Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Elektryk do kampera - okolice Warszawy

Mork - 2014-10-07, 21:02
Temat postu: Elektryk do kampera - okolice Warszawy
Witam forumowiczów!

Na początek witam wszystkich, to mój pierwszy post, bo od soboty stałem się posiadaczem kampera.

I oczywiście pierwsze przeszkody do pokonania, samochód to Ducato z 1997 roku z zabudową IC, którą nieco trzeba jednak doprowadzić do ładu. Na pierwszy ogień idzie elektryka, bo:
- nie działa lodówka na 12 v
- nie ma ładowania 2 akumulatora od wnętrza

Czy w związku z tym możecie polecić elektryka w okolicach Warszawy, który przejrzy instalację i naprawi co nieco?

Pozdrawiam,
Adam

gino - 2014-10-08, 07:49

lodówkę sprawdzałeś na odpalonym silniku?
bo na 12v tylko wtedy ''podtrzymuje'' chłodzenie..... :spoko

Mork - 2014-10-08, 09:58

Tak sprawdzałem na włączonym. Przełącznik w ogóle się nie świeci. Może on padł, albo nie ma zasilania. Generalnie widzę że poprzedni właściciel w kablach nieco namieszał więc chyba będę musiał poszukać elektryka.
Pozdrawiam,
Adam

Gregorio - 2014-10-08, 10:16

Może po prostu spaliła się żaróweczka w przełączniku a lodówka chłodzi normalnie :idea:
Cykada - 2014-10-08, 10:31

najlepiej to włączyć lodówkę , wrzucić termometr do zamrażalnika i poczekać ze 2 godziny.
Jak temperatura na termometrze w dół to jest ok.

Mork - 2014-10-08, 11:14

Może spróbuję z termometrem. Też muszę powalczyć z ładowaniem drugiego akumulatora bo jest trup. Jak podłączyłem woltomierz pokazał mi 7 V, a ładowania nie ma.
Pozdrawiam,
Adam

Cykada - 2014-10-08, 11:37

Mork napisał/a:
Może spróbuję z termometrem. Też muszę powalczyć z ładowaniem drugiego akumulatora bo jest trup. Jak podłączyłem woltomierz pokazał mi 7 V, a ładowania nie ma.
Pozdrawiam,
Adam

ładowania nie ma bo najpierw ładuje się aku auta i jak tamten się naładuje to zaczyna ładować zabudowę.
Chyba ,że z solara , albo jest mechaniczny przełącznik.

Mork - 2014-10-08, 11:40

Widzę że jestem zielony w temacie. A są gdzieś w sieci opisy zabudów włoskich IC z lat 90tych?
Pozdrawiam,
Adam

Cykada - 2014-10-08, 11:56

a masz solara?
Mork - 2014-10-08, 12:09

Nie nie mam. Myślę czy w przyszłości go nie dostawić. Znam się na jachtach, niby podobne, a jednak inne :(
kimtop - 2014-10-08, 12:40

Mork napisał/a:
Jak podłączyłem woltomierz pokazał mi 7 V, a ładowania nie ma.

I nie będzie.Ten akumulator wyrzuć (tzn.zdaj do punktu) i kup nowy.

krimar - 2014-10-08, 14:03

nie wyrzucaj tylko naładuj ładowarka w domu, skoro nie ma ani ładowania, ani zasilania lodówki 12V to pewnie padł stycznik(i) odpowiedzialne za podanie napięcia na lodówkę i akumulator zabudowy po włączeniu silnika.
może to być część elektrobloku lub oddzielny stycznik lub 2 styczniki.
a najpewniej przewód między alternatorem a stycznikami o których pisałem (lub elektroblokiem) jest przerwany.

Banan - 2014-10-08, 21:15

krimar napisał/a:
nie wyrzucaj tylko naładuj ładowarka w domu, skoro nie ma ani ładowania

Przy 7V :?: :shock:
Nie naładujesz - nawet jak osiągnie 12-13V, nie będzie miał pojemności :chytry
Tak jak mówi Kimtop - tylko nowy.

Mork - 2014-10-08, 23:17

Tak, naładowałem, chyba godzinę się ładował :) więc trup jak nic. Niemniej w kablach odkryłem ładną spaloną wiązkę więc podejrzewam, że jeszcze parę atrakcji mnie czeka i to może być przyczyna nie działania lodówki. Dodatkowo pompa wodna nie wyłącza się, chodzi non stop, a nie widzę by układ gubił gdzieś wodę więc nie wiem jaka jest przyczyna. Macie jakiś pomysł, wyłącznik ciśnieniowy? pompa to Aqua 8 z tego co wiem powinna się wyłączyć przy 1,5 bar.
Banan - 2014-10-09, 13:35

Mork napisał/a:
w kablach odkryłem ładną spaloną wiązkę

Jak nie ogarniasz elektryki, to faktycznie śmigaj do fachowca.
Zadzwoń do ARCADARKA, umów się i problemy Ci rozwiąże :spoko
To koło Wawy ;)

krimar - 2014-10-09, 14:40

Banan napisał/a:
Przy 7V :?: :shock:
Nie naładujesz - nawet jak osiągnie 12-13V, nie będzie miał pojemności :chytry

mi jeden w osobówce kiedyś spadł do 3V, a po naładowaniu służył jeszcze b. długo

Mork napisał/a:
Tak, naładowałem, chyba godzinę się ładował.

godzina to trochę za krótko, ja tamtego podnosiłem ze 3 doby

Andrzej_M - 2014-10-09, 14:50

Mork napisał/a:
Dodatkowo pompa wodna nie wyłącza się, chodzi non stop, a nie widzę by układ gubił gdzieś wodę więc nie wiem jaka jest przyczyna.

Może instalacja jest zapowietrzona. Na początku pompowania odkręć lekko kran/krany. Jak przestanie lecieć powietrze, to zamknij i zobacz czy się pompa wyłączy.

okonek - 2014-10-09, 18:37

Cześć Adam..:)
Jeżeli sobie z elektryką nie poradzisz to dam Ci namiar na elektryka w Warszawie który pomógł mi już kilka razy (także z lodówką).
Proste naprawy typu ładowanie,sprawdzenie przekażników ,naprawa wiązek etc...załatwi zapewne bez problemów.
Jeżeli sprawa będzie poważniejsza pozostanie Ci Guru- Arcadarka
Jeżeli będziesz zainteresowany to daj znać na e-mail

Rafał

Mork - 2014-10-09, 22:33

Jednak elektryki nie ogarnę, znalazłem w plątaninie taki usmażone kosteczki :)
Jeszcze nie wiem do czego to :)
Sugestie mile widziane.

https://drive.google.com/file/d/0BxHiZXxJBVXOS0JKblAwUjQwQ084NVZDVWVOQ2J0Nnh5M1dN/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0BxHiZXxJBVXOUnVOQWxBam5oSjBMX3RobmlTQ3AwcjhCU0ZV/view?usp=sharing

Pozdrawiam,
Adam

Mork - 2014-10-09, 22:48

Cytat:
Może instalacja jest zapowietrzona. Na początku pompowania odkręć lekko kran/krany. Jak przestanie lecieć powietrze, to zamknij i zobacz czy się pompa wyłączy.

Pompa pompuje wodę dość dobrze, boję się że to kwestia wyłącznika ciśnieniowego.
Ponieważ zauważyłem że piszę nie w tej kategorii ten temat przerzuciłem tutaj:

http://www.camperteam.pl/...p=452592#452592

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Adam

Witek G - 2018-01-15, 18:51

Szukam elektryka do lodówki oraz wymiany żarówek oświetlenia tablicy rozdzielczej. Najlepiej z uwagi na plastiki ogrzewanym mieszczącym kampery warsztatem. Łomianki lub północna Warszawa