| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Podłączenie 230V
qdlaty_78 - 2014-11-07, 19:16 Temat postu: Podłączenie 230V Posiadam kamperka dwa dni, i "biwakuje pod domem"
Testuje wszystko i mam pytanie.
Czy jak jestem podpięty pod 230V to po od pięciu aku oświetlenie powinno działać, bo nie działa.
Kiedy ładują się akumulatory bo zielona lampka się nie pali.
Czy ogrzewanie Alde chodzi na 230V bo jest taki przełącznik.
Wojciechu - 2014-11-07, 19:51
U mnie nic nie trzeba wyłączać. Po podpięciu pod 230 V wszystko działa w automatyce na energobloku. Jeśli masz potrzebę daj znać na pw. lub email-a to podjadę i na ilę potrafię będziemy radzić. Wiem z autopsji jak trudno było mi "zaskoczyć" na początku mojej przygody z kamperkiem.
zbyszekwoj - 2014-11-07, 20:07
Wydaje mi się że zarówki oświetleniowe masz na 12v zasilane z aku. Włacz sobie lampkę 230v do gniazdz 230 to będzie świecić.
qdlaty_78 - 2014-11-07, 21:59
W gniazdkach jest 230V.Wydaje mi się że energoblok nie dziala.
Johny_Walker - 2014-11-08, 00:30
U mnie podobnie było jak nie było bezpiecznika 50A przy akumulatorze zabudowy. Sprawdź bezpieczniki. Napięcie na akumulatorze zabudowy bez ładowania i po podłączeniu 230V. Napisz wyniki.
qdlaty_78 - 2014-11-08, 07:42
Po łyk-endzie zdam relację.
koko - 2014-11-08, 08:44
Zasilanie odbiorników jest z akumulatora a podpięcie pod 230V zasila akumulatory i inne
odbiorniki na 230V takie jak lodówka i włąśnie ogrzewanie ALDE
Ja przez cały czas kamperowania , zimą trzymam podpiętego kampera pod prąd.
Masz prawidłowo !!!
krzysieks - 2014-11-08, 08:47
A masz włączony na tablicy przełącznik 12v?
McGali - 2014-11-08, 09:38 Temat postu: Re: Podłączenie 230V
| qdlaty_78 napisał/a: | Posiadam kamperka dwa dni, i "biwakuje pod domem"
Testuje wszystko i mam pytanie.
Czy jak jestem podpięty pod 230V to po od pięciu aku oświetlenie powinno działać, bo nie działa.
Kiedy ładują się akumulatory bo zielona lampka się nie pali.
Czy ogrzewanie Alde chodzi na 230V bo jest taki przełącznik. |
Sprawdź przekaźniki na 230v, które załączają prostownik i zasilacz w jednym.
qdlaty_78 - 2014-11-08, 11:49
W gniazdkach prąd jest. Pod zlewem jest listwa w którą wpięta jest lodówka,alde i energoblok.
Lodówka działa, alde po przełączeniu na 220 nie daje żadnych oznak. Energoblok też nie. W poniedziałek wkleję fotki połączeń i panelu alde.
Przełącznik 12v na panelu załączony oświetlenie działa, gdy odłączę aku ciemno.Transformator nie działa.
zbyszekwoj - 2014-11-08, 12:26
| koko napisał/a: | | podpięcie pod 230V zasila akumulatory i inne |
Samochodowy też?
Bronek - 2014-11-08, 14:54
Też. też
Myslisz o tym "samochodowym "co w kamperze ???
Ale dla kombinujących można kamer wykorzystać jako ladowarkę innych pojazdów .
U mnie tylko solary są to pokładowego , bo nie chcialo mi sie kombinować i elkrobloku wymontowywać
zbyszekwoj - 2014-11-08, 15:03
| Bronek napisał/a: | | U mnie tylko solary są to pokładowego , bo nie chcialo mi sie kombinować i elkrobloku wymontowywać |
U mnie też. nie zakładałem że będę jeżdził takim zdechlakiem żeby nie odpalił po kilkudniowym postoju. A mam też przewody to ostatecznie odpalę z pokładowego.
koko - 2014-11-08, 17:53
Alde całe sterowanie i pompkę ma 12V tylko grzałkę na 230V nie ruszy bez 12V sprawdzpłyn w ALDE
qdlaty_78 - 2015-03-03, 15:20
Ogarnąłem kamperka już wiem co z czym i do czego. Podsumowanie takie że mam uszkodzony moduł Calira Evs 12/12. Tzn. Nie ładuje aku i nie przetwarza prądu na 12v. Jeden szpenio stwierdził że diody prostownicze działają ale wszystko zanika na jakiejś płytce elektronicznej. Wspomniał coś o przekaźniku. Ogólnie dwa miesiące trzymał ustrojstwo u siebie i nic nie zrobił.
12v przez niego przechodzi z aku bo oświetlenie działa, wskaźniki , pompka wody i alde. Przy odpiętym energobloku nic nie działało.
Może ktoś ma pojęcie co chrupło lub podjąłby się naprawy?
Bronek - 2015-03-03, 16:15
Może ten mostek mktóry , ktor kupisz za parę groszy i lepiej go przewymiarowić, to cztery diody "w kółeczku
Może np wyglądać tak ja dawałem 1000v i chyba 50 A? JUŻ dokladnie niepamietam
Sprawdź tez kondensator powimien byc
U mnie to kiedyś padało
Może to tylko sugestia.. Ale u mnie pomimo konsultacji w desperacji wymiana tego pomogła
qdlaty_78 - 2015-03-03, 16:47
Nie znam się na elektronice, dzięki za podpowiedz muszę poszukać kogoś kto to ogarnie.
Bronek - 2015-03-03, 18:13
To się grzać potrafi. Pasta plus radiator czyli jakaś aluminiowa blaszka.
qdlaty_78 - 2015-03-03, 20:14
W sobotę pokombinuję
qdlaty_78 - 2015-03-23, 23:13
Calira naprawiona . Wszystko " bangla". Zajął się tym elektronik.
Bronek - 2015-03-24, 06:40
co padło?
qdlaty_78 - 2015-03-24, 07:24
Jakieś pierdoły ze starości siadły i jeden kabel od klemy aku zabudowy był podłączony do minusa a nie jak powinien do plusa ( sam odkryłem )
Okazało się też że niema bezpieczników na kablach od aku zabudowy.
I tu mam pytanie jakie założyć. Nie chodzi mi o nominały lecz w jakiego rodzaju mogą być.
Czy takie zwykłe samochodowe czy może jakieś inne. W tym temacie jestem " lajkonikiem"
Czarna i Krzysiek - 2015-03-24, 12:04
| qdlaty_78 napisał/a: | | Czy takie zwykłe samochodowe czy może jakieś inne. W tym temacie jestem " lajkonikiem" |
Ja też walczę z tym tematem Jestem w trakcie, na razie przepiąłem radio i pompę wody pod zasilanie zabudowy, bo szło z silnikowego. Tam dałem zwykły, samochodowy płytkowy 10A. Zaraz się zbieram i idę szukać głównego kabla idącego na zabudowę i zobaczę, ale obawiam się, że tam też nie mam żadnych bezpieczników. Są niby te automatyczne, ale jakoś im nie ufam
Skwarek - 2015-03-24, 12:13
| Edyta i Krzysiek napisał/a: | Są niby te automatyczne, ale jakoś im nie ufam |
To je sprawdź by nabrać zaufania jak złe to wywal, tylko jednorazowe się źle sprawdza.
Czarna i Krzysiek - 2015-03-24, 12:18
A jak zrobię zwarcie a się okaże, że nie działają ??
Wolę dać przed nimi zwykłe, koszt niewielki a zawsze podwójne zabezpieczenie
Skwarek - 2015-03-24, 12:33
Nieeee zwarcie, tylko obciążyć wyjęty bezpiecznik prądem trochę większym niż nominalny. Np z prostownika do ładowania akumulatorów lub akumulatora podłączając kilka żarówek o znanej mocy.
Jak zdublujesz to będzie działać ale po co? złe wywal przecież to nie ozdoba. Dobre zostaw, w innych kamperkach działają, dlaczego akurat u Ciebie mają źle działać.
ZEUS - 2015-03-24, 14:07
| Edyta i Krzysiek napisał/a: | A jak zrobię zwarcie a się okaże, że nie działają ??
Wolę dać przed nimi zwykłe, koszt niewielki a zawsze podwójne zabezpieczenie |
raczej za nimi... jeżeli automat jest padnięty to przepuści a wtedy zadziała jednorazowy... w przeciwnym wypadku zrobisz zwarcie, padnie jednorazowy (bo musi paść) i nadal nic nie wiesz...
Skwarek - 2015-03-24, 15:12
| ZEUS napisał/a: | | Edyta i Krzysiek napisał/a: | A jak zrobię zwarcie a się okaże, że nie działają ??
Wolę dać przed nimi zwykłe, koszt niewielki a zawsze podwójne zabezpieczenie |
raczej za nimi... jeżeli automat jest padnięty to przepuści a wtedy zadziała jednorazowy... w przeciwnym wypadku zrobisz zwarcie, padnie jednorazowy (bo musi paść) i nadal nic nie wiesz... |
Przecież to obojętne, wyłączy się słabszy bez względu na kolejność, to nie jest ścieżka zdrowia tylko połączenie szeregowe.
ZEUS - 2015-03-24, 17:01
chyba jednak nie zrozumiałeś... tu nie chodzi o to by wyłączył się słabszy ale by zdignozować sprawność automatycznego...
Skwarek - 2015-03-24, 17:35
| ZEUS napisał/a: | chyba jednak nie zrozumiałeś... tu nie chodzi o to by wyłączył się słabszy ale by zdignozować sprawność automatycznego... |
zgadza się nie zrozumiałem, że chodzi o sprawdzenie
ale podtrzymuję - obojętne czy za czy przed dla efektu
Czarna i Krzysiek - 2015-03-24, 18:13
Dzisiaj rozebrałem to wszystko na części pierwsze, ale o tym w innym temacie. Co prawda nie miałem odwagi robić zwarcia ;-) I tak dam bezpiecznik przed bocznikiem jak będę amperomierz podłączał a każdy obwód, który dokładam zabezpieczam osobnym bezpiecznikiem...... więc, czy działają czy nie działają, w sumie nie ma to znaczenia.
ZEUS - 2015-03-24, 18:31
| Skwarek napisał/a: | | ZEUS napisał/a: | chyba jednak nie zrozumiałeś... tu nie chodzi o to by wyłączył się słabszy ale by zdignozować sprawność automatycznego... |
zgadza się nie zrozumiałem, że chodzi o sprawdzenie
ale podtrzymuję - obojętne czy za czy przed dla efektu |
no cóż... ja też podtrzymuję to co napisałem w poprzednim poście (z godz. 14,07) kto zechce skorzystać sam musi ocenić co jest prawidłowe...
Czarna i Krzysiek - 2015-03-24, 18:56
Zeus, tak, masz rację, sposób dobry. Jak będę przeciągał następne kabelki, to sprawdzę
Skwarek - 2015-03-24, 20:14
| ZEUS napisał/a: |
raczej za nimi... jeżeli automat jest padnięty to przepuści a wtedy zadziała jednorazowy... |
co to jest za nimi?
w którym kierunku płynie prąd?
od + do -
czy może jednak od - do + ?
http://www.fizykon.org/el...ektrycznego.htm
Bronek - 2015-03-24, 20:44
To ma działać jak stawidła na kanale lub kilka drzwi p poż. Ale tak nie będzie.
Gdybym miał wybór to topikowych bym nie dawał. Jedyna zaleta to że małe.
ZEUS - 2015-03-24, 21:46
| Skwarek napisał/a: | | ZEUS napisał/a: |
raczej za nimi... jeżeli automat jest padnięty to przepuści a wtedy zadziała jednorazowy... |
co to jest za nimi?
w którym kierunku płynie prąd?
od + do -
czy może jednak od - do + ?
|
- w tym konkretnym przypadku (w tej konkretnej próbie) kierunek przepływu prądu nie ma nic do rzeczy...
- "za nimi" znaczy za a nie przed... prościej tego ująć się nie da... a dlaczego za to wyjaśniłem wcześniej...
Czarna i Krzysiek - 2015-03-24, 21:48
Ja zrozumiałem
ZEUS - 2015-03-24, 21:50
i o to mi chodziło, wszak to była odpowiedź na Twoje pytanie...
Skwarek - 2015-03-24, 22:00
No i fajnie
|
|