Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Szlakiem winnic małopolski

zbychu - 2014-11-06, 21:33
Temat postu: Szlakiem winnic małopolski
Ostatnio spędziłem dzień na targach gastronomicznych w Krakowie , na których były też targi wina , tam spotkałem kilku producentów wina w Polsce , większość z małopolski , ludzie pasjonaci posiadający winnice bardzo chętnie nas zapraszają do zwiedzenia ich posiadłości i skosztowania ich wyrobów , nie tylko wina . Może uda nam się zorganizować taki objazdowy zlocik szlakiem winnic małopolski i nie tylko . Co Wy o tym myślicie?
krzysieks - 2014-11-06, 21:44

Uchylę rąbka tajemnicy - w przyszłym roku w wrześniu CT Świętokrzyskie planuje winobranie w jednej z winnic w okolicach Sandomierza. Planowana jest degustacja miejscowych win , serów oraz zwiedzanie Sandomierza. :spoko :spoko
zbychu - 2014-11-06, 21:58

Ja już się piszę na taką imprezkę :bigok :bigok
Bajaga - 2014-11-07, 00:43
Temat postu: Re: Szlakiem winnic małopolski
zbychu napisał/a:
Ostatnio spędziłem dzień na targach gastronomicznych w Krakowie , na których były też targi wina , tam spotkałem kilku producentów wina w Polsce , większość z małopolski , ludzie pasjonaci posiadający winnice bardzo chętnie nas zapraszają do zwiedzenia ich posiadłości i skosztowania ich wyrobów , nie tylko wina . Może uda nam się zorganizować taki objazdowy zlocik szlakiem winnic małopolski i nie tylko . Co Wy o tym myślicie?

Ja myślę, że to bardzo fajna sprawa, ale jak widzę ceny polskich win to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Znam doskonale proces tworzenia wina (przyjaciel ma chateau we Francji) ale to jest do cholery fermentowany sok z winogron a ceny za polskie wino w przedziale 50-100 zł uważam za idiotyczne.

Mirek48 - 2014-11-07, 08:08

Super pomysł na taki zlocik :spoko :kwiatki:
zbychu - 2014-11-07, 09:44

Jeśli chodzi o ceny to pytałem , za butelkę 0,7l od 25 zł , ale nie ma się co dziwić to są początki winiarstwa i każdy kto zaczyna ma niebagatelne koszty uruchomienia takiego biznesu .
Bajaga - 2014-11-07, 21:26

zbychu napisał/a:
Jeśli chodzi o ceny to pytałem , za butelkę 0,7l od 25 zł.

W sklepach takich cen nie ma. Albo się mylę, to daj znak gdzie można kupić polskie wino (z jakimś sensownym smakiem) za ok. 25 zł to wspomogę naszych producentów jakąś skrzyneczką.