|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Felgi do Ducato 1991
siwa - 2014-11-26, 16:11 Temat postu: Felgi do Ducato 1991 Czy ktoś mi może powiedzieć, czy felgi 14" Citroen Jumper,Fiat Ducato, 5x118x72 są odpowiednie do mojego samochodu?
Nie mam go pod ręką, a wiem, że starymi Dukatynkami kilka osób tu jeździ, poratujecie?
siwa
gino - 2014-11-26, 17:15
w ducato 1 rozstaw śrub to 5x118 i otwór centrujący 72mm
więc te o których piszesz, powinny pasować..
siwa - 2014-11-26, 17:37
Dzięki, Gino:)))
BioPiekarz - 2015-10-15, 22:12
gino napisał/a: | w ducato 1 rozstaw śrub to 5x118 i otwór centrujący 72mm
więc te o których piszesz, powinny pasować.. |
Na co zwrócić uwagę kupując felgi do Ducato I ?
czy jeśli będzie ten podany rozmiar to już wystarczy ? będą pasować ?
czy podawany przez sprzedawców rozmiar centrujący 71,1 jest dobry ?
Drugie pytanie to czy cokolwiek zyskujemy zamieniając obecne felgi (14") na 15-16" ?
Czy to ma sens ?
Czy to głupi pomysł ?
Proszę o podpowiedzi.
Z pozdrowieniami
BioPiekarz
Skwarek - 2015-10-15, 23:32
Właśnie dzisiaj potrzebowałem sprawdzić wymiar otworu cetrującego feg w moim autku, więc zamiast pytać na forum, podniosłem maskę odkreciłem uchwyt koła zapasowego i suwmiarką zmierzyłem u mnie 71,1mm. Zmierz, nie pytaj, będziesz pewny. Nikt tego nie zgadnie.
Gewehr - 2015-10-15, 23:49
Skwarek napisał/a: | Właśnie dzisiaj potrzebowałem sprawdzić wymiar otworu cetrującego feg w moim autku, więc zamiast pytać na forum, podniosłem maskę odkreciłem uchwyt koła zapasowego i suwmiarką zmierzyłem u mnie 71,1mm. Zmierz, nie pytaj, będziesz pewny. Nikt tego nie zgadnie. |
Zmierz piastę Felgi w DI nie są centrowane na piaście, a jedynie śrubami.
Skwarek - 2015-10-16, 11:57
Będąc też szczególarzem nie zgodzę się.
Chciałem oszczędzić na zdejmowaniu koła, tak by było prawidłowo,
Ale jak oryginalna felga ma jakiś tam wymiar otworu to dobrze jest kupić taką samą
Kolega chce kupić felgę a nie piastę.
Pomiar piasty niecętrującej jest bez sensu bo ona nie musi pasować do otworu felgi. Ale musi być tylko mniejsza niż dziura w feldze.
chemik - 2015-10-16, 13:59
proponuję sprawdzić jeszcze na oryginalnych, (starych?) felgach następujący parametr: osadzenie felgi i kształt profilu felgi.
Osadzenie - to najprościej mówiąc, jak głęboko "wchodzi " felga na piastę,
zaś profil - to kształt ( w przekroju ) felgi.
Dokładniejsze informacje i omówienie w linku:
http://www.felgi.pl/artyk...przekroju-felgi
Gewehr - 2015-10-16, 16:43
Skwarek napisał/a: | Będąc też szczególarzem nie zgodzę się.
Chciałem oszczędzić na zdejmowaniu koła, tak by było prawidłowo,
Ale jak oryginalna felga ma jakiś tam wymiar otworu to dobrze jest kupić taką samą
Kolega chce kupić felgę a nie piastę.
Pomiar piasty niecętrującej jest bez sensu bo ona nie musi pasować do otworu felgi. Ale musi być tylko mniejsza niż dziura w feldze. |
Po co zaproponowałem pomiar piast? Po to, że szuka nowych felg i może dobierze idealne do piasty. Centrowanie felg w DI śrubami jest fatalne i nigdy nie można ustawić idealnie Po drugie, jak oleje centrowanie piastą(czyli tak jak jest fabrycznie), może sobie kupić felgę z otworem np.75mm.
Nadal widzisz pomiar piasty bez sensu
Chemik, do tego co napisałeś, dodam jeszcze jedną ważną uwagę. Ważna jest też nośność felgi
Skwarek - 2015-10-16, 18:55
Gewehr napisał/a: | może dobierze idealne do piasty. |
to może i zagra w totka.
Gewehr napisał/a: |
Centrowanie felg w DI śrubami jest fatalne i nigdy nie można ustawić idealnie |
Bez przesady Ktoś to kiedyś ustawiał ? by toczyć się 80-90km/h, a jak to się robi? to centrowanie.
Każdy przykręca koło i już.
Gewehr napisał/a: |
Po drugie, jak oleje centrowanie piastą(czyli tak jak jest fabrycznie), może sobie kupić felgę z otworem np.75mm. |
Do tego samego wniosku można dojść mierząc tylko felgę.
Ale tak można wymyślać jeszcze przez dwie strony ale już mi się nie chce
A miała być prosta porada bo kolega chciał felgę do ducato tylko większą.
czy naprawdę jest aż taki wybór do starego ducaciaka?
Chciałem kupić aluminiową 14" i niby coś jest ale jak już chcę to nie ma, a stalowe to przecież standard.
Gewehr - 2015-10-16, 19:13
Skwarek napisał/a: | Bez przesady Ktoś to kiedyś ustawiał ? by toczyć się 80-90km/h, a jak to się robi? to centrowanie.
Każdy przykręca koło i już.
|
Każdy DI którego robię, ma wycentrowaną felgę Trochę jest przy tym pracy, ale mam pewność że klient będzie zadowolony Podejrzewam że większość z posiadaczy DI centruje
Skwarek - 2015-10-16, 19:37
Chociaż to prawie nie na temat to: po pierwsze chwała Ci za dobrą robotę. (serio)
Jestem w mniejszości i nie centruję. Nawet nie wiem czy mam taką potrzebę bo nigdy nie jechałem na wycentrowanych kołach i nawet (ignorant) nie czułem niezadowolenia, teraz już będę musiał. Dobra, żartowałem.
Ale jak w ogólnym zarysie przebiega to centrowanie, co mierzysz, czym regulujesz, wytłumacz prostymi słowami.
Może i ja kiedyś poczuję zadowolenie
BioPiekarz - 2015-10-16, 19:44
Wszystkie odpowiedzi były już bardzo pomocne.
Było jednak też drugie, ważniejsze dla mnie pytanie o zasadność zwiększenia rozmiaru kół na felgi 15 lub 16 calowe.
Czy to ma sens czy jakieś pozytywne znaczenie czy raczej nie ?
Skwarek - 2015-10-16, 19:50
Większa felga niby nieznacznie ciszej bo mniejsze obroty, ale trochę więcej gazu bo ciężej i w sumie to chyba wsio ryba. Licznik źle pokazuje. Już to było wałkowane, są zwolennicy i przeciwnicy. I każdy ma swoje argumenty. to nie do powtórzenia. Poszukaj to gdzieś było.
http://camperteam.pl/foru...d691c700259d2cd
|
|