Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jakie audio-tv-video w kamperze.

Kazik II - 2008-03-03, 13:34
Temat postu: Jakie audio-tv-video w kamperze.
W moim kamperku muzyczki dotychczas mogłem słuchać jedynie z radia w kabinie a telewizorek luzem stawiany doraźnie to tu to tam. Postanowiłem urządzić w części mieszkalnej takie jedno centrum audio-video. I mam takie dylematy: nie bardzo chcę kaleczyć meble czy ściany, wolałbym coś ustawianego gdzieś na półeczce czy stoliku. Miejsca jest mało właściwie tylko jeden stoliczek między kuchnią a "salonem", poza tym nie ma żadnej półki gdzie możny by umieścić sprzęt. Nie chcę też ciągać plątaniny kabli połączeniowych więc najlepiej gdyby to było "wszystko w jednym" - może z wyjątkiem monitora lub ew. telewizorka LCD ten jeden kabelek można ew. pociągnąć.
Nie chciałbym typowego kombajnu samochodowego z CD i DVD bo do tego musiałbym wycinać gdzieś dziury w ściankach czy meblach. A typowe mini wieże są jednak trochę za duże w dodatku najczęściej mają kieszeń na płytki otwieraną do góry.
Ostatnio pojawiły się na rynku takie małe zgrabne urządzonka z radiem, odtwarzaczem muzycznym, DVD z divx, Mp3 i nawet wejściem USB np
Niestety jakość głośników dołączona do takich urządzonek jest żałosna i można je od razu przerobić na klatki dla chomików. Na rynku jest ostatnio pełno takich "wieżyczek" z DVD jednak jest to wyłącznie taniocha i mam wrażenie że niezależnie czy toto kosztuje 200 czy 500 złociszy to i tak oparte są na tych samych podzespołach a różnią się jedynie wykończeniem i obudową. Nie znalazłem takich małych wieżyczek bardziej renomowanych firm które mogłyby gwarantowa lepszą jakość dźwięku. Poza tym nie spotkałem takich urządzeń zasilanych na 12v i choć mam przetwornicę to jednak byłoby to wygodniejsze. Nie chodzi mi nawet o niezawodność, dają gwarancję na 24 mies. więc choćby i niech tyle pochodzi. Zastanawiam się, czy gdyby kupić do tego porządne głośniki to jakość dźwięku mogłaby być przynajmniej średnia.
Co o tym sądzicie?
Może pochwalicie się trochę jakie kto ma wyposażenie audio-video w kamperach, może mnie coś zainspiruje. A czy ktoś spotkał może kolumny głośnikowe specjalnie przeznaczone do kamperów i przyczep

f68 - 2008-03-03, 13:59

tez mam ten dylemat
ale go rozwiązałem po części
tv 7" mistral mały lekki mi się podobał wystarczajacy stawiamy go na blacie
tuner satelitarny przystosowany do cyfry+ dreambox programowalny
więc to mam z głowy
ogladałem na stronie allegro dvd+radio+usb+czytnik sd cena 350zł w sklepie interdigital.pl
ale maja od tygodnia i nie wiedzą co i jak
fajna wieża z dvd będzie w biedronce za 245zł od dnia 13.03 ma czytnik sd i usb

vampir - 2008-03-05, 17:56

z biedronki nie polecam bo znajomy kupil to po miesiacu jakis sprzet musial wyrzucic. a probowales wiezy skladanej z poleczek np. wybierasz tylko dvd i wzmacniacz. zajmuje malo miejsca i wysowa sie do przodu. a z glosnikami jak w samochodzie sa dobre zamontowane(np w drzwiach) to mozna pod nie podlaczyc ewentualnie jakies 2 glosniki tylko najlepiej juz zabudowane bo dzwiek jest lepszy
f68 - 2008-03-05, 21:10

ja mam u siebie w zakłądzie ponad rok wieza denver z biedronki kupiłem bo kształt miała kosmiczny i działa non stop i jest ok
podaj jakis przykład składanej ale musi być na 12v
szukałem i nic nie znalazłem

vampir - 2008-03-05, 22:26

na 12v to raczej nie ale maja maly pobor wiec pod przetwornice

[ Dodano: 2008-03-05, 22:28 ]
jakos nie mam zaufania do sprzetu w hipermarketach, czy sklepach typu biedronka. ale teraz to sprzed markowy i inny jest robiony praktycznie na tych samych tasmach w chinach przynajmniej znajomy mi tak mowil ktory pracuje w serwisie

Kazik II - 2008-03-10, 21:26

vampir napisał/a:
jakos nie mam zaufania do sprzetu w hipermarketach, czy sklepach typu biedronka. ale teraz to sprzed markowy i inny jest robiony praktycznie na tych samych tasmach w chinach przynajmniej znajomy mi tak mowil ktory pracuje w serwisie

Oglądałem ostatnio kilka małych wieżyczek z radiem, mp3, i czytnikiem CD/DVD. Ceny od 300 do 560 zł. Co ciekawe, w ogóle nie różniły się dostępnymi funkcjami i sposobem obsługi, jedynie jakością wykończenia obudowy i głośników, tak jakby to wszystko chodziło na tym samym module elektronicznym.

rafalcho - 2008-03-10, 22:36

Kazik II napisał/a:
Oglądałem ostatnio kilka małych wieżyczek z radiem, mp3, i czytnikiem CD/DVD. Ceny od 300 do 560 zł. Co ciekawe, w ogóle nie różniły się dostępnymi funkcjami i sposobem obsługi, jedynie jakością wykończenia obudowy i głośników, tak jakby to wszystko chodziło na tym samym module elektronicznym.

Bo w wiekszości tak jest ....... środek ten sam, a różnice tylko w obudowie.

To taka "chińska" minimalizacja kosztów. I można produkować dla wielu zleceniodawców.

Pozdrawiam

Rafał (rafalcho)

:spoko

f68 - 2008-03-11, 07:59

zamontowałem antenę "guten tag " zostawił mi taka paraboliczną z analogowym tunerem więc jak pisałem kiedyś kupiłem tuner cyfrowy dreambox ważne jest że pobiera tylko 8W i jest na 12v jako jedyny tuner na rynku !!! w cenie poniżej 1000zł (firma vipsat) bezpośrednio do niego można włożyć kartę cyfry+ i śmiga (bezpośrednio bo nie wymaga modułu dostępu)
ponadto ma internet , linuxa :-D , aktualizację softu i wgrane oprogramowanie do obsługi wszystkich satelitów i transponderów
różnica w cenie tej samej anteny i masztu , pomiędzy firmami w Polsce to 450zł

troszke walczyłem z zestrojeniem ale sie udało działa bez problemu

Marek - 2008-03-11, 09:23

A ja stosuję tuner satelitarny "N" ten bez nagrywania programów na twardy dysk prosty też jest na 12 V ustawiam antenę i mam pełen pakiet do odbioru. Ostatnio w Selgrosie kupiłem telewizorek na 12V Mistral z odtwarzaczem DVD za 889.38 zł. Uwaga należy sprawdzić na miejscu gdyż jest to Tani Chiński produkt" ale jak zaskoczy to będzie działał.
Marek :spoko

f68 - 2008-03-11, 10:13

słyszałem że z "n" nie pojedziesz daleko czy to prawda że jest jakoś przypisane do regionu ?
tak mi powiedział papamila

papamila - 2008-03-11, 14:06

fasol68 napisał/a:
tak mi powiedział papamila

jak przeniosłem tuner z jednego domu do drugiego (25km dalej to mi nie działało, musiałem aktywować u konsultanta w BOK

f68 - 2008-03-11, 14:26

nabyłem tv do kampera miałem ale 7 " mały więc nabyłem 15" w firmie interdigital za 700zł
powiem tak tv rewelacja

Jerzy - 2008-03-11, 16:37

fasol68 napisał/a:
...nabyłem 15" w firmie interdigital za 700zł
powiem tak tv rewelacja

Możesz podać jakies szczegóły?

Marek - 2008-03-11, 16:44

W zeszłym roku jeździłem z cyfrą + odbierałem na Południu rejon Zadaru i nad naszym Morzem bez problemu co z N zobaczymy jak zestroję sie w nowym camperze. Pod domem w ogródku działa.
Marek.

f68 - 2008-03-11, 19:24

prote bardo
podaje
http://interdigital.pl/?i...0&prodID=24&p=2

naprawde za te pieniądze to rewelacja

eler1 - 2008-03-11, 21:09

a co myślicie o tym http://www.allegro.pl/ite...amochodowe.html
sasquatch - 2008-03-11, 22:39

Za dwa miesiące będzie taki sam tylko jeszcze będzie miał obsłgę divx i wejscie USB

Bądź cierpliwy :wyszczerzony:

niuniogomes - 2008-03-21, 08:57
Temat postu: Tv
Witam wszystkich . Ja mam polsat i dziala b fajnie mialem go w holandi wlochy i wegry latwo sie nastawia . Jesli chodzi o tv to zrobilem troche inne rozwiazanie mam przenosny odtwarzacz DVD Philips 7 zali panorama 390 zł czyta divix y i napisy polskie zaleta jest to ze bateria starza na 4 h wiec dzieciaki moga go wziac przed auto czy na wycieczke. Do tego podłączam 2 tv 9,2 cala 4:3 i ten tv jest zamontowany na stale na scianie kampera wszystko jest na 12 v tylko satka na 220 jest ok bo na obydwu naraz mozna albo dvd ogladac albo satke no mozna tez osobno oczywiscie. Teraz chcialbym tylko wymienic ten przenosny na taki co ma wejscie usb bo mierzi mnie ciagle nagrywanie plytek z bajkami czy filmami pozdrawiam
SlawekEwa - 2008-03-21, 18:42

niuniogomes napisał/a:
Ja mam polsat i dziala b fajnie mialem go w holandi wlochy i wegry latwo sie nastawia

Jakiej średnicy masz talerz na Polsat?

Jerzy - 2008-03-21, 19:10

Może ktoś ma dojście do schematu dekodera cyfrowego Polsatu "Echostar DSB - 717" ? Chciałbym uniknąć zasilania z przetwornicy - zakłóca...
niuniogomes - 2008-03-21, 20:39

mam standardowy jaki daje polsat
Jerzy - 2008-03-21, 21:45

niuniogomes napisał/a:
...polsat

Czy używasz tego dekodera w kamperze?

niuniogomes - 2008-03-21, 21:56

NO A GDZIE MIAŁBYM GO UZYWAC UZYWAM GO W DOMU JAK JESTEM W DOMU A W KAMPERKU JAK JEZDZIMY
Jerzy - 2008-03-21, 22:20

niuniogomes napisał/a:
W KAMPERKU JAK JEZDZIMY

Interesuje mnie, czy do zasilania używasz przetwornicy, jeśli tak - to jakiej?

dodaję: Szukam przetwornicy na której chodziłby bez zakłóceń dekoder Polsatu o nazwie "Echostar DSB - 717".

MariuszB - 2008-03-21, 22:51

A ja właśnie jestem na etapie montowania uchwytu do LCD Sharpa 17', który w sypialni rzadko jest używany a na wyjazdach będzie jak znalazł. Do tego małe DVD zasilane 12V+ antena TV leżąca na dachu. Temat satelity chyba odpuszcze...w końcu nie wyjeżdżam kamperem, żeby siedzieć w nim godzinami przed TV... :-D
Do tego zapinam nowe radyjko w kokpit autka ze sterowaniem pilotem+ głośniki w tylnej części zabudowy... Może połacze to wszystko jakoś razem, aby dźwięk z TV szedł na dodatkowe głośniki z tyłu :roll: .

kimtop - 2008-03-22, 08:33

MariuszB napisał/a:
+ głośniki w tylnej części zabudowy...

Montując głośniki na pace,pomyśl o tym,żeby osoba jadąca z tyłu mogła je wyłączać.U mnie nie było takiej możliwości i nie raz radio przeszkadzało tym jadącym z tyłu.Założyłem wyłączniki przy głośnikach i jest o.k.

MariuszB - 2008-03-22, 09:35

kimtop napisał/a:
MariuszB napisał/a:
+ głośniki w tylnej części zabudowy...

Montując głośniki na pace,pomyśl o tym,żeby osoba jadąca z tyłu mogła je wyłączać.

Tylne głośniki będzie można wyciszyć z poziomu jednostki sterującej zamontowanej w kokpicie za pomocą pilota.

papamila - 2008-03-22, 09:54

MariuszB napisał/a:
Tylne głośniki będzie można wyciszyć z poziomu jednostki sterującej zamontowanej w kokpicie za pomocą pilota.

z tego względu zmieniłem radio w kamperze na takie które posiada cztery głośniki i sterowanie pilotami- z zabudowy i przy kierownicy.- sprawdza się
co do TV to mam LCD 15" zasilany 230V wiec na postoju z przetwornicy- przełaczanie mnie dośc wkurza wiec zakupimy inny no name , 13,3" zasilany przez zasilacz 12V (jako jeden z b niewielu modeli) i będzie po problemie.
Ma jeszcze dwa inne plusy: odpinane głośniki oraz klawisze sterujące na przodzie a nie z boku
Produkt w cenie 630zł w marketach real

ranek - 2008-04-21, 09:27

Marek napisał/a:
... Uwaga należy sprawdzić na miejscu gdyż jest to Tani Chiński produkt" ale jak zaskoczy to będzie działał.
Marek :spoko

Pozwolę się nie zgodzić akurat ten sprzęt nie jest taniochą chińską. Akurat zam tą firmę i wiem, że ich sprzęt jest na podzespołach sharp, sumsung i lg. Zresztą można się przekonać po opiniach w innym wątku na forum. http://www.camperteam.pl/...pic.php?p=22026
albo na allegro, mają ponad 1000 komentarzy i same pozytywne, to o czymś świadczy.

Ostatnio otworzyli fajny sklep ze swoim sprzętem http://mistral-rtv.pl , ale najważniejsze w tym wszystkim jest to że mają swój profesjonalny serwis i nikogo nie pozostawiają bez pomocy gdy coś się dzieje ze sprzętem.

Pozdrawiam

janusz - 2008-04-22, 18:55

Mam takiego maleńkiego 7 calowego Mistralka juz kilka lat i jest super. "0" problemów.
JaWa - 2008-04-23, 08:44

Cytat:
Pozwolę się nie zgodzić akurat ten sprzęt nie jest taniochą chińską

Czy ktoś ma np. komputer który nie został wyprodukowany w Chinach ?

Marek - 2008-04-23, 09:01

Informuję,że w Selgrosie w Długołęce sprawdziłem w sumie 5 egzemplarzy w tym jeden zwrot , aktualnie montuję wybrany szósty egzemplarz Dotyczy Mistrala 15 cali z DVD z serwisem w Szczecinie. Cena w Selgrosie 889.38 brutto ( uparłem się tylko dlatego,że idealnie pasuje do posiadanej wnęki. A Panie Jacku "Chińczyki trzymają się mocno".

Marek

kimtop - 2008-04-23, 13:49

Marek napisał/a:
Cena w Selgrosie 889.38 brutto

To samo na allegro-799+17 przesyłka

bonusik - 2008-04-23, 15:02

Kimtop....jak się sprawuję to cudeńko?Warto kupić? :?:
kimtop - 2008-04-23, 17:27

Jak na razie bez zarzutu
bonusik - 2008-04-23, 18:17

No to będę musiał nabyć drogą kupna.... :mrgreen:
eeik - 2008-04-23, 18:57

bonusik napisał/a:
No to będę musiał nabyć drogą kupna.... :mrgreen:

Możesz nabyć drogą zabrania Kimtopowi , ale nie wiem do końca czy nie będzie się opierał :) ))

bonusik - 2008-04-23, 19:55

Czy ja wiem,chyba to nieładnie by wyglądało.... :bajer :haha:
vampir - 2008-04-23, 20:37

bonusik napisał/a:
Czy ja wiem,chyba to nieładnie by wyglądało.... :bajer :haha:

gdyby sie opieral?? :?:

bonusik - 2008-04-24, 11:24

No wiesz..... :bajer ....ponoć mam dar przekonywania ale czy o tym samym myslimy :?: :haha:
Byłbym jednak za przekonaniem do :pifko :pifko2
:bigok

ranek - 2008-05-07, 13:51

bonusik napisał/a:
Kimtop....jak się sprawuję to cudeńko?Warto kupić? :?:

Proponuję zajrzeć na stronę producenta www.mistral-rtv.pl
Lepsza cena niż selgros i można sobie poczytać o sprzęcie oraz obejrzeć sprzęcik.

Pozdrawiam
Ranek

ranek - 2009-02-04, 08:52

Witam wszystkich, mistral wprowadził nowy telewizor z wbudowanym DVD. Sprzęt ma świetny panel samsunga! Myślę że pozycja godna uwagi.

http://www.mistral-rtv.pl...-LTV19CB06.html

pozdrawiam
ranek

majsterus - 2009-02-04, 09:59

ja mam taki panent:

monitor 15,17 lub nawet 19 cali - najprościej z zasialaczem na 12V ciężko to dostać ale są
są też zasilane dwoma napięciami +5V i +12V.
Od razu pod 230V tez można w końcu jest przetwornica w kamperze :wyszczerzony:

Dobrze aby monitorek miał głośniki...

monitor kosztuje (używka) jakieś 70(15`) -200zł (19`) - z przesyłką mówię tu o sprzęcie używanym bo po co nowy?????
w używce można bez żalu wywiercić dziurę :wyszczerzony:
do tego monitora podłaczamy sobie tunerek np taki:
http://allegro.pl/item539...tv_od_1_zl.html
albo taki:
http://allegro.pl/item537...bestseller.html

ważna jest aby współpracował z LCD i rozdzielczości pasowały tunera z monitorem, gdyż jeżeli tuner bedzię wysyłał obraz w wysokiej rozdzielczości 1200x800 a monitor max będzie miał 1024x768 obraz po prostu się nie wyświetli. Pojawi sie komunikat o za wysokiej rozdzielczości.
obydwa urządzonak spinamy kabelkiem D-sub czy jak kto woli VGA

Tak więc mamy sprzęt za 300zł :wyszczerzony:
i Lcd możemy sobie powiesić gdzie chcemy, nawet na suficie :haha:

ranek - 2009-02-04, 15:40

Nie szkoda zabawy? Takie urządzenie jak ma Mistral jest już przystosowane do instalacji 230 V oraz (!) 12 V, ma tuner TV, odtwarzacz DVD i Divx, złącze D-sub czyli jak kolega wspomniał do komputera, co możliwa podłączenie do niego kompa lub laptopa, rozdzielczość jaką podaje specyfikacje można uzyskać to 1440x900 px. Fotki jpeg też łyka, jak dla mnie szkoda zachodu na kombinowanie i łączenie, poza tym te LCD też mają możliwość mocowani na ścianie w dowolnym miejscu. Co do jakości to w środku ten sprzęt ma części sanyo i samsunga, tak na prawdę różni to się tylko logo na obudowie.

Poza tym to oszczędność miejsca gdy wszystko jest w jednym nie trzeba kupy kabli, żeby pospinać osobne urządzenia, nie wspominając już o samym miejscu, którego w kamperku nie jest za wiele.

majsterus - 2009-02-04, 16:49

dla mnie priorytetem jest przede wszystkim koszt...
nie sztuka wydać 1000zł i postawić na półce
a poza tym trzeba tez umieć coś zrobić w swoim kamperze, a nie kupować wszystko gotowe, nie na tym to polega.

do monitora tez podłaczysz laptopa a do laptopa aparat - kwestia sprytu tylko :wyszczerzony:

JaroW - 2009-02-04, 17:09

majsterus napisał/a:
dla mnie priorytetem jest przede wszystkim koszt...
nie sztuka wydać 1000zł i postawić na półce
a poza tym trzeba tez umieć coś zrobić w swoim kamperze, a nie kupować wszystko gotowe, nie na tym to polega.

do monitora tez podłaczysz laptopa a do laptopa aparat - kwestia sprytu tylko :wyszczerzony:

tak tylko mam jedno pytanie...??
zasilacz do monitora ,zasilacz do tunera tv... zasilacz do odtwarzacza divx.. nie za dużo tego ??
kupując Mistrala masz wsio w jednym i ładniej opakowane.. i jeden kabelek do zasilania.

a znacie takie hasło co tanio to drogo :szeroki_usmiech
I jeszcze jedno czy jakość tunerka usb i monitora nie jest czasem gorsza od org zrobionego tv??
Pozdrawiam :spoko Aktualna cena: 649.00 PLN na ALLEGRO

ranek - 2009-02-04, 17:36

Na pewno jest gorszy stary panel LCD "pomonitorowy" który ma słabe parametry, kiepskie odświeżanie i nie jest przystosowany do TV. Mistral ma kontrast 1000:1 i odświeżanie rzeczywiste 4ms. Ja też lubię kombinować sam ale trzeba zawsze się gruntownie zastanowić aby nie przekombinować. Każdy musi sobie sam przemyśleć co mu się bardziej "opłaca". Ja tam wole takiego mistrala :)

ARCADARKA - 2009-02-04, 17:46
Temat postu: ARCADARKA
TV 12,5 cali , dvd , zasilanie 12 volt ,, matryca obracana 180 stopni, cena 2 lata temu 850 zł , chyba zawieszki to jedno z lepszych rozwiązań e domkach na kółkach :bigok :bigok
majsterus - 2009-02-06, 19:53

no tak ....parametry to musi mieć High-end w końcu ogląda się to kilka godzin podczas wyjazdu. :haha:
na podwórku nie będę oglądał, bo mam w domu 32 cale :haha:

zasilanie - jak pisałem wcześniej trzeba poszukać na 12V.
filmów to nie oglądam na dvd, potrzebna tylko mi jest telewizja, aby wiedzieć co się dzieje.

ale to kwestia potrzeb. Mi więcej nie potrzeba.
za różnice wole kupić dobrej klasy fotele :wyszczerzony:

dejatod - 2009-03-24, 14:34

Witam,
Czy istnieje możliwość pochylenia telewizora Mistral LTV-15CB03 w dól? Telewizor ma być ustawiony na wysokiej półce i będzie oglądany z pozycji poniżej. Telewizory LCD mają taką przypadłość, że ustawiony pionowo ekran oglądany z takiej pozycji jest widziany jako czarny. Stąd pytanie o możliwość odchylenia telewizora celem zlikwidowania tej niedogodności. Nie wiem, czy wyrażam się jasno... W razie wątpliwości, postaram się to lepiej wyjaśnić.
Pozdrawiam.

f68 - 2009-03-24, 14:46

mistral jest ok ale musisz zobaczyć w opisie pod jakim kątem mozna ogladać
dejatod - 2009-03-24, 14:58

W opisie jest: Kąt widzenia: 160 st (H) x 120 st (V)
Jak rozumiem mówimy o kącie V liczonym jako 120 st czyli 90 st +- 30. 90 st jest wówczas, gdy patrzymy na ekran poziomo, z linią wzroku na wysokości telewizora. Pozostaje więc 30 stopni do wykorzystania. To niestety w przestrzeni campera/przyczepy, gdy chcemy oglądać telewizor leżąc na łóżku a telewizor jest wysoko ( jak na zdjęciu kilka postów wyżej), stanowczo za mało i wówczas ekran jest czarny. Stąd pytanie o możliwość pochylenia telewizora do przodu, bo to jedyne wyjście, aby ten defekt zniknął... Wszystkie telewizory jakie widziałem mają możliwość pochylenia wyłącznie do tyłu. W naszym przypadku, to bezużyteczne. Próbowałem podkładać podstawę telewizora z tyłu, żeby wymusić takie ustawienie ekranu, ale owocuje to niestabilnością telewizora....

papamila - 2009-03-24, 15:55

sam miałem ten problem jak TV był wysoko umieszczony
sprawę rozwiązuje najzwyklejszy uchwyt do lcd- ceny od 60-120
ewentualnie jak masz obrotową podstawę (tak było w moim hobby) możesz
przykręcić podstawę TV na stałe pod kątem do obrotowej ale to nie wygląda

dejatod - 2009-03-24, 16:00

Tak, ale to się wiąże z wierceniem, a wiertarka to mój wróg i vice versa... Przeżywam każdą dziurę wywierconą w przyczepie.. Możę to się leczy?
papamila - 2009-03-24, 16:06

dejatod napisał/a:
Przeżywam każdą dziurę wywierconą w przyczepie

to jak sugerowałem, inwazja najmniejszym kosztem
przykręć TV przez klinową podstawkę do podstawy obrotowej- w takim wypadku robisz dziurki w obrotnicy TV (element wymienny bez problemu)

P.S. a tak na początek to zapraszam do działu = tu się witamy
napisz coś o sobie, aucie i ew o współkamperowcach :wyszczerzony:

dejatod - 2009-03-24, 16:18

Faktycznie, najpierw piszę, a dopiero później czytam.
Jeśli chodzi o uchwyt, to masz jakiś konkretny na myśli? Pobierznie przejrzałem allegro i nie znalazłem nic co byłoby mocowane od spodu i pozwalało na taką regulację jakiej potrzebuje.

P.S. Jeżdzę przyczepą. Nie wiem, czy ta Społeczność akceptuje takich odmieńców. Stad, "z lekka nieśmiałością" podchodzę do poznajmy się...

ekosmak.dabrowska - 2009-03-24, 18:25

dejatod napisał/a:
P.S. Jeżdzę przyczepą. Nie wiem, czy ta Społeczność akceptuje takich odmieńców. Stad, "z lekka nieśmiałością" podchodzę do poznajmy się...

Człowieku!!! Tu dopiero są odmieńcy. Gdybyś nas poznał, a my Ciebie Twoja nieśmiałość
byłaby wspomnieniem.
A u wielu spór- kamper czy przyczepa jest nierozstrzygnięty.
Przyczepa gorsza?

rafalcho - 2009-03-24, 19:40

papamila napisał/a:
sam miałem ten problem jak TV był wysoko umieszczony
sprawę rozwiązuje najzwyklejszy uchwyt do lcd- ceny od 60-120
ewentualnie jak masz obrotową podstawę (tak było w moim hobby) możesz
przykręcić podstawę TV na stałe pod kątem do obrotowej ale to nie wygląda

Ja kupiłem uchwyt do LCD w IKEA za 70 PLN.

Super się sprawdza. Umieściłem LCD 19" nad drzwiami pod sufitem, można oglądać zarówno podczas leżenia w alkowie, jak też obnizyć i ogladać siedząc przy stole.

:spoko

KOCZOR - 2009-03-24, 23:24

Generalnie po to wymyślono uchwyty vesa, aby montować tv na ścianie......
ale widziałem takie, w których przeguby ściska się śrubami dla usztywnienia.
A gdyby tak... odwrócić uchwyt o 90 stopni i skręcić przeguby na sztywno po ustawieniu odpowiedniego kąta w pionie.... uwaga, ja tylko kombinuję.... ale jeśli byłoby to stabilne, to wtedy możesz przykręcić do powierzchni poziomej....
Jak mówią - kupić nie kupić, ale sprawdzić może warto :roll:

Witaj odmieńcze wśród odmieńców :bigok

Aulos - 2009-03-25, 11:07

Jest jeszcze jeden sposób rozwiązania problemu z mocowaniem telewizora. My stosujemy go z powodzeniem w naszym kamperze. Nie posiadamy w ogóle telewizora w kamperze, nie zamierzamy go instalować i wcale nam go nie brak. :wyszczerzony:
KOCZOR - 2009-03-25, 11:25

Aulos napisał/a:
Nie posiadamy w ogóle telewizora w kamperze

A nie uważasz, że to droga na skróty.... nie wstyd Ci, tak najprostszą drogą...
Tak to każdy potrafi :haha: :haha: :haha:
Sztuką jest mieć, ustawić, przykręcić, pochować kable, odkurzyć .... i nie oglądać :lol: :lol: :lol:

JaWa - 2009-03-25, 11:40

Aulos napisał/a:
Jest jeszcze jeden sposób rozwiązania problemu z mocowaniem telewizora. My stosujemy go z powodzeniem w naszym kamperze. Nie posiadamy w ogóle telewizora w kamperze, nie zamierzamy go instalować i wcale nam go nie brak. :wyszczerzony:

To dokładnie tak jak my :haha: :haha:

Dembomen - 2009-03-25, 11:58

Hej!
JaWa napisał/a:
Aulos napisał/a:
Jest jeszcze jeden sposób rozwiązania problemu z mocowaniem telewizora. My stosujemy go z powodzeniem w naszym kamperze. Nie posiadamy w ogóle telewizora w kamperze, nie zamierzamy go instalować i wcale nam go nie brak.

To dokładnie tak jak my

Każdą chwilę spędzoną w camperku traktujemy jak odtrutkę cywilizacyjną, dobrze jest zapomnieć o wszelkich troskach i zmartwieniach, poczuć pełny luz.
Telewizji i komputerowi - stanowcze NIE! :szeroki_usmiech

Hej!

dejatod - 2009-03-26, 10:45

Dembomen napisał/a:

Każdą chwilę spędzoną w camperku traktujemy jak odtrutkę cywilizacyjną, dobrze jest zapomnieć o wszelkich troskach i zmartwieniach, poczuć pełny luz.
Telewizji i komputerowi - stanowcze NIE! :szeroki_usmiech
Hej!

Cóż, jedni lubią tak a inni inaczej. Pewnie są i tacy, którzy w ramach tego co napisałeś rezygnują z : lodówki, kuchenki, toalety. Albo idąc jeszcze dalej z przyczepy, campera a nawet śpiwora. Ja tam lubię oglądać wieczorem "programy rozrywkowe" na tvn24 i trudno.
Będąc w ubiegłym roku na Węgrzech widziałem Niemca, który na zewnątrz swojego campera miał zainstalowaną 42" plazmę. To dopiero było oglądanie... Gdyby nie problem z dźwiękiem, mógłby oglądać z drugiej strony campingu albo z odległych toalet :haha: Mój guru...

Wracając do dyskusji o uchwytach. Znalazłem na alledrogo taki:

http://allegro.pl/item586...7_arkas_pl.html

Chyba się zdecyduje, bo pozwala na montaż bez użycia znienawidzonej wiertarki do obrotowego talerza wbudowanego w mojego Burstner-a. Wystarczy tylko jakaś podkładka pomiędzy talerzyk a zaciski, żeby się lepiej rozkładał ciężar telewizora. I ma możliwość regulacji w pionie o 20st!

waldi - 2009-03-26, 23:07

Jeśli chodzi oelektronike do campera to prosze zaglądni na strone firmy INTERDIGITAL Wrocław jest duży wybur