| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - Pokrowiec Jula
zbyszekwoj - 2014-11-05, 18:01 Temat postu: Pokrowiec Jula Czy ktoś zakupił i używa pokrowiec na kampera z marketu JULA? chciałbym zasięgnąć opinii w temacie użytkowania i użyteczności.
Wojciechu - 2014-11-05, 19:04
Podobno pokrowiec na wietrze potrafi mocno przytrzeć i zmatowić lakier czy szybę. Chyba gra nie warta "świeczki" Trzymam na razie kampera pod chmurka ale najlepsza jest wiata.
zbyszekwoj - 2014-11-05, 19:58
Jak umiejętnie założysz to nic się nie przytrze. Na wiatę nie mam miejsca. A pod chmurką zachoruje na wodogłowie. Chodzi mi konkretnie czy ten z Juli długo wytrzyma?
grzegorzalex - 2014-11-05, 20:00
Mniej szkód pod chmurką albo pod wiatą. Ja bym nie nakrywał pokrowcem.
kodi - 2014-11-05, 20:15
Jak miałem przyczepę to miałem pokrowiec nie z Jula ale podobny z allgro za 5 stówek. Jak się nie ma garażu czy wiaty to wg. mnie to dobra alternatywa. Materiał jest na tyle delikatny że o porysowaniach nie może być mowy.
mobike - 2014-11-05, 20:17
pokrowiec z juli używam drugi sezon ogólnie jestem zadowolony wykonany bardzo solidnie mocne suwaki ,możliwość podciągnięcia do polowy chociażby w celu przewietrzenia ,miękki materiał od spodu , teoretycznie po bokach membrana oddychająca nie wiem ja w miarę możliwości zawsze rozpinam i wietrze
zbyszekwoj - 2014-11-05, 20:22
| mobike napisał/a: | | teoretycznie po bokach membrana oddychająca |
Z tego co widac na rys. to boków nie ma, tylko przód, dach i tył. Nie wiem czy masz taki sam.
Argo - 2014-11-05, 20:35
Dajcie linka do tego pokrowca
ZEUS - 2014-11-05, 20:51
kiedyś przez kilka lat używałem pokrowiec na przyczepę kempingową, nie stwierdziłem żadnych skutków ubocznych, pokrowiec był uszyty "na miarę" z materiału stosowanego do produkcji namiotów, z tym, że starałem się by zawsze był mocno naciągnięty, moim zdaniem w przypadku użycia pokrowca na kamperze też nic złego nie powinno się wydarzyć zwłaszcza, że w przyczepie okna były wypukłe i z pleksi a nie uległy porysowaniu ani zmatowieniu, (nie wiem jaki jest pokrowiec z Juli) ale, jeżeli | mobike napisał/a: | | miękki materiał od spodu | to tym bardziej nie ma ryzyka...
Bronek - 2014-11-05, 21:04
| kodi napisał/a: | | Materiał jest na tyle delikatny że o porysowaniach nie może być mowy. |
Tez z Allegro za około 700-800 zł Pare lat na przyczepie teraz na kamperze. materiał delikatny oddychający . . Nie przepuszcza wody ale trochę światło .
Nic nie matowieje ni nie ociera . Idealny . nawet w wiacie trzymałem pod nim chronił przed kurzem itd.
Wiem pytanie było o pokrowiec z JULI .
Ponieważ ten mój jest lekko za mały na kamper , muszę kombinować . To tez myslałem o tym z Juli . Ale wydawało mi sie , że to inny materiał . Więc zrezygnowałem
To taki material jak na tej aukcji allegro
zbyszekwoj - 2014-11-05, 21:37
| Bronek napisał/a: | | To taki material jak na tej aukcji allegro |
Też zastanawiam się nad tym z allegro,tym na kampera za ok.800zł. W juli 550 dlatego pytam o różnicę
Z tego co pisze Bronek słaniam się na ten z allegro, chociaż wys, ma tylko 2,20 a moja alkowa 3m. Najwazniejszy jednak dach. Czekam jeszcze na inne wypowiedzi.
Bronek - 2014-11-05, 22:17
Ja naciągam do dziś ten pokrowiec . Lekko tylko muszę rozsunąc dwa suwaki. Miałem wstawić kliny z materialu z przodu ale .... lenistwo . Pokrowiec jest bardzo lekki.
Uwaga na koty . Te diabły uwielbiają się po nim wspinać . niestety to ma skutki.
Naprawde fajny . Używany co roku od 4 lat. jak nie zapone to zobacze może jest na nim jakas metka. ??
Aulos - 2014-11-05, 22:34
Tutaj było już kilka opinii nt. pokrowca z Juli. Ja jestem zadowolony i polecam.
Bajaga - 2014-11-05, 22:39
| zbyszekwoj napisał/a: | | Bronek napisał/a: | | To taki material jak na tej aukcji allegro |
Też zastanawiam się nad tym z allegro,tym na kampera za ok.800zł. W juli 550 dlatego pytam o różnicę
Z tego co pisze Bronek słaniam się na ten z allegro, chociaż wys, ma tylko 2,20 a moja alkowa 3m. Najwazniejszy jednak dach. Czekam jeszcze na inne wypowiedzi. |
Ja swojego dziś przykryłem na zimę, nie było to latwe w jedną osobę Pokrowiec szyty na miarę z odsuwanymi suwakami elementami. Materiał miękki, na pewno nic nie porysuje. Polecam na przedsionki.pl. W kilka dni zrobią wam Dokładnie to co chcecie za sporo mniej niż 800.
RODOS - 2014-11-06, 09:00
| zbyszekwoj napisał/a: | | chciałbym zasięgnąć opinii w temacie użytkowania i użyteczności. |
Od czterech lat przykrywamy naszego kampera w zimie takim pokrowcem.
Mieszkamy w Gdyni w takim miejscu, gdzie wiatry w zimie nas nie oszczędzają, wieją bardzo często i bardzo mocno, i tu miałem największe obawy, czy nie będzie z tym problemu .Przed nałożeniem pokrowca płytami z miękkiego styropianu uzupełniam nierówności na dachu , aby nie było wgłębień gdzie mogłaby się zatrzymywać woda. Okrywam całego kampera miękką agrowłókniną 17g/m kwadratowy 1,6x5m. Ponieważ nie dostałem 10 metrowej, zszyłem poszczególne płaty maszyną do szycia i okryłem luźno całego kampera przed nałożeniem pokrowca. Agrowłóknina swobodnie przepuszcza powietrze i stanowi dodatkową ochronę przed ewentualnym ocieraniem pokrowca. Niezależnie od powyższego oprócz oryginalnych pasów zabezpieczyłem pokrowiec dodatkowymi taśmami w taki sposób aby ograniczyć możliwość swobodnego poruszania się materiału pokrowca. Po każdym zdjęciu pokrowca nigdzie nie znalazłem zmatowienia lakieru lub innych uszkodzeń. Pozdrawiam
Bigos - 2014-11-07, 01:02
https://www.facebook.com/...34632836&type=1
tak wygląda mój pokrowiec drugi sezon z Juli na Ducato I Fendt
uważać nalezy na kanty bagażnika bo może wiatr uszkodzić tam pokrowiec
zbyszekwoj - 2014-11-07, 16:47
Dzisiaj zakupiłem w Julii. Pokrowiec już na kamperku. Musiałem w tym celu wyekspediować na dach moją młodszą żonę.Wymiar na kampera 5,60 -6,10 na moim 5,5m jest ciut za długi. Jak się wkurzę to jutro go zdejmę i przeszyję 0,5 m, bo wygląda jak ze starszego brata. Mimo że kamper ma 3,08 wys. pokrowiec sięga podłoża. Jak się sprawdzi opiszę na wiosnę.
Dzisiaj wszystkim dziękuję za pomoc i dyskusję w tym temacie.
Den-tal - 2014-11-07, 22:41
[quote="zbyszekwoj"] Mimo że kamper ma 3,08 wys. pokrowiec sięga podłoża.
Uwazaj z tym bo mojemu sasiadowi po wiosennych roztopach, gdy przyszedl mroz pokrowiec przymarzl solidnie do podloza a on nie mial czasu bu czekac na ocieplenie(wizyta w warsztacie zamowiona) i trzeba bylo ciac Ogolnie pokrowiec dobry tylko nie lubi ostrych kantow(np rura wydechowa lub kamera cofania itp) no i ten mniejszy rozmiar wchodzi spokojnie na 7 m polintegrala i na mniejszych camperach " smutnie" wyglada(solidne zmarszczki)
zbyszekwoj - 2014-11-08, 07:43
| Den-tal napisał/a: | | smutnie" wyglada(solidne zmarszczki) |
Niby z jednej strony można podwinąć. Kamerę obwinąłem i okna zasłoniłem włóknina zgodnie z podpowiedzią kolegi Rodosa.
wbobowski - 2014-11-08, 14:40
Kiedyś nieopatrznie przykryłem kamperka pokrowcem (jak na zdjęciu). Oczywiście chciałem jak najprościej, nic pod spodem, pokrowiec bezpośrednio na kampera. Później przy próbie zdjęcia, jak jeszcze był na nim śnieg i lód, powiedziałem sobie, nigdy więcej.
Na pokrowcu lód i śnieg, lód i śnieg na zmianę. Zdjąć pokrowiec, to była mordęga, o otarciach rogów nie wspomnę.
Powiedziałem sobie, albo wiata, albo kamperek pod chmurką. I tak stoi już 4-ty kamper i nic im nie jest. Mało tego, bez problemu wyjeżdżaliśmy już 6 razy w połowie stycznia na zloty rocznicowe do Uniejowa.
zbyszekwoj - 2014-11-08, 15:09
| wbobowski napisał/a: | Kiedyś nieopatrznie przykryłem kamperka pokrowcem (jak na zdjęciu). Oczywiście chciałem jak najprościej, nic pod spodem, pokrowiec bezpośrednio na kampera. Później przy próbie zdjęcia, jak jeszcze był na nim śnieg i lód, powiedziałem sobie, nigdy więcej.
Na pokrowcu lód i śnieg, lód i śnieg na zmianę. Zdjąć pokrowiec, to była mordęga, o otarciach rogów nie wspomnę.
Powiedziałem sobie, albo wiata, albo kamperek pod chmurką. I tak stoi już 4-ty kamper i nic im nie jest. Mało tego, bez problemu wyjeżdżaliśmy już 6 razy w połowie stycznia na zloty rocznicowe do Uniejowa. |
Nie dziwię się bo to nie pokrowiec tylko zwykła plandeka. Pokrowiec z Juli jest wykonany z delikatniejszego i oddychającego materiału. W zimie jednak nie planujemy wyjazdu.
Bronek - 2014-11-08, 21:06
pokrowiec ,. który ja mam , pewnie Julopodobny .
Zakładam sam i zdejmuję też od 4 lat .. przyczepa teraz kamper . Bez żadnych podkładek fizeliny itd.
Jest miękki jak napletek wielbłąda. lekki i przepuszczalny typowo jak membrana oddychająca . Podczas ulewy takie napięcie pow. , że krople spływają jak po kacczce
pagand - 2014-11-08, 21:49
Ja też mam pokrowiec dedykowany camperom, akurat nie z Juli, ale...Po pierwszej zimie mogę powiedzieć, że wszystko było OK. Nie było żadnych otarć, żadnych uszkodzeń, żadnych niespodzianek mino, że mam półitegrę, a pokrowiec jest na integrę...
Agostini - 2014-11-09, 21:26
Jeśli mogę coś poradzić, to zadbałbym szczególnie o dach kampera zaciągając pokrowiec (wcześniej wspominał o tym Kol. RODOS), tak, aby woda i śnieg na nim się nie gromadziły. W przeciwnym razie kominki, wywietrzniki i relingi utworzą wannę, w której zbuduje się gruba warstwa lodu i zmarzniętego śniegu znacząco obciążając dach.
Wiosną, a jeśli kamper stoi w zacienionym miejscu, całymi tygodniami będzie z niego kapała woda i nie da się go zdjąć. Kamper będzie stał w mokrym miejscu.
Bronek - 2014-11-09, 21:30
Fakt, nie trzeba czekać do roztopów i jak odparuje..Kilka 10cmpłyt styropianowych??? Itp pod pokrowiec.
Den-tal - 2014-11-09, 21:50
Mozna tez wjechac przodem na klocki stworzyc pochylos i woda nie bedzie juz stala na dachu.
Bronek - 2014-11-09, 21:57
O to niekiedy lipa . Mój z natury pochylony jest do przodu . Ale na dachu masz wannę. To konsekwencja idiotycznej konstrukcji kampera. Ja musiał bym z10st pochylić.
leszek1234 - 2014-11-13, 08:26
Zakupiłem ten pokrowiec z Jula. Materiał jakby potrójna włóknina, dość miękka, pod okapem są otwory wentylacyjne, robi wrażenie solidnego, szwy są solidne. Dzięki podziałowi ścian bocznych na pół zamkami błyskawicznymi nie ma problemu żeby dostać się do kampera. Jeszcze nie jest obwiązany dołączonym sznurkiem ale wstepnie wygląda to tak jak na foto:)
zbyszekwoj - 2014-11-13, 10:03
Wygląda jak ze starszego brata. Ja swój zdjąłem założyłem 1 m . Teraz jest ok. a założony materiał zachodzi na wystającą kamere cofania. Jak zrobię zdjęcia to zapodam.Oczywiście małżonka to przeszyła.
leszek1234 - 2014-11-13, 11:23
zbyszekwoj - zamieściłem foto na szybko, żeby inni, którzy chcieliby go kupić mogli go zobaczyć na samochodzie , bo zdjęcie produktu ze strony internetowej w ogóle nie daje obrazu jak ten pokrowiec wygląda (nie mówiąc o jakości szwów, wykończenia) a nie po to, żeby imponować , że go sobie kupiłem i jak ładnie leży na aucie... Nie rozumiem po co ta krytyka?
Bronek - 2014-11-13, 13:07
Trzeba było wyprasować..
Wstyd.
uważam ,że obcisły, jak gacie źle się nakłada i ten dopiero może obcierać .
Druga sprawa , wiecej "luftu" , nie przeszkadza. Ważne by tylko nie robily się poziome kieszenie . tam stoi woda , śnieg i lód.
Ale to tez nie taki znów problem .
Czepiamy sie z zasady , w calym Forum na różne tematy ..
Wiadomo nasze jest ........................
Ale wyprasuj....
leszek1234 - 2014-11-13, 13:34
no oczywiste, że wyprasuję - czekam jak zwilgotnieje, wtedy łatwiej usunąć zagniecenia
zbyszekwoj - 2014-11-13, 16:48
| leszek1234 napisał/a: | | zbyszekwoj - zamieściłem foto na szybko, żeby inni, którzy chcieliby go kupić mogli go zobaczyć na samochodzie , bo zdjęcie produktu ze strony internetowej w ogóle nie daje obrazu jak ten pokrowiec wygląda (nie mówiąc o jakości szwów, wykończenia) a nie po to, żeby imponować , że go sobie kupiłem i jak ładnie leży na aucie... Nie rozumiem po co ta krytyka? |
A gdzie ty widzisz tą krytykę.Sam założyłem ten temat przed kupnem i go kupiłem. Zwracam tylko uwagę że mój wyglądał tak samo bo po prostu jest za długi do tego kampera .Objawia się to tym ,że pasy ściągające schodzą sie ze sobą powodując zagięcia i kieszenie w których będzie zbierać się woda [lód] i warto założyc, aby trochę to zlikwidować. Dlaczego każdy dopatruje się złośliwości. Czy mamy wszystkich chwalić jacy są wspaniali jak w przedszkolu?
Bronek - 2014-11-13, 17:44
| zbyszekwoj napisał/a: | | Dlaczego każdy dopatruje się złośliwości. |
Bo się nie widzimy, nie słyszymy...I czytamy tak jak nam podświadomość podpowiada....
A ,że Polak cieszy się ponoć jak sąsiadom się..........wiedzie. To nie zakładamy ,że ktoś może być życzliwy mi, tylko....
W każdym wątku mamy to.....
Normalka forumowa
Tylko niektórzy, jedzą sobie z dzióbków do przesady .
To KOALICJANCI
Wojciechu - 2014-11-13, 20:05
Zbyszek - bo to tak jak z Indianami - "dobry indianer to martwy indianer" albo - każdy dobry uczynek musi być ukarany(byś nie założył tematu - byś nie miał problemu, a pokrowiec byś kupił i tak)
leszek1234 - 2014-11-13, 22:37
Olał to - założony temat jest OK i to nie podlega dyskusji - dzięki niemu zwróciłem uwagę na ten pokrowiec. Na pozostałe wasze uwagi nie odpowiem , bo uważam, że takie dyskusje to przy
zbyszekwoj - 2014-11-14, 18:55
Pokrowiec już założony. Też nie wyprasowany.
zbyszekwoj - 2014-11-14, 19:00
Acha ,chciałem dodać ,że w OBI jest obniżka o piątaka na wszystkie pochłaniacze wilgoci.
Wojciechu - 2014-11-14, 19:29
Pokrowiec na kamperku wygląda "spoko". Pamiętaj wrócić do tematu wiosną. Ciekaw jestem czy wszystko będzie OK. Czego życzę
Rowerek - 2014-11-14, 19:43
Zbysiu dobrze wygląda no to teraz jesteś gotów do zimy pozdrawiam
SlawekEwa - 2014-11-14, 19:45
| leon napisał/a: | Zbysiu dobrze wygląda no to teraz jesteś gotów do zimy pozdrawiam |
Jeszcze tylko nakleić znaczki i wysłać do ciepłego kraju
Rowerek - 2014-11-14, 19:49
wygląda jak wielka paczka
Johny_Walker - 2014-11-14, 19:56
Na półintegrala o wymiarach 7,2x2,35 i wysokości 2,9 brać ten większy, czy mniejszy?
zbyszekwoj - 2014-11-14, 19:56
| SlawekEwa napisał/a: | | wysłać do ciepłego kraju |
Razem z załogą
szymek1967 - 2014-11-14, 20:08
ale łopatulony ten kamper ,siok
jak tu jechac na zimowe łikendowanie ,e ?
przeca to roboty na cały wieczór by zdjąć kożuszek
Agostini - 2014-11-14, 22:55
Czy to dobrze, że tak poopatulaliście te kamperki do samej ziemi?
Nie byłoby korzystniej zostawić niewielkiej luki, tak, żeby trochę świeżego wiaterku mogło się dostać?
A i coś pod koła bym podłożył i trochę ciężaru im ulżył, bo opony wciśnięte w tą wilgotną ziemię, życia im raczej nie przedłużą.
leszek1234 - 2014-11-15, 00:00
tam są otwory wentylacyjne (pod fałdką u góry) , a zdjęcie tej plandeki zajmuje 5 minut
zbyszekwoj - 2014-11-15, 11:26
| Johny_Walker napisał/a: | | Na półintegrala o wymiarach 7,2x2,35 i wysokości 2,9 brać ten większy, czy mniejszy? |
Wydaje się ze mniejszy wystarczy. Ostatecznie możesz wymienić.
zbyszekwoj - 2014-11-15, 11:34
| Agostini napisał/a: | Czy to dobrze, że tak poopatulaliście te kamperki do samej ziemi?
Nie byłoby korzystniej zostawić niewielkiej luki, tak, żeby trochę świeżego wiaterku mogło się dostać?
A i coś pod koła bym podłożył i trochę ciężaru im ulżył, bo opony wciśnięte w tą wilgotną ziemię, życia im raczej nie przedłużą. |
Mój tyłem stoi na podporach. Pokrowiec jest trochę za szeroki i dlatego tak nisko zwisa. Wypadałoby położyć na dachu jakiś styropian ale sam pokrowiec mimo ze fajny to i tak to tylko półśrodek.
zbyszekwoj - 2014-11-20, 11:52
Dzisiaj po ulewnych deszczach zajrzałem pod pokrowiec . Wydaje się że jednak w newralgicznych punktach przepuszcza wodę. Nie wydaje mi się aby był to efekt skraplania bo po alkowie wyrażnie kapie na szybę . Na wszelki wypadek zdjąłem ten sznurek do opasywania żeby dochodziło więcej powietrza. Za tydzień znowu zajrzę. Fakt jest taki że te materiały oddychające , oddychają w dwie strony,ale mogę się mylić. Użytkowników proszę o zajrzenie pod swoje pokrowce i podzielenie się uwagami.
Bronek - 2014-11-20, 12:13
Ważne by oddychał. To nic , jak trochę przecieknie, tylko by potem odparowało.
Te o których pisałem tak mają, nie ciekły, do czasu, aż to stanowisko obserwacyjne znalazły moje koty i zrobiły swoje do tego ogniska palone . Spadające iskry.. Parę lat wytrzymał, czas na wiate nadchodzi.
jarek73 - 2014-11-20, 12:49
nie miałem nigdy pokrowca ale zawodowo zajmuję się handlem odzieżą trekkingową czyli oddychającą i zastanawiam się nad jedną rzeczą koszt kurtki oddychającej o bardzo dobrych parametrach to 1000 pln , przyzwoita kurtka to 500 pln , kurtka która jest rzeczywiście oddychająca to min. 300 pln, ostatnie szambo z Decathlona lub Lidla pseudoo oddycającę to 80-100 pln. Pokrowiec 700- 1200 pln i tak się zastanawiam ile kurtek by z niego można uszyć , coś mi się tu nie zgadza. Zasada działania odzieży termoaktywnej jest taka że w jedną stronę nie przepuszcza deszczu a w drugą stronę uwalnia nadmiar wilgoci (potu ) ale ta wilgoć bierzę się z naszgo ciała którego temp. powinna być 36,6 a camper zimą takiej nie osiągnie. Nie znam się na pokrowcach ale podzieliłem się z Wami moimi wątpliwościami
Bronek - 2014-11-20, 12:58
Raczej to inny temat. Bardziej zw z budownictwem. Nie termo a paroizolacja.
Pokrowiec to raczej osłona od brudu. I warto by się nic pod nim nie kisiło.
jarek73 - 2014-11-20, 13:14
chyba że tak , inna zasada działania
Bronek - 2014-11-20, 13:40
Zasada podobna , tylko kamper to nie delikatne cycki itp.
Nie rozpuści się i nie przeziębi. A pokrowiec to jedna najczęściej warstwa.
Nikt nie wyda fury kasy... bo to już koszt wiaty się robi.
Johny_Walker - 2014-11-20, 15:26
Budowa wiaty się opóźnia więc pokrowiec kupiłem. Wkrótce spróbuję go założyć i nie omieszkam opisać wrażeń.
Materiał pokrowca ma niewiele wspólnego z materiałem stosowanym w odzieży górskiej. Jest bardziej delikatny, ma fakturę i powierzchnię przypominającą podszewkę odzieży roboczej, i jest znacznie bardziej podatny na uszkodzenia mechaniczne.
Wiata w dłuższym terminie powinna być tańsza, bo ten pokrowiec na oko nie wytrzyma więcej jak 3-5 zim.
JaWa - 2014-11-20, 15:54
| zbyszekwoj napisał/a: | | Dzisiaj po ulewnych deszczach zajrzałem pod pokrowiec . |
Jak tam lakier, już zdążył zmatowieć, czy jeszcze nie ?
Bronek - 2014-11-20, 16:53
Mięciutkie i delikatne jak flanela , Woda jak po kaczce .
. I tyle .
Nic nie matowieje .
To inna bajka niż zwykłe plandeki czy nawet Jula .
Nawet pod wiatą będę zakładał . Tak robiłem z czepką .
To pokrowce naprawdę fajne.
Sceptykom , polecam .
Nie syfu kurzu i zawsze wejść można i i jest nawet dość jasno pod nimi.
Niestety1/4 - 1/3 ceny prościutkiej wiaty.
artanek - 2014-11-20, 19:25
| Johny_Walker napisał/a: | Budowa wiaty się opóźnia więc pokrowiec kupiłem. Wkrótce spróbuję go założyć i nie omieszkam opisać wrażeń.
Materiał pokrowca ma niewiele wspólnego z materiałem stosowanym w odzieży górskiej. Jest bardziej delikatny, ma fakturę i powierzchnię przypominającą podszewkę odzieży roboczej, i jest znacznie bardziej podatny na uszkodzenia mechaniczne.
Wiata w dłuższym terminie powinna być tańsza, bo ten pokrowiec na oko nie wytrzyma więcej jak 3-5 zim. | W.Fiata to wIata. moja wiata kosztowała mnie w granicach 2000 zł i na pewno przeżyje 20 - lat.pokrycie z blachy .Wymiary 6.60 / 3.5 m na razie do kwietnia b edzie stała pusta .Mysle jeszcze o częściowym zabudowaniu boków .
Bronek - 2014-11-20, 21:38
Wiat to Ci mam dostatek z 3, będzie, ale kto mógł przewidzieć ,że kampera mi się zechce, Ten ok 3m wys. ma Wszystkie tymi rencami i palcyma robiłem
Nawet taniej można było , teraz trudno zejść poniżej 3000-4000
zbyszekwoj - 2014-11-20, 22:05
Trzeba miec jeszcze gdzie postawić tą wiatę.
Bigos - 2014-11-27, 23:41
na jednym ze zdjęć w powyższym temacie pokazałem zapakowany mój kamper pokrowcem z Juli. To już drugi sezon , poprzedni był całkiem udany. Jednak kilka dni temu pojechałem na działkę i zobaczyłem , że jeden narożnik ma wyrwany kawał circa (metr kwadratowy) materiału a reszta jest rozrzucona wokół . Sprawcą okazał sie wpierw wadliwie przyszyty pasek spinajacy dolny i wiatr. Pasek się odpruł i majtając się bezmyślnie szorował z częścią pokrowca po ostrym fragmencie bagażnika wyrąbujac w/w dziurę.
Dwa dni temu zszywałem co się da zszyć, obkłądajać euro paletami dziurę .
zbyszekwoj - 2014-11-28, 09:21
| Bigos napisał/a: | Pasek się odpruł i majtając się bezmyślnie szorował z częścią pokrowca po ostrym fragmencie bagażnika wyrąbujac w/w dziurę.
|
Może to wina paska, ale mnie się wydaje że twój pokrowiec jak i Leszka1234 jest po prostu za duży na waszego kampera, co powoduje furgotanie na wietrze.
Ja załozyłem i przeszyłem,jest wtedy mniej luzu;
Johny_Walker - 2015-11-16, 16:15
Założyłem pokrowiec z Juli. Padało od soboty do dziś. Kamper przemoczony jakby nie było pokrowca. Co ja piszę? Przemoczony? Gdyby nie miał pokrowca, to już byłby suchy, a dzięki niemu jeszcze trzyma wodę i jest mokry nawet kiedy bruk wokół już wysechł.
Nie jest to kondensacja, bo nie ma różnicy temperatur żeby się miało cokolwiek kondensować. Ogólnie to porażka.
Mam oddychający pokrowiec na skuter. Podobny w dotyku do folii. Skuter jest pod nim suchutki jak pieprz i nic się nie zaparza, bo wypuszcza parę na zewnątrz.
Myślałem że pokrowiec z Juli chroni przed wodą i kurzem. Teraz wiem że przed wodą już nie. Co do kurzu to jeszcze nie wiem.
zbyszekwoj - 2015-11-16, 17:09
Każdy materiał jak wodę wypuszcza to i wpuści. Pokrowiec jak założony umiejętnie to daje radę. Jeżeli będzie zbierała się woda i stała to przemoknie. Mnie przemakał tylko w okolicy przedniej szyby ,gdzie były zagięcia. Na dachu kładę worki z kawałkami styropianu przez środek , powoduje to spadek na dwie strony i ściekanie wody. Materiał na pokrowce jest we wszystkich podobny , ale to nie blacha , musi oddychać to i wodę puści. Można założyć tańszą plandekę ogrodniczą ,wtedy nie przemoknie ale zedrze farbę.
izola - 2015-11-16, 18:18 Temat postu: Re: Pokrowiec Jula
| zbyszekwoj napisał/a: | | Czy ktoś zakupił i używa pokrowiec na kampera z marketu JULA? chciałbym zasięgnąć opinii w temacie użytkowania i użyteczności. |
mój MP nie ma chasu pod pokrowcem stać
1506edi - 2015-11-16, 18:24
Też zakładam styropian na niego plandekę budowlaną niebieska,tak że zachodzi wszędzie po około 10cm,plandekę mocuję na pasach gumowych i na niego pokrowiec.I dach suchy woda schodzi po plandece bokami 5 lat zadowolenia.
zbyszekwoj - 2015-11-16, 18:26
| izola napisał/a: | | mój MP nie ma chasu pod pokrowcem stać |
Twój może stać i mróz mu nie straszny, a nasze dachy klejone z czasem na złączach przepuszczą.
Dawniej mój też stał cały czas a teraz zakładam pokrowiec
izola - 2015-11-16, 19:15
| zbyszekwoj napisał/a: | | izola napisał/a: | | mój MP nie ma chasu pod pokrowcem stać |
Twój może stać i mróz mu nie straszny, a nasze dachy klejone z czasem na złączach przepuszczą.
Dawniej mój też stał cały czas a teraz zakładam pokrowiec |
jasne źe tak- to są całkiem inne technologie , ale raz mi powiedział technolog- mróz, suche zimno mało szkody robi- więcej szkody robi sól,mokry pojazd w garaźu/ lub pod pod folią - mądrze twierdził facet... ale moje zdanie jest : moje auto nie musi mnie przeźyć
BODEK - 2015-11-17, 16:17 Temat postu: Pokrowiec Już chyba wszystko powiedziano o tym pokrowcu z JULI; ale jeszcze jedna uwaga.
Pokrowiec założony na kampera drugi sezon /zimę/ trzeba go zakładać tak jak Zbyszek sugerował, nie przecieka .Ostatnie wichury pół pokrowca zdjęły z kampera. Trzeba go sznurować od dołu, lub blokować śledziami. Aby do wiosny!
1506edi - 2015-11-17, 19:54
Mój jest 4 warstwowy i mocowany pasami pod podwoziem i 4 suwaki
zbyszekwoj - 2015-12-04, 13:40
Po ulewach faktycznie poprzemakał w kilku miejscach pokrowiec. Dzisiaj zajrzałem po 2 dniach przerwy w ulewach i dla pokrzepienia JW i Profosa powiem że było suchusieńko. Czyli oddycha.
stef - 2015-12-08, 14:09
U mnie podobnie. Styropian położony, do tego kamperek stoi lekko pochylony. Plandeka jak to plandeka - zawsze przemoknie ale mam nadzieję, ze śnieg nie narobi spustoszenia i woda nei znajdzie zbyt wielu otworów
klaudusniczka - 2015-12-22, 18:50
Polecam pokrowce czterowarstwowe dopasowane do długości i wysokości kampera, posiadajace dwa zamki ze strony drzwi.
Bardzo łatwe w obsłudze.
Znalazłam je na stronie polskiego producenta www.polcover.eu
bardzo porzadnie wykonane. zalaczam zdjecia wykonania
ZEUS - 2015-12-22, 19:02
my też Cię bardzo pięknie witamy na Forum ale trochę słabo to autoreklama wygląda w tej postaci "polski producencie"
grzegorz_wol - 2015-12-22, 20:14
Witam
Ja zamiast plandeki kupiłem namiot dla kampera, ale boje sie wkleić zdjęcie bo mogę być podejrzany o konszachty z producentem . Taka ciekawostka z użytkowania namiotu do tego celu. Jak odwiedziłem ostatnio mojego knausika to ze zdziwieniem stwierdziłem, że na dachu kampera jest woda. Co u licha se myśle dziury w dachu nima a kampuś mokry. Spadł śnieg i na rurach zaczeła się skraplać woda. Fizyki nie oszukasz... Wyszło mi że musze dorobić drugi daszek zabezpieczający wewnątrz namiotu przed tym zjawiskiem. Rozwiązanie zastosowania namiotu jako garażu ocenie dopiero za kilka lat jak się nic nie zepsuje rozerwie to powiem że się opłacało. Plandeka ma chyba tylko tą wadę że przewiew kiepski.
stef - 2015-12-22, 21:05
W sobotę ściągnąłem pokrowiec z kamperka... i dach suchy. Jedynie pomiędzy relingami dachowymi zebrała się woda, plandeka opadła i woda nie miała jak spłynąć, więc w tym miejscu był mokry dach. Poza tym suchutko.
A że pogoda piękna, to szkoda by autko stało... weekend udany
Jutro zapakuje autko ponownie, ale tym razem położę styropian pomiędzy relingi by znowu się tam kałuża nie zrobiła. Poza tym jestem zadowolony z pokrowca. No i jeszcze jedno - kamper cały czas stoi pochylony - to też pomaga jak sądzę.
JaWa - 2015-12-23, 11:13
Widać, że te polskie z Kalisza wykonane solidnie i cena dobra. Fakt, że najpierw trzeba się przywitać i po co ukrywać, że się jest z tej firmy ??
marius - 2015-12-23, 11:34
| stef napisał/a: | | W sobotę ściągnąłem pokrowiec z kamperka... i dach suchy. Jedynie pomiędzy relingami dachowymi zebrała się woda, plandeka opadła i woda nie miała jak spłynąć |
Z tymi relingami wiąże się pewne niebezpieczeństwo. W moim przypadku woda, która zgromadziłaby się między relingami ważyłaby 790 kg (z prostego wyliczenia 300x220x12 cm). Gdyby to miało zamarznąć i jeszcze byłaby na tym czapa zmrożonego śniegu, to wolę nie myśleć co byłoby.
Dlatego też, uważam, że to co zrobiłem w swoim kamperze, w przypadku relingów jest nieodzowne.
JaWa - 2015-12-23, 11:40
Można by pod te panele wsadzić jakąś grzałkę i śniegu nie ma.
Oczywiście załączać w miarę potrzeby.
Chociaż, czy w tym roku będzie jakiś śnieg ?
|
|