Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - co to za deska w alkowie?

Cykada - 2014-11-26, 22:39
Temat postu: co to za deska w alkowie?
czy tak ma być?
http://suchen.mobile.de/w...=Alcoves&noec=1
dzwoniłem do gościa . Cena ustalona ale mój niemiecki jest dobry ale do czasu. Nie wiem czy ta deska tak ma być czy to jakaś wstawka.
ktoś pomoże?
i ogólnie co sądzicie o tym kamperze?
muszę coś kupić choćby od chwilówki pożyczę. Swojego sprzedałem a teraz żałuje.

Rav - 2014-11-27, 00:02

Pies go wie po co ją wstawiał (nigdy czegoś takiego nie spotkałem). Póki nie obejrzysz to pewnie się nie dowiesz.

Poza tym wygląda bardzo przyzwoicie jak na te latka, ale i nieźle się ceni.

rado - 2014-11-27, 00:26

Nie wiem o jaką deskę chodzi.... (z linku, to nie wynika) ale widzę słupek podtrzymujący alkowę... ostatnio przewinęła się ta kwestia na forum, że skoro słupek podtrzymuje alkowę , to oryginalna zabudowa nie spełnia zadania....
MILUŚ - 2014-11-27, 00:58

rado napisał/a:
................ale widzę słupek podtrzymujący alkowę... ostatnio przewinęła się ta kwestia na forum, że skoro słupek podtrzymuje alkowę , to oryginalna zabudowa nie spełnia zadania....

U mnie też jest zamontowana w tylnej alkowie pionowa rura / Grześ z BiG Team mi jej zazdrości :-P / służy do wchodzenia po schodach i :taniec mojej żony :mrgreen:

rado - 2014-11-27, 01:08

Miluś - spoko, spoko, jak ma być rozrywkowo to ok, ale jak ktoś montuje dla podtrzymania dachu (w camperze na sprzedaż), to warto wspomnieć o takich pseudo "bajerach"....
Tym samym pozdrawiam wszystkich właścicieli "rur" rozrywkowych :bukiet:

SlawekEwa - 2014-11-27, 07:25

mobili napisał/a:
i ogólnie co sądzicie o tym kamperze?

Ogólnie za mały silnik do tej zabudowy. Akcyza będzie o 15.5% mniejsza od mocniejszego silnika, ale i tak po paru wyjazdach w górskie tereny stwierdzisz, że to nie to i po swapie wyjdzie na 18,6%.

Martin B - 2014-11-27, 07:26

Hallo mobili ta podpora alkowy jest seryjna poogladasz inne campery tej marki terz je posiadaja :-P
ps .przez ciebie wybrany jest moim zdaniem interesujacy :spoko

Cykada - 2014-11-27, 08:03

rado napisał/a:
ale widzę słupek podtrzymujący alkowę
rado a gdzie ten słupek jest? bo coś nie jarze. aaa już widze. Wszystkie tak mają.
cena ustalona jest trochę mniejsza.
Sławek wiem,że słaby ten silnik ale akcyza mała.
W sobotę podjadę go obejrzeć. Jak mi ktoś nie podkupi :wyszczerzony:

Rav - 2014-11-27, 08:36

Słupek to norma - bardzo często spotykane.

Zastanawiałem się natomiast nad deską od frontu (ta zasłaniająca okno w alkowie) - jaki jest cel jej zastosowania (i mam wrażenie, że właśnie o to pytałeś)?

zbyszekwoj - 2014-11-27, 08:37

Ten słupek podtrzymuje opacie siedzenia zabudowy ,po to tam jest ,a deskę może sobie zastawiał, zeby dzieci nie wypchęły okna. Widać różnicę nawet na zdjęciach między stanem aut sprzedawanych w Polsce i DE. Jak ci silnik pasuje to... Chociaż, różnica w akcyzie przy tym roczniku nie będzie wielka.
Cykada - 2014-11-27, 08:46

Rav właśnie o tą deskę chodzi.
Zbyszek: różnica w akcyzie np.od 10tys.euro= ponad 6 tys. złoty. Trochę kasy zostaje.