|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wskaźnik napięcia i pojemności akumulatora
M-k - 2014-09-11, 15:07 Temat postu: Wskaźnik napięcia i pojemności akumulatora Poszukuję wskaźnika, który będzie wyświetlał aktualne informacje o napięciu i pojemności akumulatora/ów żelowych
W sumie z napieciem to nie problem, ale najbardzie potrzebny mi jest wskaźnik pokazujący aktualną pojemność akumulatora/ów
Coś takiego jak na załączonym zdjęciu.
Czy ktoś zna podobne rozwiązanie ?
OldPiernik - 2014-09-11, 15:26
Czy potrzebujesz takiego miernika na stale podłączonego do akumulatora, czy chcesz sprawdzać stan akumulatorów?
Do mierzenia wyrywkowego akumulatorów mam półprofesjonalny miernik pojemności - symuluje 20 godzinne rozładowanie akumulatora w kilkanaście sekund i pokazuje wynik w Ah.
krimar - 2014-09-11, 15:33
obawiam się, że nie ma wskaźnika, który pokazywałby aktualną pojemność akumulatora, wszystkie tego typu wskaźniki jakie znam mierzą jedynie napięcie i na tej podstawie wnioskują czy jest naładowany, czy rozładowany.
na złączonym przez Ciebie zdjęciu ta druga liczba to nie pojemność, a prąd czerpany w danej chwili z akumulatora
M-k - 2014-09-11, 15:44
OldPiernik napisał/a: | Czy potrzebujesz takiego miernika na stale podłączonego do akumulatora, czy chcesz sprawdzać stan akumulatorów?
|
wskaźnik ma być na stałe połączony do akumulatora, choć pomiar może odbywać się w sposób wymuszony
M-k - 2014-09-11, 15:47
krimar napisał/a: | .
na złączonym przez Ciebie zdjęciu ta druga liczba to nie pojemność, a prąd czerpany w danej chwili z akumulatora |
OK. Rozumiem, ale w takim razie czy znajdę wskaźnik w ludzkiej cenie, który pokaże mi :
1. aktualne napięcie
2. stan naładowania akumulatora
3. pobierany prąd
wskaźnik ze zdjęcia troszkę kosztuje i szukam jakiejś tańszej alternatywy
janusz - 2014-09-11, 16:27
Maczek napisał/a: | czy znajdę wskaźnik |
1. aktualne napięcie - Tak, każdy woltomierz, może być tablicowy, elektroniczny albo magnetyczny. Jeżeli elektroniczny to dobrze by był zasilany z napięcia które mierzy.
3. pobierany prąd - Tak, każdy amperomierz, może być tablicowy, elektroniczny albo magnetyczny. Jeżeli elektroniczny to dobrze by był zasilany z napięcia które mierzy.
Może tą funkcję pełnić miliwoltomierz z odpowiednim bocznikiem.
2. stan naładowania akumulatora - Z tym jest trudniej bo urządzenie oparte o pomiar napięcia wskazuje rzeczywistych warunkach naładowanie konkretnego akumulatora. Dla nowego akumulatora rozładowanie w 50% znaczy co innego niż dla starego. Są urządzenia oparte na procesorach analizujące napięcie akumulatora i pobierany prąd i na tej podstawie wyliczające rzeczywistą pojemność akumulatora i stopień rozładowania tylko czy w kamperze są potrzebne?
M-k - 2014-09-11, 16:37
janusz napisał/a: | tylko czy w kamperze są potrzebne? |
a kto mówił że taki wskaźnik potrzebny jest do kampera
wiem że pojedyncze wskażniki są do zdobycia, a mi się marzy 3 w 1
DAKOTA - 2014-09-11, 16:41
tu masz wszystko
http://www.votronic.de/in...tterie-computer
http://www.svb.de/de/votr...computer-s.html
ale watpie by Twoj wymyslony budget obskoczyl zakupowo to urzadzenie
pozdrawiam
DAKOTA
Maczek napisał/a: | krimar napisał/a: | .
na złączonym przez Ciebie zdjęciu ta druga liczba to nie pojemność, a prąd czerpany w danej chwili z akumulatora |
OK. Rozumiem, ale w takim razie czy znajdę wskaźnik w ludzkiej cenie, który pokaże mi :
1. aktualne napięcie
2. stan naładowania akumulatora
3. pobierany prąd
wskaźnik ze zdjęcia troszkę kosztuje i szukam jakiejś tańszej alternatywy |
janusz - 2014-09-11, 16:54
Maczek napisał/a: | a kto mówił że taki wskaźnik potrzebny jest do kampera |
A to inna sprawa.
Jeżeli miałaby być monitorowana ilość energi pozostałej w akumulatorze to może zaspokoiłby potrzeby miernik pobranej energii taki licznik poboru prądu tylko na prąd stały i niskie napięcie.
onionskin - 2014-09-11, 22:35
Ja tylko napiszę co ja bym zrobił: kupił jakiś panel pomiarowy, dla przykładu:
http://allegro.pl/panel-w...4545177764.html
Dla pomiaru "jakości/pojemności" akumulatora coś w tym stylu:
http://elportal.pl/pdf/k07/44_16.pdf
|
|