Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Góra Kamieńsk

Rawic - 2014-12-14, 17:16
Temat postu: Góra Kamieńsk
Witam i zapraszam http://gorakamiensk.info/
janusz - 2014-12-14, 17:27
Temat postu: Re: Góra Kamieńsk
Rawic napisał/a:
Witam i zapraszam http://gorakamiensk.info/

:shock:
Nie potrafię się powstrzymać. Po co?
Chyba, że od wczoraj coś zmieniło się. Wczoraj rano przejeżdżałem obok. Ani jednego narciarza nie było.
W zeszłym roku sezon trwał pewnie 3 dni.
Można było inaczej pieniądze zainwestować niż stok narciarski na pustyni. No ale kto bogatemu zabroni. W Dubaju też są skocznie narciarskie. :haha:
W święta prognozują +12 stopni Celsjusza. :-P
http://www.twojapogoda.pl...chatow/16dniowa
http://www.twojapogoda.pl...chatow/sezonowa

Rawic - 2014-12-14, 19:20

Mam ciekawych znajomych ze stoku, wyrózniajacym się jest były żużlowiec Zdzisław Jałowiecki lat 80+, który posiadł umiejętność jazdy na specjalnej narcie pojedynczej tzw. puchowej na jakich to szwajcarzy pokonywali góry po świeżym opadzie sniegu. Jazda na tej narcie wymaga szczególnej gibkości ciała jak również wyjątkowego zmysłu równowagi, co u narciarza w wieku jakim jest Zdzisiu, budzi niesamowite zainteresowanie innych narciarzy. "Zdzisław Jałowiecki barw Włókniarza Częstochowa bronił w latach 1954-1962. Jednym z jego największym sukcesów było zdobycie w 1959 roku tytułu Drużynowego Mistrza Polski. Jałowiecki był wówczas jednym z mocnych punktów Lwów, a Włókniarz okazał się lepszy m.in. od Górnika Rybnik, który pod koniec lat pięćdziesiątych był hegemonem rywalizacji o miano najlepszego zespołu w kraju. - Pojechaliśmy do Rybnika, a oni byli kilka lat z rzędu mistrzami Polski. Myśmy ich ograli, a ich skład był wówczas solidny. Nie byliśmy faworytami. Wówczas był szał w Częstochowie - powiedział były zawodnik Włókniarza."
Rawic - 2014-12-14, 20:00

janusz napisał/a:
Nie potrafię się powstrzymać. Po co?

Chyba, że od wczoraj coś zmieniło się. Wczoraj rano przejeżdżałem obok. Ani jednego narciarza nie było.

W zeszłym roku sezon trwał pewnie 3 dni.

Można było inaczej pieniądze zainwestować niż stok narciarski na pustyni. No ale kto bogatemu zabroni. W Dubaju też są skocznie narciarskie.
oj, Janusz mylisz się bardzo, stok i wyciąg w Kamieńsku wykorzystywany jest przez cały rok, gdy nie ma śniegu wykorzystywany jest przez DH czyli Downhill , dzięki tej górce mój wnuk jest już dwukrotnym mistrzem Polski DH oraz innych dyscyplin rowerowych, w sezonie 2014 , 4 miejsce w Europie w Pumptracku, a 8 w Europie w Downhillu, poczytaj http://www.redbull.com/pl...filippo-rawicki Ad. nart, nie było takiego sezonu żebym przynajmniej 3 miesiące nie pojeździł na nartach w Kamieńsku ( sztuczne naśnieżanie), w tym roku to i w prawdziwych górach jeszcze nie jeżdzą. Wkrótce na stoku mają położyć igielit i będziemy jeździć na nartach przez cały rok, a obok będą smigać downhillowcy. :diabelski_usmiech
janusz - 2014-12-14, 20:19

Rawic napisał/a:
nie było takiego sezonu żebym przynajmniej 3 miesiące nie pojeździł na nartach w Kamieńsku

Jesteś pewny, że w zeszłym też? Elektrownia i kopalnia są bogate, mogliby zrobić stok kryty i sztucznie lodzony. :haha:
Przecież żartuję, stok narciarski w centralnej Polsce jest OK. ;)

Rawic - 2014-12-14, 20:22

janusz napisał/a:
Przecież żartuję, stok narciarski w centralnej Polsce jest OK.
tak też myślałem :spoko
darol - 2014-12-14, 21:50

Jeździłem tam raz i pamiętam że było mnóstwo ludzi. Więcej się stało niż jeździło :lol:
Ale sama górka spoko

Wojciechu - 2014-12-14, 22:01

Dla mnie góra Kamieńsk jest fenomenem samym w sobie.
Kiedyś jako dzieciak w latach 70-tych mieszkałem z rodzicami W pięknym Zameczku w miejscowości Łękawa niedaleko Kamieńska - było mnóstwo stawów hodowlanych i płasko jak okiem sięgnąć.
Jedyną atrakcją Kamieńska była stacja kolejowa.
Teraz stawy wyschły i usypano ogromną hałdę półwyrobową. Po tych moich wspomnieniach z dzieciństwa to ta góra robi wrażenie :spoko

janusz - 2014-12-14, 22:21

prof-os napisał/a:
ta góra robi wrażenie

Dawno temu, jak ją usypywali, na początku, jeszcze nie było tej części co stoją wiatraki i jest zjeżdżalnia zalesiali zbocza. Usadzili/wysadzili/posadzili drzewa tak, że z innego gatunku drzew zrobił się napis BEŁCHATÓW, takie coś jak Hollywood. Jaka była afera, że Jankesi zbombardują nam elektrownie bo mają napisane gdzie celować. :haha:
Do górki mam jakieś 30-35 km.
PS Bełchatów jest komunistyczną inwestycją i nie było problemu, że Ruskie zbombardują. Nie tylko krajobraz zmienił się ale i ustrój państwa. :haha:

Rawic - 2014-12-15, 10:16

darol napisał/a:
Więcej się stało niż jeździło
pewnie to był weekend w czasie ferii szkolnych :spoko
Rawic - 2014-12-15, 11:11

Kilka zdjęć z lutego 2014, był też kamper, ale właściciela nie miałem przyjemności poznać. Kto to taki?
Gregorio - 2014-12-15, 19:49

Rawic napisał/a:
Kilka zdjęć z lutego 2014, był też kamper, ale właściciela nie miałem przyjemności poznać. Kto to taki?

To wtedy do mnie dzwoniłeś ? :-P
Zanim mi zaszwankowały kolana heblowałem górkę w Kamieńsku codziennie. Rano było mało ludzi więc się pojeździło. No i mam tylko ze 20 km :)

Rawic - 2014-12-15, 22:26

GrzesiekW napisał/a:

To wtedy do mnie dzwoniłeś ? :-P
tak, bo myślałem, że to Ty a to był jakiś inny EPI, pewnie jeszcze nie jest w CT, musimy go zapisać :szeroki_usmiech
Rawic - 2015-01-07, 09:08

Zobaczcie jaka bajeczka, 'kałamarze' już w szkołach, luzik http://oognet.pl/content/details/574
Gregorio - 2015-01-07, 14:23

Wczoraj przejeżdżałem i zauważyłem, że mimo święta tez był luzik :)
Rawic - 2015-01-09, 10:00

Super jest mieć swój salonik pod stokiem, jest gdzie wypić herbatkę, odpocząć, można też wypić grzańca a następnie zdrzemnąć się cokolwiek. :spoko
Rawic - 2016-01-03, 09:01

wkrótce jeździmy http://oognet.pl/content/details/574 :spoko
Rawic - 2017-02-26, 08:51

Na Górze Kamieńsk wciąż dobre warunki dla miłośników sportów zimowych, na trasie nr 1, duży zapas śniegu, kolejki są, ale to kanapy czekają w kolejce na narciarzy. Pozdrawiam i zapraszam, zaraz tam będę.
Gregorio - 2017-02-26, 10:42

Zbyszku zapraszam o 15-tej na ul. Sportową w Kamieńsku. Będziesz mi kibicował w biegu "Tropem Wilczym - Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych" :spoko
zbyszekwoj - 2017-02-26, 14:32

U nas w Lublinie też ten bieg ,jak zapowiedzieli w TYPInfo dla uczczenia zamordowania ostatniego żołnierza w 1963r przez NKWD. Tylko zapomnieli że nie tylko nkwd ,ale i ub w Polsce wtym czasie nie było.
Albo kłamią ,albo niedouczeni. :roll:

MAWI - 2017-02-26, 15:10

Zbyszek , a KBW ?
Rawic - 2017-02-26, 16:44

Gregorio napisał/a:
Zbyszku zapraszam o 15-tej na ul. Sportową w Kamieńsku. Będziesz mi kibicował w biegu
Grzesiu chętnie bym pokibicował, gdybym wiedział wcześniej, nawet około godz. 15 wracałem ze stoku,więc byłem blisko.
Na Górze Kamieńsk są doskonałe warunki na zloty, zimą dla narciarzy, latem dla rowerzystów bo wkoło góry, poprzez lasy jest już chyba kilkadziesiąt kilometrów twardo nawierzchniowych (asfalt lub kostka) ścieżek rowerowych. Miejsc na kampery jest kilkadziesiąt. Gdyby byli chętni, to podjąłbym się organizacji takiego zlotu, Grześ pewnie by mi pomógł. Obecnie parkingi i miejscówki dla kamperów są darmowe, można też nocować, są też darmowe toalety, brak prysznicy. Dla zlotu musieliby zorganizować podłączenia prądu, ale to nie problem bo to obiekt PGE, a skrzynka podłączeniowa już jest, no i wodę. Jest miejsce na ognisko z windą na kociołek, są też obok altanki ze stolikami i ławkami. Są też dwie duże restauracje tańsza i droższa. :spoko

zbyszekwoj - 2017-02-26, 17:46

MAWI napisał/a:
Zbyszek , a KBW ?

KBW potem WOW było do końca PRL , ale oni nie brali udziału w tej akcji tylko normalna MO. Chodzi o Franczaka którego osaczyli po donosie szwagra ,który wziął za to kasę. Zaciukali go przy próbie przebicia w Majdanie Kozić Górnych K/Lublina.

Piotruś - 2017-02-26, 17:58

Zlot w Kamieńsku -jesteśmy na TAK. :spoko
Rawic - 2017-02-26, 18:05

zbyszekwoj napisał/a:
zapomnieli że nie tylko nkwd ,ale i ub w Polsce wtym czasie nie było.
MAWI napisał/a:
Zbyszek , a KBW ?
dajcie spokój z takimi rozdrażniającymi tematami. Wiecie dlaczego nie lubię polityki i tematów które dzielą Polaków i staram się być człowiekiem wielkiej tolerancji. Otóż tak zostałem wychowany przez rodziców, którzy też nie mieli łatwo bo jeden dziadek był komunistą a drugi Piłsudczykiem a rodzice nigdy nie kłócili się na tematy polityczne a przeżyli wspólnie 60 lat. Jak jeden dziadek został komunistą, otóż był wzięty siłą do carskiego wojska, gdy wybuchła rewolucja przeszedł z innymi żołnierzami z innych "stran" na stronę "czerwonych", gdyż to była dla nich szansa powrotu do domu. Ale co mu tam "czerwoni" zaszczepili to ponoć mu zostało, w czasie drugiej wojny działał w partyzantce AL pod Warszawą, cały jego oddział Niemcy rozstrzelali, wszyscy w szeregu leżą na cmentarzu w Puszczy Mariańskiej.
Drugi dziadek, ciężko ranny wrócił z Bitwy Warszawskiej, to on uczył mnie prawdziwej historii, niechęć do "czerwonych" pozostała mu do sędziwego wieku. Tak więc proszę Was koledzy nie dzielmy się, nie kłóćmy się, wszyscy z przypadku jesteśmy albo po tej lub innej stronie barykady, twórzmy Polską jedność miłośników turystyki mobilnej :spoko

Rawic - 2017-02-26, 18:13

Piotruś napisał/a:
Zlot w Kamieńsku -jesteśmy na TAK.
Witam pierwszą załogę, proszę tylko o zaznaczenie zlot narciarski litera N, zlot rowerowy litera R lub N + R, terminy dostosujemy z Generalną Dyrekcją, na pewno zimowy musi być w terminie poza feriami szkolnymi, bo zgiełk i tłok. A rowerowy może być wiosną lub jesienią albo i wiosną i jesienią. :spoko
Piotruś - 2017-02-26, 22:35

My jesteśmy N+R 2osoby.
Dziękujemy za pomysł czekamy na kolejne zgłoszenia :spoko

Rawic - 2017-02-26, 22:43
Temat postu: Zlot Góra Kamieńsk
Lista na potencjalny zlot:
1) Piotruś- 2 osoby N+R
2) Rawic- 2 osoby N+R

Tadeusz - 2017-02-26, 22:55

Rawic napisał/a:

No to ja już szykuję narty!!!! :bigok

Piotruś - 2017-02-26, 23:17

Tadeusz po kontuzji w Uniejowie to na razie Tobie tylko sanie!!!
(mogę robić za kucyka)

zbiegusek - 2017-02-27, 06:54

Ooo... Zlocik pod nosem się szykuje. :) Na pewno zajrzę (zajrzymy), choć kamperować pewnie nie będziemy z przyczyn obiektywnych. Ale przyłożyć się do organizacji możemy.
Z atrakcji: fabrykę chmur (największą w Europie) już zwiedzaliście? :)

Rawic - 2017-02-27, 08:32

Tadeusz napisał/a:

No to ja już szykuję narty!!!! :bigok
na narty to zapraszam na przyszły sezon, ten już prawie jest za nami. Ale rehabilitacja rowerowa, na bezpiecznych ścieżkach poprzez lasy pełne grzybów jak najbardziej wskazana, można zorganizować zawody w grzybobraniu, nawet wiem kto by je wygrał. :spoko
Tadeusz może doradziłbyś termin zlotu rowerowego z grzybobraniem, żeby nie kolidował z innymi zlotami. Myślę, że Elektrownia Bełchatów jest na tyle bogata, że nie pobierze opłat za prąd i wodę, bo miejscówki są za darmo. :spoko

Tadeusz - 2017-02-27, 14:29

Rawic napisał/a:
Tadeusz może doradziłbyś termin zlotu rowerowego z grzybobraniem, żeby nie kolidował z innymi zlotami.

Kapitalny pomysł Zbyszku. Ja nie wiem jak długo będę niesprawny. Zdaniem lekarzy raczej bardziej niż długo, ale to nie przeszkadza marzyć o włóczędze po lesie w gronie fajnych ludków.
W grę może wchodzić początek października bo wtedy i grzyby na ogół są i koledzy czasu mają więcej.

Gregorio - 2017-02-27, 15:16

Rawic napisał/a:
podjąłbym się organizacji takiego zlotu, Grześ pewnie by mi pomógł.

Pewnie by i pomoże :) i na zlot też się pisze :spoko
Jeszcze tak blisko nie miałem. Mogę sobie dobiec, albo rowerkiem, albo i kamperkiem. Do wyboru do koloru ;)

Rawic - 2017-02-27, 17:22

zbiegusek napisał/a:
Z atrakcji: fabrykę chmur (największą w Europie) już zwiedzaliście? :)
zgadza się to tylko chmury, a właściwie to para wodna, elektrownia Bełchatów posiada nowoczesne filtry kominowe, które praktycznie oprócz pary nie wypuszczają nic więcej do atmosfery. Dlatego tutaj powstała największa w Polsce fabryka płyt gipsowo-kartonowych i tynków gipsowych.
Tak się składa, że Góra Kamieńsk jest parę kilometrów na południe od kominów, a przy przeważających w Polsce wiatrach tj. zachodnich, południowo-zachodnich i północno-zachodnich, chmury te omijają samą górę. :spoko

Rawic - 2017-02-27, 17:37

Tadeusz napisał/a:
W grę może wchodzić początek października bo wtedy i grzyby na ogół są i koledzy czasu mają więcej.
Tadeusz a co byś powiedział o terminie 29.09 do 01.10.2017, bo nie chciałbym kolizji z Beskidnikami. Będą kosze pełne grzybów i będą tony rokitnika zwanego "złotem Syberii". :spoko
Rawic - 2017-02-27, 17:59

Gregorio napisał/a:
Pewnie by i pomoże i na zlot też się pisze
jeśli chodzi o pomoc, na Ciebie liczę najbardziej :spoko
Rawic - 2017-02-27, 18:06

1) Piotruś- 2 osoby N+R
2) Rawic- 2 osoby N+R
3) Tadeusz- 2 osoby R
4) Gregorio-2 osoby R

Tadeusz - 2017-02-27, 20:27

Rawic napisał/a:
Tadeusz a co byś powiedział o terminie 29.09 do 01.10.2017, bo nie chciałbym kolizji z Beskidnikami. Będą kosze pełne grzybów i będą tony rokitnika zwanego "złotem Syberii".

Zbysiu, to też dobry termin. :spoko

zbiegusek - 2017-02-28, 09:47

Koniec września to Święto Rydza w Wysowej. Dla grzybiarzy IMO bardziej atrakcyjne miejsce. Przynajmniej w porównaniu z lokalnymi (wokółdziurowymi) lasami :)
Z kolei przełom sierpnia/września, w sobotę są dni otwarte elektrowni. Można sobie przyjechać pod bramę, dać się spisać z dowodu i wejść do środka w grupie z przewodnikiem. No i zobaczyć od środka jak to wygląda i dlaczego jest tak duże. :)
Z kolei w marcu jest w pobliżu niezła atrakcja:
Omega w Piotrkowie
Co do słupków z prądem, to jeszcze do końca lat 90 na kempingu "Słok" należącym do elektrowni, dostęp do słupków był nielimitowany. Co teraz tam się dzieje? Elektrownia wydzieliła spółkę "socjalną" a teraz sam kemping został pono sprzedany. Zresztą pole kempingowe nie działało już kilka lat (ale słupki z prądem były) :)
Góra zarządzana jest przez następną spółkę córkę (kopalnianą, a nie elektrownianą, choć wszystko należy teraz do PGE GiEKSA, które jest częścią PGE)) i nie sądzę, by lekką ręką rozdawali prąd za darmo. Ale to najlepiej bywalcy niech sprawdzą na miejscu... :)

Rawic - 2017-02-28, 19:28

zbiegusek napisał/a:
nie sądzę, by lekką ręką rozdawali prąd za darmo.
OK, miejscówki za darmo będą, wiec za prąd po 5 zł możemy zapłacić, choć wielu z nas ma elektrownie na dachu i tak będzie to najtańszy zlot w Polsce, a dla niektórych całkiem za darmo. Ale z Omegi się cieszę, "Dziewczynę o perłowych włosach" śpiewam do dziś po węgiersku, będę na pewno. :spoko
Rawic - 2017-09-07, 09:13

To co spotykamy się 29 września na Górze Kamieńsk i dopisujemy się do listy
Lista na zlot:
1) Piotruś- 2 osoby N+R
2) Rawic- 2 osoby N+R
3) Tadeusz- 2 osoby R
4) Gregorio-2 osoby R :spoko

Piotruś - 2017-09-07, 10:38
Temat postu: Góra Kamieńsk
Bardzo się cieszymy za Twoje zaangażowanie.
Tylko my w tym terminie mamy zlot strzelecki w Olsztynie,
Zlot na Twoim terenie połączony np. z grzybobraniem to może być ciekawie.
Może inny termin?
pozdrawiam. :spoko

Rawic - 2018-02-09, 18:23

górka Kamieńsk, znów żyje
Wojciechu - 2018-02-09, 19:10

Właśnie mija dwa tygodnie moich ferii zimowych i znowu zabrakło czasu na naukę jazdy na nartach - Zbyszek zazdroszczę umiejętności. ;)
Rawic - 2018-02-10, 07:44

prof-os napisał/a:
znowu zabrakło czasu na naukę jazdy na nartach
przyjedź jutro rano, niedrogie wypożyczalnie są na miejscu, dopasują Ci sprzęt, pokażę Ci jak hamować i jak przenosić ciężar swego ciała z nogi na nogę i będziesz jeździł, jesteś sprytny chłopak, dasz radę . :ok