Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Azja - Szukamy informacji

and123 - 2014-10-26, 21:44
Temat postu: Szukamy informacji
Kazachstan, Uzbekistan, Turkmenistan, wschodnie Chiny, Rejon Bajkału, Iran
Jako zielony w tym temacie, szukam informacji karawaningowych
o kierunku - jak w opisie tematu.
Ktoś, coś podpowie?
Ktoś bywał, albo wie kto bywał, albo wie, że ktoś wie o kimś kto bywał?
Może o podróżowaniu promem samochodowym po Morzu Kaspijskim?

hrys - 2014-10-27, 06:48

and123, chętnie dolaczylbym do wyprawy w tym kierunku
Darek Elwood - 2014-12-12, 16:49

Chiny,
tylko z pomocą lokalnych agencji możliwy jest wjazd nasza furmanką. Załatwiasz temat tak na pół roku z górki, aby dopiąć wszystkie kwity. To znaczy agencja załatwi Ci tablice kitajskie i kitajskie prawo jazdy. Dodatkowo musisz się liczyć z obecnością przewodnika i nie jest to tania sprawa.
Jeździć możesz tylko tam, gdzie można, znaczy wyznaczoną marszrutą.
Przewodnik odbiera Ciebie z granicy i od tej pory jedziecie razem.

Możesz zrobić tak jak my. Wjechać przez Irkesztam do Chin i zostawić auto na terenie jednostki wojskowej... :wyszczerzony:
Ładnie sobie zaparkujesz między czołgami, a Ciebie samego wsadzą na jedną z ciężarówek i nią dotrzeć do Wuczia, gdzie przeniesiono f-cznie posterunek graniczny - czyli 150km od granicy... :) Dalej już Kaszgar i gdzie portfel poniesie... ;)

Kazachstan, Uzbekistan.
Nie stwierdzono tam chyba jeszcze pojęcia karawaningu... ;)
Ale nie martw się. Możesz biwakować praktycznie, gdzie chcesz.

Turkmenistan...
Tu masz dwie możliwości. Albo pokonać ten kraj na tranzycie (łącząc z Iranem) ale musisz mieć wcześniej wizy krajów ościennych albo wykupić wycieczkę i przewodnika.
W pierwszym przypadku będziesz miał nie więcej 5 dni czasu, w drugim bardziej obszerny portfel potrzebny.
W celu organizacji wizy uzbeckiej (a właściwie voucheru do niej) oraz pośrednictwa w organizacji wycieczki po Turkmenistanie polecam:
http://www.stantours.com/

Promy po M Kaspijskim...
Musisz wiedzieć, ze mnie ma czegoś takiego, jak prom samochodowy. Jest to prom towarowy i kursuje z Baku do Aktau w KAZ lub Turkmenbaszi w TUR.
Dostać na niego bilet jest problem, często trzeba kibnlować w porcie kilka dni (co jest kłopotliwe z wizą azerską o ile zdecydujesz się na tranzyt). Drugi problem, że nie będziesz tak do końca wiedział, dokąd on płynie... :wyszczerzony:
Generalnie na ten prom trza mieć mocne nerwy i sporo luzu w sobie a przy tym niezłomną determinację... :)

W Iranie nie słyszałem o campach ale jest to najbardziej gościnny kraj (i bezpieczny) z wyżej wymienionych.
Generalnie, jak gdzieś się zatrzymasz i poprosisz o podłączenie do prądu, to i tak wylądujesz w irańskiej chacie.

Osobiście, jeżeli chciałbyś to wszystko jakoś połączyć do kupy, to polecałbym Ci taką marszrutę:
Przejazd przez Rosję i Kaukaz do Iranu (konieczny carnet lub umówiony "tranzyt" przez pośrednika, który załatwia temat za kilkaset dolarów - warto skorzystać). Z Iranu do Turkmenistanu (na tranzycie), dalej UZ - TJK - KGZ - CHN.

Jeżeli decydowałbyś się na carnet de passage, to blokujesz sobie na taki wyjazd min. 50 000zł za całość
Cenę obniżyłbyś jadąc w dwa/trzy auta - na wspólnym carnecie i oszczędzasz na kitajskiej agencji, bo ona swoją kasę bierze niezależnie od liczby furmanek, czy ludzi. W mega opcji sami Kitajcy skasują Ciebie na 20 000€, w wersji mini w zł.

Jak oczekujsz więcej szczegółów, to pytaj. Przeszedłem prawie wszystkie opcje.

tom-cio - 2014-12-12, 18:23

łał

Normalnie podróż marzenie,Elwood aleś ty pozytywnie zakręcony.Podróż-marzenie mojego życia.Piwo poleciało

and123 - 2014-12-14, 18:43

Dzięki Darek za odpowiedź.

Nie masz pojęcia jak rzadko można takową uzyskać.
SPrawa wygląda klarownie. Plan jest nie do ogarnięcia. Za dużo wiz i dewiz potrzeba i ciężko to wszystko zgrać - szczególnie jak się chcę siedzieć w poszczególnych krajach po 1-3 miesięcy.
Szkoda mi Chin.
Tu pozostaje tylko dołączenie do niemieckiej karawany (za kilka tysięcy EUR), wyjazd z biurem podróży albo indywidualnie rowerem. Czyli DUPA.
Cholernie szkoda mi Iranu. To już druga nasza przymiarka do tego kraju.
Wg. PZM'otu na karnet trzeba wydać w tym roku 30 tysięcy złotych. Podobnie do Syrii i Egiptu.
Piwo poleciało.
Temat do zamknięcia.
Pozostałe pytania pozwoliłem sobie na priv.

Darek Elwood - 2014-12-15, 11:20

Co do Iranu, to nie załamuj rąk... karnet da się spokojnie ominąć.
Jest koleś, co ogarnia dokumentowo tranzyt na granicy.
Dogadasz się z nim majlowo i on Ciebie przez całą procedurę na granicy "przepcha". Usługa kosztuje 300-500$ i ja z niej skorzystam.
Temat ćwiczony i znany.

Tymi wieloma wizami też się nie przejmuj.
Układasz sobie plan i powolutku z odpowiednim wyprzedzeniem realizujesz.

A rower? W zeszłym roku przejechałem na Ukrainie Korytarz Wachański w Pamirze, więc spoko... ;)

Darek Elwood - 2015-01-26, 10:40

Jedziemy docierać Turbo Busa do Iranu pod koniec kwietnia (i na kilka dni do Iraku - wjeżdżamy bez CDP) przez Kaukaz.
Logistyka już w zasadzie dopięta (koszt tranzytu większy niż zakładany, ale do przełknięcia w zespole dzielącym koszty). 10 dni szwendania się po Iranie w pełni nas satysfakcjonuje.

Nie ma tylko (wedle możliwości naszego Irańczyka) wjazdu bezpośrednio z Iranu do Iraku dzisiaj, ale zrobimy to przez Turcję.

eRADe - 2016-02-10, 22:18

Witam,
wybieram się samochodem do Iranu z początkiem Kwietnia, chciałem zapytać czy ktoś wpadł tutaj na podobny pomysł. Jadę sam ale mógłbym stanowić zaplecze dla motocykli, wszystkie inne konstruktywne pomysły mile widziane.

Tamtam - 2018-01-24, 19:58
Temat postu: Re: Szukamy informacji
and123 napisał/a:
Kazachstan, Uzbekistan, Turkmenistan, wschodnie Chiny, Rejon Bajkału, Iran
Jako zielony w tym temacie, szukam informacji karawaningowych
o kierunku - jak w opisie tematu.
Ktoś, coś podpowie?
Ktoś bywał, albo wie kto bywał, albo wie, że ktoś wie o kimś kto bywał?
Może o podróżowaniu promem samochodowym po Morzu Kaspijskim?

Do Turkmenistanu wizy są 3 i 5 dniowe. Najłatwiej dostać je w Iranie.
W Turkmenistanie zakaz fotografowania prawie wszystkiego co rządowe itp trzeba uważać bo wojsko i milicja pilnują tego i mogą być nieprzyjemności jak zauważą.
Niektóre drogi przy przejściach granicznych Iran-Turkmenistan są w bardzo złym stanie.
Pamiętaj że będziesz jechał w czasie ramadanu a to utrudni załatwianie wielu spraw.
Pozdrawiam i szerokości.