|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - zamontowałem markize
f68 - 2008-02-29, 17:40 Temat postu: zamontowałem markize witam
kiedy kupiłem swojego kamperka nie miał markizy
poprzedni "guten tag" używał jakiś szmat coś jak starogermańskie namioty
więc nabyłem na e-bayu markize
przyszła zapakowana perfekcyjnie po niemiecku
śruby , blaszki, instrukcja co widac na zdjęciu
naet jedna blaszkę poprzedni właściciel w trosce o mnie podzielił na pół mówiąc ze w instrukcji jest napisane że muszą byc 4 zaczepy a w jego kamperze była zamocowana na 3 takie niedociągnięcie
zabrałem się do montażu i jest wynik widac na zdjęciach
montaż banalnie prosty
eeik - 2008-02-29, 17:53
Taka rada tylko - dobrze zabezpiecz te śruby mocujące, miałam przyjemność oglądać zacieki właśnie przez niezabezpieczoną dokładnie, albo wypadniętą śrubę mocującą.
A markiza śliczna - też taka mamy ))
f68 - 2008-02-29, 18:43
śruby zabezpieczone i nierdzewne dodatkowo żeby "rudy" nie wylazł a dodatkowo zabezpieczone silikonem neutralnym i sikaflexem czekam aż do jutra sikafleź zwiąże pod mocowaniami i pociagne uszczelke -fazę z górnej strony pomiędzy ściana a markizą
ponadto założyłem zrywalne nity nierdzewne żeby markiza nóg nie dostała
tak więc jezeli ktoś z kolegów chce żeby założyć markize służe radą i pomocą
w serwisie chcieli 300zł
kimtop - 2008-02-29, 18:47
No to chociaż markizy mamy inne,bo malowanie i pedały takie same
Gratuluję udanego zakupu
f68 - 2008-02-29, 18:55
dzięki
oj jakieś podobne to autko i ładne do tego
hahaha
czy ten Pan w niebieskim to inkasent ????
hahahh
jeszcze 2 małe modyfikacje i kamper będzie gotowy
[ Dodano: 2008-02-29, 19:12 ]
ale widze że masz taki sam fajny wieszak na parasol :-)
kimtop - 2008-03-01, 07:21
Więcej zdjęć tych dwóch panów (bo na zdjęciu jest ich dwóch) możesz obejrzeć w relacji ze zlotu CT w Krakowie
janusz - 2008-03-01, 10:04
Moim zdaniem w tym miejscu co na zdjęciu DSCN2592.JPG i DSCN2593.JPG pod tą blaszkę powinno być podłożone jakieś wzmocnienie. Tam w środku w ścianie jest tylko cienka listewka. W moim samochodzie markizę i bagażnik rowerowy "guten tag" montował serwisie (pieczątki w dokumentach), pod śruby są podłożone wzmocnienia.
f68 - 2008-03-01, 14:11
dziekuje słuszna uwaga
w instrukcji oryginalnej nic nie ma
ale wczoraj zastanawiałęm sie nad jakąś wiekszą podkładką
i tak zrobię dziękuję za informacje janusz
Jule - 2008-04-19, 18:14
janusz, a jaka jest grubosc sciany w takich kamperach? tz przez jakie warstwy trzeba sie przewiercic i co w koncu tak naprawde trzyma markize..jak piszesz ze w scianie jest tylko cienka listewka, czy tylko te blaszki w srodku na scianie ?
Czy przy mojej scianie 35mm, tez potrzebne bedzie mi wzmocnienie jezeli uchwyty do markizy przykrece w ta "kantowke" w ktorej jest listwa kiederowa (zdjecie u samego dolu po prawej
http://www.caravan-museum...bus_1996_03.jpg
f68 - 2008-04-19, 19:52
potrzebujesz wzmocnienia zawsze i wszędzie
markiza jest ciężka i pracuje
lepiej dac wzmocnienie i do tego przykleić je wtedy lepiej to trzyma
janusz - 2008-04-22, 19:16
Właśnie samochód, czy przyczepa jest tak zbudowana jak na zdjęciu trzecim na dole.
Jeżeli utrafi się z zamontowaniem w tą listwę, to chociaż nie ma problemu ze zgnieceniem ściany. Listwy są co kilkanaście, kilkadziesiąt centymetrów. Najczęściej tam gdzie od środka przymocowane są szafki. Przy montażu najlepiej by było mocować uchwyty w tych miejscach. Można nawet zastosować jako wzmocnienie kątowniki metalowe, przymocowane jednym bokiem do ściany kampera i markizy, a drugim do ściany szafki.
eler1 - 2008-04-22, 20:44
janusz napisał/a: | http://www.caravan-museum...bus_1996_03.jpg | link nie działa
janusz - 2008-04-22, 20:49
To jest ten sam link który podała Jule. Skopiowany z Jej posta.
wmaker - 2008-04-23, 09:45
janusz napisał/a: | To jest ten sam link który podała Jule. Skopiowany z Jej posta. |
u mnie działa
Jerzy - 2008-04-23, 10:12
Zdjęcie z tego linku:
pwtwsw - 2013-12-06, 16:09
f68,
Witam kolegę, znalazłem Twój link w którym opisujesz montaż markizy. Też mnie to czeka. I dlatego pytanie do fachowca. Markizę do ściany masz zamontowaną na dwóch uchwytach? Ile mniej więcej waży twoja markiza. Właśnie kupiłem markizę 3,75 m i wydaje mi się że jest cholernie ciężka. Sprzedający dał mi dwa uchwyty i zasugerował montaż na dachu.
Pozdrawiam Piotr
papamila - 2013-12-06, 18:23
długa markiza istotnie jest ciężka
pokaż fotkę tych uchwytów, powinny być trzy
albo dokupić albo dorobić w ostateczności odciać ok 3 cm (o ile można) i to będzie trzeci uchwyt
Montaż do ściany bocznej, 3 uchwyty,
od wewnątrz auta duza (ok 5cmx10cm ) podkladka
niby oczywiste ale śruby przelotowe
długa markiza istotnie jest ciężka
pokaż fotkę tych uchwytów, powinny być trzy
albo dokupić albo dorobić w ostateczności odciać ok 3 cm (o ile można) i to będzie trzeci uchwyt
Montaż do ściany bocznej, 3 uchwyty,
od wewnątrz auta duza (ok 5cmx10cm ) podkladka
niby oczywiste ale śruby przelotowe
dubel
pwtwsw - 2013-12-07, 09:51
Nie wiem co się dzieje, ale post pokazany jest kilkakrotnie. Ale to nic.
Zdjęcia uchwytów poniżej. Swoją droga dobry pomysł z rozcięciem uchwytu. Tyle że nie wiem czy będzie możliwość. No chyba że jest możliwość zakupu oryginalnych. Może ktoś wie gdzie tego typu uchwyty można dostać,
Markiza leży w garażu jeszcze spakowana. Dopiero co ją przywiozłem i nie było czasu na oględziny. Sama markiza wygląda tak(zdjęcia z ogłoszenia):
DAKOTA - 2013-12-07, 12:35
hi
to nie jest markiza do montowania na sciane
DAKOTA
pwtwsw - 2013-12-07, 13:05
DAKOTA, może coś wiecej
DAKOTA - 2013-12-07, 14:45
pwtwsw napisał/a: | DAKOTA, może coś wiecej |
Hi
to jest terazniejszy Omnistor serii 6000/900 do montowania na dachach/scianach polokraglych
ze wzgledu na inny kat otwierania nie nadaje sie do montazu na scianie pionowej.
Terazniejsze markizy 6000/900 sa juz montowane nie na uchwytach tylko na szynach.
http://www.freizeitdiscou...00-3er-Set.html
https://www.google.at/sea...iw=1280&bih=533
poogladaj te zdjecia gorny link 6000/900
dolny link 8000 do montazu na scianach
https://www.google.at/sea...ficial&tbm=isch
Thule i Omnistor to juz to samo jedno kupilo drugie.
Ta Twoja mozna montowac na dachu przy plaskich scianach ,ale brakuje vinkli do montazu i niefajnie jest to montowac do dachu, poza tym podwyzsza wysokosc kampera.
to tez poogladaj i wsio wyjasnione
https://www.campingshopwa...CFQHHtAodVTwAyw
https://www.google.at/sea...ficial&tbm=isch
tu masz jeszcze Fiamma
http://www.fiamma.com/DE/...en_wandmontage/
one najlepiej sie nadaja na scienny montaz
DAKOTA
papamila - 2013-12-07, 18:22
to nie jest markiza do montażu na sciane,
tylko jak już szczegołowo wyjaśnil i pokazał Dakota
nie mam zielonego pojęcia czy można kombinować z dorabianiem uchwytów
i w jakiś przedziwny sposób probować zamontować to na ścianie
zapytaj np Arcadarka co mozna w temacie zrobić?
yuras - 2013-12-08, 12:39
W komplecie kupiłeś adaptery do montażu na ścianie.
Dla porównania.
http://cd.pl/dvs
pwtwsw - 2013-12-08, 20:53
yuras czyli wg ciebie mogę montować na ścianie czy nie? jutro zrobię więcej markizy fotek i pokażę.
pwtwsw - 2013-12-09, 12:19
No, znalazłem chwilę i porobiłem kilka zdjęć.
Otwór do otwierania rolety jest tak usytuowany, że na chłopski rozum mówi mi, że roleta musi być montowana na bocznej ścianie, ponieważ inaczej nie będzie łatwej możliwości jej otwarcia. Dobrze kombinuję? Korbka nie jest łamana.
Myślę, że do zamontowanych na stałe do ściany profili wsuwa się roletę, co daje możliwość jej ustawienia w poziomie. Blachy które wsuwa się w profile są ruchome i blokuje się je śrubami.
Może jakiś fachowiec rzuci okiem i podpowie.
koko - 2013-12-09, 14:01
Wg mnie to jest markiza na campera z zaokrągloną ścianą boczną i łączeniem z dachem już w poziomie jest ona usytuowana pod kątem ok 45* ta k że korba nie musi być łamana
na zdjęciu 904 odwróć go góra -dół ten ceowniczek z jedną śrubą chwyta za łączenie dachu ze ścianą a może się mylę
pwtwsw - 2013-12-09, 14:07
koko, markiza została zdjęta z fiata ducato - blaszaka. Kombinuję jak ją zamontować u siebie.
papamila - 2013-12-09, 14:33
Ani roleta a tym bardziej uchwyty nie są do ściany bocznej
spojrz
sciana jest prosta, płaska a Twoja roleta ma tylną scianę wyobloną,
uchwyty również nie sa płaskie,
może do jakiegoś blaszaka to by się nadało
DAKOTA - 2013-12-09, 14:42
papamila napisał/a: | Ani roleta a tym bardziej uchwyty nie są do ściany bocznej
spojrz
sciana jest prosta, płaska a Twoja roleta ma tylną scianę wyobloną,
uchwyty również nie sa płaskie,
może do jakiegoś blaszaka to by się nadało |
dobrze napisane , ale " Misio tempy i nie jarzy"
ale wiecej sie nie wypowiadam , nawet nie podziekowal ,a kredyt na Visie sie skonczyl
pozdrawiam
DAKOTA
pwtwsw - 2013-12-09, 14:50
DAKOTA z mojej strony WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!! Doceniam Twoją pracę, której nie musiałeś wykonać, a z której wyników pewnie skorzysta nie tylko misio. Poprawiłem się ????
Tak na marginesie pisze się "TĘPY" Misio.
yuras - 2013-12-09, 17:41
Chyba to jest ten adapter
http://www.reimo.com/pl/4...ucato_bis_2006/
SlawekEwa - 2013-12-09, 17:51
Czy przy tak zamontowanej rolecie w czasie deszczu woda płynie nam po ścianie kampera?
DAKOTA - 2013-12-09, 18:51
pwtwsw napisał/a: | DAKOTA z mojej strony WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!! Doceniam Twoją pracę, której nie musiałeś wykonać, a z której wyników pewnie skorzysta nie tylko misio. Poprawiłem się ????
Tak na marginesie pisze się "TĘPY" Misio. |
witam
pwtwsw
PostWysłany: 2013-12-07, 13:05 Temat postu:
DAKOTA, może coś wiecej
wiem jak sie pisze ,ale czesto pisze fonetycznie ze wzgledu na polskie znaki ktorych nie posiadam
pozdrawiam
DAKOTA
ps zauwazylem ze coraz wiecej" mlodziezy " nie dziekuje za info i nie wita sie pytajac o cos
pwtwsw - 2013-12-10, 08:31
DAKOTA napisał/a: | pwtwsw napisał/a: | DAKOTA z mojej strony WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!! Doceniam Twoją pracę, której nie musiałeś wykonać, a z której wyników pewnie skorzysta nie tylko misio. Poprawiłem się ????
Tak na marginesie pisze się "TĘPY" Misio. |
witam
pwtwsw
PostWysłany: 2013-12-07, 13:05 Temat postu:
DAKOTA, może coś wiecej
wiem jak sie pisze ,ale czesto pisze fonetycznie ze wzgledu na polskie znaki ktorych nie posiadam
pozdrawiam
DAKOTA
ps zauwazylem ze coraz wiecej" mlodziezy " nie dziekuje za info i nie wita sie pytajac o cos |
Dakota, myślę że się nie obraziłeś, bo ja nie(chociaż mogłem). Jeśli się gdzieś na trasie spotkamy to masz u mnie wielkie piwo!!!
Pozdrawiam.
pwtwsw - 2013-12-10, 08:39
yuras takie adaptery mam w komplecie. Problem tkwi w tym, że moja markiza jest zdjęta z ducato blaszaka i adaptery nie pasują do mojej budki.
Szukam sposobu żeby te adaptery jakoś mądrze przerobić i zaczepić całą markizę na mojej budce. Może się uda.
Tym bardziej, że nie bardzo mi się podoba wydawanie 4 tysiaków na nową markizę do leciwego staruszka.
koko - 2013-12-10, 11:29
Na pewno ci się uda
pwtwsw - 2013-12-10, 11:34
No myślę. Dzięki
pwtwsw - 2013-12-10, 12:57
Przyszedł mi do głowy taki pomysł. Wypełnić czymś, może jakimś klejem powierzchnię zaznaczoną żółtymi kreskami. Wyrównać powierzchnię. Taka przeróbka powinna dolegać do dachu. Mocowania przykręcić śrubami i wsunąć markizę. Będzie zbliżona do oryginału.
Co myślicie i ewentualnie czym wypełnić?
dyha - 2013-12-10, 18:30
Poszukaj w naszej okolicy (wiem gdzie) spawacza od aluminium i do tego uchwytu przyspawaj płaskownik-blachę na całej szerokości od strony montażu do ściany (te dwie pionowe żółte kreski na twoim zdjęciu) .W ten sposób uzyskasz płaską powierzchnię do montażu do ściany bocznej.Jeżeli tak zamontowana markiza będzie pod odpowiednim kątem to będzie git!
pwtwsw - 2013-12-10, 18:55
Dyha masz wielkie piwo!!!!!!. Najlepsze pomysły to najprostsze. Jak możesz to daj namiar priv na spawacza.
Pozdrawiam
pwtwsw - 2014-02-12, 08:59
Ponownie wracam do tematu.
Korzystając ze słonecznej pogody zamontowałem swoją markizę. Udało się bez większych problemów . Problem powstał gdy ją rozwinąłem. Rozwinęła się fajnie i bezproblemowo, ale gdy chciałem ją zwinąć napęd zaczął "terkotać" Markiza się nie chciała zwinąć . Nie wiem jak zbudowany jest taki napęd, ale przypuszczam że działa na zasadzie ślimaka. Żeby ją zamknąć musiałem jej pomóc. Tzn. musiałem pchać wysuwaną belkę i jednocześnie kręcić korbką. Dopiero wtedy markiza się zwinęła . Jak myślicie? Zjechany napęd czy też jest jakaś możliwość regulacji? Dodam, że przy rozwijaniu nic nie terkocze, nic nie blokuje.
koko - 2014-02-12, 09:46
Daj do fachowca jeżeli sam nie potrafisz rozebrać do markiz są sprzedawane wszystkie części zamienne.
Rozwijając pomagały ci sprężyny zwijając pomagałeś sam pokonując opór sprężyn.
Prawdopodobnie zużyta jest któraś część napędu
pwtwsw - 2014-02-12, 11:23
koko, znając siebie pewnie sam zabiorę się za rozbiórkę, tylko po co odkrywać coś co już pewnie dawno temu odkrył kto inny
koko - 2014-02-12, 17:55
Tak myślałem ja bym robił to samo dekiel z lewej i już
eler1 - 2014-02-12, 19:40
pwtwsw napisał/a: | Ponownie wracam do tematu.
Korzystając ze słonecznej pogody zamontowałem swoją markizę. Udało się bez większych problemów . Problem powstał gdy ją rozwinąłem. Rozwinęła się fajnie i bezproblemowo, ale gdy chciałem ją zwinąć napęd zaczął "terkotać" Markiza się nie chciała zwinąć . Nie wiem jak zbudowany jest taki napęd, ale przypuszczam że działa na zasadzie ślimaka. Żeby ją zamknąć musiałem jej pomóc. Tzn. musiałem pchać wysuwaną belkę i jednocześnie kręcić korbką. Dopiero wtedy markiza się zwinęła . Jak myślicie? Zjechany napęd czy też jest jakaś możliwość regulacji? Dodam, że przy rozwijaniu nic nie terkocze, nic nie blokuje. | czyli jest uszkodzona przekładnia kątowa tam gdzie wchodzi kolba są tam tryby bardzo miękkiego materiału . przed demontażem przekładni rozwiń markizę bo może się sama rozłożyć .
WINNICZKI - 2014-02-12, 20:28
Mozliwe,że strzeli nit mocujacy przekładnie z osia rolety,ja ci poradził koko, rozbierz i sprawdx co polciało,w mojej markizie trzeba było pociągnąć korbe do dołu ,żeby zaskoczył mechanizm zębatki,może wszystko jest w poządku tylko trzeba ciągnąć korbe w dół. ł nit
pwtwsw - 2014-02-13, 08:35
OK. Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi. W sklepie MTM kampery Katowice taką przekładnie mogę dostać za 33 jewro . Ale zanim kupię to rozbiorę. Tylko znowu nawaliło śniegu i muszę czekać na poprawę pogody.
pwtwsw - 2014-02-25, 13:43
Eler1 miałeś rację. Uszkodzony mechanizm ślimakowy .
Mechanizm kupiony w sklepie MTM Campery w Katowicach /swoją drogą polecam sklep!!!/.
Sama wymiana trwała długość kawy Jedyny problem to zapieczone śruby mocujące dekielek. Ale wkrętak udarowy i trochę wd40 pomogło
Kilka fotek dla tych,którzy będą chcieli zobaczyć jak to wygląda rozebrane.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
|
|