Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Witam wszystkich potrzebuje poocy

piki - 2014-11-25, 22:50
Temat postu: Witam wszystkich potrzebuje poocy
Witam jak pewnie widac jestem tu nowy co za tym idzie nie doswiadczony ale spragniony wiedzy posiadam kampera Ducato 1992 zakupionego w komisie jak sie okazało własciciel komisu nie mogł mi nic powiedziec bo sam nie wiedział chodzi mi
1jak załaczyc lodowke na akumulator?? i czy wogole sie to oplaca zeby go nie rozladowalo po chwili
2 jak załaczyc boiler
3 jak spuscic wode na zime
4 jak załaczyc ogrzewanie
5 czy oplaca sie wymienic silnik na inny czy wam tez pali prawie 16 na 100 i sa problemy z odpaleniem jak postoi dłuzej niz 4 godziny dzieki za wszystkie odpowiedzi

Tadeusz - 2014-11-25, 22:59

Poczytaj tu:

http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=262

Dowiesz się wszystkiego.

:spoko

TomekM - 2014-11-25, 23:04

NIe wiem co to za kamper, więc odpowiedzi masz ogólne.
1. Załączasz klawisz oznaczony 12V lub znaczek akumulatora i odpalasz silnik
2. musisz mieć klawisz, który często oznaczony jest temperaturą 50 / 70 stopni
3. Poszukaj przy zbiorniku czystej wody i przy bojlerze zaworu spustowego
4. Przekręć pokrętło na grzejniku na i wciśnij to pokrętło powinien pojawić się płomień
5. Jeżeli masz spalanie 16/100 i problemy z odpalaniem to coś z silnikiem musisz zrobić - remont albo wymiana.
A tak swoją drogą to zakup kampera bez dokładnego poznania działania jego urządzeń to ciekawe hobby.
Gdybyś bardziej sprecyzował skąd jesteś (Polska to dość rozległy kraj) mógłby ci ktoś pomóc osobiście.

Banan - 2014-11-25, 23:07

Cześć
Na początek proponuję lekturkę: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10475
Praca naszego nieodżałowanego kolegi Andrzeja...
Jest tam wiele cennych informacji dla początkujących, bardzo Ci pomoże.

1 - na akumulator się nie da... 12V tylko przy pracującym silniku z alternatora.
2 - jest specjalny włącznik do bojlera, najczęściej koloru brązowego spore pokrętło z mikro przełącznikiem trój pozycyjnym i z 2 ledami koloru czerwonego i zielonego. (kolor czerwony się zapala jak nie włączy się palnik)
3 - obok bojlera powinien być zawór spustowy koloru czerwonego (tą wajchę do góry i woda zleci) jednak musisz wszystko przedmuchać powietrzem i sprawdzić czy woda nie została w układzie.
4 - odkręcasz pokrętło na grzejniku na maksa i powinno być słyszane "cykanie" zapalarki piezoelektrycznej, w okienku obserować, czy płomień się pojawi. Jest jeszcze układ nadmuchowy, sterowany podobnym przełącznikiem do bojlera. Działa na "auto" i ręcznie regulujesz obroty wentylatora, środkowe położenie wyłączony.
5 - silnik sprawdź dokładnie, pali za dużo...

piki - 2014-11-25, 23:40

Dziekuje wszystkim za szybka reakcje identyczny kamper jak w tym linku ktory podał banan jutro bede sie bawil. Jestem z zabrza jak by ktos pytał. sprzedawca mowil ze wszystko dziala aleobslugi nie zna zaufalem. a co myslicie nad zmiana na jakis chichy silnik i oszczedny bawil sie ktos w to ??
MILUŚ - 2014-11-25, 23:54

piki napisał/a:
............... Jestem z zabrza jak by ktos pytał.

To zza miedzy :bigok Masz mój tel w awatarze jakby co to dzwoń może będę mógł Ci pomóc :bigok

TomekM - 2014-11-26, 00:07

Oj bawił, bawił i to niedaleko od ciebie ;)
zbyszekwoj - 2014-11-26, 07:46

piki napisał/a:
zmiana na jakis chichy silnik i oszczedny bawil sie ktos w to ??

Następny...?

ZEUS - 2014-11-26, 10:04

zbyszekwoj napisał/a:

Następny...?

jak widać, łatwiej "wrzucić" temat/hasło niż przed tym samemu zadać sobie trochę trudu i poszukać na Forum... :-/

MAWI - 2014-11-26, 11:19

ZEUS napisał/a:
jak widać, łatwiej "wrzucić" temat/hasło niż przed tym samemu zadać sobie trochę trudu i poszukać na Forum...

Bo ludzie są wygodni.
Na innych forach (np.kopaczka) za nie stosowanie się do regulaminu ,albo się nie uzyskuje pomocy albo się wylatuje z forum.Dopiero po procedurach .To znaczy wypełnieniu awatara ,przedstawieniu się w odpowiednim dziale ,możesz liczyć na pomoc i dalej pisać posty.Bana dostajesz nawet za błędy ortograficzne.
Nasze forum jest chyba najbardziej liberalne ,a i tak nie wszystkim pasuje. :(
Ale to już sprawa administracji.
Dla nie których to dobrze ,że nie mam uprawnień moderatora :gwm :) :box

yuras - 2014-11-26, 11:48

Niestosowanie się niektórych to normalne.
leszek1234 - 2014-11-26, 12:07

Tadeusz - duuuże :pifko za ten podrzucony link ;)

ps. Dobrze, że to nie ja utworzyłem niniejszy temat - takie joby... tylko po co?

Wojciechu - 2014-11-26, 12:26

Bo taka jest "nowa świecka tradycja" :haha: :haha: :haha: ale ma być lepiej, a może już było lepiej :chytry :haha:
Tadeusz - 2014-11-26, 12:56

prof-os napisał/a:
Bo taka jest "nowa świecka tradycja" ale ma być lepiej, a może już było lepiej

I w ramach tej tradycji nawet administratorzy i moderatorzy obrywają.

Za co?

Od jednych za zbytnią tolerancję, od innych za stanie na straży regulaminu i kulturalnych zachowań na forum.

Administrowanie hartuje. :szeroki_usmiech

Wojciechu - 2014-11-26, 13:04

Tadeusz - hartu ducha i zdrowia :spoko Przecież wiesz, że jesteście najlepsi z najlepszych :bigok
janek50 - 2014-11-26, 15:17

piki,podziwiam cię, jedziesz na komis i w ciemno kupujesz kamperka nie mając o nim zielonego pojęcia a tym bardziej o tym jak się włącza poszczególne urządzenia. Nie wiem jak TY ale ja najpierw bym poczytał tu na forum co i jak ,następnie się przedstawił , w awatarze napisał skąd jestem,wstydzisz się miasta gdzie mieszasz?? następnie poradził się użytkowników kamperków i uwierz mi że jakbyś poprosił to ktoś z okolicy Zabrza nie odmówił by ci pomocy w obejrzeniu tego kampera. A tak mleko rozlane a ty się pytasz jak je wytrzeć. Nawet w Zabrzu jest kaperomaniak wystarczyło tylko troszkę tu poczytać. Życzę ci powodzenia i żeby te wszystkie urządzonka działały bo wierzyć sprzedawcy na komisie to jak wróżyć z fusów.Co do silnika to 16 l ON na setkę to stanowczo za dużo i możesz mieć problem z silnikiem, opcji może być kilka, pompa zajechana, wtryski do ...4 liter, zapieczone pierścienie, zawory rozregulowane, i może to być albo pojedyńczo albo wszystko razem. Kamperek to taki nietypowy pojazd, jeździ się nim przez kilka miesięcy w roku o ile masz czas, albo wypady w wekendy, a więcej czasu stoi sobie nieodpalany i się psuje stojąc, dobrze jak gdzieś w garażu gorzej jak pod chmurką.
piki - 2014-11-27, 17:50

wiem wiem byla to za szybka pochopnie podjeta decyzja ale dzisiaj sprawdzilem wszystko dziala tylko silnik mnie meczy dzisiaj 5 min musialem krecic zeby odpalil musze pojechac do mechanika niech zobaczy co go boli ale zastanawiam sie czy nie włozyc mu jakiegos innego serca w tdi ale musze poszukac na forum jak sprawa wyglada dzieki za pomoc sory ze sie nie przedstawilem to wszystko bylo na szybko w najbliszym czasie uzupelnie dane
TURTL - 2014-11-27, 19:12

Nie wiem jak dawno kupiłeś tego kamperka ale jeżeli na dniach to poczytaj o rękojmi itp. może będziesz mógł go oddać. Jak doliczysz koszt wymiany motoru to z tą dopłatą znajdziesz lepszy model a jeżeli z pomocą kogoś z doświadczonych forumowiczów to i w doskonałym stanie albo tylko do kosmetyki i nie koniecznie młodszy, nie w tym rzecz.

Uzupełnij Awatara, uszanuj ogólnie przyjęte zasady i odwiedź dział z przedstawieniem się. Z czasem zasady i złość, niektórych Forumowiczów nie będą Ci obce i dziwne czy przemądrzałe ...

tom-cio - 2014-11-29, 18:40

Ludzie,czy wy aby nie przesadzacie?Moze gosc jest zlota raczka,wymiana silnika to nie jest jakis wielki problem,szczegolnie w ducato ,gdzie miejsca pod maska ohoho,Sprobujcie wepchnac silnik 2,5 litra z bmw e36 do bmw e30,grodzie trzeba ciac,spawac lapy i cala masa roboty a uwineli my sie w tydzien.Stary,z Bytomia jestem,dawaj do mnie zagladniemy w ten motorek,jakby co to nawet wiem kto ma 2,8 fiatowski idtd,w super stanie bo z karetki,z ktorej sam szpeje wyciagalem,po wypadku byla i podluznice poszly,ale silnik igla,I nie po to to pisze,zeby Ci silnik sprzedac,ale nie lubie pie.....dolenia,ze oddaj auto i dolöż,boja rozumiem,ze dolozyc mozesz nie miec,ja nieraz tez kupowalem auta za cala kase jaka mialem i musialem je po kosztach doprowadzac do ladu :mrgreen: Jak chcesz to pisz na pw,podam Ci numer.
silny - 2014-11-29, 21:27

pozwolisz ze sie z toba nie zgodze , bo nie kazdy lubi byle jak i jesli trafi sie milosnik detali to wielu spraw nie przeskoczysz wymianami i innymi zlotoraczkowymi zabiegami