Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Szukam kampera. Prośba o ocenę.

elspasoo - 2014-12-08, 19:07
Temat postu: Szukam kampera. Prośba o ocenę.
Drodzy koledzy , jako że szukam większego kampera niż obecnie posiadana westfalia trafiłem ogłoszenia , które mnie zaciekawiły. Mam prośby do osób które miały możliwość zobaczenia powyższych w rzeczywistości. Chyba ,że możecie coś konkretnego polecić :)

1 - http://allegro.pl/fiat-du...4873002846.html
2 - http://otomoto.pl/fiat-autostar-T4696095.html

Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie komentarze.

MAWI - 2014-12-08, 19:35

Nie znam tych konkretnych egzemplarzy ,ale mi osobiście podoba się ten drugi.Jestem stanowczym zwolennikiem wykorzystania przednich foteli jako użytkowe podczas postoju.
Rowerek - 2014-12-08, 19:43

pierwszy ma dziwne malowanie może oklejenie wygląda na to że tam było coś robione
Rowerek - 2014-12-08, 19:46

niema zdjęć lewej strony i dokładnie tyłu
kaimar - 2014-12-08, 20:05

Pierwszy jest skundlony - deska jest z modelu 230 a z zewnątrz wygląda jak 244.
elspasoo - 2014-12-08, 20:18

kaimar, zgadza się - czyli jakaś przygoda była. Oczywiście zostaje kwestia , jak to zostało naprawione. Ta grafika jest również moim zdaniem inwencją twórczą.
grzegorzalex - 2014-12-08, 20:33

Ja bym wybrał drugą ofertę.
Rowerek - 2014-12-08, 20:48

ja bym poszukał jeszcze coś innego pierwszy po obsługach dobrze wyposażony ale coś tam złego ma zewnętrznie drugi nowszy ale mniej wyposażony +opłaty + obsługa np rozrząd trzeba dobrze pomyśleć pozdrawiam
Rav - 2014-12-08, 21:06

W tym pierwszym nie tylko deska, ale i cały kokpit jest z poprzedniego modelu. Tylko po co ktoś by taki lift trzaskał?

Drugi faktycznie wygląda lepiej (choć nie deklaruje, że bezwypadek), ale po opłatach wyjdzie koło 75 kpln za 2003 rok.

GENAS - 2014-12-08, 21:34

A ja bym radził lepiej czytać- bo jest napisane że jest zarejestrowany i cena 65000; a nie 75000;
Rowerek - 2014-12-08, 22:26

GENAS to fajnie że doczytałeś do końca taki tani trzeba brać pozdrawiam :spoko
Rav - 2014-12-08, 22:45

Racja Twojsza, nie wiem czy tam edit był, czy się zasugerowałem krajem pochodzenia (do dołu nie dotarłem, bo wypracowań handlarzy zwykle nie czytam).

A do meritum: faktycznie wychodzi niedrogo.

krimar - 2014-12-08, 23:19

niby zarejestrowany w Polsce, a numery na zdjęciach francuskie
Tadeusz - 2014-12-08, 23:34

krimar napisał/a:

No właśnie. Jak to wytłumaczyć?

ZEUS - 2014-12-08, 23:38

nie chcę zakładać nowego tematu dlatego spytam niejako przy okazji (mam nadzieję, ze kol. elspasoo mi wybaczy),

- czy taki układ jak w niniejszym ogłoszeniu:
http://otomoto.pl/fiat-du...g-T4508607.html

jest "normalny" - chodzi mi o usytuowanie markizy i drzwi wejściowych po lewej stronie zabudowy? (czy może jest to przekładka z "angola")... :)

Tadeusz - 2014-12-08, 23:45

To jest przekładka. Takich przekładek widziałem już kilka.

Na naszym zlocie w kaputach był taki kamper. Właściciel nawet był zadowolony i przyzwyczaił się do tego, że po zatrzymaniu na poboczu drogi lepiej nie wychodzić przez drzwi części mieszkalnej.

SlawekEwa - 2014-12-09, 07:36

Tadeusz napisał/a:
Takich przekładek widziałem już kilka.

U Muzyków ?

inhalt - 2014-12-09, 11:03

Obstawiam, że ten angol jest naprawiany po strzale w prawy tył. Poza tym mnie zawsze niepokoi gdy widzę brak klinów na listwach, a jeszcze bardziej, gdy listwy uszczelniające są poodginane jak tutaj koło drzwi zabudowy - na dole. Może niesłusznie, ale wydaje mi się, że wówczas woda ma relatywnie łatwy dostęp do wnętrza. Przy ewentualnej wilgoci to lekko obłamane okna z lewej i prawej strony są drobiazgiem.
Ten egzemplarz wymaga chyba bardzo gruntownych oględzin, bo nie musi być taki super. Podwójne ryzyko - jak zrobiona przekładka i jak naprawiona zabudowa. Może dobrze?

zbyszekwoj - 2014-12-09, 14:15

Albo niska cena , albo kamper bezwypadkowy. Nie można mieć dwóch rzeczy naraz. :-/
Rav - 2014-12-09, 20:18

Ewidentnie angol: nawet angielska marka producenta jest tam zamieszczona, więc nikt tego nie ukrywa.
Socale - 2014-12-09, 21:08

Tadeusz napisał/a:
krimar napisał/a:

No właśnie. Jak to wytłumaczyć?

Być może sprzedawca blefuje i szuka zaliczkowca, ściąga, robi opłaty i przygotowuje pod rejestrację dla odbiorcy. To zawiera cena.
Handlarz w ciemno nie sprowadza i nie rejestruje - nonsens.
Ponadto, Autostar po 2000r nie znam, ale jeśli nadal robiony jest na drewnie licie bukowym to 100lat zacieków go nie ruszy.
To naprawdę poczciwa konstrukcja, nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy - bynajmniej w moim starym...

Martin B - 2014-12-10, 08:25

Hallo! jezeli musialbym zadecydowac to camper nr.2 -optymalny lazienka,duza lodowka kuchnia,przod dodatkowe lozko i w dzien dzieki odwracalnym siedzeniom przytulne miejsce na wypicie kawki :-P
IAAN - 2014-12-10, 08:54

skoro zarejestrowany w Polsce to gdzie nalepka na szybie ,stare zdjęcia w rzeczywistości może wyglądać gorzej
elspasoo - 2014-12-10, 17:10

Może trochę z innej strony:
http://kleinanzeigen.ebay...1103?ref=search

Co myślicie?

Bigos - 2014-12-10, 17:13

ja myślę , że za drogi.
przemo.d - 2014-12-10, 17:59

wychodzi 60 klocków za 96rok chyba jakiś żart...
Fordek - 2014-12-10, 18:01

Łóżko na stole chyba dla jednej osoby :?: Nie widać aby było poszerzane do środka. - 2 osoby chyba, że mocno wtulone w siebie.
Tadeusz - 2014-12-10, 18:07

Fordek napisał/a:
2 osoby chyba, że mocno wtulone w siebie.

To właśnie o to chodzi. :szeroki_usmiech Kampery zbliżają ludzi. :ok

GENAS - 2014-12-10, 18:10

tu jest bezwypadkowy i cena dobra ,polecam''.. http://www.camping-car-co...auros-448-2003.
Rav - 2014-12-11, 00:01

Genas: ponad 100 klocków + opłaty za 2003 rok ma być okazją?
eler1 - 2014-12-11, 18:53

elspasoo napisał/a:
Może trochę z innej strony:
http://kleinanzeigen.ebay...1103?ref=search

Co myślicie?

Myślę że kolega nie zaglądał do działu sprzedam kamperka jest tam kilka w cenach od 39 tys. przez 50 , 59, 70 ,105 tys. i pow. 200tys. , warto się takimi zainteresować niż szukać "okazji" :chytry

elspasoo - 2014-12-11, 19:12

Prawdę mówiąc zaglądałem, ale albo nie "moja zabudowa" albo nie moja cena. :gwm Prawdę mówiąc mam już swój typ , który z resztą oglądałem. Pozostało do sprawdzenia kilka tematów i może niedługo.....zobaczymy. Na razie wszystko jest na dobrej drodze. Tymczasem stwierdzam ,że ile by nie przeznaczyć na auto to zawsze jest za mało :)

Edit:Muszę przyznać ,że zachowaniem niektórych osób jestem zażenowany. Ja rozumiem ,ze wrzucam linki ofert przeze mnie wybranych ale żeby robić pod górkę - koledze i tak perfidnie z tego korzystać. Wstyd.

elspasoo - 2014-12-13, 23:56

Edit
ZEUS - 2014-12-14, 00:07

elspasoo napisał/a:
zachowaniem niektórych osób jestem zażenowany. Ja rozumiem ,ze wrzucam linki ofert przeze mnie wybranych ale żeby robić pod górkę - koledze i tak perfidnie z tego korzystać.

- napisz coś więcej, bo nie bardzo wiadomo o co chodzi? :-/

elspasoo - 2014-12-14, 00:40

Przepraszam, ale wstrzymam się z wyjaśnieniem co najmniej do poniedziałku ,oczywiście wyjaśnię dlaczego.
eler1 - 2014-12-14, 08:16

elspasoo napisał/a:
Prawdę mówiąc zaglądałem, ale albo nie "moja zabudowa" albo nie moja cena. :gwm Prawdę mówiąc mam już swój typ , który z resztą oglądałem.
tego niedocztałem to napisz jaki to typ
elspasoo - 2014-12-14, 09:20

Opcja 2. Auto sprzedaje kolega z forum, rzeczowy i konkretny. Przez telefon dowiedziałem się w zasadzie wszystkiego , wizja lokalna w zasadzie tylko to potwierdziła. Jest kilka tematów do ogarnięcia ,aby zrobione było według moich widzi mi się, ale generalnie ja jak i moja rodzinka jesteśmy na tak. "Chłodne głowy" też :wyszczerzony: Auto w zasadzie jest już kupione, czekam tylko na dokumenty.
I tu trafia się wątek pana z Krakowa ,niby jest to samo życie, ale jakże irytujące. No bo skoro ktoś poświecił czas na szukanie, później na 2 wizje lokalne to znaczy ,że teraz trzeba spróbować namówić sprzedawcę aby wycofał się z danego mi słowa. Na szczęście Pan Eugeniusz zachował się jak należy w tej sytuacji. Tak na przyszłość, chyba lepiej nie wrzucać pytań z ofertami :-P , taka mała nauczka.
Kampera szukam od dłuższego czasu - na spokojnie - prawdę mówiąc gdy trafiało się coś w miarę ciekawego czy w PL czy DE ,a było już zarezerwowane to temat odpuszczałem bo przecież ktoś poświecił czas i pieniądze na to. Gdy sprzedawałem niedawno busa, miałem podobną sytuację , Pan grzecznie poprosił o rezerwację bo jechał z daleka ,oczywiście zgodziłem się bo rozmowa była bardzo rozsądna, w tym czasie miałem sporo telefonów i tu ludzi od próśb do gróźb próbowali mnie namówić abym człowieka dosłownie "olał". Totalny brak godności.

MAWI - 2014-12-14, 12:10

eler1 napisał/a:
Myślę że kolega nie zaglądał do działu sprzedam kamperka jest tam kilka w cenach od 39 tys. przez 50 , 59, 70 ,105 tys. i pow. 200tys. , warto się takimi zainteresować niż szukać "okazji" :chytry

sto % racji ."Nie szuka się zony w rynsztoku."

Johny_Walker - 2014-12-14, 12:17

MAWI napisał/a:
eler1 napisał/a:

Lepiej wziąć żonę sprawdzoną od kolegi.

ZEUS - 2014-12-14, 13:19

elspasoo napisał/a:
Opcja 2. Auto sprzedaje kolega z forum, rzeczowy i konkretny. Przez telefon dowiedziałem się w zasadzie wszystkiego , wizja lokalna w zasadzie tylko to potwierdziła. Jest kilka tematów do ogarnięcia ,aby zrobione było według moich widzi mi się, ale generalnie ja jak i moja rodzinka jesteśmy na tak. "Chłodne głowy" też :wyszczerzony: Auto w zasadzie jest już kupione, czekam tylko na dokumenty.
I tu trafia się wątek pana z Krakowa ,niby jest to samo życie, ale jakże irytujące. No bo skoro ktoś poświecił czas na szukanie, później na 2 wizje lokalne to znaczy ,że teraz trzeba spróbować namówić sprzedawcę aby wycofał się z danego mi słowa. Na szczęście Pan Eugeniusz zachował się jak należy w tej sytuacji. Tak na przyszłość, chyba lepiej nie wrzucać pytań z ofertami :-P , taka mała nauczka.
Kampera szukam od dłuższego czasu - na spokojnie - prawdę mówiąc gdy trafiało się coś w miarę ciekawego czy w PL czy DE ,a było już zarezerwowane to temat odpuszczałem bo przecież ktoś poświecił czas i pieniądze na to. Gdy sprzedawałem niedawno busa, miałem podobną sytuację , Pan grzecznie poprosił o rezerwację bo jechał z daleka ,oczywiście zgodziłem się bo rozmowa była bardzo rozsądna, w tym czasie miałem sporo telefonów i tu ludzi od próśb do gróźb próbowali mnie namówić abym człowieka dosłownie "olał". Totalny brak godności.

- sugeruję, by rzeczywiście wstrzymać się do poniedziałku zgodnie z:
elspasoo napisał/a:
Przepraszam, ale wstrzymam się z wyjaśnieniem co najmniej do poniedziałku ,oczywiście wyjaśnię dlaczego.

- fragmentaryczne "wrzutki" na Forum - bez przedstawienia sprawy nie mają sensu bo i tak osoby postronne nie wiedzą o co chodzi :roll:

Wojciechu - 2014-12-14, 16:28

MAWI napisał/a:
eler1 napisał/a:

No i tu mamy spory dylemat.
Bo - "ludkowie" nabywający starszego kampera z forum CT są przekonani, że będzie on w wystawowym stanie, bo od najlepszych z najlepszych, no i dostanie go prawie darmo.
Druga strona ma problem ze sprzedażą bo boi się świecić oczami gdyby okazało się coś nie tak (chodź podobno są tacy, którzy nie wnikają w świecenie oczami)
Mamy kolegę z poznańskiego, który nie sprzeda kampera z poręczenia lub dla członka klubu (mimo, że kampera ma w b. dobrym stanie)- bo obawia się komentarzy. Czy to w porządku - nie. Jest to przykład, że żona po koledze to nie koniecznie - to :spoko

ZEUS - 2014-12-14, 17:02

prof-os napisał/a:
Mamy kolegę z poznańskiego, który nie sprzeda kampera z poręczenia lub dla członka klubu (mimo, że kampera ma w b. dobrym stanie)- bo obawia się komentarzy

zwłaszcza, że nawet przy założeniu: braku złej woli a także uczciwości sprzedającego, nie ma gwarancji, że w kilku/kilkunastoletnim (i starszym) kamperze zawsze może się coś "przydarzyć" a wówczas gromy (komentarze :wyszczerzony: ) są słane pod jego adresem...

elspasoo - 2014-12-16, 05:39

Auto kupione, temat można zamknąć. Kupiłem Autostar'a z drugiego ogłoszenia, pozostało trochę dopieścić i w drogę - dziękuję wszystkim.
MAWI - 2014-12-16, 09:36

prof-os napisał/a:
starszego kampera z forum CT

Prof-os ,ja poprzedniego kampera sprzedałem własnie koledze z forum.Kolega jest mega zadowolony.A kamper nie był nowy.Jedynym plusem było to ,że nic nie było tam "pochowane". Kupił po usprawniał po swojemu , ponaprawiał to czego ja już nie dostrzegałem. I jeżdzi po całej europie( nawet do ruskich ,nawet organizuje tam wyprawy :diabelski_usmiech ).
O tym rynsztoku,pisząc miałem na myśli mojego kolegę który zawsze szuka aut ustawiając wyszukiwarkę w wersji "najtaniej"
Cudów niema . a potem :shock: :shock: :shock:

ZEUS - 2014-12-16, 11:40

elspasoo napisał/a:
Auto kupione, temat można zamknąć. Kupiłem Autostar'a z drugiego ogłoszenia, pozostało trochę dopieścić i w drogę.

gratuluję... dużo zadawolenia z użytkowania życzę... :)