|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu.
Skwarek - 2014-10-16, 18:48 Temat postu: Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu. Dzisiaj zamontowałem nietypowy TV SAM HD.
Mój niewielki kamperek nie jest w stanie pomieścić zwykłego telewizora. Przymierzałem różne rodzaje i kicha, brak sensownego miejsca by coś takiego powiesić. Stwierdziłem, że tylko typ podsufitowy a właściwie „pod alkowowy”
Chciałem taki kupić, lecz wszystkie które znalazłem miały małą rozdzielczość, nie były DVBT i strasznie małe. Po namyśle zrobiłem sobie sam (jak to wykonałem jest tu http://www.elektroda.pl/r...0.html#13992126 ).
Dzisiaj właśnie przymocowałem do sufitu alkowy, wyszło tak jak na wieczornych zdjęciach. Złożona klapa z ekranem jest dodatkowo przytrzymywana przez magnesy neodymowe tak by nie drgała podczas jazdy. Jest na tyle płaski, że nie wystaje poza listwy okalające sufit - podłogę alkowy więc nie przeszkadza w przechodzeniu. Muszę jeszcze podciągnąć kawałek kabla antenowego.
andrzej34sto - 2014-10-16, 18:56
no niezły,a matryca jest z laptopa 15 ?mógłbys mi wysłać na email schemacik:)
krzlac - 2014-10-16, 19:00
Mam w kamperze zamontowany TV OVERMAX 15,6" zbudowany fabrycznie na matrycy z laptopa.
Niestety kąty oglądania fatalne, wręcz dyskwalifikujace. Nie masz z tym podobnego problemu?
Skwarek - 2014-10-16, 19:02
Chyba nikt poza producentami podzespołów nie ma schematu ale jak przeczytasz cały wątek na elektrodzie to wszystko się wyjaśni.
Jeśli chodzi o kąty oglądania, to miałem wątpliwości ale usytuowanie pod alkową czyli dość nisko i możliwość odchylenia ekranu trochę "do tyłu" niweluje ten problem.
McGali - 2014-10-19, 20:46 Temat postu: Re: Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę z elektrozłomu.
Skwarek napisał/a: | Dzisiaj zamontowałem nietypowy TV SAM HD.
Mój niewielki kamperek nie jest w stanie pomieścić zwykłego telewizora. Przymierzałem różne rodzaje i kicha, brak sensownego miejsca by coś takiego powiesić. Stwierdziłem, że tylko typ podsufitowy a właściwie „pod alkowowy”
Chciałem taki kupić, lecz wszystkie które znalazłem miały małą rozdzielczość, nie były DVBT i strasznie małe. Po namyśle zrobiłem sobie sam (jak to wykonałem jest tu http://www.elektroda.pl/r...0.html#13992126 ).
Dzisiaj właśnie przymocowałem do sufitu alkowy, wyszło tak jak na wieczornych zdjęciach. Złożona klapa z ekranem jest dodatkowo przytrzymywana przez magnesy neodymowe tak by nie drgała podczas jazdy. Jest na tyle płaski, że nie wystaje poza listwy okalające sufit - podłogę alkowy więc nie przeszkadza w przechodzeniu. Muszę jeszcze podciągnąć kawałek kabla antenowego. |
Bardzo mnie ciekawi ile amperów pobiera ten Kamperkowy telewizor HD szyty na miarę?
Skwarek - 2014-10-19, 20:53
W czasie pracy pobiera 1.55A co przy 12V daje około 19W pobranej mocy, czyli dość oszczędnie.
Na biegu jałowym aktualnie pobiera 50mA więc zamontowałem mechaniczny wyłącznik.
McGali - 2014-10-19, 21:23
Skwarek napisał/a: | W czasie pracy pobiera 1.55A co przy 12V daje około 19W pobranej mocy, czyli dość oszczędnie.
Na biegu jałowym aktualnie pobiera 50mA więc zamontowałem mechaniczny wyłącznik. |
Myślę, że 19W jest dobrym wynikiem. Mój fabryczny TV LED 16" MPEG4 na 12V obciąża w czasie pracy akumulator prądem poniżej 1A (zmierzone). Podczas rozruchu chwilowo potrzebuje 2A.
Skwarek - 2014-10-19, 21:52
Telewizorek jest z elektrozłomu, starego typu ekran podświetlany maleńką świetlówką a ta zasilana inwerterem który ciągnie najwięcej prądu w tym układzie. Można świetlówkę zastąpić ledami i oszczędzić około 0,5A, ale chyba mi się nie chce tego robić i aż tak oszczędzać bo i tak nie jest źle.
Skwarek - 2014-10-26, 16:32
Dzisiaj podłączyłem antenę , wiercenie i przewlekanie kabla Brr .
Po włączeniu kiwałem się w różne strony aby pod dziwnymi kątami patrzeć na ekran i jest OK.
Pewnie jakby kamerek miał 4m szerokości to spoglądanie na ekran było by trudniejsze.
Zrobiłem zdjęcie pod światło i okazało się, że powinienem umyć przednią szybę
|
|