Kupujemy kampera - kamper czy przyczepa dla poczatkujacego?
Jacek Lisiecki - 2014-09-28, 19:14 Temat postu: kamper czy przyczepa dla poczatkujacego?Witajcie. Dzis sie zarejestrowalem I jeszcze nie znalazlem tej czesci Forum, ktora sluzy do przedstawiania sie. Ale nic straconego, bo w sumie przedstawienie sie jest zintegrowane z tym tematem - od tego, kim jestem, w duzym stopniu zalezy, co powinienem kupic na poczatek, wiec mam nadzieje, ze uznacie to miejsce za rownie stosowne do przedstawienia sie.
Ucze angielskiego w Warszawie, organizuje tez wyjazdy jezykowe do Londynu w wakacje na 2 tyg, podczas ktorych zatrzymujemy sie w rodzinach, wiec do tego kamper mi nie potrzebny. Ale mysle o rozszerzeniu dzialanosci I dolozeniu wyjazdow w inne miejsca, gdzie nie musimy miec zakwaterowania w rodzinach I nawet bardziej warto miec wlasne. Biore grupy 6-10 osob, wiec kamper plus przyczepa powinny zalatwic sprawe.
Ale tu sie rodzi problem kat B - chyba przekrocze DMC 3.5T.
A poza tym to planuje zmienic model swoich wakacji rodzinnych, wiec mozemy rozpatrywac kwestie zakupu kampera lub przyczepy w kontekscie rowniez wylacznie uzytku wlasnego, niezarobkowego. Choc dobrze by bylo miec rozwiazanie, ktore bedzie pasowalo do obu celow.
Mam 37lat, zone I 2 dzieci. Jas ma 10 lat, Malgosia 15. Jeszcze chca z nami jezdzic. Moglibysmy rowniez zabierac moich tesciow, mamy w miare dobre stosunki. Stad chetnie kupilbym cos 6-osobowego.
Planuje jezdzic po calej Europie, wlacznie z Turcja. Planuje urlopy dlugosci ok 1miesiac bez przerwy. Byc moze nawet dluzej - moge sobie dosc dowolnie ksztaltowac grafik urlopow, bo prowadze wlasna dzialanosc. Jestem ograniczony innymi celami, ktore rowniez chce zrealizowac w wakacje, oraz kalendarium roku szkolnego moich dzieci.
Jestem w klubie Volvo, mam juz dwa stare Volvo (745 2.4TD 1988 i 945 2.0T 1997), VW Golf II 1.6TD i Forda Fieste 1997. Lubie stare samochody, zwlaszcza diesel proste jak budowa cepa. Gaz w mojej dziewiecsetce traktuje jako koniecznosc, bo przeciez nbie bede jezdzil na benzynie. Moje ulubione to Volvo 745.
Mam budzet mocno elastyczny. Chetnie wydalbym 10.000zl, ale stac mnie nawet na 50.000zl - o samochodach wspomnialem, zeby pokazac moje podejscie do wydawania pieniedzy na motoryzacje. Moglbym miec duze nowsze i drozsze samochody, ale nie chce, bo te, ktore mam, w zupelnosci mi wystarcza, wiec po co wydawac wiecej? Zwlaszcza, ze nowsze sa gorsze - wiecej do psucia sie, gorsza blacha.
I takie samo podejscie zakladam do kampera lub przyczepy - ale moze sie myle? Mam nadzieje, ze do 20.000zl da sie kupic cos, co mi wystarczy, ale to pytanie kieruje do Was. Ma byc duze, komfortowe i malopsujace sie. Nie mam problemu, ze z powodu kilku tysiecy zlotych bede musial zrezygnowac z wymarzonego modelu, ale nie chce przeplacac.
Przejrzalem oferty allegro i autotrader.co.uk - dosc powaznie zakladam zakup kampera, a tym bardziej przyczepy z UK. Nie mam problemu z kierownica po prawej stronie, wiec te kwestie prosze pominac. Mysle, ze potrzebuje prysznic, toalete, kuchenke, lodowke, solary, akumulator dodatkowy 150Ah, raczej klimatyzacje i spanie dla minimum 4 osob, a chetnie 6.
Ale nie wiem rzeczy podstawowej - kamper czy przyczepa? Za kamperem przemawia predkosc jazdy. Moje Volvo 745 powinno uciagnac przyczepe do predkosci ok 100-110km/h, ale to bedzie max. Poniewaz planuje bardzo dlugie trasy - ok 6000-7000km ogolem, to kazde 10km/h predkosci sredniej daje zauwazalne roznice w czasie jazdy. Kolega ze sporym doswiadczeniem poleca mi przyczepy z powodu komfortu - ilosc miejsca glownie. Ale znalazlem kampery dlugosci 7m, co chyba powinno starczyc?
Czy sa jakies roczniki graniczne dla kamperow i przyczep, przed ktorymi np.byla jakas satrsza technologia, a potem zmienili na nowsza i gorsza? A moze lepsza? Czy powinienem sie bac rocznikow przed 1990 z zasady?
Dziekuje za cierpliowsc i porady.
PozdrawiamFux - 2014-09-28, 19:33 Cześć. 6 osób i <3,5t jest nie do pogodzenia.
10 to już odpada całkowicie.
Wtedy bus i namioty dla reszty.CAPOMAN - 2014-09-28, 19:37 Temat postu: Re: kamper czy przyczepa dla poczatkujacego?
Jacek Lisiecki napisał/a:
Mam 37lat, zone I 2 dzieci. Jas ma 10 lat, Malgosia 15. Jeszcze chca z nami jezdzic. Moglibysmy rowniez zabierac moich tesciow, mamy w miare dobre stosunki. Stad chetnie kupilbym cos 6-osobowego.
Cześć Jacku
Ktoś mi kiedyś napisał w którymś z moich tematów, gdy ja również miałem takie plany tzn. zabierać teściów (ja również mam z nimi dobry kontakt i złego słowa nie powiem)-, że to może popsuć Wasze relacje... i wiesz co- miał rację
Jak masz 4 osobową rodzinę - to jeden kamper = jedna rodzina tzn: jeden zestaw Kamper to jednak takie "intymne" pomieszczenie i wierz mi- nie chciałbyś spędzić w nim razem z teściami 1 miesiąca Rav - 2014-09-28, 19:39 Jeżeli planujesz bardzo długie trasy to zdecydowanie kamper. Jazda z ogonkiem 100-110 km/h to mrzonka:
- raz, że mocno przekraczasz prędkość dopuszczalną dla zestawu
- dwa rzadko, która przyczepa ma homologację na 100 km/h
- trzy górki, podjazdy i ... musisz mocno piłować zestaw pod górę i ... nie tęgo kombinować ze zjazdem w dół (zajeździsz te Volvo)
- cztery: jeździłeś kiedyś z przyczepą? Odczułeś kiedy wężykowanie? Zasmakowałeś, gdy przyczepa zaczyna żyć własnym życiem po przekroczeniu 80-90 km/h?
Poza tym szereg kwestii praktycznych przemawia za kamperem:
- swoboda manewrowania
- szybkość przejazdu
- po zatrzymaniu się nie musisz lecieć np. w deszcz do przyczepy
- nie musisz rozstawiać podpór przed każdym wejściem do przybytku
- masz większe zasoby wody i co za tym idzie niezależność od kempingów
- niższe opłaty za promy (także autostrady niekiedy traktują zestaw jak TIR-a)
- itd. itp.CAPOMAN - 2014-09-28, 19:41 Temat postu: Re: kamper czy przyczepa dla poczatkujacego?
Mam budzet mocno elastyczny. Chetnie wydalbym 10.000zl
I takie samo podejscie zakladam do kampera lub przyczepy - ale moze sie myle? Mam nadzieje, ze do 20.000zl da sie kupic cos, co mi wystarczy
Mysle, ze potrzebuje prysznic, toalete, kuchenke, lodowke, solary, akumulator dodatkowy 150Ah, raczej klimatyzacje i spanie dla minimum 4 osob, a chetnie 6.
no i ten budżet + wymagania= raczej ciężko będzie (oczywiście jeżeli chodzi o kampera)CAPOMAN - 2014-09-28, 19:48
Fux napisał/a:
Cześć. 6 osób i <3,5t jest nie do pogodzenia.
Wtedy bus i namioty dla reszty.
w 100% racja- zapomnij do DMC do 3,5.
Ja mam takiego dziadka- 6,5 m długości, stary diesel, zarejestrowany na 8 osób (w tym przypadku to chyba ktoś namieszał- tak sądzę) - chociaż mam ilość miejsc do spania właśnie 8. DMC w moim przypadku to 3400kg i przy pełnym załadunku tzn wyposażeniu kampera (stolik, krzesła, grill, naczynia, garnki, pełny zbiornik wody 100l, pełny bak + kanister 10l w zapasie i wiele wiele innych rzeczy+ pełno w jelitach ) waga 3020kg, więc teraz zobacz jak mało zostaje na osoby a do tego zawsze coś jeszcze trzeba zabrać (np. jedzenie, ubrania )jaro136 - 2014-09-28, 19:50 obawiam się że kamperka za 20-30tyś nie kupisz co by spełnił twoje oczekiwania dotyczące prędkości podróżnej około 120km/h takie prędkości będą miały nowsze kampery półintegral silniki 2,3 2,8 3.0 alkowy też pojadą z tymi silnikami taką prędkośią tylko spalanie większe ij czułe na boczne podmuchy wiatruCAPOMAN - 2014-09-28, 19:56
jaro136 napisał/a:
obawiam się że kamperka za 20-30tyś nie kupisz co by spełnił twoje oczekiwania dotyczące prędkości podróżnej około 120km/h takie prędkości będą miały nowsze kampery półintegral silniki 2,3 2,8 3.0 alkowy też pojadą z tymi silnikami taką prędkośią tylko spalanie większe ij czułe na boczne podmuchy wiatru
eee no przesadziłeś obrażasz dziadków
ps. w drodze powrotnej z zlotu Wataha
ps. fakt, że z górki i z wiatrem , ale dał radę Jacek Lisiecki - 2014-09-28, 19:59
CAPOMAN napisał/a:
Fux napisał/a:
Ja mam takiego dziadka- 6,5 m długości, stary diesel, zarejestrowany na 8 osób (w tym przypadku to chyba ktoś namieszał- tak sądzę) - chociaż mam ilość miejsc do spania właśnie 8. DMC w moim przypadku to 3400kg i przy pełnym załadunku tzn wyposażeniu kampera (stolik, krzesła, grill, naczynia, garnki, pełny zbiornik wody 100l, pełny bak + kanister 10l w zapasie i wiele wiele innych rzeczy+ pełno w jelitach ) waga 3020kg, więc teraz zobacz jak mało zostaje na osoby a do tego zawsze coś jeszcze trzeba zabrać (np. jedzenie, ubrania )
ale w czym problem? W razie kontroli pokazuje papiery i co? Waza?Jacek Lisiecki - 2014-09-28, 20:03
jaro136 napisał/a:
obawiam się że kamperka za 20-30tyś nie kupisz co by spełnił twoje oczekiwania dotyczące prędkości podróżnej około 120km/h takie prędkości będą miały nowsze kampery półintegral silniki 2,3 2,8 3.0 alkowy też pojadą z tymi silnikami taką prędkośią tylko spalanie większe ij czułe na boczne podmuchy wiatru
Troche chyba za maly, jak na moje plany dlugotrwalych podrozy, ale jesli silnik jest w dobrym stanie, to taki transit wyciaga co najmniej 140km/h - tyle jechalem zaladowanym srednio podczas przeprowadzki.CAPOMAN - 2014-09-28, 20:06
CAPOMAN napisał/a:
Fux napisał/a:
Ja mam takiego dziadka- 6,5 m długości, stary diesel, zarejestrowany na 8 osób (w tym przypadku to chyba ktoś namieszał- tak sądzę) - chociaż mam ilość miejsc do spania właśnie 8. DMC w moim przypadku to 3400kg i przy pełnym załadunku tzn wyposażeniu kampera (stolik, krzesła, grill, naczynia, garnki, pełny zbiornik wody 100l, pełny bak + kanister 10l w zapasie i wiele wiele innych rzeczy+ pełno w jelitach ) waga 3020kg, więc teraz zobacz jak mało zostaje na osoby a do tego zawsze coś jeszcze trzeba zabrać (np. jedzenie, ubrania )
ale w czym problem? W razie kontroli pokazuje papiery i co? Waza?
Miłej lektury
Waga kamperówJacek Lisiecki - 2014-09-28, 20:13 [quote="Rav"]Jeżeli planujesz bardzo długie trasy to zdecydowanie kamper. Jazda z ogonkiem 100-110 km/h to mrzonka:
- raz, że mocno przekraczasz prędkość dopuszczalną dla zestawu
Fotoradarow sie nie boje, a patroli radarowych nie widzialem w Niemczech, Belgii, Holandii, Francji, UK, Wloszech, Austrii, Hiszpanii. Fakt, w Hiszpanii bylem tylko dwa razy, we WLoszech I Austrii tylko raz, ale za to Niemcy, Belgie, Holandie, Francje I UK odwiedzam srednio raz w roku od 10 lat.
- trzy górki, podjazdy i ... musisz mocno piłować zestaw pod górę i ... nie tęgo kombinować ze zjazdem w dół (zajeździsz te Volvo)
to moze byc problem. Moje Volvo jest przyzwyczajone do ladunku ok 1T, co przy masie wlasnej 1.5T daje w sumie mase calk ok 2.5T, ale w ALpach I Pirenejach bylo mu ciezko.
- cztery: jeździłeś kiedyś z przyczepą?
z kampingowa nie. Jezdzilem z laweta, ciagalem auta ok 1.5T na tzw sztywnym holu. Raz mnie laweta obrocila w Niemczech na zjezdzie z duzej gorki. Brrrr....
Odczułeś kiedy wężykowanie? Zasmakowałeś, gdy przyczepa zaczyna żyć własnym życiem po przekroczeniu 80-90 km/h?
Tak, wtedy musielismy sie trzymac ponizej 80km/h, ale mocno przesadzilismy z masami - ladunek wazyl o jakies 400kg wiecej od ciagnika, bo mialem zle dane o masie wlasnej ciagnika.
Poza tym szereg kwestii praktycznych przemawia za kamperem:
-
nawet, jak stoi podczepiona do auta?
myslalem, ze wiecej miejsca jest w przyczepie
- niższe opłaty za promy (także autostrady niekiedy traktują zestaw jak TIR-a)
Tak, autostrady I promy to faktycznie argument. Zwlaszcza autostrady. bo sprawdzilem prom do UK dla zestawu Volvo 5m + przyczepa 7m, roznica jakies 400zl w porownaniu do tego samego Volva bez przyczepy w obie strony.Załoga G - 2014-09-28, 20:15 Według mnie, zakładając budżet i Twoje wymagania oraz założenia potrzebujesz kampera
6 osobowego.
Co do budżetu to jak piszesz od 20 do 50 to ja zakładam te 50 :-)
Najlepiej z mocnym silnikiem (2,8) z dmc wpisanym 3,5 tony i nie za długiego (im dłuższy tym często cięższy).
Wydaje mi się, że łóżka piętrowe tez były by potrzebne, bo Twoje dzieci to chłopak i dziewczyna, będą woleli spać osobno.
Takich kamperków na ducato II jest sporo lub też na fordzie (ale podobno gorzej z blachami)
np.
Burstner Active, czy coś w tym stylu.
pozdrawiamjaro136 - 2014-09-28, 20:16 eee no przesadziłeś obrażasz dziadków
ps. fakt, że z górki i z wiatrem , ale dał radę
ostatni jestem żeby kogoś obrażać ale takie są fakty spróbuj utrzymać taką prędkośćRav - 2014-09-28, 20:16
ale w czym problem? W razie kontroli pokazuje papiery i co? Waza?
Ano ważą, ważą, może nie często i zależnie od kraju, ale zdarza się.
Co do Transita z wiadomości poniżej, to spotkałem go w Finlandii w te wakacje. Podróżowały nim 2 osoby i moim zdaniem dla tylu jest on realnie przystosowany.Jacek Lisiecki - 2014-09-28, 20:24 [quote="Załoga G"]Według mnie, zakładając budżet i Twoje wymagania oraz założenia potrzebujesz kampera
6 osobowego.
Co do budżetu to jak piszesz od 20 do 50 to ja zakładam te 50 :-)
kurcze, to niedobrze. Stac mnie na 50, ale nie chce tyle wydawac.Rav - 2014-09-28, 20:28
Rav napisał/a:
nawet, jak stoi podczepiona do auta?
Tak, bowiem z opisu wynika, że będzie to przyczepa o rozmiarze 450-500. Zachowanie sztywności takiej konstrukcji, bez podparcia jest niemożliwe. Korzystając z niej bez podpierania szybko ją zniszczysz, a potem wiadomo: zacieki, pływająca podłoga, pęknięcia poszycia (zwłaszcza przy otworach: drzwi) itp.
Rav napisał/a:
myslalem, ze wiecej miejsca jest w przyczepie
Tu nie chodzi tylko o miejsce, którego faktycznie w przyczepie może być odrobinę więcej, ale o to, że kampery zwykle zabierają 120-160 litrów wody, a przyczepy 40-60 litrów. Do tego rzadko która przyczepa ma bojler gazowy, a kamper każdy. Oznacza to, że zatrzymując się gdzieś bez prądu w przyczepie nie będziesz miał nawet ciepłej wody.Bronek - 2014-09-28, 20:35 Ja tęsknię za przyczepą tylko jak jak leje , garnki i wszystko porozstawiane . Nudno . Pytanie wracać a może zwiedzać okolicę . ???
Będąc przyczepą odpalasz samochód i jedziesz do kina , muzeum , knajpy znajomych ....
Chcesz mieć przyjemność większą z prowadzenia przyczepy, to musi być ona mała w miarę, ale samochód silny ponad miarę.
I to najlepiej 4x4 lub napęd na tył .
I wtedy możesz jechać tylko 80/h, lecz startujesz normalnie i nikt ci nie będzie źle życzył że np. pod górę spowalniasz ruch . itp
Kamper pow 4 osób to raczej konieczność i dla mnie tragedia.... KOSZMAR ....Ale to mój pkt widzenia .
I kampery na drodze ważą . i włażą nawet do środka .
Wszystko tu na forum już napisano . Poglądów jest "kupa", w zależności od tego, co kto ma i jakie ma preferencje , itd.
Dla mnie łamanie prawa od samego początku "kamperowania" wzbudza mieszane uczucia , coś co ma dawać radość może na wstępie przysporzyć kłopotów . Chyba ,że ktoś ma w nosie reguły i uważa że jest inny niż wszyscy itd. To zla droga tym bardziej z dziećmi... Wstyd jak cholera gdy trzeba sie tłumaczyć , kłamać itd.. dzieciaki notują i do końca życia zapamiętają. ... Uczysz języka ... ale uczysz, wiec jesteś nauczycielem !!! Relatywizm ??? nie za bardzo.
Ps Przyczepę tez można doposażyć jak kampera. To kwestia potrzeb , tez uwaga na wagę..
Mając takie plany jak Ty i środki finansowe .... miałbym problem . z wyborem . za taka kasę masz wypasioną przyczepę , i kase na doposażenie wg siebie . Na kampera to na początek drogi ,..... dokładaniaJacek Lisiecki - 2014-09-28, 21:34
Cytat:
Bronek napisał/a:
Ja tęsknię za przyczepą tylko jak jak leje , garnki i wszystko porozstawiane . Nudno . Pytanie wracać a może zwiedzać okolicę . ???
Będąc przyczepą odpalasz samochód i jedziesz do kina , muzeum , knajpy znajomych ....
ja zamierzam stawac gdzies w lesie albo tuz przy plazy. Nie mam znajomych w Europie tam, gdzie zamierzam jechac. Poza tym nie zostawie przyczepy na pustkowiu.
Cytat:
Chcesz mieć przyjemność większą z prowadzenia przyczepy, to musi być ona mała w miarę, ale samochód silny ponad miarę.
I to najlepiej 4x4 lub napęd na tył .
odpada - majac 4 auta nie planuje nowych zakupow (moze z wyjatkiem kampera), a nie sprzedam zadnego z posiadanych, bo nikt nie da za nie wiecej niz marne grosze, podczas gdy to sa w pelni sprawne samochody, ktorymi moge jezdzic w dowolne miejsce w dowolnym czasie - taka pewnosc jest warta znacznie wiecej.
Cytat:
I wtedy możesz jechać tylko 80/h, lecz startujesz normalnie i nikt ci nie będzie źle życzył że np. pod górę spowalniasz ruch . itp
akurat malo martwi mnie to, co sobie o mnie mysla inni uzytkownicy ruchu, dopoki nie lamie przepisow bezpieczenstwa lub nie zagrazam im w inny sposob. TIRy tez jezdza z taka predkoscia.
Cytat:
I kampery na drodze ważą .
to gorzej.
Cytat:
i włażą nawet do środka .
a po co? I co z tego dla mnie wynika?
Cytat:
Dla mnie łamanie prawa od samego początku "kamperowania" wzbudza mieszane uczucia , coś co ma dawać radość może na wstępie przysporzyć kłopotów
.
dopoki nie kaza mi placic mandate przed wyjazdem z kraju, to zaden problem.
Cytat:
Wstyd jak cholera gdy trzeba sie tłumaczyć , kłamać itd..
Ale jakie klamac? W papierach tyle, zakladam, ze nie przekroczylem. Jak chcecie, to zwazcie, jesli Wam sie nie podoba.
Cytat:
Mając takie plany jak Ty i środki finansowe .... miałbym problem . z wyborem
.
ja tez mam.
Cytat:
Na kampera to na początek drogi ,..... dokładania
wlasnie tego sie obawiam, bo nie mam wiedzy.
Ale podobnie jest z samochodami. Jesli komus mowie, ze mam auto warte moze 3000zl, a moze 5000zl, ktore jest absolutnie sprawne I wiaze z nim plany na dlugie trasy i lata, to mi nie wierza. Moj tata kupil Skode Octavie nowke za jakies 90.000zl I liczy, ze pojezdzi nia 10 lat. Ja swoim Volvo tez pojezdze 10lat, co nieco przy nim naprawiajac, ale tata co jakis czas musi robic przeglady w ASO, zeby stracic gwarancji, nie moze zalozyc gazu, musi wykupic AC itd. Ostatnio moj klient oddal Skode Octavie 10-letnia w rozliczeniu, akurat sie rozsypala skrzynia, sprzeglo I cos tam jeszcze. Ja mam Volvo 26-letnie z oryginalna skrzynia, a sprzeglo przez ostatnie 5 lat nie bylo ruszane na pewno (wczesniej tez raczej nie). I ja nie musze jezdzic autobusem z powodu cen paliwa.
Wszystko dlatego, ze mam wiedze, ktorej mi brakuje w przypadku kamperow I przyczep. Licze, ze skorzystam z Waszego doswiadczenia, zeby nie musiec przeplacac.
Rav - 2014-09-28, 21:54
Ale jakie klamac? W papierach tyle, zakladam, ze nie przekroczylem. Jak chcecie, to zwazcie, jesli Wam sie nie podoba.
No i wtedy stajesz przed dylematem co? i/lub kogo? zostawić na parkingu, aby móc jechać dalej. O walorach dopingujących wyrażanych w euro (czy też innej lokalnej walucie) nie wspominam.Jacek Lisiecki - 2014-09-28, 21:55
Bronek napisał/a:
Na kampera to na początek drogi ,..... dokładania
sposrod wielu podobnych ofert wybralem kilka, ktore moim zdaniem dobrze odzwierciedlaja, co MNIE sie wydaje warte:
podoba mi sie, ze jest dlugi (7m), nie bedzie problemu z przekraczaniem mas I kategorii, a do tego 2000r (choc to akurat moze byc wada z punktu widzenia usterkowosci)
krotszy, ale to akurat moze byc jego zaleta - zmiesci sie bez problemu do garazu. Troche mniej komfortowy, bo to przerobka zwyklego blaszaka. Ale za to wyglada na dobry stosunek ceny do jakosci.
dosc drogi, ale zarejestrowany na 8 osob, czyli pewnie tyle da sie przewiezc (nie mowie o spaniu). To spora zaleta - moglbym go uzywac do przewozenia moich uczniow na krotkich trasach w Polsce bez potrzeby spania.
I co o tym sadzicie?Jacek Lisiecki - 2014-09-28, 21:56
Rav napisał/a:
No i wtedy stajesz przed dylematem co? i/lub kogo? zostawić na parkingu, aby móc jechać dalej. O walorach dopingujących wyrażanych w euro (czy też innej lokalnej walucie) nie wspominam.
Aha:) Czyli to nie jest tak, jak w PL, ze daja mandate kredytowy do zaplacenia pozniej?Rav - 2014-09-28, 22:02
Aha:) Czyli to nie jest tak, jak w PL, ze daja mandate kredytowy do zaplacenia pozniej?
Nawet w PL każdy cudzoziemiec musi od ręki dokonać płatności gotówką.Jacek Lisiecki - 2014-09-28, 22:04
Rav napisał/a:
Aha:) Czyli to nie jest tak, jak w PL, ze daja mandate kredytowy do zaplacenia pozniej?
Nawet w PL każdy cudzoziemiec musi od ręki dokonać płatności gotówką.
W UK jest inaczej - daja kredytowe nawet cudzoziemcom. Przynajmniej z mojego doswiadczenia tak wynika, choc dostalem tam tylko 3 mandaty.Rav - 2014-09-28, 22:33
W UK jest inaczej - daja kredytowe nawet cudzoziemcom. Przynajmniej z mojego doswiadczenia tak wynika, choc dostalem tam tylko 3 mandaty.
Co kraj to obyczaj.Jacek Lisiecki - 2014-09-28, 22:40
Rav napisał/a:
W UK jest inaczej - daja kredytowe nawet cudzoziemcom. Przynajmniej z mojego doswiadczenia tak wynika, choc dostalem tam tylko 3 mandaty.
Co kraj to obyczaj.
Ale w sumie to sie moge mylic - 3 mandaty na 10 lat to troche malo, zeby z tego wywodzic jakas regule:) A poza tym to malo istotne, jak jest w UK - zgadzam sie z powyzszym, w kazdym kraju moze byc inaczej. Czyli dochodzi wazna kwestia pilnowania mas.Jacek Lisiecki - 2014-09-28, 23:35
twierdzi, ze sprzeda "bardzo zadbanego, bezawaryjnego i doskonale wyposażonego" za 22500zl do negocjacji.
Ja rozumiem, ze kazda pliszka swoj ogonek chwali, ale z drugiej strony w klubie Volvo mamy zwyczaj, ze wewnatrz klubu piszemy dokladnie, jak jest, szczerosc az do bolu. Dlatego ja kupilem juz 3 auta w klubie i ani nie negocjowalem ceny, ani nie zalowalem pozniej.
A tutaj jak jest?Camp77 - 2014-09-29, 00:49 Kilkanaście lat jeździłem z przyczepami kempingowymi. Zaczynałem od "WILKA" z oświetleniem gazowym. Kończyłem na SKIPIE (bardzo dobrze się prowadzi, podwozie ALKI). Od kilku lat camper początkowo z wypożyczalni potem swój.
Jeśli zamierzasz pobytować kilka dni w jednym miejscu - to przyczepa.
Jeśli dużo jazdy a postoje 1-2 dni - to camper.
Camperem łatwiej się jedzie i parkuje.
Przyczepą nie wszędzie zaparkujesz po drodze.
DMC powyżej 3,5 t podejrzewam będzie i tu i tu.
Przy kwocie od 30.000 PLN zaczynają się wypasione przyczepy.
Holownik polecam 4x4. Z jednym napędem, na trawie już się ślizga.
Przyczepa na kempingu a holownikiem zwiedzasz okolice.
W Twoim wypadku wybrałbym wypasioną przyczepę i holownik z 4x4.Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 01:33 [quote="Camp77"]
Cytat:
Cytat:
kiepsko - planuje I tak, I tak:)
Cytat:
Po drodze zamierzam parkowac glownie na parkingach przyautostradowych. Cel podrozy - raczej nie kemping, raczej gdzies na dziko przy morzu. W gorach moze byc trudniej o takie dzikie obozowanie.
Cytat:
Niekoniecznie - moje Volvo ma DMC ok 1900kg, a przyczepy w UK widzialem spokojnie w zakresie 1100-1400kg. Ciezszej nie planuje ze wzgledu na bezpieczenstwo.
Cytat:
a przy kwocie 12000-20000? Jest mnostwo takich ogloszen w UK I nie bardzo widze roznice w stosunku do tych za 30.000zl
Cytat:
niestety zakup kolejnego samochodu odpada z wyjatkiem kampera.
Cytat:
rzadko bede stawal na kempingu, wiec w takiej sytuacji to albo kamperem albo rowerami.
Cytat:
W Twoim wypadku wybrałbym wypasioną przyczepę i holownik z 4x4.
byloby fajnie, ale nie chce kolejnego samochodu.
Tak czy siak dziekuje za porady. Widze coraz wiecej uwarunkowan, wybor wprawdzie staje sie trudnieszy, ale za to jest wieksza szansa na trafnosc po pokonaniu tych trudnosci.Bronek - 2014-09-29, 08:57 Nie chciało mi się tego już czytać...myślę że pytanie postawiłeś ot tak sobie.Decyzja podjęta....kamper. Teraz tylko trzeba kupić....
A i jeszcze jedno . Z góry ustalanie gdzie będę jeździł....tu się zdziwisz Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 09:06
Bronek napisał/a:
.
Cytat:
myślę że pytanie postawiłeś ot tak sobie.Decyzja podjęta....kamper.
moze sie tak wydawac, ale wcale tak nie bylo. Stawiajac pytanie myslalem raczej o przyczepie. Ale kilka argumentow przewazylo, choc nadal mam watpliwosci, ale juz mniejsze.
Cytat:
Teraz tylko trzeba kupić....
wlasnie - i to jest rownie wazne pytanie. Bo moze sie okazac, ze znajde wartosciowa przyczepe, a z kamperem juz gorzej. Piszemy o sprzecie uzywanym - tu czesto nie ma idealnych rozwiazan i to, co sie kupuje, w duzej mierze zalezy od tego, co aktualnie ktos sprzedaje. Tu jest duzo zmiennych.
Cytat:
A i jeszcze jedno . Z góry ustalanie gdzie będę jeździł....tu się zdziwisz
Kolejna wazna uwaga - dziekuje, ale czy moglbys rozwinac? Chetnie naucze sie od bardziej doswiadczonych.Cyryl - 2014-09-29, 09:17 widząc Twoje wymagania, czyli 4 dorosłych + 2 dzieci nie ma takiego kampera który by się utrzymał poniżej 3,5t w rzeczywistości.
zakładam, że Twoja rodzina i teściowie nie jedziecie w podróż saute, wyposażeni w ubranie to co na sobie i kartę kredytową, a zabierając trochę ciuchów, prowiant i sprzęt turystyczny (widzę w planie rowery) na pewno będzie więcej niż 3,5t.
jak chciałbyś wiedzieć, oprócz kamperów kłopoty z wagą mają dużo mniejsze pojazdy tj. samochody pogotowia ratunkowego, wśród których ponad połowa "cierpi" na nadwagę, a 3,5t jest tylko na papierze.
ja mam małego kampera, jeżdżę w większości we dwójkę z dzieciakiem, jeden rower i prowiant na dwa dni (weekend) i na wadze mam już 3100kg (sprawdzone z wodą czystą, bez szarej).
jeżeli wezmę żonę, pojedziemy na tydzień (więcej ciuchów, więcej prowiantu) i dołożę drugi rower, to pewnie nie wiele brakuje do 3,5t. ale gdyby to był większy kamper i gdybym do tego dołożył 2 osoby dorosłe i jednego dzieciaka, wszyscy z bagażem, to nie miałbym prawa zmieścić się w 3,5t.Bronek - 2014-09-29, 09:20 Szukając argumentów za kamperem,będąc zadowolony ze swego"szpanerskiego " i co najważniejsze sprawnego dopasionego zestawu, też zakładałem mobilność. Teraz siedzę ponad tydzień w jednym miejscu ,bo fajnie jest ,ale......BRAK AUTA jest odczuwalny. Rowerki z psem i w górach??? Itp. Zmartwiło mnie Twoje podejście do przepisów (nota bene) durnych.....To zła droga, coraz trudniej o wyrozumiałość,czy niekompetencję.Świat stał się jednym wielkim zakazem.Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 09:27
Cytat:
[quote="Cyryl"]widząc Twoje wymagania, czyli 4 dorosłych + 2 dzieci nie ma takiego kampera który by się utrzymał poniżej 3,5t w rzeczywistości.
zrewidowalem swoje poglady na liczebnosc zalogi - tesciowie zostaja:)
Cytat:
zakładam, że Twoja rodzina i teściowie nie jedziecie w podróż saute,
wrecz przeciwnie - w tegoroczna podroz do Hiszpanii zabralismy ok 1000kg bagazu. Mozna to odchudzic o jakies 500kg, ale raczej nie zejdziemy ponizej 500kg.
Cytat:
(widzę w planie rowery)
niewykluczone, choc dotychczas malo jezdzilismy rowerami na wakacjach, ale wraz ze zmiana stylu wakacji ten element tez sie moze zmienic.
Cytat:
na pewno będzie więcej niż 3,5t.
czyli wychodzi na to, ze trudno - podwyzszam kategorie prawa jazdy I place wiecej na autostradach. Jak mowia moi koledzy z klubu Volvo - nei bede robil gownianych oszczednosci.
Cytat:
ja mam małego kampera,
Jak malego? jestem tu nowy, jeszcze sie nie nauczylem, gdzie jest (jesli w ogole) galeria zdjec pojazdow uzytkownikow Forum. Jak sie mieszka w takim malym? Na jak dlugo? Ja planuje pojechac w 4 osoby w Europe na miesiac, moze nawet troszke dluzej.Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 09:35
Cytat:
[quote="Bronek"] też zakładałem mobilność. Teraz siedzę ponad tydzień w jednym miejscu ,bo fajnie jest ,ale......BRAK AUTA jest odczuwalny.
dziekuje, to wazne spostrzezenie. Teraz mi sie przypomnialo, ze gdybym mial jechac kamperem, to moge sobie wziac male auto na sztywnym holu, nie wymagajacym kierowcy. Mozna tak ciagnac rowniez na autostradzie. A mam takie dwa male auta.
A poza tym - dlaczego brak auta? Kamperem nie wszedzie wjade, to fakt, ale z drugiej strony nie wszedzie sa zakazy - tak zakladam. A moze sie myle? Poza tym ja zakladam, ze bede stal duzo poza kempingami. Nie wykluczam kempingow, ale nie bede ich specjalnie szukal. I wtedy nie moge zostawic przyczepy I jechac sobie gdzies. A kampera chyba moge - tak zakladam. A moze znowu sie myle?
Kurcze, jakby sie nie obrocic, to pupa z tylu:) za kazdym razem czegos brakuje.Bronek - 2014-09-29, 09:42 Tu pewien mądry,rzekł.....kamper to pełen worek kompromisów.
A ile to budzi tu emocji...jak jeden drugiego chce przekonać do swoich racji!!!!
Nie ma najlepszego kampera, i tyle. Za żadne pieniądze 💰Rawic - 2014-09-29, 09:52
Bronek napisał/a:
Nie ma najlepszego kampera, i tyle. Za żadne pieniądze
a ja stosuję zasadę " jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" i jestem szczęśliwy czego i innym życzę. Rav - 2014-09-29, 10:09
Teraz mi sie przypomnialo, ze gdybym mial jechac kamperem, to moge sobie wziac male auto na sztywnym holu, nie wymagajacym kierowcy. Mozna tak ciagnac rowniez na autostradzie. A mam takie dwa male auta.
Nie wiem jak to sobie wyobrażasz?
Jak dla mnie lepiej już skuter z tyłu zapakować. Po co wchodzić w Viatoll, wyższe opłaty na autostradach i dorzucać koło tony na hak i ze 2-3 litry na setkę?
Poza tym brałeś pod uwagę ograniczenia prędkości dla sztywnego holu? A jest to 30 km/h na obszarze zabudowanym i 60 km/h poza tym obszarem. Na polską autostradę masz zakaz wjazdu (z tego co się orientuję w innych krajach też autostrady trzeba omijać).
Nie widziałem jeszcze nikogo, kto by kamperem ciągał ze sobą osobówkę. Wolałbym już coś wypożyczyć na miejscu za 40-50 euro/doba.Bronek - 2014-09-29, 10:13 Ale hajcuje....Zazdroszczę tym co izotermy przerobili.....No i bądź tu mądry. Za gorąco na rowery , Klima pełen gaz .Zwiedzanie ..wszystko już zwiedzono, co ja archeolog jestem ,...Poważnie na 4ry osoby kupił bym alkowę i zapomniał o szybkiej jeździe, czyste sumienie i zero wtedy szaleństwa.Masz wakacje,wolne itd...totak jak z przyczepą,luzik i wolne ruchy.Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 10:18
Cytat:
[quote="Rav"]
Teraz mi sie przypomnialo, ze gdybym mial jechac kamperem, to moge sobie wziac male auto na sztywnym holu, nie wymagajacym kierowcy. Mozna tak ciagnac rowniez na autostradzie. A mam takie dwa male auta.
Nie wiem jak to sobie wyobrażasz? Na motylu zamierzasz ciągnąć?
tzw. A-frame. Przywiozlem tak 2 samochody z Anglii.
Nawet w te wakacje widzialem kampera ciagnacego Seicento z tylu.
Cytat:
Jak dla mnie lepiej już skuter z tyłu zapakować.
dla czterech osob?
Cytat:
Po co wchodzić w Viatoll, wyższe opłaty na autostradach i dorzucać koło tony na hak i ze 2-3 litry na setkę?
Fakt, wtedy nie bylo jeszcze Viatoll. Swoja droga ciekawe, jak to prawnie wyglada. Bo to nie jest przyczepa, tylko holowanie, wiec nie powinny miec zastosowania przepisy o DMC, tylko o porownywaniu mas holownika I holowanego. Ale z kolei takei holowanie, ktore nie wymaga kierowania pojazdem, wiec dopuszczalne na autostradzie.Bronek - 2014-09-29, 10:44 A prędkość z30 /h.???krimar - 2014-09-29, 11:10 ustawodawca nie przewidział czegoś takiego http://www.youtube.com/watch?v=PbkXSj_aByE i nawet hamulce działają co ponoć sprawia, że toto jest zgodne z derektywami EUWojciechu - 2014-09-29, 11:13 Oj Bronek - kombinujesz... Jadąc 30/h - Ty wszystkich widzisz, Ciebie wszyscy widzą Fux - 2014-09-29, 11:33 I w przypadku aut z bezkluczykowym dostępem, zapłon musi być cały czas włączony i dyskwalifikuje auto z automatem.
Daj ta podstawę prawną w kwestii holowania/przyczepowania, viatoli i innych badziewiów.
Jeżeli ma to być 30/60km/h, to wole wypożyczyć na miejscu lub jechać >3,5t ze skuterem na pace. Mobilnośc lepsza.Rav - 2014-09-29, 12:06
Rav napisał/a:
Jak dla mnie lepiej już skuter z tyłu zapakować.
dla czterech osob?
To załaduj rowery jeśli koniecznie chcecie jeździć razem.Bronek - 2014-09-29, 12:11 Ktoś tu już o tym pisał??? Też widziałem takie holowanie. Były nawet linki do sztywnych holi ....Zawracanie d...
Po powrocie, albo skuter 2 os , co z Wacikiem??. albo silniki do roweru?? Elektryczne czy spalinowe? Jest o czym myśleć
Jak skuter to rampa -szkoda bagażnika. Itp. Itd.Cyryl - 2014-09-29, 13:18
...Teraz mi sie przypomnialo, ze gdybym mial jechac kamperem, to moge sobie wziac male auto na sztywnym holu, nie wymagajacym kierowcy. Mozna tak ciagnac rowniez na autostradzie. A mam takie dwa male auta....
...Jak sie mieszka w takim malym? Na jak dlugo? Ja planuje pojechac w 4 osoby w Europe na miesiac, moze nawet troszke dluzej.
no tak, ale po pierwsze czego oczekujesz od turystyki kamperowej, jeżeli identycznego standardu jak w domu, to raczej trudno to osiągnąć. nie wyobrażam sobie kampera ciągnącego dwie osobówki i dźwigającego rowery i skuter.
ja wypoczywam robiąc inne rzeczy lub w inny sposób jak na co dzień.
ja długo nie mieszkam w kamperze, z tego względu iż mam duszę koczownika i najdłużej wytrzymam 2 dni w jednym miejscu.
będąc w Hiszpanii, a czasem nawet w Polsce przy sprzyjającej pogodzie w kamperze nie mieszkasz, ale nocujesz. jedzenie, siedzenie wieczorami pod markizą, a do środka tylko aby zrobić jakieś żarcie i do snu.
natomiast co do holowania w sposób wykluczający potrzebę kierowania nim, przepisy niezależnie od sposobu tego holowania, czy na "motylku" czy w "trójkącie" w dalszym ciągu obowiązuje ograniczenie 30/60km/h.
z Warszawy do Barcelony jest autostradami 2500, więc wyjdzie Ci tylko około 48 godni jazdy non stop.
inaczej mówiąc: jeżeli chcesz zachować ilość bagażu rzędu 1000kg, lepiej jest kupić przyczepę bagażową i na miejscu coś wynająć. taniej, szybciej i mniej łamanych przepisów.Benior - 2014-09-29, 13:52 Holowanie na autostradzie jest zabronione.
Wyjątek to awaria i do holowania są uprawnione pojazdy do tego przeznaczone robią to do najbliższego wyjazdu lub miejsca obsługi podróżnych.
Tak mi się wydaje brams - 2014-09-29, 14:02
wrecz przeciwnie - w tegoroczna podroz do Hiszpanii zabralismy ok 1000kg bagazu. Mozna to odchudzic o jakies 500kg, ale raczej nie zejdziemy ponizej 500kg.
Tak tylko z czystej ciekawości.
Jedna tona bagażu wywarła na mnie wspaniałe wrażenie.
Możesz napisać, co to było?Bim - 2014-09-29, 14:22 Ja to już się totalnie pogubilem. Na początku miało być 6-10 osób i miało ci to pomoc w wyjazdach zarobkowych to chyba było podstawą w założeniach kupna kampera albo przyczepy, czy tak?krimar - 2014-09-29, 17:04
Benior napisał/a:
Holowanie na autostradzie jest zabronione.
producenci takich zaczepów twierdzą, że zgodnie z przepisami po zamontowaniu tego cuda samochód zamienia się w przyczepę i nie jest to holowanie lecz dozwolone na autostradzie ciągniecie przyczepy (i nawet przywołują przepisy to potwierdzające), czyli można z tym jechać, ale w niektórych krajach nie po najszybszym pasie jeśli są 3 pasy lub więcej.
Bronek napisał/a:
Po powrocie, albo skuter 2 os , co z Wacikiem??
niech biegnie za skuteremmatro - 2014-09-29, 19:50
jaro136 napisał/a:
CAPOMAN napisał/a:
jaro136 napisał/a:
eee no przesadziłeś obrażasz dziadków
ps. fakt, że z górki i z wiatrem , ale dał radę
ostatni jestem żeby kogoś obrażać ale takie są fakty spróbuj utrzymać taką prędkość
tylko żeby mnie nikt na policję nie podał...w Niemczech jechałem przy granicy krimar - 2014-09-29, 20:38 to i tak za szybko jak na landstrasse w NiemczechFux - 2014-09-29, 20:44 Na 10" kołach jechał...
piotr1 - 2014-09-29, 20:51
Camp77 napisał/a:
Kilkanaście lat jeździłem z przyczepami kempingowymi. Zaczynałem od "WILKA" z oświetleniem gazowym. Kończyłem na SKIPIE (bardzo dobrze się prowadzi, podwozie ALKI). Od kilku lat camper początkowo z wypożyczalni potem swój.
W Twoim wypadku wybrałbym wypasioną przyczepę i holownik z 4x4.
Witam. Miałem przyczepę i kampery i uważam że tylko kamper...... matro - 2014-09-29, 20:55
Fux napisał/a:
Na 10" kołach jechał...
16 cali...silnik 2,5TD
kasuje filmik
chciałem tylko pokazać, że 120km/h to nie problem dla starych kamperów ... zwykły 2,5D to już i spadek mocy a co za tym idzie prędkości
Ja to już się totalnie pogubilem. Na początku miało być 6-10 osób i miało ci to pomoc w wyjazdach zarobkowych to chyba było podstawą w założeniach kupna kampera albo przyczepy, czy tak?
Bo ja mam dwie rozne opcje zastosowania. Jedna to wlasny wypoczynek, a druga to wyjazd z kursantami. Jak sie da zalatwic obie, to swietnie. Jak nie, to priorytetem jest wlasny wypoczynek.andi at - 2014-09-29, 21:31 Mu prawdopodobnie chodzi o MILKE,i tam mu wszystko wejdzie
-10 osób
-teściowa
-na dziko czy na dzikusa
-itd,itpJacek Lisiecki - 2014-09-29, 21:34
Cytat:
[quote="andi at"]Mu prawdopodobnie chodzi o MILKE
,
a co to jest?
Cytat:
-teściowa
z tesciowej juz zrezygnowalem:)
Cytat:
-na dziko czy na dzikusa
to jakis skrot myslowy?Rav - 2014-09-29, 21:37
Mu prawdopodobnie chodzi o MILKE
,
a co to jest?
Masz prawo nie wiedzieć. To kamperek zbudowany na bazie autobusu komunikacji miejskiej.dulare - 2014-09-29, 21:40 Jacek Lisiecki, Milka jest do obejrzenia tutaj: http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=4842 raptem trochę ponad 200 stron Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 21:56
Cytat:
no tak, ale po pierwsze czego oczekujesz od turystyki kamperowej, jeżeli identycznego standardu jak w domu, to raczej trudno to osiągnąć.
jeszcze nie wiem, czego oczekuje - powiedzcie mi, czego moge oczkiewac, prosze.
Cytat:
nie wyobrażam sobie kampera ciągnącego dwie osobówki i dźwigającego rowery i skuter.
jesli juz, to tylko jedna osobowke. Napisalem, ze mam dwa takie auta w sensie, ze moge sobie wybrac, ktore chce zabrac. Ale wcale sie nie upieram przy ciagnieciu nawet jednego. A skuter, auto I rowery sie wzajemnie wykluczaja. Pewnie zostana same rowery.
Cytat:
ja wypoczywam robiąc inne rzeczy lub w inny sposób jak na co dzień.
zgadza sie - planuje plywac, robic grilla, chodzic na spacery, jezdzic rowerami, moze cos pozwiedzac w okolicy, choc niekoniecznie - rodzina jest malo zwiedzajaca.
Cytat:
ja długo nie mieszkam w kamperze, z tego względu iż mam duszę koczownika i najdłużej wytrzymam 2 dni w jednym miejscu.
ja troche inaczej - jesli mi sie podoba, to zostaje w jednym miejscu na dlugo. Ale jak bede mial kampera lub przyczepe, to sie pewnie zmieni, bo z kolei uwielbiam prowadzic samochod - nawet dla samej przyjemnosci pokonywania tysiecy kilometrow.
Cytat:
będąc w Hiszpanii, a czasem nawet w Polsce przy sprzyjającej pogodzie w kamperze nie mieszkasz, ale nocujesz. jedzenie, siedzenie wieczorami pod markizą, a do środka tylko aby zrobić jakieś żarcie i do snu.
w sumie racja, jakos do tej pory nie patrzylem na to z tej strony, a to przeciez takie oczywiste! Tyle, ze ja rowniez planuje wyjazdy zima. Moze na poczatek nie w mrozne gory, tylko do Grecji - slyszalem, ze np. na Zakynthos nurkuje sie przez caly rok. Ja jeszcze nie nurkuje, ale ktos mnie zarazil pasja I byc moze wreszcie zaczne.
Ale jak sie naucze karawaningu, to bede chcial pojechac do Szkocji - tam jest kiepska pogoda niezaleznie od pory roku:)
Cytat:
inaczej mówiąc: jeżeli chcesz zachować ilość bagażu rzędu 1000kg, lepiej jest kupić przyczepę bagażową i na miejscu coś wynająć. taniej, szybciej i mniej łamanych przepisów.
[/quote]
tak, dzieki tej dyskusji jestem bogatszy o kilka waznych wnioskow. Np. ze nie da sie zaladowac takiego bagazu do przyczepy, a pewnie I do kampera tez nie. Gdyby to byla kwestia wylacznie dojechania do Hiszpanii, to zrobilbym tak, jak opisales. Moje miejsce zakwaterowania w Hiszpanii to Torrevieja I okolice. Tam mam 3500km, co jestem w stanie pokonac przez ok 30-35h jazdy, z noclegiem w Paryzu. DO tego nie potrzebuje przyczepy czy kampera. Wystarczy mi przyczepka bagazowa, zeby zawieszenia zbytnio nie obciazac w samochodzie. Dlatego doszedlem do wniosku, ze jak juz kupowac, to po to, zeby jezdzic z miejsca na miejsce.
W przypadku przyczepy kempingowej taka ilosc bagazu odpada. Ale do kampera zamiast auta moge przytroczyc wlasnie lekka przyczepke bagazowa do 750kg I wtedy DMC bedzie 4250 (zakladam optymistycznie, ze sie zmieszcze w 3500 z kamperem, choc nie bedzie to latwe).
Czyli kolejny argument za kamperem.
Ale zeby mi sie nie oberwalo, ze traktuje Was niepowaznie, zadajac pytanie, na ktore znam z gory odpowiedz, oto kilka linkow do przyczep, ktore mi sie podobaja. Niestety nie czuc z tych zdjec, czy jest wilgoc:)
http://caravans.autotrade...price/2000/4999
ma markize albo jak to sie tam nazywa:) To bylby dobry kompromis miedzy potrzeba przestronnosci a malym rozmiarem przyczepy. Jesli zrezygnuje z tak obfitego bagazu, to moze rzeczywiscie przyczepa?Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 21:57
Wątek jest o autobusie przerobionym na kamper - zajrzyj choćby na kilka pierwszych stron a myślę że historia Cię wciągnie. Na pierwszych stronach jest trochę zdjęć z początku budowy - a później dużo więcej dulare - 2014-09-29, 22:25 Patrząc na linki do przyczep które przysłałeś - dwuosiówki to raczej cieżkie egzemplarze, te dwie wcześniejsze też mają po 7 metrów i nie spodziewał bym się że zejdą poniżej 1200kg DMC... Jeździłem ze starym Knausem który był dość lekki jak na swój rozmiar - przy 6 metrach miał 950 DMC więc teraz patrząc na zabudowy tych przyczep które przysłałeś - spodziewał bym się przy jednoosiowych czegoś bliżej 1200 kg...Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 22:30
Cytat:
dulare napisał/a:
Patrząc na linki do przyczep które przysłałeś - dwuosiówki to raczej cieżkie egzemplarze, te dwie wcześniejsze też mają po 7 metrów i nie spodziewał bym się że zejdą poniżej 1200kg DMC... .
dwusiowki nie maja podanych DMC, ale ktoras jednosiowa ma jakies 1200kg wlasnie, w tej chwili nie pamietam, a linki juz zamknalem. Moje Volvo moze pociagnac 1430kg, wiec 1200kg mi spokojnie pasuje. Tylko nie podaja, ile to ma ladownosci (wzglednie nmasy wlasnej). Moge obnizyc mase bagazu do 500kg, ale nizej sie nie da. CHyba:)
Ale zaraz - przeciez moje Volvo ma 500kg ladownosci, wiec powinno wystarczyc plus troche ladownosci w przyczepie.Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 22:36
Cytat:
Wątek jest o autobusie przerobionym na kamper - zajrzyj choćby na kilka pierwszych stron a myślę że historia Cię wciągnie.
Kurcze, juz sama zapowiedz mnie wciagnela - szykuje sie nieprzespana noc. Dziekuje.Bronek - 2014-09-29, 22:37 Patrz też na DMC samochodu, a n ie tylko ile może uciągnąć . DMC + DMC + DMC zestawu.
I tu masz odpowiedź jakiej kategorii musisz mieć prawko. Jakie oplaty itd.Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 22:40
Cytat:
[quote="Bronek"]Patrz też na DMC samochodu, a n ie tylko ile może uciągnąć
.
DMC V745 1900kg + DMC przyczepy do 1400kg (wynika ze wzoru auto=1,33 przyczepy) I masy sie zgodza. A jak sie tym bedzie jezdzilo, to sie okaze:) Masa w porzadku, Volvo uciagnie, tylko opory powietrza mnie troche martwia. To ma tylny naped i 109KM.Bronek - 2014-09-29, 22:52 D... tam wzory . Tu chodzi o papiery . Masz mieć zestaw DMC do 3500kg na Kat B lub maksymalnie 4250 z przyczepa lekka , a takiej jako kempingowa na legalu nie znajdziesz .
Bo to lipa jak ktoś ma takie papiery.
Powiem tak.................109 Koni z zapakowanym jak piszesz na maxa samochodem i przyczepą , pojedzie ale nie chciał bym jechać za Tobą wąska drogą.
Miałem przyczepke niską z opuszczanym dachem ok 5 m dł. DMC 1000 kg ale aI utko 320 KM napęd na tył z laczkami 20 ' szer 295 cm .I dlatego jestem nieobiektywny .
Takim zestawem było przyjemniej jeździć jak teraz kamperem .
Nie do przecenienia były miny kierowców np. "Passatów na gazie ", jak im pod górkę znikałem w oczach . Taki kierowca Avensis w kapeluszu , który z 30 minut przymierzal sie do wyprzedzenia i czekal na wzniesienie ,nagle baraniał jak tam zestawik dostawał kopa.
Poniżej tego postu nieskromnie widać co ciągnęło kiedyś co. Jacek Lisiecki - 2014-09-29, 23:07
Cytat:
[quote="Bronek"]D... tam wzory . Tu chodzi o papiery . Masz mieć zestaw DMC do 3500kg na Kat B lub maksymalnie 4250 z przyczepa lekka , a takiej jako kempingowa na legalu nie znajdziesz .
Przepraszam, moze sie niejasno wyrazilem. W papierach mam DMC Volva 1900kg. Przyczepe zatem moge miec teoretycznie do 1600kg, ale z drugiej strony DMC auta nie moze byc mniejsze niz 1,33 DMC przyczepy, wiec wychodzi, ze moim wozem moge pociagnac przyczepe o DMC ok 1400kg. To moim zdaniem wystarczy, zeby wybrac dobra przyczepe kempingowa.
Cytat:
ale nie chciał bym jechać za Tobą wąska drogą.
Czy to oznacza dla mnie jakies klopoty? W UK jezdze do bolu przepisowo i nie przejmuje sie, jak na mnie trabia w miescie, wiec tym bardziej jest mi wszystko jedno, co sobie o mnie mysla na autostradzie. No, chyba, ze sie czuja zagrozeni i dzwonia na policje, to wtedy sie troche przejmuje:)
Cytat:
Nie do przecenienia były miny kierowców
szkoda, ze tego nie widzialem. Ale dla mnie taki zestaw jest nieosiagalny. Moge co najwyzej zamienic Volvodiesla na dziewiecsetke (155KM) na gazie, ale to troche niepraktyczne stawac co 400km na tankowanie. Jak dobrze wyreguluje swoja siedemsetke, to zrobi jakies 800km na baku, a to roznica. I gaz nie wszedzie jest dostepny.Bronek - 2014-09-30, 06:38 Ok. Pisałeś chyba też o sprawnym przemieszczaniu??? I w tym kontekście, o jeździe w zimie i takie tam różne ......Teraz wiesz co miałem na myśli?? Drugi raz mnie martwisz....tym razem , że nie liczysz się z innymi . To też złe podejście
Wiec chyba Kamper o to tylko do wypoczynku. Jacek Lisiecki - 2014-09-30, 06:50
Cytat:
[quote="Bronek"]Ok. Pisałeś chyba też o sprawnym przemieszczaniu??? I w tym kontekście, o jeździe w zimie i takie tam różne .....
.
faktnie, zima moze byc trudno jechac moim Volvodieslem z taka duza przyczepa.
Cytat:
Drugi raz mnie martwisz....tym razem , że nie liczysz się z innymi . To też złe podejście
Licze sie, ale bez przesady. Przede wszystkim dbam o siebie, a dopiero potem o innych. Nie bede kupowal niepotrzebnego drogiego wozu tylko dlatego, ze komus sie nie podoba, ze jade wolno i bezpiecznie, a do tego zgodnie z przepisami. Jak jade obladowany, to nie uzywam najszybszego pasa w Niemczech, a do wyprzedzania wybieram momenty, kiedy na srodkowym nie ma nikogo w bezpiecznej odleglosci. I to uwazam za odpowiednie liczenie sie z innymi. Natomiast nie widze potrzeby rezygnowac z czesci bagazu lub znmieniac samochod po to, zeby inni sie nie zloscili, ze jade wolniej.Cyryl - 2014-09-30, 09:45
Cytat:
ja troche inaczej - jesli mi sie podoba, to zostaje w jednym miejscu na dlugo. Ale jak bede mial kampera lub przyczepe, to sie pewnie zmieni, bo z kolei uwielbiam prowadzic samochod - nawet dla samej przyjemnosci pokonywania tysiecy kilometrow...
jeżeli preferujesz turystykę stacjonarną, to lepsza przyczepa, jeśli zaś koczowniczą to lepszy kamper.
kolejną sprawą jest kamperowanie w zimie. ja korzystam z kampera cały rok i spałem w nim przy -23. jednak są pewne ograniczenia.
musi być to kamper w wersji zimowej, bo przy temperaturze poniżej -8 jest kłopot z wodą. zamarza w rurkach pod podłogą ta dopływająca i ta odprowadzana ze zlewów.
kamper zimowy (a co za tym idzie trochę ciąższy - mój jest letni) ma podwójną podłogę z ogrzewaniem strefy przewodów wodnych. chyba że tak jak ja jedziesz na weekend i udaje Ci się sprawy spożywcze załatwić 5 litrową bańką wody (do rurki odpływowej w zlewie sypiesz 2 łyżeczki soli), a higiena i mycie naczyń w normalnej łazience.
co do DMC przyczepy w dowodzie rejestracyjnym pojazdy masz rubryki: O1 DMC przyczepy z hamulcem i O2 przyczepy bez hamulca. i to jest najbardziej wiążące.
poza tym przypominam, że pojazdy terenowe (4x4) zarejestrowane jako ciężarowe lub ciężarowo-osobowe mogą mieć w dowodzie DMC przyczepy wyższe od DMC pojazdu jednak niższe od 3,5t.
np. Nissan Patrol mając powiedzmy DMC pojazdu 3,3t, może w O1 mieć 3,5t.Benior - 2014-09-30, 12:32 Terenówka niemal każda sama z siebie dużo waży i mało zostaje aby się zmieścić w 3,5T na kat. B
Jacek Lisiecki, pokazuje, że interesują go duże przyczepy a takie jest sens ciągnąć dużym autem czyli ciężkim.
Mój Land Cruiser w dowodzie ma wpisane waga 1828kg a DMC 2805 więc zostaje do dyspozycji tylko 695 DMC do dyspozycji
Mogę oczywiście podpiąć przyczepkę lekką do 750kg ale to przekracza już 3,5T i łapię się na viatol i inne ograniczenia o których już tu pisano.
Ciekawym wózkiem jest SUV Nissan X-Trail masa i DMC ma fajne i przyczepkę można podpiąć coś ok 1330kg
Moim skromnym zdaniem szukaj dużego kampera a jak bardzo będziesz chciał zabrać dużo bagażu to lekka przyczepka.Rav - 2014-09-30, 13:25
Benior napisał/a:
Terenówka niemal każda sama z siebie dużo waży i mało zostaje aby się zmieścić w 3,5T na kat. B
Jacek Lisiecki, pokazuje, że interesują go duże przyczepy a takie jest sens ciągnąć dużym autem czyli ciężkim.
Mój Land Cruiser w dowodzie ma wpisane waga 1828kg a DMC 2805 więc zostaje do dyspozycji tylko 695 DMC do dyspozycji
Mogę oczywiście podpiąć przyczepkę lekką do 750kg ale to przekracza już 3,5T i łapię się na viatol i inne ograniczenia o których już tu pisano.
Ciekawym wózkiem jest SUV Nissan X-Trail masa i DMC ma fajne i przyczepkę można podpiąć coś ok 1330kg
Z przyczepą lekką w sumie zestaw może ważyć 4.250 kg bez konsekwencji na kat. B. Jedynie Viatoll może zaboleć.Cyryl - 2014-09-30, 19:11
...ja troche inaczej - jesli mi sie podoba, to zostaje w jednym miejscu na dlugo. Ale jak bede mial kampera lub przyczepe, to sie pewnie zmieni, bo z kolei uwielbiam prowadzic samochod - nawet dla samej przyjemnosci pokonywania tysiecy kilometrow...
jeżeli sam nie wiesz co chcesz trudno Ci coś doradzić, ale jest na to prosty sposób:
na pierwsze wakacje pojedź samym autem dla przyjemności pokonywania kilometrów, na drugie z przyczepą, a na trzecie kamperem. wtedy porównasz i będziesz wiedział co Ci pasuje najbardziej.andi at - 2014-09-30, 19:45
Cyryl napisał/a:
jeżeli sam nie wiesz co chcesz trudno Ci coś doradzić, ale jest na to prosty sposób:
na pierwsze wakacje pojedź samym autem dla przyjemności pokonywania kilometrów, na drugie z przyczepą, a na trzecie kamperem. wtedy porównasz i będziesz wiedział co Ci pasuje najbardziej.
Świetnie to ujoles Cyryl ,ale na koniec zapomniałeś dodać o Milce (bo to by mu najlepiej pasowało)Jacek Lisiecki - 2014-09-30, 22:36
Cytat:
Benior napisał/a:
i łapię się na viatol i inne ograniczenia o których już tu pisano.
A moze to nie jest tragedia? Jak wzrastaja oplaty na autostradach? O polskim Viatollu duzo pisano koszmarow, ale moze juz wreszcie dopracowali ten system? Wiem, ze musialbym zrobic dodatkowa kategorie prawa jazdy - E czy C?
Cytat:
mozliwe, ale zakup kolejnego samochodu odpada. Mam juz cztery I mi starczy:) Jedynie kamper jest zwolniony z embarga nalozonego przez zone:)
Cytat:
Moim skromnym zdaniem szukaj dużego kampera a jak bardzo będziesz chciał zabrać dużo bagażu to lekka przyczepka.
A duzy kamper to jaki? Po analizie Waszych porad doszedlem do wniosku, ze albo kupie duza przyczepe i ogranicze bagaz do 500kg (jest to mozliwe), albo kamper z lekka przyczepka bagazowa. Czyli nie musze sie martwic o limity masy. 500kg spokojnie zmieszcze do swojego Volva.
Zaskoczylo mnie natomiast, choc w sumie powinienem byl sam to przewidziec, ze kampery dziela sie na letnie i zimowe (albo raczej na letnie i caloroczne). Nie jestem pewien, czy bede duzo jezdzil Zima. Raczej malo. Wiec pewnie kupie sobie letniego z ogrzewaniem, zeby w razie czego przenocowac Zima na trasie, ale na dluzszy pobyt bede mial zalatwione zakwaterowanie. Chyba.Jacek Lisiecki - 2014-09-30, 22:41
Cytat:
jeżeli sam nie wiesz co chcesz trudno Ci coś doradzić
,
zdaje sobie z tego sprawe. Ale rowniez wez pod uwage, ze to, co chce, moze w duzej mierze zalezec od tego, co sie da. Dlatego postawilem to bardzo ogolne pytanie i wiele sie juz dowiedzialem.
Cytat:
na pierwsze wakacje pojedź samym autem dla przyjemności pokonywania kilometrów,
juz bylem wiele razy, wystarczy. Teraz chce cos wiecej.
Cytat:
na drugie z przyczepą, a na trzecie kamperem. wtedy porównasz i będziesz wiedział co Ci pasuje najbardziej.
[/quote]
tak, tego watku jeszcze nie poruszylem - jakie macie doswiadczenia z wypozyczalniami przyczep lub kamperow? Czy to jest dobry sposob, zeby sie doswiadczalnei przekonac, co mi pasuje?Jacek Lisiecki - 2014-09-30, 22:45
Cytat:
Świetnie to ujoles Cyryl ,ale na koniec zapomniałeś dodać o Milce (bo to by mu najlepiej pasowało)
[/quote]
poczytam, tylko jednak musze poczekac do weekendu co najmniej. Ale pomysl jako taki bardzo mi sie spodobal. Pytanie tylko, czy kat B wystarczy? Na autobus normalny oczywiscie nie, ale na taki przerobiony na kampera moze jednak tak? Ale tego sie pewnie dowiem w tym watku o Milce.Rav - 2014-09-30, 22:48
Pytanie tylko, czy kat B wystarczy? Na autobus normalny oczywiscie nie, ale na taki przerobiony na kampera moze jednak tak? Ale tego sie pewnie dowiem w tym watku o Milce.
Od razu odpowiem: nie wystarczy!Jacek Lisiecki - 2014-09-30, 23:05
Cytat:
Rav napisał/a:
Pytanie tylko, czy kat B wystarczy? Na autobus normalny oczywiscie nie, ale na taki przerobiony na kampera moze jednak tak? Ale tego sie pewnie dowiem w tym watku o Milce.
Od razu odpowiem: nie wystarczy!
Dziekuje. W sumie to od jakiegos czasu mysle o zrobieniu prawa jazdy na maly autobus, taki powiedzmy ok 15-18 osob. Mogloby mi sie przydac, gdybym chcial wiecej uczniow zabrac na wycieczke, co czasem robie, ale musze sie ograniczac do 8 osob.
DO przemyslenia:)Cyryl - 2014-10-01, 05:05 no tak, ale biorąc uczniów na wycieczkę, oprócz tego, że wymagałoby to kat. D lub D1 (do 17 osób), ale ponieważ koszty są takie same nikt nie prowadzi szkoleń na tą niższą kategorię, podlegałbyś pod wymogi Ustawy o Transporcie Drogowym. musisz przeczytać Art. 39a, tam są wymogi co do kierowcy w transporcie. musiałbyś mieć badania psychotechniczne, dopuszczenie przez lekarza uprawnionego do wydawania takich zaświadczeń, Kwalifikację Wstępną i co 5 lat Okresową, czyli wpis w prawo jazdy - kod 95a. oraz obowiązywałoby Cię rozporządzenie 561/2006 w sprawie czasu pracy kierowców, czyli podczas kontroli dokumentacja dnia obecnego i 28 dni wstecz i archiwizacja w domu 12 ostatnich miesięcy. o ViaTollu nie wspomnę.
natomiast wracając do Milki, najpierw musisz wiedzieć do czego uprawnia Cię prawo jazdy tej kategorii jakie już posiadasz.Benior - 2014-10-01, 07:45
Cyryl napisał/a:
no tak, ale biorąc uczniów na wycieczkę, oprócz tego, że wymagałoby to kat. D lub D1 (do 17 osób), ale ponieważ koszty są takie same nikt nie prowadzi szkoleń na tą niższą kategorię, podlegałbyś pod wymogi Ustawy o Transporcie Drogowym. musisz przeczytać Art. 39a, tam są wymogi co do kierowcy w transporcie. musiałbyś mieć badania psychotechniczne, dopuszczenie przez lekarza uprawnionego do wydawania takich zaświadczeń, Kwalifikację Wstępną i co 5 lat Okresową, czyli wpis w prawo jazdy - kod 95a. oraz obowiązywałoby Cię rozporządzenie 561/2006 w sprawie czasu pracy kierowców, czyli podczas kontroli dokumentacja dnia obecnego i 28 dni wstecz i archiwizacja w domu 12 ostatnich miesięcy. o ViaTollu nie wspomnę.
.
Jeszcze należy dodać do zarobkowego przewozu osób certyfikat kompetencji zawodowych i licencję na przewóz osób.
Dobrym pomysłem jest wypożyczenie kampera, ja tak zrobiłem.
Wiem już na pewno, że w dwie rodziny nie da się zbyt długo przebywać na tych kilku metrach kwadratowych. Wypożycz kamepra według ciebie o najlepszym rozkładzie i pojedź na urlop.
Po powrocie będziesz już wiedział czego chcesz.Benior - 2014-10-01, 08:13 Jak już zrobisz prawko na autobus to o czymś takim pomyśl .... na promie można zaoszczędzić krimar - 2014-10-01, 10:43
Benior napisał/a:
Wiem już na pewno, że w dwie rodziny nie da się zbyt długo przebywać na tych kilku metrach kwadratowych
czasami w jedną rodzinę się nie dasilny - 2014-10-01, 17:33 Ojj , choć jestem otwarty na wszystko to nie wyobrażam sobie wakacji z teściami, ale-
-bylem jeden wyjazd w 2 , slownie DWIE rodziny.
Z początku super , na koniec -nieżle , po czasie -nigdy wiecej .
Nie zgodze się jednak z dziadkami którzy twierdzą że kamper jest 2-u osobowy, on jest
Jednorodzinny Karas - 2014-10-01, 20:24 zależy jakie wakacje, my byliśmy teraz w Chorwacji w blaszance 4+1 12 dni, ale auto służyło tylko do spania, przygotowania obiadu itp. Więc jakiejś strasznej ciasnoty nie odczuliśmy. Ale np w zimniejsze dni, gdzie by mieli wszyscy siedzieć w aucie, to raczej nie wyobrażam sobie.Jacek Lisiecki - 2014-10-01, 22:12
Cytat:
Jeszcze należy dodać do zarobkowego przewozu osób certyfikat kompetencji zawodowych i licencję na przewóz osób.
Macie racje, zawracanie glowy.
Cytat:
Dobrym pomysłem jest wypożyczenie kampera, ja tak zrobiłem.
skad brales? Jakie masz dsowiadczenia z ta wypozyczalnia? Wydaje mi sie to dobrym pomyslem.
Cytat:
Wiem już na pewno, że w dwie rodziny nie da się zbyt długo przebywać na tych kilku metrach kwadratowych.
Przypominam, ze ten pomysl juz zarzucilem - pojedziemy sami, we czworo.Benior - 2014-10-02, 07:40 Wypożyczałem pod Rzeszowem.
Nie ma co się tym bardzo sugerować bo na forum jest trochę firm co wypożyczają campery, załóż temat i pewnie podeślą ofertę, doradzą. Przed wypożyczeniem przeczytaj umowę, regulamin i dbaj jak o swoje a wszystko będzie dobrze Jacek Lisiecki - 2014-10-02, 22:34
Cytat:
Benior napisał/a:
na forum jest trochę firm co wypożyczają campery, załóż temat i pewnie podeślą ofertę, doradzą.
A czy jest jakies konkretne miejsce na tym forum dla takich postow?