| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
MERCEDES - Brak ładowania akumulatora pokładowego
MORRIS - 2014-10-22, 22:59 Temat postu: Brak ładowania akumulatora pokładowego Mercedes MB100 alternator (dobry) nie ładuje akumulatora pokładowego ,ładuje tylko akumulator "silnikowy" .Po podłączeniu 220V akumulator pokładowy jest ładowany przez fabryczny prostownik. Co może być powodem?
krzysztofCz - 2014-10-23, 07:40
W moim poprzednim (Euramobil) automat przełączał po naładowaniu rozruchowego na kabinowy. W tym obecnym (Frankia) jest przełącznik ręcznego wyboru. Dotyczy to jednak ładowania z 230V, z alternatora ładuje w automacie obydwa. Sprawdź, może ktoś poprzedni zainstalował jakiś wynalazek, bo nie piszesz czy wcześniej było o.k. Jeżeli nie to czeka Cię sprawdzanie połączeń mas, bezpieczników, klem itp.
Jerzyk - 2014-10-23, 08:21
czasy MB100, to raczej nie okres zaawansowanej elektroniki... (to nie przytyk, a wyrazy uznania).
U mnie ( merc 207 z 1980 roku) układ składa się z jednego dużego przekaźnika, włączanego prądem z alternatora i zwierającego połączenie z akumulatorem zabudowy.
Od tego bym zaczął - czy przekaźnik dostaje prąd, czy zwiera styki, czy nie zsunął się konektor.
krzlac - 2014-10-23, 08:59
Zwykle na grubym kablu łączącym dwa akumulatory jest bezpiecznik rzędu 50A. Spróbuj go zlokalizować i sprawdzić.
dziwaczek - 2014-10-23, 11:23
Zobacz czy nie masz urwanego przewodu sterującego od alternatora taki cienki przewód, od niego może być wcinka i kolejny cienki przewód idący do elekrobloku, (aby działo elektroblok musi dostać 12V w dwóch postaciach to gdzie jest bezpiecznik - gruby kabel i sterowanie - cienki kabel) U mnie własnie ten kabel (łączka była uszkodzona i nie ładowało pokładowego) tak było w Ducato i myślę że u Ciebie jest analogicznie.
|
|