Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - zabudowa kamperka na H2L3

Prasiu - 2014-12-01, 11:48
Temat postu: zabudowa kamperka na H2L3
Witam wszystkich,
decyzja prawie podjęta co do realizacji zabudowy :) W tym momencie jestem na etapie poszukiwań auta bazowego. jeszcze nie wiem który z trojaczków się trafi.
W związku z tym przedsięwzięciem rodzi mi się w głowie wiele pytań i obaw - co zabudowa to troszeczkę inna myśl technologiczna ;)
Projekt planuje rozłozyć na 6 miesięcy. W tym roku jeszcze ze względów podatkowych chce kupic auto i trochę elementów wyposażenia. Po przeczytaniu kilkudziesięciu wątków juz wiem że wszystkiemu sam nie podołam (z tytułu braku wiedzy i czasu). Największe obawy mam co do zaprojektowania instalacji elektrycznej i wodnej, dlatego prosiłbym o sugestię do kogo mógłbym się zwrócić względem projektu takich instalacji. Może jest taka osoba (firma) najchętniej z południu Polski (Kraków-Katowice-Wrocław) która pomoże "ugruntować" projekt, tak aby uniknąć błędów przy kolejnych etapach.
Z tego co się już zorientowałem to zakup auta jest najmniejszym problemem....
PS. Jakie zwyczaje panują na forum względem widocznych nr telefonów? Nowy na forum w razie pytań może z nich korzystać? 8-)

HENRYCZEK - 2014-12-01, 13:30
Temat postu: Re: zabudowa kamperka na H2L3
Prasiu napisał/a:

Z tego co się już zorientowałem to zakup auta jest najmniejszym problemem....

Nowego tak,z używkami bywa różnie.

Co do elektryki to poszło na PW.

krzlac - 2014-12-01, 13:30

Na początek to Ci powiem, że L3H2 to szczęśliwa liczba. No chyba że, jest Was w załodze więcej jak 2.
Prasiu - 2014-12-01, 14:35

Auto głównie użytkowane będzie przez 2os, aczkolwiek chciałbym zabudowac 2łóżka (z tyłu, w systemie piętrowym) tak aby w przyszłości dzieci mogły spać, lub od biedy 2os dorosłe.

Henryczek - nic do mnie na skrzynke nie dotarło.

grzegorzalex - 2014-12-01, 21:43

Życzę powodzenia i służę pomocą tutaj masz moja zabudowę.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19058

Prasiu - 2014-12-02, 10:12

Dzięki Grzegorz, twoj powinien być wzornikiem takiej zabudowy :)
dulare - 2014-12-02, 11:09

Prasiu, wprawdzie nie dysponuję nieograniczoną ilością czasu ale mogę w razie potrzeby podjechać i pomóc albo doradzić :mrgreen: jeśli będę wiedział. Z instalacjami w kamperze (wodną i elektryczną) coś tam robiłem.

Zapraszam też na spotkania które raz na trzy miesiące (zazwyczaj) robimy w Krakowie. Najbliższe powinno być w tym miesiącu.

frólik - 2014-12-02, 11:27

Czyżby kaffka :wyszczerzony:
Mavv - 2014-12-02, 15:57

No to życzę powodzenia! Sam buduję kamperka na dostawczaku :)

Jeśli chcesz, żeby z tyłu były dwa łóżka (drugie piętrowe), to rozważ L3H3. Buda H2 ma 1,88m (H3 to 2,11m). Mowa o Ducato/Boxer/Relay. No i wygodniej się stoi :)
Ja mam L3H3 Nissan Interstar. Po pierwsze ja mam 1,91 wzrostu no i dwójkę dzieci. H2 nie brałem pod uwagę. Inna sprawa, to przepisy - w Irlandii nie zarejestruje się przerobionego kampera, jeśli w środku nie ma on 1,80m między podłogą a sufitem (najnowsze przepisy).

maszakow - 2014-12-10, 23:23

Ciasno ale da się spać w H2 - Dzieci będą bardzo szczęśliwe dorośłi raczej mniej :-P
H3 w ogóle pod kampera zawsze wydaje się być lepszą opcją.

Prasiu - 2014-12-12, 19:10

Ostatecznie szukam dłuższej wersji L4. Co do wysokości: wiem, wiem że H2 ma jedynie 1,90wys, ale H3 jest już dla mnie zewnętrznie bardzo wysokie - gdzie tam jeszcze szyberdach, solary i kto jeszcze wie co w przyszlości przyjdzie zamontować.
Póki co używanych w przyzwoitym stanie H2L4 jest jak na lekarstwo.

Mavv - 2014-12-12, 19:13

H3 może być niższe niż kamper z alkową :)
maszakow - 2014-12-17, 11:08

I tak jest - nominalnie 2,8m wysokości.
Prasiu - 2015-01-04, 22:06

Witam po krótkiej przerwie:) Samochód kupiony - ostatecznie padło na Ducato w wersji L4H2. Zdjęcia zamieszczę później.
Zastanawiam się teraz jak dobrze rozplanować wnętrze, jakiej szerokości łazienkę zaprojektować, na jak szerokie łóżeczko mogę sobie pozwolić;) etc.
Chętnie podejrzałbym jakieś zrealizowane projekty.

Mavv - 2015-01-04, 22:09

No to czekamy na zdjęcia długasa! Dobra baza na półintegrala ;)
frólik - 2016-06-12, 09:10

Dzieje się tu coś czy nie :szeroki_usmiech
Prasiu - 2016-06-12, 23:48

Oj dzieje się dzieje !!
Ty możesz coś więcej powiedzieć :wyszczerzony:
Oficjalnie: Panie i Panowie juz niedługo mój blaszak oficjalnie przeistoczy się w kamperka za sprawą Frólika :bigok
Już nie mogę się doczekać. Fotka z budowy sprzed jakiegoś czasu.

Prasiu - 2016-06-13, 07:52

Wszystko przemyślane - siedzisko jak i oparcie są wyprofilowane, nie ma tam stricte 90st. Siedzi się ok 8-)
frólik - 2016-06-13, 08:00

To może ja spróbuję odpowiedzieć.
Zgadzam się z faktem że w wielu kamperach producenci zapominają się o komforcie podróżowania pasażerów na tylnych siedzeniach.
Jeśli jest to zabudowa fabryczna, to rzeczywiście kazał bym prezesowi pojechać na wakacje z tyłu.
Natomiast w zabudowie "na miarę" czasami otrzymuję auto w którym poczyniono już jakieś prace, tak było w tym przypadku.
Kamil miał już zamontowany stelaż foteli drugiego rzędu i trzeba było jakoś sobie z tym poradzić żeby nie generować kolejnych kosztów.
Szerokość tego stelaża akurat jest ok. ponieważ siedzisko ma 96 cm., a to w blaszaku sporo.
Jeśli chodzi natomiast o ergonomię to może nie widać tego na zdjęciu, ale gąbki są wyprofilowane tak że powiedzmy nie ma tragedii.
Gdyby wcześniej padło kilka pytań więcej, albo parę innych podpowiedzi to pewnie zabudowa wyglądała by troszkę inaczej, ale śmiem twierdzić że ten układ i tak przyniesie wiele radości - czego życzę.

Można np. tak

frólik - 2016-07-21, 20:11

Nie to żebym się czepiał, ale opis w avatarze "buduje się" chyba wreszcie nieaktualny :wyszczerzony: