejscu Laguny.
A świeci to tak.
Chyba będzie trzeba trochę zasłonić oświetlenie tablicy i góra głośno woła wypiernicz tą lampę załóż nową.
Skwarek - 2014-09-26, 17:49
Pięknie to zrobiłeś
aż mam ochotę gdzieś przydzwonić moim zderzakiem by mieć pretekst i zrobić sobie podobny.
janek50 - 2014-09-26, 18:30
koledzy, nie wiem o co wam idzie, jeżeli Janusz nie zwrócił mi uwagi że nie życzy sobie żeby tak pisać zdrobniale jego imię to robicie po prostu burzę w szklance wody. Mam wielki szacunek do Janusza za pracę którą wykonał żeby zrobić ten zderzak i podziwiam takich ludzi jak on, którzy nie idą na łatwiznę i jak coś się popsuło kupuję nową rzecz lecz coś sami majstrują w swoich kamperach. Co do wieku to nie jestem już młodzieńcem, a te kilka lat różnicy wieku między mną a Januszem chyba nie ma większego znaczenia. Ja też mam na imię Janusz i nie obrażam się jak mnie wszyscy wołają Jasiek.
Janusz jeżeli czujesz się obrażony to wybacz że pozwoliłem sobie na taką poufałość, ale nie miałem zamiaru Ciebie tym zdrobnieniem urazić.
Janusz, światełka rewelka, no te do tablicy troszkę za bardzo dają po oczach a te u góry , faktycznie troszkę odstają od reszty lampek.
ARCADARKA - 2014-09-26, 19:16
Tata Janusz ,,superasto wyszło ,,,nic nie zmieniaj
janusz - 2014-09-26, 20:00
janek50 napisał/a: | Janusz jeżeli czujesz się obrażony |
Nie ma problemu.
wbobowski - 2014-09-27, 00:21
No widzisz Janusz, choć w Radawie czuliśmy się bezdomni bez kamperów (bo domek kempingowy to nie dom), ale wyszło nam w sumie nieźle.
Ty masz odlotowy zderzak... a ja silnik o 6 lat młodszy od kampera. A skoro młodszy to i żwawszy o całe 21 KM.
Chyba trzeba aby nam te kampery ktoś od czasu do czasu uszkodził
OMEGA - 2014-10-31, 23:05
Super , super to wyszło , z tyłu to całkiem inne auto.
janusz - 2014-10-31, 23:13
OMEGA napisał/a: | z tyłu to całkiem inne auto. |
No właśnie, trochę wygląda jak nie od tego samochodu.
MAWI - 2014-11-01, 09:50
janusz napisał/a: | jak nie od tego samochodu. |
ale zdecydowanie na plus
wbobowski - 2015-04-20, 02:07
Najnowszy model Dethleffs Premium Liner skradł Twój patent na lampy.
Ja podałbym ich do sądu o odszkodowanie. Co najmniej w postaci nowego kampera.
darek 61 - 2015-04-20, 08:05
Pewnie Januszowi ukradli kopyto.
janusz - 2015-04-20, 08:47
wbobowski napisał/a: | Twój patent na lampy. |
E nie ma takiej możliwości. To są lampy typowe do kamperów. Z homologacją.
łoś - 2015-04-20, 23:24
Zderzak super. Ale wizualnie w całości taki ciężki. Może domalować boczne bajery w kolorze zderzaka.
Bronek - 2015-04-21, 09:58
Widziałem i wg mnie nic nie trzeba robić a ni dodawać . Jest nie do odróżnienia czy robiony czy taki ma być
Fakt wygląda z lekka , jak nos po operacji plastycznej, ale bez zrobienia reszty twarzy .
Po prostu jest nowy i to go odróżnia od reszty.
Dalsze kombinacje moim zdaniem są zbyteczne , bo dopiero wtedy będzie widać , że to szał twórczy właściciela .
Chyba , że tak chce właściciel . ??
|
|