|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zasilanie lodówki solarem
Johny_Walker - 2014-08-20, 22:24
Czy mając solary 200W jest sens używać ich do zasilania lodówki absorpcyjnej, w celu obniżenia zużycia gazu w krajach gdzie z gazem są problemy? Załóżmy że akumulatory naładowane a słońce grzeje, to dlaczego by nie podłączyć do solarów kabelka idącego z lodówki do alternatora?
DAKOTA - 2014-08-21, 07:21
Johny_Walker napisał/a: | Czy mając solary 200W jest sens używać ich do zasilania lodówki absorpcyjnej, w celu obniżenia zużycia gazu w krajach gdzie z gazem są problemy? Załóżmy że akumulatory naładowane a słońce grzeje, to dlaczego by nie podłączyć do solarów kabelka idącego z lodówki do alternatora? |
seria siedem z Dometica ma originalne podlaczenie do solarow ,wystarczy podlaczyc , a automat sam przelacza i czerpie energie z solara, naturalnie przy wystarczajacym naswietleniu przez slonce .
DAKOTA
kaimar - 2014-08-21, 08:51
DAKOTA napisał/a: | ,wystarczy podlaczyc , a automat sam przelacza i czerpie energie z solara, naturalnie przy wystarczajacym naswietleniu przez slonce .
|
Automat sam nie przełącza - do przełączenia jest potrzebny sygnał S+ z regulatora solara.
Sygnał S+ generują tylko specjalne regulatory solara.
eMKa - 2014-08-21, 08:59
DAKOTA napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | Czy mając solary 200W jest sens używać ich do zasilania lodówki absorpcyjnej, w celu obniżenia zużycia gazu w krajach gdzie z gazem są problemy? Załóżmy że akumulatory naładowane a słońce grzeje, to dlaczego by nie podłączyć do solarów kabelka idącego z lodówki do alternatora? |
seria siedem z Dometica ma originalne podlaczenie do solarow ,wystarczy podlaczyc , a automat sam przelacza i czerpie energie z solara, naturalnie przy wystarczajacym naswietleniu przez slonce .
DAKOTA |
Chyba nie ma takiej potrzeby, bo solar ładuje akumulator, a lodówka pobiera prąd z akumulatora. Jaki jest sens dodatkowego przełącznika .
koder - 2014-08-21, 09:15
eMKa napisał/a: | Chyba nie ma takiej potrzeby, bo solar ładuje akumulator, a lodówka pobiera prąd z akumulatora. Jaki jest sens dodatkowego przełącznika . |
Sens jest taki, że jak zajdzie słońce lodówka przeszła na gaz, a nie na 12V z akumulatora, którego w ten sposób zeżre całego w kilka godzin.
koko - 2014-08-21, 09:18
12V na lodówkę u mnie idzie gdy chodzi silnik
koder - 2014-08-21, 09:49
Gdy u mnie chodzi silnik to mruczy i pobiera paliwo.
DAKOTA - 2014-08-21, 09:54
koder napisał/a: | eMKa napisał/a: | Chyba nie ma takiej potrzeby, bo solar ładuje akumulator, a lodówka pobiera prąd z akumulatora. Jaki jest sens dodatkowego przełącznika . |
Sens jest taki, że jak zajdzie słońce lodówka przeszła na gaz, a nie na 12V z akumulatora, którego w ten sposób zeżre całego w kilka godzin. |
dobrze pomyslane , zle napisane , przelacza na gas gdy napiecie ladowania Volty spadnie ponizej ilus tam Volt , nigdy nie wytrzyma do zachodu slonca , mialem to wiem , po wymianie na serie osiem juz tego nie mam .Nie ma takiej opcji.
DAKOTA
Ps.ja pisze o nowych lodowkach , ktore maja automaty , nie pol automaty i nie przelaczniki , a wiec po spadku napiecia na solarach przelacza automatycznie na gas. Z obwodem 12v akku nie ma nic wspolnego. Czy byl tam jakis przelacznik wbudowany nie powiem bo nie wiem ja nic nie przelaczalem , tylko jak chmurki (spadek napiecia)wyszly slyszalem tykanie zapalnika gazowego .
Bronek - 2014-08-21, 10:24
Ciekawe czy można by wykrzystać Timer regulatora solara i podłączenie zewnętrznego odbiornika w regulatorze ??/
Przecież ten timer regulatora ma tryby załączania na tzw noc i tzw dzień .
Oznacza to ,że załącza odbiornik na stykach tylko po określonym czasie gdy zacznie się odpowiednie naświetlenie. ( czyli ładowanie) jest tych programów kilkanaście zarówno na tzw. !!!! nocny tryb jak i na TZW.!!! dzienny .
Podkreślam TZW bo to umowna wartość . Regulator uczy się jej na podstawie właśnie ładowania .
I można ustawić opóźnienie załączenia odbiornika na stykach , jak i czas wyłączenia.
Ja tak mam MPPT .
Poprawcie jesli coś nie tak rozumuję ??
Johny_Walker - 2014-08-21, 10:41
Mam 8501 z AES. Tam wystarczy z solara podać 12V na przewód idący oryginalnie z alternatora. Problem polega na wstawieniu prostej elektroniki, która poda 12V na lodówkę dopiero po tym, jak akumulator zostanie naładowany.
To nie powinno być trudne. Kupiłem regulator Tracer i nie wiem czy tam nie ma takiej opcji?
Np. instaluję przełącznik alternator-solar. Szeregowo w kabel z solara idzie przekaźnik, który włączy się przy odpowiednio wysokim napięciu akumulatora. Niestety podczas ładowania akumulatora napięcie też jest wysokie, więc trzeba by to rozwiązać tak, żeby była odpowiednio duża histereza i odstęp czasowy.
Może podłączę lodówkę do regulatora przez wyjście na odbiorniki? Ale może się okazać, że wydajność ogniw np rano będzie zbyt mała i lodówka nie otrzyma 170W.
Bronek - 2014-08-21, 11:08
Johny_Walker napisał/a: | Ale może się okazać, że wydajność ogniw np rano |
Wyjście jest z regulatora , ale prąd z akumulatora ( jak jest cos w nim ) ... i tyle
Więc czy rano to nie ma znaczenia . Tak mi sie zdaje .
Histerezy zostaw sobie na później .
Johny_Walker - 2014-08-21, 11:15
Regulator ma dwa wyjścia na akumulator i odbiorniki. Nie widzę sensu zasilania lodówki z akumulatora.
kaimar - 2014-08-21, 11:16
Johny_Walker napisał/a: | Może podłączę lodówkę do regulatora przez wyjście na odbiorniki? |
A może podłączyć lodówkę do regulatora posiadającego wyjście sygnału AES? Taki regulator kosztuje 120-150 eu.
Bronek - 2014-08-21, 11:23
Johny_Walker napisał/a: | odbiorniki. Nie widzę sensu |
Mylisz sie z lekka ...... pomyśl chwilkę .....
.
Jak może zasilać odbiorniki regulator po zmroku ??? skąd .............. Z AKUMULATORA !!!! więc prąd nie zapycha tylko prosto z solara.
Ps . Tylko po jakiego ??? to wszystko ????
Johny_Walker - 2014-08-21, 11:32
kaimar napisał/a: |
A może podłączyć lodówkę do regulatora posiadającego wyjście sygnału AES? Taki regulator kosztuje 120-150 eu. |
Daj przykład.
Johny_Walker - 2014-08-21, 11:34
Bronek napisał/a: |
Jak może zasilać odbiorniki regulator po zmroku ??? skąd .............. Z AKUMULATORA !!!! więc prąd nie zapycha tylko prosto z solara.
Ps . Tylko po jakiego ??? to wszystko ???? |
Po zmroku z gazu. Z solara tylko po naładowaniu akumulatorów z nadwyżek energii słonecznej.
Po co? Dla wykorzystania darmowej energii do oszczędności gazu.
Bronek - 2014-08-21, 11:37
W dalszym ciągu nie kumasz .... nie o to chodzi .... a o wyjście z regulatora . Na odbiorniki ....owszem w dzień , ale i tak jest to prad kosztrem akumulatora.
Znudziłem sie ..
Johny_Walker - 2014-08-21, 11:44
Nie kumam. Zatem rozgryzłeś schemat Tracera i ustaliłeś że będzie pobierał prąd z akumulatora?
kaimar - 2014-08-21, 11:49
Taki regulator rozwiązuje problem bez filozofowania.
link
Johny_Walker - 2014-08-21, 12:50
Ktoś tego używa? Jak działa AES? Wyczerpuje energię z akumulatora i cyklicznie przechodzi na gaz jeśli moc otrzymywana z solarów wynosi np. 120W, a potrzebuję 170? Taki sposób by przyspieszył zużycie akumulatora.
Gdzie jest instrukcja? Czy on ma możliwość ładowania obu akumulatorów na raz (trzy piny do EBL)?
DAKOTA - 2014-08-21, 13:19
Johny_Walker napisał/a: | Ktoś tego używa? Jak działa AES? Wyczerpuje energię z akumulatora i cyklicznie przechodzi na gaz jeśli moc otrzymywana z solarów wynosi np. 120W, a potrzebuję 170? Taki sposób by przyspieszył zużycie akumulatora.
Gdzie jest instrukcja? Czy on ma możliwość ładowania obu akumulatorów na raz (trzy piny do EBL)? |
Johny ale ci do pyska z tym krawatem hahahahahahahah
przeca juz pisalem ze to mialem ,nie czytasz czy masz stressa ,a moze dupnales mi ignora i nie widzisz???
DAKOTA
ps cos widze ze z toba bedzie jak z pierzastym
samotny wilk - 2014-08-29, 16:05
Jakiej mocy są grzałki starych lodówek absorpcyjnych Electrolux ? Modelu nie pamiętam.
Chodzi mi o moc:
- przy zasilaniu napięciem stałym 12 V,
- przy zasilaniu napięcie przemiennym 230 V.
Podobno przy zasilaniu 12 V, rezystancja jest mniejsza, to i pobór mocy będzie mniejszy.
Jak dużej mocy potrzebny będzie panel fotowoltaiczny, aby zasilać, takiego starego Electroluxa ? Oraz, jakiej pojemności powinien być akumulator żelowy, do takiego panelu ?
zbyszekwoj - 2014-08-29, 17:38
Chyba dachu w kamperze zabraknie?
samotny wilk - 2014-08-29, 18:14
zbyszekwoj, a mnie ostatnio przekonywał jeden gostek, że ma panel 100 W i zasila tym starego, angielskiego Electroluxa. Nie bardzo dawałem temu wiarę, dlatego pytam tu na forum CT. Mówił, ze jego lodówka pobiera tylko 75 W. Czy takie były ?
Nie mam dostępu do parametrów starszych lodówek absorpcyjnych, to nie wiem. Ale na forum można spotkać się takimi wartościami ich mocy: 85, 95 i 125 W. Musze spr. jaki model mam ja.
Dziś byłem w sklepie z panelami fotowoltaicznymi. Rzeczywiście w ich systemie widniej Twoje Zbychu zamówienie. Skojarzyłem to zamówienie z Twoim nickiem, wszystko się zgadzało. 8% promocja jest tylko do końca VIII br. Ale powiedziano mi, że ponieważ pofatygowałem się do siedziby firmy osobiście, to jeszcze we wrześniu dostanę taką promocyjną cenę.
Teraz mam zagwozdkę, co wybrać 95 czy 130, albo nawet 145 W. Kilka nocek mam zarwanych, to pewne.
zbyszekwoj - 2014-08-29, 19:25
Andrzej5707 napisał/a: | wybrać 95 czy 130, |
W poprzednim miałem 120W-nie wykorzystany w pełni, ale nie miałem automatycznego wyłączania 12V po zatrzymaniu silnika. Jak zapomniałem przełączyć na gaz to po 2lub3 godz . aku był pusty.Ten jest mono,więc myślę ,że sprawnością będzie dorównywał poprzedniemu.Jak będę miał potrzebę to dorzucę drugi panel,ale na razie myślę że wystarczy.Rozmawiałem z kilkoma użytkownikami którzy mają więcej urządzeń ode mnie i setka im wystarcza.W sumie różnica w cenie jest niewielka ,ale zawsze to dodatkowe kg na dachu i podwyższenie środka ciężkości. Musisz określić swoje potrzeby. W sumie krótki przejazd uzupełni szybciej ubytki aku niż solar.
zbyszekwoj - 2014-08-29, 19:30
U mnie panel już hula.
Jeszcze co do rabatu, na pewno będzie utrzymywany wszak sezon się kończy.
SlawekEwa - 2014-08-29, 19:40
Andrzej5707 napisał/a: | akiej mocy są grzałki starych lodówek absorpcyjnych Electrolux ? |
12V- 120W
230V - 130W
samotny wilk - 2014-08-29, 20:43
zbyszekwoj, zbyszekwoj napisał/a: | W poprzednim miałem 120W-nie wykorzystany w pełni, ale nie miałem automatycznego wyłączania 12V po zatrzymaniu silnika. Jak zapomniałem przełączyć na gaz to po 2lub3 godz . aku był pusty |
Mój stary, zabytkowy Wilk nie ma jakiejkolwiek automatyki. Już pod wieczór musiałbym przełączyć ręcznie zasilanie lodówki z 12 V, na gaz. W przypadku zapomnienia, rano akumulator żelowy będzie pusty, jak portfel emeryta ?
Pobór prądu przez lodówkę przy zasilaniu 12 V, to 10 A - sporo. Ale przecież ona chyba pracuje, nie w sposób ciągły ? Ma termostat ?
Prześledziłem pobieżnie parametry paneli 95 i 130 W. Niestety wg załączonych info na stronie producenta czas pełnego naładowania akumulatora żelowego przez panel byłby zbyt długi, powyżej11 godzin. A zatem rozpatrywanie ww. tematu nawet przy panelu 145 W wydaje się niezbyt dobrym pomysłem.
Trzeba odstąpić od tego pomysłu i nadal zasilać Elektroluxa gazem. Mnie 1 butla 11 kg swobodnie wystarcza na ponad 1 m-c pracy lodówki. To i tak niewielki wydatek.
samotny wilk - 2014-08-29, 20:49
SlawekEwa, dzięki Sławek za pomoc.
A może ktoś ma wszystkie pozostałe parametry lodówki absorpcyjnej - starszego Elektroluxa z 1992 r. Może być wersja elektroniczna. Jutro dokładnie sprawdzę, jaki mam model.
samotny wilk - 2014-08-29, 20:54
zbyszekwoj, brawo, jeszcze może zostaniesz elektrykiem ?
A powiedz, jak trzyma klej ? Czy tak mocno, jak piszą niektórzy "na mur, beton" ?
Jak długo schnie użyty przez Ciebie klej ?
No i kliknij coś n.t. tej puszki ?
Trzymaj się mocno, jak klej do panelu
zbyszekwoj - 2014-08-29, 22:15
Andrzej5707 napisał/a: | zbyszekwoj, brawo, jeszcze może zostaniesz elektrykiem ?
A powiedz, jak trzyma klej ? Czy tak mocno, jak piszą niektórzy "na mur, beton" ?
Jak długo schnie użyty przez Ciebie klej ?
No i kliknij coś n.t. tej puszki ?
Trzymaj się mocno, jak klej do panelu |
Teoretycznie papiery na elektryka mam.Klej schnie myślę że z 12 godz,ale nie na mur-beton bo to klej o konsystencji elastycznej,co nie znaczy, że nie trzyma mocno.Puszka hermetyczna instalacyjna, ja użyłem takiej sprzed lat bakelitowej, tylko pierścień zaciskowy wywaliłem bo do małych przekrojów.Użyłem większego na dwa zaciski, Dekielek ma uszczelkę gumową ale i tak uszczelniłem jeszcze sikalastomerem 710, mając przykre doświadczenia z firmową przelotką.
samotny wilk - 2014-08-31, 11:28
Kto pomoże w ustaleniu parametrów lodówki absorpcyjnej ELECTROLUX ** RM 2210. Rok produkcji kamperka 1992, to i lodówki najpewniej też.
Na ściance lodówki znajduje się wprawdzie naklejka z parametrami lodówki, lecz są one praktycznie nie do odczytania. Lata robią swoje. Człowiek blednie, a co dopiero karteczka.
|
|