| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Kamper integralny ale.......
KASZUB - 2014-08-22, 18:34 Temat postu: Kamper integralny ale....... Witam Panowie i Panie.
Czas poszukiwan rozpoczety.
Czego szukam-kamper integralny(chyba dobrze napisalem)
Sianko-jesli cash to zaczelo sie od 20tys zl ale widze, ze za to to moze kaczke samojebke kupie...
Dam rade okolo 30tys zl wydebic i jak patrzylem mozna cos znalezc w holandii. Za 40tys zl juz napewno mozna dostac fajny w roczniku 90r. 50tys zl to na stowe ale wtedy zapale jakis kredyt. I bylby rocznik okolo 92-94.
Podoba mi sie sprzet w zabudowie zintegrowanej i taki mam zamiar nabyc.
W/w ceny to sam zakup.
Wiadomo dojda oplaty. Tym zajalbym sie pozniej.
Plan wyjazdu pierwszy to nastepne wakacje.
Nigdy nie bylem na wakacjach w puszce na kolkach ale chce tak spedzac wakacje. I wyjezdzac na chwile kilka razy w roku. Pazatym znajomi sa za tym aby taki sprzet wypozyczac czasem. Odplatnie rzecz jasna.
Wiec naprawy, amortyzacja i ubezpieczenie by mi odpadlo. Tak mysle...
Druga opcja to leasing konsumecki. Czyli zakup czegos drogiego (dla mnie)za kwote 100-120tys zl brutto. W swierzszym roczniku. Ale to wymaga przemyslenia. Integrala za te pieniadze zeby zmiescil sie w wymaganiach leasingu chyba nie dostane co??
Nie wiem co mam wam tu napisac jeszcze...
Fhcialbym zebyscie wrzucili jakies swoje uwagi i przemyslenia w temacie. Co wg was byloby ok a co nie. Jaki integral? Jakiej firmy? Na co zwracac uwage? Gdzie szukac? Jakies pomysly....co kolwiek wam przyjdzie do glowy byle nie hejtowanie blagam.... Itd itp...
gino - 2014-08-22, 18:46
drogi kuczterykatrzyer bo rozumiem że fonetycznie tak na zlotach mamy się do Ciebie zwracać...
jeśli to ma być Twój pierwszy w życiu kamper, proponuję nawet z namiocikiem zaliczyć jakiś zlocik, nasze ludki chętnie pokażą Ci swoje domki, wówczas sam namacalnie obczaisz co Ci pasuje..
Track222 - 2014-08-22, 18:49
Kolego bardzo nowatorski a zarazem trudny nick wymyśliłeś.
KASZUB - 2014-08-22, 19:28
Oj tam oj tam...Nick nie wazny koledzy. Fonetycznie piotr i ola. Lub jak wolicie kłejker. Cokolwiek. Jesli prosze was o pomoc jestescie cos warci
Namiot odpada. Nie po to tyram zeby w plandece nocowac. Chce kupic i sie bawic.
Nie zamierzam zmieniac planow. Integralny kampwr to moj cel. Pytanie co dalej.....? Jaki? Jaki motor? Wyposazenie? Na co zwracac uwage? Czy kibel moze byc kolo sypialni? Czy fotel ma byc obracany? Co sprzedajacy ma na mysli piszac....?Co powinien mi3c taki kamper? Co moze byc przeklamnakem? A co przekretem? itd itp o takie rzeczy mi biega.... Bede wdzieczny za konstruktywne pomocne wypowiedzi.
KASZUB - 2014-08-22, 19:34
http://www.marktplaats.nl...previousPage=lr
Nie wiem czy znacie strone. Bo jak nie to chyba warto....
Takie cos mnie interesuje.....
gino - 2014-08-22, 19:36
| q4k3r napisał/a: | | o takie rzeczy mi biega. |
to wszytsko na forum zostało wielokrotnie opisane..
opcja
krimar - 2014-08-22, 19:42
| q4k3r napisał/a: | | Lub jak wolicie kłejker |
jak tak mamy mówić, to chyba w nicku powinno być 8 a nie 4
KASZUB - 2014-08-22, 19:43
albo takie...
Gino to po co to forum??? Lepiej edytowac artykuly i zapomiec o wzajemnej adoracji.
Czytaj i spadaj czyli czy co? Nie ma pomocy? Wspolpracy? Checi?O co chodzi?
Gdzie nie wejde na forum to satli bywalcy maja na nowych wyje...e... Bo juz bylo
My juz mamy i ty sie mart tak? Smiechu warte.... Sorki ale chyba cos jest nie tak... Czytalm i owszem. Ale mam pytania. Moze podone, moze takie same...Moze... Ale to nie znaczy, ze trzeba mnie i mi podobnych ignorowac. Czy to jakis test..? Typu zobaczymy ile wytrzyma? Jak da rade to laskawie pomozemy....
Wyjasnij mi prosze bo moze nie powinienem sie tu logowac???I samemu sobie poradzic????
A jakbym wyjechal i cos by padlo tez bys napisal "o tym juz bylo" radz sobie???? To tak wyglada braterstwo??????
KASZUB - 2014-08-22, 19:45
krimar a ty swoje o tum nicku..... błoze.....
Elwood - 2014-08-22, 22:11
| q4k3r napisał/a: |
. . .
Gino to po co to forum??? Lepiej edytowac artykuly i zapomiec o wzajemnej adoracji.
Czytaj i spadaj czyli czy co? Nie ma pomocy? Wspolpracy? Checi?O co chodzi?
Gdzie nie wejde na forum to satli bywalcy maja na nowych wyje...e... Bo juz bylo
My juz mamy i ty sie mart tak? Smiechu warte.... Sorki ale chyba cos jest nie tak... Czytalm i owszem. Ale mam pytania. Moze podone, moze takie same...Moze... Ale to nie znaczy, ze trzeba mnie i mi podobnych ignorowac. Czy to jakis test..? Typu zobaczymy ile wytrzyma? Jak da rade to laskawie pomozemy....
Wyjasnij mi prosze bo moze nie powinienem sie tu logowac???I samemu sobie poradzic????
A jakbym wyjechal i cos by padlo tez bys napisal "o tym juz bylo" radz sobie???? To tak wyglada braterstwo?????? |
Drogi kolego chyba zbyt pochopnie nas osądzasz. Gino bardzo trafnie zaproponował Ci byś z namiotem /lub osobówką na parę godzin - mój dopisek/ przyjechał na zlot kamperowy i pooglądał sobie nasze kampery, popytał właścicieli o ich zdanie itd. Nie sądzisz chyba, że zaczniemy zagłębiać się w Twoje potrzeby i szukać za Ciebie tego jedynego, wymarzonego kamperka. Twoja uwaga skupia się jak widzę jedynie na tym, że ma to być integral. Nic nie piszesz o tym ile osób ma nim podróżować, jak dalekie to będą podróże, w jakim jesteś wieku, czy masz dzieci czy idąc dalej - jakie masz potrzeby i preferencje seksualne itd. . . . . . . . .
Wszystkie te sprawy mają przełożenie na to jak powinien wyglądać Twój kamper. Bo kamper to nie tylko jego forma zewnętrzna - to przede wszystkim jego funkcja wewnętrzna. Im bardziej dopasowana do potrzeb tym większe zadowolenie użytkownika.
Wracając do cytowanego powyżej Twojego postu to ogół naszej społeczności jest przyjaźnie nastawiony do reszty i nowych członków. Nikt Cię nie testuje i nie olewa. Pisząc, że to "już było" Gino daje Ci do zrozumienia, że jeżeli poszukasz to znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Wybacz ale nikt tego nie zrobi za Ciebie. Niepotrzebnie się jeżysz. Pozdrawiam i witam na forum.
KASZUB - 2014-08-23, 03:37
Zjezylem sie poniewaz najlatwiej napisac to juz bylo i zapomniec....A wiekszosc zadawala podobne pytania pomimo czytania.
Czytam i owszem. Cos tam juz wiem. Nie wiele jak narazie..... Stad pytania.
Gdzie bede podrozowal. Pierwszy plan to kupic kamperka i zrobic testy gdzies po polsce. Potem glowny wyjazd hiszpania od polnocy poprzez portugalie na poludnie. I powrot. Dalszych planow nie robie jak narazie.
Ile mam lat - 38. Dzieci sa ale bedziemy podrozowac we dwoje. Chcoc miejsca chcialbym na 4 osoby.
Kilka znajomych osob deklaruje sie pozyczyc kampera odplatnie.
Coz wiecej.... nie wiem...
zbyszekwoj - 2014-08-23, 08:09
| q4k3r napisał/a: | Dzieci sa ale bedziemy podrozowac we dwoje. Chcoc miejsca chcialbym na 4 osoby.
Kilka znajomych osob deklaruje sie pozyczyc kampera odplatnie. |
Praktyka zrewiduje twoje wyobrażenia.
janusz - 2014-08-23, 08:48
Wielu z nas poszło taką drogą.
Wymyślili sobie kupno kampera. Z czytana różnych for, stron internetowych, gazet uzyskali pojęcie jaki kamper odpowiadałby im (sprawa bardzo indywidualna, tobie np integral choć ma swoje wady), na jaki ich stać. Będąc dziewicą kamperową nie wiemy nawet jak to smakuje. Mamy wyobrażenie, że pewnie jest fajnie, ale? Nie wiemy nawet czy naprawdę chcemy być kamperowcem.
Ludzie kupują wymarzonego kampera, jeżdżą 2-3 sezony. Nabierają praktyki i widzą co im w samochodzie dokucza. Przyjeżdżają na zloty. Oglądają, rozmawiają, często składają pieniądze i wymieniają na taki który bardziej spełnia ich oczekiwania a nie koniecznie jest wymarzony. Czasami kilka razy wymieniają zanim trafią na "tego swojego".
Nie da się jednoznacznie poradzić, kup taki albo inny. Kamper to jeden wielki worek z kompromisami. Jeśli krótki to nie wygodny, jeśli długi to nie wygodny, jeśli wysoki to niewygodny, jeśli niski to niewygodny. Zawsze znajdzie się ktoś dla kogo któraś z tych wad jest znacząca.
Chyba jednak sam musisz przejść przez mękę wyboru. Zadałeś pytania:
"Chcialbym zebyscie wrzucili jakies swoje uwagi i przemyslenia w temacie. Co wg was byloby ok a co nie. Jaki integral? Jakiej firmy? Na co zwracac uwage? Gdzie szukac? Jakies pomysly....co kolwiek wam przyjdzie do glowy byle nie hejtowanie blagam.... Itd itp..."
Chyba nie ma odpowiedzi na twoje pytania, bo jak odpowiedzieć na to - "Jakiej firmy?"?
Odpowiedzią na twoje pytania jest połowa wpisów na forum.
Nie spróbujesz nie będziesz wiedział.
Bronek - 2014-08-23, 08:56
| janusz napisał/a: | | Kamper to jeden wielki worek z kompromisami |
To zdanie powinno być na stronie tytułowej Forum
Oddaje w pełni jakie cechy trzeba mieć , by realizować to hobby.
Dotyczy to tez tego Forum , tu jeszcze s trzeba się nauczyć tolerować i wybaczać ....
szymek1967 - 2014-08-23, 09:16
| q4k3r napisał/a: | | Zjezylem sie |
spokojnie koleś...
nim wybierzesz swój domek wypozycz kamperka(i) i wyrusz w podróz
a ona zweryfikuje twoje oczekiwania
tak zrobiłem ja
pięc lat z zrzędu tak czyniłm by w koncu dokonac zakupu
były rózne,rózniste furu od blaszaka po wypasionego integrala
od szeciometrówki po siedem i poł metra
silniki takze były rózne
warto więc pomieszać ,pomieszkać i pojezdzic by nie walnąc gafy
bo bydzie juz po ptokach gdy przelewik pojdzie
przy zakupie nie kieruj sie emocjami a rozsądkem bo zazwyczaj
po goraczce przychodzi ochłodzenie a te moze byc dosc znaczne
ps. napewno znajdziesz wymarzonego kamperka
inną kwestia jest pytanie
czy w dziesiejszej niepewnej sytuacji warto jest spieszyc sie z zakupem
czy moze lepiej zaczekac na rozwoj wydarzen
by potem kamper nie służył ci za schron
Bronek - 2014-08-23, 09:22
| szymek1967 napisał/a: | czy w dziesiejszej niepewnej sytuacji warto jest spieszyc sie z zakupem
czy moze lepiej zaczekac na rozwoj wydarzen
by potem kamper nie służył ci za schron |
Pod Kołobrzgiem jest Market Wojskowy , sprzedają BRDM i BWP. za dobre pieniądze .
Po co przerabiać blaszaka . lepiej BWP (Bojowy Wóz Piechoty) - info dla młodych.
Szymek Ty bracie umiesz zachęcić
Swoim kamperem będziesz pewnie stal po prawicy na Niebiańskim Caper Parku podczas Sądu Ostatecznego .
pagand - 2014-08-23, 10:04
Bardzo trafny wpis janusza.
Ja właśnie tak zrobiłem...wyobrażenie o camperze miałem mgliste...coś na forum poczytałem...obejrzałem mnóstwo ogłoszeń w internecie...wybrałem campera, który funkcjonalnie miał mi odpowiadać (patrząc na zdjęcia)...kupiłem campera, którego wiedziałem, że jak sprzedam nawet za dużo niższą cenę to za dużo nie stracę...pojeździłem 2 lata...dwa wyjazdy wakacyjne...zloty i spotkania...godziny słuchania rozmów bardziej doświadczonych...dziesiątki stron przeczytanych tu na forum...godziny przegada z małżonką co nam najbardziej jest w camperze potrzebne...i zmiana (niekoniecznie na tego wymarzonego, ale już bardziej zbliżonego do "ideału")...
q4k3r zrób podobnie jak ja, a za 2-3 lata sam sobie będziesz ekspertem we własnym camperze...
MILUŚ - 2014-08-23, 11:05
Kiedyś kiedy zaczynałem swoją kamperowa przygodę GURU Gino napisał na tym forum :
" ten wymarzony to ten ......trzeci " I miał w moim przypadku racje Kup;wypożycz rózne sa drogi do poznania kampera . Ale to Ty musisz wiedzieć czy Ci pasuje taki a nie inny model ;układ; wyposażenie Ja na przykład nigdy bym nie kupił alkowy a ktos inny wzgardzi moim półintegralem .
zbyszekwoj - 2014-08-23, 13:10
Jeszcze zależne to od wieku i kondycji. Dopóki mi prostata na pęcherz nie naciska, to skaczę po drabinie do alkowy, ale coś czuję że niedługo zmienię na półintegrę. Na koniec prawdziwy carawan.
Bronek - 2014-08-23, 13:27
| zbyszekwoj napisał/a: | | prawdziwy carawan |
Chyba nie nówka , ale jak się trafi.....bierz choć to
ad rem:
Jeszcze jest jeden mały aspektcik.
Cokolwiek nie kupisz , to potem będziesz musiał przekonać siebie , że dokonałeś słusznego wyboru .
I tu Ci się przyda Forum by tak jak wielu z nas przekonywać do swoich racji .
A tak właściwie to siebie....do siebie.
KASZUB - 2014-08-23, 17:21
Dziekuje ludziska za pomoc! Fajnie czyta sie wasze opinie i porady. Jestem zadowolony
Wypozycze sobie sprzeta na tydzien. Pojezdze wokol komina. Pospie w nim
A na jesien moze cos kupie. Moze faktycznie nie koniecznie odrazu integrala i nie za grube sianko.
Decyzja zapadla
Jeszcze raz dzieki!!
KASZUB - 2014-08-23, 17:23
Macie jakies namiary na kogos kto zechcialby pozyczyc sprzet na kilka dni od poniedzialku? W woj pomorskim. Mieszkam kolo pucka. Ale moze byc w odleglosci do 100km. Bede wdzieczny za ponowna pomoc. Moze byc osoba prywatna.
Elwood - 2014-08-23, 17:53
| q4k3r napisał/a: | | Macie jakies namiary na kogos kto zechcialby pozyczyc sprzet na kilka dni od poniedzialku? W woj pomorskim. Mieszkam kolo pucka. Ale moze byc w odleglosci do 100km. Bede wdzieczny za ponowna pomoc. Moze byc osoba prywatna. |
Musisz poszukać wypożyczalni bo jak już pisałem " własnej żony, szczoteczki do zębów i własnego kampera nie pożycza się"
Socale - 2014-08-23, 18:24
Mogę jeszcze Cię zapewnić że kupić ładny egzemplarz nie jest tak hop-siup i wymaga sporej wiedzy i cierpliwości.
Powodzenia.
Fux - 2014-08-23, 19:38
Nawet, gdy jest moneta w odpowiedniej wysokości, to są dylematy, w którym kierunku pójść.
oli - 2014-08-23, 21:49
Racja ,a tak ogólnie to jeden lubi blondynki ,drugi brunetki ,sa jeszcze inni homo nie wiadomo.Tak też jest z kamperami ,jeden integral,drugi alkowe a innemu wystarczy Łóżko .Rzecz gustu, potrzeb rodzinnych i kasy ,ale jedno jest pewne w naszym kamperowaniu .Jedziesz kiedy chcesz i gdzie chcesz.Pozdrawiam wszystkich zakręconych Oli
piotr1 - 2014-08-23, 22:15
| q4k3r napisał/a: | | Macie jakies namiary na kogos kto zechcialby pozyczyc sprzet na kilka dni od poniedzialku? W woj pomorskim. Mieszkam kolo pucka. Ale moze byc w odleglosci do 100km. Bede wdzieczny za ponowna pomoc. Moze byc osoba prywatna. |
Napisz do Papamila
Bronek - 2014-08-23, 22:35
Możesz nawet kupić , bo ma nieźle wypasionego w rozsądnej cenie...
'Będzie Pan zadowolony "
KASZUB - 2014-08-23, 23:08
Nie potrafie znalezc papamila...Zakladam, ze cena wypasu za dobra kase to ponad 150 tysi co??
Narazie odpuszcze.....
Jak bedzie sianko to dlugo nie bede sie zastanawial. I tak bede sie cieszyl nawet gdy sprzet nie bedzie doskonaly
Bronek - 2014-08-24, 07:38
http://kamperwakacje.pl/
to ci uny!!!
Cena musi bolec , a tak się denerwowałeś . To prawdziwy powód do tego ... Niestety.
RRycho - 2014-08-24, 17:36
moja droga do własnego CAMPERA:
Jak juz zapadłem na camperową chorobe to po wypożyczaniu campera na próbę pojechałem do trzech czy czterech miejsc pod Berlinem (jestem ze Szczecina) i zacząłem oglądanie/porównywanie/pytanie/sprawdzanie bogatej niemieckiej oferty, i po założeniu pułapu finansowego oraz sprecyzowaniu kiedy/w ile osób/jak / gdzie będziemy podróżować itp, itd wybrałem sam (uwzględniając warunki żony http://www.camperteam.pl/...ic.php?t=19464) ... i kupiłem (w Polsce) i jestem zadowolony!!!!!!!!!!!!
a cudze rady...........
KASZUB - 2014-08-25, 11:17
RRycho cudze refleksje sa jak najbardziej wskazane. Nie majac pojecia o temacie po wysluchaniu "wtajemniczonych" zaczynasz zalapywac o co w tym wszystkim chodzi....
Docelowo i tak kupujesz sam. I pozniej plujesz sobie w brode jak walniesz gafe.
AMIGO - 2014-08-25, 12:11
| q4k3r napisał/a: | RRycho cudze refleksje sa jak najbardziej wskazane. Nie majac pojecia o temacie po wysluchaniu "wtajemniczonych" zaczynasz zalapywac o co w tym wszystkim chodzi....
Docelowo i tak kupujesz sam. I pozniej plujesz sobie w brode jak walniesz gafe. |
Witaj Piotrze
Teraz to przyjemnie się czyta - nie to co tamte ,,wrzaski'' z pierwszej strony
Jednego możesz być pewien; plan masz najlepszy z możliwych, tzn. po tym jak już kamperowy wirus rozwinął się w Tobie na dobre, zacząłeś szukać dokładnych informacji a dopiero w póżniejszym czasie zakup...
Wybierz się na któryś zlot, spotkaj się np. przy kawie z kimś z forum kto mieszka blisko Ciebie, pooglądaj dostępne w pobliżu kampery np. w wypożyczalniach lub z ogłoszeń (najlepiej z Olą) i wtedy obraz tego Twojego, przypomnijmy - pierwszego kampera będzie jeszcze wyrażniejszy.
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich sympatyczniaków
KASZUB - 2014-08-26, 13:12
camperAMIGO, wrzaski byly bo na wejsciu zostalem zjechany a brakowalo kostruktywnych odpowiedzi. A teraz sa jak byc powinno. Pozdrawiam pozytywnie zawinietych
KASZUB - 2014-08-27, 19:58
Bylem ogladac dzisiaj kamperki. Jeden rocznik 1993 albo 1992 w wejherowie a drugi 1985 tez z wejherowa ale stoi w goscicinie za wejherowem.
To byly pierwsze kampery ktore ogladalem w zyciu. Ogladalismy z moja pania w zasadzie.
Pierwszy byl ten nowszy. W srodku byl super. Poprostu ladny. Ogrzewanie dzialalo, bojler niby nie uzywany i kibelek tez. Silnik petarda. Ale zalany byl w srodku choc zapachow zadnych. Moze byly ozonowany..Byly zqcieki, kawaleczek sufitu jakby grzybek zjadl....doslownie centymetry. Ale co najdziwniejsze aluminiowa obudowa korodowala od srodka. Wlasciciel zapieral sie, ze to korozja zewnetrzna ale mi to wygladalo na korozje wewnetrzna. Po zaciekach. I owszem utlenianie sie blachy ale od srodka....Juz lewa strona i tyl byly poszpachlowane i pomalowane. Prawa strona w trqkcie. Wyglad sredni....Spod idealnie zachowany. Bez konserwacji. Bylem zaskoczony. Wydech jakby zalozony wczoraj. Silnik czysciutki i bez zacieku. Cena 25,9tys. Nie zdecyduje sie ze wzgledu na podejzenia zawilgocenia i rozleglej ukrytej korozji wewnetrznej. To tylko moj wniosek!
Drugi rocznik chyba 1985 to juz grubsza sprawa. Dlamnie to jak muzeum. I dla kogos kto chce wybrac sie w podroz do hiszpani i trzymac go kilka lat to o obydwoch trzeba zapomniec....
Chce jechac ogladac jutro fiata z 1998 w pruszczu gdanskim za okolo 33tys zl o ile pamietam. Notatki mam w aucie a juz nie chce mi sie isc.... Mam nadzieje, ze mnie nie zalamie bo polka pojdzie znowu w gore.... a tego bym nie chcial...
Troche mnie podlamaly te ogledziny.... liczylem na cos lepszego.
pagand - 2014-08-27, 20:25
Nie przejmuj się...jeszcze kilka razy się zawiedziesz...Jak trafisz na campera nie od handlarza, a od codziennego użytkownika (czy to członka CT czy innego klubu) to jedź śmiało...jest wtedy o wiele większa szansa, że się nie rozczarujesz (stanem technicznym, bo drobiazgi mogą się trafić takie, które Ci nie będą pasowały).
A tak przypadkiem...ja naszego pierwszego campera kupiłem właśnie w Pruszczu Gdańskim.
Ale jeżeli Ci się bardzo nie spieszy to za dwa miesiące będziesz miał większy wybór...
eMKa - 2014-08-27, 21:40
Masz niepowtarzalną okazję obejrzenia ponad 60 różnych kamperów z wyczerpująca informacji o przewadze każdego z nich nad resztą.
XXX zlot CT – RADAWA 2014
Linki
o zlocie http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=18018
lista chętnych http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=75
Do Radawy masz rzut beretem 740 km, “jak w sam raz.”
4 dni samej podróży 3 dni pobytu – razem 7. Może gdzieś wypożycz na ten czas
Daję 2 l “szarej” EDWARDSA że zwątpisz w swój pierwotny wybór.
i możesz mnie trzymać za słowo jak chcesz
Gdybym ja tak mógł to nie straciłbym tyle czasu i nie przejechał tysiace km w poszukiwaniu tego co chciałem. I...Nie kupiłem a robiłem.
Taki wybryk natury
Pomyśl
KASZUB - 2014-08-27, 23:15
Zapisac sie nie moge ze wzgledu na moja prace...Nigdy nie wiem kiedy i na ile polece
Ale jak bedzie taka mozliwosc to odleglosc nie robi... Pakujemy sie i jedziemy. Jak zawsze.
Takze moze wpadne!
A co do wyborow i planu. Juz sie zmienily i zmienia sie napewno jeszcze!! I fajnie.
KASZUB - 2017-07-17, 21:16
Mam nadzieje,ze ktos to przeczyta...
Plany sie zmienily. Wpadl inny projekt do zrobienia. Zakonczony wlasnie.
Po wakacjach szukam bazy i chce budowac sam... Na blaszaku! A jak!
Zalozylem sie,ze zaczne i skoncze co czasem mi sie nie udaje... wiec cala nadzieja w forumowiczach.
Jesli chodzi o umiejetnosci to z nimi roznie. Elektryka to dla mnie inny swiat ktorego nie znam. Hydraulika moze jakies podstawy...Stolarke ogarniam jakos. Co do reszty sie zobaczy.
Żywy - 2017-07-26, 10:11
Witam.
To pomyśl w takim razie o moim nie ukończonym projekcie.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=28110
Oddam praktycznie po kosztach auta i sprzętu/wyposażenia, a ten jest zacny bo fabrycznie nowy i z górnej półki. No i wszystkie instalacje położone i podłączone. Trzeba to powykańczać i zrobić tapicerkę.
Jakby co podam wszystkie szczegóły.
Pozdrawiam.
Piotr
zbyszekwoj - 2017-07-26, 15:27
A za przebieg gwarantujesz ?
piotr1 - 2017-07-26, 18:27
| zbyszekwoj napisał/a: | | A za przebieg gwarantujesz ? |
A jaki jest przebieg ?
zbyszekwoj - 2017-07-26, 19:33
| piotr1 napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | A za przebieg gwarantujesz ? |
A jaki jest przebieg ? |
200 000. i chyba strażacki.
KASZUB - 2017-07-27, 06:06
84tys brutto nie dziekuje. Bez urazy ale to duzo za duzo... jak dla mnie. Wychodzi na to,ze musiales wlozyc w auto ponad 50tys bo samo autko gdzies z 30tys brutto? To sporo...
KASZUB - 2017-07-27, 06:38
A tak z ciekawosci zapytam. Nie z perespektywy kupujacego a przyszlego budowniczego... co kosztowalo az tak duzo? Pytajac kilka osob ktore budowaly dostalem odpowiedzi,ze na budowe wydali okolo 20-25tys zl. A tu widac spora roznice i troche mnie to zaskoczylo. Zastanawiam sie czy udzwigne budowe skoro to takie koszta....
Bronek - 2017-07-27, 07:02
Robocizna wiedza czas organizacja, logistyka jak zwał tak zwał, tego nikt u nas nie liczy.
Ja wypisuję papierek, pogadam, pomacam, poklepię i biorę np. stówę. Nawet się nie spocę.
Tylko dalej to wszystko tyle jest warte ile gotowi są zapłacić kupujący. Czasem ni jak jedno z drugim się nie pokrywa.
KASZUB - 2017-07-27, 09:12
Zgadza sie... towar jest wart tyle ile chce zaplacic kupujacy. Tutaj poraza mnie cena. I pytanie czy sprzedajcy chce wyskoczyc z problemu. Wzias kase za koszta w sensie. Czy dodatkowo przytulic grosik. Nie zysk mnie interesuje a koszta budowy. Materialow,sprzetu. Nie mowie o czasie bo w przypadku hobby nie przelicza sie go na pieniadze. Hobby to relaks. A chcialbym poznac te koszta zeby wiedziec co mnie czeka. Kolega z forum pisal ze koszt przerobki jego auta to 22tys. Nie pisze kto bo moze sobie nie zyczy. Bez auta rzecz jasna...I to nie byla przerobka typu skrzynki po owocach jako szafki a wysoki standart wykoczenia,elektryka szczegolnie dopieszczona. Calosc z nowych urzadzen bez druciarstwa. Ledy,solary,e stopien i inne gadzety. I chcialbym to porownac z innymi magikami ktorzy juz ukonczyli swoje projekty. Bo niestety nikt sie nie dzieli wiedza na temat kosztow oficjalnie. Z nie wiadomych powodow bo byloby to napewno pomocne...
Bronek - 2017-07-27, 09:29
Na nowych sprzętach typu ogrzewanie Truma , lodówka, klima, kuchnia , baterie zlew , kibel, solary, EB, pompa to już masz cenę używanego samochodu .....itd...
Bajaga - 2017-07-27, 10:12
| q4k3r napisał/a: | | Bo niestety nikt sie nie dzieli wiedza na temat kosztow oficjalnie. Z nie wiadomych powodow bo byloby to napewno pomocne... |
To żadna wiedza tajemna. Idź do najbliższego sklepu camperowego, który posiada katalogi Reimo lub Frankana (są one gratis). Ja mam akurat Reimo, jest w tym katalogu Absolutnie wszystko co do tej pory w tym temacie wymyślono.
Potem zrób sobie listę czego potrzeba by przerobić blaszaka w kampera, zaczynając od okien i izolacji a kończąc np na obrotnicach foteli. Wszystkie potrzebne elementy w katalogu znajdziesz, ich ceny w € przelicz na złotówki (plus jeszcze kilka % bo u nas vat jest wyższy niż w Niemczech). Gwarantuję, że oczy wyjdą Ci z orbit z wrażenia po podsumowaniu.
A do tego podumowania należy dodać jeszcze cenę płyt odpowiednich, wkrętów, klejów itp itd, no i Robocizny. A bez sporego doświadczenia niewiem jak planujesz zrobić instalację grzewczo-gazową czy elektryczną... Głupio byłoby coś spaprać przy najpopularniejszym kamperowym piecyku (Truma Combi 4) bo jego cena to ok. 8700 zł (brutto)...
zbyszekwoj - 2017-07-27, 11:35
Też przymierzałem się do tego raze z kolega który już wybudował.
Najdroższa truma no i kibel porcelanowy 2 razy drozszy od "kręconego" 2,5 tys. Doliczyc należy oklejenie ok.6 tys może kosztowac( w moim przypadku do zerwania, tylko co pod nim.
Podobno ma byc po kosztch to powinien kosztowac 30 mniej. Ja odpuszczm. Jeszcze te 180 kM ( Silnik wymieniony na nowy?)
KASZUB - 2017-07-27, 11:50
Jeszcze nie wiem jak to zrobie... ale zrobie! Szukam juz bazy. Niestety pracuje za granica i ciezko mi wygospodarowac czas na jezdzenie jak wracam. A ogladajac w necie kazdy lub prawie kazdy egzemplarz jest zaje super fajny i w stanie idealnym...
Jak myslicie? Chcemy uzywac autka we dwoje. Ale myslac o pozniejszej sprzedazy chce zrobic na 4 osoby. Czasem moze kogos zabierzemy wiec dobrze i tak miec te 4 miejsca do jazdy i do spania. Lozko dla dwojga chce zrobic z tylu. I dwojke rozsuwana z przodu za fotelem kierowcy. Jaka jest optymalna powierzchnia na to? Oczywiscie prysznic z kibelkiem i jakas mala kuchnia z kuchenka jedno palnikowa z wkomponowanym zlewem. Znalazlem transita ladnego ale ma 3m paki do grodzi. To troszke malo jak sobie mierzylem...
zbyszekwoj - 2017-07-27, 12:36
| q4k3r napisał/a: | | Niestety pracuje za granica i ciezko mi wygospodarowac czas na jezdzenie jak wracam. |
Jak cienko z czasem to długie miesiące roboty.Koledzy fachmani potrzebują 3 m-ce ciągłej pracy.
Jak 3 m paki to mało
KASZUB - 2017-07-27, 13:16
No coz... uparlem sie. Zona przkonana. Co mi zostalo? Dzialac...
Bajaga - 2017-07-27, 13:38
| q4k3r napisał/a: | | No coz... uparlem sie. Zona przkonana. Co mi zostalo? Dzialac... |
Przy takich założeniach kilka projektów tutaj umarło na różnych poziomach zaawansowania prac
mischka - 2017-07-27, 13:43
| q4k3r napisał/a: | | No coz... uparlem sie. Zona przkonana. Co mi zostalo? Dzialac... | kup gotowca, będzie szybciej i taniej
zbyszekwoj - 2017-07-27, 18:34
| mischka napisał/a: | | q4k3r napisał/a: | | No coz... uparlem sie. Zona przkonana. Co mi zostalo? Dzialac... | kup gotowca, będzie szybciej i taniej |
Szybciej na pewno ale czy taniej
tom-cio - 2017-07-27, 18:57
Tanio sie da.ja wlozylem w swojego 3tysiace plus przyczepe.Szpejow za kolejne 3 wywloklem z garazu.Od czasu zbudowania zmodernizowalem za jakies kolejne 3,ale tak na start mozna przyjac ze za 10 sie zbuduje na uzywce lodowce i ogrzewaniu.
Natomiast nie da sie zbudowac bez czasu i dwoch prawych rak,bedziesz plakal i placil a projekt umrze jak wiele na tym forum.
Jak nie masz czasu to sie nie bierz,jamzrobilem nibynw 4 weekendy,od switu do nocy,ale ja budowlaniec,plyty ciela castorama,mam wszystkie mozliwe narzedzia i budowalem budzetowke.i wiele rzeczy trzeba bylo po czasie rozkrecic i poprawic,dolozyc izolacji itp.Teraz budowalbym inaczej,dalej twierdze ze w 2 tygodnie od rana do nocy sie da zabudowac blaszaka na tip top,ale wymaga to ogromnego samozaparcia.poczytaj moj temat,podawalem ceny
A i jeszcze jedno-ja uzylem plyty wiorowej,zabudowa przejechala 120tysiecy od zbudowania,tak tak 120tysiecy i plyta zyje,nie rozpadla sie nie speczniala,Musialem raz wykrecic konfirmaty od sciany lazienkowej i wkrecic je na jakims szxzeliwie bo sie wykrecaly.Zaleta to wykanczanie tego,bo okleinuje kazdy market,sklejke musisz bejcowac,cudowac itp.wada -niby waga ale przy calej zabudowie wiecej o 70kg od sklejki.Natstepnego tez zabuduje meblówką
KASZUB - 2017-07-27, 20:17
Tomcio czytalem twoj temat. Calkiem spoko ale nie w moim stylu. Moze bede budowal dluzej bo podrozuje duzo po swiecie ale to bedzie moje jedyne zajecie po powrocie. Pozatym zalozylem sie wiec to tez sprawa honoru teraz... a to u mnie najwazniejsza sprawa. Pozatym jestem kaszubem. Wiec jak sie uprę to juz pozamiatane.
Gotowego nie chce bo to dla mnie nie frajda. Myslalem nad tym dlugo. Nawet za dlugo. Czas dzialac. Nawet jak sie nie wyrobie do nastepnych wakacji jak planuje to w koncu to zrobie. Za duzo do stracenia. Honor,kasa i flaszka whyski 😁
I mam nadzieje,ze bede mogl liczyc na wasze wsparcie i cierpliwosc. Bede pytal setki razy o to co juz
KASZUB - 2017-07-30, 06:40
Czy ktos sie orientuje jaka przetwornice zastosowac do lodowki 230v? Gdzies widzialem taka odrazu z miekkim startem i chyba miala zabezpieczenie przed nadmiernym rozladowaniem aku. A jakbym miala opcje pracy w uspieniu jeszcze to byl by mega wypas...No i zeby nie kosztowala tysiecy talarow
KASZUB - 2017-07-30, 06:48
Zastanawialem sie po co do malego kibelko/prysznica w blaszance wstawiac zlew jeszcze? Czy jest sens skoro zeby mozna umyc przy zlewie w "kuchni"... I jak splywa woda z prysznica? Jest tam na dole jakas pompka czy odrazu leci do zbiornika przez jakis syfon?
Bajaga - 2017-07-30, 08:11
| q4k3r napisał/a: | | Zastanawialem sie po co do malego kibelko/prysznica w blaszance wstawiac zlew jeszcze? Czy jest sens skoro zeby mozna umyc przy zlewie w "kuchni"... I jak splywa woda z prysznica? Jest tam na dole jakas pompka czy odrazu leci do zbiornika przez jakis syfon? |
Mały zlew do umycia rąk po skorzytaniu z toalety oraz umycia zębów się przydaje.
Odpływ z prysznica w większości przypadków jest przez syfon, grawitacyjnie do zbiornika. Czyli zbiornik musi być nisko. Druga opcja to pompka odpompowująca wodę z prysznica, wtedy zbiornik na szarą wodę może być w zasadzie gdziekolwiek.
Co do lodówki to polecałbym jednak wydać więcej talarów i kupić kamperową, absorbcyjną na 12v. Działa rewelacyjnie.
andi at - 2017-07-30, 08:28
Syfon robisz z węża na leżaka eska~~ i gotowe
Czytałeś Toskanera budowę .Tam masz wszystko
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Bronek - 2017-07-30, 10:31
| Cytat: |
Syfon robisz z węża na leżaka eska |
? Jesteś pewny? Jeśli "na leżaka" zrozumiałem jako "poziomo" ?
Deszczowy quiz : Pytanie 1
Zadaniem syfonu jest?
a. być
b. nie być
c. zatrzymywać smród zbiornika
czyli leżący syfon niekoniecznie spełnia kryterium C no i b
KASZUB - 2017-07-30, 11:51
Hej dzieki za odpowiedz. Toscaner-a watek chyba czytali wszyscy. Bez tego nie da sie zaczac budowac .
Dobry quiz Bronek
Zastanawialem sie czy nie zrobic zbiornikow w srodku... gdyby chcial zima gdzies sie wybrac. Co by nie zamarzly. Ale nie wiem czy nie szkoda miejsca... I czy to cokolwiek da...
koder - 2017-07-30, 11:58
| q4k3r napisał/a: | | Czy ktos sie orientuje jaka przetwornice zastosowac do lodowki 230v? |
To jest stanowczo temat na spory osobny wątek. Nawet kiedyś był, ale to historia do opowiadania przy ognisku.
Tak w skrócie - musi dawać przebieg sinusoidalny i być w stanie dać radę impuls rzędu 1000-1500W. Dobrze by było, gdyby miała mały prąd jałowy i/lub funkcję uśpienia.
koder - 2017-07-30, 11:59
| Bajaga napisał/a: | | Co do lodówki to polecałbym jednak wydać więcej talarów i kupić kamperową, absorbcyjną na 12v. |
No akurat absorpcyjna na 12V to działa kompletnie do kitu. Od biedy da radę. Porządnie to działa na gazie. Na 12v porządnie chodzą lodówki kompresorowe.
zbiegusek - 2017-07-30, 15:18
| q4k3r napisał/a: | | Zastanawialem sie po co do malego kibelko/prysznica w blaszance wstawiac zlew jeszcze? Czy jest sens skoro zeby mozna umyc przy zlewie w "kuchni"... |
W jakimś wątku dyskutowano na ten temat. IMO ograniczenie miejsca jest argumentem za jedynym zlewem/umywalką w kuchni.
Co do syfonu, to być musi i basta - rozwiązania są różne i tu tylko można kombinować.
KASZUB - 2017-07-30, 15:18
Dziekuje za odpowiedz Pany. A jest moze jakis sprawdzony model tej przetwornicy? Czytalem forum i na dobra sprawe do lodowki 230v tylko wlodo ma techtrona pnz 1000 s ktora chyba wlasnie uzywa. I chyba ma ta opcje uspienia ale nie pamietam.. chyba wspominal ze nie zre jak nic nie ciagnie pradu.
A ty Koder jaka sie poslugujesz??
A co myslicie o tych zbiornikach w aucie? Czy lepiej na zewnatrz?
I uwaga! Kupilem pierwszy gadzet do kamperka
Arsillicii AL310 energoblok. I mam nadzieje,ze sie sprawdzi. Myslalem,ze sam bede probowal budowac wg wskazan ze strony ale nie... za malo czasu. I zero wiedzy...
Mam nadzieje,ze ktos zna i wie jak to dziala bo ja nie
tom-cio - 2017-07-30, 17:22
Jak chcesz zbiorniki w aucie to wykorzystaj moj patent,ja co prawda mam pod autem ale kiepsko woda z zlewu schodzila.Z powodzeniem daje rade pompka do,spuszczania wody z jakiejkolwiek pralki,podjedz na dowolny zlom i dostaniesz za 10zl.Do spuszczania zbiornikow szarej mam druga,jest przelotowa ,wiec bez wlaczenia tez splynie ale po wlaczeniu tornado.Te pompy podnosza do 80cm ,czyli brodzik ci obsluzy oczywiscie sa na 230v,ale przeciez przetwornice bedziesz mial
KASZUB - 2017-07-30, 17:56
Bede cos tworzyl pewnie... zbieram info. Kazdy wpis z pomyslem jest cenny. Mam nadzieje,ze tym razem jak wroce uda mi sie kupic baze i zaczne cos motac. Koliduja mi wakacje ale zona tez musi swiat zobaczyc...Juz cos tam wyszukalem i mam nadzieje,ze sie nie sprzedadza.
Bajaga - 2017-07-30, 18:09
| koder napisał/a: | | Bajaga napisał/a: | | Co do lodówki to polecałbym jednak wydać więcej talarów i kupić kamperową, absorbcyjną na 12v. |
No akurat absorpcyjna na 12V to działa kompletnie do kitu. Od biedy da radę. Porządnie to działa na gazie. Na 12v porządnie chodzą lodówki kompresorowe. |
Fakt, czeski błąd. Miałem na myśli kompresorową 12v.
koder - 2017-07-30, 19:41
| q4k3r napisał/a: | | Czytalem forum i na dobra sprawe do lodowki 230v tylko wlodo ma techtrona pnz 1000 s ktora chyba wlasnie uzywa. |
Z takich ludzi, których możesz bardziej kojarzyć, to jeszcze Toscaner (w Złomku) i Świstak (w Milce 2) korzystają z takiego układu. I pewnie sporo innych, którzy się mniej udzielają na forum
| q4k3r napisał/a: | | A ty Koder jaka sie poslugujesz?? |
W Smoczycy to nie mam za bardzo miejsca na dużą lodówkę. Jeśli chodzi o to, co bym montował - to na chwilę obecną raczej Volt Power Sinus 2000 12V; ale dla Ciebie to prawdopodobnie overkill.
KASZUB - 2017-07-30, 20:09
Uuu cena powala... troche duzo ale wypasiona jest. Wyjdzie w praniu co bede potrzebowal.
Pewnie kupie podobna do wynienionej powyzej techtrona. Do tego miekki start(i tu tez pytanie jaki. Na allegro mozna nabyc jakis do elektronarzedzi. Nada sie?)no i lodoweczke 230v z osobnym zamrazalnikiem. Mam nadzieje,ze bedzie to chodzic.
Czy ktos z forumowiczow zna ten energoblok Arsillicii AL310???
O ile dobrze rozumiem to ogarnia on solar,laduje baterie przod i tyl i daje napiecie na urzadzenia w kamperze(swiatelka itd). Czyli do solaru juz nie potrzebuje regulatora? Czy nadal jest potrzebny? I w takim ukladzie jak duze moga byc solary(moc) i jak duze musza(powinny byc akumulatory(pojemnosc)??
Żywy - 2017-08-08, 10:49
| zbyszekwoj napisał/a: | | A za przebieg gwarantujesz ? |
Za przebieg gwarantuje bo znam historię tego auta. Odkupiony jako projekt od kolegi, zresztą też z tego forum. Początkowo robiony przez ARCA DARCA (również znanym na Forum), potem ja już zabrałem to auto do domorosłego stolarza, co było blędem, a u którego znów sporo postał. Co do przepychanek tanio/drogo, czy zarabia/nie zarabia, nie wchodzę w tą dyskusję. W samochodzie jest wyposażenia za spokojnie 20-25 tys PLN i Ci którzy znają temat dobrze o tym wiedzą. To nie tylko nowa Truma, ceramiczna toaleta itd, bo też energoblok, sterowanie i przyłącza, zbiorniki, stopa od stołu, obrotnice foteli, kuchenka ze zlewem i lodówką, nowe okna, bagażnik na rowery, drabinka itd. To nie są elementy z Juli, tylko porządne, fabrycznie nowe sprzęty. Lekkie płyty meblowe i blaty ściągane z REIMO. Z tego była robiona zabudowa, a nie ze zwykłej meblówki jak to zazwyczaj bywa.
Wszelkich informacji chętnie udzielę przez telefon.
Nie jestem handlarzem, od lat jeżdzę kamperem, a to miał być tylko dodatkowy projekt, którego z braku czasu i pewnie trochę też motywacji, nie dokończyłem.
Pozdrawiam.
Piotr
KASZUB - 2017-08-09, 06:26
Żywy... Nie wnikam skąd ta cena... Myślę, że szybciej byś sprzedał za dobrą kasę gdyby projekt był kompletny. Ludzie boją się takich tematów. Tym bardziej za spora kasę.
Pytanie do fachowców.
http://allegro.pl/elektro...6911752482.html
Czy ten zestaw jest wart grzechu? Co prawda mam już elektroblok taki jak podałem kilka postów wyżej ale mogę mój sprzedać i kupić taki już gotowy zestaw. Co raczej ułatwi mi życie. Mam nadzieję...
Aaaa.... dzisiaj znowu jadę oglądać fury... Mam nadzieję, że dzisiaj wrócę z polowania z łupem ☺️
KASZUB - 2017-08-10, 03:26
No i się naogladalem... Nic... Nie ma nic....
Żeby choć jeden miał jakąś historie! Większość aut ma 200tys i łyse kierownice... Mogę kupić auto z przebiegiem 300tys ale żeby miał te właśnie km na blacie. A tu nie! No cóż. Dzisiaj na wakacje. Jeszcze zorganizowane. Jak wrócę może się uda
KASZUB - 2017-08-21, 12:06
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDniNok.html
Czy ktoś zna taki bojler? Chciałbym taki kupić ponieważ mam możliwość ale nie wiem czy się nada do kamperka na blaszaku. Bede wdzięczny za podpowiedź. I z góry dziękuję.
KASZUB - 2017-08-22, 14:29
Kupiłem sobie lodówkę dometic... Jak ogarnę jak wstawiać fotki to pokaże. Właśnie opalona na gazie. Czekam aż schłodzi piffffko
I się udało!
No i to kupiłem..
|
|