|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - wydajność lodówki
martini44 - 2014-10-12, 20:13 Temat postu: wydajność lodówki Koledzy i Koleżanki..... Wasze lodówki w kamperkach większą wydajność mają podczas pracy na gazie czy podczas podłączenia 220V ?? Pytam bo w starym kamperku i starszej generacji lodówki lepiej chłodziło mi na gazie a teraz przy nowszej generacji jest na odwrót ..... niewiem teraz czy czegoś szukać czy olać sprawę.....
Socale - 2014-10-12, 21:44
Trzeba by porównać moc grzałek w starej i nowej lodówce.
Prądowych jak i gazowych.
U mnie najlepiej mrozi na gazie, ale na 230V też nie mam problemów.
Wydaje mi się, że różnice są podyktowane warunkami zewnętrznymi. Temp otoczenia, wiatr, poziom... Wszystko ma znaczenie.
Witek G - 2014-10-13, 09:52
Moja lodówka THETFORD N175 najsłabiej chłodzi na akumulatorze (w czasie jazdy) jak to poprawić ?
Bim - 2014-10-13, 10:15
U mnie od zawsze najlepiej chodzi na 230 potem gaz i najmniej zadowalająco na 12v
Podczas tegorocznego wyjazdu do Grecji chodziła nonstop na gazie starczyło na 18 dni
grzegorzalex - 2014-10-13, 10:31
Mam najnowsza lodówkę i najlepiej chodzi na gazie potem na 230V, a najsłabiej 12V.
Bronek - 2014-10-13, 10:38
Wszystko zależy od temperatury .....jej gradientu ..
U mnie w Grecji przy zew.25- 30 st na 230V Ok mroziła , ale mam wentylatory dodatkowe .
I powiem ,że warto bo wydmuchują masę ciepłego powietrza ....
Polecam zrobienie własnej konstrukcji z " silent wentylatorków (8-9 cm śr) do komputera . Są cichsze tańsze od orginalnych . Można je na zwykłych opaska plastikowych przymocować w ok górnej kratki i radiatora .
Wiem bo mam teraz za kilka stówek dedykowane i są głośne i szkoda kasy . Termostat niepotrzbny , prosty włącznik . Zawsze warto by przy takim typie lodówki wywalały cieple powietrze .. W przyczepie zrobiłem sam na amortyzowanych i nic nie było słychać .
Socale - 2014-10-13, 10:51
Witek G napisał/a: | Moja lodówka THETFORD N175 najsłabiej chłodzi na akumulatorze (w czasie jazdy) jak to poprawić ? |
Spodziewam się że świeżym wkładem w lodówce takie odnosisz wrażenie.
Na 12V grzałka bywa o mocy równej jak ta od 230V ale często jest niższej mocy.
To z uwagi na to, że w czasie jazdy czynnik jest wstrząsany/bujany (słynne zjawisko budzenia czynnika w lodówkach) i dzięki temu skuteczność wzrasta, dlatego stosuje się słabszą grzałkę.
Bilans chłodzenia w przybliżeniu wyrównuje się do skuteczności w bezruchu na 230V.
.
Po raz kolejny napiszę taką radę, by zdjąć tylną kratkę i zajrzeć, w którą stronę jest spadek radiatora (żeberka) a potem ustawiając kampera należy temu spadkowi sprzyjać - jego pochylenie może być nawet znacznie większe, gorzej jeśli radiator zbliża się do poziomu.
Gwarantuję intensywne chłodzenie.
DAKOTA - 2014-10-13, 10:51
Witek G napisał/a: | Moja lodówka THETFORD N175 najsłabiej chłodzi na akumulatorze (w czasie jazdy) jak to poprawić ? |
proponuje drugi akumulator zamontowac
DAKOTA
grzegorzalex - 2014-10-13, 10:51
Dokładnie. Bronek ma rację. Też mam wentylatory 2 ,które wyciągają ciepłe powietrze na zewnątrz i na pewno to pomoże w wydajności lodówce.
Bim - 2014-10-13, 10:58
Nie wspominalem o wentylatorkach bo to norma zakupione u Prezesu
Socale - 2014-10-13, 14:14
grzegorz1969 napisał/a: | Dokładnie. Bronek ma rację. Też mam wentylatory 2 ,które wyciągają ciepłe powietrze na zewnątrz i na pewno to pomoże w wydajności lodówce. |
Obecność wentylatorków jest obligatoryjna.
martini44 - 2014-10-13, 17:40
no właśnie wentylatorki.... w starym miałem od Prezesuu i było super, tu jest jakiś wentylatorek który się automatycznie załącza z tym że podczas pracy na 220V chodzi non stop oczywiście jak bedzie odpowiednia temperatura a na gazie załacza się i wyłącza co jakiś czas.... tak jakby mniejsza temperatura była podczas pracy na gazie.....
Bronek - 2014-10-13, 17:46
Czyli chyba tak jest jak mówisz .
Mysśe ,że trzeba do tego podejść empirycznie ...
Czyli czy jesteś zadowolony z chłodzenia na gazie , czy dostatecznie schładza , mrozi produkty . Jeśli tak to OK i tyle.
Ale skoro chcesz zwiększyć sprawność to i tak warto by odbiór ciepła był jak największy . I moim zdaniem wentylatorki powinny pracować ciągle , choćby na niskich obrotach .
martini44 - 2014-10-13, 18:01
ściągnę kratkę i lukne.... może tylko zmiana miejsca czujnika temperatury na radiatorach wystarczy a jeśli nie to kupie znów u Prezesu....
JaWa - 2014-10-15, 17:24
Jak wentylatorki pracują cały czas na maxa to efekt jest odwrotny od zamierzonego. Dlatego termostat niezbędny, chyba ze wachty przy wyłączniku.
sławek w. - 2014-10-16, 22:10
JaWa napisał/a: | Jak wentylatorki pracują cały czas na maxa to efekt jest odwrotny od zamierzonego. Dlatego termostat niezbędny, chyba ze wachty przy wyłączniku. |
Nie wiem dlaczego w Twojej tak się dzieje, u mnie w upalny dzień chodzą trzy - 2x12 cm i 1x8 cm a na noc zostawiam jeden 12 cm. W dzień chodzą wszystkie pełną parą (a mam wysokowydajne) i lodówka wręcz mrozi i efekt nie jest wcale odwrotny a lodówka prawie nowa - drugi sezon.
Co do zasilania to gaz, potem w czasie jazdy 12V a na końcu 230V. W tym roku na kamperparku we Włoszech podpiąłem się na 230V bo było w cenie a na drugi dzień odłączyłem i przeszedłem na zasilanie gazowe bo lodówka zaczęła znacznie gorzej chłodzić. Sprawdziłem napięcie w sieci i było 221V, (na marginesie kiedyś sprawdzałem na którymś kempingu i było 198V ) W czasie jazdy również bardzo dobrze chłodzi a to może dlatego, że podłączyłem bezpośrednio z alternatora przez przekaźnik i zasila 14,3V
Bronek - 2014-10-16, 22:18
Dobre zamontowane wentylatorki , mogą chodzić cały czas . maja odbierać cieplo z radiatora i tyle . .. .
Im wiesza różnica temperatur miedzy ..... .............tym wyższa wydajność. Nawet w kompresorowych jest to też istotne. W klimatyzacjach itd...
grzegorzalex - 2014-10-16, 22:22
Na zlocie w Radawie słyszałem ze jeden kamperek od wentylatorków się zapalił.
Socale - 2014-10-16, 22:37
sławek w. napisał/a: |
...
W czasie jazdy również bardzo dobrze chłodzi a to może dlatego, że...
|
...w czasie jazdy drgania i mieszanie czynnika jest sprzyjające.
Tak.
.
Kurdę...
Muszę się chyba zmobilizować i zapodać na forum moje rozwiązanie z wentylatorkami.
Nic nie trzeba robić, jedynie włączyć wiosną i wyłączyć po sezonie.
Pełna prosta automatyka.
Bronek - 2014-10-16, 22:50
ja mam teraz badziewie orginalne z automatyka . I byłoby OK tylko te wentylatorki są do kitu . Zwykłe i dają wibracje.
Nic nie muszę robić tylko wymienić na lepsze na amortyzatorach lub te mniej sztywno przymocować do ramki..
Tu w kamperku poszedłem na bogata łatwiznę i jak zwykle przereklamowany towar.
W czepce dałem najdroższe najlepsze na rynku, i tak taniej wyszlo ,. Tez był termistor i automatyka . I tak jak pisze Socale wlączasz i zapominasz.
majmarek - 2014-10-20, 17:24
widziałem u Francuza prosty sposób= ściągał osłony wlotowe powietrza i górną i dolną
szczególnie górna blokuje wentylacje
nikita55 - 2015-01-13, 18:54
Myślę , że czujnik temperatury przy wentylatorkach jest tylko po to żeby nie chodziły cały czas bo się przedwcześnie wykończą , a tylko wtedy gdy jest to potrzebne. Pewnie ,że jak chodzą cały czas to też nie jest źle , bo efekt jest podobny jak zimą , a lodówka też bardzo ładnie mrozi. Ja mam do czynienia tylko z nowymi i zawsze najlepiej mrozi na gazie.
wlodo - 2015-01-13, 19:17
Socale, Cytat: | Muszę się chyba zmobilizować i zapodać na forum moje rozwiązanie z wentylatorkami |
Jak możesz to chętnie skożystam
Bronek - 2015-01-13, 19:28
Oryginalne się zastaly i warczą. Coś widocznie i jak zwykle w takich dedykowanych i niby profesjonalnych rozwiązaniach jest budżetowe i do kitu. Od razu wiedzialem, że lipa. Wracam do swoich rozwiązań.
toscaner - 2015-01-13, 19:36
Chodzi o takie "oryginalne" chłodzenie lodówki z 2 albo 3 plastikowych wentylatorków komputerowych po 3zł przykręconych do aluminiowej listwy? I te oto plastikowe wentylatorki mające wyciągać gorące powietrze z lodówki absorbcyjnej na zewnątrz?
Tak z ciekawości pytam?
Bronek - 2015-01-13, 19:44
Wentylatory 2 szt. Dają radę. OK. TYLKO, że tak jak piszesz są do du...y
Spory były i nieprzekonanych nieprzekonasz, ale jako Polak, złodziej, katolik wiem swoje. WARTO jakkolwiek, cokolwiek by wymusić obieg ciepłego powietrza z tyłu. I tyle.
Mozna kazać wachlować itd.
Wniosek taki jaki kiedyś w przyczepie wyciągnąłem, a tu nie.
Dwa drogie ciche wentylatory 12v średnicy od 7 cm do m/w 9 cm. A reszta to albo ręczny, zwykły włącznik lub czujnik itd. CO nam fantazja podpowie
SZKODA KASY NA ORGINAŁ
toscaner - 2015-01-13, 19:55
Bronek właśnie moja ciekawość podąża w kierunku odkrycia, czy te ORYGINALNE to są jakieś całkowicie specjalne wentylatorki dedykowane do pracy w strumieniu gorącego powietrza za palnikiem lodówki? Czy tylko są ORYGINALNE, a wentylatorki i tak mają komputerowe, które idą tak naprawdę z tej samej fabryki w Chinach do np. desktopów? A jedyny aspekt stosowania ich do chłodzenia, to fakt, a może nadzieja, że jednak nie jest aż tak gorąco, żeby np. wentylatorek mógł się zatrzeć, spłonąć i spalić kampera robiąc jakieś głupie zwarcie.
Bo jeśli są to pomimo, że ORYGINALNE, ale komputerowe plastikowe, to raczej wątpię, że mają łożyska i inne elementy dostosowane do wyższych jednak temperatur niż w obudowie komputera.
Nadal to tylko ciekawość...
Bronek - 2015-01-13, 20:04
Po pierwsze primo tam temp. mniejsza niż w ok procesora. Bo to na radiator a ten ciepły jest i tyle.
Pięć lat mi pracowały i dmuchalo jak ta lala. Pisałem o nich na fajnych gumowych amorkach, jak miktofomy studyjne . Silent jak cholera. Mialy też termistorki. I git.
I zrobilem tak. Jeden opaską trytką zwaną do radiatora, a drugi 9 cm do kratki plastikowej. Górnej oczywiście! Wydmuch nie nadmuch.... Było ok.
Myślę , ze i bez tego lodówka też działa, ale na chłopski rozum w pewnych okolicznościach można jej uławić pracę
.
SlawekEwa - 2015-01-13, 20:10
toscaner napisał/a: | wentylatorki dedykowane do pracy w strumieniu gorącego powietrza za palnikiem lodówki? |
Powietrze z palnika lodówki ma swój komin
toscaner - 2015-01-13, 20:14
Ułatwiać trzeba, nie tylko lodówkom. A ja to nawet kompresorowej ułatwiłem. Też dałem w pobliżu na ściance 10 cm silent AAB wyciągowy. Teraz po kompresorku opływa najzimniejsze jakie może powietrze, bo spod lodówki wymuszone obiegiem zasysającym powietrze przy jego górze. A po co ma się męczyć i grzać. Ledwo letni, pomimo ciasnoty za lodówką, a ewentualnie ciut cieplejsze powietrze w tym miejscu na plus, choćby o 1C, bo to "przedział" bojlera już jest i zawsze to izolacja ma 1C mniej na różnicy do izolowania.
W teorii oczywiście woda będzie dłużej ciepła.
W praktyce to bez znaczenia i pewnie niemierzalne, ale cieszy, że kompresor lodówki już nie jest latem gorący.
Czyli wentylatorki do chłodzenia lodówek "Na plus", bez względu czy absorbcyjna czy nie.
Bronek - 2015-01-13, 20:34
SlawekEwa napisał/a: | toscaner napisał/a: | wentylatorki dedykowane do pracy w strumieniu gorącego powietrza za palnikiem lodówki? |
Powietrze z palnika lodówki ma swój komin |
Niby tak.
Ale pisaliśmyz Endim o patencie w niektórychh kamperach, gdzie komin kończy sie czarnym skośnym krućcem za kratką górną plastikową. Buchając nawet płomieniem przy odpalaniu gazowym lodówki. Brak wyprowadzenia na zew.
I tak ma ponoć być.
Aczkolwiek kratka od tyłu z lekka upalona i wszystko okopcone. Nawet styki pokrętła Trumy się zasyfiły. I do wymiany.
To orginał budżetowy w pełnym ateście. Strach .
nikita55 - 2015-01-13, 22:12
Mam teraz w ręku oryginalne wentylatorki do chłodzenia lodówki. Jest to nic innego jak dwa zwykłe chińskie plastikowe komputerowe wentylatorki przykręcone do specjalnego kształtowniczka aluminiowego o profilu ..L.. i potem przez czujnik temperatury,do włączniczka 0.1 na np. panelu lodówki.
Bronek - 2015-01-14, 06:59
Oryginalne sa w dwóch wersjach. Tańszej ok 200 i droższej 300 m/w
I generalnie wyglądają na super skomplikowane.
Pudełeczko z przełącznikiem 0 Auto Manual, diodką i Reg czułości.
Byłoby fajnie, ale raz to , głośne bo źle zamocowane i tanie wentylatorki. Dwa, działanie w trybie auto wyglada tak jak dziala buczek na główkach portu podczas mgły.
W mojej wersji działa to zero jedynkowo, bez reg. obrotów.
Zostawię elektronikę i zmienię wentylatorki.
Ps. To co pokazujesz w innym wątku to nie to.
|
|