| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Łoś w Karkonoszach
łoś - 2014-11-15, 03:05 Temat postu: Łoś w Karkonoszach Piątek.
Podobno szwagierka wybrała się do Karpacza.
To mnie zachęciło do wyjazdu.
Wieczorem poinformowałem żonę: jutro jedziemy do Karpacza.
Nie opiszę reakcji żony na mój pomysł. "wariat" i temu podobne to chyba tak się nazywam od momentu mojego pomysłu.
Jednak 24h później czyli w sobotę po południu wyjechaliśmy.
andreas p - 2014-11-15, 07:27
Czekam na ciag dalszy
BiG Team - 2014-11-15, 08:33
Pisz Boguś, chętnie poczytamy
Comsio - 2014-11-15, 10:27
Fajnie masz Ja wczoraj zaparkowałem w garażu,
Tadeusz - 2014-11-15, 12:10
Boguś, dopiero co dzwoniłeś do mnie ze Skalnego Miasta w Czechach. Czekam zatem na opis drogi i przygód z nią związanych, bo cóż warta jest podróż bez przygód?
slawwoj - 2014-11-15, 14:00
| COMSIO napisał/a: | Fajnie masz Ja wczoraj zaparkowałem w garażu, |
Fajnie masz, masz garaż. Powiem więcej - fajnie masz bo masz garaz gdzie się kamper zmieści.
Ja mam niefajnie bo mam nowy duży garaz (50 mkw.) gdzie sie kamper nie mieści
------------------------------------------------------------------------------------------------------
O kurcze, chyba przegiąłem żeby ktoś nie poczuł się sponiewierany, że w poście o Karkonoszach napisałem o garażu.
BiG Team - 2014-11-15, 14:57
[quote="slawwoj"]O kurcze, chyba przegiąłem żeby ktoś nie poczuł się sponiewierany, że w poście o Karkonoszach napisałem o garażu.[/quote
napisz jeszcze parę postów o garażu i wrzuć kilkanaście zdjęć
łoś - 2014-11-15, 18:32
Sobota 17h - wyjazd z Wyszkowa.
Po drodze odwiedzamy dzieci i wnuczki w Wa-wie. Zostawiamy wiejskie jajka i jedziemy dalej. Tak docieramy do Turka. Lubię jeździć nocą, ale mgła staje się tak gęsta, że dalsza jazda nie ma sensu. Nocujemy na małej stacji.
łoś - 2014-11-15, 20:59
Niedziela - rano
Wczoraj jechaliśmy w deszczu i w mgle.
Jednak moja wiara w słoneczną pogodę sprawdziła się i niedzielny poranek powitał nas przedzierającym się przez chmury słońcem.
Żona parzy kawkę i przygotowuje śniadanie. Ja przeglądam mapy i już widzę, że źle pojechaliśmy. Jesteśmy 50km w plecy. Co gorsze to nie koniec błądzenia.
W dalszej podróży miałem dwóch pilotów. Żonę z atlasem i stary GPS.
Przez Kalisz dojeżdżamy do Oleśnicy i wpadamy na S8. Szczęście trwa do chwili gdy trzeba z niej zjechać. Wszystko mi się pogmatwało, gdy odkryłem nowo wybudowane trasy. Pamiętałem zjazd w Kostomłotach z przed 45lat. A tu zmiany i zmiany. I ponad 1h w plecy.
Pocieszamy się z żoną, spokojnie, przecież nam się nie spieszy.
Właściwie przypadkiem wjeżdżamy na starą autostradę i już gps pokazuje drogę na Karpacz. Słuszną trasę przez JG. Ale pilot z atlasem znajduje skrót i ...
Ten skrót okazuje się dłuższy i kończy się na polnej drodze. GPS potwierdził tą trasę.
Trzeba było zawrócić, ale dzięki tej pomyłce zobaczyliśmy kawałek Polski nie reklamowanej.
Do Karpacza dotarliśmy wieczorem i zaparkowaliśmy na równym terenie (w Karpaczu trudno o taki) obok pensjonatu, w którym pomieszkiwała szwagierka.
Od poniedziałku będą fotki.
łoś - 2014-11-15, 23:18
Poniedziałek
Żona z siostrą rano wybrały się wyciągiem na Małą Kopę.
Ja natomiast spędziłem ten czas na zwiedzaniu miejsc kojarzących mi się z przygodami z przed 40 lat.
łoś - 2014-11-16, 00:03
Ciekawostki z Karpacza zostawię na koniec z niespodzianką.
Wtorek rano w Karpaczu na parkingu.
Ten nocleg był mocno przepłacony. 55pln za nic.
Bo w tej cenie był tylko prąd za 10pln.
Co dalej, bo nie mamy pomysłu na dalszą podróż. Wybieramy Szklarską Porębę.
łoś - 2014-11-16, 01:10
Po drodze do Szklarskiej zbaczamy 2km do pałacu Pakoszów
W pałacu hotel. Pal sześć hotelowy luksus.
Mnie zaciekawiły rzeźby.
szymek1967 - 2014-11-16, 10:57
| łoś napisał/a: | | Ten nocleg był mocno przepłacony. 55pln za nic. |
to na jakim parkingu ty stal,e ?
była juz o tym mowa ze w karpaczu mozna zakotwiczyc za darmoche na parkingu przy hotelu gołębiewski (prąd z gnizdek w latarni rowniez gratis po uprzednim zgłoszeniu w recepcji )
ps. wszedzie blisko a do wyciagu na kopę jest mini wyciąg zaraz obok hotelu
łoś - 2014-11-16, 11:35
| szymek1967 napisał/a: | | była juz o tym mowa ze w karpaczu mozna zakotwiczyc za darmoche na parkingu przy hotelu gołębiewski (prąd z gnizdek w latarni rowniez gratis po uprzednim zgłoszeniu w recepcji ) |
szkoda, że nie doczytałem. Teraz to musztarda po obiedzie.
jolcia777 - 2014-11-16, 12:27 Temat postu: Pałac Pakoszów Łosiu, zdjęcia, które zamieściłeś, to zdjęcia pałacu PAKOSZÓW
łoś - 2014-11-17, 23:11
Przepraszam za błąd. Tyle czytam o pałacach to mi się pomyliło. Już poprawiłem.
łoś - 2014-11-18, 00:51
I dotarliśmy do Szklarskiej Poręby.
W trakcie krótkiego spaceru trafiliśmy do piekarni górskiej mieszczącej się w podwórku. Pyszne bułeczki i chlebek, którego połówka starczyła nam zachowując świeżość na 5 dni.
I taka atrakcja mnie spotkała. Na tym podwórku doskonale było słychać patriotyczne melodie z lat 20 grane na dzwonach kościelnych. Nie wnikam w technikę, ale to było tak wzruszające, że żal było opuszczać to miejsce.
Teraz do wodospadu Kamieńczyka.
Trochę wspinaczki. Nie wspomniałem, że od wiosny choruję na rozległą zakrzepicę i te wyprawy to dla mnie duże wyzwanie. Mimo bólu dotarłem do szczytu, ale zjechaliśmy dziwolągiem elektrycznym.
Dzień się szybko kończył i obraliśmy kierunek, Jelenia Góra.
Trafiliśmy na camping nr 130 i tu zostaliśmy na noc.
Podczas pięcioletnich wypadów camperem po raz pierwszy skorzystałem z campingu.
Za 51pln wyjechałem bardzo zadowolony. Wiadomo, pełny serwis z prysznicami i ....
fotki z wodospadu Kamieńczyka.
łoś - 2014-11-18, 01:33
Wiele lat temu góry i górskie widoki nie robiły na mnie wrażenia takiego jak dziś.
Przyznaję, ze piękno gór przekładałem na piękno góralek.
Dziś zostało mi piękno gór, łatwiej je zdobyć niż piękne góralki.
Rozmarzyłem się. Nie da się cofnąć czasu, ale nikt nie odbierze mi wspomnień.
Teraz nawiążę do tematu mobili.
Mnie on nie przeszkadza ze swoimi poglądami. Bo kiedy on tworzy swoje żale, to ja korzystam z oszczędności i ... cdn.
łoś - 2014-11-18, 02:29
O kamiennych skałach dowiedzieliśmy się przypadkiem. Nie mając pomysłu na dalsze zwiedzanie skorzystaliśmy z tej informacji. I pojechaliśmy.
szymek1967 - 2014-11-18, 09:21
| łoś napisał/a: | | Przyznaję, ze piękno gór przekładałem na piękno góralek. |
JaWa - 2014-11-18, 10:06
| łoś napisał/a: | | O kamiennych skałach dowiedzieliśmy się przypadkiem. |
A tyle razy były na forum opisywane. W fajnych miejscach jesteście. Trochę czasu już upłynęło kiedy tam ostani raz byliśmy. W Ardspach była I Mała Karawan, ale to już historia.
majmarek - 2014-11-18, 10:07
Boguś
trochę pojechałeś z tym prysznicem chcesz do zakrzepicy dołożyć zapalenie płuc - to extrema ! "wziął prysznic i tyż .... " jak pisze poeta.
pozdrawiam i wspominam [gdzie to było- nie pamiętam]ale bardzo pozytywnie
mm
łoś - 2014-11-21, 00:05
| JaWa napisał/a: | | A tyle razy były na forum opisywane. |
Zgoda, ale jest też przyjemnością trafić tam przypadkiem bez wiedzy na ten temat.
Zaskoczenie wielkie i przeżycie nie samowite. Tym bardziej, że byliśmy tam po południu i żywego ducha już nie było. Wchodząc mijaliśmy wychodzących Polaków do dwóch samochodów. Gdy odjechali zostaliśmy sami na parkingu.
A więc 12 listopada ok. godz. 15 podziwiamy przed wejściem typowo jesienny krajobraz.
Tylko dzięki okruchom słońca te opadłe z liści drzewa nie dają ponurej atmosfery jesieni.
Wszędzie cisza. Lokale i hotel w remoncie co nas nie dziwi, bo już po sezonie.
Kasjerka z parkingu wcześniej skasowała nas na 70 koron z pobytem do woli.
Przy wejściu do... 2razy 70 koron. Przekraczając granicę wymieniliśmy zł na korony po 1,6 za 100 koron. Dziwne uczucie płacąc w setkach choć po przeliczeniu to wszystko taniej niż w Polsce. Płacimy 22pln za wejście i po kilku krokach jesteśmy w bajkowym świecie.
łoś - 2014-11-21, 00:48
Jezioro z zielonawo błękitnym kolorem i czystą wodą otoczone skałami i lasem już robi wrażenie. Tym większe skoro w takich miejscach nie byłem od 40-tu lat.
Podążając wytyczoną ścieżką zagłębiamy się w świat nam nie znany i coraz bardziej nie samowity. Oswajamy się z samotnością wśród głazów i ogromną ciszą. Z każdym krokiem czujemy się cząstką tego środowiska i dostrzegamy coraz więcej jego uroku. Razem z żoną pokazujemy sobie nowe osobliwości tej niesamowitej przyrody, która tu się uchowała o tej porze roku. Każde następne kilka kroków odsłania nowe obrazy skał i roślinności. Przejścia po kładkach wśród wysokich kamiennych skał, lub pobyt nad strumieniem wśród bujnej, świeżej i zielonej, nie wyobrażalnie zielonej roślinności ... takiego czadu żadne dopalacze nie dadzą.
Dochodzimy do półmetka. Jest kaplica i mały wodospad. Idziemy dalej i jest problem. Ścieżka prowadzi w górę a ja jej nie odbieram. Decyduję się na skrót. Żona ambitnie idzie w górę.
Fotka z dołu z dużym zbliżeniem i ręka zadrżała. Później już jej nie widziałem.
łoś - 2014-11-21, 01:03
Pogubiłem się z fotkami.
Zdążę coś wrzucić do ... chyba żona się odnajdzie.
łoś - 2014-11-21, 01:49
Teraz więcej z moją żoną, dla koloru.
łoś - 2014-11-21, 02:12
cdn.
Wojciechu - 2014-11-21, 12:09
Łoś - Widzę, że w nocy nie mogłeś spać (godz. wydania). Praca w nocy jest skuteczna. Polska jest piękna - jak świadczą Twoje zdjęcia. Po liderach poleci wiosną peleton - my w nim będziemy i pojedziemy Waszym śladem.
Irel - 2014-11-21, 12:50
łoś widzę że tez byleś w Adrspachu i podobnie jak ja zrobiłeś sobie zdjęcie pod skałą "Bliźnięta" i "Rękawica". Polecam wszystkim te Skalne miasta ( Teplickie i Adrspaskie), przy czym teplickie jest łatwiejsze do zwiedzania bo nie ma tam tak dużych różnic poziomów. Dla mających więcej czasu i kondycję polecane jest przejście Wilczym Wąwozem z jednego skalnego miasta do drugiego.
JaWa - 2014-11-21, 13:38
A ja przypomnę jak to w 2007 r. Mała Karawana zwiedzała Adrspach. Niby nie tak dawno, a jednak
Martin B - 2014-11-21, 18:37
Hallo ! na wstepie dzieki za zdiecia i informacje na przyszly rok planuje odwiedzic czechy tzn prage i skalne miasto ...Jawa i Teurgus jak widze juz tam byliscie ,pytanko gdzie mozna stac i przenocowac ? mozecie jakies miejsca polecic z ktorych mozna skalne miasto zwiedzic dzieki z gory
JaWa - 2014-11-21, 18:44
| Martin B napisał/a: | | gdzie mozna stac i przenocowac ? |
Można przenocować na dużym parkingu pod samym skalnym miastem. Łoś będzie miał aktualne informacje, ja tam byłem 7 lat temu.
leszek1234 - 2014-11-21, 19:28
Piękne zdjęcia. Kurcze, nabrałem smaka na taką wycieczkę. Też się wybiorę
Irel - 2014-11-21, 20:28
| Martin B napisał/a: | | Jawa i Teurgus jak widze juz tam byliscie ,pytanko gdzie mozna stac i przenocowac ? mozecie jakies miejsca polecic z ktorych mozna skalne miasto zwiedzic dzieki z gory |
Pełną informację kempingach w Teplicach ( bo tam właśnie stałem gdy kilka lat temu objeżdżałem Dolny Śląsk i przygraniczne tereny Czech) znajdziesz w mojej relacji http://www.camperteam.pl/...ny++mniej+znany Może część zawartych tam danych się zdezaktualizowała, ale większość jest cały czas aktualna ( tak myślę)
Martin B - 2014-11-21, 21:23
Dzieki ufff...duzo do czytania mysle ze klapnie i bede mogl "na zywo" to zobaczyc...jeszcze raz dzieki losiowi za inspiracje
łoś - 2014-11-28, 21:00
Powiem tak. przypadkiem to miejsce odkryłem. Poznałem Ardszpach i jego zwyczaje.
W Ardszpach jest jeden sklepik w którym nie można kupić papierosów.
Ale rano w tym sklepiku jest wszystko. Mnie przypadły do gustu bułeczki.
Nocowałem na parkingu przed wejściem. Opłata 70 koron na czas nie określony jest śmieszna. Bo nikt tego parkingu później nie nadzoruje.
Bywa tak, że chcemy poznać coś z miejscowych delikatesów.
Korzystamy z tego wieczoru i lądujemy w dobrej restauracji.
Super atmosfera w pustej sali. Piękna Czeszka podająca kartę dań.
Namówiła mnie na kluski ziemniaczane w sosie grzybowym. Pychota.
martini44 - 2014-11-29, 13:56
| łoś napisał/a: | | Piękna Czeszka | masz fotke ??
Tadeusz - 2014-11-29, 14:19
Włócząc się po Kotlinie Kłodzkiej zawitaliśmy i do Kamiennego Miasta. Cała wyprawa jest tu:
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
łoś - 2014-12-03, 00:33
Jeszcze nie skończyłem.
Tadeusz - 2014-12-03, 00:54
| łoś napisał/a: | | Jeszcze nie skończyłem. |
Do roboty zatem, Bogusiu. Nie leń się.
łoś - 2014-12-03, 01:14
| martini44 napisał/a: | łoś napisał/a:
Piękna Czeszka
masz fotke ?? |
Przy następnych okazjach zadbam o ... dokumentację
|