Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-14, 20:41 Temat postu: KRETA 2014 z Płw.Pilon w tleUda sie przezimować,calkiem dobrze,ale my wyjechaliśmy za wczs,by trochę mieć lata.5 i pol miesiaca to długo.Pod Leonidasem w Termopilach internet jest niezawodny.Przyjechalismy dzis w niedziele 14 września w moje 68 urodziny/ /.Nie wie czy może być taki temat?Na razie zauroczeni jesteśmy półwyspem Pilon.Serpentyny okropasne,ale powierzchnia dobra.Mysle ze mogę napisac ze sa tu najpiękniejsze plaże w Grecji kontynentalnej.Zdjec na razie nie będzie,bo u nas to nie tak szybko?zreszta nie pykam tyle bo potem się tego nie oglada.Jutro chcemy przeprawić się z Pireusu,na Krete.Nie mamy zadnej rezerwacji,zobaczymy,jakos sobie damy rade.Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich znanych i nieznanych osobiście forumowiczow.Po przyplynieciu do Heraklionu jedziemu prosto do /na mapie/Tsoutsouros,/mowi się /ciuciuros.Jest to nad samym morzem na południowym wschodzie Krety.Zobaczymy jak zostaniemy przywitani.Prezenty SA.Serdeczne pozdrowienia Barbara i Zbigniew Muzyk,Fotki miejsc ktoren mnie zauroczyly i zaskoczylyKomplecik - 2014-09-14, 21:03 Najlepsze życzonka dla Ciebie Basiu z okazji i dla Zbyszka za to że tak dzielnie pokonuje kilometry.
Ewa jest od 21 na krecie Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-14, 21:17
Komplecik napisał/a:
Ewa jest od 21 na krecie
czy od 21 września i gdzie,jezeli w CHani lub niedaleko to my tam będziemy w Stavros na plazy gdzie kręcono Greka Zorbe.Tam sa wszystkie media i wi-fi tam będziemy czekac na może Andrzeja 5707,oraz Francuzow,poznanych na Krecie.Od strony 31 POWROT.Trasa:Kreta-Peloponez,Lefkada.Albania,Czarnogora,Chorwacja,do graniczy Barcs.Baseny wegierskie Cerkeszolo,Demjen kolo Egeru. Nasza lubiona trasa:Ozd,Tornala,Poprad,Jurgow,Krakow.Kuba L. - 2014-09-14, 21:59 Święte słowa o płw. Pelion, tego nie ma nigdzie indziej w całej Grecji.. Wysokie i strome góry, piękne plaże ze złotym piaskiem, część trudno dostępna, bardzo stary las pokrywający większość płw., ekstremalne serpentyny - niektóre na prawdę dla odważnych, wioski zawieszone na zboczach gór... i to wszystko ściśnięte na jednym płw. Min. mogę polecić np. Horefto - mekka serferów w Grecji dojazd przez piękną Zagorę zawieszoną wysoko w górach, Ag. Ioannis bardzo klimatyczna grecka miejscowość z piękna plażą Papa Nero i dobrym kempingiem: http://www.campingpapanero.com/en/1-Camping.html oraz dużym placem parkingowym przy spacerowej promenadzie jak by ktoś chciał na dziko, Platanias na samym południu płw. również z kempingiem: http://www.camplouisa.gr/en/ rybacka wioska z której min. w sezonie pływa 100-osobowy statek Africana na Skiatos! Rejs trwa około 7-8 godzin koszt 25E/osobę, również z Platanias można się dostać pieszo (20min) na sąsiednią plażę Mikro wędrując po oberwanym zboczu skalnym przez gaj oliwny Warto zaczerpnąć trochę informacji z przewodnika WOMO, opisane są generalnie wszystkie dostępne plaże na które da się dojechać kamperem a jest ich na prawdę sporo
Pozdrowienia dla Muzyków! Agostini - 2014-09-14, 22:23 Basiu, wszystkiego najlepszego, sto lat w zdrowiu i tyle samo takiego kamperowania.
Życzymy dobrej pogody, przyjemnych wrażeń i szczęśliwego powrotu.
Relacjonuj nam wszystko podobnie jak w ubiegłym roku, bo mu tu wkrótce na codzień marznąć będziemy.blue60 - 2014-09-14, 22:39 Witajcie.Wszystkiego naj, naj od nas dla Barbary z okazji urodzin.
My dotarliśmy wczoraj wieczorem do domu.
Przy okazji..... zapytałem znajomych Greków o znaczenie "Diavlos Trikeriou", przy którym Wy ostatnio staliście a my tam pływaliśmy, są to Diabelsie trzy rogi.Nazwali to tak dlatego,ze z reguły nie ma tam żadnych reguł, czyli wieje tam jak chce.
PozdrawiamBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-15, 10:32 Dziekuje za wpis blue60,Agostini i Kubie.L.Na razie koniec Pilonu,reszta na wiosne.Jak zaczne pisać relacje ze zdjęciami wymienie wszystkie miejsca w których byliśmy na pilone,ale najpiekniejsza plaza MILOPOTAMOS<mysle ze tu kręcono jakies filmy.Dzieki Barbara i Zbyszek ps.Termopile oprócz historii sa świetnym miejscem na odpoczynek i porządki w podróży.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-16, 14:57 Sa bilety/wczoraj przyjechaliśmy za pozno/,LINIA ANEK.W zeszłym roku znie sprawdziliśmy i plynelismy Mionan.W tym roku,udalo mi się w Polsce klepnąć pokazywalo kolo 200,mysle zobaczymy na miejscu.Zaplata 184,50 za dwie osoby/pewnie seniorzy maja zniżke/po 29euro za osobe to razem 56,reszta kamper.No super.Tym razem ja biore koc,picie proszki na spanie ide na gore.Zbysiowi nie przeszkadza opuszczana kotwica i upal w kamperze. Odezwiemy sie z" ciuciuros" Barbarasamotny wilk - 2014-09-16, 18:04 kniaziul - 2014-09-16, 18:07 Czekam z niecierpliwością na relację. Marzy mi się wyprawa kamperkiem właśnie na Kretę . Mam nadzieję że kiedyś się uda pozdrawiam Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-17, 16:46 Bilety można nabyc od reki,nawet upominaliśmy się ze budka nie otwarta,,a sprzedają tylko na traki,ale pan powiedzaial tri okloc.Nie można kara wiec pisze mu na kartce ze dostanie 98 monet razy 2 euro.Moze Być?Ale drugi facio pobral nam z bankomatu.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-17, 17:13 Musialam przerwac bo pokazałam Annie jej zdjecie na forum.Jestesmy w ciuciuros,na południe od Heraklionu.Pogoda cieplo,ale się chmurzy.Woda kamyczki ale gleboka robi się stopniowo.Teraz po południu schodzą się madamki o starsze od nas na pływanie w morzu.PYTANIE kto podpowie czy bez wizy możemy być tylko 3 miesiące.WOGOLE O TYM NIE POMYSLELISMY oj trzeba było uczyc się jezykow, a tak jesteśmy skrepowani i jedziemy dalej ....Jutro wyspana zabiore się do pracy.O cos się stało zostajemy w tawernie pilnować.Pozdrowionka,Barbara i Zbyszeksamotny wilk - 2014-09-17, 18:50 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-17, 19:05 Czytam poczte,ale nie chce mi się wierzyc ze to prawda,musze sprawdzić,bo nie chce nam się nic robic w tej sprawie.Napisalam wyżej w poscie ile kosztowal bilet.Do Heraklionu,innych cen nie znam.Chodza dwa promy,do Chani i Heraklionu.Mozesz to sobie sprawdzić na Ferry... Fux - 2014-09-17, 19:38 Fajna mapa to taka, która jest aktualna i min. 1:200 000-300 000
W dzisiejszych czasach to net i mapy off line lub notatki.
Ech. Kiedyś tylko papieru się używało i do centrów wielkich metropolii dojeżdżało.samotny wilk - 2014-09-17, 20:26 Fux - 2014-09-17, 20:45 Na kilka państw w Europie mam atlasy; sa poręczniejsze.
Kreta jest na tyle lilipucia, iz 150ka wystarczy.
Atlas, mapa ma to do siebie, że warto na nia popatrzyć, aby wiedzieć, co warto zobaczyć i którędy jechać (zielone pasy przy drogach, trasy widokowe).
Czasami jest słabo, ale najczęściej jest ok.
Net dla potwierdzenia swoich przemyśleń jeżeli chodzi o wybrane cele, trasy.
A wykorzystaj w innym celu...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-18, 15:50 Moja Kreta 140000 już jest trochę zniszczona,ale nie miałam czasu na kupno nowej,musi być sklep podróżnika.Ja i tak mam wszystko w glowie,gdzie co jest trochę po 2000km się orientuje i jestem pilotem.Bez mapy papierowej ani rusz.Ten Krzysiek tak prowadzi ze nawet teraz na wsi chlopy nas zawrocily.Nieraz nawet o trase poklocimy się ze Zbyszkiem.Andrzej 5707,myslalam ze mnie podszkolisz?? ale w tawernie dziś gości KULA/tak się nazywa/,jakos we dwie sobie poradzilysmy.Teraz zmniejszenie zdjęć i do dziela.Ja nie pisarz i poeta będą konkrety i zdjęcia.Mysle ze koordynaty na Krete tez niepotrzebne.Przerwa na relaks i do usłyszenia.Barbarasamotny wilk - 2014-09-18, 17:34 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-18, 18:33 Wyjazd planowany na początku września i tak się udało po południu wyjechac.Dotarlismy do Egeru pod Tesco.Potem gnamy w dol Wegier i autostrada w Serbii.Ceny były już pisane na forum.Robimy blad nie jadac na Belgrad.Teraz już wiemy.Sobota leje .Niedziela tez.Spatkanie z Chrisem/Ania i Krzysiem/,nieaktuale,oni maja przewagę w kilometrach.Zwalniamy,w Macedoni skrecamy na Prilep i Bitole.Patrzac na mape przypomniałam sobie o monastyrze Truskawec.Leje jest póżno,ogladamy z zewnątrz duza furta zamknieta.Rejon tytoniowy,ludzie w miescie susza pod domami tyton.Teraz nakryty przed deszczem.Nocleg po ciemku w Bitoli kolo ladnych domow willowych.Komplecik - 2014-09-18, 19:28 Cześć Basia Wy już na Krecie?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-18, 19:33 Kula wkleila forum nasze na grecka strone.Poniedzialek jeszcze pada do południa docieramy do Volos oraz na plw.Pilon do Kato Gezto.Wiedzac ze od tej strony nie ma takich gor i serpentyn.Sa tu dwa kempingi,ja nawet nie szlam a Z.mowi jak sobie puścisz baka to sąsiad słyszy Mamy super miejsce na końcu plazy.Po dwóch dniach jedziemy dalej miało być Potistika a Krzysiu poprowadzi nas na Mile czyli dalej na koniec cypla polwyspu.Niech będzie. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-18, 19:50 Na razie wszystko w naszej podrozy opiera się na morzu,nie ma nic innego do zwiedzania.Na Krecie zostały nam wawozy,gory,plaze znamy no nie wszystkie,monastyry co znamienitsze tez poznane.Wracamu do Pilonu.Wreszcie Agia Kiriaki.Wiodok na dalszą Grecje,wyspe Evia woda otoczona naokoło gorami.Wiatry jak pisal blue60,Jest przed miasteczkiem nowa plaza,parking,prysznic,kran,smieci full wypas.Do tego Polacy mercedesem wento?,na drugi dzień pojawia się blue60,po rozmowie wiemy ze jest naszym forumowiczem.Jacekkrakowski,on dawniej plywal na Lefkadzie.Krakusy podpowiadają gdzie dalej jechać,bedzie Potistika.Przepraszam za bledy miejscowości,ale nie będę rozkladac 5 map.Pisze nazwy z pamieci.Siedze w tawernie,nie ma ludzi ale wszystko oświetlone,nikt nic nie zamyka na noc,o przepraszm chłodziarki z napojami zamknięte sa łńcuchem z kłódką.Jacek999 - 2014-09-18, 20:06 czekamy na cd.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-18, 20:11 Pilnujemy drogi sami GPS nic nie przyjmuje.Z glownej obwodnicy Pilonu sa dojazdy do wa
żniejszych plaz,czasami krete,strome ale nawierzchnia ok.Z daleka widać parasole na plazy.To już POTISTIKABarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-18, 20:13 A to nasz obiad w Ciuciuros.Reszta na jutro zamykamy biuro,PAAAAAAAAAAAAAAsamotny wilk - 2014-09-18, 22:32 samotny wilk - 2014-09-19, 07:43 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-19, 19:12 Poczekamy na Ciebie z Tripiti??,a jak nie to dopiero pojedziemy tam jesienią.Na razie Bali,a potem Frangocastelo.Tam poczekamy na francuzow.Dzis nie wiem czy mam nastoj do pisania. Barbara.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-20, 13:38 Na tej plazy prysznice zepsute,ale wyczajamy przebieralnie i prysznic w tawernie. Spimy my i kamper niemiecki, rano prosze o kod do internetu.Prosty 12341234.Po obiedzie jedziemy dalej i wjazd do plazy w Lambiou.Parking ladny sa wlosi z lodka.Do plazy asfaltem 100m.i dalej zejście po schodach.Kameralna mala plaza w zatoczce.Jest siurkajacy prysznic.Dojechali Niemcy busokamperem.Zaraz rano jedziemy do Milopotamos.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-20, 13:41 Fotki a pięknej Milopotamos.Zakaz kempingowania,no bo po co? plaza w dole jest zejście z restauracji,drugie zejście do baru przy plazy.Sa 2 prysznice,przebieralnie,no i w cieniu można wypis kawke.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-20, 13:58 cd.Milopotamos,oraz powrot serpentynami do Volos.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-20, 14:05 Termopile,wifi,porzadki,woda,kapanie w goracej rzeczce,przyjazd do Pireusu.Dobrze ze mamy koordynaty.Jedziemy trochę nieplatna autostrada ,troche droga przy autostradzie.Nie pozwalamy GPS prowadzic byle jaka droga.Od Tivy doprowadza nas idealnie do portu,tam gdzie sa odpływy na Krete.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-20, 14:26 Ladowanie zaczyna się o 18tej,poniewaz caly dzien jesteśmy tutaj to jedziemy pod podest wjazdowy,kieruja nas na gore.Fajny prom duże lufty okienne.Zastawiaja nas dokładnie.ja jestem spakowana na gore,ale tak wyszlo ze zostaje.O 2 w nocy pukanie ;mister,mister,Z.otwiera kaze mu facet isc na gore,mowi ze ja tez.Lapie tel,torebke i recznik.Facio wywozi nas winda.Ludzie leza na ziemi,na lawkach.Wolne sa fotele.To kimiemy do 6 rano.Wszyscyy czekaja na otwarcie bram do ladowni.Prosto gnamy do Tsoutsouros.Po drodze zakupy w lidlu w Arkalochori.Tereny winogronowe.Ide z siatka i forsa,ale oni zajeci sa staniem i kto pierwszy wjedzie do skupu.Tylko troszkę nas czestuja.nie chcą sprzedać,wiadomo jezyk Ponizej już foto przy promenadzie ,cukierni i tawernie Anny poznanej w zeszłym roku. samotny wilk - 2014-09-21, 15:03 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-21, 18:29 Niedziela,fotek już nie mam.Pogoda rewelka,woda 26st.rano,mysle ze o17 tej było 27st.Dojechalo trochę ludzi ci co maja wille,pootwierali okiennice.Sklepow obwoźnych dziś nie było.Super, jutro pora ruszac w inne miejsce .Do usłyszenia,BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-24, 10:09 Jestesmy,sroda,plaza Tropeteria,jedziemy do Rethimnonu na czwartek,duzy targ w centrum miasta.Potem do Bali/sa tam teściowie corki/.Boimy się ze to kurort i nie będzie miejsca na postoj.Jest dużo turystow,w tym roku jesteśmy wcześniej na Krecie.Drugi raz robimy przymiarke do Agia Galini,podchodzimy z trzech stron,udaje się zaparkować,ale na plazy,w barach,sklepikach dużo turystow.Musimy przyjechać tu w listopadzie.Pozdrawiamy,cos mi się wydaje ze w tym roku mniejsze jest zainteresowanie NASZA KRETA. Barbarasamotny wilk - 2014-09-24, 20:54 salut - 2014-09-25, 16:26 Oj tam, to zwykła literówka. Wystarczyło wpisać do wujka googla Tropeteria kreta i juz byś wiedział gdzie są.
samotny wilk - 2014-09-25, 18:47 salut - 2014-09-25, 19:27
Andrzej5707 napisał/a:
salut, a Ty "kolego" pracujesz na etacie suflera ?
Tak, jako sufler dorabiam sobie do skromnej pensji
Andrzej5707 napisał/a:
Ja radzę sobie sam. Takich pomocników nie potrzebuję. Dziękuję.
Cieszę się, że jesteś samowystarczalny. Pomocników nie potrzebujesz a ja nim nie jestem.
Andrzej5707 napisał/a:
Pisz po polsku np. kreta piszemy z wielkiej litery. Sprawdź, ile ty zrobiłeś literówek, zaledwie w dwóch wyrazach ?
Dla wujka googla nie ma różnicy czy piszesz po Polsku czy po polsku. Zawsze Ci odpowie.
samotny wilk - 2014-09-26, 16:12 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-28, 16:28
salut napisał/a:
Oj tam, to zwykła literówka. Wystarczyło wpisać do wujka googla Tropeteria kreta i juz byś wiedział gdzie są.
dziekuje Salut,nie na wszystkich mapach jest Triopeteria.Teraz Bali ale wiatr jest 5-6 boforta podaja również 60km na nie wiem ile,ale takiej pogody w zeszłym roku nie było,na południu tym razem lepiej.Barbara.Na razie nie bardzo mam internet,nie mogę za bardzo pisać,ale pozdrawiamy serdecznie.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-28, 16:33
Andrzej5707 napisał/a:
dokładną lokalizację portu promowego w Pireusie (Pireas
,Andrzej powiedziałam ze Ci dam koordynaty,ale jak będziesz na serio jechal czyli kolo 10tego.Jak nie będzie wifi to zadzwonię lub podam sms.Mamy telwefoniczny kontakt z europa.Po to jadac tu zmieniłam abonament,by nikogo się nie prosić o zatelefonowanie do nas.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-28, 18:15 Nastepny wpis będzie w piątek po targu w Rethimnie,pojedziemy do Stwvros na plaze Zorby,tam powinno być wifi,bedziemy czekac na przyjazd kamperow z polski,podamy namiary GPS.Pozdrawiamy Barbara i ZbyszekDAKOTA - 2014-09-29, 12:03
Zbigniew Muzyk napisał/a:
Nastepny wpis będzie w piątek po targu
a kalisony to Wy wzieli?????
Schneefall in Griechenland
Aus und Vorbei: Eine Schlechtwetter-Front hat auch im äußersten Süden Europas den Sommer beendet.
19 Grad in Athen, nur noch 21 Grad auf Kreta. Um fast 10 Grad hat es seit dem Wochenende in Griechenland abgekühlt. Schuld daran ist ein Wetterumschwung mit deutlichem Temperaturabfall und starken Winden. Auf dem Olymp-Gebirge an der Ostküste der griechischen Ägais fiel bereits der erste Schnee. Weiß sind die Wiesen rund um die Kakkalos-Hütte auf 2648 Metern Höhe. Die Temperatur betrug nur noch 0 Grad.
Probleme gab es auch im Fährverkehr: Mehrere Schiffe vom Athener Hafen Piräus sowie von Kreta und einigen Ägäis-Inseln liefen seit Sonntagmorgen laut der halbamtlichen Nachrichtenagentur ANA-MPA nicht aus. Die Passagiere konnten teilweise auf andere Schiffe ausweichen.
czyli zimowanie juz sie zaczelo
DAKOTARambler - 2014-09-29, 17:34 "tylko 21° na Krecie...."
To i tak sie oplaca bo u nas "az 14°"samotny wilk - 2014-09-29, 18:34 grzegorzalex - 2014-09-29, 20:36 I tak cieplej niż w Polsce, ale mogło by być trochę więcej kresek na plusie.samotny wilk - 2014-09-29, 21:35 grzegorzalex - 2014-09-29, 21:56 No jak będę już na emeryturze, to na pewno też będę wyjeżdżał w cieplejsze miejsca.samotny wilk - 2014-09-30, 12:10 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-30, 19:46 Halo jestem Frangocastello wifi u Polki pani Marii.Przepraszam ale to moje forum,milo mi ze piszecie,ale nie takie Elaboraty.Zalozcie POGODA NA KRECIE,i dawaj,a nie takie wielkie pisanie.MY i tak zostaniemy,troche nam podpowie p.Maria.Najgorsze wiatry polnocne tu.My pojedziemy do Toutsouros,lub Malali.Od wczoraj szukamy pogody w Bali był grad i ogromne fale.Tutaj wieje ale dziś piękne slonce,cudowne góry,lachy piachu,wiatr do morza woda bez fal.zachod slonca cudo.Posiedzimy tu do 7 .X.Dakota,powiem tyle/reszte wyreczyl mnie Andrzej/,na pewno nie pojedziemy na zimowanie do Hiszpani,bo nasze emerytury zwykle polskie .Nie dalibyśmy rady placic za kempingi w zimie.Andrzej masz racje w Rethymnie jest kemping,drugi w Agia Galini.To tyle może uda mi się na jutro cos przygotować. Pozdrawiam serdecznie barbara Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-30, 19:58 Kalesony mamy nowej generacji,koldry wełniane z kóz nepalskich.Mamy się schować za zamkniętymi pensjonatami,przed wiatrami.Pojedziemy jeszcze do Mochlos na polnocy,tam mieszka Andrzej,wypowiadal się okej o zimie.Musimy przeczekać bo jak bardzo wieje to promy nie chodza. samotny wilk - 2014-09-30, 20:23 Fux - 2014-09-30, 20:38 Bo wiesz.
Ostatnio to trzeba się mocno zastanowić, zanim się „coś" napisze, aby TWA nie urazić.
Komplecik - 2014-09-30, 20:57
Andrzej5707 napisał/a:
Zbigniew Muzyk,
Przepraszam ale to moje forum,
.
Masz rację, to Twoje i tylko Twoje forum. Grunt wykupiony, rozumiem. Postaw jeszcze tabliczkę "Teren prywatny". Pouczenie zrozumiane, wywalam 100 % swoich wpisów. Pisz sobie sam. Będzie tak jak chcesz. Już w tym, Twoim miejscu nie wklepię, ani jednej literki.
Rożnie można rozumieć słowo "forum" ?
Drogi Andrzeju nie łap Basi Muzykowej za słowa, nie chodziło o forum bo ono jest ogólnie dostępne, jeno o wątek w którym jest relacja z Krety. Rambler - 2014-09-30, 21:52
Andrzej5707 napisał/a:
Masz rację, to Twoje i tylko Twoje forum. Grunt wykupiony, rozumiem. Postaw jeszcze tabliczkę "Teren prywatny". Pouczenie zrozumiane, wywalam 100 % swoich postów. Pisz sobie sam, do samego siebie. Będzie tak jak chcesz. Już w tym, Twoim miejscu nie wklepię, ani jednej literki.
Różnie można rozumieć słowo "forum" ?
Nie unoś się Andrzeju ale zrozum że to wątek Muzyków i wysyłanie kilka razy takich znaczków bez treści w poście jest traktowane jak spam i nabijanie licznika.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-01, 16:28
Andrzej5707 napisał/a:
Przepraszam ale to moje forum,
,no nie forum ale relacja.Nie wiem czy dobre było twoje pogniewanie i taka uraza.W niejednej relacji innych tak bywalo,koledzy przeprosili Ci co umieli przeniescli dyskusje do innego tematu.Ale tak się mocno obrazić,to trochę nie wypada.przemysl,nie miałam nic zlego na myśli,a o pouczeniu nie ma mowy,bo to ja się caly czs ucze od wszystkich kolegow.Andrzej 49 z Sanoka,dzieki antenie nie musze siedzieć u pani w biurze z komputerem,zacząl dzialac w kampie.Plaza przecudna we Fraangocastello,nie taka filmowa jak Elafonisos,ale uroklawa,woda,piach wspanialy,media dostępne.Na Elafonisos nawet z woda był problem nie mowiac,o sklepie,internecie.Do wieczora,Barbarajedrek49 - 2014-10-04, 08:02 witam
Milo mi bardzo ,ze nareszcie uruchomiliscie ta antenke ,jest ona ,dla mnie ,bardzo przydatna ,sciaga z bardzo daleka sygnal WiFi
Zyczymy wspanialych przygod
pozdrowienia
jedrek49 z Sanokaandi at - 2014-10-04, 09:10 Dajcie jakiegoś linka
Wiem wiem antenek jest ze hohoho,ale co sprawdzone to sprawdzone
Jaki jest zasiegBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-04, 17:34 Ja się na tym nie znam.Duzo osob ma takie anteny,jeszcze fajniejsza ma Cirrus Travel/Mariusz/.My teraz mamy w glowie tylko Krete,sprawdzenie miejsc gdzie przezimować.Teraz STAVROS plaza greka Zorby,niezawodna,klik jest internet,klik,woda,prysznic toaleta.turystow jak na sobote mało.pogoda raz taka ladna,raz rozna,jak na Krecie.Wszedzie sa anomalia,koniec z pewnymi prognozami na dane miesiące.zdjecia zmniejszone,teraz dobre checi,otwarcie kalendarza,no i relacja Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-04, 17:37
Fux napisał/a:
Bo wiesz.
Ostatnio to trzeba się mocno zastanowić, zanim się „coś" napisze, aby TWA nie urazić.
ale ja się nie obraziłam tylko Andrzej,no i pokasowal swoje wpisy,ale jakos to będzie.Jutro rano zabieram się do pracy,wiele mam ciekawostek z Krety.barbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-04, 17:41 Komplecik,dziekuje tobie i Jackowi za wpis.Postaram się jesteśmy na plazy gdzie był and123 i inni koledzy,jest tutaj fullwypas. andi at - 2014-10-05, 01:56 Ok Basiu i nie zamarznąć mi tam ,MY tez myślimy o czymś takim (Zimowanie)ale musimy jeszcze trochę popracować---niestetyBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-05, 18:38 Wczoraj minal miesiąc od wyjazdu z Polski.Ostatni wpis był pewno 22 września ,potem same krótkie wpisy.Przygotowalam trochę nowych fotek,to je wkleje.Zbigniew pozwala mi trochę pisać,ale tak by nie braklo pradu na TV.Zaros, jezioro Votamos,monastyr ,i wawoz,wszystko niedalekoBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-05, 19:10 Dalej jedziemy gorami by zobaczyć najwyższy szczyt Krety 2454m Psiloritis.Krajobrazy nie dające wyrazu na fotkach,na mapie blisko morze,zbaczmy do Agia Galini,drugi raz nie ma możliwości zatrzymania się tu.Kurort i tlumy gości.Potem znajoma Tropeteria,gdzie nocujemy,a potem powtorka /z naszymi teściami/monastyru najznakomitszego na KrecieMoni ArkadiuBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-05, 19:15 Foto 7988 to nasza stala miejscowka na postój w dużym pięknym miescieRETHYMNOBim - 2014-10-05, 20:09 Basiu pora na poradnik jak to się spełniają marzenia zazdroszczę Wam w determinacji dazeniania do celu mam nadzieję że będziesz miała to coś w Sobie przez długich długi czas.
Pozdrowienia :bukiet:dla ZBYCHA zawsze w cieniu forum żyjący swoim tempem co zamierzy tam dojechać musiKuba L. - 2014-10-05, 21:15 zazdrościmy Wam temperatur, u nas w nocy coraz chłodniej Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-06, 11:02 Tak sobie mysle/po przeczytaniu o śmierci Anny Przybylskiej/,ze trzeba korzystać z zycia ile się da.Nikogo z naszych znajomych /mających dużo większe dochody jak nasze/nie możemy namowic do kamperowania,a nawet zwykłych podrozy.Dzisiaj dzień zaczelam od aqva aerobiku w wodzie.Temp,tutaj 23 st.wody.Kapiel pod prysznicem na plazy.Ale Kretenki i tak były odemnie wcześniej w wodzie.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-06, 11:18 Tesciom corki,zaproponowalismy/byli ba wczasach w Bali,ladny kurort,ale jeszcze dużo ludzi/,wycieczke gdzie chcą.Monastyr Arkadiou.Zrobilismy 170km.monastyr,Fourfouras,Amari,Spili,Plaza Preveli ta z gajem palmowym.ponizej zdjęcia z wycieczki.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-06, 11:28 cd,zdjec z wycieczki.Pogoda udana,nastepny dzień burza z gradem.marko - 2014-10-06, 11:29 Witajcie !
Ładne zdjęcia z ciekawych miejsc.Miło się ogląda i wspomina nasze greckie wakacje.Gorąco Was pozdrawiamy i do zobaczenia .Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-06, 11:36 Preweli,plaza,koniec wawozu i rzeka wpada do morza.Zejscie schodkami i sciezka w dol kolo 10 min.gorzej pod gore,ale tak to by calkiem zadeptano las palmowy,ale teraz odrasta po pożarze.2 zdjęcia z falami w BaliBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-06, 17:59 Jutro jedziemy na piekna wycieczke,Polak powiedział o plazy Seitan,nie ma na google.Jutro jest dzień urodzin zalozyciela Moni Gouvernetou,zobaczymy,?
W zeszłym roku nie udało nam się tam dostać.Nie wolno w podkasanych strojach.Malo mamy pradu, a Zbysiu woli TV wiec musze się dostosować.Jutro wkleje zdjęcia.Pogoda dzisiaj super,kilka razy byliśmy w wodzie.Piach i wygląd plazy prawie jak golden beach na Peloponezie.Barbaramarekoliva - 2014-10-06, 22:58 Miło się czyta i ogląda Waszą relację. Pięknych widoków, miłych wrażeń i pobytu do wiosny Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-08, 17:20 Dalsza podróż,prowadzi do Frangocastello,droga lada,po drodze wawoz,znowu inne góry.Zaczynaja się góry lefka Ori czli Biale.W Frangocastello,przepiekne góry i wielkie polacie piachu,jedna plaza glowna a wokół spacerując coraz to inna plaza.No i castel w tle.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-08, 17:27 Najpiekniejsze zachody slonca które tuchowa się w morzu.Mankament,Pani Ewa mowi wiatry tu od gor takie jak u nas HALNY.Woda cudowna,dla dorosłych i dzieci również.Jawor_ki - 2014-10-08, 17:31 Widoczki super. Miłego wypoczynku. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-08, 17:38 Drodzy Forumowicze,chwila przerwy,skonczyly mi się wklejone zdjecia,do nowych musze mieć dużo pradu,a to zależy do szefa technicznego.Pozdrawiamy wszystkich co nas lubia,i tych co nie,tych co pisza i odpowiadają na nasze posty.To bardzo cieszy starsza panią.Wycieczka wczorajsza do monastyru,jaskini i ruin drugiego monastyru,oraz kapiel w surowej oprawie zatoczki,rewelka.Była to plaza "dla naturystów"bo kto tam dotarl nie miał kostiumu,bo kapiel była poza planem.A plaza SEITAN,cudo.Szłam z psem piechotaą na nia spadek serpentyn 10%.Z.jechal kamperem.Nie zostaliśmy długo bo popsula się pogoda i lazur stracil kolor,zostal tylko bialy zwirek.Do usłyszenia Barbara/autorka/i Zbigniew,bez którego nie byłoby zadnych podroży.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-08, 17:40 Siedzimy znow w STAVROS,motorkiem w sobote do lidla i czekamy na przyjazd kamperow z Polski.Kto znajdzie plaze SEITAN,w mapach niech napisze bodziog - 2014-10-08, 19:10 Plaża Seitan Limania zwana też Stefanou położona jest 22 km odChanii .Od lotniska 5 minut jazdy.Namiary N 35.551391 E 24.192334 lub N 35 33 05 0 E 24 11 32 4 . Plaża ta jest też znana pod nazwą Szatańskie porty . Pozdrawiam Bodziog.bodziog - 2014-10-08, 19:33 Mam nadzieję że to ta plaża .Zaraz obok na południe jest jeszcze jedna plaża. N35.539198. E 24.193710 lub N 35 32 21 1 E 24 11 34 4 . Wszystko w obrębie wsi Chordaki .Pozdrawiam Bogdan.bodziog - 2014-10-08, 19:35 Namiary są oczywiśćie z Googli.kluzek - 2014-10-08, 19:54 Witajcie, tak od jakiegoś czasu śledzę Wasze podróże i zmotywowały nas do wyjazdu zimowego do Grecji i tu moje pytanie: Jakiej wielkości macie akumulator pokładowy i jakiej mocy panele słoneczne, czy faktycznie w Grudniu panele już nie wystarczają. Jeślibyście mogli zdradzić Waszą politykę energetyczną na zimę , co ile, gdzie i jak, to będę wdzięczny.
pozdrawiam MaciejBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-09, 16:27
bodziog napisał/a:
Namiary są oczywiśćie z Googli.
,Bogus i Danusia pozdrawiamy Was.Oczywiscie ze to ta plaza,ja patrzyłam i nie znalazłam. Trafilismy na czuja.Wspaniala pogoda,do 16 tak pokazuje nasza pogodynka/dzięki Chris Woager/.Maja przyjechać jeszcze 2 kampery kolo 17-18.Pojedziemy wtedy na piekna Elafonisos,tam dużo miejsca dla kamperow.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-09, 16:38
kluzek napisał/a:
jakiej mocy panele słoneczne, czy faktycznie w Grudniu panele już nie wystarczają. Jeślibyście mogli zdradzić Waszą politykę energetyczną na zimę , co ile, gdzie i jak, to będę wdzięczny.
Zbigniew powiedział,solar 100W,akumulatory 2x90Ah,kwasowe.Nikt nie przekazal nam wiadomości odnośnie zimy na Krecie.Czas pokaze swoje.My mamy na wszelki wypadek baze do przezimowania w Tsoutsouros nad morzem prosto w dol od Heraklionu.Wiem jeszcze tyle ze Kaziu który się wybiera,montuje butle LPG tak jak w autach na gaz.kluzek - 2014-10-09, 20:48 Witajcie. Mamy taką butlę zamontowaną Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, o gaz nie musimy się martwić, ale boję się o zapas prądu przy ciągłej pracy ogrzewania. Są jakieś miejsca gdzie da się podładować? Korzystacie z takich czy wystarcza Wam solar?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-10, 12:19
kluzek napisał/a:
? Korzystacie z takich czy wystarcza Wam solar?
,nie wiem przecież jeszcze nie mogliśmy tego sprawdzić.W zerszlym roku wystarczyl solar do 22 listopada.Teraz zobaczymy?Mamy drobne prezenty które mogą być potrzebne za umożliwienie pradu,ale nie wiemy gdzie?improwizacja Joan65 - 2014-10-12, 10:50 Witajcie Basiu i Zbyszku,
nasze wielkie greckie wakacje skończyły się 2 tyg. temu ale ciągle jesteśmy pod wrażeniem pięknych wysp które odwiedziliśmy. A teraz siedzimy przy kawce i wspominamy spotkanie z Wami w Stavros w zeszłym roku. Nie martw się Basia ciepełko jeszcze przyjdzie, myślę ze to obniżenie temp. jest chwilowe.
Pozdrawiamy Was serdecznie i psiaka oczywiście też
Asia i Krzysiek z TychBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 11:24 Dziękujemy wszystkim za pozdrowienia.poniewaz mamy malopradunie będę się dużo rozpisywać.Sa do tego mapy,przewodniki,a poza tym Kreta znana jest z plazy Elafonisos,miast Chani,Heraklionu,Knossos ,Matala i jeszcze trochę.Ja wklejam zdjęcia dużo miejsc w których jesteśmy.Mamy zapisane ważniejsze koordynaty,w notesach.W razie potrzeby zerkamy.Ciagle nie ma nastroju/czas by się znalazł/aby sposobem Frape zalozyc rejestr swoich koordynatów.Wszyscy młodzi zerkają na google i wiedza wszystko.W czwartek 2.pazdziernika przychodzi dość duzy Grek i prosi byśmy przenieśli się pod Castel.Tak tez robimy,mamy piękne widoki,do plazy tez blisko.Zbigniew robi objazd motorkirm i znajduje kosciolek z woda,za murem/będzie w zimie dobre miejsce do stania/,gdzie jest inna ale również piekna plaza.Rejon Francocastelio.JaWa - 2014-10-12, 11:36 Tylko pozazdrościć, że nadal jesteście w Grecji, a nam już tylko wspomnienia i fotki zostały Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 11:37 Po nabraniu wody i obiedzie,ruszamy 15km dalej do Chora Sfakion.Ja ide pozegnac się a pania Ewa z pensjonatu Maria-s,dostaje namiary na LAIKI w Chani.Mowimy sobie do zobaczenia.CHora piękne miasteczko polozone na stokach gor białych.Oprocz portu nie ma gdzie stać.Kolo barow mala plazka,dopiero w centrum za cyplem przpiekna plaza.Jeszcze za miastem tez sa plaze ale idzie się do nich zboczem góry/mala wyprawa/.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 11:55 Caly czas mam problem z wklejaniem zdjęć do komputera.Mialam już pisać do Nomada,lub Chrisa Voyagera.Znowu mam kopie,oraz brak niektórych zdjęć.Po południu trafil się klaniajacy Polak,mlody człowiek trochę zrobil mi porządku.Na kursie uczyli inaczej,ściaga od zięcia zapodziała się.Mialam zdjecie kampera jadącego z promu z Agia Roumeli/Wawoz Samaria/do Chora Sfakion.Mowil ze placil 50 euro,3 miejsca,ale niemiec mowiacy niewyraźnie,tak ze nie wiemy czy mogl wysiasc w każdym miasteczku do którego prom przybijal.Z Chory do góry serpentynami /nowa droga u nas takich nie ma/,na most do Aradeny,w dole Loutro ,wawoz.Mostem pomalutku przechodzę ,deski się trzesa pode mna.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 12:06 Z Aradeny wracamy na Chanie kolo wawozu Imbros,piekna trasa z serpentynami,ale pada deszcz.W Chani robimy w Lidlu zakupy/jest ich 4/,no i na stare miejsce,plaza Zorby w Stavros.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 12:29 Gory na Krecie sa przepiękne żadne zdjecia nie sa takie jak w rzeczywistości.Nauki nie ida w las,Dzieki Nomadowi,nie robie już sobie zdjęć/czasami/,niekiedy Zbysiu i piesek sa w tle.Natomiast wszystko tu jest takie urocze,pomimo mankamentów jakie ma Grecja.Jest to kraj bardzo bezpieczny i przyjazny turystom i innym ludzią.Dzis w nocy było tylko 14 stopni,teraz upal,blekit nieba,a piasek w zatoce,ma takie falki na dnie.Jeszcze tu będziemy tydzień ale już mi się nudzi.Czekamy na kamperowcow którzy się zadeklarowali na przyplyniecie tu.Nie znamy się nawet z widzenia i forum.STAVROSBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 12:34
JaWa napisał/a:
Tylko pozazdrościć, że nadal jesteście w Grecji, a nam już tylko wspomnienia i fotki zostały
,dzięki,troche czytam wasza relacje,,do tej pory nie wiem który to jesteś Ty,musze ograniczać prad ,Zbyszek mowi ze laptop zabiera więcej pradu jak TV.Wczoraj ogladalismy "mam talent'swiecilo się ladowanie na czerwono.Barbara MuzykBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 12:41 Reszte zdjęć jutro.Rano jedziemy motorkirm do Lidla.Miejsce przy plaży w Stavros idealne ,pranie mamy zrobione na bieżąco.Jak przyjadą Polacy to zaraz pojedziemy na piekna plaze w Elafonisos,no i caly czas szukam miejsc na zimowanie,tak by była woda i czasami prad.W Stavros tez mieszka polak z rodzina,mamy namiary,moze w potrzebie podadza reke.Zobaczy się. JaWa - 2014-10-12, 12:51 Piękne fotki, piwko stawiam. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 18:27
JaWa napisał/a:
Piękne fotki, piwko stawiam.
serdeczne dzięki,chyba dales inna fotke w avatarze Dzis plaza Stavros była polska.Samoloty przylatują do Chani,a turyści mieszkają tu i w okolicach Chani.Plaza Zorbas jest znana,dzis niedziela,po zimnej nocy,cudowna pogoda jak w lecie.Jedna para była sobie z walizeczka na Santoryni.Joasia dowie się ile by nas kosztowala ta przyjemność ze spaniem na plazy.Poczekamy na Kazia i może razem się wybierzemy 7 PAZDZIERNIKA ,było swieto w monastyrze Gouverneto.Nasza wycieczka to w/w monastyr,potem sciezka do jaskini niedźwiedziej/figura podobna do niedzwiedzia/,dalej moni Katholikou/ruiny,opuszczonego klasztoru/,na końcu nie wszyscy już tam ida,wawozem/prawwie jak w Samarii/do kamienistej dzikiej plazy.Rano ubieramy się wizytowo,monastyr otwarty caly dzien.Jest w nim generalny remont.Czesujemy się wystawionymi buleczkami,w innych daja pokrojony chleb,a w tych znanych nie daja nic tylko jeszcze kaza placic Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 18:35 cd.wycieczki.Katholikou.Wawozem do morzaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 18:41 wszyscy co dotarli do plazy ,a chcieli się ochlodzic musieli się zamienic w naturystów,bo w cos potem trzeba się ubrac :oczywiście mam fotki ale nie do wklejeniaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 18:53 Po południu jedziemy na niucha do plazy SEITAN.Przez wioski stara droga do plazy nowe serpentyny ze spadkiem 10%.Ok.jak zobaczyłam 1szy zakręt,to wysiadam i z pieskiem doszliśmy przez serpentyny na koniec do parkingu.Noc z dużymi błyskawicami,pies spal w łazience,poznym wieczorem burza poszla dalej.Plaza cudeńko,ale jak swieci słonko,jak wyjechaliśmy to stracila turkus.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-12, 19:02 jeszcze plaza SEITAn i koniec na razie zdjęć,Oplamy się gotujemy,pierzemy,spacerujemy,rozmawiamy z polakami i nie tylko.Jutro jazda skuterkiem.Musi się nazbierać fotek.Po 17.X planowany WYJAZD DO SLYNNEJ ELAFONISOS, Joan65 - 2014-10-12, 19:56 Witaj Basiu,
rozkład promów z Heraklio na Santorini jest na necie do 31.10.
Szybkie promy już nie pływają o tej porze roku. Aegon Pelagos (Anek) pływa w niedzielę ale jest na Santorini o 12 w nocy(z niedzieli na poniedziałek).
Jaki będzie nowy rozkład nie wiadomo. Musisz pytać na miejscu. Jak będziecie w Chanii to w jakiejś agencji podróżnej zapytaj. Cena 26 E za osobę w jedną stronę, motocykl 13 E. Dla seniorów ceny takie same.
Pozdrawiam Asiamarekoliva - 2014-10-12, 20:39 Oglądając Wasze zdjęcia, zazdrość potęguje chęć rychłego powrotu do Grecji. Wypoczywajcie i cieszcie się Grecją, niech pogoda Wam sprzyja Kuba L. - 2014-10-12, 21:54 Wspaniałe dzikie miejsca ukazujecie nam na swoich zdjęciach . Wnioskuje z opisu, że brakuje Wam często prądu, czy nie braliście pod uwagę żeby zabrać ze sobą jakiś mały agregat?
Co parę dni na jakimś bardziej odludnym miejscu byście się podładowali.. pkazio - 2014-10-12, 22:00 Basiu Zbyszku melduję że już jesteśmy w domu i pakujemy kampera. Jutro ostatnie zakupy, montaż radia SB. We wtorek wyjazd pod Opole zmiana opon i jazda na spotkanie z Tomkiem i Żanetom, a z nimi już kurs na Pireus. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-13, 18:13
pkazio napisał/a:
a z nimi już kurs na Pireus.
Ciesze ze ze zrobiles wpis.Dzis byliśmy skuterem w lidli,jest przed Chania.Odlaglosc od kampera i plazy 13km.Barbaraps.codziennie sa jacys polacy na plazyBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-13, 18:16
Kuba L. napisał/a:
zabrać ze sobą jakiś mały agregat?
honda kosztuje ok 5000tys.a byle jaki Zbigniew kupil i zaraz oddal,bo byl do niczego.Hurgoli,raz mielismy kłopot , Lotysz nam dal agregat,niemiec zwrocil uwagę ze zona nie może spac.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-13, 18:20
Joan65 napisał/a:
rozkład promów z Heraklio na Santorini jest na necie do 31.10.
,Joasia,czekam na kamperowcow,co oni chcą robic,mysle również o powrocie przez jakies wyspy,Santorini,Rodos,a może Milos??Zobaczymy niech oni przyplyna,to wtedy byłoby nas kilkoro,to można wynająć samochod.Czy Wy myślicie o Milos,dobrze zapamietalam koko - 2014-10-13, 20:24 Czytam i kibicujęOMEGA - 2014-10-13, 20:39 Konradku ty też chciałeś zimować jak misiu i co ???
jak tam twoje plany??? Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-14, 17:05 Koko,dzieki.Czekam na 2 załogi nie wiem czy wszystko będziemy robic razem,zabaczymy.Tu w Stavros kolo Chani dużo polakow.W razie czego już mamy gdzie spedzic swieta.Natomiast mnie jak zwykle chodzi po glowie,ze może kamperowcow,oraz tych co tu mieszkają uda mi się namowic aby na sylwestra poplynac na Santorini.Juz mam dla nas 2 miejsca w zimie.Tu ludzie wspaniali,klaniaja się ,pytaja skad jesteśmy,itp.Jest to Europa,ja przemyslalam i poza europe /wyjątek może być turcja/nie mamy zamiaru bywac kamperem.Co innego z biurem jedziesz i nic Cie nie obchodzi.Jezeli jezdziesz kamperem poza kempingami,solo jednym kamperem trzeba myslec o wielu sprawach Podroze ksztalca.Barbara MuzykBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-14, 17:07
OMEGA napisał/a:
jak tam twoje plany???
Myslalam Omega ze to mnie pozdrowisz nawet się ucieszyłam Komplecik - 2014-10-14, 17:14
na sylwestra poplynac na Santorini.
Oooooo ho ho Basia czy Wy za bardzo tam nie szalejecie, jesteśmy z and123 lekko zazdrośni,
czytamy oglądamy Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-14, 17:24
Komplecik napisał/a:
czy Wy za bardzo tam nie szalejecie
,caly czas oszczędzamy aby moc jakos w końcu zaszaleć.And, Stwvros ma wszystkie plaze pod sobą,moze nie z pieknosci ale z praktyczności.Czujemy się tu jak w Polsce. Jak milo jest przeczytać chociaż krociotkie pozdrowienia.Nie mam już zadnych fotek,nic się nie dzieje,rano ide do morza potem prysznic,pyszne śniadanko obowiązkowo z salatka grecka.Obiad pyszne spageti.Na kawce południowej byliśmy 2 ulice dalej,w ladnym domu,wynajecie go 350eurasow na miesiąc. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-14, 17:28 Komplecik wygląda na to ze trochę rozreklamowalismy,pobyt na Krecie kamperem.Wybieraja się 3 załogi.zobaczymy :Standartowo wszyscy jada z wycieczka do wawozu Santorini,a my nie .Tyle jest innych wawozow ,po kawałeczku stale gdzies jesteśmy.Wystarczy.Komplecik - 2014-10-14, 18:06 Może uda mi się namówić and-a123 na jakiś nie daleki wypad, reklamowane przez Ciebie baseny Węgierskie wydają się fajne, Jacuś jest na tak , pogrzejemy kufry na termach Może. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-14, 18:28 Wszystkie te baseny zna Marko,ale na jesienne sloty,oraz dla twoich chlopcow jwst Cerkeszolo.Bo to co na zewnątrz,jest mniejsze pod dachem w jednej cenie.Polecam Spa w Eger Szalok,troche droższe ale urokliwe i blisko,Demjen fajne ale odkryte,cos tam może oddano do użytku nowe,bo były prace budowlane w toku.Mozna zrobić rundke,tak jak my,Marko tez tak robil.Pa,pa,paWINNICZKI - 2014-10-14, 23:39 Komplecik Ty tylko nie zapominaj,że And123 swoim kamperem nie przekracza 70/h.Więc daleki wypad może sie skończyć,albo samą jazdą tam i spowrotem , albo ........a szkoda takiej fajnej znajomości. JaWa - 2014-10-15, 11:24 Trzeba jeszce pamiętać, że są nowe baseny w Karcagu w znacznej części pod dachem.Joan65 - 2014-10-17, 06:33
Czy Wy myślicie o Milos,dobrze zapamietalam
Tak, w przyszłym roku planujemy Milos i Serifos. Milos teraz nie polecam, bo Milos to przede wszystkim trzeba obejrzeć z morza - rejsik stateczkiem wokół wyspy a teraz to trochę już chyba za chłodno.
Pozdrawiam Asiablue60 - 2014-10-17, 19:32 Cześć Barbara, Cześć Zbigniew,widzę że się nie nudzicie. My lecimy z synami 21-go na tydzień.Nie spotkamy się tym razem,bo my znowu w okolice Skiathos-Skopelos.Mam nadzieję, że pogoda dopisze.
W ub. roku byliśmy dokładnie w tym samym okresie, ale na Morzu Jońskim, mieliśmy temp. 26-27 C.
PozdrawiamBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-18, 18:29 Blue,nie wiem jak na Pilonie,ale tu na Krecie idzie ochłodzenie,bedzie o 5-6 stopni chłodniej.Byly teraz upaly w sloncu do 40st,noca 22st.Polacy spóźnili się o pare godzin na prom,przyplyna rano w poniedziałek,serwis,kapanko i w droge na turkusy karaibskie w Elafonisos- Kretenskim./nie mylic z tym peloponezkim/Zrobilismy do Chani i z powrotem 34km,pr,pr,pr /35 na godz/,targ duzy,zakupy bomba,wszystkie warzywa/pomidory,ogorki,cukinia,baklazan,papryka/po 0,50 centow.Piekne pomidory podrozaly po 1,80e.Natomiast 10 kg.pomaranczy 2,50 e/a były po 2e/.Musimy koniecznie kupic cos do wyciskania soku.W domu mamy elektryczna maszyne,to jej nie braliśmy.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-18, 18:33
Joan65 napisał/a:
Milos teraz nie polecam
no raczej mysle przy powrocie,po drodze do Pireusu.Ta Santoryni to bardzo komercyjna wyspa,turysci mowia ze bilety były po 50 euro w jedna strone,dlatego wycieczka z hotelu kosztuje kolo 140 euro od osoby.Na Milosie sa cieple zrodla,zobacze jak to wygląda na yutubie.barbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-18, 19:24
Joan65 napisał/a:
rejsik stateczkiem wokół wyspy
,rejsik obowiązkowy pewno wiesz ile kosztuje od osoby,ale ta plaza biala na litere S...bajka.Ale nic nie zapeszam,pokazalam tylko Zbysiowi.Bede w Agios Nikolasos to dowiemy się ,rejsy sa z tej miejscowości.Komplecik - 2014-10-21, 08:34 Telefoniczne wieści z Krety przesyłają Muzykowie, dojechały dwa kamperki z polski, stacjonują na plaży elafonisi, pogoda wyborna.
Pozdrawiają Wszystkich. zbyszekwoj - 2014-10-24, 13:56 My właśnie wróciliśmy z trasy Albania ,Grecja ,Włochy, którą Wy przejechaliście wcześniej. Zablokował nam sie internet więc nie mogliśmy się odezwać. Korzystaliśmy Basiu z Twoich podpowiedzi .Trafiliśmy do polecanej przez Ciebie Matery-Przecudowne miasto. Teraz z zaciekawieniem czytamy Waszą relację, może równiez będzie dla nas drogowskazem w przyszłości Pozdrawiamy Krysia i Zbyszek Nomad - 2014-10-27, 14:49
.....pocieszcie nasze oczy słonkiem i plażą...trochę zdjęć please.....
i dajcie znać czy woda jeszcze przyzwoicie ciepła czy już daje lodem po gatkach. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-27, 17:45 Elafonisos wtorek super pogoda,potem roznie.Festiwal kasztana w Elos.Byla pogoda,takich "sirtaki" jeszcze nie ogladalismy.Tanczyly dzieci,zespol zawodowy,potem elita miejscowych notabli.Czestowali raki,suwlaki,a kasztanow nie mogliśmy przeje3sc.Jest nas 3 kampery.Krynica morska,JeleniaGora,no i Krakow,czyli my.W wodzie w Chani Z.bylpo kolana.Ma się się ocieplić.Jutro OCHI,pan os pieska w barze postawil nam baczka z raki.Calujemy,malo pradu .Może jutro??Barbara i Zbyszekps dzięki Slawoj i NomadBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-29, 10:05 No trudno nikt nic nie wpisal,jedziemy na dluzej do Matali,musle ze tam będzie jakiś internet,to będą zdjeciatoscaner - 2014-10-29, 18:15 Jakie tam temperatury u Was?
W Toskanii zaczyna być Syberia. Nocami nawet i po +3C tylko
Trzeba skręcać ostatnie szafki i zawijać się gdzieś bardziej na południe.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-10-31, 17:25
toscaner napisał/a:
czekamy,tak mowila mi przez telefon Magda.Najnizsza w nocy w gorach było 14st.Nad morzem libijskim ciepla woda,dzis kapiel 3 razy.temp.w nocy 15 st,w dzień slonce,jutro trochę chmur i znow pogoda do 7 listopada.Jesteśmy 3 kampery nad samym morzem w Triopeterii.Barbarachris_voyager - 2014-10-31, 19:01 Basiu, Zbyszku.
Znalazłem nową dość ładnie zobrazowaną prognozę pogody. Wydaje mi się że będzie Wam się bardziej podobać niż to co Wam ostatnio wysłałem.
Dla miejsca bliskiego Waszemu aktualnej miejscówce link poniżej:
Wynika z tego że cały czas ładnie. W dzień powyżej 20 st, w nocy najmniej 16. Tak to można żyć.
U nas cały czas wyjątkowo ładnie, więc coraz głośniej myślimy, żeby zbliżający się wekeend wykorzystać i ruszyć furę.
Pozdrawiamy
H&KBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-01, 16:16
chris_voyager napisał/a:
Dla miejsca bliskiego Waszemu aktualnej miejscówce link poniżej:
nie calkiem.To co wyslaliscie nam poprzednio sprawdzilo się idealnie.Dzis jest wiatr 4 tak jak mowiles boforta.Bardzo wieje,Z.podkrecil nogi do kampera.Tropeteria jest daleko od paleochory.Ogladamy strone,Matali,oraz Roustika.W nowym linku przysłanym,nie bardzo radze sobie z wiatrem,a to jest ważniejsze jak slonce.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-01, 16:26 ;Przesylam kilka zdjęć Tomka i Zanety.zbychu - 2014-11-01, 17:27 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-01, 17:52 Zbychu Dzieki.MuzykiBronek - 2014-11-01, 17:53 "O take Polske " ..... zdjęcia mi chodziło .
Prawdziwie kamperowe.
Te krótkie rękawki nagie torsy i kamperki na tle .... itd . Sezon się zaczął .
Wraca wtedy klimat kamperowania .
Po to kupowałem "Polski Caravaning" , by w zimowe wieczory popatrzeć na kamperki ...
Przeplatając takimi zdjęciami relację , wybaczam konterfekty synusia lub córeczki, oraz rodzinkę na tle krzywej wieży i zony w geście jej podpierania .
A oni mi podnieśli wiek emerytalny !!!!! Musze dbać o siebie by móc na tak długo wyjechać w cieple kraje. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-01, 18:13 Bronek oglądaj będą zdjęcia.
Przechodze po długiej przerwie do relacji.Skonczylismy na Stavros,wycieczkach w okolicy.Bylismy tam 2 tygodnie czekając na 2 kampery z polski.19 października ,bardzo wieje musieliśmy się ewakuować,bo pomimo zatoki,podnosila się woda.Poniewaz warunki tu wspaniale blekitna flaga,stajemy na asfalcie i dolewamy wody,oraz porządki odjazdowe.Niedziela odkrywamy inne plaze w drodze do portu w SoudaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-01, 18:18 Jeszcze zat.Souda do przybycia kamperow spimy już w porcie bo porm wpływa 6,30 rano.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-01, 18:30 Są,widzimy 2 wyjezdzajace kampery,powitanie,szybka kawka,my prowadzimy do Elafonisos,przez wawoz Topola.Po drodze wjazd do Elos/przebudowaq drogi/,Festiwal kasztana 26 październik -niedziela godz 13,jutro Tomek ma agregat,bedzie relacja.Szef w restauracji Apotika dal kod wifi.Jestesmy sami,wszystko zamknięte.Bronek - 2014-11-01, 18:49 Zaczynam lubić fotorelacje. Podlizuję się chyba ??? A to dlatego ,że zazdroszczę wam jak diabli.
Ciekawi mnie jak tam kamper , pisaliście ,że prądu mało ???
To tez ciekawe ... Uwagi w tak odlegly miejscu na tak dlugo .
nawet ilość gaci .... szamponu czy proszku do prania .
Może to nieromantyczne ...
Więc nie nalegammarekoliva - 2014-11-01, 20:29
Bronek napisał/a:
zazdroszczę wam jak diabli.
Nit Ty jeden, zazdrość mnie rozsadza ale to mi a Wy kochani bawcie się i wypoczywajcie nich Wam pogoda dopisuje do samej wiosny. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-02, 10:57 Dziekuje za wpisy za przepowiednie pogodowe,ale miało być pięknie,a tu dalej wieje,mam na sobie bluze i krótkie spodenki.Spiesze się bo szef i pani Wiesia,za godzine wylacza internet,to i my spakujemy kampery i proba w MATALA.Potem znaleziony na mapie wawozTRIPITI,no i konczy się on na plazy,mysle ze czesc drogi będzie na piechotę.[b]Potem nadzieja w Tsoutsouros,tam Anna mieszka,ale może tez gdzies pojechać??Pokaze Wam Festiwal Kasztana.Joan65 - 2014-11-03, 06:52 Witajcie Basiu i Zbyszku,
wreszcie widzę doczekaliście się na Swięto kasztana w Elos - musiała być super zabawa sądząc po zdjęciach.
Pozdrawiamy Was serdecznie
A i KRODOS - 2014-11-03, 11:12 Temat postu: Kreta.Witaj Basiu i Zbyszku.
Niedawno wróciliśmy z dłuższego pobytu na Chalkidiki. Czytamy z zaciekawieniem Wasze posty. Kierunek Kreta jest w naszym zainteresowaniu, ale musimy się przyznać, że konkuruje z Portugalią. Najważniejszym czynnikiem jest pogoda, ale także jak nas przekonujecie Waszymi zdjęciami i opisami charakterystyczne dla wyspy piękne krajobrazy.
No cóż, warto by było to zobaczyć. Ten rok w podróżach mamy już za sobą, Skupiamy się na planach podróży na następny rok. Będziemy dalej z uwagą czytać Wasze informacje z pobytu na Krecie. Życzymy dobrej pogody, dużo pozytywnych wrażeń, oby słoneczko jak najczęściej świeciło i ładowało akumulatorki potrzebne do pisania relacji.
Serdecznie pozdrawiamy Lila i Tadeusz
Oczywiście i Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-03, 19:08
RODOS napisał/a:
świeciło i ładowało akumulatorki potrzebne do pisania relacji.
,no wreszcie przestalo wiac,jutro wycieczka na czerwona plaze,kolo Matali.Oj wialo pischem,ale my bywamy przy samych plazach.Dziekuje za wpis Rodosom.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-03, 19:29 Ceny na placu w Rethymno,1,5 litra raki 5e.pomidory jedne po0,30 drugie po 0,60-cukinia,ogorki,mniejsza papryka po 0,50-granaty 1,50 do 2 euro,kiwi male 1,30 za kg.duze 2 euro kilogram.Dobrze ze wzielismy wiaderko na pomidory,reszta w plecaku i siatkach.Mysle ze takich cen nie ma w zadnym kraju Europy,no może w Bulgarii.Jak się myle,prosze o podanie swoich cen wakacyjnych.cd.Festiwalu,częstowano,raki,wino,kasztany w dużych ilościach,szaszlyki,pyszny chlebek i kasztany w czekoladzie.Po ulewie nocnej pogoda super na festiwal.Woda w morzu jak nie wieje ciepla 23 st.jutro jeszcze sprawdze.Byliśmy zachwyceni występami zwłaszcza facetow,a te buty skorzane Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-03, 19:47 Wracamy z powrotem przez wawoz Topolu,do Chani.2 załogi jada na Balos/ale pogoda deszczowa/,my odwiedzamy tereny pomarańczy,na parkingu,drzewa awokado,ku naszemu zaskoczeniu.W Chani szukamy miejsca przy zachodnich plazach miasta.Piekny parking,plaze piaszczyste,jest przy knajpce wifi. Nikt nie zwraca na nas uwagi,apartamenty pozamykane.Wysylamy zaloga sms z namiarami GPS.Po drodze 2 Lidle.28 październik swieto Ochi idziemy do portu weneckiego,piechota,z parasolami.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-03, 19:55 Pobyt w Chani.Do miasta szlo się dość daleko,z powrotrm udało się przejść na skrot nad samym morzem,krocej o 1/3 drogi.My dwie Basie bardzo bylysmy zmeczone.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-03, 20:08 Zalegle fotki z przepięknej Elafonisos,w słoneczny dzienkoko - 2014-11-03, 20:15 no nareszcie trochę powklejaliścieblue60 - 2014-11-03, 20:34 Cześć Barbara i Zbyszek,
My zamiast pływać tydzień, to wróciliśmy ze względu na pogodę po 3 dniach.
Zimno, deszcz a przede wszystkim wiatr.W piątek 25-go mieliśmy "okienko" od 6-9 rano z małym wianiem i udało nam się przedostać na stały ląd ze Skiathos do Achillio.
Póżniej lało aż do Serbii.A w Polsce za to przywitała nas piękna "Złota Polska Jesień".
PozdrawiamBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-04, 11:16
blue60 napisał/a:
Zimno, deszcz a przede wszystkim wiatr
,ja myslalam ze dostane szalu o ten wiatr,dzwonilam do wszystkich mieszkających tu, gdzie stać.Zajechalo nam się do Matali,stajemy na parkingu 2 euro.Idziemy z Kaziami do miasteczka robic zdjęcia,cos nam nie pasuje,a tu wiatr ucichl.Wieczorem robimy przeszpiegi na kempingu.Rano Zbyszek oznajmia przenosimy się podobno nic się nie placi.Kaziu i Zbyszek techniczni,Tomek elektronik.Dziala wczorajszy internet z antenami.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-04, 11:18
koko napisał/a:
no nareszcie trochę powklejaliście
,no my jesteśmy zależni od Tomka,on zalatwia wszystko co związane z elektronika.Jest dziś tez wifi,ale koncza się zdjęcia.Nowe będą po wycieczce na czerwona plaze,dzis cieszymy się pogoda.Dzieki barbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-04, 11:32 Jeszcze zdjęcia z rozowo-turkusowej Elafonisos.Obsluga zamykając wieczorem bufet zakrecala wode,nawet czary nie pomogly,nosilo się wode w dzień,dzialal prysznic,toaleta platna.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-04, 17:17
Cytat:
no nareszcie trochę powklejaliście
_________________KoKo
Zbyszek się pyta o wasze fotki pobytu kamperem w Maroku Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-04, 17:42 Elafonisos w deszczuBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-04, 17:53 cdBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-04, 18:10 cdBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-04, 18:17 Troche problem z internetem,jestesmy daleko od odbiorcy.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-04, 18:41 Z Chani jedziemy do Rethymno,na czwartkowy plac,pisalam o cenach warzyw i owocow.Po drodze zahaczamy o jedno slodkie jezioro na Krecie,ale nie podoba nam sie.W Rethymno parkujemy na duzym parkingu kolo klubu fitnes.Jedziemy dalej z zamiarem Matala,ale wszyscy mowia ze chca naturalnej plazy by czuc sie swobodnie.Mysle,mysle jest! TROPETERIA.Tawerna Apothiki,konczy dzialanie.Ale woda zostaje,wszyscy robia duze prania zawieszeni jestesmy jak tabory cyganskie.W piatek 31 piekna pogoda,natomiast od soboty 1 listopada wiatr do wczoraj.Tomki jada na swoja wycieczke my,tez motorem wzdluz plazy potem piechota do plazy Ligres,jest do niej dojazd ale nie taki dobry jak do Tropeterii.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-04, 18:49 Plaza LigresKomplecik - 2014-11-04, 19:22 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-05, 17:37 c.d wycieczki do plazy Ligresjarek73 - 2014-11-05, 18:13 Oryginalny nie będę . Piękne zdjęcia , fajna relacja z Waszej podróży wszystkiego dobregoBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-07, 17:34 Jarek 73 dzięki za pozdrowienia.Jutro jest 8 listoplad.Zbieramy się z Matali i przez miasteczko Mires/tu lidl,i sobotni bazar/,pomalu kierunek Ierapetra.Po drodz chcemy zobaczyć wawoz tripiti,oraz monastyr Koudouma,ale to będą pisze wycieczki. Może zrobili gdziesn asfalt W czasopismie PODROZE z maja 2014,opisane sa rejony w które się wybieramy.P.Kazio zaloga bedaca z nami pozdrawia wszystkich znajomych.Barbara MuzykBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-07, 18:02 Jeszcze raz pozdrawiamy i dziękujemy za wpisy i podglądy.Dam znac może za tydzen,z Tsoutsouros.Jescze mam 2 zdjęcia a może się dublują Barbara cirrustravel - 2014-11-07, 18:06 Witajcie, tak czytam i oglądam i muszę się przyznać, że po raz kolejny zazdroszczę. Marzy mi się taka długa wyprawa, ale na razie urlopy krótkie. Ech!
Pozdrawiam serdecznie i podziwiam. Piwko ode mnie za ciekawą relację.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-07, 18:36
cirrustravel napisał/a:
Pozdrawiam
Mariusz dzięki,minelo 5 listopada 2 miesiące.Jeszcze tyle mamy do zobaczenia,aby tylko była pogoda BEZ ANOMALII,Podobno wczoraj w Rzymie była wielka ulewa.Dzis się nie kapalismy,ale wczoraj 2 razy woda 23 stopnie. Kropka - 2014-11-07, 22:02 Każda ulewa w Rzymie to wielka tragedia i prawie że powódź
Cieszcie się, że zimujecie na Krecie a nie na Sycylii, bo dostało się im dzisiaj cyklonem. Na szczęście poszedł na Maltę a nie do Toskanii
Nas ostatnio tylko zalewa bogdan - 2014-11-09, 08:56 Dziękuję za piękną relacje, która przywołuje wspomnienia.
Pozdrawiam Bogdan Piwko ode mnie andreas p - 2014-11-09, 09:17 Dzieki za wspaniale fotki, wspaniale info i zyczymy Wam dalszego wspanialego wypoczynku. jedrek49 - 2014-11-09, 10:47 Witam
Trzymamy Basiu za Was kciuki ,by plan Wasz ,przezimowania na wyspie ,sie spelnil,zyczymy pogody ,zdrowia ,duzo pradu bysmy wiedzieli gdzie jestescie i co robicie ,co zwiedacie ,by potem jechac Waszym szlakiem
pozdrowiamy
jedrek49 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-10, 08:41 Oj,oj.bedzie dzisiaj wieczorem relacja.TSOUTSOUROS/ciuciuros/jesteśmy szukamy dogodnego miejsca,ja wole inne miejsce jak pozostali?Naszej znajomej nie ma jest w Atenach,dowiem się wszystkiego wieczorem przez tlumacza mieszkającego w Rafinie kolo aten.Jest niespodzianka,pozostawione stoliki i pelny zasieg internetu. majmarek - 2014-11-10, 09:30 witam
podaj cirka koszty dzienne na przeżycie [jedzenie] chcę porównać z Marokiem. gdzie taniej ale chyba w Maroku
pozdrawiam
mmBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-10, 12:25
majmarek napisał/a:
witam
podaj cirka koszty dzienne na przeżycie [jedzenie] chcę porównać z Marokiem. gdzie taniej ale chyba w Maroku
pozdrawiam
mm
,Maroco a Kreta to dwa rozne kraje,gospodarczo i kulturowo. Ja w Maroko bylam w hotelu.Tu kupujemy w Lidlu,/czasami chleb w lokalnym sklepiku/,oraz na targach/mamy namiary na kilka,lub pytam w miasteczku o laiki/.Jeszcze mamy rozne produkty z Polski.Podam ci zakupy sbobtnie.przecier o,5litra-0,39e.ser feta 900gr.-4,76e.piwo 0,5litra-0,59e.granaty/piękne czerwone/promocja 1kg-1,19e.oliwa 2litra/promocja/mysle ze IItloczenie3,34e.kawa jakas strong 500gramow 2,99e/kronung 5e/,makaron wloski/promocja/1,2kg za 0,77e.Pomidory na placu ladne 0,80e.cukinia i ogorki 0,50e.na koncowce jarmarku.Wiec sobie porowbaj.Duze roznice sa w chlebie prywatnie 0,5kg od 0,80-1e.W Lidlu ale nie wszystkich fajny chlebek 350 gr,0,38e.duzy kg 1,89e.ale nie jest w każdym lidlu .Zapowiedz gazetkowa podaje od 17 list.30jaj za 3,33,normalnie 10 jaj 1,89-2,09e.Wczoraj tankowaliśmy diesla po 1,32 ale płatne gotowka.Platne karta powyżej 1,40e.To tyle może wszystkim przydadzą się te informacje.Przypomnialam sobie mamy koniec ziemniakow,wiez na placu drogo po 0,70e za kg.-natomiast ladne w Lidlu po 0,49 za kg.Patrzymy a dalej pakowane po 2 kg za 0,75centow. Wojciechu - 2014-11-10, 12:47 Do tej pory czytałem i oglądałem. Czas na małe podsumowanie Waszych wojaży. Mam nadzieję, że uprawnia mnie do tego członkostwo na CT. Jesteście jak folder turystyczny, atlas geograficzny i album ze zdjęciami w jednym. Gratulacje i pozdrowienia.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-10, 16:53
Cytat:
atlas geograficzny i album ze zdjęciami w jednym. Gratulacje i pozdrowienia.
ale to mile.Sa z nami zaloga Tomek i Zaneta z Krynicy Morskiej,Tomek pyta pani Basiu czy pani nazw tych wszystkich miejsc uczy się na pamięć,no nie,ale do tego mam dryg,grecki nie chce mi wchodzić do glowy Dzis piekna pogoda woda wspaniala.Nie pomogly sms az tu się spotykamy z Finka i Francuzem.Jest nas 6 kamperow,na końcu plazy.Jutro fotki.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-10, 16:57 Pozdrawiamy i dziękujemy za wpis :Jedrek49,anderas p,bogdan,DotDriver,majmarek.Kreta jest przepiekna.Na jutro poczytajcie o Wawozie Tripiti,będzie opis i zdjęcia.Barbara i ZbyszekKropka - 2014-11-10, 17:51
majmarek napisał/a:
witam
pozdrawiam
mm
,Maroco a Kreta to dwa rozne kraje,gospodarczo i kulturowo. Ja w Maroko bylam w hotelu.Tu kupujemy w Lidlu,/czasami chleb w lokalnym sklepiku/,oraz na targach/mamy namiary na kilka,lub pytam w miasteczku o laiki/.Jeszcze mamy rozne produkty z Polski.Podam ci zakupy sbobtnie.przecier o,5litra-0,39e.ser feta 900gr.-4,76e.piwo 0,5litra-0,59e.granaty/piękne czerwone/promocja 1kg-1,19e.oliwa 2litra/promocja/mysle ze IItloczenie3,34e.kawa jakas strong 500gramow 2,99e/kronung 5e/,makaron wloski/promocja/1,2kg za 0,77e.Pomidory na placu ladne 0,80e.cukinia i ogorki 0,50e.na koncowce jarmarku.Wiec sobie porowbaj.Duze roznice sa w chlebie prywatnie 0,5kg od 0,80-1e.W Lidlu ale nie wszystkich fajny chlebek 350 gr,0,38e.duzy kg 1,89e.ale nie jest w każdym lidlu .Zapowiedz gazetkowa podaje od 17 list.30jaj za 3,33,normalnie 10 jaj 1,89-2,09e.Wczoraj tankowaliśmy diesla po 1,32 ale płatne gotowka.Platne karta powyżej 1,40e.To tyle może wszystkim przydadzą się te informacje.Przypomnialam sobie mamy koniec ziemniakow,wiez na placu drogo po 0,70e za kg.-natomiast ladne w Lidlu po 0,49 za kg.Patrzymy a dalej pakowane po 2 kg za 0,75centow.
Witajcie! Widzę że ceny macie rewelacyjnie niskie na tej Krecie w porównaniu z Włochami, u nas tak niskich cen to nawet na targu nie znajdziesz
Dla porównania - kg pomidorów, takich o smaku pomidora to koszt średnio 2,5 euro, cukinie tak samo, bakłażany trochę taniej, cena dobrej oliwy extra vergine w tym roku mnie zabiła - średnio 10e/litra .
Chleb z tego co kojarzę to kosztuje coś w stylu 3e za kg (dokładnie nie wiem, bo preferuję mój własnoręcznie wypieczony - wiem co jem no i sól w nim jest ). Jajka mamy tańsze, ale diesel po obecnych obniżkach dalej dużo droższy - w naszej okolicy oscyluje w granicach 1,49 - 1,70e. Do tego mamy ulewy, alarmy pogodowe, brzydko, ciemno ale chociaż temp w granicach 15 stopni. Aż zazdroszczę Wam tej Krety! Bawcie się dobrze, odpoczywajcie i czekam na następną relację. Pozdrawiam zbyszekwoj - 2014-11-10, 17:58 Byłem w tym roku i w Grecji, i we Włoszech. Zdecydowanie wolę Włochy chociaż ceny trochę wyższe.Jary70 - 2014-11-10, 21:58 Super wyprawka, wspomnienia wracają, Kreta była naszą pierwszą wyprawą, rodzinną nie kamperową, zagraniczną w 2002 z niezrealizowaną niestety obietnicą powrotu .
Życzę pogody, zdrówka i realizacji wszystkich planów Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-13, 12:35
zbyszekwoj napisał/a:
Byłem w tym roku i w Grecji, i we Włoszech. Zdecydowanie wolę Włochy chociaż ceny trochę wyższe.
,nie trochę wyższe a dużo wyższe,zwlaszcza paliwo.My tez kochamy Wlochy ale Grecja,a teraz Kreta,daje nam dużo przyjemności.Pisze w jednym z przewodnikow Kreta jako miejsce wakacyjne jest najbezpieczniejszym miejscem na SWIECIE.Ludzie sa bardzo tolerancyjni i gościnni.Malutka stacja benzynowa -tankuje jeden kamper.My z naszego widzimy malutkie drzewko obsypane pomarańczami.Pani ze stacji poucza nas co mamy zwiedzac a druga idzie z sekatorem i czestuje nas wszystkie 3 kampery pomarańczami.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-13, 12:53 Przechodze do pisaniaMATALA.Po przyjechaniu do Matali stajemy na parkingu platny 2 euro.Po południu już nie platny.Spimy jedna noc.Rano panowie ida na zwiady przenosimy się na otwarty ale nie czynny kemping.Nikt nie zwrocil nam uwagi przez wszystkie dni.Jest niemiec kamperem i namioty.Woda ciepla w prysznicach/z solara/,dziura w plocie by wyjść na plaze.Warunki dobre.Pogoda zmienna,jak w listopadzie.Miasteczko ladne,wielkie hotele poza centrum pozamykane.Centrum kolo plazy,duzo starych domow,pomalowanych,ozdobionych tak dla oka.Piekny kosciolek w skale,no i schodkami az do szczytu góry po lewej stronie.zbyszekwoj - 2014-11-13, 12:57 To ja opiszę taki przypadek. Stoimy na parkingu 50km od Napflio -Pazdziernik 2014. Stoi dwóch Niemców i my oraz Grek z żoną osobówką. Parking nad morzem. Podchodzi Grek i mówi że ma 61 lat. emeryturę 1300Euro i nie ma na jedzenie. Po chwili rozmowy mówi że jak chcemy tu nocować to 28 E dla niego. Stał pół godziny pod kamperem i czekał z żoną i dzieckiem [wnukiem?] na te pieniądze. Po tym czasie odjechał,a za 15 min. przyjechała policja. Kazdego poprosiła grzecznie o nieparkowanie dłuższe jak 2, 3 godz. chociaz parking na 100aut 10 km za miastem był pusty. Wszyscy byliśmy przekonani, że nasłał ich nasz znajomy Grek.
ceny paliwa we Włoszech na stacjach samoobsługowych nawet poniżej 1,5 EU.JaWa - 2014-11-13, 13:04
zbyszekwoj napisał/a:
Wszyscy byliśmy przekonani, że nasłał ich nasz znajomy Grek.
O, to Wy też spotykaliście tych gościnnych Greków. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-13, 13:16 Gdzies przeczytałam o czerwonej plazy,spacerujac po miasteczku,znalezlismy droge i napis o plazy,tylko na piechote.1 godzina.Troche chodzi bezdomnych po miasteczku,rano widać ich w cieniach plazy.Podoba nam się wszystkim,Tomek zalatwia wifi ,działa tylko z antena.Nie mamy partnerow do wody i kapieli,sami ze Zbyszkiem pływamy,czasami dolacza kazik.Myslalam ze gromada powygłupiamy się w wodzie Bronek - 2014-11-13, 13:41 Na nas nasłał prawdopodobnie Policje właściciel knajpy. Przy ogólnym parkingu
Wieczorem zatrzymaliśmy się, by przenocować , z przyzwoitości pytając w knajpie czy OK, Koniec września i byliśmy sami . Parking gdzie można by pomieścić kilkadziesiąt samochodów . . Za parkingiem i naszym samochodem skarpa i w dole droga , domy.
Rano jak wstaliśmy podjechał radiowóz i miły policjant i tak niby przypadkiem .... kręcił się wokół kampera .
Sprawdzał , czy kota nie wyprowadziliśmy na tą skarpę.
To oznacza ,że sie zdażało . I OK.
A propos parkingowego ....
Poprosił bym Go do garażu , i spytał łamanym językiem patrząc w oczy czy mu pomóc skrócić cierpienie Pytając czy mu sie podoba moja nowa siekierą Fiskars w komplecie z kosą. A za 28 Euro to go moge zakopać tez nowa saperką .
Polecam ten zestaw. Mall ostry lekki i tani.
To mnie zczyna przkonywać do jazdy lub chociaz biwakowania kupą .
Jak można w listopadzie do wody wchodzić !!!!!! MORSY !!!????Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-13, 13:47 W 4 osoby ruszmy na wycieczkeMatala-Red beach.Do góry chłopaki nam dziewczyna pomagają,podajac rece,bo wysoko sa kamole,a my 2 Basie mamy krotkie nóżki.Do szczytu góry potem do plazy w dol.Widoki na góry niesamowite.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-13, 14:37 Z aparatem spaceruje po plazy,potem trochę kapania ,woda jak zwykle krysztal.Jest bufet,ale prysznica brak.Piekne miejsce.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-13, 14:41 Z Matali w poszukiwaniu pogody ruszamy dalej.Mamy instrukcje ze stacji benzynowej o drodze do wawozu i plazy Tripiti.O tym jutro.W sobote rano 15 listopada jedziemy dalej,sladami finki i francuza ktorych spotykamy w Ciuciuros.Dzieki za wpisy i pozdrowienia Barbara Muzyk ps.pogoda pochmurno 22 stopnie fale,nie bardzo da się wejść do wody.Od soboty tak podaja prognozy bezchmurnie.kluzek - 2014-11-13, 21:49 Witam,
Orientujecie się może czy o tej porze roku na Kretę można się dostać z Peloponezu ? czy tylko z Atenjedrek49 - 2014-11-14, 08:50 Witajcie Muzykui
Zazdroscimy tej Waszej przygody
macie wspanialy wypoczynek
A propo zdjec
Basienka ,jak Ty wspaniale plywasz w morzu
Pozdrawiamy ,zyczymy zdrowia i wszystkiego najjlepszego
jedrek49 BiG Team - 2014-11-14, 14:18 Pozdrawiamy serdecznie Was jak również Basię i Kazia z Jeleniej Góry. Udanego zimowania Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-14, 17:12
kluzek napisał/a:
Orientujecie się może czy o tej porze roku na Kretę można się dostać z Peloponezu ? czy tylko z Aten
,mysle ze tylko z Aten.Sprawdz ,koledzy podpowiedzcie gdzie to się sprawdza,czy na Aferry Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-14, 17:14
jedrek49 napisał/a:
Basienka ,jak Ty wspaniale plywasz w morzu
,oj,oj,lubie być aktywna,woda morska konserwuje Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-14, 17:38 Przechodze do dalszej opowieści naszej podrozy po Krecie.Caly czas po glowie chodzil mi pomysl zobaczenia plazy i wawozu Tripiti.Mozna jechać od Lendas,lub Vasiliki.Na stacji benzynowej udzielono nam informacji,ze no asfalt,ale droga dobra na to jedziemy.Po południu stajemy kolo dużego kurnika.Idziemy spacerem w kierunku plazy i wawozu Tripiti. w 6osob. Dochodzimy szutrowa dobra droga do polowy trasy,czyli do pierwszej serpentyny.Zgodnie stwierdzamy ze nie da się pojechać kamperami.Na drugi dzień rano wyprawa.Ja ze Zbyszkiem skuterem,4 osoby na pechote.Zdjecia wawoz i plaza Tripiti na Krecie.Ponizej 3 zdjęcia z wieczoraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-14, 17:44 Okazalo się ze do plazy ok.10km.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-14, 17:49 c.d.Tripitipkazio - 2014-11-14, 17:54
Cytat:
Pozdrawiamy serdecznie Was jak również Basię i Kazia z Jeleniej Góry. Udanego zimowania
Beatko i Grzesiu dziękujemy za pozdrowienia i informujemy, ze towarzystwo mamy wspaniałe pogoda dopisuje a plany mamy dalekosiężne!!!!! Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-14, 18:01 jeszcze TripitiBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-14, 18:12 TripitiBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-14, 18:16 Tripiti,zachwtcilo nas,nie wiem czy bardziej by nam się podobala Samaria,bardzo oblegana przez turystow ale czynna do 15 października.koko - 2014-11-14, 18:18 Super Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-14, 18:27 Jestesmy teraz w Tsoutsouros.Stoimy na końcu miasteczka przy plazy.Mamy wszystko co potrzeba do wypoczynku,lacznie z towarzystwem.Serdecznie usciskalismy się z naszymi przewodnikami,Olga i Lilianem.Jutro jedziemy w inne miejsce gdzie oni już pojechali wczoraj.Lilian zrobil chłopakom niespodzianke,wolaja oj,dawaj aparat leci DROM,moze szpieg a to Lilian ma taka zabawke.Mamy filmik ale nie wiemy jak go wkleic.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-14, 18:31 Pozdrawiamy WAS WSZYSTKICH czytających.Nie wiem kiedy będzie internet,nowe miejsa,nowe zdjęcia .Na 4 grudnia będziemy z powrotem w Tsoutsouros.Moze będzie już wlascicielka tawerny.Barbara i Zbyszek Muzykzbyszekwoj - 2014-11-14, 20:10 Dzisiejsze miejsca szczególnie urokliwe. Podziwiam Zbyszka ,za jazdę z pasażerką po takich wertepach.Coraz bardziej skłaniam się do zakupu motorka. Dla Zbyszka zasłużone pifko poleciało tomek i zanetka - 2014-11-15, 14:04 https://www.youtube.com/watch?v=Tew1B_IWYN8Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-16, 16:27 Tomek jesteś wielki.Dzis niedziela ,słonko z przerwami,kapanie wspaniale 2 razy.Podam wczorajsze zakupy:Lidl ser feta promocja 2kg krojony w zalewie,moze być do 2015 cena 9,49-chleb 1kg 1,89e-ciastka ptibery 800gramow promocja 1e-piwo mirtos promocja 0,44centow o,5litra.Zakupy na laikach:papryka waska dluga biala,ogorki swieze 1kg 0,50e-kiwi duze 1 kg 1,5e-podrożaly pomidory i cukinia ,ladne kosztują ok.1,5 euro,ja wybrałam pomidory po 0,60e.To tyle,jutro jedziemy 20 km dalej tam sa francuz i finka,potem kurorty Elounda i Agios Nikolasos,nad zataka Mirabello.Moze dowiemy się o prom na wyspe Milos.Barbara i Zbyszek MuzykBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-16, 16:31
zbyszekwoj napisał/a:
Dzisiejsze miejsca szczególnie urokliwe. Podziwiam Zbyszka ,za jazdę z pasażerką po takich wertepach.Coraz bardziej skłaniam się do zakupu motorka. Dla Zbyszka zasłużone pifko poleciało
,to dobrze ,ale zorientuj się bo my zrobiliśmy blad kupując 50tke.Teraz można bez prawa jazdy na motor do 125.A tak czasami musze zejść i isc kawalek na piechotę. Ami - 2014-11-16, 21:31 Temat postu: Pozdrawiamy z zamglonej Polski..;)Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-22, 16:50 No i zleciał tydzień,cudowna pogoda,troche wieje od wczoraj,to najwyżej nie będzie TV.Jestesmy znow w dużej Ierapetrze. Czekamy do poniedziałku,by w drodze do Siti zagladnac do faktortii oliwy,ktora wczoraj odkryliśmy.Nie chce mi się wierzyc /zle się zapytałam/by litr swiezej oliwy kosztowal 3 euro,moze facio powiedział ze to 3e za kg oliwek.Przekonamy się,przygotowujemy butelki,na zielony gesty plyn .Zakupy w Lidlu i na targu ciekawe,ceny podobne jak już pisałam.Byla promocja karmy dla kotow 2 kg 1,69euro.Wyobrazcie sobie każdy kupujący bral karme.Oni tu maja nawet w blokach koty.Natomiast beztrosko zamykają piękne hotele i pensjonaty a koty zostają.Znalezlismy plaze perelke,z prysznicem,wille zamknięte,ale przywitalo nas 13 kotow pozostawionych na pastwe losu.Fotek na razie nie będzie bo nic nie zwiedzamy.O poniedziałku będzie jazda i zwiedzanie nowych miejsc,moze jakiś wawoz,jest Pefko kolo Macrogialos.Nasz czujnik od termometru jest na szybie zewnątrz,temp.dzis o 15 jak oparlo się slonce 54 st,teraz jest 18st,w kamperze 19 st.otwarty luft.Jasos,kalinichta ,BarbaraNomad - 2014-11-22, 20:00
Troche chodzi bezdomnych po miasteczku,rano widać ich w cieniach plazy.:
W jaskiniach Matala od zawsze pomieszkiwali "trochę inni"...w dawniejszych czasach nagminnie...teraz już ponoć nie...
...bo jeżdżą kamperami
3majcie się ciepło
Kuba L. - 2014-11-23, 09:41 Dziękujemy za kolejne informacje z Krety, życzymy ciepłego "zimowania" na tej przyjaznej kamperowiczom wyspie
U nas w kraju coraz bardziej - Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-23, 12:25
Nomad napisał/a:
W jaskiniach Matala od zawsze pomieszkiwali "trochę inni"...w dawniejszych czasach nagminnie
,ale my nie bezdomni,a wolni.Wszystko jest ogrodzone i placi się wsep.Po drugiej stronie idąc na czerwona plaze,sa podobne slaly,sa pozostawione namioty,w otworach jaskin wisza stare szmaty,szlo kilkoro ludzi do jednej z jaskin,ale bardziej to byli szwedacze a nie hipisi.Info dla Ciebie,woda dziś 21 st.wiatr do morza to nie ma fal,swieci słonko,wieje wiatr,troche jest plywajacych nie tylko my.Po południu odwiedzi nas pani polka poznana wczoraj w lidlu.Mysle ze podpowie nam jak tu jest zima.Mam tyle pomyslow na powrot,ale promy miedzy niektórymi wyspami kursują tylko w lecie tak wyczytałam w przwodniku :Barbarakoko - 2014-11-23, 12:37 Już cię Basiu nosi?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-23, 12:47
koko napisał/a:
Już cię Basiu nosi?
,chce maksymalnie wykorzystać te podróż,nie wiadomo co czas przyniesie Barbarawindsurfer - 2014-11-23, 13:48 Pozdrawiam z zimnej Warszawy. Cena oliwy z fabryki z Zakros 20 eur za 5 litrów. Ponieważ zblizacie się juz do wschodniej części wyspy gdzie przebywałem 5 tygodni , polecam plażę Kouremenos, (jest woda) i w pobliżu kilka innych nadajacych sie do kempowania. Plaza Vai mocno przereklamowana ( przy drodze sprzedaz bananków z pobliskiej plantacji po 2 Eur). Dużo ładniejsza plaża chyba 3 km dalej. W miasteczku Palekastro u rzeźnika koźlęcina i jagnięcina po 9 eur. W Siti jest Lidl i chyba Interspaar. W jednej z resteuracji w porcie pracuje pani z Polski, łatwo znaleźć bo jest menu w języku polskim. Życze dużo słoneczka . W przyszłym roku planuje podobna eskapadę.
Pzdr.MarekBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-11-23, 18:08
windsurfer napisał/a:
przyszłym roku planuje podobna eskapadę.
Pzdr.Marek
,plaza która podajesz jest dla serferow.Waj znamy,objechalismy motorkirm naokoło,banany zamknięte były.Przeszlismy tez wzgorzami wzdłuż plazy az do wykopalisk w Itanos,oraz w druga strone,lacha piachu.Wracajac dojechaliśmy az do bramy wojskowej/relacja Kreta 2013/.Jutro jedziemy do Kalamafki nad Ierapetra,po drodze zbiornik wodny.Potem Agios Nikolassos i Elounda,powrot Mochlos,Sitia/nie ma gdzie stać/,w porcie informacja o prom do wyspy MILOS.Powrot przez Kerokambos/tu jeszcze nie byliśmy,podobno ladnie/,Makrogialos i wawoz pefko,przez Ierapetre do Tsoutsouros.Anna z Ierapetry powiedziała ze kupi nam bilety gdzies na sylwestra po 20 euro.To tyle,dzieki wszystkim za czytanie.Postaram się być na forum w czasie 4.XII,beda zdjęcia z nowych wycieczek.Ta sama Anna potwierdzila ze uda nam się przezyc zime tutaj BarbaraNomad - 2014-11-27, 20:31
W jaskiniach Matala od zawsze pomieszkiwali "trochę inni"...w dawniejszych czasach nagminnie
,ale my nie bezdomni,a wolni
...nie chodziło mi o bezdomnych ...ci są w okolicy od niedawna.
Wcześniej właśnie jak piszesz"wolni" od lat 60-ych pomieszkiwali tutaj.
Sam znam gościa 50+ ,który mieszkał tam przez rok. WINNICZKI - 2014-11-28, 00:01 Ha,ha to cena pomidorów przednia.Wczoraj w Krakowie na placu Na Stawach widziałem pomidory "Malinówki" po 14 zł za kilo.Cała reszta była za 8-10zł za kilo. I co tu będziemy dużo mówić taki smak pomidora jak w Grecji niebo w gębie.Sama słodycz,mmmmmm.......pamiętam obiadki.Jajeczko,ziemniaczki i miska pomidorów z cebulką.Chociaż za tym,można tęsknić latami ,po przyjeżdzie z Grecji. Tadeusz - 2014-11-28, 09:59 Basiu i Zbyszku.
Czytam wszystko co przekazujecie ze swych podróży. Przeżywam wraz z Wami tę włóczęgę i nie ukrywam podziwu. Przyjmijcie wyrazy szacunku.
Oboje z Halszką troszeczkę Wam zazdrościmy, ale mój stan zdrowia nie pozwala na tak długie oddalanie się od moich lekarzy. Szkoda, oj jak szkoda.
Oczyma wyobraźni widzę nas i Was razem pętających się przez całą zimę po uroczej Krecie.
Ot, marzenia....
Dziękuję, Basiu za to co nam dajesz, wzbogacając nas o wiedzę i dodając ducha.
Zechciej przyjąć chociaż skromne piwko. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-02, 13:32
Tadeusz napisał/a:
Dziękuję, Basiu za to co nam dajesz, wzbogacając nas o wiedzę i dodając ducha
Tadeusz,bardzo dziekuje,caly czas czekałam kiedy się wreszcie do nas odezwiesz.Pozdrawiamy serdecznie wraz z Kaziem i Basia ktrorzy znaja was osobiście.Ja jestem dyrektorem całej wyprawy. Mam w glowie cala mape Krety.Jestesmy znowu w miescie Ierapetra,gdzie jak widać jest wifi.Pogoda się trochę popsula ale jest cieplo,nie upalnie jak wczoraj.Dzis pokazaliśmy Kaziowi wawoz HA.Brakuje mi tylko wprawy do wklejania zdjęć,zawalilam,nie wiem czy mi się jeden plik nie skasowal chudy - 2014-12-02, 13:55 Witam pani Basiu i Panie Zbyszku, my tez czytamy z uwaga i musze powiedziec ze poniekat dzieki wam zdecydowalismy sie na wyjazd na Krete jeszcze w tym roku!
Zyczymy powrotu pieknej pogody i aby sie utrzymala jak naj dluzej.
Czy czegos potrzebujecie z kontynentu, moglibysmy przywiezc?
chudyBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-02, 13:58 Witam wszystkich serdecznie Od ostatniej wizyty minelo 10 dni.Bylismy w Kalamafce,235 schodow do kosciolka,dalej prawdziwa Kreta do Eloundy,tam zwiedzanie i czekanie na koniec wiatru.Potem droga w gorach 2 monastyry,troche błądzenia az znaleźliśmy się na glownej drodze do Heraklionu.Patrze o niedaleko SISI.Tam nie byliśmy ,tu piekna pogoda w sloncu 45 st.Woda 20st.Cudowna zatoczke mielismy dla siebie,kapiel codziennie ja Zbyszek i Kaziu.2 gi raz za caly wyjazd powiedziano nam "TO NO CAMPING FREE",po obiedzie spakowaliśmy się i pojechaliśmy glowna droga na południe.Spanie w Paszio Amos/tak się mowi/,piekna duza zatoka.W nocy wialo,dzis już nie,cieplo ale pochmurno.IERAPETRA.Tu Barbary czekamy ,no i targ w sobote.Potem wyruszamy na wschod.Ceny dziś w Lidlu:promocja;chleb 1kg 1,29/minus 60leptow/,pomarancze 4kg 1,77e-pomidory w puszce i duzy makaron spaghetti o,29 leptow.Tak się u nich nazywają drobne centy,duzy ogorek wazacy 78dkg 39leptow.Temp.kamper 25st.na zewnątrz prawie przy plazy 23st.godz.15 czsu greckiego.Do usłyszenia.Barbara i Zbyszek Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-02, 14:03
chudy napisał/a:
Czy czegos potrzebujecie z kontynentu, moglibysmy przywiezc?
Zastanowimy sie ,im będzie bliżej Waszego wyjazdu ,bo może się rozmyslicie My caly czas nie wiemy jeszcze gdzie będą Swieta.chudy - 2014-12-02, 14:49 To sie zastanawiajcie juz teraz poniewaz przyjechac na pewno przyjedziemy!
nie wiemy jeszcze czy uda nam sie wczesniej wyjechac niz tuz przed swietami( jest swiatelko w tunelu ze tak, a jak sie uda to jestesmy w dwa dni gotowi do wyjazdu)
pozdrowieniaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-03, 13:36
chudy napisał/a:
przyjechac na pewno przyjedziemy
,odpisałam Ci na PW. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-04, 15:42 Siedze u pani w kiosku z gazetami wsciekla jak osa.Zmniejszylam fotki,ale mam je zle wklejone.Nie ma nikogo do SOS.Wawoz HA.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-04, 15:49 cd.wawozu,fale w Ierapetrze,i w kamperze fotka wyjątkowo na okolicznisc Grekow.Wawoz Ha powstal w wyniku pekniecia pasma gorskiego,zasypujac wioske,nie ma wylotu.Dochodzi się tak jak na zdjęciach,potem sprzet alpinistycznyAgostini - 2014-12-04, 17:49 Basiu nasza,
dziś są Twoje imieniny, więc życzę Ci szczęścia, dużo zdrowia, radości i długiej, szczęśliwej kamperowej przyszłości.
Pisz nam dalej o wszystkim... o miejscówkach, o pogodzie, czy Zbyszek nie marudzi i czy Wam się nie nudzi. Choć po fotce wyżej myślę, że nie.
Kwiatków prawdziwych Ci nie dam, bo dałem je dzisiaj swojej Basi.
Dla Ciebie mam tu inne kwiatki. RODOS - 2014-12-04, 18:30 Temat postu: W dniu imienin,Basiu w Dniu Imienin wszelkiej pomyślności, zdrowia, mało wiatrów, jak najwięcej słońca, i dużo przyjemnych chwil w sympatycznym gronie w czasie pobytu na ukochanej Krecie. Dzięki Waszej relacji i pięknym zdjęciom poznajemy Kretę, która w w naszych planach jest jeszcze przed nami.
Pozdrawiamy z mroźnej Gdyni Lila i Tadeusz koko - 2014-12-04, 18:44 BASIU Wytrwałości i zdrowia szczęścia długiego kamperowania
Stasia i Konrad grzegorzalex - 2014-12-04, 18:50 Basiu wszystkiego najlepszego 100 latBronek - 2014-12-04, 19:27 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-04, 19:31 Agostini,Rodos,Koko,Grzegorz dziekuje bardzo.Przyszlam jeszcze do zaprzyjaźnionego kiosku ruchu,podladowac laptopa,bo w kampie trochę skaypa,pogoda,bank, i nie ma pradu.Pogoda wspaniala,teraz lekki wiaterek,tawerny pelne ludzi.Jest teraz 20stopni.Jezeli nie będzie anomalii pogodowych to może damy rade Basienko Tobie tez wszystkiego najlepszego ,moze uda nam się w powrotnej drodze przeplynac na Milos i Zakyntos.Bylby to wyjazd naprawdę spełniony.Moi towarzysze dziwują się ale nie maja nic do powiedzenia,ja ustalam trase.Czytam przewodniki,ogladam filmiki na yutubie,studiuje mape. Wojciechu - 2014-12-04, 19:40 Basiu - wszystkiego naj, naj.
Zdjęcie - chyba 8575 - nie boicie się o psa - czy on taki karny, że tylko przy nodze Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-04, 19:46 Jeszcze dla Bronka,dzieki.Musze cos napisac,nie wiem czy wypada,ale co tam.Za ladowanie tych laptopow naszego i Kazia,dalismy słodycze.Pisze na forum pan pyta czy mogę ja raki,dziekuje.Przynosze kieliszki od Kazia i czestuje Słonecznym Brzegiem który trzymalam na 4.grudnia.A pan daje mi mala buteleczke raki.Tak wspaniałych ludzi nie spotkaliśmy nigdzie.Laptopy nasze laduja się na byle jakim stoliku,ludzie przechodzą,u nas to byłoby niemożliwe.KALINICHTA.Kropka - 2014-12-04, 19:55 Basiu wszystkiego naj naj naj!
Jeżeli sprawdzą się przepowiednie pogodowe to przezimujecie spokojnie - podobno w tym roku na południu zimy ma nie być w ogóle, ale już np. u nas w Toskanii przepowiadają śnieg końcem grudnia
Zahaczcie koniecznie o Zakinthos - już nie mogę się doczekać zdjęć Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-04, 19:57
prof-os napisał/a:
czy on taki karny, że tylko przy nodze
nie karny,czsami goni za kozami,i musimy go szukac,nie reaguje na wolanie,woli gonic kozy,dzieki za zyczenia ,Jacek999 - 2014-12-04, 19:59 Basiu dla Ciebie marekoliva - 2014-12-05, 23:57 wszystkiego , naj naj najlepszego, spełnienia marzeń i pięknej podody do samej wiosny marko - 2014-12-06, 13:25 wszystko co najlepsze pomyślności i zdrowia dla Basi blue60 - 2014-12-13, 21:01 Basiu, czy choinkę gdzieś znajdziecie czy wysłać Wam kurierem z Polski.
Bo my już szykujemy się tradycyjnie do świąt i jutro jadę szukać choinki w donicy, tak żeby można przesadzić do ogrodu na wiosnę.
PozdrawiamyBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-16, 14:03 Dzis wtorek 16 grudzień.Jestesmy w Sitia.Wszystko zwiedzone.Teraz szukanie miejsca na swieta i 6 styczeń bo tu sa uroczystości swiecenia wody.W dużych portach pop wrzuca krzyz,a chłopcy go wylawiaja.Ktory wylowi ma szczęśliwy rok,i zbiera datki .Siedze pod postojem taxi.pan dal prad,wifi znalazłam sama,ale podpowiedzieli nam Anglicy.Jest tu dużo anglikow,wiemy już ze zimuja i swietuja w okolicach Agios Nikolasos.Jedziemy tam na sprawdzian.Z ludzmi z Austrii mamy się spotkać.Zbyszek idąc z psem odkryl laiki czyli targ.O 13tej kupiłam kiwi,kaki,jablka,cukinie po 1 e.rano mniejsze pomidory po 0,50,dude po 1e.Pozdrawiam odezwe się Barbara,dzieki wszystkim za wpisy.kluzek - 2014-12-16, 17:54 Napiszcie jaka pogoda i temperatury, powoli się zbieramy i w piątek ruszamy w Waszą stronę.
pozdrawiamJoan65 - 2014-12-17, 10:46 Kochana Basiu i Zbyszku
Fajnie Wam tam na tej Krecie... prosiłaś mnie Basiu o promy na Milos
Póki co, firmy promowe nie mają długich rozkładów ale ANEK pływa w niedziele z Heraklionu (godz. 18.05) na Milos (godz.4.20) cena dla Was (2xSenior + camper 6 m) = 140 E. Ale ten rozkład jest do końca 2014. Przypuszczam, że po nowym roku będzie podobnie.
Życzymy dużo słoneczka i ciepełka Asia i Krzysiek z Tych no i oczywiście Zdrowych i Greckich Świąt Bożego Narodzenia Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-17, 11:12 Joasiu bardzo Ci dziekuje.Bylismy wczoraj w Siti,w porcie,skierowano nas do offisu linii.Kosztowalo podobnie jak ty podajesz,ale tylko rozkład do końca roku.Skonczylismy zwiedzanie,tak ze mopze pojedziemy do Heraklionu,bo tam będzie najlepiej obchodzony sylwester i 6 stycznia,swieto wody.Bo ja wyczytałam ze ta linia plynie do Pireusu,no i może dostaniemy bilet Heraklion,/lub Sitia/,Milos,PIREUS.Na forum pisza o biletach tzw,open,czyli otwartych.Tak ze czekamy do N.R.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-17, 11:15
Joan65 napisał/a:
niedziele z Heraklionu (godz. 18.05) na Milos
zgadza się bo z siti wyplywa tez wewszystkie niedziele o 14tejBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-17, 11:29 KLUZEK,podaje Ci strone/,dostalam ja od Chrisa voyagera/pogodowa.Bardzo dobrze mi sluzy.WeatherOnline.Grecja i dane miasta.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-17, 13:31 OLIWKI,w tym roku jest zatrzęsienie oliwek.Zeszlego roku prawie nie było wcale,nawet pisałam do Nomada kiedy się je zbiera.W 2014 zbiory zaczely się na dobre w grudniu.Jadac obojętnie jaka trasa,mozna spotkać faktorie oliwy.Tak ja pisal chudy zbierają je do jutowych workow.Po kilkókrotnej probie,udalo nam się kupic kilka kilogramow oliwy lejącej się z kranu prosto do butelek/mielismy przygotowane/.Wszystkie butle stawia się na wadze .Cena 3,50e za kilogram swiezej zielonej oliwy.Po jakims czasie,zrobi się przezroczysta,a na dnie butelki niewielki osad.Trzeci rok tak nam się ukaje kupic.We Wloszech ale cena 8e.W 2013 w rejonie Chani po 5e ,teraz po cenie jaka dostają za oliwki.Z radości dolożylismy pomadki.Pogoda robi się już jak u nas w jesieni,BarbaraElwood - 2014-12-17, 20:38 Basiu i Zbyszku. Śledzę sobie Waszą relację od jej początku i szczerze zazdroszczę tego, iż możecie tyle czasu poświęcić na podróże. To cudownie kiedy zdrowie i wolny czas pozwalają na przemieszczanie się kamperkiem po świecie bez pośpiechu. Cudowne jest również to, że dzielicie się z nami na żywo Waszą przygodą. Mam nadzieję, że znajdę trochę czasu, by dowiedzieć się, z Waszej relacji, o tym jak na Krecie przebiegają przygotowania do ich świąt, jak będą świętować, jak pożegnają Stary, a powitają Nowy Rok, ale przede wszystkim by złożyć Wam serdeczne świąteczne i noworoczne życzenia. Póki co serdecznie pozdrawiam. Elwood - 2014-12-22, 21:48 Basiu i Zbyszku już dzisiaj śpieszę z świątecznymi życzeniami, gdyż obawiam się, że w natłoku przedświątecznych obowiązków mogło by mi to umknąć.
Zapewne znaleźliście sobie fajne miejsce na Krecie gdzie spędzicie nadchodzące święta.
Pozwólcie zatem, że w imieniu Gosi i swoim prześlę Wam życzenia spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Życzymy Wam niezliczonych wrażeń z podróży obecnej i przyszłych, samych wspaniałych ludzi napotkanych na szlakach Waszych wojaży, a przede wszystkim zdrowia, by wszystkie Wasze życiowe plany mogły się ziścić.
By połączyć Grecję z Polską przesyłam Wam kolędę w wykonaniu Eleni - polskiej piosenkarki pochodzenia greckiego
koko - 2014-12-23, 10:26 My również składamy serdeczne życzenia świąteczne trzymajcie się ciepło i piszcie!!!!
Stasia i Konrad zbychu - 2014-12-23, 14:39 Dołączamy się do życzeń świątecznych , wesołych i zdrowych Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-23, 16:00 Nie mogę przeczytać wpisow,bo problem z pradem,kupujemy akumulator za 150euro.Spotkanie z Chudym dzisiaj wieczorem.Mamy wspaniale miejsce postoju w Agios Nikolasos.Nad Marina,widok na cala zatoke,pogoda dziś cudowna w sloncu 37 st,ale noce zimne.Nie będziemy siedzieć jak "Cyganie",na Nowy Rok do stolicy Krety,najblizszym promem na wyspe Milos.Juz bliżej domu.Potem co się uda.Kazie zostają.Czekamy wieczorem będzie Chudy z rodzina która przyleci samolotem.Oni młodzi światli Chudy ma kupiony internet to cos mi pomoze.Zwiedzilismy wszystko co było możliwe.Niestety jak koniec kapieli i plazowania,co robic w 5metrach.Kamperowanie to trochę przygoda,ale i tulaczka tez.Serdecznie wszystkich pozdrawiamy,pomodlimy się za forum w cerkwi,pieknej w centrum miasta.Barbara i Zbyszek Muzyk Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-23, 16:12 Korzystam z uprzejmości stacji benzynowej,kolo stacji ogumienia gdzie kupujemy akumulator.Zbyszek robil badania i ostatecznie zobaczymu co będzie.Przedtem nie brakowało pradu,dni były dluzsze,moglismy 3 godz wieczorem gapić się w TV.,oraz ladowac laptop.Zobaczymy.Mam tyle fotek Wam do przekazania,i roznych informacji tez. cirrustravel - 2014-12-23, 16:59 Basiu i Zbyszku, najlepsze życzenia świąteczne i noworoczne dla Was.
Pozdrawiam cieplutko, choć u nas wietrznie, zimno i mokro...
RODOS - 2014-12-23, 17:24 Temat postu: ŻyczeniaBasiu i Zbyszku,
Zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności i kolejnych wspaniałych podróży w 2015 roku.
Świątecznie pozdrawiamy Lila i Tadeuszgrzegorzalex - 2014-12-23, 17:28 Basiu i Zbyszku
Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego 2015 Roku Mazur - 2014-12-23, 21:07 Basiu i Zbyszku, życzymy Wszystkiego Najlepszego na Święta i ten Nowy Rok ! Przede wszystkim życzymy Zdrówka ! Wasza Wielka Świąteczna Przygoda jest bardzo pouczająca, chciałbym kiedyś tak jak Wy mieć wolność podróżowania, jesteście Wielcy i fajnie się uzupełniacie...Basia , to żywy GPS+wikipedia regionu , Zbyszek - zaradny kapitan campera ! zibikruk - 2014-12-23, 21:16 Basiu i Zbyszku, najserdeczniejsze życzenia zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, trzymajcie się ciepło. marekoliva - 2014-12-23, 21:44
.Kamperowanie to trochę przygoda,ale i tulaczka tez
zazdraszczamy takiej tułaczki
Miłych radosnych najwspanialszych ze wspaniałych świąt i najlepszego w nowym roku.chudy - 2014-12-25, 09:02 Dziękujemy wszystkim za życzenia i życzymy Wam równie radosnych i wspanialych świąt w wybornym towarzystwie.
Basia Basia Wiesia Dagmara Marcelina Michał Zbyszek Kazimierz Krzysztof i TimonBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-28, 12:49 Bardzo jestem zmartwiona no bo?1.popsuly się 2 myszki komputerowe,oj okropnie się mecze na myszce wbudowanej.2.Jestem w porcie w Heraklionie,prom na Milos 140euro ok.porm do Pireusu 175euro tez ok,ale prom z Milos do Pireusu 245euro.Nie wiem chyba nie będzie spełnienia wszystkiego co chcieliśmy,Zbych jest przeciwny to jest cala moja emerytura.Joasia która mnie zainspirowala ma jeszcze sprawdzić,tez dla niej to za dużo.Ide jeszcze raz do pani pytac.3.Pogoda od poniedziałku kiepska na długo temp.kilkanascie stopni i deszcze.Wieje można ubrać się cieplej i nawet być w wawozie,jak pada to tylko kamper,czyli poniewierka lub kto woli tulaczka.Mysle ze wyleczyliśmy się z formy przezimowania poza domem.Pozdrawiamy wszystkich.Sylwester może w Chani,ladne miasto pojedziemy sprawdzić jedno miejsce.Joan65 - 2014-12-28, 14:03 Kochana Basiu,
wygląda na to ,że rzeczywiście ten prom z Milos jest taki drogi. Za kampera liczą 180 E (istny rozbój). To lepiej może na lądowej Grecji pobyć albo na Evii jak mi mówiłaś.
Jest jeszcze taka ewentualność (póki co rozkład jest do 11 stycznia) z Milos na Syros (Hellenic Seaways) niedziela 7.00 (na Syros o 12.20) Koszt 13x2 + 42 car>4,25 = 68 E
A z Syros do Pireusu NEL o 2.00 koszt 22x2 + 70 E (trailer >5m, kamperów do wyboru nie było). Suma ok.122E. Daje to jakieś 50 E oszczędności.
Chyba, że poczekacie jeszcze, bo niektóre linie w ogóle nie mają jeszcze rozkładów na dłużej.
Będę szukać dalej. Pozdrawiamy Was i ściskamy. Zbyszek ćwicz palec!!!
Asia i KrzyśZEUS - 2014-12-29, 12:05
Mysle ze wyleczyliśmy się z formy przezimowania poza domem.
sam pomysł na pewno bardzo ciekawy, być może nie spełnił pokładanych w nim oczekiwań z różnych powodów...
- może gdyby spędzać ten czas w kilka (2-3) zgranych i rozumiejących się załóg byłoby łatwiej?
- może wybrać inne rejony?
teraz, mając już pewne doświadczenia pewnie kolejna decyzja byłaby bardziej przemyślana i logistycznie "rozpracowana"...
3-mam kciuki za hart ducha i szczęśliwy finał... Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-29, 18:51
ZEUS napisał/a:
może gdyby spędzać ten czas w kilka (2-3) zgranych i rozumiejących się załóg byłoby łatwiej?
,nic nie latwiej nam najlepiej jak jesteśmy sami,na chwile w towarzystwie.Teraz czs spedza się w kamperze,torche spaceru,troche zwiedzania,ile osob zmieści się w kamperze tak by było nie za ciasno i skrepowanie. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-29, 19:06
Joan65 napisał/a:
Kochana Basiu,
wygląda na to ,że rzeczywiście ten prom z Milos jest taki drogi. Za kampera liczą 180 E (istny rozbój). To lepiej może na lądowej Grecji pobyć albo na Evii jak mi mówiłaś.
Jest jeszcze taka ewentualność (póki co rozkład jest do 11 stycznia) z Milos na Syros (Hellenic Seaways) niedziela 7.00 (na Syros o 12.20) Koszt 13x2 + 42 car>4,25 = 68 E
A z Syros do Pireusu NEL o 2.00 koszt 22x2 + 70 E (trailer >5m, kamperów do wyboru nie było). Suma ok.122E. Daje to jakieś 50 E oszczędności.
Chyba, że poczekacie jeszcze, bo niektóre linie w ogóle nie mają jeszcze rozkładów na dłużej.
Będę szukać dalej. Pozdrawiamy Was i ściskamy. Zbyszek ćwicz palec!!!
Asia i Krzyś
,Jak tylko podam Z.pilke do cwiczen,zaraz jest....Joasiu bardzo Ci dziekuje za te namiary.Mysle ze kolo 10 tego pojade pozegnac się z Anna/ona jest w Atenach teraz/,tawerny nieczynne to sobie podruzuje.Do Pireusu,plyna promy codziennie.Moze Zbych się przekona,to byśmy wg.Twoich obliczen zwiedzili 2 wyspy.Parking mamy na przeciw promow,to sobie siedze w holu,mam prad podlaczony do laptopa.Zakupy N.Roczne zrobione,quzo-25% tansze.Myszke nowa tez kupiolismy,zaczne pomalu wklejać zdjęcia,dzieki chudemu.Barbara,ps,bede telefonować bo nie wiem jakim sposobem mam 1160 minut do wygadania.Bronek - 2014-12-29, 19:15
ZEUS napisał/a:
może gdyby spędzać ten czas w kilka (2-3) zgranych i rozumiejących się załóg byłoby łatwiej?
,nic nie latwiej nam najlepiej jak jesteśmy sami,na chwile w towarzystwie.Teraz czs spedza się w kamperze,torche spaceru,troche zwiedzania,ile osob zmieści się w kamperze tak by było nie za ciasno i skrepowanie.
Każdy ma czasem doła.
Też lubimy sami.
Ale co przeżyliscie, to Wasze.
A ponieważ nic nie musicie, to z takim nastawieniem łatwiej się żyje.
Już pisałem, że zawsze można wrócić , to nie wykupine wczasy czy hotel.
Jak się znudzi to... i już. Bijecie rekordy, macie coś do udowodnienia.?
Chrzanić to, Powodzenia w czymkolwiek.
koko - 2014-12-29, 19:19 Pomyślności i zdrówkaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-29, 19:51 Bardzo serdecznie dziekuje za podtrzymanie na duchu i życzenia,od Koko,Grzegorza,Mazorow,Elwoda,Bronka,Zeusa,CirrusTravel,Chrisavoagera,wiecej nie pamiętam.Zycze wszystkim Szczesliwego Nowego Roku,a za tym nowych podróży,a najważniejsze zdrówka.Jutro rano będą fotki,BarbaraFux - 2014-12-29, 20:22 Najlepszego!Santa - 2014-12-29, 20:26 Basiu i Zbyszku - nie zapominajcie, że siedząc w domu, też "łapiemy doła", też psują nam się sprzęty, zdarzają się nieprzewidziane wydatki, mamy o wiele więcej roboty, przeziębiamy się, chorujemy a na domiar złego jesteśmy bombardowani chorą polityką
Wiadomo, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ale jestem pewna, że większość z nas chętnie zamieniłaby się z Wami, mając perspektywę swojego przytulnego kamperka, najbliższej osoby i wolności nieograniczonej żadnym horyzontem
Mam nadzieję, że szybko odzyskacie radość życia, której od Was się uczymy
Przesyłamy Wam najserdeczniejsze pozdrowienia Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-29, 20:49
Santa napisał/a:
Przesyłamy Wam najserdeczniejsze pozdrowienia
,no witaj Santa,bardzo czekałam na Twój wpis.Od stycznia zacznie dnia przybywać,to i nastrój lepszy,chociaz zmartwila nas ta katastrofa promu z Patras do Ankony.Dla mnie plyniecie promem to cos bardzo trudnego do przezycia,a tu okaze się ze zdecydujemy się na dwie przesiadki zanim dotrzemy do Pireusu.Na wszelki wypadek/mysle ze dopłyniemy na czas/ zapisałam nas na Jasna Gore.Serdecznie Was pozdrawiam Barbara Muzykjarek73 - 2014-12-29, 21:00 Wszędzie dobrze gdzie nas niema . W Polsce łapiemy doła bo nie ma nas w Grecji w Grecji też można złapać doła bo za długo od Polski ale cóż myślę że lepiej spróbować i wrócic wcześniej niż na dupie siedzieć i żałować żę się nie wyjechało
pozdrawiamjacek stec - 2014-12-29, 23:38 Promem to się nie przejmujcie,bo teraz będą 100 razy bardziej pilnować porządku i procedur,a statystyka dowodzi ,że w 1-2 miesiącach taki wypadek nie może się powtórzyćzbyszekwoj - 2014-12-30, 09:26 Na promie trzymajcie się blisko kapitana. W razie draki załoga grecka i włoska ucieka pierwsza Bronek - 2014-12-30, 09:37 Jakby tu Was zmotywować ????????
A wiem .
Urząd Skarbowy się o Was pytał .
Uprzedzam odpowiedź...
To w sprawie spadku o którym nie wiedzieliście a tym samym się nie zrzekliście .
A spadkodawca..... oj zadłużony był !!!!!
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-30, 11:13 Dzieki za dobre rady,teraz zależy wszystko od Joasi/co nam wyszuka/,oraz Zbyszka,ktory jest wspaniałym kierowca i towarzyszem,ale podroze to ja kocham i wymyślam,Z.mowi przecież tam takie same plaze i góry jak tu.Zobaczymy.Czekamy na swietoTHEOFANY,blogoslawienstwo wody.Jestesmy w Heraklionie,filmik pokazal mi ze najefektowniej w tym dniu jest w tych dużych portowych miastach.To będzie 6 stycznia. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-30, 12:39 Zaczynam przerwna relacje,data będzie na foto.Pokaze targ/laiki/w Ierapetrze,do której czesto jest nam po drodze 12 km szerokości Krety.Jak zwykle owocne zakupy,troche potem upyczania aby nic się nie pogniotlo i w droge południowo wschodni rejon Krety.Wybralam droge ladna drugorzedna kolo Moni Kapsa.Mamy tu plazke,wawoz ni i uroczy na skale monastyr.Niedziela msza,spiewy sly6chac w kamperach.Widoki po drodze jak zwykle wspaniale,na horyzoncie wielka zatoka.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-30, 12:46 Monastyr w pelnej okazalosciBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-30, 12:55 Potem kapiel a po południu wawoz,udalo się wszystko,bo nastepnego dnia załamanie pogody,a tyle przed nami ladnych miejsc,pustych o tej porze roku.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-30, 12:58 No i zmiana pogody,ale ruszamy dalej cudownymi serpentynami nowa droga do Xerokombas.zbyszekwoj - 2014-12-30, 15:01 Właśnie w TV bebnia że w okolicach Korfu statek napadli piraci i wzywa pomocy. Pilnujcie się...
To nie żarty.ZEUS - 2014-12-30, 15:06 pocieszę, że to statek towarowy, bandery mołdawskiej z nielegalnymi imigrantami... Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-30, 17:26 Nawet ziec dal mi namiary czytania o tym statku.Co do raki i quzo,jedni popijają inni nie.Po raki się krzywie,quzo smakuje jak najlepszy deser.Biore się za dalsze fotki.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-30, 17:59 Po drodze napotykamy nowy port z dala od jakiegoś miasteczka,Z mowi,jest prad bo pracownicy laduja telefony,ale za pousto dla nas.Mkniemy nowa serpentynowa droga do Xerokombos.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-30, 18:04 Dalej XserokombosBarbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-30, 18:17 Jedziemy dalej do Kato Zakros i wawozu Chochlakes.Rozdzielamy się my znamy Zakros z zeszłego roku,szkoda ze nie wiedzieliśmy o jaskini,Dopiero Chudy nam powiedział,ale już za pozno,jestesmy daleko na polnocy.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-30, 18:29 Wawoz Chochlakies,zaczyna się od wsi gdzie nie można nigdzie stanac kamperem.Domki sa tak blisko od siebie ze nawet jak by usunęli samochody,to auto by się nie zlożylo na zakrecie.Dlatego jedziemy 4 km droga,potem jeszcze 1km motorem miedzy oliwkami,no i zostawiamy skuter,w droge.Widoki sami zobaczcie.Wawoz Tripiti pokonaliśmy skuterem,ten tam i z powrotem na własnych nogach.Elwood - 2014-12-30, 20:07 Basiu i Zbyszku piękne tereny i piękne fotki. Korzystając z okazji i z powodu tego, iż zapewne jutro nie dam rady zajrzeć na forum już dzisiaj ślę Wam życzenia wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku 2015.
Jutro w gronie ludków z CT zapewne wychylimy lampkę szampana za Wasze zdrowie i Waszą pomyślność. Pozdrawiamy Gosia i Elek Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-31, 16:47
Elwood napisał/a:
Pozdrawiamy Gosia i Elek
dzięki.sidze po ciemku w poczekalni promowej.Sprawdzilam pogode,/dziś leje caly dzień/,Ateny,Krete,no i Peloponez.Naladniejsza pogoda od soboty na Peloponezie.Myślimy/Zbyszek tez/,ze czas wracac.za 4 dni 4 miesiące od wyjazdu z Polski,to chyba wystarczy.Nawiasem mowiac,mamy cala Krete wzdłuż i wszerz,objechana,niektore miejsca po kilka razy.Szkoda tylko,ze Chudy przyjechali tak pozno,mielibysmy towarzystwo do wyglupow w wodzie,a tak to nasze maski,pletwy,dmuchawce wogole nie były uzyte.a aqva aerobik musiałam sama sobie towarzyszyć,troche chłopaki Zbyszek i Kaziu pływali do towarzystwa. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-12-31, 16:50 Do wszystkich:mam pytanie.czy dobrze mysle,kierujac się strona zachodnia ,wzdłuż morza Jonskiego,przy powrocie do Polski.Barbara chudy - 2014-12-31, 21:38
Elwood napisał/a:
Pozdrawiamy Gosia i Elek
dzięki.sidze po ciemku w poczekalni promowej.Sprawdzilam pogode,/dziś leje caly dzień/,Ateny,Krete,no i Peloponez.Naladniejsza pogoda od soboty na Peloponezie.Myślimy/Zbyszek tez/,ze czas wracac.za 4 dni 4 miesiące od wyjazdu z Polski,to chyba wystarczy.Nawiasem mowiac,mamy cala Krete wzdłuż i wszerz,objechana,niektore miejsca po kilka razy.Szkoda tylko,ze Chudy przyjechali tak pozno,mielibysmy towarzystwo do wyglupow w wodzie,a tak to nasze maski,pletwy,dmuchawce wogole nie były uzyte.a aqva aerobik musiałam sama sobie towarzyszyć,troche chłopaki Zbyszek i Kaziu pływali do towarzystwa.
Basiu dzieki za spotkanie, chetnie przezyli bysmy wiecej. Dzisiaj u nas tez padalo ale nastapilo male rozszczelnienie i daje nadzieje na lepsze.Tu jest pieknie mamy pare tysiecy metrow kwadratowych i pastucha ktory nas odwiedza. Anglicy dzisiaj wyjechali a Niemcy byli za slabi zeby zjechac na dol. Po dzisiejszym rekonesansie droga jest jeszcze przejezdna. Zyczymy pogody ducha i lekkiego wslizgu w rok 2015. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-01, 17:40 Dalej wawoz Ch...jeszcze kawalek do plazy chyba 2,5km w jerdna strone.Na plazy zaczyna padac,chowamy się pod drzewo,ale to na nic.Wracamy co sil w nogach,nawet nie myslalam ze tak mogę szybko wspinac się po wielkich kamolach.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-01, 17:50 Dochodzac prawie do początku wawozu /idziemy tam i z powrotem/ wypogadza się.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-01, 17:56 Potem 4 km do miateczka gdzie został kamper,zwiedzanie kapliczek,nie zawsze maja klucz w zamku.Tu spimy,Zbyszek spacerując z psem zawsze cos odkryje ,tym razem mowi otwarta oliwiarnia.Zakupujemy,kilkanascie litrow po 3,50 za 1 kilogram,odpowiada to mniej więcej 1 litrowi.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-01, 18:06 Dalej na polnocny wschod,patrzc na mape odbijamy do wszystkich plaz po drodze do palmowej Vaj.Ponizej Chionia.Najpierw na piechotę szukamy dogodnego miejsca bo tu będziemy spac.Sami,samiusiency.W dwóch knajpach porozwalane rzczy,nieschowane,drabiny,weze do wody,no i 2 pieski,niby cos tam miały do jedzenia,ale karma suczce smakowala.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-01, 18:13 A to już plaza dla serferow Kouremenos/poprawie pisze nazwe z pamięci/.Nie chwalac się dobrze napisalamBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-01, 18:29 To z afiszaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-01, 18:35 Plaza Wajswietny parking a wzgórzami można spacerować w nieskonczonosc odkrywając sliczne zakątki przyrody.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-01, 18:43 c.d Waju i okolicBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-01, 18:47 jeszcze WajBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-01, 18:50 Teraz nastapi przewa,nasze plany się zmienily,jutro w droge,gdzie o tym za jakiś czas. kluzek - 2015-01-01, 22:34 Witam,
Jechaliśmy w Waszą stronę, niestety nagłe załamanie pogody zmusiło nas do odwrotu z granicy Albańskiej temp 3c i ulewy. Wracaliśmy przez Bośnie na Węgry. W Bośni15 cm śniegu na drodze, śnieżyca aż do Węgier średnia mi wyszła 32km/h. W Sarvar temp. -11c, trochę nas przymroziło. Zastanówcie się czy napewno chcecie wracać.
pozdrawiam.zbyszekwoj - 2015-01-02, 09:35 Cuś markiza nie z tej strony? Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-02, 10:29
kluzek napisał/a:
Zastanówcie się czy napewno chcecie wracać.
,wiec jeszcze trochę pojeździmy tu, ale kolo 16-18 styczeń wracamy.Zadalam pytanie trochę Ty odpowiedziales,Na jekiej granicy z Albania,czy Montenego i Albania czy Albania i Grecjaa,wzdluz morza Jonskiego.W Pireusie,lub Atenach sprawdzimy pogode,a nawet Krzysiu Jasek nam podpowie ktoredy jechać.Nie Bosnia tam sa same góry.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-02, 10:31 Do 10go stycznia nie będziemy na forum,bo tam gdzie jedziemy nie mamy zaprzyjaźnionych tawern z wifi.Bedziecie widzieć kiedy się odezwiemy.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-05, 08:42 Jestesmy w kurorcie Agia Galini,stoimy w uliczce,bo z portu nas przeganiają,tu bedziemy na swieto wody jutro w porcie.Barbarachudy - 2015-01-07, 13:37 Minutek "0", masz wiadomosc w skrzynce. Przeczytaj prosze.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-07, 19:08
Cytat:
Przeczytaj prosze.
Odpisalam,przeciez nie miałam internetu 6 dni.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-07, 19:41 Dzis wrocilismy znow do Heraklionu.Horror ,myslalam ze byliśmy w Zakopanym.Po wyjeździe z Matali,jest Mires 20km,tu mamy proszony obiad,troche jest sniegu.Za Gortyna/oglądamy z drogi wykopaliska/,sniegu coraz więcej,nagle miasteczko samochody maja po 40cm,sniegu na dachach,wszyscy odgarniają snieg,tak jedziemy 20 km.Dobrze ze droga staje się szersza i pomalu konczy się snieg.Przed Heraklionem zielono.Barbara Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 13:38 Pobyt na Krecie ma rozne fazy,teraz jest zimowo.Wieje,pada deszcz ze śniegiem.Mamy zdjęcia zimowe,z uroczystości 6.I.2015.Wszedzie przybylo wody,plyna rzeki,przy wawozach pokazaly się wodospady i kaskady.Łaki sa żółciutki/mamy fotki/,kwitna jeszcze w miastach lub kolo domow bugenwille,kwiaty aloesu,jak również przy plazach fioletowe kwiatki.Wiosna się budzi ale ,ale zima nie daje za wygrana.Do tego sa prawie na całej Krecie góry w tym dwa masywy ze szczytami ok,2500m.Na razie to co mam wklejone i zmniejszone.Jestesmy w Sitia.Miasto na stoku,chody i drogi gora,dol.Ciekawostka,postoje taksówek maja ladna pakamerę,z telefonem i tV.W Siti miałam tam za zgoda panow biuro,jak padalo siedzialam w srodku.Zdjecia Siti.Chyba pisałam Zbyszek odkryl wtorkowy bazar .Nawet nic nie kupując widok straganow jest przyjemnoscia.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 13:47 Potem jedziemy do Tholo,ktore odkryliśmy w zeszłym roku.THOLO,jest piekna zatoka,naokolo góry,no i nowe wille lub sa to pensjonaty.Jeden nas zachwycil,pan podlewal kwiaty mogliśmy wejść za brame i poogladac.Kaziu chętny zawsze z nami.Tu była nasza ostatnia kapiel w morzu.Woda ciepla ale zimno po wyjściu z niej.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 13:55 Jeszcze spacer wokół Tholo,oraz ta wspomniana willa.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 14:00 cd.Thoto i okolice,i tu gdzie staliśmy blisko morza i zamkniętej tawerny,Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 14:04 Jadac na swieta do Agios Nikolaos/gdzie spotkaly się trzy kampery/,zatrzymaliśmy się przy plazy z zamknieta rampa,obiekt monitorowany i pilnowany.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 14:30 Do Agios Nikolaos ,dojechaliśmy piersi,jadac kierunek port,przejechalismy kolo mariny,platny parging 6 euro z prysznicem.Sa 3 kampery.Jedziemy uliczka do góry,o ,jest swietne miejsce dla nas.Potem dojechal Kaziu.P tez się zmiescil.Na końcu chudy.Miejsce pod drzewem/u nas kwiatem/[/b]Benjaminkiem,okazało się kapitalne.Chudy wkleil panoramę miejsca.Wikok wodowania jachtow,sciezka spacerowa,do miasta rzut beretem.Idzie Grek w ostatniej chwili pytam o bazar jest w srode wigilijna.Trafiamy bez problemu idzie cala dziesiatka.Trudno zle mi się pogrubilo [b]Ponizej Agios Nikolaostoscaner - 2015-01-08, 15:01 Eh, narzekacie na Kretę, jak my na Toskanię. Z tym, że 19 grudnia w Toskanii powiem brzydko "srało się lodem" i kąpać się w morzu, które miało z 5C, to by był hardcore.
Teraz cieplej, ale przenieśliśmy się prawie 200 km na południe zaraz przy Monte Amiata. Zawsze to inne widoki cieszące oczy i ludzie milsi. Florentyńczycy nie słyną z miłości do bliźniego, a wręcz nienawidzą nawet samych siebie.
No cóż nam się podoba nowe miejsce. Ceny trochę wyższe. Na szczycie trochę śniegu, może na snowboardzie uda się pojeździć.
Wklejam kilka fotek jeśli mogę. zbyszekwoj - 2015-01-08, 17:13
toscaner napisał/a:
3 kamperki na szczycie.
4 toscaner - 2015-01-08, 17:37
zbyszekwoj napisał/a:
toscaner napisał/a:
3 kamperki na szczycie.
4
1 na dole.JPG
2 wyzej.JPG
3 kamperki na szczycie.jpg
Fotek sztuk: 3, ponumerowanych, ale kamperków masz rację, cztery, a było nawet więcej, ale wyszło jak wyszło. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 17:42 Taraz jestem w biurze portowym,wyczytalam kleska sniegu w Grecji,a na Krecie 35 wsi zasypanych.Kazio.P z którym podróżujemy,pojechal na Plaskowyz Lasthi.Wrocil ze go zastal snieg,no i okazało się ze to moja wina.Musze uruchomić wszelkie zrodla na Krecie z którymi jakos się dogadam i zapytam co robic.Wracac do Pireusu nie ma po co trzeba chyba przeczekać,prognozy od piątku obiecujące.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 17:49 cd.Agios Nikolaostoscaner - 2015-01-08, 17:51 Może przeczekajcie, przecież cały czas zimy nie będzie. Tylko czy Wasz kamper dobrze znosi niższe temperatury (izolacja itd.). Jeśli są śniegi na drogach, a nie macie dobrych opon, to obstawiam, że Grecy pługów raczej dużo nie mają, żeby odśnieżyć drogi jak w krajach środkowej Europy. U makaronów jak śnieg spadnie to też klęska żywiołowa i wszytko stoi. I co z tego, że mamy zimówki, jak przed nami kilometry samochodów zatarasowały drogi. Tak też bywało.
Trzymamy kciuki, żeby pogoda szybko się poprawiła.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 17:54 Przemieszczenie lodki z wody na lad,oraz przygotowania do swiat,Zdjecie w powyższym poscie pokazuje jak jest wysoko do góry droga i potem zakręt pod katem 90st.Wyjechalismy wszyscy pod prad na szczęście nie ma tu dużego ruchu,. Komplecik - 2015-01-08, 18:04 Ja widzę Basiu tylko ciepełko na fotkach ni płatka śniegu, siedźcie na krecie do wiosny Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 18:29
Cytat:
fotkach ni płatka śniegu, siedźcie na krecie do wiosny
,mamy fotki ze śniegiem ,ale i tez maly problem techniczny.Komplecik znasz naszego kampera i jego zalety salonowe,ale to na lato zima za duza powierzchnia a dmucha tylko dwoje seniorow.Musimy dogrzewać .Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 18:35
toscaner napisał/a:
Może przeczekajcie, przecież cały czas zimy nie będzie. Tylko czy Wasz kamper dobrze znosi niższe temperatury (izolacja itd.). Jeśli są śniegi na drogach, a nie macie dobrych opon, to obstawiam, że Grecy pługów raczej dużo nie mają, żeby odśnieżyć drogi jak w krajach środkowej Europy. U makaronów jak śnieg spadnie to też klęska żywiołowa i wszytko stoi. I co z tego, że mamy zimówki, jak przed nami kilometry samochodów zatarasowały drogi. Tak też bywało.
Trzymamy kciuki, żeby pogoda szybko się poprawiła.
,no wlasnie teraz wiemy już na pewno ze nasz kamper to tylko na lato.Mamy duzy salon ,zasłaniamy gruba kotara,ale jak zimno to zimno.Grzejemy trochę rano,no i wieczor do TV i gazet.Spanie ok.koldry cieple.Ale jednak jest zima.Popytam jutro Chudego oni maja zimowa wersję ,ale chyba tez dogrzewają. : Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 19:04 zbyszekwoj - 2015-01-08, 20:44 To u DAKOTY chyba cieplej. majmarek - 2015-01-08, 21:10 wychodzi na to że Maroko lepsze na zimę. w Agadirze 20 st.c a Sidi ifni jeszcze cieplej że nie wspomnę o Tata i dalej na wschódtoscaner - 2015-01-08, 22:10 U nas po noworocznych mrozach się ociepliło i np. dziś było +10C, w sobotę ma być nawet +15C.
Nad morzem np. Piombino ma być w niedzielę +17C.
I te mieszane uczucia, śnieg na Amiata się topi i na deskach nie pojeździmy, ale chyba wolę, aby zima już nie wracała.
Na deski może wtedy skoczymy na tydzień w Alpy i wystarczy. Przy takich +15C można już spokojnie zimować/kamperować. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-09, 18:11 Na pewno w Maroku cieplej,ale my tak nie pojedziemy/owszem bylam na objazdowce w 2007,z biurem podrozy/.Już pisałam,inna kultura inny kraj, poza europa, Nas nie interesuje siedzenie kolo Agadiru w jednym miejscu.A na taki wyjazd jak był and123, lub 3 kampery z Januszem,trzeba mieć nowszego kampera,oraz zasobniejszy portfel.Tu jest wspaniale,ale w tym roku sa anomalia pogodowe,nawet w Libanie?Wiemy już ze wyplywamy z Krety z zaloga chudego.Jedziemy sobie jeszcze gdzies,a może do nich na Elafonisos,ale to niepewne.Pozdrawiamy,Toscaner dzięki. ps.tu tez jest poprawa pogody.Wtedy widać ze trochę dnia przybylo.Barbara Bronek - 2015-01-09, 18:40 Wieje leje, dzień krótki. Tak się zastanawiam,chyba jednak przewaga po Waszej stronie.
Gdyby teraz była mroźna, śnieżna zima , bez wiatru ze słoneczkiem ,to bym optował za domem.
Śnieg daje pozorne przedłużenie dnia ,poczucie czystości itp.
Tak to tu lipa jesień ale ta ponura
Czekajcie na lepszą pogodę i tańsze jeszcze paliwo.zbyszekwoj - 2015-01-09, 19:07 Dakota jest w Hiszpanii i się opala. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-09, 19:34
zbyszekwoj napisał/a:
Dakota jest w Hiszpanii i się opala.
,tam jest o 3-4 stopni więcej,ale u nas od jutra poprawaBAYLA DUCATO - 2015-01-09, 20:20 Uważajcie z tym dogrzewaniem a po za tym zawsze trzymam kciuki za wasze wyprawykluzek - 2015-01-10, 00:39 Niezbyt rozumiem dlaczego tego ogrzewania się boicie? U mnie pracowało non stop i dopiero brak komfortu odczuwało się poniżej -5c. Dodam jeszcze że przy takich temperaturach zużyłem 10 litrów gazu na tydzień.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-10, 08:36
kluzek napisał/a:
takich temperaturach zużyłem 10 litrów gazu na tydzień.
my zuzylismy 15 litrow Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-10, 08:43 To co budzi się do zycia,no i kwitnieBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-10, 08:52 Dla kontrastu zima jaka nas zastala,jadac z Matali do Heraklionu.Komplecik - 2015-01-10, 08:57 Kataklizm jakiś Was spotkał, ale topi się już wszystko?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-10, 09:00 6.I.2015 w Agia Galini,oraz swieto blogoslawienstwa wody,oni mowia stavros,krzyż.Tu nie było za ciekawie,bo był jeden śmiałek,a krzyż nie zatopiil się do wyłowienia tylko plywal po powierzchni.Nasz piesek chodzi z nami wszędzie.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-10, 09:07 Policjant portowy,ktory poprzedniego dnia wreczyl nam kartke ze tu nie wolno stać i placi się 300euro,podpowiedzial ze jeszcze mamy swieto w Matali o14tej/tu było o 12/.Spakowalismy się i dojechaliśmy w sam raz.Tu było 4 śmialkow.Miasteczko było ozdobione greckimi flagami.Tutaj była rywalizacja,no i nurkowanie za krzyżem.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-10, 09:13 Koniec pobytu i Heraklionie,jedziemy szukac pogody,ktora miała być od dziś/jakos jej nie widać/.Kierujemy się gora Krety na zachod,moze pojedziemy do Elafonisi,gdzie pojechala znowu zaloga chudego.Moje biuro w porcie zamykam ,Dagmara robi dużo fotek,dobrym aparatem,no i maja internet na stale.Ja zapraszam dopiero na 18go stycznia.Taki jest plan wyplyniecia z Krety.Pozdrawiam wszystkich,dziekuje za wpisy i czytanie Barbara Muzyk chudy - 2015-01-11, 19:59 Basiu zaloga chudego stawia wam piwko! Wasza relacja zmobilizowala nas do expresowego wyjazdu. Wasze praktyczne rady i kontakt na Krecie umilaja nam pobyt. Mysle, ze pozostaniecie tu jednak dluzej - do wiosny. Przeciez po styczniu bedziecie mieli juz z gorki a dzisiejsza pogoda byla piekna i biegalas w letniej egipskiej sukience. zbyszekwoj - 2015-01-11, 21:31
chudy napisał/a:
biegalas w letniej egipskiej sukience
Aż się zdziwiłem znajomością tematu, ale zajarzyłem że to musi pisac chuda. chudy - 2015-01-12, 23:00
zbyszekwoj napisał/a:
chudy napisał/a:
biegalas w letniej egipskiej sukience
Aż się zdziwiłem znajomością tematu, ale zajarzyłem że to musi pisac chuda.
I tu blad, bo na sukience we wzory egipskie napisano rowniez Egipt i rozpoznanie nie bylo az tak trudne. Pawko - 2015-01-13, 10:06 Basiu, śledzę Wasz wyjazd, powiem krótko i nowocześnie SZACUN.
Jak doczekam emerytury też będę tak chciał spędzać zimę.
Pozdrawiam i należne Pierrot - 2015-01-13, 18:27 I ja zaznaczam swoją obecność. Czytam od "deski do deski" (jakie już nieaktualne określenie), podziwiam i chłonę emocje. Pozdrawiamy i szczęśliwej podróży. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-16, 17:35 Melduje się posłusznie.Jestesmy na stacji benzynowej w Chani,tankujemy do pelna -diesel litr 1,134.Bedziemy spac na tej stacji,bo jutro jeszcze kupno karmy promocyjnej dla psa.Stacja wis a wis lidla.Zorientuje się w pogodzie ,przelewach,co na forum,moze mam jakies fotki.Wyplywamy z Chudymi 18 wieczorem w niedziele.Przegladalam dziś mape Grecji,jak my to pojedziemy.Moze pogoda się utabilizuje,tak byśmy co nieco pooglądali.Mozemy wracac nawet miesiąc.Wbobowski ogromna prosba,mialam Twoje koordynaty ale to było dawno.Prosze Was lub innych forumowiczow o koordynaty na Ateny,nocleg,oraz parking blisko Akropola.Tak by wyjechać z Pireusu na koordynaty,mamy automape na 8 cyfr.Barbara,prosze o sms na tel.+48 508589217.Moge nie mieć internetu,w porcie w Chani.Chociaz jedziemy tam jutro już po ostatnim targu,jarzynowo-owocowo-serowym.Sa targi w pon.czwartek,sobota,kazdy w innym miejscu.Piekna i wspaniala ta Kreta,ale anomalia pogodowe sprawiają ze już nam się przykrzy za czyms innym.Wole być na ladzie.Po drugie dosc niedługo będzie 5 miesięcy. Komplecik - 2015-01-16, 18:48
.Mozemy wracac nawet miesiąc :
O. O. O. nawet 3miesiące
My Was tu nie chcemy macie wracać jak najdłużej wypoczywać wypoczywać wypoczywać !!!, byle byście na pielgrzymkę zdążyli tu coraz zimniej a u Was coraz cieplej. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-16, 19:12
Komplecik napisał/a:
byle byście na pielgrzymkę zdążyli
zdazymy.Wracajac będziemy oglądali co się tylko uda ze wzglegu na pogode.Nic nie planujemy,wszystko okaze się w praniu.Serdecznie Was Krakusi pozdrawiamy. toscaner - 2015-01-16, 20:57 A propos anomalii?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-18, 18:33 Zmiana planow,na razie jest pogoda.Kaziu podpowiedział,ze plynie prom do Githio na Peloponezie/wiedziałam ze zima nie plywaja/.Ok raz w tygodniu .Komplecik na Twoja prosbe zostaniemy jaszcze 10 dni.Okaze się czy będą pomyślne.Jeszcze sprawdzimy kilka ladnych miejsc.Do usłyszenia.BarbaraKomplecik - 2015-01-18, 20:19
.Komplecik na Twoja prosbe zostaniemy jaszcze 10 dni.
Tylko 10
A do marca to nie łaska
Co Zbychu na to?
KrzySówka - 2015-01-19, 09:04 Wspaniały wyjazd, super relacja i piękne zdjęcia. Czytamy z zapartym tchem mając nadzieję ,że kiedyś też tak pojedziemy. Pozdrawiamy i czekamy na ciąg dalszy Bronek - 2015-01-19, 09:32 No dobra ludzie to ludzie .
A jak wasz czworonożny przyjaciel odbiera uroki . ????zbyszekwoj - 2015-01-19, 14:21 Kiedyś mój ojciec spędził 3 lata na Syberii. Jak dzisiaj wszyscy by mu zazdrościli. Kuba L. - 2015-01-19, 22:18 Witajcie, podaję Wam namiary na bezpłatny parking w Atenach na którym już wiele załóg nocowało, miedzy innymi i my. To jest ten słynny - mocno pochyły
Arakinthou 35
Athina 117 41, Grecja
37.966562, 23.715912Kuba L. - 2015-01-19, 22:25 Podaję namiary na jeszcze jeden parking niedaleko tego pochyłego:
Basiu, możecie skopiować i wpisać te koordynaty w mapy google i włączyć funkcję: EARTH, wtedy obejrzycie sobie te oba parkingi na zdjęciach.. na jednym nawet stoi kamper oczywiście oba są na wzgórzu Akropolu.Kuba L. - 2015-01-19, 22:36 A z tego parkingu:
Filopappou Hill
Athens 105 55, Grecja
37.969549, 23.722819
wchodzicie na Akropol w stronę kas, jest to główne miejsce parkingowe dla podjeżdżających autobusów z wycieczkami z całego świata, teraz jest poza sezonem to może uda się Wam znaleźć spokojnie miejsce żeby zaparkować kampera, jeżeli nie to polecam boczną uliczkę na której my i jeszcze inny kamper z polski spokojnie parkowaliśmy:
Powodzenia! Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-22, 12:42 Kuba bardzo Ci dziekuje.Poniewaz u nas wiele spraw jest nie planowanych,tak się stało i tym razem.Wg.wszelkich znakow na niebie i ziemi,wyplyniemy 28 środa do Githio na Peloponezie.Ja myslalam /tak mi powiedziano/,ze zima tem prom nie plynie.Wiec:Githio-Geraki-Neapoli-Elafonisos/może uda się motorkiem/,Mistra,Pilos/Golden beach/,Vojdokidia,Kilini,Zakyntos/trzymajcie kciuki by się udało/,może da się bezpośrednio na Kefalonie,jezeli nie to,mostem na Lefkade,/plaze zachodnie/,Porto Katsiki znamy.Powrot nie wiem,jakis spontan w zaleznosci od pogody,gdzie nie ma gor,bo tam może być snieg.Wczoraj Zbigniew się kapal w zat.Souda.temp.wody 16-17 st.Pogoda dopisuje.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-22, 12:47 Jedziemy do Stavros,prawddopodobnie,sa juz znajomi polacy.Przy pomocy Krystiana i ich pradu może uda nam się zakonczyc cala Krete.Powrot,krotkie wpisy gdzie jesteśmy.koniec po powrocie.Dana - 2015-01-22, 16:13 witaj Basiu i Zbyszku.
Czytałam wszystkie wasze opisy Grecji.Sa bardzo ciekawe a zdjecia piekne.
Byłam tez z wami na Elefonisse gdzie byliscie z chudym i moim synem Piotrem.
Bardzo Was podziwiam za odwage pobytu zima na Krecie, ale jak słysze od Piotra to teraz temperatura w
Palachori 19km od elefonisse jest superowa 22stopni .Piotr mile Was wspomina i przesyła usciski.
cieszy mnie tez fakt ,ze przedluzyliscie swoj pobyt na Krecie nie przestraszyliscie sie chwilowej zmiany
pogody, bo jak słyszałam były tez dni bardzo wietrzne nie zachecajace do dalszego pobytu.
Ta wietrzna pogoda dla Was była mniej ciekawa ale dla surferow superowa.
Takze dla kazdego cos miłego.
Słysze ze juz wracacie do Polski.Zycze szczesliwej podrozy.
Moze sie kiedys spotkamy.
Ja z moim kotem /Andrzejem/ jedziemy w maju do Grecji
Mysle ze tez odwiedzimy Krete i piekna Elefonisse tak zachwalana przez Piotra.
ciesze sie ze Was poznałam chociaz wirtualnie
jedrek49 - 2015-01-24, 08:55 Witam
Basiu
do Turcji sa potrzebne wizy dzwonilem w tym tygodniu do ambasady tureckiej i powiedziano mi ze wizy mozna zalatwic przez internet
Pisalas basiu do mnie na SKYPA i tam Ci podalem adres internetowy do ambasady
Pozdrawiamy Was serdecznie zdrowia ,zdrowia i szerokiej drogi
jedrek49chudy - 2015-01-24, 08:59 Basiu a dlaczego z tymi dniami tak oszczędnie? Przecież pogoda się polepsza! Bedzie cieplej, jaśniej i przyjemniej. My jesteśmy już w domu, wtłoczeni w harmider spraw, które są ważne a jeszcze tak niedawno były nieistotne. Do czego się az tak bardzo spieszycie? Porozmawiajcie z wnukami na skype i dalej w drogę, w zakątki, których jeszcze nie widzieliście. Ogrzewanie poczeka, przecież wy go i tak nie potrzebujecie.
Może w następnym roku Cypr- badam sprawę z dzikością camperowania w dość zabudowanym wybrzeżu i warunki pogodowe na windsurfing lub kitesurfingu albo Rodos? Tam czesałby wiatr Puszkowi pysk dość często. Stawiam piwo, ze jednak zostaliście! Pozdrawiamy załoga chudego.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-24, 10:34 Dagmara dzięki,ale Zakyntos i Peloponez tez piękne,moze się wszystko uda.Juz mi się chce być na stalym ladzie.W srode byliśmy w Kalives nad zat.Souda,15 km od portu.Zbyszek się kapal bez pianki.Woda 16-17st.Na laikach dziś zmiany.Bardzo mało pomidorow,cukine po 3 euro,natomiast wysyp zieleniny:szpinak, salaty rozniste,kapusta,brokuly,szczypiorki,rzodkiewka,buraki.Ceny dużo droższe.Objadamy się ta tansza mizidra,z czego ona jest Pozdrawiamy Barbara,Zbyszek no i puszek.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-25, 11:04 Do wszystkich .Zrobilismyna Krecie 2700kilometrow.Objechalismy ja wg.nas naokoło.Niektore miejsca po dwa lub trzy razy.Polecamy cala Krete oraz Grecje.Nasza pisanina przyczynila się do przyjazdu 3 zalog kamperowych.Jest to kraj przyjazny dla wszystkich.Kretenczycy przesympatyczni ludzie.Nie wiemy jak jest w scislym sezonie.Pomalu trzeba wracac do domu.5,lutego będzie 5 miesięcy od naszego wyjazdu.Da się przezimować tak jak w cieplych krajach.Lecz na scisle zimowanie jedzie się zima.My mielismy wspaniale wakacje.Jeszcze 3 dni temu Zbigniew się kapal.Jadac wczoraj na spotkanej plazy było 4 osoby kapiace się.Mamy dziś do dyspozycji prad internet,ale po wklejeniu zdjęć okazało się ze jest ich do dnia wczorajszego ok.900.To za dużo na przegladniecie ich,zmniejszenie,zrobienie wpisow.Do końca marca skoncze,ale chyba w domu.Jezeli będzie okazja to zrobie krótkie wpisy,lub do kolegow wysle sms,a oni dadza Wam wiadomości co u nas Mamy czas dziś do 13tej greckiego czasu.Potem Moni Triada tu blisko i przejazd do Kissamos,gdzie jest port i plynie prom do Githio na Peloponezie.Potem calkowita improwizacja,jak wyjdzie z mapy.Serdeczne dzięki za wszystkie pocieszjace wpisy,za podglądy itp.Barbara Muzykalekug - 2015-01-25, 11:57 Temat postu: Kreta - Grecja w/g MuzykówWitam Was kochani ! Jako początkujący kamperowicze podziwiamy waszą odwagę, tak wielką chęć podróżowania . Cieszymy się że doceniacie każdy przeżyty dzień , cieszycie się pięknem otaczającej Was przyrody , urokiem morza i gór i co najważniejsze podzieliliście się tym pięknem z innymi . Jesteśmy wdzięczni za przepiekny blok o Grecji , który zawiera tak wiele pięknie zrobionych i wystawionych zdjęć z opisem każdego miejsca . Czekamy z niecierpliwością na resztę zdjęć i koniecznie wraz z opisami .Dowiedzieliśmy się że jesteście z Krakowa i Was piesek nazywa się Puszek .My także wybieramy się do Grecji pod koniec czerwca na Sithonie i jak będziemy mieli siłę , gdy nie będzie dużych upałów to na Peloponez . Pozdrawiam Was życzę szczęśliwego powrotu do domu - Aleksander z Rzeszowa . pkazio - 2015-01-26, 12:29 Basiu i Zbyszku
Bardzo dziękujemy Wam za wspólne trzymiesięczne wojaże po Krecie. Było pięknie i miło, dużo się od Was nauczyliśmy, co mam nadzieję będzie owocować w naszej dalszej niestety samotnej eskapadzie po Krecie. Jeżeli pozwolisz to ( gdy się podciągnę w komputerze) dopiszę kilka naszych spostrzeżeń na Twoim forum jako
dopełnienia tematu a zarazem odpowiedz na pytanie zawarte w podtytule forum.
Pozdrawiamy serdecznie życząc szczęśliwej urozmaiconej w atrakcje turystyczno-przyrodnicze drogi w kierunku domu.
Basia i Kazio Przybylscy
Ps. Zapomniał bym o należnych piwkach , stawiamy za każdą dekadę po piwku
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-28, 14:56 Kaziu dzięki za wpis,pochwal się kto Ci zrobil takie ladne zdjecie do awataru.Jestesmy już w Githio,tu jak zwykle działa internet,czujemy się jak ryby w wodzie.Plyniecie w dzień promem ma swoje uroki.Jednak i tak ten przepływ odchorowałam.Piwko stawiasz ale ono się nie wkleilo,mialam i mam 56.nalezy pod naszym wpisem kliknąć na napis piwo,wyswietli się czy chcesz dac piwo,tak,musisz powtórzyć to 10 razy dzięki.Wpisuj gdzie jesteście ,krótkie wpiski,zezwalam.Kaziu czytaj mape,masz dobra,ja na promie przegladnelam już Peloponez.Wracajac z Moni Triada na Plw.Akrotiri,wyszukalam mala plazke z mapy strzal w dziesiatke.Mysle ze Piotrek wam pomoze,dzwonilam do niego,wy tez.Calujemy serdecznie.Barbara Zbyszek i puszek.ps Tobie za dobre checi 1sze piwkoBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-28, 16:54 Do Githio wracaliśmy my i Niemcy,na Krete plynely 3 kampery.Tak sobie rozmawialiśmy z Kaziem ze szwęda się po Krecie teraz kolo 20 kamperow.Anglicy,Szwedzi,Szwajcarzy.Naprawde z reka na sercu nie spotkala nas żadna przykra sytuacja,a raczej objawy sympatii,drobne grzecznisci,nawt poczęstunki.Githio przywitalo nas deszczem.Jutro Geraki/ruiny bizantyjskiego miasta/Monenwazja/myslimy ze za 5 lat gdy byliśmy/,moze cos odremontowali na gornym miescie.Na Elafonisos musi być pogoda,ma się poprawić w sobote.BaWa - 2015-01-28, 19:36 W dalszym ciągu będę śledzić Waszą relację tym bardziej ,że byliśmy na Peloponezie i na Elafonisos i na pewno miło będzie zobaczyć Wasze fotki z tych miejsc.
Pozdrawiamy i życzymy spokojnej podróży blue60 - 2015-01-28, 20:06 My też cały czas towarzyszymy Wam w podróży.
Na ten rok planujemy albo Halkidiki, albo Zatoki Patras i Koryncką, albo Peloponez.
Wszędzie już byliśmy ale na lądzie.Tym razem od strony wody oczywiście.koko - 2015-01-28, 20:53 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-29, 08:07
Cytat:
,Koko piwko od Ciebie to sama przyjemność.Mysle ze w kwietniu się spotkamy w Cz....Barbarabogdan - 2015-01-29, 10:44 Od dłuższego czasu z fascynacją czytamy Wasze relacje, śledzimy waszą podróż od 2013. W tym czasie byliśmy na Peloponezie,
wyprawę na Kretę podziwiamy i trochę „zazdraszczamy”.
Basiu - słowa uznania za styl prowadzenia relacji-czyta się ją z czystą przyjemnością.
Pozdrawiamy
p.s. na drugiej Pielgrzymce staliśmy koło siebie-Marysia i Bogdan. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-29, 18:16 Jestesmy w porcie Pounda .Dziura,mowia big będzie jutro.Co będzie z tym ELAFONISOS Pogoda ma być sobota i niedziela.Nie ma się kogo zapytać ile kosztuje,Chris podpowiadal by plynac skuterkiem.W moim przewodniku pisze sa plaze piaszczyste,ale nie wiem gdzie czy to na pld wsch.cyplu.Tu wszędzie mokra tak dolal deszcz.Niesamowite nic nie ma wokół a internet na 2 kreski udało się wlaczyc.No to super.Jutro mamy prace z pomarańczami.PoundaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-29, 18:25 Pomarancze i cytrusy,na Krecie wiedzieliśmy o rejonach cytrusow,trafialy się gratisy,poczestunek.Na Peloponezie w rejonie Skali/kolo Githio i Lidla/,jest zatrzęsienie cytrusow,mozna powiedzieć ze leza na szosie.Tak bo drzewa sa na skarpie i owoce spadają na asfalt.Smaki rozne,jak stare oddmiany to niedobre.W sadach jest pomarańczowo pod drzewami.Jadac w kierunku Monenwazji,na parkingu wysypane chyba cale auto.Obcinane sekatorem z listkami.Czy uda nam się je dowieźć do domu Joan65 - 2015-01-30, 09:34 Witaj Basiu i Zbyszku,
kilka dni nie zaglądałam i widzę, że Wy już na stałym lądzie.
Jakby jakieś info było potrzebne to dzwoń Basiu , zawsze postaram się pomóc.
My Wam stawiamy całą skrzynkę piw
Pozdrawiamy i zdrówka życzymyForest - 2015-01-30, 12:16 Intrygująco-konsekwentne sprawozdanie. Jesteście dla nas wielcy Trzymajcie tak dalej Mamy nadzieję, że osobiście pogratulujemy Wam w Częstochowie BaWa - 2015-01-30, 12:43
Jestesmy w porcie Pounda .Dziura,mowia big będzie jutro.Co będzie z tym ELAFONISOS Pogoda ma być sobota i niedziela.Nie ma się kogo zapytać ile kosztuje,Chris podpowiadal by plynac skuterkiem.W moim przewodniku pisze sa plaze piaszczyste,ale nie wiem gdzie czy to na pld wsch.cyplu.Tu wszędzie mokra tak dolal deszcz.Niesamowite nic nie ma wokół a internet na 2 kreski udało się wlaczyc.No to super.Jutro mamy prace z pomarańczami.Pounda
My we wrześniu płaciliśmy prom 13 euro Kamper+2 os.Na Elafonisoss jest zakaz kamperowania na dziko ale myśmy stali kilka nocy w porcie, za namową sympatycznego Greka i nikt nam nie zwrócił uwagi. Są dwie plaże obie urocze..........Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-30, 14:11
BaWa napisał/a:
płaciliśmy prom 13 euro Kamper+2 os
,podaj dokładnie jak podaliscie,bo Zbychowi na promie powiedział 22 e.6m kamper plus 2 personen .A powrot to samo ta prawie 50e,dolozymy trochę i prom na Zakyntos.Od osoby jest 0,50 ulgowy i chyba 1e.normalny. Jeszcze pojde ze Zbychem raz,napiszemy to na kartce.Byloby wygodniej kamperem.Pogoda calkowita ma być sobota,niedziela,teraz wieje i padalo.Czy male krzaki listki jak w agreście kwitna na zolto,czy to momoza ,na Krecie takich nie było,tu cale boki wzgórz kwitna.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-30, 14:17 BaWa,czy możesz do mnie zadzwonić.placisz za minute tak jak w Polsce,dzwonisz na polski numer,ja jestem w romingu.Ja mam dużo minut to do Ciebie oddzwonię.Internet jest tylko na 2 kreski,i momentami się wylacza.Wracamy doGithio,1,5 dnia i 2 noce tak wialo i padalo,fale ogromne,zrezygnowalismy z czekania na Elafonisos.Jedziemy na nocleg do Neo Itilio na mani,moze tam będzie lepiej.Musimy si spieszyć bo pogoda pokazuje cieplo w srode w Zakyntos.barbaraKropka - 2015-01-30, 17:48
Obcinane sekatorem z listkami.Czy uda nam się je dowieźć do domu
Basiu, kilka dni temu próbowałam się do Ciebie dodzwonić ale chyba byliście gdzieś na morzu i nie mieliście zasięgu.
Pomarańcze trzymaj w chłodzie i wytrzymają spokojnie. Grunt żeby były suche i nic im się nie stanie. A po powrocie do domu, jak masz ich naprawdę dużo, wyciśnij sok, wlej do słoików lub butelek szklanych i za pasteryzuj - będziesz mieć soczek pierwsza klasa o smaku świeżo zerwanych pomarańczy. Ewentualnie, możesz je również zamrozić - świetna alternatywa lodu do drinka.
Pozdrawiam i czekam, że może jednak załapiecie Zakinthos. U nas za oknem śnieżyca - tak na szybko pstryknęłam fotkę na spacerze z psem Nomad - 2015-01-31, 11:14
...zapewniam,czytam jak mogę...
Pozdrawiam
.... a soki to raczej wypijcie bez dodatków. Joan65 - 2015-02-02, 06:51
Czy male krzaki listki jak w agreście kwitna na zolto,czy to momoza ,na Krecie takich nie było,tu cale boki wzgórz kwitna.
Tak Basiu, to mimoza...we Włoszech obdarowują tym kobiety w Dniu Kobiet Kropka - 2015-02-02, 10:48 Włoska mimoza wygląda tak jak na dołączonej fotce i zaczyna kwitnąć właśnie w styczniu w cieplejszych regionach.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-05, 10:13 Kropka i to taka jest mimoza ,ale tylko w ogrodach.Spotkalismy tylko 2 razy.Wisi i suszy się kistka.Kropka nikt nie dzwonil,nie mam nieodebranego polaczenia.Jak podasz mi numer to ja zadzwonię ,sprawdzałam stan minut mam 850 na luty.Jadac zmieniłam na abonament do strefy 1/kraje Uni/,place dużo ale konfort lacznosci z bliskimi swietny.Ludzie z Polski nie wiedza ze dzwonią na polski numer czyli placa jak za rozmowe w kraju.Te kraki na zolto,to jakies krzewinki,napisze w całej relacji.barbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-05, 10:26 Mam wreszcie dobry internet.ASTAKOS,wis a wis Lefkady po wschodniej stronie.Dlaczego Środa rano 5 godzina trzeba wstać ,bo jest prom.Leje,moja myśl,za jakie grzechy Przeciez jak nie ma pogody to nie ma turkusu,wszystko szaro buro.Fale ogromne,nawt plaza Vojdokidia/zwyczajowo goldenbeach/ma fale i sa serferzy.Co dopiero Zakyntos na otwartym morzu .Wybieram z mapy gleboka zatoke,moze będzie bez fal.Strzal w dziesiatke Ta droga jeszcze nie jechaliśmy nigdy.Troche przygod,ale docieramy,oczywiscie wjazd do portu i promenady wybraliśmy najgorszy z możliwych.Wolam od tylu,uwaga balkon itp.slysze ,dzień dobry.Pojawia się Monika.Z jej kafenijo mamy wifi.Rano na kawie same "chlopy",nie ma w zwyczaju by panie bywaly Może cos napisze potem.Barbarazbychu - 2015-02-05, 10:53 Basiu my do Astakos przypływaliśmy z Kefalonii , przejazdem w drodze powrotnej do Polski jerry Gdansk - 2015-02-05, 11:00 Podziwiam Państwa wyjazd i oczywiscie ,,zazdraszczam,,. Zima w Grecji to musi być fascynujące, może w przyszłym roku. W tym roku muszę przekonać małżonkę, ze kamperowanie to wspaniała forma wypoczynku. Pozdrawiam z zimnego Gdańska i życzę wszystkiego co najlepsze. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-05, 11:02
zbychu napisał/a:
Basiu my do Astakos przypływaliśmy z Kefalonii , przejazdem w drodze powrotnej do Polski
,to potem jechaliście w kierunku Lefkady?zbychu - 2015-02-05, 11:05 Nie , kierunek na Macedonie i Serbięalekug - 2015-02-15, 16:21 Pani Basiu i Panie Zbyszku podziwiam WAS i zazdroszczę . Wybieramy się tam w czerwcu / 2015 , napewno będziemy korzystali z Pani wskazówek .Kiedy planujecie wrócić do Krakowa , czy nie tęsknicie za domem za rodziną ? Jesteśmy ciekawi jaka jest tam teraz temperatura powietrza i wody ? Jako młody kamperowicz pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa .Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-17, 11:01 Tesknimy za domem.UWAGA Jestesmy pod tesco w Eger Wegry.Cerkesxzolo aqva i baseny super.BOMBA aqvapark nowy cuddenko,pozwolono nam w ochraniaczach na buty zwiedzić.Koszt ok 10 euro/mam cennik/,już nie mamy nastroju do kapieli,bo w nocy zimno.Gdzie DJEMEN.Djemen.Takiego kompleksu nie widzieliśmy,piekniejszy od aqva w Popradzie.Barbara.Jak dogrzejemy dom to się odezwiemy Muzyki.chudy - 2015-02-17, 11:20 ooooooo juz w zimnych klimatach. jesli bedziecie wracac przez wieden to zapraszamy, jesli nie to rowniez zapraszamy. dagmara i krzysiekKropka - 2015-02-17, 12:23 Basiu, to jak troszkę skręcicie z waszej trasy i zjedziecie w dół, to serdecznie zapraszamy do nas
Teraz zrobiło się w miarę ciepło (szczególnie nad morzem), w nocy tylko czuć jeszcze zimę, więc możecie przeciągnąć wakacje do końca marca co najmniej. Wtedy to nawet i w Polsce da się już wytrzymać Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-18, 20:03 Koniec balu Panno Lalo[b].Praca w domu, ogrodzie ,lesie.Za dlugo poza domem 5 i pol miesiąca.Trzeba podleczyć zdrowie,porobic trochę remontow,poskladac konserwy,Euro.Jak zdrowie pozwoli to dopiero wiosna 2016.Moze wizy zniosa do Turcji .Nie to Grecja ma jeszcze tyle do pokazania.Nigdzie nie czujemy się tak bezpiecznie.Troche polubiliśmy Chorwacje,nawet kilka miejsc znaleźliśmy na bezkampingowe stanie.No nie w sezonie,tam na tych wąskich plazach musi być glowa kolo glowy.MA RUSZYC ODBUDOWA PLAZY KUPARI,A TAM JEST TAK UROKLIWIE.Na relacje trochę trzeba poczekać.Pozdrawiamy MuzykiBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-18, 20:09 Kropka i Chudy,jak znam zycie pewno nie wytrzymamy,ale dużo trzeba zrobić przy kamperze/to tak jak by ktoś byk 5 razy po miesiącu w roku/.Może na krotko baseny w Cerkeszolo,nowy aqva w Demjen,moze uda się Wieden lub Toscania.Zobaczymy co czas przyniesie Barbarajanus - 2015-02-19, 08:01 Cieszę się z Waszego szczęśliwego powrotu i gratuluję wspaniałej wyprawy KrzySówka - 2015-02-19, 08:33 Gratulujemy wspaniałej wyprawy i pozdrawiamy Iwona i Krzysztof. Witamy w kraju Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-19, 08:50 Dziekuje,za powitania w Polsce.Dzis mamy spotkanie na kawce dla malopolan co tam powiedzą koledzy W piątek ide na konsultacje do zięcia,w niedziele zaczynamy chodzenie do aqva parku w Krakowie,dla zdrowia.Bardzo się pochudzilismy,chociaz wcale nie jemy mało.Moze uda mi się cos wkleic fotek,z powrotu,i koncowki Krety.Wszedzie dobrze ,ale w domu najlepiej.Barbara Muzyk zbyszekwoj - 2015-02-19, 10:57
.Bardzo się pochudzilismy,chociaz wcale nie jemy mało
Kreteńska dieta najzdrowsza na świecie, będziecie żyć po 100 lat tak jak Kreteńczycy. BaWa - 2015-02-19, 11:42 Witamy w kraju szkoda ,że nie możemy się spotkać na naszym/waszym spotkaniu małopolan. Pozdrawiam Bawa jedrek49 - 2015-02-19, 13:15 Witamy Was Basiu
Wspaniale ,ze wrociliscie cali ,zdrowi i szczesliwi z pieknej wyprawy ,odpoczywajcie i planujcie nastepna wyprawe ,na pewno skorzystamy w waszych relazji
pozdrawiamy
jedrek49RODOS - 2015-02-19, 17:44 Temat postu: Kreta 2014.Witajcie Basiu i Zbyszku.
Podziwiamy Was za wytrwanie tak długo na wyspie. Trzeba mieć dużo zaparcia i bardzo kochać kamperowanie aby tego dokonać, bo pogoda w okresie zimowym nikogo nie rozpieszcza i trzeba się także zmierzyć ze spartańskimi warunkami.
Kreta jest bardzo ładna, co widać na Waszych zdjęciach, warto byłoby to kiedyś zobaczyć.
Dokładamy jako wyraz uznania.
Serdecznie pozdrawiamy Lila i Tadeusz. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 20:57 Troche trudno mi wrocic do przerwanej relacji.Skupiam się,patrze do kalendarza,od czego zaczac Po wigilii jedziemy w trzy kampery do Eloundy,zat.Mirabello,pol.wschodnia Kreta.O Eloundzie pisałam wcześniej.Po dwóch dniach ma jedziemy w kierunku Heraklionu,Chudy jedzie do Elafonisos.Kazie zostają.Po drodze zwiedzamy widziany wcześniej z daleka Monastyr Ag.Georgios w Selinari.Stoi przy glownej drodze.gl.cerkiew zamknieta.Ladny obiekt wkomponowany w skaly.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 21:06 Za Malia skrecamy na old droge,kierujemy się bo jest po drodze reklamowane napisami Cretarium.Nie wiemy czy kiedyś tu były obiekty wojskowe,bo jest duzy pusty obszr zrujnowane budynki oraz obiekty przy piaszczystej plazy.Dalej ladne miasteczko z piaskiemTombrouk,przy plazy wykopaliska,kolo nieczynnej tawerny nocujemy i spacerujemy.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 21:43 Heraklion spimy przy samym porcie,gdzie sa kasy i tu mam biuro,internet,podlaczenie prądowe.Mniej wieje gdzie na dużym parkingu spia Kazie.Spalismy tam w Sylwestra.Pieknie opisuje i dale fotki chudyz Heraklionu.Nawet nie brałam aparatu do miasta.Chudy jedzie dalej my do Fodeli kierunek Rethimno,widac zasniezone góry.Tu sa rejony pomarańczy.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 21:59 Po zakupach w Rethimnie,jedziemy prosto na południe,Kierunek Plakia,trasa prowadzi przez wawoz Kourtaliotiko.Dnem wawozu plynie już woda.Kolo Plakias sa sliczne zatoczki w tym roku jeszcze na nich nie byliśmy,a trzeba odkryc plaze Ammoudia specjalnie dla kamperow,z czynnym prysznicem i asfaltowa droga tylko do niej i jednego dużego hotelu na końcu drogi.Spacerem można dojść do plazy w Damnoni,Skinari,niedaleko do plazy palmowej Preweli/odrodzonej po pożarze/.Dojazd kretymi drożkami asfaltowymi.Slonce jest 2 dni,dzien leje i tak naokoło jest to miesiąc grudzień.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 22:05 Dalsze fotki z plaz w rejonie Plakias.Sam Plakias będzie wklejony w następnym poscie.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 22:11 A tu postoj w Plakias ,ale tylko na chwile.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 22:19 Powrot przez Farangi/wawoz/Kotsifou.Woda buszuje wszystkimi dziurami tworząc wodospady.Urokilwe miejsce,teraz tu piękniej niż latem.Zobaczcie sami.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 22:28 Najpierw zdjecia z samochodu,bo nie ma jak się zatrzymać ,ale na końcu się udało,wysiadam wracam się piechota do poczatku,tak mnie widoki zachwycily.Gapie się i gapie,uwazam tylko by mnie cos nie rozjechalo.To i tak w rzeczywistości jest piękniejsze jak na zdjęciach,no chyba ze się jest zawodowym fotografem.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 22:39 cdBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 22:49 Za trzecim razem udaje nam się zwiedzić kurort Agia Galini.Stajemy przy plazy,ale tam nam nie pasuje,jedziemy do portu przeganiają nas/tu wyjątek pismo ze madnat 300euro/,na noc w uliczce,rano tez nie wolni,francuzi tez odjechali, a zbliza się swieo Stawros-krzyz po polsku.W zaciszu uliczki idziemy na swieto dp portu/relacja jest na forum/.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-21, 22:52 Agia Galini c.dBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-22, 17:34 Od wieczora 6 grudnia byliśmy w stolicy Krety,ale nie robiłam zdjęć.Przyjechal Chudy z rodzina,to Dagmara się produkowala z fotkami na forum.10 grudnia odjechaliśmy caly czas padalo.Jedziemy szukamy pomoaranczy i miejsca do spania/wszędzie wieje/,no i dojechalo nam się do Elafonisos.Robimy Chudym niespodzianke.Jestesmy już wieczorem po pięknym zachdzie slonca.Oni myśleli ze ktoś cos niedobrego kolo ich kampera robi 11 piekna pogoda,wycieczka na wyspe.Pokaze zdjęcia moimi oczami,naszym zwykłym aparatem,sa inne ale tez....do oglądania. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-22, 17:49 Jaka ta plaza inna jak w październiku.Cala łacha piachu z miejscami pofalowanymi,tam gdzie była woda.Na wyspe idzie się sucha noga.Nie ma kilkuset parasoli i lezakow.BARY TEZ POSPRZTANE.Nic tylko wolać jak tu pieknieTe ich polcieżarowki jeżdżą po plaży.Jak na grudzień to jesteśmy lekko ubrani,w krótkich spodenkach,ja w swojej niezawodnej sukience plazowej.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-22, 18:00 Na wyspe idziemy razem,ale w inne dni lubiłam sobie isc sama z pieskiem,ktory nie wiadomo kiedy chc i już w wodzie.Widocznie temperatura jeszcze przystepna.Mamy sobie kupic pianki do pływania tak nam doradzili młodzi.Piach już nie taki bialy,ma naloty czarne które przywiał wiatr z raf które okalają cala lagune.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-22, 18:13 Kibicujemy sportowcom,raz nawet dali mi swój wielki i ciezki aparat,jak serfowali razem.Idac do końca plazy rafowej jest ogrodzenie,pilnuje tam pies na lancuchu,budy jak wszystkie pasterskie psy maja z odwróconej beczki.Bardzo nam żal wszystkich Greckich psów,kotow tez.Zamykaja tawerny a koty zostają.Tylko na jednej plazy widzieliśmy jak przyjechali nakarmić kota.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-22, 18:34 Wieczoerm tak wieje ze chowamy antene,a puszek spi podn sama lazienka kolo lozka naszego tak się bal.Dalsze fotki z ElafonisosBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-22, 18:36 CJeszcze plaza ta lagunowa,najbardzie turkusowo rozowa.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-23, 13:02 Do Elafonisos ostatnie 1 km.jest szutrowka,nie po to ze nie mogą zrobić,a po to by plaza nie została zadeptan.latem i tak tu sa tlumy.Wstepujemy do Moni Chrisoskalitissas,juz byliśmy 2 razy,.Jest remont.Licze schody żadną miarą nie ma ich 99 nie mowiac o zlotym stopniu.glowny ołtarz nieczynny,ale zaglądam cos otwarte,goscinna jadalnia .Pysznosci na paterach,sa do poczęstowania.Jak bardziej dbający monastyr to jest chleb do poczęstunku,w żeńskim,byly galaretki w pudrze itd.W wielu nie ma nic.Pysznosci,mimo ze bylam sama to onieśmieliłam się i wzielam tylko dla siebie :Dalej będzie Frangi Topolu i jaskinia a malym kosciolkiem.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-23, 13:57 Wawoz Tpoplu,jaskinia i kapliczka Ag.Sophia[b],jest to na trasie z Elafonisos do Chani.Chania znana kamperowcom z wyjazdow samolotowych.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-23, 14:02 Dalej.W jaskini nie ma swiatla,probowlam robic foto na różne sposoby,takie wyszly Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-26, 18:30 Ile czasu zabiera pisanie i wklejanie zdjęć do relacji na forum -tylko ten nie wie co nic nie pisze.Jakos w tymr roku prowadziłam notatki mniej starannie.Posilkuje się datami na zdjęciach i poznaje gdzie to jest .Szkoda ze nauka greckiegi tak mi nie wchodzila do glowy jak miejsca pobytu.Tak poza nawiasem.Znow jesteśmy w ChaniJedna nos spimy pod Carefurem,bo na stacji mam wifi.A rano zakupy w lidlu,bo karma dla puszka jest w promocji.Ten Lidl ma piekarnie,wspanialy chleb trochę jak razowy kg kosztowl 1,89.Jak była promocja to1,29.Nauczylismy się ze musi być chleb w zamrażalniku .Potem jedziemy pod mury i stoimy na znanym już parkingu.Sa tez tam Kaziowie.P.Chodzimy po uliczkach gdzie jest dużo starych zaniedbanych domow.Albo nie ma kupca,lub nie uregulowany stan własności,a zwłaszcza gruntu. Jedziemy jeszcze w rejon pomarańczy.Tylko tu spotkaliśmy drzewa avocado,z tylu było ich sporo.Z frontu oberwane.Widac ze ogrod piękny,ale nikt tam nie bywa.Duzo jest takich sadow opuszczonych.W sobote 17 jest wokół murow duzy targ.Ceny trochę inn.Widac ze jest zima Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-26, 18:47 Chania to co jest blisko parkingu.Parking podpowiedział nam Chudy.Czesc zdjęć jest z daty 23,bo pojechaliśmy pożegnać do portu Chudego,no i potem znow w dal,wrocilismy i stad ta inna data.Ale Chania niech będzie razemBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-26, 18:54 ChaniaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-26, 19:03 Mysle ze Chania bardzo popularna jest przez lotnisko gdzie laduja tez samoloty z PolskiBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-27, 19:12 Niedaleko od portu w Souda/kolo Chani/,sa ladne miasteczka Kalves,Almirida,oraz ruiny antycznej APTERY.Wszystko położone nad zatoka Souda.Aptera była dużym miastem założonym przez Achajow.Trwaja tu nadal prace wykopaliskowe.2 km.dalej jest Twierdza Turecka.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-27, 19:25 Pogoda wiosenna.Zbysiu znalazłwode,prad.Bedzie myl auto.Ja oglądam widoki,robie fotki,opalam się.Przerwa pod twierdzą.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-27, 19:47 Po południu jesteśmy w Kalives,znajdujemy fajna miejscowke na cypelku,ale na drugi dzień wieje,przenosimy 50m na parking przy samej plazy.Ladne miasteczko,ale sa kontrasty tzn,duzo starych zrujnowanych domow w centrum miasta.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-27, 19:52 Miasteczko Kalives.Stare polaczone z nowym,czsami calkiem opuszczone,nowe,lub odremontowanepkazio - 2015-02-27, 22:01 Przykro nam że musimy żegnać się z Kretą, ale sytuacja rodzinna zmusza nas do szybkiego powrotu do domu. 28.02.2015 odpływamy z Krety. Jeszcze raz dziękujemy Wam Basiu i Zbyszku za mile spędzone chwile .Pozdrawiamy Żanete z Tomkiem, Dagmare z Krzysiem, Piotra, którzy również umilali nam to zimowanie.
Do spotkania na szlaku, BASIA i KAZIOBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-27, 22:08 Czyli jednak.A mowilam jedż do Francocastello już dawno temu.taki piękny kawalek Krety nie będzie Wam dane go zobaczyc.Na drugi rok Chuda planuje Cypr,lub Rodos.Powodzenia.Barbara i Zbyszek Muzyk.Moze zapisze Was na zlot solankowy 22 maj.Daj sms znac.Kropka - 2015-02-27, 23:26 Basiu, można powiedzieć, że zwiedzałam z wami na bieżąco Kretę. Dzięki serdeczne za świetną relację i dużo pięknych zdjęć. Mam nadzieję, że powrót do zimnej Polski nie był dla was dużym szokiem
A co do pokazanych przez ciebie zdjęć
Cytat:
DSCN9779.jpg
rozne sa cytryny
ten po lewej to cytron - przepyszny jest w postaci soku i lodów, o likierze nie wspomnę
Cytat:
DSCN0158.jpg
takie maleńkie pomaranczki
a to kumkwat - tutaj nazywają go chińskimi mandarynkami.
Pozdrawiam Was serdecznie z chwilowo ciepłych Włoch - oby wiosna została już z nami na dobre Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-28, 09:50 Wlosi sa specjalistami w cytrynówce.Corka tez zrobila ,przywiozłam dużo cytryn prosto z drzewa.Jeszcze nie probowalismy.Dzieki za wyjaśnienia.Jestem zauroczona drzewami mimozy.Jak zdrowie dopisze to pojedziemy wiosna, wtedy jest najpiękniej,chociaz nie można moczyc się w wodzie.w 2010 byliśmy na Sycyli w kwietniu.Dzieki Barbara zbyszekwoj - 2015-02-28, 09:56 Nie wiem dlaczego ale my nigdzie nie mogliśmy kupić cytryn w Grecji, niestety we Włoszech tylko raz i to w Lidlu kiepskie. W ub r. włoska cytryna pachniała lepiej jak kilogram naszych. Niestety w tym roku nie udało się.
Oczywiście wszystko już rok do tyłu.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-28, 10:14 Bo jak Wy byliście jesienią,to cytryny dojrzale były już pewnie zerwane,nowe jaszcze zielone i nie było ich widać .My wyplynelismy 27 stycznia na Peloponez.W rejonie Skali jest zatrzęsienie pomarańczy,cytryn tez.Prawie koko każdego domu jest 1-5 drzew cytrynowych,leza na ulicy,spadniete z za ogrodzenia. Sa sady opuszczone,lub bezpańskie.Jadac do Pilos,od Kalamaty nie nad morzem,cale nieogrodzone sady wlasnie z cytrynami.Jeszcze nie doszłam do powrotu,mam jakieś fotki cytryn. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-02-28, 10:20 Cytryny. Te w Stomi miały chyba kolo 1/2 kg jedna,ale maja pestki,bo to stare nasadzenia. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-01, 18:24 W nocy wieje przenosimy się miedzy apartament.Rano stajemy na parkingu bliżej spacerujących Grekoe zwłaszcza z pieskami.22 w czwartek jedziemy do niedalekiej Almiridy./tam byliśmy w zeszłym roku./Podobna jest do Kalives.Niestety przy plazy na parkingu duzy remont jedziemy do końca polwyspu.Jak zwykle,droga już waska a Z.dalej jedzie mowie stop stajemy idziemy na piechotę.Oto nasze fotki z przepięknie dzikiego i mało zamieszkalego rejonu. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-01, 18:35 c.d polwyspu nazywającego pisze z mapy Drapano.Jak wrocilismy do auta pojawily się zaraz kozy,ale bez kozlarza ,nawet nie było komu powiedzieć o tych zdechłych kozach Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-01, 20:18 Zbliza się czas wypływu i koniecKrety.Jeszcze byliśmy tu i tam ale najpierw o wyplynieciu,[b]27 jedziemy w kierunku do [b]Kissamos.Prom odplywa na Pelopopnez do GITHIO.Wyplywa w dzień 7,30 w Githio 15.Pireszy raz płyniemy w dzien .Githio wita nas burza potem w nocy grad a wypogadza się i gnamy w rejon Skali.Podroże i rozmowy ksztalca.Bilety tu sa droższe jak z innych portow,ale i tak zmiescilismy się w 200euro.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-01, 20:20 cgJoan65 - 2015-03-02, 11:01 Witajcie Kochani w ojczyżnie
Cieszymy się ze cali i zdrowi wróciliście po ponad 5 miesiącach wojażowania
Wszystkiego dobrego Asia i Krzysiekzbyszekwoj - 2015-03-02, 14:56 Też naoglądałem się pełne kontenery śmieciowe tych pomarańczy, ale w sklepach najtaniej 1 E- kg.Sady nie ogrodzone , ale za urwanie kukurydzy na polu w Rumunii kiedyś szło się siedzieć. W Grecji też nie mogliśmy się przemóc, żeby sobie pozbierać. Pamiętam czasy rządów " czarnych pułkowników". Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-02, 16:15
zbyszekwoj napisał/a:
Sady nie ogrodzone
,ale one były wysypane z jakiegos powodu.Kontenery jak stoja ale przy drodze/a nie smieci/ to czekala na ciągnik by je zawieźć do przetworni.Te były już zbierane przez innych :!:Na Krecie spotkaliśmy tez cale worki 5 kg. przy straganach zostawione po swietach,jako niesprzedane,a nie zabrane.Rownież w rejonach sadow to co piszesz były wysypane przy śmietnikach. :haha:Trzecia sprawa,zaraz jak gdzies jesteśmy a miasteczko nie wiocha, to pytam kiedy maja Laiki/biore kalendarz aby było dobrze dogadane/,wtedy cena jest zupełnie inna,nawet u handlarza.A pod koniec targu jest duża przecena nie tak jak u nas. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-02, 18:59 Nastawiamy GPS na Monenvasje.Na drodze przy plazy i grobli przed zwiedzaniem mokro.Jada auta dalej to my tez.Udalo się znaleźć miejsce zaraz przed brama wejsciowa.To przecież nie sezon.Skracam już relacje i fotki ,bo jeszcze dużo ciekawych miejsc.Dzis rozpoczelismy douczanie i kupiliśmy karnet miesięczny do Aqva parku.Trzeba dbac o zdrowie i kondycje.Ale posiedzieliśmy sobie w saunach.Tu mamy do dyspozycji w ramach karnetu 4 sauny. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-02, 19:24 Zamiast wracac dalej glowna droga,to jedziemy na Xifias,kilka plazek takich a dalej waski asfalt w gore i w gore.Widoki niesamowite.kwitnace migdałowce.Oh jak nie lubie takich dróg Wreszcie glowna droga do Neapoli,a wcześniej skret do POUNDY,stad odplywa prom na wyspe i plaze Elafonisos,no nie ta kretenska.W kalendarzu pisze ,czekamy 2 i 1/2 dnia na poprawe pogody.Tak podaja prognozy w necie.Niestety wiatr zaburdasil cale morze.Po tam plynac W porciku jest wifi Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-02, 19:44 Neapoli,nic ciekawego,wracamy glowna droga,znowu przez Skale,pomarancze,Githio, Aeropoli.Jeszcze wcześniej jest Arhangelos i Karavostasi i przepiękne wiosenne rosliny kwitnące na polw.Manizbyszekwoj - 2015-03-02, 20:36
zdrowie i kondycje.Ale posiedzieliśmy sobie w saunach.Tu mamy do dyspozycji w ramach karnetu 4 sauny.
Zdrowie i kondycje to trzeba mieć, żeby w tej saunie siedzieć. Ja wysiadam po minucie ,chociaż do spa chodzimy co tydzień. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-02, 21:39
zbyszekwoj napisał/a:
Zdrowie i kondycje to trzeba mieć, żeby w tej saunie siedzieć
najpierw saune trzeba polubiec i zaczynać od minutki,potem coraz dluzej,sa kostki lodu do schładzania i prysznice,zimny basenik.Zalezy do jakiej sauny chodzisz My mamy solna,po przerwie wytrZymalam 7 min.Parowa 3 razy po 3 minutki.Sucha 100st,nie dla mnie.Natomiast Zbyszek jest pasjopnatem saun siedzi ,z odpoczynkiem,mala dżemka 2 godziny. Komplecik - 2015-03-03, 22:23
Natomiast Zbyszek jest pasjopnatem saun siedzi ,z odpoczynkiem,mala dżemka 2 godziny.
Zbychu ma kondycje 2godziny z drzemką w saunie ufff zbyszekwoj - 2015-03-04, 12:40 Za aktywność w temacie i na zdrowie dla Zbyszka , a dla Barbary Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-04, 19:52 Bardzo dziękujemy za wpis i piwko.Przyda sie.Jutro cos popracuje,bo przerwa w kursie i basenach do poniedziałku.Jutro lekarz ciekawa jestem czy dostaniemy obydwoje skierowanie na dojazd i zabiegi z siarka do sanatorium w Swoszowicach.Dzis parowa sauna 3 razy po 3-4 minut,raz solna tylko 5 minut. Chlopy siedza nawet po półgodziny?Zbysiu też.Potem rajdanie w jacuzzi solankowym 36 st,około godziny.Przyjezdżamy do domu,ja padam ze zmeczenia.Co tam dziś była heca bo zgubil mi się nosek,bez niego klapa Mowie do facetow o co biega no pływamy nie ma.Poszlam po okulary ja mam do wody -4 dioptrii.Nurkuje ale nos trzymam zacisniety dwoma palcami.Jest na dnie.Rozgladam się za kims umiejącym nurkować.Mnie braklo 10cm by go dostać z dna .Facio próbuje nie dostaje-mowie to ja pana docisnę to się uda i się udalo barbaraps.moze będę już pisać w Wordzie,i wklejać na forum chris_voyager - 2015-03-05, 00:25
(...)Przyjezdżamy do domu,ja padam ze zmeczenia.
(...) To ja pana docisnę to się uda i się udalo
No ładnie Basiu i Zbyszku... to my czekamy na telefon co tam słychać na Zakynthos a wy już się moczycie w polskich solankach dociskając przygodnie napotkanego Pana do dna...
A ja do dzisiaj codziennie pogodę w Grecji sprawdzałem ...
Pozdrówka i cieszymy się że jesteście w domu po tej tułaczce
H&KBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-05, 11:31
chris_voyager napisał/a:
No ładnie Basiu i Zbyszku... to my czekamy na telefon co tam słychać na Zakynthos
przepraszam myslalam ze wyczytasz to na forum ze już jesteśmy. Boże ile w domu pracy,a gotowania.Tam było szybko raz pras a tu wymyślanie.No i kurs o8,30-potem basen,3 dni w tygodniu musimy wstawać o5,30.makabra.Jezeli wyspy w lutym to nie wyspy Jonskie,tam była prawie zima.Wstalismy o 5 rano,prom był o 7,30 a tu porządnie leje .Zaburdaszone,tak ze nie było sensu plynąć.To samo z Elafinisos.Dopiero wypogodziło się w Chorwacji. BarbaraFux - 2015-03-05, 11:59 Patrząc na pogodę, jaka ma Dakota, to Kreta wydaje sie lipnym pomysłem na zimowanie...Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-05, 12:04
Fux napisał/a:
Patrząc na pogodę, jaka ma Dakota, to Kreta wydaje sie lipnym pomysłem na zimowanie...
,może i masz racje,ale ja nie lubie Hiszpanii, a po drugie jakby Dakota był dobrym kolega ,to oprócz swojego bloga mógłby czasami coś napisac na forum.w Avatarze ma tytul Stary Wyga,moglby czasami powitać kolezenstwo z Hiszpanii i 2 zdania,jestem tu i tu taka jest temperatura.Ja jestem starsza pani i wyjątkowo nie lubie czytac blogow No czsami mnie cos przymusi.Dakota odezwij się zaloz zimowanie w Hiszpanii. Zobaczysz ile będzie wy świetlen Z poważaniem Barbara MuzykBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-05, 12:33
Fux napisał/a:
Patrząc na pogodę, jaka ma Dakota, to Kreta wydaje sie lipnym pomysłem na zimowanie...
, no wiec zerknelam na blog Dakoty Barbete miejscowość,nic nie wyczytałam o pogodzie.nie wiem ,co i jak Fux - 2015-03-05, 13:17 Popatrz w poprzednie wpisy...Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-10, 19:05 Przepraszm ale postaram się skończyć relacje w czwartek-soboty. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 14:11 Arhangelos i Karavostasidwa miasteczka różne od siebie,ale otoczone pięknymi plazami.w 2012 spaliśmy z Roboldem na tej plaży.dobra dla serferów.Miejscami droga prowadzi nad samym morzem.Po drodze przy skałach spotykamy pierwszy raz/możedawniej nie zwracaliśmy uwagi/szkarłatny zawilec wiecowatyBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 14:22 Jest z góry widzimy wielką zatoke Neo Itilo.Pusto o tej porze roku.Dobudowano kilka ładnych willi kamiennych.
Taverny kuszące zawsze dobrym jadłem zamknięte.Tu kolo ,Aeropoli widzimy pierwsza mimoze.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 14:32 Langada,Platsa,Nomitsi,to miasteczka na Mani wzdłuż drogi z maleńkimi bizantyjskimi cerkiewkami.W jednej rano spotyka nas niespodzianka.Jest jakaś uroczystość.Skladają sobie życzenia i częstują przygotowanymi słodyczami.Z.dostal od sympatycznej pani,ja od tych co rozdawali.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 14:44 Dobra mapa to podstawa wyprawy.Gapiac się na nia kieruje Zbyszka drogą z z Ag.Nikolaos do Ag.Dimitrios i do jaskini Katafingi.Zbaczmy z drogi głównej prowadzącej do Kalamaty.Jedziemy mała droga asfaltowa wzdłuż morza.Wąsko,ale autobus tez jedzie.Nie wiedzieliśmy że tak tu pięknie.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 14:53 Popatrzcie na date,kto myslal,że tu taka wiosna,a nawet lato,w ogrodach przy pięknych pensjonatach,ale nie molochach jak w Hiszpanii.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 15:03 Cave,/jaskinia/ Katafingi,na półwyspie Mani,na Peloponezie.Myslelismy ze jest wieksza,ale za to ładna.Wokół piękne domy.Ale by się chciało mieć w takim miejscu Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 15:17 Wracamy ta samą droga w góre.To co przejechaliśmy szybko,teraz sobie spokojnie oglądamy.Samochod jest lekko czerwomy,od mgly i oparow morskich,ktore sa czerwone od wody spływającej o tej porze po deszczach.Rzeki tez sa czerwone.Wyjatek w Albani ale o tym potem.Jest piękny kran z woda.Z.myje kampera,my z Puszkiem i dziemy na sesję zdjęciową.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 15:29 Jeszcze plaza koło wiosek Ekso Mani,ale tu zakaz biwakowania,oraz piekna roślinność koło zamkniętej tawerny.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 15:44 STOMIO,wreszcie zdobyte.W 2012 w pażdzierniku były jeszcze tu tlumy.Wogole nie dalo się wjechać.Teraz odkryliśmy piękny duzy parking za kościołem.No można połazić dowoli.Tu były ogromne cytryny i różne rosliny,świadczące o wiośnie,i urodzie tego miasteczka.Ja szukałam Roberta Gawlińskiego z zespołu wilki,ktory tu spędza zimę.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 15:55 Stomio c.d,oraz ogromny statek z serii .....................Concordia,w Kalamacie.Fux - 2015-03-12, 16:30 Szkoda, że takie lipne światło przy foceniu mieliście....
Miejsca czad.Beta - 2015-03-12, 16:52 Barbara mnóstwo fajnych fotek. Duźo przydatnych informacji, ale czytanie tego , to dla mnie prawdziwa męka
Dobrze Twoja córka mówi , że piszesz po chińsku
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 17:12
Beta napisał/a:
ale czytanie tego , to dla mnie prawdziwa męka
widocznie mało czytasz naszych relacji różnych Z kontekstu zdania można się domyslec.Dzisiejsze wpisy są w pisowni polskiej. Wreszcie klikam prawym shiftem,oraz włączam prawy altt.Nauka nie idzie w las.Całarelacja pisana była poza granicami kraju,ma,lo prądu,kiepskie wi fi, a bez znaków przy óżęąź pisze się o wiele szybciej. Dzięki.Teraz Vojdokidia popularna Golden Beach kolo pilos na Peloponezie. alekug - 2015-03-12, 17:18 Pięknie Pani Basiu , czekamy na dalszą część !!!! Pozdrawiam Aleksander z Rzeszowa Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 17:27 Plaża Voidikilia,,czyli popularnie nazywana golden beach,ze względu na kolor piasku.W rku 2009 byliśmy blisko,ale porozkładane parasole,zmieniaja wygląd miejsc.w 2011 tez nie udało nam się trafic,dojechalismy do muzeum ornitologicznego/teraz opuszczone/,znów parasole,no i błędna nazwa pisalo Vojdokilia a nie golden :Dopiero w 2012 Niemcy nas tam zawieźli. od strony Romanos teraz by się nie dalo dojechać.Tu i tu na końcu jest szutrówka.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 17:38 Trzeba dojść na zamek Navarino,bo laguną nie można zimą,tylko latem jak jest susza,teraz jak okiem siegnąć wszędzie dużo wody,żadnych prześwitów.Widoki z góry niesamowite Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 17:46 dalej widok z góry naGolden BeachBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 18:03 Z Gialovej laguny jedziemy gorami do Kilini.Tak wybieramy droge kolo Chory by zobaczyć,faktycznie /roznie nazywają/ruiny zamku Nestora.Niestety portier nas nie wpuszcza,jest genaralny remont.Robia nowe zadaszenie.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 18:11 Znowu jedziemy morzem i gdzieniegdzie się zatrzymujemy. kierunek port w Kilini.Dobra chwile spędzamy w Loutro Kilini.Znajdujemy wody lecznicze ,ale zima stan jest nieciekawy,nikt nie sprząta Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-12, 18:19 Po drodze okolice i plaże w rejonie Kilini.Śpimy w porcie ale o 5 rano leje jak z cebra i nie popłynelismy na Zakintos.W Patras pożegnanie z Peloponezem,krótka moja wizyta w cerkwi św.Andrzeja.Most bez zmian 13,20€Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-13, 19:56 Nie popłynelismy na Zakyntos to za to przejechaliśmy na wyspę LEFKADA.Czy udało się zobaczyć trochę turkusu ,zobaczcie sami.Jadac na wyspe tak wiało,ze na dojazdowym asfalcie zalewała nas woda morska.Jedziemy prosto na zachodni brzeg.Zaczynamy od[b]Agios Nikitas.Miasteczko przy głównej drodze centrum biegnie do plaży,tam tylko wjazd dla osobówek.Miejsce mamy na zacisznym parkingu ,ale i tak wieje,pada grad,no trudno.Rano się przejaśniło.Idziemy w kierunku plazy[/b Ja ide z psem w dol,przez plaże wracamy schodami do gl.drogi i tu z góry dopiero widać turkus.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-13, 20:02 Lefkada-Ag.Nikitasc.dBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-13, 20:06 c,d.Tu nie ma miejsca dla kamperow.Moze cos by się znalazło przed miasteczkiem.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-13, 20:13 jedziemy dalej.Nie ma miasteczek tylko nazwy plaz.Jedziemy w dól wasko jak ch..,,ale w dol i w dol serpentynami.W pewnym miejscu mowie stop.Idziemy na wycieczke.Przetarlo się turkusy niesamowite.Jedna droga,druga szutrowa,w dole jedzcze dużo asfaltow,strzalka do bufetu.Wszystko dla osobówek lub motocykli.Nie doszliśmy do końca za daleko,nie ma żywego ducha.Cykam fotki patrze i patrzę.Poniżej będą turkusy plaż KALAMITSI i bardziej zagospodarowana KATHISMAFux - 2015-03-13, 20:13 Piękne miejsca odwiedziliście.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-13, 20:41 Poniżej turkusy długiej piaszczystej plaży Kalamitsi,prowadzi do niej dużo asfaltowych ,szutrowych dróg nie dla dużego kampera.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-14, 18:02 Okazalo się potem ze jest to najdluższa plaza piaszczysta KALAMITSI.gdyby było słońce i weekend to pewno byśmy odpięli motor, a tak to strach isć było tak daleko,potem trzeba wrócić.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-14, 18:13 Jeszcze Kalamitsi,niezagospodarowane cudo,ze wzglegu na pochyłość zbocza ,siegajacego plaży.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-14, 18:22 Dalej ładne apartamenty i domy poniżej,asfaltowa droga ale by nie mieć znowu stresu,ide na piechotę,ale wracam bo do samego dołu kawał drogiBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-14, 18:27 Pogoda się psuje,jest po południu,zawracamy,do stolicy Lefkady.Po drodze trafiamy bo jest napis od tej strony plaza KATHISMA,ale już pada nawet nie udało nam się stanać na piachu tu dojechalo się asfaltem do samej plazy.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-14, 18:38 Pada już na całego pędzimy do miasta Lefkada jakas inna droga waska,ladne widoki na plaże z wiatrakami,z auta robie kilka fotek i dalej kierunek AlbaniaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-14, 18:41 Gnamy trasą tunelem za 5 €,szukamy Lidla w Igumeniscie ,tu zostajemy spać,Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-15, 14:20 trochę cofamy się do naszej podroży.Po wyjechaniu z Patras,z mapy tworze nowa trase,jeszcze tedy nie jechaliśmy.Zachodnia strona grecji wzdłuż morza jońskiego.przezASTAKOS,do Lefkady.Droga prowadzi przez Mesolongi terenami bagiennymi,solnymi itp.Zrobiono chyba nowe mosty/dwa lata temu budowa i pobLadziliśmy/,drogi,troche było objazdki cygańskimi terenami.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-15, 14:36 Astakos calkiem ladne nie małe miasteczko.Wjazd prowadził główną droga lub przez promenadę,ale był znak zakazu.Myśle ze dotyczył turystów latem,oni mieszkańcy jadą jako normalna jednokierunkowa jezdnią. Główna prowadzi już do góry to wypada skrecić w lewo do plazy,a tu wąsko.Idę przodem i kieruję,między balkonami.Musiałam głośno krzyczeć,bo wyszla młoda dziewczyna,mówi dzień dobry.Okazalo się to Monika mieszka tam kilka lat.Dojechalismy do kafenijo jej narzeczonego.Bardzo to nam ułatwiło tam jednodniowy pobyt.Sa nowe hotele,ale i stare nieczynne domy.Podoba mi się tu.Zdjecia ze spaceru miasteczkiem.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-15, 14:48 Po wyjechaniu z miasta jest piekna droga caly czas wzdłuż morza Jońskiego.Potem skrót już na Lefkade.koko - 2015-03-15, 18:54 Pisz dalej fajnie się czyta (nawet po Chińsku) poleciało
Do zobaczenia w CserkeszoloBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-15, 19:05 [quote="koko"]Do zobaczenia w Cserkeszolo,raczej spotkamy się w Czestochowie.Baseny wyszukamy sobie inne,bez tłumów ,z Wami było bardzo miło.Dziekuje za piwko,barbara.Zaraz zmniejszam Albanie -blu eig,Czarnogore i Chorwacje.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-15, 20:24 Z pod lidla w Igumeniście wyruszamy rano blisko do przełomu rzeki Acheron,mam koordynaty od Jawa,ale rzeka Acheron/ tu jest jej ujście./ jest czerwona. Parge tez zostawiamy z boku,pedzimy na Albanie,moze tam lepiej.Granica mala Konispol,dalej nowa granica i ladna droga wychodzi blisko do błękitnego oka .Pytam się albańcy pokazuja ze 12 km.Droga niby główna ale nie za szeroka.Tutaj rzeki maja wapienne podłoze bo nie sa czerwone od gleby wypłukanej.Pogoda deszczowa.Jest,talblica,miejsce postojowe tez. Moglismy pomalu zajechać na samo miejsce ,a tak wycieczka 1 km.z parasolami.Powrót bez deszczu.Piekny widok,wkleje kilkanaście fotek.Za 5tym razem jedziemy to zobaczyć.Jazda nie latem służy zwiedzaniu a nie pędzeniu do plaży.Na mnie turkusy wód dziłaja uzdrawiająco.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-15, 20:31 c.dBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-15, 20:37 dalejBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-15, 20:46 Inne zmiany w AlbaniiBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-16, 22:12 Albania przełęcz LUNGARE, /po albańsku/Lorgara,macie inaczej napisane proszę o poprawienie.Nie jechaliśmy tedy 2,albo 3 lata temu.Zmiany kolosalne. Droga poprawiona,dodali bariery zabezpieczające,nowy dojazd do plazy na przełęczy.Nowe tablice informacyjne,na minus zabudowa wielkimi apartamentowcami i hotelami.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-18, 22:06 Z przełeczy już niedaleko do naszego ulubionego Vlore.Wycieli drzewo na parkingu,ale miejsce na nas czeka.Speceruje,rano by zrobić fotki,tak tu inaczej.Prysznice dzialaja,plaza ogrodzona zamknieta,ale co tam jest otwarta jedna bramka.Pobocze zabudowane na full.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-18, 22:22 Już nic nie zwiedzamy,pogoda okropna,nawet nie da się stanąć i cos kupic od sprzedających.Jest Montenegro,tankujemy na stacji za granica,zawsze tu miła obsluga,Nie ma sezonu planujemy zwiedzić wreszcie Budwe. Tu rozczarowanie,to jakieś wielkie miasto z wieżowcami,apartamentowcami,parkingi z rampami,rosjanka nas wygania zmiejsca gdzie parkujemy przy domach,ale przy nieukończonej budowie udaje nam się wcisnąć.Wieje tak strasznie ze slychać stuk blach,na budowie,niezamkniete okiennice tez hukają.Apartamenty puste ,no może świeci się w kilku oknach. Ubieramy kaptury na glowy,rano zwiedzanie starówki.Pech ,padly baterie,ale już nie mamy ochoty wracać do kampera.Bedzie bez fotek,ale stare miasto za murami bardzo urokliwe.BudwaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-18, 22:31 cd BudwaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-22, 19:46 Zaraz za Budwa jestJAZZ,tu jest dużo miejsca ,kiedysbyl kemping ,teraz nic nie widać.Pi,ekna plaża ,wpływajaca rzeczka do morza,dalej droga w gore do jeszcze innej plaży i nowego osiedla domków.Testeno to druga plażaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-22, 19:52 Droga prowadzi przez Boke kotorska.Robimy fotki w ruchu,miejsce do postoju jest wPerasat.Widać fale nawet w Boce,bywala zawsze płaska tafla wody.Spieszymy do widoków mimozy.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-22, 19:57 PerasatBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-22, 20:10 MIMOZA,najwięcej jest w malej wiosce przed Herceg Novi.Tu jest chłodniej jak w Grecji dlatego drzewa mimozy nie sa w pełni rozkwitniete.Nie ma jakiegoś skupiska,rosna to tu to tam.Musimy ich szukać.Na Święto Mimozy chyba się spoźnilismy o 1 dzien.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-22, 20:24 KUPARIBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-25, 21:41 cdBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-25, 21:49 cd.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-25, 21:59 SlanoBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-25, 22:10 Klek,nasze ulubione miejsce,mała osada wypoczynkowa/latem tłum/,znana nam jeszcze z przed kamperowania,zaraz koło Neum w Bosni.Prawie nie było nikogo w osadzie..niestety na plazy też nasypany kamień,Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-26, 13:32 Widze że zainteresowanie Kreta mniejsze a szkoda bo macie trasę do Grecji i powrót.Mozna się wzorować.Pomału nasza podróż dobiega końca.ńie udało się w Makarskiej sprawdzić promu na wyspe Brać.Jedziemy magistrala Jandarska pomalu oglądając góry i morze.Czasmi skręcamy do miasteczek.Po Kleku, Tucepi,tutaj udaje nam się wjechać promenada do końca plazy i spac na prywatnym parkingu.Ładnie ale latem [/b]Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-26, 13:51 Przez Makarska,udaje nam się przejachać w porcie,bez możliwości zatrzymania.Stajemy w Baska Voda,robie fotki stert kamieni które będą rozgrabione na plaży.Tu Zbych się zagapia i zahacza tylnim kolem o gazon kwiatowy. :haha:Pani od piesków mówi że kamienie na plaże rozrzucane są 2x w sezonie.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-26, 13:55 Omiś,tu jest prawdziwy piach,ale znajoma była latem,mowi tłumy.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-26, 14:17 Split mijamy bez zatrzymania.Trafiamy specjalnie na boczna droge,podgapioną z mapy i docieramy przed
Trogir do Divulije.Jest pogoda ,fajne miejsce,nowy porcik,zaraz lotnisko,przy porciku lądowisko helikoptera na wodzie.Nikt nas nie przegania.Wode daje pan do których jestem zaproszona na oglądanie domu do wynajęcia i ich ogrodu.4apartamenty ,grill,ogród parking,50m od morza za dobę 200€.Zmiesci się kilkanaście osób.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-26, 14:24 końcówka fotek.Zakończenie i podsumowanie wieczorem. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-26, 14:30 Jeszcze PrimostenBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-26, 14:41 W Primostenie madrzy ludzie poza sezonem otworzyli rampe przy parkingu,moglismy spokojnie zobaczyć miasto .To już naprawdę koniec zdjeć jakie chciałam Wam pokazać.Przez to pisanie relacji dopiero dzisiaj sieje pomodory do doniczek.Miałam to zrobić 2 tydodnie temu.Pa dziekuje Wszystkim za czytanie i przeglądanie napisanej relacji z naszej podróży na Kretę.Barbara Muzyk Fux - 2015-03-26, 14:44 Poczytali, potowarzyszyli.
Sułek - 2015-03-26, 15:52 Basiu - jesteś Wspaniała dziękujemy za piękną relację z Krety i życzymy dużo Zdrowia Tobie i Zbyszkowi oraz czekamy na jeszcze.Danusia i Sułek.OMEGA - 2015-03-26, 16:05 Barbara szkoda że już kończysz , fajnie się czytało, przepiękne zdjęcia które pokazują klimat Krety kiedy u nas jest zima.
Dziękuję WODNIK - 2015-03-26, 17:17 Podróż ma to do siebie, że się zaczyna a potem kończy.
Z ogrom pracy jaką włożyłaś w tę opowieść, stawiam
Jechałem z Wami od pierwszego dnia i żałowałem że jeszcze nie mogę tak jak Wy.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Częstochowie. Mysza - 2015-03-26, 18:18 I my dziękujemy za pokazanie Waszej Grecji.Mikesz - 2015-03-26, 20:27 I ja bardzo dziękuję Wam że mogłem z wami zwiedzić kawałek europy,i za poświęcony czas na pokazanie Waszej podróży.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-26, 22:51 To już koniec Podróż była wspaniała,pojechaliśmy sami,ale pisanie relacji spowodowało przyjazd 3 załóg.Poznalismy wspaniałych kamperowców i wspaniałych kretenczyków.Jadąc po drodze zobaczyliśmy wsaniały półwysep Pilon.Na Krecie zrobiliśmy 2860kilometrów,ogółem ok.8500kilometrów.Podróż ta przekonała nas do dalszego zimowania,ale wiemy już ze trzeba wyjechać np.w grudniu by móc być do końca maja.Tak by zakosztować również wody morskiej.Mamy sobie kupic pianki do pływania,tak doradziła "chuda".Kreta jest piekna,wyspa Lefkadateż już raz na niej byliśmy,ale teraz nawet zimą jak wiało umieliśmy już patrzeć na nia inaczej oraz zobaczyliśmy inne fragmenty.Szkoda ze nie można było płynąc od wyspy go wyspy tak jak latem.Wniosek musimy jeszcze tam wrócic.W powrotnej drodze Peloponez,smakowaliśmy to co znamy i co nowe.No i wreszcie powrot Albania drogi poprawione,ale zabudowana,tak jak i Czarnogóra. Trochę przyblizylismy sobie Chorwację.Kto nie był na plaży w Kupari niech się pospieszy,bo jeden mowi ze nie ma właścicieli bo teren był wojskowy,drugi ze jest to już chorwackie i w tym roku będą tam prace budowlane.Byl kiedyś przepiekny obiekt,plaza piekna pozostala.Taki mi mówił ze spacerem brzegiem można dojść do Miljetu.Jeszcze raz dziekuje wszystkim a teraz na końcu wpisali się Sulek,Omega, WODNIK,Mysza,Mikesz, oraz piszący często Fux.Tylko Dakota nie odpisał mi na moje PW .Wszystkiego dobrego od Barbary i Zbigniewa Muzyk dla wszystkich kamperowcówZEUS - 2015-03-26, 23:20 niestety to koniec ... a szkoda bo sam nie wiem co było lepsze: wyprawa czy relacja? oczywiście jest to pytanie retoryczne, bo zarówno wyprawa jak i relacja to majstersztyk ... dziękuję za umożliwienie odbycia tej podróży razem z Wami i ofiaruję skromny rewanż w postaci Teresa - 2015-03-27, 00:04 Witam!
Szkoda, że to już koniec Waszej podróży no i wspaniałej relacji
ubarwionej przepięknymi fotkami... Basiu masz wielki dar... włożyłaś
wiele pracy a żeby przekazać nam uroki Grecji.
Pozdrawiam i stawiam piwko
TeresaTadeusz - 2015-03-27, 00:28 Basiu i Zbyszku.
Jestem pełen podziwu dla Was i szacunku.
Bardzo pragnę Was lepiej poznać jako, że należycie do do tej grupy ludzi z którymi przyjaźń nobilituje.
Za piękną opowieść dziękuję.
Szkoda, że piwo jest jedyną nagrodą jaką mogę Wam dać. Na razie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-27, 09:08 Bardzo dziękuję Teresie,ZEUSOWI,Tadeuszowi,za wpis i piwko.Ci co piszą relacje wiedza ile to zajmuje czasu Ale są plusy ja mówie ze w moim wieku ćwiczę głowę. Wprawdzie nie mamy takiego wypasionego aparatu,ale staram się,również nie mogę się porównać z tymi co pisza jak zawodowcy :!:Ilość wyswietleń świadczy że relacja jest czytana. Mamy tylu znajomych w naszym wieku i nikogo nie udało nam się przekonać do kamperowania,ani nawet do chodzenia do krakowskiego Parku Wodnego.Zamiast alzheimera kupilismy kampera,to nasze motto.zbyszekwoj - 2015-03-27, 18:16
.Zamiast alzheimera kupilismy kampera,t
Hasło w sam raz dla nas. Za hasło stawiamy pifko ZEUS - 2015-03-27, 19:59
Teresa napisał/a:
Witam!
Szkoda, że to już koniec Waszej podróży no i wspaniałej relacji
ubarwionej przepięknymi fotkami... Basiu masz wielki dar... włożyłaś
wiele pracy a żeby przekazać nam uroki Grecji.
Pozdrawiam i stawiam piwko
Teresa
mam nadzieję, że nie uchybię protokołowi i podpowiem, że postawienie piwa polega nie tylko na wklejeniu emotikona ale również na kliknięciu (bezpośrednio pod postem obdarowanego) "chmurki" z napisem PIWO... Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-03-27, 20:09
ZEUS napisał/a:
"chmurki" z napisem PIWO...
i potwierdzić ze na pewno się chce postawić piwo ZEUS - 2015-03-27, 20:13 to, to już formalność (kreator podpowie ) .... zbyszekwoj - 2015-03-27, 20:25
ZEUS napisał/a:
że postawienie piwa polega nie tylko na wklejeniu emotikona
Aż sprawdziłem, w tym temacie mam postawione 3 piwa. To chyba nie do mnie.ZEUS - 2015-03-27, 20:58 chciałeś sam sobie stawiać? (sugeruję zaniechać c.d. by nie zaśmiecać tak zacnego tematu... ) angela_camp - 2015-04-03, 17:34
Bardzo dziękuję Teresie,ZEUSOWI,Tadeuszowi,za wpis i piwko.Ci co piszą relacje wiedza ile to zajmuje czasu Ale są plusy ja mówie ze w moim wieku ćwiczę głowę. Wprawdzie nie mamy takiego wypasionego aparatu,ale staram się,również nie mogę się porównać z tymi co pisza jak zawodowcy :!:Ilość wyswietleń świadczy że relacja jest czytana. Mamy tylu znajomych w naszym wieku i nikogo nie udało nam się przekonać do kamperowania,ani nawet do chodzenia do krakowskiego Parku Wodnego.Zamiast alzheimera kupilismy kampera,to nasze motto.
Basiu haslo rewelacja .Wielki szacunek , jesteście WIELKIM przykładem dla innych . Mam nadzieje ze ja w Waszym wieku nadal będę kamperowac .. Pozdrawiam i leci pifko ,. Serdeczne pozdrowienia.Beata i Leszek - 2015-04-04, 20:15 Witamy Przeczytałam Wasza wyprawę i obejrzałam zdjęcia, te końcowe jeszcze na Krecie zajefajne Hasło : Zamiast alzheimera kupilismy kampera wywołuje u nas salwę śmiechu jest superowe Już Was lubimy Piwko się należy jak najbardziej Żałuję ,że dopiero się zalogowaliśmy Pozdrawiamy Filip - 2015-04-05, 00:10 Wspaniała wyprawa!!!
Szczere GRATULACJE!!!
Mam tylko jedno marzenie... w taki właśnie sposób spędzać swoją emeryturę
Życzę wszystkim zdrowia i możliwości finansowych do spełniania własnych marzeń
Pozdrawiam
Filip alekug - 2015-04-05, 08:22 Basiu !
Jesteśmy bardzo wdzięczni za twoją przepiękną relację z Grecji . Bardzo wiele pracy i starań włożyłaś w ten temat podróży po Grecji . Jesteśmy bardzo wdzięczni bo dzięki Tobie i według twoich wskazówek jedziemy pod koniec czerwca na półwysep Pilon. Pozdrawiamy Ewa i Aleksander z Rzeszowa z stolicy podkarpacia Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-04-05, 12:15 kupcie dokladna mape Grecji conajmniej 300 000,od Volos,jechac dołem przez Kalo nero,i wszystko pisze drogi dojazdowe strome ale dobre.mozna najpierw od Horetto i wje...żdżaC do poszczegolnych plaż.W czerwcu nie bedzie tlumów.Do niektorych plaz od parkungu trzeba dojśc na pechote.Poradzicie sobie. :stop:po stronie wschodniej,turkusy niesamowite,po zachodniej gdzie płasko mozna kamperem stac 20 m od wody. macie fotki i nazwy to odgapicie,barbara Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-04-05, 12:24 Pod koniec czerwca sa czereśnie,potem maliny musimy być w domu.W sierpniu gdybyście gdzies jechali,to może ciepłe słone morze dla zdrowotności.Zasadniczy wyjazd jak sie wszystko dobrze potoczy planujemy jakoś na zime.Ale europa wschodnia,bo tak jak pisze Piotr Alaska zachodnia europa jest za bardzo komercyjna.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2015-04-05, 12:25
Filip napisał/a:
zdrowia i możliwości finansowych do spełniania własnych marzeń
Pozdrawiam
,to jest bardzo wazne,dziekiizola - 2015-04-05, 15:32 baaaardzo świetna relacja z Waszego zimowania... jak pomyśle co żeście wszystko widzieli i przeżyli w tym czasie to ogarnia mnie wielka tęsknota za tymi klimatami ...byłam kiedyś prywatnie samolotem ale to nie to co kamperem.
Za wirtualne zabranie na tą wspaniałą podróż, odemnie dla was małe podziękowanie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-04-05, 17:12 Izola dzieki mozesz bliżej gdzie Nadrenia Patrzę na mape,Niemcy a może Szwajcaria Cieżko,jak pytam gdzie tu jechac zimą,pisza do Tajlandi itp.Mieli znieść wizy do Turcjii Zobaczymy co czas pokaże.Ci co zimują piszą blogi,a ja kocham camperteam :!:Barbarablue60 - 2015-04-19, 00:16 Barbara, my z Baśką szykujemy się znów do Grecji.
Jak myślisz gdzie tym razem?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-04-19, 21:47 Pilon My na krotko może z corka i wnukami pojedziemy w sierpniu.Mysle gdzie ich zawieźć Blisko Meteorow.Myslalam o wyspie Thasos?rowniez o piaszczystej Potistice na Pilonie.Ponieważ my bez kempingu,to nie wiem gdzie nie będzie tlumow.Podpowiedz coś.Nie byliśmy jeszcze w Horetto,ale jak patrze na te serpentyny na mapie,to nie wiem Barbara,moze się spotkamy oni tez wodniacy Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-02-28, 14:20 Okazuje się ,że na Peloponezie też da się zimować,duzo Polaków mieszka w okolicy Nafplio,a w świeta na plazy Karthona/4km od Nafplio/,było koło 20 kamperów.Wode zakręcono dopiero w styczniu.Dobrym miejscem jest tez niedalekie Kiveri.Wifi na plazy.Miejsca te otoczone sa sadami pomarańczy.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-06-27, 23:29 Jarek 49 tu się wyświetli odnowiona Kreta 2014 na str 2 Cala trasa płw.Pilon Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-03-18, 15:33 Odświeżam temat festwal Kasztana 29.X 2014,relacja strona 10 i 11Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-23, 10:33 Szukam wigilii by pokazać tym w Hiszpanii jaka była na Krecie wygilia chudy - 2019-12-23, 11:20 Pozdrawiamy z Marokaandrzej627 - 2019-12-23, 21:05
chudy napisał/a:
Pozdrawiamy z Maroka
My dopiero jesteśmy w Tarifie. Dopiero po Świętach płyniemy do Maroka. Jesteście już w Dakhli?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-23, 22:58
chudy napisał/a:
Pozdrawiamy z Maroka
Szukam zdjęć z naszej wigilii w 2014 roku.Troche czasu minęło,ale chce pokazać w jakiej pięknej scenerii swietowalismy Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-23, 23:06 Czas leci a my od tej wigilii nie byliśmy więcej w takiej scenerii Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-23, 23:10 Chudzi a gdzie to zdjęcie panoramiczne które robił Krzysiu Szkoda dla nas za daleko do Hiszpanii a do Maroka nie przekonam Zbyszka
pozdrawiamWas do wiednia też nie jedziemy bo jadąc zawsze za dużo ważymy a u Was to niebezpeczne,szkoda.Ucałowania od nas chudy - 2019-12-24, 08:43
andrzej627 napisał/a:
chudy napisał/a:
Pozdrawiamy z Maroka
My dopiero jesteśmy w Tarifie. Dopiero po Świętach płyniemy do Maroka. Jesteście już w Dakhli?
W Dakhli bylismy 1mc teraz robimy z dziecmi objazd po calym Maroku. Od nowego roku znowu do Dakhli na nastepne miesiace.chudy - 2019-12-24, 08:47
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Chudzi a gdzie to zdjęcie panoramiczne które robił Krzysiu Szkoda dla nas za daleko do Hiszpanii a do Maroka nie przekonam Zbyszka
pozdrawiamWas do wiednia też nie jedziemy bo jadąc zawsze za dużo ważymy a u Was to niebezpeczne,szkoda.Ucałowania od nas
Od nas rowniez pozdrowionka Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-24, 12:18 Czy Dagmara nie pracuje?że tak długo będziecie chudy - 2019-12-25, 18:34 Ma duzo zaległego urlopu.