Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Nie podaje paliwa Ducato 1,9D 94r

Dukat290 - 2014-09-23, 20:50
Temat postu: Nie podaje paliwa Ducato 1,9D 94r
Cześć

Krótka piłka... było tak
Dzisiaj sobie chce odpalić, wkładam aku świeżo naładowany i nic.... kręce kręce i nic....
Poluzowałem nakrętki od wtrysków żeby sprawdzić czy leci.... nic...... a kręciłem kilkanaście sekund....

Potem już było ciemno i kapeć..... jutro chce to wyjaśnić.

Macie jakieś pomysły?

Filtr jest drożny
paliwo jest
wężyki raczej nie popękane...
Z dieslami nie miałem wiele do czynienia a benzyniakami owszem.
Może się zapowietrzył - jak się odpowietrza ?

Dziwne jest to bo odpalałem go co tydzień lub dwa.... i nie było problemu.... nawet przy - 25

krzysztofCz - 2014-09-24, 05:27

Najbardziej czarny scenariusz to, że padła pompa. Może jednak mniej boleć. Jeżeli masz ręczną pompkę przy filtrze to spróbuj podciągnąć paliwo ręcznie. Może nie trzyma zawór zwrotny i paliwo cofa się do zbiornika. Może być zapchany smok w zbiorniku i nie może zassać. Filtr mówisz jest drożny, ale jak sprawdzałeś, skoro nie podaje paliwa ?
yaro 65 - 2014-09-24, 08:40

Zawór STOP ten od gaszenia działa ?
Dukat290 - 2014-09-24, 13:39

Wydaje mi się że pompa ot tak nagle nie pada bez powodu..... bo auto stoi na 2 kołach i nim nie jeżdżę... więc tydzień temu palił a teraz nie....

pompki ręcznej nie mam - ale może taką zamontuje ? Jak ona ma wyglądać ?

wiem że filtr jest drożny bo wyciągałem ustami paliwo z niego przez rurkie :)

nie wiem gdzie jest zawór stop...

dzisiaj zamówiłem zawór na wężyk - sprawdze czy to coś da....

Jak odpowietrzyć pompę?

Mikesz - 2014-09-24, 14:45

Dukat290 napisał/a:
Wydaje mi się że pompa ot tak nagle nie pada bez powodu..... bo auto stoi na 2 kołach i nim nie jeżdżę... więc tydzień temu palił a teraz nie....

Jak odpowietrzyć pompę?

Pompkę możesz zastosować taką samą jak w silnikach przyczepnych do łodzi.
Zawór stop jest w pompie wtryskowej tak jak pompa zasysająca paliwo.Jeżdziłeś na biopaliwie ,albo na podobnym świństwie?

krimar - 2014-09-24, 14:55

Dukat290 napisał/a:

najprostsza taka http://allegro.pl/reczna-...4631389820.html tylko dobierz średnicę odpowiednią do swoich przewodów paliwowych

Dukat290 - 2014-09-24, 18:09

nie wiem jak w łodziach jest to rozwiązane :)

leje tylko olej napędowy nic więcej.... nie ukrwam że lubie zapach frytek i pewnie kiedyś wleje na próbe pare litrów.

Mikesz napisał/a:
Dukat290 napisał/a:

Jak odpowietrzyć pompę?

Pompkę możesz zastosować taką samą jak w silnikach przyczepnych do łodzi.
Zawór stop jest w pompie wtryskowej tak jak pompa zasysająca paliwo.Jeżdziłeś na biopaliwie ,albo na podobnym świństwie?

Socale - 2014-09-24, 19:56

Dukat290 napisał/a:

...

Jak odpowietrzyć pompę?

Halo haaaaloooo.....
Powoli, bo panikujesz a nie powinieneś.

Zawór stop to taki dinks do którego doprowadzony jest jeden pojedynczy kabelek.
Ma być na tym dinksie napięcie 12V po włączeniu stacyjki.
Jeśli napięcie jest to: wyłącz stacyjkę>odłącz ten przewód>włącz stacyjkę i tym przewodem dotykaj miejsca do którego był podłączony. Powinno wyraźnie słychać pykanie otwarte-zamknięte.
.
Jeśli paliwo schodzi, to nieraz trzeba sporo kręcić rozrusznikiem aż do uwalenia akumulatora włącznie, więc tak się nie robi, ale...
.
Na takie sytuacje powinno być w układzie ręczne pompowanie paliwa.
Na filtrze paliwa jest gumowy guzik, naciskaj go aż się utwardzi aż nie będziesz miał siły go wcisnąć. Przy sprawnym zabiegu, kilkanaście ucisków i powinien być "twardy efekt" :)
(jak efektu nie ma to polecam Sildenafil ;) )
Spróbuj odpalić kręcąc rozrusznikiem nie dłużej jak 3-5 sekund. Ponownie pompuj do utwardzenia i odpalaj.
Może nie być guzika, ale coś alternatywnego do pompowania, np na przewodach.
Zabieg max 3 -4 razy, jak nie odpali to szukamy innego defektu.
Zaleca się na 2 osoby, jeden pompuje i jak ma już twarde, drugi próbuje odpalić :)
Jak auto odpali, pochwal się co było - nie mi bo ja sobie zawsze poradzę , ale dla potomnych bo takie objawy nie są rzadkością.
Pompa odpowietrza się sama w chwili odpalenia.
Powodzenia.

maszakow - 2014-09-24, 21:36

Socale napisał/a:

Na filtrze paliwa jest gumowy guzik, naciskaj go aż się utwardzi aż nie będziesz miał siły go wcisnąć. Przy sprawnym zabiegu, kilkanaście ucisków i powinien być "twardy efekt" :)
[...]
Zaleca się na 2 osoby, jeden pompuje i jak ma już twarde, drugi próbuje odpalić :)
Jak auto odpali, pochwal się co było - nie mi bo ja sobie zawsze poradzę , ale dla potomnych bo takie objawy nie są rzadkością.
Powodzenia.

jak się zapowietrzył to na bank operacja na 2 osoby... dobrze jak jedna kręci rozrusznik krótkimi (2-3s) seriami a druga non stop pompuje. i to zdrowo pompuje.
O ile się zapowietrzył. Ta rodzina autek ma to do siebie że musi być paliwo w baku bo jego wysuszenie to jest pół godziny minimum stracone na zassanie.

Dukat290 - 2014-09-24, 21:42

Socale napisał/a:
Dukat290 napisał/a:

...

Jak odpowietrzyć pompę?

Halo haaaaloooo.....
Powoli, bo panikujesz a nie powinieneś.

Zawór stop to taki dinks do którego doprowadzony jest jeden pojedynczy kabelek.
Ma być na tym dinksie napięcie 12V po włączeniu stacyjki.
Jeśli napięcie jest to: wyłącz stacyjkę>odłącz ten przewód>włącz stacyjkę i tym przewodem dotykaj miejsca do którego był podłączony. Powinno wyraźnie słychać pykanie otwarte-zamknięte.
.
Jeśli paliwo schodzi, to nieraz trzeba sporo kręcić rozrusznikiem aż do uwalenia akumulatora włącznie, więc tak się nie robi, ale...
.
Na takie sytuacje powinno być w układzie ręczne pompowanie paliwa.
(jak efektu nie ma to polecam Sildenafil ;) )
Spróbuj odpalić kręcąc rozrusznikiem nie dłużej jak 3-5 sekund. Ponownie pompuj do utwardzenia i odpalaj.
Może nie być guzika, ale coś alternatywnego do pompowania, np na przewodach.
Zabieg max 3 -4 razy, jak nie odpali to szukamy innego defektu.
Powodzenia.

EEEee do paniki daleko.... ale za ten silnik byłem pewny bo odpalał zawsze nawet bez grzania świec.

Zamieszczam zdjęcie filtra i to co się na nim znajduje.
Pompka gdyby była to bym ją znalazł :P co nieco z mechaniki liznąłem i w 90% przypadkach sobie radzę.... ale do czegoś czego nie znam i nie robiłem poprostu podchodzę z dystansem :)
Pompka podejrzewam że działa jak spryskiwacze w maluchu :) ( no ale ja nie mam takiej )

Kupie pompkę tą za 20zł przepływową z zaworkiem zwrotnym i zostawię ją na przewodzie.
Pewnie nie będzie nigdzie u mnie w okolicy jak zwykle i będę ciągnął to z końca polski.

SlawekEwa - 2014-09-25, 06:14

Na plaka zapala?
Cykada - 2014-09-25, 10:52

też tak miałem w J5. Stanąłem na chwilę na parkingu i po chwili auto nie odpala...
Winą okazały się zaśniedziałe styki przy przekazniku świec żarowych. Najpierw poczyściłbym kabelki gdzie się da a potem kupował części.

bryzby - 2014-09-25, 12:32

SlawekEwa napisał/a:
Na plaka zapala?

Sprawdź czy zapali na plaka, jeśli jest zapowietrzony to powinno pomóc a jak nie to trzeba szukać dalej.

krimar - 2014-09-25, 14:03

zapalania na plaka czy inny startocaster silnik może nie przeżyć, a gruszkę załóż przed filtrem
Dukat290 - 2014-09-25, 16:54

psikałem tak "samostartem" auto zapaliło.... ale na chwile.....

pompa tak jak by nie podawał na wtryski..... i wraca powrotem do zbiornika

bryzby - 2014-09-25, 16:55

krimar napisał/a:
zapalania na plaka czy inny startocaster silnik może nie przeżyć,

Z jakiego powodu? Smarowanie silnika działa normalnie.

krimar - 2014-09-25, 19:00

po zapodaniu plaka, brak kontroli nad ilością paliwa (tzn plaka) może doprowadzić do tzw "rozbiegania" silnika.
w starym silniku z zapchanym filtrem paliwa silnik może wtedy wyssać i wypalić olej silnikowy przez uszczelki turbo lub nawet przez pierścienie tłokowe (tzw choroba wściekłych diesli) co skutkuje jego kompletną demolką, silnik wypala cały olej i się zaciera.

w benzynie nie ma tego problemu, bo silnik bez iskry ze świecy się nie kręci (a jeśli już to tylko chwilę) w dieslu - zwłaszcza starym - wszystko odbywa się mechanicznie, a do zapłonu z powodu wysokiego stopnia sprężania wystarczy wstrzyknięcie (lub dostarczenie w inny sposób) substancji łatwopalnej.

tu jest filmik http://www.youtube.com/watch?v=rLzf3ItkbOE jakie mogą być skutki odpalania plakiem (od ok 6 minuty)

dominik - 2014-09-25, 19:43

Dukat290 napisał/a:

luzowałeś nakrętkę przewodu paliwowego na wtrysku i kręciłeś rozrusznikiem?

janek50 - 2014-09-25, 20:47

Krimar, w USA do odpalania diesli zimą używają eteru, i wtedy efekt może być taki.
Socale - 2014-09-25, 20:53

krimar napisał/a:
...
choroba wściekłych diesli
...
tu jest filmik http://www.youtube.com/watch?v=rLzf3ItkbOE jakie mogą być skutki odpalania plakiem (od ok 6 minuty)

Pamiętam, szkolili mnie z tego.
Kazali robić dokładnie to, co starszy (doświadczony) gość w 7,10 min.
Przyszedł i bez paniki udusił diesla - wiedział co robić.

EBRP670 - 2014-09-26, 08:52

SOCALE napisał"Pamiętam, szkolili mnie z tego. /mnie też/
Kazali robić dokładnie to, co starszy (doświadczony) gość w 7,10 min.

Przyszedł i bez paniki udusił diesla - wiedział co robić".To je to.Stara dobra szkoła :idea

Dukat290 - 2014-09-26, 10:40

Nakrętki na "pompie" żadnej nie luzowałem.... Przy okazji wymieniłem wężyk foltr - pompa
Do pompy wchodzi paliwo ale chba wraca "powrotem'

Jak tak dalej pójdzie to w następnym tygodniu będe musiał wymontować pompe i dać do sprawdzenia.... bo przed zimą musi silnik być perfecto - bo idzie pod dach..... ale nie będe nic przy nim mogł robić.... ;/

Jeśli MA ktoś z okolicy do wynajęcia jakieś miejsce zadaszone ( duży garaż ) albo część hali itp... to niech da znać :)
Musze swój mały biznes przenieść gdzieś przy okazji.- może cośsie znajdzie :P:P

dzięki za pomoc dotychczasową - walczę dalej....

dominik napisał/a:
Dukat290 napisał/a:

luzowałeś nakrętkę przewodu paliwowego na wtrysku i kręciłeś rozrusznikiem?

Mikesz - 2014-09-26, 11:03

Użyj Plaka to ci pomoże, nie musisz tak chechłać rozrusznikiem a choroba wściekłych disli to wyłącznie dotyczy uszkodzonej turbosprężarki, silnik zaczyna spalać olej silnikowy poprzez nieszczelną turbinę, co powoduje zatarcie silnika, gdy olej skończy się. Jest to możliwe, gdyż silnik diesla może być napędzany olejem silnikowym, w odróżnieniu od silnika benzynowego.
Dukat290 - 2014-09-26, 18:02

Wiem na czym polega to zjawisko.... nawet jak bym miał turbinę to bym sie tego nie obawiał...
Plak nie plak tak czy siak - nie pomogło za bardzo.... może jeszcze raz spróbuję.

Mikesz napisał/a:
Użyj Plaka to ci pomoże, nie musisz tak chechłać rozrusznikiem a choroba wściekłych disli to wyłącznie dotyczy uszkodzonej turbosprężarki, silnik zaczyna spalać olej silnikowy poprzez nieszczelną turbinę, co powoduje zatarcie silnika, gdy olej skończy się. Jest to możliwe, gdyż silnik diesla może być napędzany olejem silnikowym, w odróżnieniu od silnika benzynowego.

krimar - 2014-09-26, 18:24

Załóż gruszkę i spróbuj odpowietrzyć układ zgodnie z zasadami, potem w trakcie kręcenia rozrusznikiem niech druga osoba pompuje gruszką, dopiero potem jeśli nie zapali bierz się za pompę
Dukat290 - 2014-09-26, 18:45

czekam na gruche.... może we wtorek będzie....

nie nie - tak łatwo nie jest żeby pompa padła od nie pracowania.... więc popróbuje jeszcze jakiś sposobów

krzysztofCz - 2014-09-27, 18:20

Dukat290 napisał/a:

nie nie - tak łatwo nie jest żeby pompa padła od nie pracowania.... więc popróbuje jeszcze jakiś sposobów

...albo przegapiłem, albo nie pisałeś czy sprawdziłeś elektrozawór pompy...

gino - 2014-09-27, 18:39

świece grzeją?sprawne?
Dukat290 - 2014-09-27, 20:19

krzysztofCz napisał/a:
Dukat290 napisał/a:

nie sprawdzałem tego - a gdzie to :P ? zaraz poszukam czy w necie gdzieś pokazane.

świece grzeją?sprawne?
- grzeją - sprawne

Socale - 2014-09-27, 21:52

Mikesz napisał/a:

...choroba wściekłych disli to wyłącznie dotyczy uszkodzonej turbosprężarki
...

Hola hola !!!!!!
Star 200, 244 , 266 nie miały turbo, a na wściekliznę też chorowały.

Socale - 2014-09-27, 21:58

Dukat290 napisał/a:
...
Plak nie plak tak czy siak - nie pomogło za bardzo.... może jeszcze raz spróbuję.

Jak silnik nie zagadał to poleciał rozrząd, ło żesz mać...

krzysztofCz - 2014-09-27, 22:04

Jak rozrząd... pisze, że nie ma paliwa na wtryskach.
Dukat290 - 2014-09-27, 23:25

nie dostaje paliwa na 90%
rozrząd sie nie przestawił bo nie miał powodu...
odpalił na sprayu ale nic poza tym... nie zaciągnął paliwa...
Pompa jest sprawna napewno bo też nie miała powodu paść bo od stania przez tydzień sie pompy nie psują... jestem pewny.
To tak jak by cukier od stania w słoiku się rozpuścił.
Świece grzeją
Paliwo jest
Filtr paliwa jest drożny
Aku naładowane
nie wiem co jeszcze sprawdzić.

amples - 2014-09-28, 08:49

.................
krzysztofCz - 2014-09-28, 11:00

Dukat290 napisał/a:
krzysztofCz napisał/a:
Dukat290 napisał/a:

nie sprawdzałem tego - a gdzie to :P ? zaraz poszukam czy w necie gdzieś pokazane.

U mnie wygląda to tak.

Dukat290 - 2014-09-28, 11:04

Dzieki- jak dopije kawę to ide to wykręcić i sprawdzę...

kabelek ma iść do masy czy do plusA ?

Socale - 2014-09-28, 12:22

Nie czytałeś uważnie. A :bylo
http://www.camperteam.pl/...p=449361#449361
.
.
Aaaalboooo.... weź kabelek i bezpośrednio z plusa aku dotykaj złącza tego zaworu, powinien pykać.

Dukat290 - 2014-09-28, 17:17

ok przy przekręcaniu stacyjki u mnie nie pyka nic w pompie na pewno

Wykręciłem ten elektrozawór na krótko podpięty coś tam pyka ale słabo. - wsadziłem śrubke :)
Sprawdze ile kosztuje nowy na wszelki wypadek.

krzysztofCz - 2014-09-29, 06:32

Dukat290 napisał/a:
ok przy przekręcaniu stacyjki u mnie nie pyka nic w pompie na pewno

Wykręciłem ten elektrozawór na krótko podpięty coś tam pyka ale słabo. - wsadziłem śrubke :)
Sprawdze ile kosztuje nowy na wszelki wypadek.

Wyjmij z niego tą iglicę zamykającą (taki bolec w środku) i wkręć zawór na miejsce bez podłączenia kabelka. Jeżeli to wada zaworu to powinien odpalić bez tej igliczki. Może też nie dostawać napięcia przez stacyjkę. Jak będziesz miał wykręcony to podłącz napięcie, masa do masy, na zacisk (+) dajesz z (+) akumulatora i sprawdź czy wciąga igliczkę do środka.
Kupić zawsze zdążysz :szeroki_usmiech

Socale - 2014-09-29, 18:38

Sprawdź zatem kabelkiem na krótko, bezpośrednio z + akumulatora do złącza zaworu, bowiem spadek napięcia przez złącza i stacyjkę może powodować efekt o którym pisze Krzysztof.
Nie bój się, nic się nie stanie.
To trafnie pozwoli zdiagnozować usterkę.
Odpalenie jeśli się uda bez iglicy = nie zgasisz go = 5ka i zadusić.

Dukat290 - 2014-10-07, 19:12

Dobra... silnik pali :)

Winowajcą był elektrozawór ( bez tłoczka pali z tłoczkiem już nie ).... albo nie dostaje prundu albo sie skończył.... do tego nie doszedłem jeszcze ale doszedłem że to on blokował wszystko.

odpadł koszt pompy i ewentualnej naprawy.
Mało mam ostatnio czasu na te przyjemności.

Dzięki wam wszystkim za chęć pomocy i zastanawianie się razem ze mną nad problemem.... kiedyś może ja się odwdzięczę.

Socale - 2014-10-07, 19:27

No to masz z górki.
Fajnie że diagnoza potwierdzona tym drobiazgiem.

Dukat290 - 2014-10-07, 19:33

Patrzałem na ceny tych zaworków....

nowe są za około 35zł i 120zł

pewnie jak z wszystkim...

Socale - 2014-10-07, 19:50

Najpierw upewnij się czy to wina zaworu.
Jak to sprawdzić (1 minuta) pisałem wyżej.
:spoko

Dukat290 - 2014-10-08, 19:56

Sprawdziłem tak jak pisałeś - "na krótko" i zawór działa..... teraz pozostaje dojśćgdzie jest problem... albo idąc za ciosem zrobie sobie odcięcie paliwa kneflem :)

Wyszło dzisiaj jeszcze że mam przetarty przewód paliwowy sztywny metalowy - przetarła go linka od ssania... tak czy siak sika sobie ładnie :)

Socale - 2014-10-08, 20:53

Dukat290 napisał/a:
Sprawdziłem tak jak pisałeś - "na krótko" i zawór działa...

Sprecyzuj: Lekko iskrzy czy wyraźnie tyka? Ma tykać.
.
W takim razie jest przerwa w obwodzie między stacyjką a zaworkiem.
Może to być przygrzane złącze elektryczne w jakiejś wtyczce lub bezpiecznikach.
Szukaj czegoś osmolonego w pobliżu głośnika pasażera na kielichu.

krzysztofCz - 2014-10-12, 09:23

Dukat290 napisał/a:
Wyszło dzisiaj jeszcze że mam przetarty przewód paliwowy sztywny metalowy - przetarła go linka od ssania... tak czy siak sika sobie ładnie :)

Ufff... a ja myślałem, że jestem gapa. Mnie się to stało we Francji w drodze do Hiszpanii. Widać jest taka wada montażowa, teraz mam te elementy daleko od siebie :lol:

IAAN - 2014-10-12, 09:39

Dukat290 napisał/a:
Sprawdziłem tak jak pisałeś - "na krótko" i zawór działa..... teraz pozostaje dojśćgdzie jest problem... albo idąc za ciosem zrobie sobie odcięcie paliwa kneflem :)

Podłącz żarówkę ,lub miernik do tej końcówki przy elektrozaworze drugi kabelek daj do masy przełącz stacyjkę jak zapali się żarówka ,miernik pokaże napięcie to wina zaworu ,jak nie zaświeci się ,miernik nie pokaże to wina instalacji

Dukat290 - 2014-10-21, 11:40

Witam znów...

Kwestia zaworu już jest wyjaśniona.... gdzieś na kablach od stacyjki do elektrozaworu jest babol.... na razie jest na krótko bo nie mam na nic czasu.... Przeraża mnie to bo zima już za minute.... a dukat dalej pod chmurką...

na razie czekam na "nowe" przewody paliwowe od pompy do wtrysków...

PS: z tempry 1,9D 92r będą pasować ?

krzysztofCz - 2014-10-21, 11:54

Będą pasowały każde, które mają taki sam gwint i długość, która wystarczy na ewentualne dogięcie.
Dukat290 - 2014-10-28, 00:31

Z tempry nie pasują... - ciężko je dogiąć nie niszcząc...
Poszukam dorabiania nowych...

krzysztofCz - 2014-10-28, 20:06

Przecież dostaniesz oryginalne na szrotach. W moim dopadło mnie to przetarcie w południowej Francji. Po próbach w ichnich warsztatach wyjątkowo specjalistycznych podjechaliśmy na pierwszy szrot, gdzie akurat przy samej bramie stał dukato z podniesioną maską. Kilka minut roboty i miałem gotowe.
Dukat290 - 2014-10-29, 21:00

poszukam.... i tam....