| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - poszedł układ chłodzenia
bogdanpiotr - 2014-11-30, 21:45 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Jako paroletni właściciel campera pojechałem zatankować pod korek paliwo przed zimą. Po zatankowaniu przejechałem jakieś 300 metrów i gdy stanąłem na światłach zaczęła spod maski samochodu wydobywać się para. Dolewanie cieczy nic nie dało, bo chyba poszła uszczelka i płyn wypływał. Na wiosnę czeka mnie trochę wydatków. Mechanik twierdzi, że przyczyną jest właśnie niesprawna uszczelka. Czy komuś przydarzyła się podobna przygoda?.
bogdanpiotr - 2014-11-30, 21:50 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Poszła uszczelka i nastąpił wyciek płynu do chłodzenia silnika. Czy ktoś przerabiał ten temat w Dukato?
leszek1234 - 2014-12-01, 12:04
W Ducato nie przerabiałem ale mam doświadczenie w temacie (trzykrotna wymiana w Volwo, raz za razem, bo mechanik leczył objaw a nie przyczynę:)
Wymiana to rzecz prosta. Warto jednak przy okazji wykluczyć możliwą przyczynę, tzn. niedostateczne chłodzenie, które jest powodem deformacji głowicy i wydmuchania uszczelki. Trzeba sprawdzić pompę wodną, czy jej łopatki nie są w stanie szczątkowym, a tak bywa. Wówczas nie wszystkie kanały tzn. partie silnika są należycie chłodzone, choć temperatura płynu jest pozornie OK. Poza tym trzeba splanować powierzchnię głowicy, bo jeśli jest zdeformowana , to następną uszczelkę też wydmucha.
krimar - 2014-12-01, 12:58
uszczelek w układzie chłodzenia jest parę może to nie koniecznie UPG
bogdanpiotr - 2014-12-01, 13:23 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Mechanik twierdzi, że był już mały przeciek płynu przez uszczelkę, ślad na obudowie. Teraz poszło ostro. Może płyn wyciekał a ja nie zauważyłem tego w zbiorniczku i doszło do natychmiastowego przegrzania silnika?. Nie wiem czy zasłonięcie wylotu powietrza na masce miało wpływ?. Mam też problem z płynem do chłodzenia silnika. Jest strasznie zasyfiony, mimo tego, że wymieniałem w zeszłym roku. Ten poprzedni też wyglądał fatalnie.
Rav - 2014-12-01, 19:20 Temat postu: Re: poszedł układ chłodzenia
| bogdanpiotr napisał/a: | | Mam też problem z płynem do chłodzenia silnika. Jest strasznie zasyfiony, mimo tego, że wymieniałem w zeszłym roku. Ten poprzedni też wyglądał fatalnie. |
Jeżeli był zasyfiony to znaczy, że prawdopodobnie olej był przepychany do płynu już wcześniej. Szkoda, że nikt Ci nie zwrócił na to uwagi już wtedy.
bogdanpiotr - 2014-12-01, 19:45 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Tak też się domyślałem.
MAWI - 2014-12-01, 21:29
Własnie jestem na etapie wymiany uszczelki .Wprawdzie nie w ducato ,ale zawsze to wymiana
TURTL - 2014-12-02, 09:38
Mi strzeliła uszczelka pod głowicą jak swojego ciągnąłem z Niemiec (późna jesień). Była to ewidentna moja wina. Żeby zjechać z autostrady dolałem to co miałem przy sobie, czyli wodę i jakoś sturlałem się z autostrady, po 3 dniach przyholowałem go na lawecie. Poszedł do stodoły i czekał na robotę do wiosny. 22 grudnia przy -18 st.C przypomniałem sobie że stoi w stodole zalany wodą... ale była jazda, 2 kuchenki gazowe pod silnik i wreszcie próba odpalenia i wystartował, odpuścił, blok i chłodnica całe - hura ! Podczas powrotu ze zlotu w Sławie spadł śnieg, wtedy dowiedziałem się że nie mam ogrzewania. Pompa wodna miała urwane wszystkie łopatki (za wcześnie odpaliłem) a uszczelka pod głowicą puszczała spaliny do układu chłodzącego, czego wcześniej nie podejrzewałem. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Podczas naprawy okazało się że rozrząd jest w stanie agonalnym (sprzedający zapewniał wymianę), nowa pompa, wtryski po regulacji, świece, paski i inne niezbędne pierdoły. Trochę bolało w kieszeni ale mam wszystko nowe, jadę spokojniejszy ...
bogdanpiotr - 2014-12-03, 09:16 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Ja też poczekam do wiosny. Do warsztatu mam niecały kilometr. Dziękuję za informacje. Przypuszczam, że spaliny albo olej silnikowy dostawały się do układu spalania.
MAWI - 2014-12-03, 11:26
Mi poszedł olej do płynu chłodzącego.
bogdanpiotr - 2014-12-03, 12:51 Temat postu: poszedł układ chłodzenia W poprzednim poście powinno być, że może olej silnikowy lub spaliny dostawały się do układu chłodzenia. Zgodnie z zaleceniami poprzedniego właściciela (Niemca) do silnika wlewałem olej syntetyczny (FS). Słyszy się, że czasami to ten syntetyk wypłukuje uszczelkę. Zobaczę jak to będzie wyglądało na wiosnę. Dobrze, że uszkodzenie układu chłodzenia nastąpiło 1 kilometr od domu. Do warsztatu mam też ok. jednego kilometra, mogę więc dojechać bez chłodzenia silnika. Jeszcze mam pytanie do tych co przerabiali takie awarie. Ile może "zaśpiewać" mechanik za wymianę uszczelki? i ile można dać?. Tak przy okazji to silnik w moim camperze był wg fachowców w doskonałym stanie mimo, że na liczniku jest ponad 200 tys. km..
Rav - 2014-12-03, 14:26
Syntetyk może co najwyżej rozpuścić nagary i laki, ale nie rozpuści żadnej uszczelki. Może jednak pośrednio spowodować rozszczelnienie silnika, jeżeli te laki faktycznie uszczelniły w miejscu, gdzie uszczelka już niedomagała. Tak, czy owak winna jest uszczelka.
Jeśli to uszczelka pod głowicą, to nie wystarczy ją zmienić, bowiem musisz jeszcze splanować głowicę. Jeśli bez niespodzianek się odbędzie to 500 zł powinieneś się zmieścić.
bogdanpiotr - 2014-12-03, 15:58 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Pytałem się mechanika. Samo splanowanie głowicy to koszt 300 zł..
Mikesz - 2014-12-03, 16:23 Temat postu: Re: poszedł układ chłodzenia
| bogdanpiotr napisał/a: | | Pytałem się mechanika. Samo splanowanie głowicy to koszt 300 zł.. |
Ja na ul Dęblińskiej róg Grochowskiej oddawałem głowicę do remontu, silnik 1,9 TD AAZ Golf
Wymiana prowadnic zaworów,szlifowanie zaworów do gniazd zaworowych,wymiana uszczelniaczy prowadnic,450zł,i do tego pan mnie namówił na splanowanie za 50 złotych.Razem zapłaciłem 500zł,i wiem co mam.
MAWI - 2014-12-03, 16:35
Ja za planowanie głowicy,bez dotykania zaworów( nie zawsze trzeba) zapłaciłem 50zł ,silnik CUMMINS 4 cylindry od koparki.
bogdanpiotr - 2014-12-03, 17:01 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Widzę, że muszę poszukać innego fachowca. Najlepiej takiego mobilnego co zrobi u mnie na miejscu.
Gewehr - 2014-12-03, 17:20
Koszt W/Z głowicy to 400-600zł. Do tego musisz doliczyć planowanie głowicy 60-100zł. Jak chcesz mieć zrobione super, to dodatkowo szlif zaworów, gniazd zaworowych i wymiana uszczelniaczy. Taka operacja może sięgnąć kwoty około 400-450zł. To robocizna, a teraz części. Musisz się liczyć z zakupem zestawu uszczelek głowicy, paska rozrządu i rolek, oraz pompy wody. Dojdą również płytki regulacyjne. Zapytaj mechanika na wstępie, czy takimi dysponuje. Zawory muszą być wyregulowane na silniku, a nie na stole! Nie pamiętam czy w 1,9 trzeba wymienić również śruby głowicy, ale raczej nie. To są ceny jakie mają normalne serwisy. Pewnie jakiś "Pan Henio" niepłacący podatków, zrobi to taniej
bogdanpiotr - 2014-12-03, 18:31 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Mój mechanik po wstępnych oględzinach podał sumę ok. 1400 zł.. Do wiosny jest trochę czasu i porozmawiam jeszcze z innymi. Dobrze,że mogę teraz w rozmowie przytoczyć ewentualny zakres prac i zapytać się, za ile. Nie wiem tylko skąd mu się wzięło 300 zł. za planowanie głowicy?.
krimar - 2014-12-03, 18:52
jeśli woda dostała się do cylindrów to jeśli zostawisz to do wiosny, to może Cię czekać nie tylko wymiana UPD, ale szlif bloku
Mikesz - 2014-12-03, 19:58
| krimar napisał/a: | | jeśli woda dostała się do cylindrów to jeśli zostawisz to do wiosny, to może Cię czekać nie tylko wymiana UPD, ale szlif bloku |
Racja!!.Prawdopodobnie terażniejsze płyny nie powodują korozji??????????
Możesz spuścić płyn ile się da, i parę razy go odpalić na kilkadziesiąt sekund.Na pewno wydmucha resztki płynu a nowego nie zaciągnie.
Gewehr - 2014-12-03, 20:18
Robić jak najszybciej. Na wiosnę może być do wyjęcia blok i szlifowanie przylgni głowicy. Spuszczanie płynu i przepalania nic nie dadzą, a wręcz zaszkodzą. Bez płynu będą korodowały przewody stalowe wodne, jak i sam blok od strony płaszcza wodnego Pompa wody też nie lubi być sucha.
bogdanpiotr - 2014-12-03, 20:24 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Zamiast straszyć staruszka to może podpowiecie gdzie jest dobry warsztat w okolicach Zacisza, Targówka i Bródna z bramą wjazdową 3,5 metra.
Rav - 2014-12-03, 21:09
W przyzwoitej cenie robi takie sprawy Radek Barszczewski, Łodygowa 26a. Podejdź pogadaj. Ma bardzo zdroworozsądkowe podejście.
bogdanpiotr - 2014-12-03, 21:17 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Dzięki, jutro podjadę na rozmowę
bogdanpiotr - 2014-12-04, 14:10 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Byłem na Łodygowej ale nie zastałem właściciela warsztatu. Ten warsztat niestety ma niską bramę wjazdową. Jadąc w stronę domu wstąpiłem na ul. Bieżuńską. Okazało się, że jest tam warsztat, który ma odpowiednią wysokość bramy wjazdowej i fachowy personel. Umówiony jestem na poniedziałek. Dziękuję za informacje.
Rav - 2014-12-04, 20:30
Poleciłem Radka nie ze względu na bramę tylko kompetencje i zdrowy rozsądek (nigdy nie naciąga w zakresie prac). Założyłem, że głowicę może przecież zdjąć bez problemu od góry, bezpośrednio na placu (byleby tylko mrozu nie było). W Ducato jest tam dość swobodny dostęp.
Tego z Bieżuńskiej nie znam, ale to, że go nie znam nie oznacza, że jest gorszy. Życzę powodzenia i niskiego kosztu.
bogdanpiotr - 2014-12-04, 21:18 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Jeszcze raz dziękuję za informacje. Byłem u Radka ale gdzieś wyjechał. Rozmawiałem z jego pracownikiem, robił na placu coś przy silniku. Zapytałem czy zrobi tak samo z moim silnikiem. Odpowiedział, że nie widzi już takiej możliwości. Ten warsztat na Bieżuńskiej jest mi znany od lat, jeździłem tam z moimi osobówkami. Było to dziesięć lat temu. Teraz mam taki samochód, że się nie chce psuć. Ale wracając do warsztatu. Przejął go ktoś inny od poprzedniego właściciela. Porozmawiałem z nim, mając już wiedzę pozyskaną od Kolegów camperowiczów, i doszedłem do wniosku, że mówi rozsądnie i zna się na robocie. Jeszcze raz dziękuję
bogdanpiotr - 2014-12-11, 09:42 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Już właściwie po naprawie ale właściciel Centrum zgłosił problem z zakupem nowego filtra olejowego do Fiata Talento rocznik 1993 silnik 1.9D . Czy ktoś zna miejsce w Warszawie gdzie taki filtr można kupić?
zibikruk - 2014-12-11, 09:53
Spróbuj w Zielonce, ul. Marecka. Jest tam firma dokonująca wymiany płynów eksploatacyjnych, w tym olejów. Zawsze tak kupowałem do Fiata Ducato 1,9 TD rocznik 1991.
bogdanpiotr - 2014-12-11, 15:21 Temat postu: poszedł układ chłodzenia Dzięki, już filtr został znaleziony.
|
|