Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pytanko o regulator ładowania solara

Fenianek - 2014-08-22, 17:07
Temat postu: Pytanko o regulator ładowania solara
Witam!!

W naszym Hymerku posiadam leciwe solary i regulator ładowania niemieckiej produkcji. W żadnym sklepie nie mogę dostać regulatora z wejściem na dwa panele. Planuje zmienić akumulatory na żelowe głębokich rozładowań. Na stronie sklepu z aku jest napisane, że do takich aku mui być jakaś specjalna ładowarka, regulator też?? Czy mogę podłączyć takie akumulatory pod regulator starego typu, czy to nie uszkodzi aku?? Bardzo proszę o odpowiedź, stacjonuje we FR a kolega który może mi podrzucić aku wyrusza w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam

Fenianek

Bronek - 2014-08-22, 17:46

Bo na ogół nie ma ... łączysz panele szeregowo lub równolegle i do regulatora. Pisalismy o tym wiele razy..Zmierz prąd jaki wychodzi z panela V i A i wtedy dobierzesz regulator.
maciejp - 2014-08-22, 19:26

Rownolegle na 100% mozesz polaczyc. Czy szeregowo - to zalezy od regulatora.

Polaczenie szeregowe spowoduje zwiekszenie napiecia podawanego na regulator.
On moze sie uszkodzic, moze tez po prostu to zignorowac ale nie wzrosnie wydajnosc (generowany prad), a moze tez faktycznie ten prad wzrosnac i wszystko bedzie OK.

W wiekszosci regulatorow typu MPPT mozesz z panelami kombinowac w miare dowolnie, one maja w miare szeroki zakres napiecia wejsciowego paneli.

kimtop - 2014-08-22, 19:32

Fenianek napisał/a:
napisane, że do takich aku mui być jakaś specjalna ładowarka

Sprawdź czy energoblok w Twoim kamperze obsługuje akumulatory żelowe

Bronek - 2014-08-22, 21:53

Fenianek napisał/a:
specjalna ładowarka, regulator też

Tak.
ładowarka do sieci
Regulator do solara.
łaczył bym solar do akumulatora przez regulator pomijajac elektroblok.

ładowarka musi mieć opcje na żel i agm. Nie wdajac sie w szczegóły inny prąd nieco niższy przy ładowaniu.
podobnie regulator.