Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Kampery z Wysp Brytyjskich

ZEUS - 2014-12-29, 00:24
Temat postu: Kampery z Wysp Brytyjskich
- wkrótce będzie możliwość rejestracji samochodów z kierownicą po prawej stronie,
- jak Koledzy sądzą czy będzie to miało wpływ na zmianę cen kamperów w Polsce, zarówno tych z kierownicą po "normalnej" :mrgreen: stronie jak też po stronie prawej?

MAWI - 2014-12-29, 00:53

Co do cen to pewnie troch w dół.Ale strachem mnie napawa myśl, jak widzę niektórych jadących z kierownicą "po właściwej "dla nas stronie, a co to będzie jak taki kupi sobie kampa z wysp i zacznie wywyiać po prawej stronie drogi
koko - 2014-12-29, 08:45

Dużo kamperów w GB ma kierownicę po lewej stronie
martini44 - 2014-12-29, 09:33

Koko ale te nie będą tańsze.... tak mi się zdaje
ZEUS - 2014-12-29, 09:45

zapewne przybędzie kamperów na rynku i ciekawe jak ten rynek się zachowa w związku ze zwiększoną podażą...
MAWI - 2014-12-29, 09:46

MAWI napisał/a:
Co do cen to pewnie troch w dół.

Ja również miałem na myśli te z fajerką po prawej.

kaimar - 2014-12-29, 15:37

koko napisał/a:
Dużo kamperów w GB ma kierownicę po lewej stronie

Więc jeśli by miały takie super niskie ceny to już by nas dawno zalały. A co do tych z kierownicą po prawej stronie to z tego co słyszałem firmy ubezpieczeniowe szykują specjalne stawki ubezpieczeń dla takich pojazdów , mające spowodowac neiopłacalnośc zakupu.

ZEUS - 2014-12-29, 15:56

na pewno na Wyspach Brytyjskich kamperów z kierownicą po lewej stronie za dużo nie jeździ i dlatego
kaimar napisał/a:
Więc jeśli by miały takie super niskie ceny to już by nas dawno zalały.

nas nie zalały a te których jest tam więcej dotychczas nie mogły być w RP rejestrowane dlatego nie były sprowadzane (chyba, że na przekładki ale to inny temat),

kaimar napisał/a:
A co do tych z kierownicą po prawej stronie to z tego co słyszałem firmy ubezpieczeniowe szykują specjalne stawki ubezpieczeń dla takich pojazdów

uważam, że to w pewnym sensie jest uzasadnione tyle, że gdyby tak było to:

kaimar napisał/a:
mające spowodowac neiopłacalnośc zakupu

takiego uzasadnienia raczej nie popieram...

zbychu - 2014-12-29, 16:06

Czy ma ktoś jakąś stronkę do aukcji w UK , aby móc posprawdzać ceny kamperów ?
Argo - 2014-12-29, 18:15

http://www.autotrader.co.uk/motorhomes
Cytrus - 2014-12-29, 22:16

ceny kamperów czy nawet osobowych aut wcale nie są niskie,
tanie to są te z którymi coś jest nie tak, nie przeszły przeglądu a więc i podatku drogowego nie mają opłaconego, trzeba wtedy auto na lawecie przynajmniej do Francji i tam już żółte tablice albo laweta do PL, przekładkę zrobić, no i wejście do kampera pozostanie po lewej stronie

fakt jest dużo z kierownicą po lewej stronie ( wejście do kampera bezpieczne po prawej stronie czyli od chodnika ) ale one są też w odpowiedniej cenie no chyba że tak jak wyżej pisałem coś jest z nimi nie tak

szukałem tam kampera, dużo pytałem i dziele się wiadomościami, ostatecznie zrezygnowałem
trzeba by tam polecieć aby dokładnie obejrzeć auto, jak się zaakceptuje stan i cenę to trzeba jakoś je przywieźć
jest też możliwość skorzystania z http://londynek.net/ jest dużo firm które mogą to auto przywieść ale to nie osobówka więc koszt dość duży, są też polacy dorabiający sobie którzy za kierownicą przyjadą ale tak jak pisałem od Francji na żółtych tablicach no chyba żę auto posiada przegląd, podatek i ubezpieczenie to po UK też pojadą
Ty autem na angielskich tablicach jeździć w UK nie możesz, musisz wykupić ubezpieczenie

szukałem i na autotrader i ebay
ebay jest chyba lepszy, możesz zadać pytanie, sprzedający na forum na nie odpowiada

Comsio - 2014-12-29, 22:52

Trza pamiętać o klimacie na wyspach, i parkowanie są pod chmurką. :(
ZEUS - 2014-12-30, 00:01

bardzo cenna uwaga... :lol:
Cytrus - 2014-12-30, 18:39

COMSIO napisał/a:
Trza pamiętać o klimacie na wyspach, i parkowanie są pod chmurką. :(

Wiesiu w PL też parkujemy pod chmurką :)

dużym kłopotem jest przywiezienie z UK taniego auta ( takiego z którym coś jest nie tak )
ja 6 lat temu przyciągnąłem z UK przyczepę, gdyby nie jej niska cena ( kupiona od właściciela anglika który w niej mieszkał 6 m-cy i nabrał praw do lokalu państwowego i przyczepki się po prostu pozbył ) i bezpłatny nocleg w Londynie to nie wiem czy by się opłacało.
wycieczkę na wyspy połączyliśmy z zakupem

ZEUS - 2014-12-30, 20:33

Cytrus napisał/a:
Wiesiu w PL też parkujemy pod chmurką

to prawda ale,
COMSIO napisał/a:
Trza pamiętać o klimacie na wyspach

tam wilgotność można by założyć - trochę inna niż w Lechistanie... :-P

Johny_Walker - 2014-12-30, 20:48

Nie chciałbym brytyjskiego kampera bo:
- kierownica po prawej stronie i jazda szerokim samochodem po wąskich drogach sprawia że mijanie jest niebezpieczne,
- brytyjskie kampery mają zawsze piekarnik i często siedzenia z tyłu co uważam za niepraktyczne,
- są źle ocieplone i kiepsko wykonane,
- wśród Brytyjczyków mają opinię znacznie gorszej jakości niż kontynentalne, a zwłaszcza z Niemiec.

Mavv - 2014-12-30, 21:58
Temat postu: Re: Kampery z Wysp Brytyjskich
ZEUS napisał/a:
- wkrótce będzie możliwość rejestracji samochodów z kierownicą po prawej stronie,
- jak Koledzy sądzą czy będzie to miało wpływ na zmianę cen kamperów w Polsce, zarówno tych z kierownicą po "normalnej" :mrgreen: stronie jak też po stronie prawej?

Akurat w przypadku kamperów miejsce usytuowania kierownicy ma najmnijesze znaczenie. Po pierwsze primo siedzisz wyżej i nawet, jeśli przyjdzie wyprzedzić osobówkę (!) to widać drogę dużo lepiej niż z auta z kierownicą po lewej.

Po drugie primo na wyspach jeździ sporo kamperów z kierownica po lewej stronie. Piszę teraz o wypie obok UK, Irlandii. Sporo kamperów ma irlandzie blachy a kiera po lewej. Nawet dla ubezpieczyciela nie ma to wiekszego znaczenia, bo kamper z zasady nie jest autem do codziennego poruszania się oraz ubezpieczycliele wychodzą z założenia, że kampery i tak jeżdżą sporo po kontynencie. A tam kiera jest po lewej. Inna sprawa jest taka, że niektórzy ubezpieczyiele nie ubezpieczą kampera, który jest jedynym autem kierowcy.

Po trzecie primo kamperem raczej jedna osoba nie podrózuje. Załóżmy, że trzeba pobrać bilet na autostrzadzie czy jakimś parkingu. Zawsze pasażer może pomóc :)

Mavv - 2014-12-30, 22:09

Johny_Walker napisał/a:
Nie chciałbym brytyjskiego kampera bo:
- kierownica po prawej stronie i jazda szerokim samochodem po wąskich drogach sprawia że mijanie jest niebezpieczne,
- brytyjskie kampery mają zawsze piekarnik i często siedzenia z tyłu co uważam za niepraktyczne,
- są źle ocieplone i kiepsko wykonane,
- wśród Brytyjczyków mają opinię znacznie gorszej jakości niż kontynentalne, a zwłaszcza z Niemiec.

A czy kampery europejskie sa węższe od wyspiarskich, że jazda tak szerokim autem jest niebezpieczna?
Czy europejskie kampery nie mają piekarników?
Nie wiem, jak jest z siedzeniami. Ale oglądajć tutejsze magazyny o kamperach, to często jest tak, że drugi rząd siedzeń jest za siedzeniem kierowcy i stolikiem, do tego na noc robi się z niego podwójne łóżko. Czy to niepraktyczne?
Nie wiem jak z ocieplienim. Widząc watek CAPOMANA - jego kamper miał ściany wykonane z aluminium, na to styropian, sklejka/tapicerka. Jeśli to wystraczy, to ok. A jak są wykonane ściany w kamperach wyspiarskich? Z tego, co tu czytałem, to jest to tak: poszycie zewnętrzne (pewnie tez alu), na to styrodur (albo utwradzana pianka PU w postaci arkuszy) no i wykończenie wewnątrz (sklejka/tapicerka). Wygląda tak samo.
Natomiast podzielam opinię n/t niemieckich kapmerów. Dwóch znajomych sprowadziło sobie kampery właśnie z Niemiec. Być może nawet wśród kamperów króluje opinia, że niemieckie to dobre (niczym opinie n/t der Paśnik, czyli VW Passat).
Mnie osobiście nie przeszkadzałby kamper czy to wyspiarki czy to kontynentalny. Ale po prostu na takiego mnie nie stać.

Cytrus - 2014-12-30, 22:54

dla mnie bardzo ważne jest wsiadanie przez dzieciaki do zabudowy, od strony ulicy jest niebezpieczne i to dyskwalifikuje w moim przypadku takie auto, wiem mogą wsiadać przez szoferkę ale to nie o to chodzi, a kierownica po prawej stronie, nie chce ciągle prosić pasażera o pomoc
Johny_Walker - 2014-12-30, 22:58

Jadąc po wąskich uliczkach mam stracha nawet z lewą kierownicą. Z prawą miałbym większego.
Piekarnik jest mi niepotrzebny i zabiera miejsce. W UK ZTCW niemal nie ma kamperów bez piekarnika, bo są tam niesprzedawalne. Szkoda mi miejsca na piekarnik.
Wyspiarskie są projektowane na deszczową pogodę i siedzenie w środku. Z tego powodu będą mieć więcej siedzeń a układ wnętrza będzie służył głównie do przebywania w środku przy stoliku. Często jest to stolik z tyłu, z kanapą w kształcie U i oknami wokół. Nie lubię takiego układu.
Opinie o złej jakości brytyjskich kamperów, a zwłaszcza fatalnym przystosowaniu do zimy przeczytałem wielokrotnie na brytyjskim forum kamperowym. Można powiedzieć że jest to opinia jednogłośna. Oni wiedzą co mają. Często ci co nastawiają się na podróżowanie tylko po wyspach narzekają że producenci nie oferują prawych kierownic. Ci co planują podróż po kontynencie wolą kupić kamper z lewą kierownicą.

leszekk - 2015-01-20, 23:45

Mieszkam w Irlandii i polowa kamperow ma kierownice po lewej stronie przeciez na wakacje sporo ludzi jezdzi sie do Fracji ,Hiszpanii itd to lepiej miec LHD ceny kamperow wedlog mnie calkiem calkiem mozna cos wypatrzec, mi udalo sie cos znalezc z Niemiec jezeli ktos jest zainteresowany strona np- Adverts.ie podana cena do zbicia w dol -(dam tyle ) Irlandia -Francja place za prom 4 osoby 2+2 w dwie strony z (pokojem) okolo 450 -500 eu :spoko
Mavv - 2015-01-21, 12:07

leszekk, pływasz z Irish Ferries? 500e to cena tam i z powrotem w sezonie? Roslare Cherbourg/Roscoff? Jeśli tak, to bardzo dobra cena :)
A jeszcze mi powiedz, bilet na prom z Irish Ferries bukujesz normalnie przez ich stronę, nie przez Irish Ferries Freight?

leszekk - 2015-01-22, 00:41

Hej Michal.
Plywam w sezonie Rosslare-Cherburg Irish Ferry lub Celtic Ferry -teraz Stella Line czasami ciezko zabukwac w sezonie online to lepiej zadzwonic ,Irish Ferry wiekszy ale Stella ma otwarty poklad dla tirow chlodni i kamperow wiec mozna sobie zostawic lodowke na gaz i chlodzi jedzonko i reszte ,mozna zejsc do kampera dwa razy chyba 10 i 21sza . Pozdrowionka :spoko

Mavv - 2015-01-22, 10:31

Płynałem raz z Celtic Ferry - rzeczywiście pokład z kamperami był w miarę dostępny.
Nie pamiętam, na którym promie widziałem słupki na 230VAC do kamperów/przyczep... Nie rzuciło Ci sie gdzieś w oczy?