| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pompa do wody Fiamma Aqua 8 nie wyłącza się
Mork - 2014-10-09, 22:40 Temat postu: Pompa do wody Fiamma Aqua 8 nie wyłącza się Witam,
Mam kłopot z pompą Fiamma Aqua 8, która nie wyłącza się. Co zrobiłem:
- poodkręcałem krany - z ciepłą, z zimną wodą
- pompa włącza się i ładnie pompuje
- po zakręceniu, nie wyłącza się, cały czas pracuje
- przejrzałem, gdzie się dało instalacje, nigdzie woda nie leci, nie widzę nieszczelności
- Jak zaginam wąż wylotowy pompa po około 20 sekundach przestaje pracować - wyłącznik ciśnieniowy załapuje. I przy zakręconych kranach nie włącza się (sprawdzałem około 1 h)
- po puszczeniu pompa nie pracuje, dopiero po ponownym odkręceniu wody i oczywiście już po zamknięciu kranu nie zatrzymuje się
Czy to oznacza że pompa jest out?
Co proponujecie sprawdzić?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Adam
krimar - 2014-10-09, 23:00
jedyna możliwość jest taka, że woda ucieka bokiem, albo ktoś inteligentny inaczej zrobił jakiś dziwny przelew nazad do zbiornika i woda tłoczona jest w kółko
Mork - 2014-10-09, 23:17
Zamkniętego obiegu nie ma, nic nie trafia z powrotem do zbiornika. Też nie widzę pełnej ścieżki przewodów, są miejsca niedostępne, niemniej po zagięciu węża wyłącza się i po puszczeniu pozostaje wyłączona. Uruchamia się dopiero po odkręceniu kranu.
Chyba jednak wyłącznik ciśnieniowy szwankuje. Chyba że pompa powinna pochodzić bardzo długo by nabić instalację do 1,5 bara... mi po 20 minutach nie starcza cierpliwości.
Pozdrawiam,
Adam
krimar - 2014-10-09, 23:26
może przewód gdzieś jest na tyle walnięty, że rozszerza się jak balon i przez to nie ma wystarczającego ciśnienia (albo ktoś przewody sztukował dętką)
McGali - 2014-10-10, 06:42
| Mork napisał/a: | Zamkniętego obiegu nie ma, nic nie trafia z powrotem do zbiornika. Też nie widzę pełnej ścieżki przewodów, są miejsca niedostępne, niemniej po zagięciu węża wyłącza się i po puszczeniu pozostaje wyłączona. Uruchamia się dopiero po odkręceniu kranu.
Chyba jednak wyłącznik ciśnieniowy szwankuje. Chyba że pompa powinna pochodzić bardzo długo by nabić instalację do 1,5 bara... mi po 20 minutach nie starcza cierpliwości.
Pozdrawiam,
Adam |
Delikatnie poluzuj śrubę od regulacji ciśnienia (imbus) w górnej części pompy. Wykręcając powinien zadziałać mikrus w przypadku gdy jest on sprawny.
hrys - 2014-10-10, 06:43
Może mikrowlacznik zawiesił się na pozycji wl.-wtedy woda cienkie ,ale nie można jej zamknąć.U mnie była taka usterka
bryzby - 2014-10-10, 07:27
Na górnej pokrywie jest wkręt regulacyjny, spróbuj zmniejszyć ciśnienie. U mnie pomogło. Chyba, że Masz inną pompę.
BiG Team - 2014-10-10, 08:38
spróbuj poruszać kabelkami przy pompie, u mnie zaczęła działać normalnie
Mork - 2014-10-10, 11:01
Właśnie szukałem regulacji i nie mogłem znaleźć, ale z tego co pamiętam na górze faktycznie jest jakaś śrubka. Popróbuję i dam znać, dzięki.
Co do niedostępnych miejsc niestety będzie trudno znaleźć, czy coś nie jest tam walnięte, bo musiałbym stolarkę rozebrać... chyba że pożyczę wideo-endoskop.
Dzięki,
Pozdrawiam,
Adam
Mork - 2014-10-10, 11:29
Właśnie szukałem regulacji i nie mogłem znaleźć, ale z tego co pamiętam na górze faktycznie jest jakaś śrubka. Popróbuję i dam znać, dzięki.
Co do niedostępnych miejsc niestety będzie trudno znaleźć, czy coś nie jest tam walnięte, bo musiałbym stolarkę rozebrać... chyba że pożyczę wideo-endoskop.
Dzięki,
Pozdrawiam,
Adam
grzegorzalex - 2014-10-10, 11:37
Dokładnie zmniejsz ciśnienie śrubka na imbus
Mork - 2014-10-10, 13:23
To jest taka pompa, widzę że od góry nie ma śrubki, czy to tan na dole na włączniku ciśnieniowym?
http://allegro.pl/pompka-...4671806219.html
Pozdrawiam,
Adam
Yekater - 2014-10-10, 14:04
Rysunek rozłożeniowy pompy http://www.fiamma.com/EN/.../?spares_ID=134
Mork - 2014-10-10, 15:34
Dzięki, już wszystko widzę.
Pozdrawiam,
Adam
Mork - 2014-10-10, 18:07
Wystarczyła regulacja ))) dzięki
Pozdrawiam,