|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Webasto vs Truma czyli co jest bardziej energochłonne
papamila - 2014-12-17, 07:58 Temat postu: Webasto vs Truma czyli co jest bardziej energochłonne
papamila napisał/a: | coffeeinthewood napisał/a: | czy nakładki na butle, które są w standardzie BP - chodzi o butle kompozytowe - to jest ten sam standard co butle w Norwegii?? |
zmartwię cię
naszej butli kompozytowej nie wymienisz na norweską ani szwedzką
możesz ew taką kupić lub za kaucją wypożyczyć ale nie wszędzie mają
może zabrac zapas 2+2 będzie jakimś rozwiązaniem? |
Kiedyx bralem 1 na zapas
teraz mam ogrzewanie webasto. Do szczescia potrzebny mi ON
gino - 2014-12-17, 08:00
papamila napisał/a: | Do szczescia potrzebny mi ON |
i prąd
Johny_Walker - 2014-12-17, 09:00
Koszt ogrzewania ON wyjdzie chyba prawie 2x drożej niż LPG? No i skąd brać prąd, którego Webasto potrzebuje kilka razy więcej niż Truma?
Pawcio - 2014-12-17, 09:20
Johny_Walker napisał/a: | No i skąd brać prąd, którego Webasto potrzebuje kilka razy więcej niż Truma? |
Najczęściej pochodzi z akumulatora
zbyszekwoj - 2014-12-17, 09:28
Johny_Walker napisał/a: | skąd brać prąd |
Najlepiej z elektrowni, jaka by ona nie była
koko - 2014-12-18, 15:50
Nie chce mi się iść do campera ale wydaje mi się że pobór prądu webasto czy truma jest porównywalny ok.25W
krzlac - 2014-12-18, 19:29
Johny_Walker napisał/a: | Webasto potrzebuje kilka razy więcej niż Truma? |
A ile potrzebuje Truma? Webasto (Air Top 2000) pobiera
14 - 29 W (w zależności od fazy pracy)- oczywiście jak pracuje.
papamila - 2014-12-18, 20:08
koko napisał/a: | Nie chce mi się iść do campera ale wydaje mi się że pobór prądu webasto czy truma jest porównywalny ok.25W |
Konrad,
ja to wiem
ale już mi się nie chce dyskutować z wszechwiedzącym JW
koko - 2014-12-19, 08:05
Najmniej pobiera ALDE kilka Wat, tam chodzi tylko pompeczka pompująca płyn
Jarek takie ,,Autorytatywne stwierdzenia" są szkodliwe i trzeba wykazywać brak wiedzy
piszących gdyż wprowadzają w błąd kolegów co może mieć różne konsekwencje
Johny_Walker - 2014-12-19, 10:00
Np Truma Combi na gaz i Truma Combi D. Porównajcie sobie dane na stronie producenta.
papamila - 2014-12-19, 11:03
Johny_Walker napisał/a: | Truma Combi na gaz i Truma Combi D. |
Johny, błądzisz
my porównujemy ogrzewanie Truma (może być combi) z ogrzewaniem webasto (np air top 3000)
Johny_Walker - 2014-12-19, 11:15
papamila napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | Truma Combi na gaz i Truma Combi D. |
Johny, błądzisz
my porównujemy ogrzewanie Truma (może być combi) z ogrzewaniem webasto (np air top 3000) |
Na polskich stronach producenta nie ma takiego modelu.
papamila - 2014-12-19, 12:42
Cytat: | Na polskich stronach producenta nie ma takiego modelu.
|
istotnie, pomylilem cyferki 0/9
Air Top Evo 3900
Johny_Walker - 2014-12-19, 13:20
http://www.truma.com/pl/pl/heating/combi-6.php
Średni pobór energii 13,2W
Akumulator 100Ah wystarczy na prawie 4 doby.
http://kampery.webasto.pl...p-evo-3900.html
Średni pobór energii 15-55W - nawet do CZTERY razy więcej.
Akumulator 100Ah wystarczy na 22 godziny do 3 doby.
koko - 2014-12-19, 21:35
JW dlaczego przy trumie podajesz średnią producenta a przy webasto średnią artmetyczną
55W bierze tylko przy rozruchu jak grzeje świecę żarową dalej już tylko wentylatory a więc minimum
Jak mówią Rosjanie
Praktyka jebiut teorju twoje wyliczenia o d..e potłuc.
Ja mam obydwa ogrzewania a więc empirycznie to sprawdziłem
Johny_Walker - 2014-12-20, 00:11
Opieram wyliczenia o takie dane podali producenci. Jeżeli coś ukrywają, to interpretuję na ich niekorzyść. Weź pod uwagę że ogrzewanie działa w trybie on/off i zwiększony pobór podczas rozruchu też ma znaczenie.
Może się podzielisz wynikami swoich empirycznych doświadczeń i podasz zużycie energii w określonym czasie przez oba urządzenia?
Pawcio - 2014-12-20, 07:57
Johny_Walker napisał/a: | Koszt ogrzewania ON wyjdzie chyba prawie 2x drożej niż LPG? No i skąd brać prąd, którego Webasto potrzebuje kilka razy więcej niż Truma? |
JW.. jakbyś się nie wił po prostu nie udowodnisz tej teorii. Od tego stwierdzenia rozwinęła się dyskusja
Ogrzewanie kampera urządzeniem Webasto nie wyjdzie '2x drożej'. 1/3 kosztów więcej.. to wszystko.
Ponadto Webasto nie potrzebuje kilka razy więcej prądu niż Truma. 18w/h to nie jest kilka razy.
Sprawdzone organoleptycznie
PS
Wydzieliłem temat z powitań coffeeinthewooda.
gino - 2014-12-20, 08:39
Pawcio napisał/a: | kilka razy więcej prądu niż Truma |
Panowie...co do prądu
wydaje mi się, że to chyba troszkę nie tak..
Webasto o którym mowa, służy tylko i wyłącznie do ogrzewania kamperka..
truma o której piszecie, służy do ogrzewania i.....grzania wody, ona faktycznie pobór prądu ma około 18w..
ale..trudno trume combi porównywać do samego pieca Webasto..
tu, za ''PORÓWNYWALNY'' przykład urządzenia służącego tylko do ogrzewania,można podać np TRUME s 3004 (i jej pochodne modele)
która zasilanie ma ...z bateryjki 1,5 Volt
toscaner - 2014-12-20, 09:35
A wtrącę jak to wygląda u mnie. Webasto Termo Top 5kW wodne. Ogrzewa podłogę, 2 grzejniki i bojler 20l. Nie pamiętam ile pokazywało w momencie odpalenia (świeca), ale przy późniejszej stałej pracy pobór prądu na wyświetlaczu nie przekraczał 1,6 - 1,8A. Nie pamiętam tylko, czy nie było coś jeszcze włączone (router, światło). Wtedy jeszcze mniej.
W weekend mogę zrobić dokładne pomiary cęgówką włącznie z tym ile żre na starcie.
papamila - 2014-12-20, 09:50
gino napisał/a: | można podać np TRUME s 3004 (i jej pochodne modele)
która zasilanie ma ...z bateryjki 1,5 Volt |
Gino,
do startu owszem, ale już rozprowadzenie pochłania swoje W
combi do grzania bierze marginalne W - grzanie to co innego
Pawcio - 2014-12-20, 10:41
gino napisał/a: | tu, za ''PORÓWNYWALNY'' przykład urządzenia służącego tylko do ogrzewania,można podać np TRUME s 3004 (i jej pochodne modele)
która zasilanie ma ...z bateryjki 1,5 Volt |
Ej..idąc tą drogą można znaleźć piec z iskrownikiem mechanicznym (bez rozprowadzenia powietrza) i podać stwierdzenie, że w ogóle nie trzeba zasilania elektrycznego.
Comsio - 2014-12-20, 11:15
Przy montażu Webasta , można zamontować takowe urządzenie , co już nie włonczy Webasta bo zostawi V na uruchomienie silnika.
relabi - 2014-12-20, 17:21
Koledzy, uważam że dobrze przy wyjazdach mieć to i to jest to straszna wygoda a pobór prądu jest rzeczom wtórną każdy ma dziś;alternator, solary,podłączenia zewnętrzne i zmartwienie jest mniejsze a bezpieczeństwo za granicą większe , uruchamianie jakiegokolwiek z tych urządzeń powoduje pobór energii ale nie tak dużej żeby jej nie odzyskać w sposób odnawialny j/w.
grzegorzalex - 2014-12-20, 19:37
COMSIO napisał/a: | Przy montażu Webasta , można zamontować takowe urządzenie , co już nie włonczy Webasta bo zostawi V na uruchomienie silnika. |
Wydaje mi się, ze wszystkie maja takie zabezpieczenie.
koko - 2014-12-20, 21:36
relabi napisał/a: | Koledzy, uważam że dobrze przy wyjazdach mieć to i to jest to straszna wygoda a pobór prądu jest rzeczom wtórną każdy ma dziś;alternator, solary,podłączenia zewnętrzne i zmartwienie jest mniejsze a bezpieczeństwo za granicą większe , uruchamianie jakiegokolwiek z tych urządzeń powoduje pobór energii ale nie tak dużej żeby jej nie odzyskać w sposób odnawialny j/w. |
Święte słowa ja zamontowałem webasto jak mi nie odpaliła truma( awaria reduktora) silnikiem kampera się nie zagrzeje, jak teraz się kładę odpalam obydwa.
Najpierw webasto 3 min i ciepło póżniej trumę ponieważ mają oddzielne termostaty jeden wysoko drugi nisko chodzą sobie przemiennie
zbyszekwoj - 2014-12-20, 22:14
koko napisał/a: | jak teraz się kładę odpalam obydwa. |
A jak się sprzeda to co będzie grzało?
koko - 2014-12-21, 09:55
na razie poza forum nie ogłaszałem. ot taki zajączek
janus - 2014-12-21, 10:59
Z Webasto nie miałem do czynienia, ale nie wiem jak jest z głośnością w środku bo w tym roku jesienią w Bogacsu stanął "nieco" zbyt blisko gość Iveco wyprawowym z Kraka (a cały kemping pusty ) to jego webasto potrafiło mnie nad ranem budzić
krzlac - 2014-12-21, 17:04
W środku jest ciszej jak na zewnątrz, ale ciche nie jest. Piszę o AirTop 2000.
koko - 2014-12-21, 18:33
u mnie najbardziej słychać pykanie pompki (jest na zewnątrz) natomiast urządzenie jest
między podłogami i jest cicho.Także komfort jest porównywalny do Trumy ja mam 3500
oczywiście wydech ma tłumik
toscaner - 2014-12-21, 18:54
Ja jak zdjąłem tą rurkę z tym plastikowym tłumikiem na wlocie, to sąsiedzi myśleli, że jakiś mały odrzutowiec zaczął kołować na parkingu.
Założyłem z powrotem i cisza. Zdziwiło mnie jak ogromna różnica jest z i bez.
A w środku jak radio gra na 1-ce to webasta nie słychać. Gdy radio wyłączone to słychać leciutki szum.
W każdym razie farelka za €9,90, która stoi w domu i czasem się ją odpala jest dużo głośniejsza.
HENRYCZEK - 2014-12-21, 19:07
koko napisał/a: | u mnie najbardziej słychać pykanie pompki (jest na zewnątrz) natomiast urządzenie jest
między podłogami i jest cicho. |
Czy mogę prosić o szczegóły przestrzeni wolnej( wymaganej) wokół webasto.
Ja zrobiłem ciasną obudowę z podklejonym wygłuszeniem od wewnątrz i po kilku minutach pracy , jakiś czujnik wyłączał urządzenie.
Po demontażu obudowy wszystko jest ok.
SlawekEwa - 2014-12-21, 19:13
HENRYCZEK napisał/a: | Po demontażu obudowy wszystko jest ok. |
Może mu świeżego luftu brakowało?
HENRYCZEK - 2014-12-21, 19:25
SlawekEwa napisał/a: | HENRYCZEK napisał/a: | Po demontażu obudowy wszystko jest ok. |
Może mu świeżego luftu brakowało? |
Wlot powietrza całkowicie otwarty,rozprowadzenie ciepła pełny przelot.Cała obudowa była bardzo ciepła,wręcz gorąca.
SlawekEwa - 2014-12-21, 19:26
HENRYCZEK napisał/a: | Cała obudowa była bardzo ciepła,wręcz gorąca. |
Czujnik zbyt wysokiej temp obudowy
koko - 2014-12-22, 09:37
Powietrze które wchodzi i opływa urządzenie wypychane na zewnątrz jest mierzone na wlocie (temp)
Ja mam przewód ok 100mm który przez kratkę pobiera powietrze z wnętrza campera i ono powinno mieć temp otoczenia natomiast tłumik wydechu i ssanie jest na zewnątrz.
myślę że obudowa fałszowała pomiary .
MAWI - 2014-12-22, 13:27
Ja ma tak jak KOKO.To znaczy .Nie wazne gdzie i jak bardzo schowasz sam piecyk .WAŻNE ,że rura doprowadzająca powietrze ,najlepiej pobierała je z wewnątrz kampera ,Bo tam jest mierzona temperatura. Tym samym (tylko ogrzanym powietrzem nagrzewasz pomieszczenie)
.Czym innym jest zasilanie w powietrze piecyka (palnika) ,ono wpada z zewnątrz i w postaci spalin wydalane jest na zewnątrz
Pawcio - 2014-12-23, 20:44
Cytat: | Czy mogę prosić o szczegóły przestrzeni wolnej( wymaganej) wokół webasto.
Ja zrobiłem ciasną obudowę z podklejonym wygłuszeniem od wewnątrz i po kilku minutach pracy , jakiś czujnik wyłączał urządzenie.
Po demontażu obudowy wszystko jest ok. |
Miałem kiedyś podobny problem. Po kilku minutach pracy urządzenie wyłączało się, a ponowne uruchomienie możliwe było dopiero po kilku minutach.
Po rozebraniu Webasta okazało się, że zaciągnęło kawałek papieru przez niezabezpieczony dolot powietrza.
Po oczyszczeniu nagrzewnicy i zabezpieczeniu dolotu wszystko wróciło do normy.
|
|