| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Olej do skrzyni biegów
kubryk1 - 2014-10-29, 15:11 Temat postu: Olej do skrzyni biegów Zanudzałem pytaniami o olej silnikowy i dzięki Wam mam problem z głowy. Teraz chodzi o skrzynię biegów - Fiat 2,3 JTD z 2003 roku z przebiegiem ca. 90.000 km. Czy wymienic olej w skrzyni a jesli tak to na jaki? Może sie okazać, że przy kontroli poziomu bedzie mało to chyba jedyną alternatywą będzie wymiana bo nie mam bladego pojęcia jaki olej obecnie jest w skrzyni.
JaroW - 2014-10-29, 15:47
Olej systetyk zmiana co 100tyś
olej przekładniowy 75W80
wchodzi jakieś 2.5 L
eMKa - 2014-10-29, 16:47
Fabrycznie zalewany olejem Tutela Car Experya 75W/80 poj.2,7 l. Nie trzeba wymieniać, tak twierdzi Fiat, ale to przegięcie. Ja wymieniłbym jak pisze Jarek, co 100 000 km
eler1 - 2014-10-29, 17:51
Wymieniać ! w moim przypadku przy 50tys. olej zmienił kolor na ciemniejszy a że był zlany to kazałem wymienić
grzegorzalex - 2014-10-29, 20:07
Też tak słyszałem ze oleju w skrzyni biegów się nie zmienia.
Socale - 2014-10-29, 21:00
Teoretycznie olej fabryczny ma wystarczyć do końca życia skrzyni. Zatem jeśli nie chcemy przedłużyć jej żywotności to niech na jednym oleju jeździ aż padnie - wszak zgodnie z założeniami
Ja krótko przed urlopem zmieniłem olej. Zlany to dosłownie była smoła.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19034
eMKa - 2014-10-29, 22:15
Pisząc o 100 000 km przebiegu, wymieniłem olej oryginalny - zalecany przez producenta. Skrzynie Fiata są bardzo chimeryczne i często nie tolerują markowych wysokiej jakości olejów. Tak jest też w innych markach .
Niestety, większa część użytkowników nie daje się przekonać do Tuteli i niech tak zostanie. Efekt przy spuszczaniu oleju to opiłki, zmiana barwy, specyficzny zapach, wytrącony grafit . Naprawa skb jest wyjątkowo kosztowna
toscaner - 2014-10-30, 06:20
Wymienia się wymienia. Jeśli ktoś dba o autko. Tak samo z silnikowym lepiej częściej niż co zalecane przez ASO dziesiątki tys. km.
Warto też płyn hamulcowy, ale samemu albo przypilnować, bo nawet w ASO potrafią strzykawką wymienić tylko w samym zbiorniczku. Klient odkręca, sprawdza i radość, a w przewodach wieloletni syf.
Koszty wymiany są powiedzmy groszowe przy ewentualnych awariach, więc nie ma co żałować.
MirekKliny - 2014-10-30, 07:27
Jak nie wymienisz to jak skrzynia wytrzyma 200-300 tys km to duży sukces.
Ja zmieniam co 80-100 tys. Jeżdzę na totalu lub midlandzie. Skrzynie 6 i 5 biegowe z silnikami 2,2 od 100-150KM. Jumpery od 2007 do 2014 roku.
Jako ciekawoste podam że jakies półroku temu regenerowałem skrzynię do jumpera z 2011r 3,0 -180KM, mimo iż producent podaje zawartość oleju w okolicy 3 litrów w zakładzei regeneracji piszą w warunkach gwarancji aby lać 4 litry. Ma to zwiazek z lepszym smarowaniem kół zębatych 6 biegu i jeszcze jednego chyba 5 co jest na tym samym wałku.
Takze leje po 4 litry i jestem zadowolony, nic nie cieknie, odpowietrznikiem nie wywala a auta robią ok 15 tys km miesiecznie więc mam szybką weryfikację.
Upgrade - 2016-06-28, 12:46
Post mój może nieco nieaktualny, ale nawiązując do wypowiedzi kolegi eMKa, też zalałem skrzynię Ducato III 3.0 wydawało mi się najlepszym olejem syntetycznym Mobil SHC GL-4 75W90. Powodem wymiany oleju był przebieg 105 tyś. oraz delikatne haczenie biegów. Po niecałym 1 tyś kilometrów było fatalnie, jedynka i wsteczny po rozgrzaniu skrzyni nie chciały wejść wcale, a pozostałe biegi też potrafiły haczyć.
Szybka wymiana na zalecany Tutela Geartech 75W85 w ilości 4 litry spowodowała, iż znowu cieszę się idealnie pracującą skrzynią biegów. Co ciekawe, olej Tutela nowy ma lekko stalowy odcień i jest lekko mętny co przy zlewaniu starego trochę mnie zaniepokoiło. Okazuje się, że niepotrzebnie.
Także Fiat tylko na Tuteli, już nie będę eksperymentował.
SlawekEwa - 2016-06-29, 04:03
| Upgrade napisał/a: | | , też zalałem skrzynię Ducato III 3.0 |
Co jaki przebieg jest zalecana wymiana?
gino - 2016-06-30, 05:36
| SlawekEwa napisał/a: | | Upgrade napisał/a: | | , też zalałem skrzynię Ducato III 3.0 |
Co jaki przebieg jest zalecana wymiana? |
Fiat nie zaleca wymiany oleju skrzyni biegów ani nawet kontroli ilości , przy przegladach serwisowych
ja to rozumem jako dożywotnią gwarancję
Socale - 2016-06-30, 08:40
Nie wiem czy to komu się przyda, ale przedwczoraj wymieniałem olej w skrzyni.
Są 2 korki, zeszło około 2l, olej był zaskakująco czysty, no ale skoro już kupiłem to zalałem nowy.
Co ciekawe, w moim Ducato 2 w skrzyni jest korek wlewu/bagnet do sprawdzania poziomu. Zalane 2 butelki=2litry i było ponad stan na bagnecie.
Czy będzie to ciekło?
SlawekEwa - 2016-06-30, 09:19
| gino napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | Upgrade napisał/a: | | , też zalałem skrzynię Ducato III 3.0 |
Co jaki przebieg jest zalecana wymiana? |
Fiat nie zaleca wymiany oleju skrzyni biegów ani nawet kontroli ilości , przy przegladach serwisowych
ja to rozumem jako dożywotnią gwarancję |
Grzesiu czy Twoja odpowiedż dotyczy modelu 6- biegowej skrzyni DukatoIII z 3.0 silnikiem ?
gino - 2016-07-01, 06:20
instrukcja obsługi obejmuje wszystkie modele...nie ma specjalnych wyróżnień (chyba)
http://dukiewicz.pl/src/instrukcje/lcv/DUCATO.pdf
Michalcc - 2016-07-03, 23:18
| Upgrade napisał/a: | Post mój może nieco nieaktualny, ale nawiązując do wypowiedzi kolegi eMKa, też zalałem skrzynię Ducato III 3.0 wydawało mi się najlepszym olejem syntetycznym Mobil SHC GL-4 75W90. Powodem wymiany oleju był przebieg 105 tyś. oraz delikatne haczenie biegów. Po niecałym 1 tyś kilometrów było fatalnie, jedynka i wsteczny po rozgrzaniu skrzyni nie chciały wejść wcale, a pozostałe biegi też potrafiły haczyć.
Szybka wymiana na zalecany Tutela Geartech 75W85 w ilości 4 litry spowodowała, iż znowu cieszę się idealnie pracującą skrzynią biegów. Co ciekawe, olej Tutela nowy ma lekko stalowy odcień i jest lekko mętny co przy zlewaniu starego trochę mnie zaniepokoiło. Okazuje się, że niepotrzebnie.
Także Fiat tylko na Tuteli, już nie będę eksperymentował. |
Zalewasz skrzynie olejem:
XXX 75W90 - nie pracuje prawidłowo
YYY 75W85 - już działa
I winę upatrujesz w marce, która była napisana na butelce?????
Michalcc - 2016-07-03, 23:24
| Socale napisał/a: | Nie wiem czy to komu się przyda, ale przedwczoraj wymieniałem olej w skrzyni.
Są 2 korki, zeszło około 2l, olej był zaskakująco czysty, no ale skoro już kupiłem to zalałem nowy.
Co ciekawe, w moim Ducato 2 w skrzyni jest korek wlewu/bagnet do sprawdzania poziomu. Zalane 2 butelki=2litry i było ponad stan na bagnecie.
Czy będzie to ciekło? |
Wymieniałeś na niepoziomym podłożu.... Dwie możliwości:
1. Albo bagnet Cię oszukiwał
2. Nie zlałeś całego starego oleju.
Nic nie będzie ciekło....
Jeśli bardzo będzie Cię to gryzło wsadź przez bagnet wysysarke (w domowych warunkach to strzykawka z gumową rurką) i odessij nadmiar (na płaskim podłożu).
Upgrade - 2016-07-04, 10:15
Zdecydowanie nie upatruję winy w marce oleju. Olej Tutella nie jest dostępny w każdym sklepie, i po uwadze Panów z warsztatu, że olej Mobil ma nawet lepsze parametry zgodziłem się na niego. Nawet nie sądziłem, iż tak mocno zmieni się praca skrzyni. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, po prostu opisałem swoje doświadczenie. Aczkolwiek po wczytaniu się w parametry olejów oznaczenie 75W- wcale nie oznacza identycznej lepkości na zimno. Olej Tutella ma minimalnie mniejszą lepkość i może dlatego skrzynia pracuje lżej.
valdes - 2017-04-24, 09:31
Panowie jaki olej przekładniowy do skrzyni biegów mojego staruszka Fiat Ducato 1.9D rok 1992? Dzwoniłem do Fiata niby ma być syntetyk Tutela 75W85 ? W tej chwili jest zalany olejem 80W90 i biegi ledwo co wchodzą. Skrzynia jest świeżo po remoncie.
Waldek00x - 2017-04-24, 18:06
Ja robiłem wymianę i zalałem mineralnym 80W90 tak jest w orginalnej książce a znowu w książce sam naprawiam to piszą o półsentetyku i biegi dosyć dobrze wchodzą .A brakowało 1 litr weszło 2 litry .
Victus - 2017-04-24, 20:46
Olej należy zalewać tylko dedykowany do danej skrzyni biegów, wlanie innego nie spełniającego normy producenta może spowodować uszkodzenie skrzyni biegów.
Lepszy olej nie znaczy ze będzie lepszy do naszej skrzyni biegów.
Jeżeli jednak chcemy mieć lepszej jakości olej to sprawdźmy najpierw czy spełnia normy producenta, Na wszelki wypadek można sprawdzić na forum danego modelu jak sprawuje się skrzynia po zalaniu innym olejem.
jacik - 2017-07-07, 17:14
Trochę nie ten silnik ale na olejach się chyba znacie to pisze tu
Do J5 2.5TD 92r jaki olej powinienem dolać ?
Jest mokro w tej okolicy i dopiero co się dowiedziałem że skrzynia ma własny olej
W weekend sprawdzę stan na bagnecie.
Mam LIQUI MOLY MoS2 mineralny ale nie wiem czy się nadaje na dolewkę.
amples - 2017-07-07, 17:50
| jacik napisał/a: | | Do J5 2.5TD 92r jaki olej powinienem dolać ? |
Silniki z tych lat nie są wybredne . | jacik napisał/a: | | Mam LIQUI MOLY MoS2 mineralny ale nie wiem czy się nadaje | W fabryce go gorszym zalali , także dolewaj krzywdy mu nie zrobisz . | jacik napisał/a: | | dopiero co się dowiedziałem że skrzynia ma własny olej | Spostrzegawczy jesteś .
jacik - 2017-07-07, 17:52
Chodzi o skrzynie biegów a ten co kupiłem do silnika to 15W40
Czy lepiej kupić chyba 75W80 ?
amples - 2017-07-07, 19:07
| jacik napisał/a: | | Czy lepiej kupić chyba 75W80 ? |
Nie lej silnikowego , do takiej skrzyni 75W80 , 75W90
eMKa - 2017-07-07, 20:39
| jacik napisał/a: | Chodzi o skrzynie biegów a ten co kupiłem do silnika to 15W40
Czy lepiej kupić chyba 75W80 ? |
ręce opadają, nie wiem czy sie smiać czy płakać
To tak sie kończy jak kowal piecze chleb
Bim - 2017-07-07, 21:58
Nie wiesz co masz ?
Odkręcić korek spustowy należy
Zalej nowy Mobillube GX-A 80W
silny - 2017-07-08, 06:12
Poco wydziwiacie z tymi olejami , wszystko już było napisane
Do silnika lejcie co chcecie ale turbo na mineralnym to nie bardzo, do skrzyni raz na wiele lat więc tylko orginał -jest wtedy szansa ze skrzynka popracuje .
Tutella nie kosztuje raczej majątku
zbyszekwoj - 2017-07-08, 10:35
| silny napisał/a: | | Tutella nie kosztuje raczej majątku |
| silny napisał/a: | | Tutella nie kosztuje raczej majątku |
Tylko trudno go wszędzie kupić. Opłaca się w serwisie- 55zł litr a robocizna niewielka.
Wojciechu - 2017-07-08, 12:24
| eMKa napisał/a: |
To tak sie kończy jak kowal piecze chleb |
Jeśli chodzi o mnie -ani ja kowal, ani ja piekarz. Owszem coś tam dzwonili, ale nie w tym kościele co trzeba - wszyscy "mądrzy" wokół mnie twierdzili, że raz zalana skrzynia od nowości i to koniec. Tak naprawdę to o wymianie oleju w skrzyni dowiedziałem się przy naprawie piątego biegu. Najważniejsze, że wiedza przyszła.
silny - 2017-07-08, 23:18
Za mało olejum bylo , też pisane 100 razy żeby nalać ciut więcej niż firma pisze
jacik - 2017-07-10, 09:12
Oleju mam dosyć w skrzyni to nie kombinuje
Natomiast mam problem ze zdjęciem linki szybkościomierza ale to w innym temacie
Niewiem Marcin - 2017-07-12, 21:13
A śrubkę mocującą linkę? odkręciłeś?
Bim - 2017-07-12, 21:49
| Niewiem Marcin napisał/a: | | odkręciłeś |
Marcin jak nie wiesz to dzisiaj mam zmiękczone serce
Pomogę
|
|