|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Forumowa Porównywarka ofert sklepowych
Johny_Walker - 2014-10-28, 15:40
Czym się różnią panele elastyczne sprzedawane przez Vitis-It
http://suntrack.pl/panele...yczny-100w.html
od identycznych na zdjęciu, a tańszych sprzedawanych przez Modernhome
http://www.modernhome.pl/...-Flex-100W.html
od sprzedawanych przez Ledon i wyglądających... identycznie, a jeszcze tańszych
http://www.ledon.pl/pl/pa...ym-podlozu.html
od znacznie droższych sprzedawanych przez Solarsystemy
http://www.solarsystemy.p...-12v-p-658.html
?
Czy wszystkie są takie same? Czemu nie ma już wersji 130W?
gino - 2014-11-27, 12:37
ok, otwieram ten temacik postem JW ,gdyż taki właśnie temat, wydaje się być ''forumowo'' przydatnym
i ... zapraszam do dyskusji
Bronek - 2014-11-27, 13:49
CamperTeam a la Ceneo.?
czemu tam zdziwka nie ma?
Pytać można , tylko tyle.
Ok.
grzegorzalex - 2014-11-27, 13:52
Różnią się tylko cena jak, by dobrze poszukać, to znajda się jeszcze tańsze.Wiec po co przepłacać?
Wojciechu - 2014-11-27, 14:13
Porównanie robi wrażenie. Widać jak na dłoni, że warto szukać i porównywać. Dobra robota
wlodo - 2014-11-27, 14:32
I to jest dobry kierunek,coby nam więcej na paliwko zostawało
zbyszekwoj - 2014-11-27, 15:35
To teraz już Jonny W. cacy?
Zanim się kogoś zjedzie trzeba sobie uświadomić ,że forum jest dla wszystkich, tylko nie każdy post nam wyjdzie. Mamy zarejestrowanych kilka tysięcy członków, a pisze tylko setka. Nie zrażajmy ich, bo staniemy się towarzystwem wzajemnej adoracji.
krzlac - 2014-11-27, 15:39
Za podobną cenę to w X-Disc można kupić panel elastyczny 150W, a jeszcze do tego zrobią na uzgodniony wymiar i przyłacze będzie w uzgodnionym miejscu. Mocy solarnej nigdy za dużo - kasy w portfelu zawsze za mało.
Wojciechu - 2014-11-27, 18:25
Zbyszek - nikt nikogo nie gani, prawa maja wszyscy - ale skoro prawa to i obowiązki- również społeczne. Trzeba tez pamiętać, że nie wystarczy klęknąć by być dobrym człowiekiem. Natomiast Johny - sądzę, że większość życzy mu wszystkiego dobrego i tego samego chcą od Niego
Tadeusz - 2014-11-27, 18:42
prof-os napisał/a: | Zbyszek - nikt nikogo nie gani, prawa maja wszyscy - ale skoro prawa to i obowiązki- również społeczne. Trzeba tez pamiętać, że nie wystarczy klęknąć by być dobrym człowiekiem. Natomiast Johny - sądzę, że większość życzy mu wszystkiego dobrego i tego samego chcą od Niego |
gino - 2014-11-27, 18:44
zbyszekwoj napisał/a: | To teraz już Jonny W. cacy? |
nie chodzi o to czy JW jest cacy czy nie..
istotne jest to, że poruszył dość ciekawy i chyba pożyteczny temat....jedynie miejsce wybrał do kitu , ot.....brak podstawowego wyczucia sytuacji
Jawor_ki - 2014-11-27, 18:47
Z tego co jest opisane w poszczególnych ofertach są różne panele i pewnie stąd różnica w cenie. Koszt zakupu paneli różnych producentów jest znaczna.
Obrazowo: akumulator Centra o tej samej pojemności nie będzie kosztował tyle samo co Warta.
Żywotność paneli fotowoltaicznych jest szacowana na minimum 15 lat i jakość wykonania ma tu duże znaczenie.
krimar - 2014-11-27, 19:06
Jawor_ki napisał/a: | Z tego co jest opisane w poszczególnych ofertach są różne panele |
tylko zdjęcie te same, przynajmniej w przypadku vitis i solarsystem ściągnięte najprawdopodobniej od chińskiego producenta
jarek73 - 2014-11-27, 21:51
uważam ze bardzo dobry pomysł taki temat jak porównywanie cen podobnych produktów , tu się może JW wykazać merytorycznie zamiast marudzić w wielu tematach i zachwalać chińskich i niemieckich sprzedawców wprowadzając nerwową atmosferę i denerwując tekstami w swoim stylu, jeśli Johny podejdziesz do tego poważnie i rzetelnie to twoje poszukiwania najniższej ceny będą pożyteczne dla wielu forumowiczów , wykaż się a ludzie to docenią ( piszę to bez złośliwości ,życzę powodzenia w merytorycznych postach ) pozdrawiam
Witek G - 2014-11-29, 09:01
bardzo dobry pomysł, który się zrealizuje i przyda nam wszystkim przy wytrwałości i rzetelności
Misio - 2014-11-29, 09:55
Jestem żywo zainteresowany kupnem solara. Śledzę oferty różnych firm, gdzie cena gra istotną rolę. Ale mam też ten problem: czy dopłacić kilka złoty i mieć jakościowo dobry solar, czy dzięki Gino śledzić analizę cen i jakości wg sugestii kolegów z forum?
Kiedyś Jawa powiedział: " kupiłem gdzie indziej niż w ModermHome i mnie pokarało"...
Wojciechu - 2014-11-29, 10:18
Moim zdaniem - nawet gdy drożej - ale porządnie i z serwisem.
Witek G - 2014-11-29, 11:01
Jeżeli chodzi o porównywarkę to rozumiem porównywanie cen dokładnie tych samych modeli produktów.
Byłbym za tym żeby taką porównywarkę stworzyć dla popularnych elementów takich jak w/w solary, ale też: opony, akumulatory, kamery, anteny itd. itp.
Mamy taki wykaz w CT
Inna sprawa najniższej ceny, ja również należę do tych co wolą zapłacić trochę drożej ale mieć przyzwoity produkt.
krimar - 2014-11-29, 11:29
Witek G napisał/a: | Byłbym za tym żeby taką porównywarkę stworzyć dla popularnych elementów takich jak w/w solary, ale też: opony, akumulatory, kamery, anteny itd. itp. |
takie porównywarki już są np skapiec.pl, czy ceneo.pl - a kamperowe solary w tych porównywarkach praktycznie tylko z ModernHome, czyli żaden wybór jeśli chodzi o dostawców
zbyszekwoj - 2014-11-29, 13:15
Jakość solarów jest trudno uchwytna. A serwis? jak się stłucze to i serwis nie pomoże.
Wojciechu - 2014-11-29, 13:35
Zbyszek - nie chodzi o serwis stricte -solar, a o szeroko pojęty, dotyczący wszelkich usług, czy zakupu. Płacę więcej za taki produkt, który ma serwis i teoretycznie mam "spokojniejszą" głowę
czemik - 2014-12-05, 19:43
Witam ja kupiłem sam zamontowałem i działa super, kupiłem bez konsultacji z innymi bo 100 znawców to100 opini i 90% złych bo przemawia zazdrość pozdrawiam ,a cena tu nie gra roli
Wojciechu - 2014-12-05, 19:57
No kolego - jesteś wyjątkowy - ta ludzka zazdrość w stosunku do Twojego sprzętu, spać nie będzie można jak się pomyśli, że posiadasz coś - co inni mają od dawna. Pozdrowienia
Bronek - 2014-12-05, 20:01
Dobrze żem się przeniósł z Kołobrzegu do Budzistowa. 1,5 km dalej ale zawsze mniejszy obciach
czemik - 2014-12-05, 20:06
hahaha Ci co mówią że mają to nie mają, hahaha jak solar miałem na jachcie to kolega naftą palił haha
Wojciechu - 2014-12-05, 21:27
Pisałem, że jesteś wyjątkowy. Życiem należy się cieszyć nie chwalić .Chcesz żeby inni chwalili Cię za piękne wnętrze...ale oni widzą tylko Twoją pustkę..... „czemik” życzę Ci spełnienia.
Wojciechu - 2014-12-05, 21:29
Bronek napisał/a: | Dobrze żem się przeniósł z Kołobrzegu do Budzistowa. 1,5 km dalej ale zawsze mniejszy obciach |
Bronek - oni dopiero teraz docenili co stracili
HENRYCZEK - 2014-12-06, 12:03
czemik napisał/a: | hahaha Ci co mówią że mają to nie mają, hahaha jak solar miałem na jachcie to kolega naftą palił haha |
Na jachcie solar zbędny,wystarczy dobry regulator
martini44 - 2014-12-06, 12:45
krzlac - 2014-12-06, 13:44
Być choć naftą czemika na tym jachcie!
ZEUS - 2014-12-06, 15:26
czemik napisał/a: | hahaha jak solar miałem na jachcie to kolega naftą palił haha |
a ja naiwny myślałem, że takich "oryginałów" już nie ma...
koder - 2014-12-13, 10:51
Wracając do solarów.
Na przyszły sezon chcę sprawić Smoczycy większego solara. Budżet szacuję w okolicach 400-500zł, ale jest możliwy do przeskoczenia w uzasadnionych warunkach. Ze względu na sposób montażu (tu mam jeszcze do wyboru - dach, maska, bagażnik dachowy) w rolę wchodzą raczej tylko modele elastyczne. Interesują mnie tylko 12V.
Przygotowałem sobie wstępnie takie porównanie - wśród modeli mających mniej-więcej rozsądne ceny. To do wstępnego określenia, jaki model i moc mnie interesuje.
W cenie/W widać wyraźne skoki. Sensowny wydaje się MH Flex 50W. Następny "skok jakościowy" w cenie/w to dopiero XSol-150P - i nie powiem, kusi mnie, ale to jednak dwa razy przekracza budżet.
Ale do rzeczy, po co piszę posta? Bo może pominąłem jakiś inny fajny model. Szukając samemu w sieci wpada się w te same serwisy (choćby ze względu na zafiksowanie na słowa kluczowe). Dlatego proszę o sugestie. TIA.
Johny_Walker - 2014-12-13, 10:58
Mam regulator Tracer 20A 260W i będę chciał dobrać jak największą moc solara. Początkowo miały być 2x130W elastyczne ale się skończyły i zastanawiam się nad 2x100 lub 180W. W grę wchodzą tylko elastyczne i monokrystaliczne. Napięcie i prąd bez większego znaczenia. Miejsca na dachu jest tyle, że praktycznie każdy się zmieści.
Dlaczego nie polikrystaliczne? Bo mają mniej W/m2 i niepotrzebnie będą mi ogrzewać dach.
Stawiam na MH Flex i jego klony. Obecnie 100W można kupić za 700 zł czyli 7zł/W.
koder - 2014-12-13, 11:15
Na większą moc to dość drogo. XSOL 250P ma 4,4zł/W, to prawie dwa razy taniej. Fakt, że polikrystaliczny, ale masz 500W w cenie 314W. Ogrzewanie, jeśli Cię martwi, można rozwiązać poprzez zamocowanie na komorze powietrznej nad dachem (np. na warstwie poliwęglanu komorowego). Ale znaczenie ma to raczej tylko w tropikach.
koder - 2014-12-13, 11:25
Dodałem jeszcze do porównania moc / m². Owszem, MH-Flex 100W ma najwyższą (176W/m²), ale XSOL-250 tylko 20% mniejszą (142W/m²). Jeżeli miejsce na dachu nie jest problemem, to szedłbym w XSOLa.
Swoją drogą, gdzie znalazłeś MH-Flex 100 za 700zł?
EDIT: dobra, znalazłem i dodałem do porównania.
Johny_Walker - 2014-12-13, 11:43
Ledon, ale myślę że to za drogo. Czekam z zakupem.
|
|