Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - We Włoszech tylko płatności kartą, no prawie.

Fux - 2014-11-22, 17:51
Temat postu: We Włoszech tylko płatności kartą, no prawie.
Takie informacje wpadły mnie w oko na innym forum.
U nas chyba o tym nie było.
Jeżeli dubel, to niech administracja wywali do kosza.

http://b.rdir.pl/ramka/22...wka-powyzej-30/

http://www.polskieradio.p...a-nie-zaplacisz

W skrócie.
Gotówka do 30€, powyżej karta.

Jeżeli gotówka powyżej 30€ płacona przez cudzoziemca, to wylegitymowanie, ksero DO lub paszportu.

papamila - 2014-11-22, 22:19

we wrześniu jeszcze wszystko działało po "staremu"
jachata - 2014-11-22, 23:22

Do czerwca 2015r. działa po staremu. Te zmiany wchodzą w życie w czerwcu 2015r.
toscaner - 2014-11-23, 18:10

Ufff, to nas już wtedy w tym "burdelu" nie będzie. :haha:
silny - 2014-11-23, 20:44

na mdłości mi sie zbiera jak czytam te twoje burackie wpisy na temat innego kraju.
jak ci sie nie podoba to wracaj w te nasze miody bo jak narazie to nie widze żebyśmy w czymkolwiek byli lepsi oprucz oczywiście ciebie , chodzącej mądrości.

nacjonalizmowi w takiej formie mówie NIE :stop:

toscaner - 2014-11-23, 21:56

Tam masz ignoruj. Mam gdzieś przyczyny, co cię na mdłości bierze. Łazisz po forum za mną od pierwszych dni mojej rejestracji. Maść się skończyła?

Moja opinia jest jaka jest, a temat wątku tylko mnie w mojej opinii umacnia. Jeden wielki "burdel" pod każdym względem, to mówią już sami Włosi. Ci mądrzejsi. Ja to widzę na co dzień, ale ty widać znasz kraj, życie, prowadzenie firmy tu od podszewki, lepiej niż Polsce. Lepiej nawet od Włochów :haha:
Za chwilę posiadanie przez turystę 100€ w portfelu będzie ciężkim przestępstwem, ale...

majsterek napisał/a:
nacjonalizmowi w takiej formie mówie NIE

Chyba przy okazji weekendu coś ci się pomieszało. :haha:

majsterek napisał/a:
bo jak narazie to nie widze żebyśmy w czymkolwiek byli lepsi

Od Włochów? Dlaczego nie widzisz? Nie wnikam. Ja zawsze uważałem, że Polacy są sprytniejsi, lepiej wykształceni. Na to znajdziesz potwierdzenie w dowolnych statystykach, np. poziom wykształcenia w krajach Europejskich.
O masz 1 strzał z google: http://forsal.pl/artykuly...statystyki.html
Jak widać Włosi do najmądrzejszych nie należą. I co ? Prawda ci dupę znowu gryzie? A może ty nie Polak? Tylko ukryty Włoch. :haha:

majsterek napisał/a:
oprucz oczywiście ciebie , chodzącej mądrości.

"oprucz" tego co wyżej napisałem, są oczywiście wyjątki.
Jak w cytacie, to tylko ty uważasz mnie za chodzącą mądrość. Osoba z minimalną bystrością dostrzegłaby, że nie wypowiadam się w tematach, o których mam małe pojęcie.
Za to ty w każdym temacie wiesz wszystko. :haha:

ps.
Święta idą, mogę dosłać trochę maści.

Bronek - 2014-11-24, 07:22

toscaner napisał/a:
Za to ty w każdym temacie wiesz wszystko

Dostałem rykoszetem. :szeroki_usmiech

Panowie, do śrubokrętów proszę...
Bo akurat należycie do ludzi :szeroki_usmiech prawych...w sensie braku dwóch lewych rąk

PS. To tylko ekrany komputerów.....

zbyszekwoj - 2014-11-24, 07:55

Może chodzi o to ,aby zlikwidować obrót brudnymi pieniędzmi, skoro w banku watykańskim... i sami dostojnicy kościelni złoto ze Szwajcarii...?
eMKa - 2014-11-24, 08:12

Większa kontrola fiskalna, nie pomogło karanie klientów za brak paragonu, trzeba tak spróbować. W Chinach rozwiązano to w prosty sposób. Podniesiono podstawowy próg podatkowy do kwoty o której większość ludzi nawet nie marzy i temat z głowy. Nie bierze od obywateli i nie daje – proste. :ok Podatki płaca tylko bardzo zamożni. Dlatego wszystko kwitnie. Stary rower + kuchenką na gaz i jest gastronomia, nic nie zgłasza, rynek weryfikuje firmę.
joko - 2014-11-24, 08:19

zbyszekwoj napisał/a:
Może chodzi o to ,aby zlikwidować obrót brudnymi pieniędzmi, skoro w banku watykańskim... i sami dostojnicy kościelni złoto ze Szwajcarii...?

Chodzi o to aby zlikwidować finansową niezależność obywateli. Jak będziesz musiał wszystkie pieniądze trzymać w formie wirtualnej na koncie i płacić plastikiem, to państwo już o resztę zadba. Następnym dobrem będzie złoto (zakaz posiadania fizycznego złota , tylko papier na złoto trzymane w banku), a po włoskim burdelu przyjdzie czas na inne narodowości...... a wtedy niewolnictwo za faraonów czy ameryki secesyjnej to będzie niewinna zabawa.
Dlaczego akurat włochy, a no dlatego że tam z racji biurokracji i korupcji najłatwiej znaleźć na to uzasadnienie ..... i jak widać wielu się na to łapie .....

toscaner - 2014-11-24, 10:09

Bronek, Ty rykoszetem? Przecież Ty to całkiem inny biegun. Piszesz dużo, ale z reguły masz wiedzę na dany temat. Na pewno nie zauważyłem, żebyś obrażał ludzi, których nie znasz, bo nie rozumiesz tematu.

Joko masz rację. Korupcja tu nie zniknie, to tylko ...powód. Ale niestety o to chodziło. Znaleźć kraj z najtępszym narodem. Statystyki nie kłamią. Największym burdelem prawno-skarbowym. Otwierałem tu firmę SRL, więc wiem co piszę (mam porównanie do Polski, UK i Irlandii - firmy miałem lub nadal mam).
Do tego jeden z najbardziej otumanionych przez TV, więc da się wcisnąć im niemal wszytko, byle były cycki.
Tu nawet zwykłego sima do telefonu nie można kupić bez zeskanowania dokumentów - ustawa antymafijna. Haha już widzę jak włoscy mafiozi z tego powodu nie używają telefonu. :haha:
Ale 60 mln ludzi jest w systemie, kto jakiego numeru używa i do czego. Na wszelki wypadek.
Wcześniej zakaz obrotu ponad 1000 euro, co przeszło niemal bez zająknięcia. 500 dla firm. Teraz limit do 30 euro. Na Cyprze rąbneli kasę z banków (wszystkim był szum, tylko bogatym nie było), w Polsce z OFE itd.
Krok po kroku. Pętla się zaciska.

Kiedyś niewolnik dostawał miejsce do spania, jedzenie i miał zapewnionego medyka, bo "właścicielowi" nie opłacało się aby umarł. A w starożytnym Rzymie niewolnik mógł odłożyć 10% od wypracowanej nadwyżki w wolnym czasie (90% szło dla pana).
Czy dziś po 2 tys. lat każdy w cywilizowanej Europie jest w stanie odłożyć coś co miesiąc?
Służba zdrowia? O włoskiej mam info z pierwszej ręki. Wierzcie lub nie, gorzej niż w Polsce.

Koniec OT.

A ten limit 30 euro, to nie wiem czy wszyscy ogarniają tak do końca? Znaczy, że przyszłe wakacje drodzy koledzy, to albo Włochy i loteria "jak mi bank przeliczy?", "polska karta zadziała, czy wstyd na kasie?", bo do 30 euro wiele nie kupi. :haha:
Albo inny kraj :bigok

zbyszekwoj - 2014-11-24, 10:22

joko napisał/a:
przyjdzie czas na inne narodowości..

Teoria spiskowa.

leszek1234 - 2014-11-24, 10:35

Ja słyszałem uzasadnienie jakiegoś włoskiego ministra takich decyzji (płatność przelewami, jak najwięcej kas fiskalnych itd.)
"pragniemy przekonać Włochów, że ich dochody nie są tak niskie , jak próbują przekonać urząd skarbowy" :haha:

szymek1967 - 2014-11-24, 10:41

zbyszekwoj napisał/a:
Teoria spiskowa.

to nie jest teoria spiskowa to fakt

jest to pierwszy krok do usunięcia gotówi z obiegu i zastpienia jej walutą
wirtualną
plan docelowy - jena waluta ,jeden swiatowy rząd ,jeden przywódca

ps. waluta ta to BITCOIN :idea:

bedzie to krok pierwszy do wprowadzeniapowszechnego systemu rozliczeniowego popzrez mikrochip wprowadzany do ludzkiego ciała przez iniekcje w którym zawarte beda wszytki informacje o ednstce ludzkiej

janusz - 2014-11-24, 10:53

szymek1967 napisał/a:
plan docelowy - jena waluta ,jeden swiatowy rząd ,jeden przywódca

Jarosław, Jarosław. O!

szymek1967 napisał/a:
popzrez mikrochip wprowadzany do ludzkiego ciała przez iniekcje w którym zawarte beda wszytki informacje o ednstce ludzkiej

A dla duszy też maja takiego cipa? :haha:

eMKa - 2014-11-24, 10:56

toscaner napisał/a:
da się wcisnąć niemal wszytko, byle były cycki

u nas też :) się da
ale problem :haha:

eMWu - 2014-11-24, 16:45

eMKa napisał/a:
u nas też się da

gdyby u nas tak wciskali jak tam... zaczałbym telewizje ogladac :D

Santa - 2014-11-24, 17:51

toscaner napisał/a:

...
A ten limit 30 euro, to nie wiem czy wszyscy ogarniają tak do końca? Znaczy, że przyszłe wakacje drodzy koledzy, to albo Włochy i loteria "jak mi bank przeliczy?", "polska karta zadziała, czy wstyd na kasie?", bo do 30 euro wiele nie kupi. :haha:
Albo inny kraj :bigok

Toscaner - od kiedy zarejestrowałeś się na forum zawsze z ciekawością zaglądam czy coś nowego napisałeś na temat Italii. Mam tam znajomych, którzy w podobnym tonie wypowiadają się na temat realiów życia w tym kraju, co jednak ani trochę nie zniechęca mnie do planowania kolejnego wyjazdu :szeroki_usmiech
Szkoda, że Was już tam nie będzie. Miałam nadzieję, że pomachamy Wam przy naszym kolejnym podejściu do Toskanii.

A jeśli chodzi o te płatności gotówką, to da się obejść... W końcu "Polak potrafi..." :wyszczerzony:

Przesyłam pozdrowienia z Przemyśla :spoko

silny - 2014-11-24, 19:50

Z tą maścią to wychamuj bo ja pedałami sie nie zadaje , człowiek może wyjść ze wsi ale wieś z człowieka nie , prawda toskaner :roll:
toscaner - 2014-11-24, 23:24

Santa - Pewnie, że Polak obejdzie. Polacy to mądry naród, choć ...jest jeden na forum, który tak nie uważa. :mrgreen:

majsterek napisał/a:
Z tą maścią to wychamuj bo ja pedałami sie nie zadaje , człowiek może wyjść ze wsi ale wieś z człowieka nie , prawda toskaner :roll:

Nadal nie idzie tego bełkotu zrozumieć. Że co robisz pedałami?
Do matury chociaż dopuścili?
I po co przy okazji obrażasz ludzi ze wsi?

Chyba wiem, czemu uważasz Polaków za gorszych od makaronów, co ostatnio napisałeś:
majsterek napisał/a:
bo jak narazie to nie widze żebyśmy w czymkolwiek byli lepsi

Przecież ty "gaziarz", włoskie instalacje gazowe zakładasz, to o Włoszech już wszystko wiesz. :haha:
Jak ktoś napisze nie pomyśli o twoich "chlebodawcach" to włącza ci się agresja i próbujesz obrażać kogoś, kto szanuje Polskę i Polaków. Bez znaczenia gdzie mieszka. Chyba, że to ci dupę gryzie? Syfu przy okazji w temacie narobisz, bez względu na to, czy rozumiesz o czym się pisze, czy nie. Rozumiem weekend był, ale dziś poniedziałek, a ty dalej bełkoczesz. :gwm

Zawsze gdy piszę o nastawieniu do Włoch, to rozróżniam dwa aspekty: do zwiedzania, czy do mieszkania. To są kompletnie dwie różne kwestie. Sami zwiedzamy ten kraj. Pod tym względem jest ok. Widoczki ładne, zabytki nie wszystkie się zawaliły. Turystów z kasą zawsze tolerują i im wlezą do dupy, bo z turystyki żyją od zawsze.
Do tego kraj jest w miarę kampero - przyjazny, bo można stawać na dziko w wielu miejscach. Pomijam napady i okradanie kamperów i kamperowców, które już dotarło i do Pisa, więc już nie tylko Neapol i Rzym. W tym roku była plaga kradzieży w Pisa. Widać "rozwijają się". :haha:
Jeden i tak nie zrozumie z tego nic. :haha:

Napisałbym coś więcej o życiu tu, ale jak już sami Włosi tworzą blogi o syfie w tym kraju, odradzają turystom swój kraj pisząc "jeździe lepiej do Hiszpanii albo gdzieś indziej", to... nie ma sensu.

joko - 2014-11-25, 00:28

zbyszekwoj napisał/a:
joko napisał/a:
przyjdzie czas na inne narodowości..

Teoria spiskowa.

Może i teoria (czy spiskowa nie wiem) , ale jak obserwuję jakie duża część populacji ma pojęcie o świecie jaki ich otacza, to nie mam złudzeń co do tego że cały proces będzie postępował szybko i bez oporu z ich strony , niestety.
Na szczęście są tacy jak Szymek więc nadzieja jest :spoko
Jak ktoś jest tego świadomy, to przynajmniej w części zdoła się przed tym ochronić, ale najgorzej to będą miały te nieszczęśniki co nawet jak ich to spotka , to dalej nie będą tego świadomi i dalej jak te małpki w zoo ........
Dał Stwórca rozum i wolną wolę to pasowało by czasami z tego skorzystać nie mówię że cały czas , bo organizm nie przywykły szybko może się zmeczyć, ale tak czasem , w ważnych kwestiach chociaż :-P )

Toskaner, ja z makaronami "kręcę lody ze słonej wody" od lat i popieram tezy jakie głosisz :spoko
To się wszystko zgadza i nawet oni sami to potwierdzają Nie oznacza to jednak że jest to jedyna słuszna prawda , bo zdolnych , wykształconych i poukładanych też idzie tam trafić.
Podobnie jak z ruskimi, system do dupy , ale ludzie jako jednostki w znacznej części w porządku.

Fux - 2014-11-25, 07:21

Problemem jest kwestia skali nie płacenia podatków.
I dotyczy to wielu Państw, w tym Polski.

Wkurzają się Ci, którzy płacą za tych, którzy zarabiają w szarej strefie.
I w tym aspekcie takie stanowisko popieram. Dlaczego mam utrzymywać cwaniaków?

Zarobiłeś legalnie kasę?
To w czym problem. Mogę płacić plastikiem.

toscaner - 2014-11-25, 10:03

Teraz takie czasy, że nawet jakby w TV wprost powiedzieli, że chcą wszystkich zachipować, to większość by powiedziała "ja nie mam nic do ukrycia".
Oczywiście ci, którzy by w to uwierzyli.
Zresztą po co na siłę chipować?
Ludzie sami już przychodzą po chipy i płacą za to. Chipują starszych, bo chorzy, dzieci, bo porwać mogą.
Niedługo zrobią chipowanie modne, będzie na czasie i gimbasa sama sie zachipuje, za ileś lat starsi umrą i od kolejnych pokoleń (dzieci takiej gimbazy) każdy noworodek na starcie będzie miał chipa jako prezent od "troskliwego" państwa. :)
Ci słynni "oni" przez lata nauczyli się, że na siłę nie da się np. wyciągnąć informacji, bo naruszenie prywatności itp. Podstawili cukierka, teraz ludzie sami piszą kiedy idą sr.ć.

Homo sapiens... dokąd zmierzasz? :gwm

szymek1967 - 2014-11-25, 10:25

toscaner napisał/a:
Homo sapiens... dokąd zmierzasz?

do swojego konca :-/

ps. bardzo rozsądnie to ująłeś kolego :)

a majsterkowi daj spokoj bo chlop robotny jest ,nie piśmienny :spoko

zbyszekwoj - 2014-11-25, 10:26

toscaner napisał/a:
Homo sapiens... dokąd zmierzasz?

To się nazywa cywilizacja. Sto lat temu nikt nie miał nawet dow.osob., a dzisiaj ma każdy i od tego nie umarł.
Dodać trzeba że nikt nam tego nie robi ,tylko sami sobie.

toscaner - 2014-11-25, 10:42

Zbyszek masz rację, ale bez dowodu ludzie żyli tysiące lat i nie wyginęli. I przypomniało mi się co powiedzieli o 2 wojnie światowej. Też "ludzie sami sobie zgotowali ten los".
Raczej wątpię, że bez wyprania mózgu taki Helmut chciałby się tłuc z Kowalskim. Prędzej by sobie walnęli po kielichu.
Są jednostki, które wiedzą, że ludźmi łatwo manipulować. Mają do tego narzędzia i wiedzę.
Saddam przecież też miał broń atomową. A Kopernik była kobietą. :haha:

zbyszekwoj - 2014-11-25, 11:06

Przychodzi zima i tak nam się zaczyna z nudów p...ć. Może toskaner rzuciłbyś fotki swojego kamperka od środka.Może być w tle ten drugi piesek. :-P
toscaner - 2014-11-25, 11:45

Eee tam Zbyszek, nie wiem jak inni, ja się nie nudzę. Dopieszczam złomko-cytrynka. :spoko
Niebawem wpadniemy do Polski. Ale nie wiem, przez ile krajów po drodze. :haha:
Trzeba trochę pojeździć, bo już dwoje makaronów ostrzy sobie ząbki na naszego kampera, żeby od nas kupić. :-/
Wytrzeszczu oczu dostali na kilka rozwiązań, ale ogrzewanie podłogowe sprawiło, że musiałem przynieść podnośnik, żeby im pomóc podnieść szczęki z podłogi. :mrgreen:
I tak nie sprzedamy. Nie po to prawie pół roku budowałem, żeby tak łatwo teraz oddać. :mrgreen:

Fotki niebawem, no ale to nie w tym temacie. :-P
Teraz ściany jeszcze brzydkie. Czeka je tapetowanie, tapicerki z alkantary się robią. itd. itp.
Najważniejsze, że jeździ, woda, gaz działa, ogrzewanie też. :mrgreen:
O dziwo jeszcze nic nie skrzypi. Ale to chyba sprawdza się pewien "patent". Przez przypadek powstał. Jak to z patentami. Zobaczymy po paru tys. km.

Jak "docukierkujemy" to wstawię fotki, będzie fotostory i filmek :)
Ale jeszcze nie dziś. :mikolaj

szymek1967 - 2014-11-25, 12:04

toscaner napisał/a:
A Kopernik była kobietą.

tia...
wcale to nie wykluczone , patrząc na niego jestem gotowy w to uwierzyc :)

ps. wybieram sie do florencji na dniach - słuzbowo :spoko

toscaner - 2014-11-25, 12:46

Służbowo czy imprezowo? :mrgreen:
Od nas z "wiochy" do "firanek" mamy ok. 50km. Czasu też dużo. Na PW dam Ci namiary jeśli chcesz i możemy przetestować jakieś wina. :pifko2

szymek1967 - 2014-11-25, 12:56

he he ...

słuzbowo jednak , w interesach :spoko

ps. wina nie przetestujemy ale kawe i mandziare i owszem :ok

czekam na termin wiec bedziemy w kontakcie
z przyjemnoscią poznam naczelnego technika tego forum :mrgreen:
bądz pozdrowiony :spoko

MariuszB - 2014-11-25, 16:47

toscaner napisał/a:

bo do 30 euro wiele nie kupi.

Jak przyjedzie cała rodzina 4 osobowa i każdy w koszyku zakupy za 30 eur to co? Wypada, żeby przy każdej kasie w mercato postawić urzędnika >guarda di finanza< żeby nadzorował zakupy :bajer

Bardzo lubię Włochy... a szczególnie ich północną część. Zgadzam się z tym, co piszę toscaner... co innego być we Włoszech turystą a co innego tu mieszkać.

Z całą pewnością Włosi to naród luźny, niekoniecznie pracowity i bezstresowy... ale w czasach kryzysu może zamiast wprowadzać chore limity płatności (30eur sic!) lepiej znieść siestę a sierpień przywrócić do pracy?