|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Bagażnik na rowery, rampa, miejsce na kufer ....
TURTL - 2014-08-26, 20:27 Temat postu: Bagażnik na rowery, rampa, miejsce na kufer .... Witam.
Mam niemłodego kampera a chciałem zamontować bagażnik na rowery. Oryginalny na ścianę jakoś do mnie nie przemawiał, trochę bałem się wytrzymałości tylnej ściany a poza tym nie można na niego wsadzić np. skutera.
Oryginalne rampy są dość kosztowne ale wykombinowałem coś co jest tanie, proste w wykonaniu i sprawdziło się w praktyce.
Wymyśliłem sobie prowadnice z profilu zamkniętego 50 x50 i długości 650 mm każdy z dospawaną blachą 5 mm. W owej blasze wywierciłem otwory, które są dopasowane do otworów w podłużnicy ramy podwozia - żadnych nowych dziur.Przykręciłem dwoma śrubami 12 każdą prowadnicę.
Dwa profile 45 x 45 dopasowane tak żeby wchodziły do prowadnic bez zbędnych luzów ale nie za ciasno (są ze ścianką 1 i 2 mm, ja zastosowałem te grubsze), długość indywidualnie, u mnie to 120cm czyli 70cm wystają poza orurowanie zderzaka. Te dwa profile mają dospawany zderzak, który powoduje że wsuwam nie kombinując żeby trafić na śrubę blokującą. Do otrzymanych przedłużeń prowadnic można bezpośrednio zamontować tzw. korytka nawet te najtańsze ale wtedy należy pomyśleć o dodatkowych światłach. Ja to tak wykombinowałem że na te profile zamontowałem bagażnik rowerowy zakładany na hak, który na co dzień używam do osobówki. Nawet jak ktoś nie ma takiego bagażnika to można kupić niemarkowy za 250 zł dodając koszt profili i nawet odrobiny roboty ślusarza (ja wykonałem sam) wychodzi jakieś 400 zł na gotowo co przy cenie ponad 2000 za oryginał z niskiej półki daje do przemyślenia ...
Pozostaje jeszcze montaż gniazda pod przyczepę, ale to koszt, który zawrze się w w/w kwocie.
Jakoś nie mogę opanować wklejania fotek, miały być przeplatane tekstem ale wyszły ciurkiem.
Zresztą jak kogoś to zaciekawi to i tak zrozumie, to jest mój pomysł i może stanowić wzór lub inspirację, chciałem trochę pokombinować żeby rowery wyszły wyżej, jakieś 30 cm ale ta wysokość nie powoduje kolizji (jak na razie) z gruntem i niżej do dźwigania ...
Rowery mino wszystko są zabezpieczone dość ciasno do orurowania zderzaka, są wtedy bardzo stabilne, podczas obserwacji na dziurach nawet nie drgnęły, jakby stanowiły całość z pojazdem.
DreamsOnWheels - 2014-09-26, 09:30
Hmmh...Gdyby naszła kolegę chęć wykonania drugiego egzemplarza bardzo chętnię podstawię swoją motochatkę
grzegorzalex - 2014-10-05, 15:05
Mam pytanie, a nie trzeba na, to atestu wydaje mi się, że chyba tak może jestem w błędzie.
andreas p - 2014-10-05, 20:11
W Europie jest wymagany atest, ale znam takich w Polsce co to wszystko wiedza i mowia ze nie
grzegorzalex - 2014-10-05, 20:15
Dlatego nie robię, bo też miałem zrobić sam.
rosomak - 2014-10-05, 21:14
...TURTL, pomysł ciekawy, wykonanie ładne tylko kto Ci to policzył i dopuścił do ruchu. To forum
czytają też ,,kontrolujący" na drogach,obyś nie musiał szybko tego ściągać, nie daj B... wypadku
Powodzenia.
DreamsOnWheels - 2014-10-07, 13:28
hmm...no faktycznie...może być różnie z samoróbką.
Ma ktoś namiary do taniego i dobrego (wiem, że często to się wyklucz) oryginału??
Fux - 2014-10-07, 13:31
Poszukaj w temacie rampa na skuter, motocykl.
Pisałem.
I pisał na pewno Świstak w innym wątku, chyba.
O ten dostawca.
http://www.pkt.pl/steelbo...&oWhat=&oWhere=
Nawet na forum się rejestrował.
DreamsOnWheels - 2014-10-08, 09:46
Dzięki !!
andi at - 2014-10-10, 21:25
maryanos napisał/a: | hmm...no faktycznie...może być różnie z samoróbką.
Ma ktoś namiary do taniego i dobrego (wiem, że często to się wyklucz) oryginału?? |
Przedzwoń tu Jacek Ratajczak tel.509133903 i się spytaj czy coś takiego zrobi
Kurowo za Kościanem jakieś 5km kierunek Poznań droga nr 5 (Wrocław-Poznań)
Tyle co wiem to załatwia na to papiery.Koledze robił wieszaki do wózków widłowych na tiry,a taki wózek to ma z 1,5 tony.
DreamsOnWheels - 2014-10-13, 10:51
andi at napisał/a: | maryanos napisał/a: | hmm...no faktycznie...może być różnie z samoróbką.
Ma ktoś namiary do taniego i dobrego (wiem, że często to się wyklucz) oryginału?? |
Przedzwoń tu Jacek Ratajczak tel.509133903 i się spytaj czy coś takiego zrobi
Kurowo za Kościanem jakieś 5km kierunek Poznań droga nr 5 (Wrocław-Poznań)
Tyle co wiem to załatwia na to papiery.Koledze robił wieszaki do wózków widłowych na tiry,a taki wózek to ma z 1,5 tony. |
Danke
TURTL - 2014-10-25, 19:42
Nie zaglądałem tutaj dawno a widzę że zainteresowało się kilka osób. Otóż jest to samoróbka i nie posiada atestu, z tym że nie do końca, sama "rampa" to oryginalny bagażnik z atestem a prowadnice, cóż mam znajomego, który ma uprawnienia na prace ślusarskie włącznie z certyfikatem ISO, wystawia dokumenty i montuje tabliczki znamionowe. Pogadam niech zbada temat, jakby co sama konstrukcja nie narusza konstrukcji pojazdu. A mam pytanie: ilu z nas ma bagażniki bazowe na dachu osobówek kupione w różnych miejscach, mówię o tzw. uniwersalnych, na których montujemy korytka kupione gdzieś tam, na których też nie ma atestu. Komu kiedykolwiek, ktokolwiek z kontrolujących i czytających podobne fora zwrócił uwagę na brak atestu ? W przyszłym tygodniu wyjaśnię sprawę tabliczki znamionowej (bo o to ważne zwłaszcza na zachodzie) i podzielę się z wszystkimi zainteresowanymi ...
szymek1967 - 2014-10-25, 19:57
takie oto cus stworzył mój serdeczny przyjaciel
spokojnie dzwiga skuterka ,ma najazdy i w ogóle jest cacy
TURTL - 2014-10-26, 17:54
Fajnie. Tylko inni forumowicze mają rację pytając o atesty itp. W naszym kraju może to przejdzie ale np u dociekliwych Niemców mogą być kłopoty ...
zbyszekwoj - 2014-10-26, 20:08
A co Niemcy mają do naszych aut ? Mamy przegląd rej. polski i koniec.
bogdanpiotr - 2014-10-26, 21:02 Temat postu: Moja skrzynka z bagażnikiem na rowery A ja mam takie cacko kupione u Niemca w 2009 roku
TURTL - 2014-10-26, 21:11
Pisząc Niemcy miałem na myśli ogólnie zagranicę, jak będą się chcieli przyczepić to do wszystkiego się można zahaczyć. Osobiście nie mam nic do Niemców a nawet zauważa się wręcz rosnącą sympatię do nas. Mieszkam przy samej granicy i zdarza się że w sklepie Niemiecka kasjerka podziękuje po polsku a i komunikaty pisane i głoszone coraz częściej. Po prostu idę za uwagą kolegów, pierwszy sezon z tym czymś jeździłem i nie miałem żadnych problemów. Z innego źródła wiem że są punkty, które wykonują tabliczki znamionowe na żądanie i pod dyktando. Konstrukcja jest tak silna że śmiało wytrzyma mały skuter, skakałem po tym bagażniku i żadnych odkształceń a ważę troszkę więcej niż przeciętnie. Będę z tym się poruszał dopóki nie będzie żadnych kłopotów prawnych ale mimo wszystko chcę zamontować hak, na którym zawiśnie "oryginalny" co by to nie znaczyło bagażnik rowerowy ...
TURTL - 2014-10-26, 21:18
Kolega bogdanpiotr pokazał kufer zrobiony przez Niemca i założę się że nikt nie będzie wnikał jak to jest zamontowane. Bagażniki takie jak omawiane nie naruszają konstrukcji auta (uwaga diagnosty) i przy jakiejkolwiek kolizji nie są brane pod uwagę. Oczywiście prawidłowe oświetlenie tak. Problemy mogą się zacząć gdyby taki samorób odpadł w czasie jazdy i narobił bigosu ale widziałem kilka podobnych konstrukcji i raczej są wykonane na zapas w stosunku do fabrycznych ...
|
|