|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Wielkopolska - gdzie na weekendowy wypad?
Tworki - 2014-09-22, 18:08 Temat postu: Wielkopolska - gdzie na weekendowy wypad? Z góry przepraszam jeśli temat już był, ale wyszukiwarka forumowa nie znalazła mi niczego na forum co zbiorczo traktowałoby o miejscach przyjaznych camperowiczom w Wielkopolsce - szczególnie takich na weekendy.
Wyszukałam już Uniejów (niebawem planujemy odwiedzić) a od siebie dodaję Antonin (bo również nic o Antoninie nie znalazłam).
Wybraliśmy się ostatnio na camping Lido - w pobliżu urokliwego parku i zamku w Antoninie (akurat trwał tam Festiwal Chopinowski więc było i coś dla melomanów ). Camping nad zalewem, w sezonie kąpielisko i możliwość wypożyczenia sprzętów wodnych - obecnie jednak już pustawo, choć nam akurat to odpowiadało. Na terenie campingu korty do gry w tenisa, miejsce na ognisko, wiata do biesiadowania, dwa bary typu fast food (ponoć w sezonie również dyskoteki - na szczęście dla nas, po sezonie cicho za to można było obejrzeć mecz siatkarzy na dużym ekranie ) Obok całkiem ekskluzywna restauracja (akurat trwały Dni Karpia - jeśli ktoś je ryby to chyba można polecić) a po drugiej stronie szosy niewielka smażalnia ryb z pysznymi frytkami . Naliczyliśmy chyba ze trzy place zabaw dla dzieciaków - w tym jeden nowy, bardzo fajnie urządzony i ogrodzony.
Za nocleg płaciliśmy 15pln za osobę z przyłączeniem prądu.
Minusem były toalety - delikatnie mówiąc zdewastowane i śmierdzące :/ Prysznica nie zaryzykowaliśmy, na szczęście była to jedna noc. Brak też osobnych miejsc na zrzutkę nieczystości - kazano nam korzystać w tym celu z łazienek.
Póki temperatury pozwolą będziemy pewnie chcieli przejechać się jeszcze w parę miejsc więc niebawem może dorzucę kolejny opis (tym razem zadbam o zdjęcia). A może bardziej doświadczeni camperowicze mają jakieś godne polecenia miejsca na weekendowe wypady w wielkopolsce?
tolo61 - 2014-09-24, 13:56
Hejka
Wielkopolska Jest rozległa
Rozumiem ze jesteś z Kalisza ..
Do jakiej odległości od miejsca zamieszkania szukasz miejsca?
I co Was interesuje ?
Tworki - 2014-09-24, 19:48
Do 150km - tak żeby w weekend jeszcze na miejscu cokolwiek zobaczyć
Dopiero obczajamy naszego campera, nie wiemy co może nam nawalić, nie wiemy czym może nas zaskoczyć no i ogólnie chcemy sprawdzić jeszcze przed zimą jak go użytkować. Zazwyczaj podróżujemy z dzieciokiem (4,5lat) ale mały nie jest wymagający, nie przerażają go głośne imprezy w pobliżu czy brak placu zabaw (bawimy się doskonale sami )
Głównie rozglądamy się za miejscami spokojnymi, gdzie można coś fajnego zobaczyć, lub po prostu zrelaksować się w tzw. "okolicznościach przyrody" Coś sprawdzonego, gdzie nie zaskoczy nas wysoka opłata, tragiczne warunki czy nieprzychylnie nastawieni ludzie.
Miasto, wieś, bezdroża, towarzystwo czy jego brak - łykamy wszystko
calmus - 2015-03-02, 22:30
Witam
Czy w waszej okolicy są takie miejsca do przekimania na dziko lub mniej dziko?
Ja od siebie mogę polecić miejscowość Tuczno jez. Stęszewskie przy drodze poznań gniezno (stara 5tka), jeżdżę tam często latem na plażę. Nie wiem jak będzie w tym roku ale w zeszłym udostępniono tam miejsce biwakowe. Warunki są raczej dzikie z udogodnień cywilizacyjnych tylko kontener na śmieci, ale jeziorko fajne i woda ciepła. Dokładniejsze namiary mogę podesłać na PW.
Pozdrawiam.
Remek - 2015-04-21, 20:54 Temat postu: Polecam Na weekend polecam sprawdzone przeze mnie miejsca:
- Księże Młyny nad Wartą np " Pod Akacjami"
- ośrodek w Sułowie np "przystań u Grażyny szczególnie dla rowerzystów
- Mikorzyn k. Kępna,
- Kobyla Góra
-Chatka Ornitologa w Białobrzegu k. Zagórowa
-Agroturystyka w Białobłotach
-Nadleśnictwo Grodziec Ośrodek Edukacyjny
-na upały jezioro Powidzkie od strony miejscowości Skrzynka.
to na razie tyle
Pozdrawiam
silny - 2015-04-21, 22:08
Hej , z tym Uniejowem to fajniejsza sprawa bo oprucz term jest tak razległy wachlaż ciekawostek ze nie obrobisz ale niedaleko jest jeszcze coś - bardzo fajne zoo, w pelnym tego slowa znaczeniu , z lwami żyrafami itd ,.
Warto odwiedzić
Tworki - 2015-06-08, 19:12
Dzięki za wszystkie podpowiedzi
My w długi weekend zaliczyliśmy powiat Wieluński i Załęczański Park Krajobrazowy.
Tereny idealne do wakacji w siodle, kajaków i wycieczek pieszych czy rowerowych (samochodem nie wszędzie da się dojechać bo to obszary częściowo objęte ochroną). Infrastruktura póki co raczej uboga (bardzo trudno choćby o porządny camping) ale za to sporo urokliwych miejsc "na dziko" przy rzekach, z dobrymi podjazdami (zasługa spływów kajakowych).
Ponadto w samym Wieluniu, zaraz przy kompleksie handlowym są dwa miejsca specjalnie dla camperów, gdzie za free można wyrzucić śmieci, opróżnić toaletę, naładować akumulator czy pobrać wodę.
Przed wyruszeniem polecam sprawdzić dokładnie mapę: http://www.turystyka.wielun.pl/pl/ (doskonała rzecz BTW) i spisać sobie koordynaty GPS bo do większości atrakcji przyrodniczych bardzo ciężko trafić a oznaczeń brak.
Tworki - 2015-06-08, 19:21
Calmus - w okolicach Kalisza są dwa campingi ale oddalone przynajmniej o dobrych 20 km: w Antoninie i w Gołuchowie. W samym Kaliszewie dobrej miejscówki niestety brak Z tego co widzę camperowcy parkują na "plantach" w centrum miasta ale tam obowiązują opłaty parkingowe no i jest to tzw. dzielnica cudów
Osobiście w samym mieście spróbowałabym zanocować koło Aquaparku (uczęszczany parking i okoliczne, utwardzone tereny zielone na rzeką) lub koło rezerwatu archeologicznego Zawodzie (duży, nieco zapuszczony parking tylko z dala od miasta). Strzeżony, płatny parking, doskonały na bazę wypadową do zwiedzania miasta jest w samym centrum (na wyspie) ale nie wiem jak podchodzą do spania w camperach (myślę, że looz)
calmus - 2017-01-15, 22:44
Od czytane 2 lata później... Ale Kalisz nadal jest do zwiedzenia. Dziękuje i pozdrawiam
DAREW - 2017-01-16, 17:39
.......że wtrącę ..... czy do Powidza masz za daleko ? A Ślesin......... toż to piękne miejsca... dojeżdżam 308 km..... pozdr.
forhend - 2017-01-16, 21:18
Polecam Licheń ,dzika plaża,dwa lata temu zrobiono przy niej toalety ,prysznice,miejsce na ognicho ,podlaczenia do prądu,wszystko za free.W zeszlym roku pobierano oplate 10 zl za weekend,w pozostale dni za darmo prąd,tylko babcia klozetowa pobierała opłate za toalety.Ale szło sie dogadac.Blisko sklepy ,zanktuarium ,ciepła woda i olbrzymie ryby.
DAREW - 2017-01-18, 13:49
Potwierdzam !!! wystarczy z wieży przy bazylice popatrzeć w koło !! Wszędzie woda DUŻO wody żaglówki nawet pływają.....! Pozdrawiam...
Doktor - 2017-01-18, 19:58
Polecam Skorzęcin plac rodzinny - tylko mała rada nie w sezonie lipiec sierpień bo jest chaos. Tam pojechaliśmy w pierwszy wypad jak kupiliśmy kampera.
Polecam również Licheń , a jak lubisz powędkować jak najbardziej Ślesin , Mikorzyn.Na weekend nie jest też bardzo daleko do Krasiejowa(dinopark i muzeum człowieka) super wypad który w tym roku na pewno powtórzę.
aha.. tutaj masz link http://www.polskaniezwykla.pl/. Na tej stronie możesz sobie jakieś wypady krótkie zaplanować i są propozycje z opisami na całą Polskę
dukat - 2017-01-18, 22:45
Zgadza się Skorzęcin trzeba odwiedzić chociaż raz latem i zobaczyć na własne oczy co tam się dzieje - kto był wie o czym piszę.
Przypadkowo trafiliśmy tam latem,niedaleko jest także do Biskupina z okolic Skorzęcina.
wlodo - 2017-01-19, 10:48
Skorzęcin-jak ktoś lubi tłok, gwar, zgiełk, nieustającą muzę i na plaży na stojąco łokieć w łokieć, to można zajrzeć
Doktor - 2017-01-19, 19:44
Wlodo specjalnie zaznaczyłem żeby nie jechać w miesiące wakacyjne bo wtedy jest tam armagedon
wlodo - 2017-01-19, 22:22
OK, "domówiłem" tylko żeby obraz był pełen...
Spokojnie, czysta woda, Giewartów J.Powidzkie, polecam jeżdżę tam od lat.
Krzysztof M - 2017-01-20, 08:35
Skorzęcin
Przypomnę moją wizytę w Skorzęcinie
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10982
eMKa - 2017-01-20, 10:02
Odwrotnością Skorzęcina jest Świętne, nad jeziorem Wilczyńskim.
Jest wiele fajnych miejsc. np. u Heńka Janickiego. Hardkorowa agroturystyka - jest woda (pitna też) , drewniany wychodek i to by było tyle z wygód.
Możliwy prąd.
We wsi jest nowa duża knajpa, można dobrze zajeśc, plac zabaw dla dzieci i...Wesoły kucyk
Miejscowi wolą sklep u Ćwikłowej - "Ranczo" się chowa
Heniek Janicki
Świetne 13
5 km od Wilczyna
Jurek121175 - 2017-01-20, 10:41
Na łikendy jeździmy czasami nad jezioro lednickie.
Można je objechać dookoła i znaleźć miejsca na dziko lub za niewielką opłatą (np 20 zł) można stanąć na terenie jednej z kilku agroturystyk
Do zwiedzenia Ostrów Lednicki, Muzeum Pierwszych Piastów, Wielkopolski Park Etnograficzny
dukat - 2017-01-20, 10:59
Skorzęcin trzeba odwiedzić (czyt. zaliczyć).
Zobaczyć jak wygląda letnie wybrzeże Bałtyku nad jeziorem.
Mnie zatkało.......Spodziewałem się jakiś pól kempingowych paru ośrodków a tu konglomerat "turystyczny " 50ha.
Byłem na weekend w Powidzu i w powrotnej drodze zajechaliśmy z ciekawości.
To trzeba zobaczyć na własne oczy...... i odjechać.
Raczej nie polecałbym na miejsce do wypoczynku no chyba ,ze aktywnego w dosłownym tego słowa znaczeniu.
szkl - 2021-04-11, 20:49
chcąc uzupełnić troszkę wątek wstawię kilka zdjęć z Antonina - Pałac Myśliwski Książąt Radziwiłłów z przyległym parkiem jako element ścieżki przyrodniczo - dydaktycznej w rezerwacie przyrody "Wydymacz" (Nadleśnictwo Antonin)
szkl - 2021-04-11, 20:55
Dodatkowo wśród drzew rozległego parku należącego do Nadleśnictwa Antonin, w powiecie ostrowskim, znaleźć możemy przepiękny opuszczony pałac myśliwski z 1852r. wybudowany dla księcia brunszwicko-oleśnickiego Wilhelma. Jego wyjątkowość polega na sposobie i materiale wykorzystanym do pokrycia elewacji jak i stropu ganku - wszystko pokryte jest korą dębu portugalskiego. Druga podobna zabudowa w sąsiedztwie ww. pałacu (dom prywatny). Inna tego typu elewacja jest dopiero w Portugalii.
LukF - 2021-04-12, 09:24
Szkl,
Piękna architektura, dzięki za ukazanie tej okolicy
szkl - 2021-04-12, 10:12
LukF,
likoo - 2021-04-13, 10:29
jak do wielkopolki to bym sie wybrał do Poznania, jak masz dzieci to fajny pomysł by zobacyzły koziołki
|
|